Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sword

0 bejegyzést írt és 630 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagypénteken végre nyeregbe pattantam és egy könnyed gurulással megkezdtem a 2021-es szezont. Az időjárás kedvezőbb is lehetett volna, de beöltözve teljesen elfogadható volt a 15 fok körüli hőmérséklet.  A fokozatosság elve alapján építettem fel a túrát egy kis gasztro- és kulturális programokkal…..
Apapelgino egy nagy város volt Csukcsföldön, amely a közeli Pevek repülőtér kiszolgálására jött létre 1939-ben, az északi sarkkörön túl. A repülőtér az Aeroflot, a legnagyobb és egyetlen szovjet légitársaság tulajdona volt. A szovjet korszakban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a településen,…..
Tudtad, hogyha minden reggel 500Ft-ot beledobsz a perselybe, akkor egy év alatt 182.500 Ft megtakarításod is lehet? Ha gazdagságról esik szó mindannyian szeretjük azokat az ötleteket, hogy legyenek milliók a bankban, de az emberek többsége nem veszi észre, hogy nem a rengeteg pénz keresése teszi…..
Sword 2020.10.29 19:29:08
@ekat: Nálad a pont. Abszolút egyetértek. Nyilván mindnekinek más a színvonal, de nekem annyi elég, hogy ne legyenek megélhetési gondjaim. Egy életem van, nem spórolással akarom tölteni, hogy majd egyszer "gazdag" lehessek. Minek? Több pénz, több stressz, több felelősség. Megnyomorítjuk magunkat azzal, hogy a társadalom eltorzult igényeinek akarunk megfelelni, mai szerint akkor lehetsz csak sikeres, ha legalább egy multinál vagy valami nagyfőnök, évente veszel új autót, palotában élsz és hasonlóan gazdag haverjaid vannak. Köszönöm, ebből biztos, hogy nem kérek, sem az ilyen üres emberek társaságából. Én inkább félreteszek utazásra, kikapcsolódásra, a hobbijaimra és remélem úgy halok meg egy teljes élet után, hogy nem bántam meg semmit.
Az első része  - mely ITT olvasható - alapján elég népszerűnek bizonyuló, a Projekt 949 osztályú SSGN-eket bemutató sorozat a tengeralattjárók belső kialakításával és rendszereivel folytatódik. Utóbbiak közé tartozik a meghajtás és a különféle szonárok is. Sor kerül az eredeti 949-esek és a kissé…..
Sword 2020.08.28 09:56:02
@Maga Lenin: A szövegben nem tudtam teljesen értelmezni ezt a részt. Köszi.
Sword 2020.08.28 12:50:20
@Mr. Megnézzük: englishrussia.com/images/submarine_typhoon/1_030.jpg

Igaz ez Tájfun osztály, de ez sem tűnik túlzottan korrózióállónak. Kifejezetten bizalomgerjesztő a több rétegben málló festék és rozsda. :D
VáraÉletem legutóbbi 10 évében volt szerencsém Európa nagy részét beutazni és nagyon szép helyekre eljutni. A következő időszak nagyon úgy tűnik, hogy utazás szempontjából jóval szegényesebb lesz, így most van idő kicsit nosztalgiázni és régi szép emlékeket felidézni. Estación de Figueras-Vilafant…..
Egyik ügyfelünk hosszú évek óta kikéri a véleményünket az energiaracionalizálási elképzeléseiről. A földgáz számlájától szeretne szabadulni, mint sokan mások. 13 évvel ezelőtt napkollektorokat telepített, sorozatunk első részében kiszámoltuk, hogyan alakulna a következő 30 év költsége, ha elektromos…..
Sword 2020.02.28 08:50:06
@jajdehülyevagyok: Talajszondás hőszivattyúról szól a példa, nem víz-levegő hőszivattyúról. A talajszondás -15 fokban is megfelelő hatásfokkal üzemel.
Sword 2020.02.28 11:29:18
@László Hantházi: Igen, kissé nevetséges, hogy egy 30 éves készülékben akarunk majd kompresszort cserélni. Egyrészt a forgalmazó már 10 év után kiröhög ezzel az igénnyel (ha addigra még meglesz), másrészt az elektronikus vezérlés, elektromechanikus alkatrészek ugyanúgy egymás után fognak elhullani sok százezer Forint értékben.
Sword 2020.02.28 12:09:43
@Arcade Macho: Az még más világ. Összetettségét tekintve és a kort is, amikor készült.
Más dolog, hogy az üzemeltetése egy igazi csőd.
A képmutogatós sorozat befejező része csak amolyan "ha már egyszer ott voltak" alapon készült fotókból fog állni. Ezek a masinák tényleg csak úgy ott álltak a bejárat mellett... A Pozsony melletti Dévényújfalu szélén ma egy jókora Volkswagen-gyárat találhatunk. Az üzem nem a semmiből nőtt ki: a…..
Sword 2020.02.27 13:26:40
@Hamster: A Debreceni Közlekedési Vállalatnak a 2010-es évek elején biztos, hogy volt ilyenje. Bár utólag nem esküdnék meg rá, hogy Skoda volt. Lehet, hogy Liaz.
Alykel városa nem messze Norilszktól, Oroszország északi részén fekszik, a Jenyiszej-folyó közelében.  Norilszk a legnagyobb nikkel és kobalt kitermelő város volt a Szovjetunióban, így egy várható konfliktus során az elvesztése nagy károkat tudott volna okozni a szovjet gazdaságnak. Az Amerikai…..
Sword 2020.01.15 17:49:49
@kolompar lole 1116: Valamennyi polisztirol van a két betonréteg között. Nem sok, de akkoriban a kutyát nem érdekelte, mert a fűtés kb. ingyen volt, pláne ha volt valami gyár a közelben, aminek a hulladékhője korlátlanul rendelkezésre állt.
A vaskohászat nem habos torta, nem csoda hát, hogy a nagyipari körzetek sajátos feelingje táptalajként szolgált érces hangú metálbandáknak szerte a világon. Mai válogatásom Miskolchoz kötődik, ami legjobb példája a szocialista idők melós életérzésének (mert Csepelhez képest még messze is volt…..
Morpheus Kipcsak volnék? [17.] 2019.10.17 10:12:32
Kipcsak volnék? Eddig ezt nem is tudtam. Bár igazság szerint egyetlen rokonom, szomszédom, barátom, munkatársam vagy ismerősöm sem tud arról, hogy akárcsak léteznének ilyen etnikumú emberek a környezetükben. Miniszterelnökünk mégis azt állította Bakuban, a Türk Tanács ülésén (mely a türk nyelvű…..
Mindannyian láttunk már hűtőtornyokat - leginkább a kocsi ablaka mögül. Ott állnak ezek hatalmas, betonból készült hiperboloidok, s hol eregetik, hol okádják magukból a füstöt. A környezetvédők előszeretettel mutogatják őket, mint az ipari szennyezés jelképeit, de ezzel teljesen félrelőnek, mert…..
Sword 2019.09.19 12:30:32
@Gyöngyösi Zoltán: A kürtőhatás miatt. Így ventilátorok nélkül is nyomáskülönbséget lehet létrehozni a torony alja (levegő belépési pont) és teteje (kilépési pont) között. Magyarán ez egy természetes légáram, ami hűti a hőcserélők légoldalát, tehát megvalósul a hőátadás. Minél magasabb, annál nagyobb lesz a létrehozható nyomáskülönbség, így a légáram, de nyilván van egy értelmes kompromisszum, ami miatt a 100-120m jól alkalmazható. Ha a lenti hőcserélőket radiátornak hívjuk, ahogy írtad, akkor képzeld el, hogy önmagában mennyi hőt ad le egy autó hűtője, és mennyit, ha egy ventilátorral átfújod (szívod) rajta a környezeti levegőt, ami hidegebb, mint a hűtendő közeg, vagyis a motor hűtővize.
Tanulj kóstolni! Fagyiszezon 2019.06.24 17:07:09
A fagyiszezon beköszöntével eszembe jutott egy pár gondolat a fogyasztási szokásainkról. Szubjektív a gondolatmenet, csak az általam látottak és tapasztaltak vezetnek, nem végeztem felméréseket, nincs reprezentatív mintám és nem ismerem a fagylaltalapanyag forgalmazók eladási statisztikáit. Csak…..
Sword 2019.06.26 08:50:50
@Zabalint: Hát igen. A bácsi a szocializmusban tanulhatott cukrásznak és erősen kétlem, hogy akkoriban úgy tanították volna a recepteket, hogy "végy 3 szabadtartású, tanyasi csirke tojását, adj hozzá madagaszkári vaníliarudat és 3dl alpesi bio tejszínt..."
Akik nyomatják a bezzegrégen dumát nagyjából a szoci rendszerre gondolnak. Ez pont az az időszak, amikor egyre inkább az ipari termelésre helyezték a hangsúlyt, mert a háztájival nem lehetett olcsón, nagy tömegek élelmezését megoldani. Biztos vagyok benne, hogy a mezőgazdaságban is nagy arányban használtak olyan vegyszereket, amiket ma már nem lehetne. Biztos jó volt...
Nyár van. Az árnyékban egy hideg, frissen felpattintott doboz sör elég jólesik ilyenkor. Elég sokunknak jól esik, mert nyáron ugrásszerűen nő a sörfogyasztásunk. Az egyik közkedvelt sörfajta a lager, amit frissessége és letisztultsága miatt szeretnek nagyon sokan. Következzen a 14, országosan…..
Sword 2019.06.21 12:44:43
@nyelv-ész: Mindkét pancsot a Borsodi sörgyár csinálja. Azon sem lepődnék meg, ha a Rákóczival együtt ugyanabból a felmosóléből készültek volna különböző higításokkal. A bőcsi Staropramen mondjuk iható kategória, de az eredeti Cseh azért nem ugyanaz.
A MFB kamatmentes hitele lehetőséget teremt arra, hogy a házad energetikai korszerűsítésével elért megtakarításodból tudd törleszteni e fejlesztési hitelt, Így 10-15 év alatt szinte ingyen tudod leszigetelni a házadat, fejleszteni a fűtésrendszered és kicserélni a nyílászárókat!..
Sword 2019.06.04 13:37:43
@Megbolondoult V. Orbán pápa: Abból, amit leírtál a fizika szerint semmi sem igaz.

1.: Télen a sugárzási nyereség nem képes érdemben felmelegíteni a falat. Vagyis ha nincs túl hideg, a fal felületének pedig kellően nagy az abszorpciós tényezője, akkor a külső néhány cm fel tud melegedni. Ehhez azonban hosszú órákon át tartó, zavartalan napsütés szükséges. Télen ezt sem a nap pályája, sem a gyakran felhős égbolt nem támogatja. Magyarán sose lesz napsütésből pozitív energiamérleged egy hagyományos falszerkezeten keresztül. Marad a transzmissziós energiaáram, ami fűtött épület esetén télen mindig belülről kifele áramlik.
2.: Sem az ytong, sem a tégla, sem a beton nem szellőzik, ezt felejtsük már el. Ezzel semmilyen hőszigeteléssel nem tudsz rontani.
3. A hőszigetelt ablak megint csak a belső hőt igyekszik bent tartani télen. A napsugárzást beengedi, tehát melegíti a belső teret. Nézz utána az üvegházhatásnak, vagy a hőterjedési módoknak. Mert mindegyik "észrevételed" hamis.
Egyre többet olvashatunk, illetve hallhatunk az elektromos fűtés + napelem rendszer kombinációról, mint az ingyenes fűtés lehetőségéről. Nagyon érdekes levelet kaptunk a témával kapcsolatban a Kardos Labor Kft-től, egy olyan vállalkozástól, amely több mint 10 éves gyakorlattal rendelkezik a megújuló…..
Sword 2019.05.31 22:54:47
@turbo2: Kétségtelen, de a beruházás jóval kevesebb. Az árérzékeny magyar piacon ez nem elhanyagolható. Pláne, hogy egy követelményeknek megfelelően hőszigetelt lakóháznak lassan alig van fűtési energiagénye. Egy idő után szinte mindegy, hogy hőszivattyúvaql fűtessz, vagy 1-es cop-vel rendelkező villanykazánnal. További előnye a ivllanykazánnak (amúgy nem vagyok mellette), hogy a levegő-víz hőszivattyúval szemben vígan működik a mínuszokban is, nem kell a fűtőpatronnal olvaszgatnia magát egyfolytában.
Cikksorozatunk első részében magyar ipar lemaradását vizsgáljuk meg a 60-80-as évek műszaki cikkei kapcsán...
Sword 2019.01.31 11:21:36
@Gige: Más új mosógépre költi a pénzt, te vízdíjra. Mások az igényeink. Szerelhetőség terén egyébként igazat adok.
Itthon Hallottam Olyan pacuha vagy! 2018.11.28 20:00:00
Vajon mi lehet az a pacuha? Ha csak önmagában hallottam volna a szót, akkor valószínűleg valami ételre tippeltem volna. Megkérdeztem anyukám is, ő mire asszociál. Az ő tippje szerint a nagydarab vagy dundi emberekre mondják. Én először persze mondatba foglalva hallottam a pacuha…..
Sword 2018.11.30 09:47:06
@Sandor Szajcz: Szabolcsban és Borsodban is. Bár manapság egyre ritkábban hallom.
Idő hiányában most egy nagyon aprócska, de annál "szívdobogtatóbb" bejegyzéssel jövünk arról, hogy mit is jelent itt élni. Ha rád is furcsán néznek egy-egy "jössztök" után, vagy nem értik, hogy miről beszélsz, amikor makukát kérsz mondjuk Budapesten, vagy a kenyér dumóját kéred el a vasárnapi…..
Sword 2018.11.27 09:38:03
@bandigyerek: Akkor mégis hol? :D
A Felvidék második legmagasabb vízesését ne a Tátrában keressük. A Sólyom-völgyben található 75 méter magas Fátyol-vízesés a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park igazi ékessége, megmászása pedig nem kis lelki felkészültséget igényel: a 80 méter hosszú, függőleges létrarendszerre pillantva még a…..
  Képzelj el egy gőzmozdonyt! Megvan? Akkor most képzeld el akkorában, mint egy ház! Ez már nem olyan egyértelmű, de legjobban így tudom leírni egy hőerőmű gigászi kazánjainak méretét. Nyugalom, ahogy a korábbi cikkeknél, úgy most sem kell kizárólag a képzeletetekre hagyatkozni, mivel pontosan egy…..
Sword 2018.06.25 09:24:24
@röf: Általában igen. A mátrai erőműnél pl. a hűtőtornyok belsejébe vannak telepítve a füstgáz tisztítók, így onnan csak füstgáz távozik, vízgőz nem, mivel zárt rendszerű (Heller-Forgó féle) hűtőtornyok.
Sword 2018.06.25 10:49:13
@felucca02: A gépeket lehet elbontották, nem tudom, de az épületek még ugyanúgy állnak, mint a bezáráskor. Mindennap mellette megyek el.
Kapkodó, önmagának és a valóságnak ellentmondó nyilatkozatok nap-nap után? – igen, ilyen Orbán idei választási kampánya. Egyszer elátkozza a szocikat, de másnapra elfelejti. Úgy tűnik, bármire képes már, csak megtarthassa a hatalmát...
Sword 2018.03.09 15:32:49
@rallus: Miről beszélsz??? Fával fűtök, nem ad semmit az önkormányzat, mert nem vagyok rászoruló. A gáz jóváírás meg mindenkinek jár, nemcsak a rászorulóknak? Mondjam tovább? Az IMF hitelt szerinted mivel váltották ki? Ja..azt nem mondták el neked, hogy egy másik hitellel? Azt se mondták, hogy nemhogy a 2010 előtti szintre nem tudták levinni az államadósságot, hanem még a 3000 milliárd Ft-nyi magánnyugdíj vagyon ellopása után is csak nőtt?. Bankadó? HA HA HA. A legfrissebb kimutatások szerint a bankok nyeresége hosszú évek óta nem volt ilyen magas Magyarországon.