Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tonuzobakerdez

0 bejegyzést írt és 90 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       A fideszes narratíva szerint egyetemi autonómia nem létezik, mert a Carl Schmitt kifestő szerint csak ellenségek és barátok vannak (ezt azért Carl Schmitt sem gondolta így, de Orbánék nem olvasták Hitler koronajogászát, ők csak olyan szolgákkal veszik magukat körül, akik már valóban láttak -…..
tonuzobakerdez 2020.10.31 12:48:12
@jotunder:
Igen, én hoztam be, valóban, és utólag nagyon bánom. Ha kell bocsánatot is kérek érte.

A posztod arról szólt, hogy járványmodellezés (IMHE, Magyarország, Orbán), mi következik belőle, lesz-e napi 100 halott (folyamatosan látott emelkedő számok mellett). Azt gondoltam a kommentszekcióban elfér különféle domain-ű modellezések összevetése (kizárólag a előrejelzési hihetőséget, megbízhatóságot szem elött tartva).

Kézenfekvő példaként adódott számomra a CO2- majd üvegházhatás- majd globális hőmérséklet-bepörgések/megszaladások klímamodellezése meg ráalapuló, előrejelzés / projekció / extrapoláció / jóslás (kinek mi szimpatikus) és hozzá bedőlés vagy beteljesülés. Az én álláspontom, hogy a klímamodellezés az IPCC keze alatt nem is 20, hanem 30 éve vakvágányon van és emiatt közvéleményhiszterizálásra alkalmas befuccsoló médiaszenzációkkal tud csak szembesülni a plebs lenyomva a torkán dollárbilliók és forintbilliók elköltésének szükségességét.

Miközben az IMHE, meg egyáltalán az egész járványmodellezés lassan 1 éve, napról napra bizonyítja, hogy lehet a modellezést jól is csinálni. Használható eredményekkel.

PS: Részemről béke van, úgy is, hogy a AdvocatusDiaboli eljárása miatti felháborodásomat jogosnak tartom és fenntartom.
tonuzobakerdez 2020.10.31 13:02:53
@jotunder: Akkor köszönöm neked, hogy a klíma behozása miatt nem kell bocsánatot kérnem. A feszültségekre meg remélem lehet gyógyír, amit javasoltam.
tonuzobakerdez 2020.10.31 22:49:08
@Vakmadár: Nagyon szépen köszönöm kedves kommentedet. Annyira jó volt olvasni, hogy egy utolsó utáni kommentet is írok. Volt egy hosszú vívódásom illetve nyomában egy hosszabb kommentem is, amit aztán végül beküldés elött kitöröltem.
Végső konklúzióm: egészen egyszerűen igazat adok a bloggazdának: túl sok a feszültség. És egy (klíma)modellezés téma borítékolható feszültsége nem lehet itt és most blogos közérdek a sok meglévő téma-feszültség mellé.
Legjobbakat kívánva búcsúzom.
        Írtam korábban a Johns Hopkins Egyetem kutatóintézetének előrejelzéséről. Azóta félelmetesebbé váltak a jóslataik Magyarországgal kapcsolatban. Ma aztán címlapon hozták le a lapok, hogy napi 220 halálesettel számolnak (ez így nem teljesen igaz, de mindenképpen 100 feletti értékkel).       …..
tonuzobakerdez 2020.10.29 22:50:59
@AdvocatusDiaboli: Látom szájkaratében és görénységben nagymester vagy: rendes bocsánatot a szemétségeidre nem tudsz kérni ugyan, de agyrémeidet és ámokfutásaidat tolod továbbra is rendesen! Légy boldog vele és felszólítalak akadj le rólam a f*sságaiddal, mert a hülyeséged kezd minden határon túlmenni!
tonuzobakerdez 2020.10.31 01:29:11
@libernyák:

Ehhez képest a megerősített COVID-halálozások, 7 napos símított mozgóátlaga (TABLE-nél, "relative change" szerint csökkenőbe rendezve), szeptember 1 től, 17.250%-ra szökött fel (0.03-ról 0.5.13-ra), amivel rögtön másodikak vagyunk a világon a Jordánok után. Ez akkora "sikersztori" mint ide Lacháza. :(

ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?tab=table&zoomToSelection=true&time=2020-09-01..latest&country=IND~USA~GBR~CAN~DEU~FRA~SWE~ESP~ITA~UKR~POL~ROU~CHE~BIH~BGR~HRV~SRB~DNK~FIN~LUX~HUN~BEL~SVN~IRN~MNE~CZE~ISR~SVK~MKD~NLD~RUS&region=World&deathsMetric=true&interval=smoothed&perCapita=true&smoothing=7&pickerMetric=new_deaths_per_million&pickerSort=desc
tonuzobakerdez 2020.10.31 09:06:05
@Watchdog:
Hát annyi azért érzékelődik szerintem, hogy itthon Magyarországon relatíve nagyon jó tavaszi helyzetből vágtatunk jelenleg a második hullámban a nagyon rossz felé. És elsősorban az origo "hurráoptimizmusával" szemben írtam.
         Michigan-ben az utolsó tíz poll átlaga 2016-ban 3.8 százalékos Clinton előny volt, tegnap átlagban 8 százalékos Biden előnye. 2016-ban 47.57-47.26-ra nyert Trump Clinton ellen.         Wisconsinban az utolsó tíz poll átlaga 2016-ban 6 százalékos Clinton előny volt, tegnap átlagban 10…..
        Az a hipotézisem, hogy Bodolai László valójában meg akarta menteni az Indexet Orbánéktól. Ő nem Orbánék embere, hanem beszorult Orbán kutyái és a szerkesztőség közé. Azokból az információmorzsákból, amit össze tudtam szedegetni, és ami hihetetlenül távol van bármiféle teljes tudástól, nem…..
tonuzobakerdez 2020.08.24 13:52:50
@jotunder:
Akkor tekinthető-e vízválaszónak a 100%-os felmondás az index.hu-nál?
- Ami elött ugyan lehetett értelmezhető mentőakció, csak maximum nem jól sült el.
- Ami után (1 hónap fényében) már értelmezési tartományon kívül esik akármilyen index.hu mentőakció, Bodolaitól függetlenül is. Kizárólag új kezdet tudhat szóbajönni más domainen (de ez itt most offtopik).

Másik kérdés hogyan definiáljuk a "mentést", a tömeges felmondások elött?
Az én értelmezésem szerint (1) index.hu domainen (2) eredeti index.hu csapat működtet (3) kellően erős-potens vezető, az áldatlanul torz tulajdonosi struktúrában.
Bodolai sem erős tulaj nem volt, sem szövetségese nem volt az index.hu kollektívája egy ponton túl. Gyenge kezű aktorként egyedül a saját feje után szervezte a mentőakcióját. Nem volt ez eleve bukásra ítélve már márciusban is láthatóan akár?
tonuzobakerdez 2020.10.31 01:12:11
@libernyák:
Nekem Bodolai volt a nagy csalódás, hogy nevét adta a Vaszily & Co. (köz)pénzes indexes hullarabláshoz, főleg a (nekem) mostanra világos LMP-s fura ügyködése után (Magyari Péter-444 Makró nyomán).

Én nem olvasom az új indexet egyáltalán - tulajdonképpen azt sem értem, hogy a blog.hu-n mit keresek :) -. Mindezt odáig menően, hogy telepítettem a böngészőmbe egy bővítményt, hogy index.hu beütésére a telex.hu töltődjék be. Én ott dobtam le a bicikliláncot, hogy Tibiatyával fikázták az Szfe-seket.

Én azt vélelmezem, hogy az új index a kellő pillanatban a szükséges mértékben vonalas lesz, addig meg mehet a gagyiba fullasztás ezerrel. Ha akarnám híraggregátor oldalakon átfuthatnám a híreiket, hogy ne "koszoljam össze a kezemet", de még ez sem érdekel velük kapcsolatban és jól elvagyok így.

Kezdetben nagy Telex-drukker voltam, pénzt is utaltam (mert akár mi lesz a Telex kifutása, részemről díjazandó volt az egységes felállás). Erős kezdés után viszont nagy a csalódás ott is (megfejelve, hogy még mindig nem látjuk a támogatói pénzügyi adatokat, pedig október közepére lettek ígérve).

Tényleg túl sokan írnak, túl keveset, túl kevéssé érdekesen, jelen állás szerint. Régi index->Telex váltás így ebben a formában kib*szott rossz biznisznek látszik, míg Orbánék meg jól kalkuláltak, jóval jobban mint naivitásomban sejtettem korábban. Mitöbb ezzel Orbánék el is odázhatják akár valamennyire a törvényszerű bukásukat.
        Nyilvánosságra hozták a Times Higher Education 2021 listát. Nincsenek meglepetések. Továbbra is a Semmelweis Egyetem van a legelől, egyedül a legjobb ötszázban (401-500). ELTE 601-700, Pécs 601-700.       Tegnap adták ki az ERC Starting Grant (ez a klasszikus európai tudományos grant)-et. …..
tonuzobakerdez 2020.10.28 14:12:02
telex.hu/belfold/2020/10/28/semmelweis-egyetem-times-higher-education-rangsor

250-be került két kategóriát ugorva a Semmelweis....
tonuzobakerdez 2020.10.28 21:34:46
@Bolygó Hollandi: Huh vazze, nem kicsit durva. Lehet tudni könnyedén mikor volt a melyik legjobb helyezés Közgáznál/Corvinusnál?
Egyébként meg lehet, hogy csak türelmetlenek vagyunk, mert az egyetemi modellváltás még nem hozta meg a gyümölcseit. ;)
        Szilvay Gergely vezércikkben tudatta a pártállam támogatóival Pennsylvaniában 2.9 százalékkal vezet Donald Trump.      A valóság az, hogy az Insider Advantage nevű B- os cégnek volt tegnap egy mérése, 400 valószínűsíthető szavazóval. Következtetéseket vontak le ebből a fekete szavazók…..
Örülünk, Vincent? A kőleves 2013.12.26 11:43:14
A feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója eddig Magyarországon civil kezdeményezés volt (leszámítva Szili Katalin határozati javaslatát). Ezúttal azonban az MSZP is lecsapott rá: Braun Róbert a Népszabadságban hirdetett radikális háborút az egyenlőtlenség és a szegénység…..
tonuzobakerdez 2020.10.25 17:46:06
Mostanság nagyot fut az FNA a jobboldali(?) konzervatív(?) Válasz Online-on. A vitaindító esszét balolali Párbeszédes Karcsony Gergely és Szabó Tímea írta. Erre érkezett Mike Károly Corvinus-docens FNA-tagadása. Az eddigi legutolsó esszé pedig Pogátsa Zoltán fiatal, baloldali, mára már a mainstreamben is komoly nevet szerzett közgazdásztól érkezett.

www.valaszonline.hu/2020/10/20/alapjovedelem-pogatsa-zoltan-velemeny/

Bevallom töredelmesen én világéletemben nagy FNA-párti voltam/vagyok. Tisztában vagyok avval, hogy pro+kontra érvek sorolhatók mindkét oldal mellett, ahogy ez a posztból és a kommentekből is kiderül. Szerintem is eléggé irreálisan nagy "ugrás a semmibe" az FNA bevezetése.

Pogátsa Zoltán szenzációs írása akármilyen hosszú, de minden betűje aranyat ér, elgondolkodni/olvasnivalót ad. Például link van benne a régi indexes(most 444-es) Csurgó Dénes 1+ éves gigantikus ám érdekes és érthető összefoglalója az MMT-re, de van link effektív konkrét szakcikkre is.

Pogátsa mondandójának ez az MMT a legnagyobb tehertétele (ha ez megoldott, akkor a többi már semmiségnek is tűnhet akár). Én egyetlen dolognak a vesézését hiányoltam (egyébként korábbi cikkekben is), nekem ez a legnagyobb rpoblémám az FNA-val: ha van egy értelmezhető FNA egyénenként/családonként, meg tegyük fel még azt is, hogy társadalmi szinten is működik Pogátsa pozizív konstruktív "nurture"-megközelítése, az nem vezet-e népességrobbanáshoz vagy megfordítva a negatív visszacsatolásról nem kéne-e pár hihető szót ejteni?

Viszont magam részéről nem tartom kizártnak, hogy az FNA-lehet például az egyik - Simicskánál korábban ugye besült - "atombomba", amibe Orbán is beleremeghet (hiszen ő köztudottan az utolsó sejtjéig FNA-ellenes) - ha most eltekintünk attól, hogy Orbán azért intenzíven dolgozik saját bukásán is (ahogy én látom).
tonuzobakerdez 2020.10.26 00:57:58
@libernyák: Nagyon szépen köszönöm részletes és tanulságos reakciódat, öröm volt olvasni.
- Én bevallom nem nagyon tudom elképzelni, hogy bevezetésre kerüljön az FNA, támogassam bármennyire is. De kiváncsivá tettél a valószínűsítéseddel (jó lenne megélni?). :)
- Bullshit-állás ügyben én informatikusként másképp látok. Elképesztő pénzeket láttam elfolyni multis(?) munkahelyeken, vatta-állások és generált hatékonytalan munkavégzéseken. Érdekes inspiráló (amúgy sajnos rövid) cikk lehet Pogáts cikkbeli linkjén:
g7.hu/elet/20180608/az-allasok-jelentos-resze-tokeletesen-ertelmetlen/
Mondjuk tényleg nemkicsit hangzik meredeknek pl.: céges ügyvédet, mint foglalkozást kikukázni, különösen nekem, akinek az apja ilyen volt. :)
- Nem említetted, de nekem fóbiám, hogy afelé megyünk, hogy egyre kevesebb ember kell ugyanahhoz az éves GDP előállításához. Tittytainment ("ciciszórakozás"), kapcsán szoktak emlegetni 20%-nyi elégséges embert. Ugyanez megfordítva (akárcsak itthon Magyarországon), egyre nehezebb értelmes munkát találni, ahogy párhuzamosan nőnek a követelmények is minőségibb állásoknál (nem elég az MBA, kell PhD, nyelvnél nem elég a középfok, kell a felsőfok, vagy azért Budapesten kívül is van még világ, stb.) Szerintem egyre inkább felejtős, "aki akar az tud dolgozni" gondolatmenet, főleg idegondoljuk, hogy durván megváltozott munkaképességű embereket is perdöntően visszalöknek a munkaerőpiacra, megtagadva tőlük a 30+ ezer havi segélyt egy végigdolgozott élet után.
- MMT-t illető kifogásoddal kapcsolatban, nem lennék bátor érdemben vitábaszállni (kevés vagyok hozzá). Szerintem "itt arra gondolhatott a költő", hogy ha van 100.000 Ft FNA egy/sok embernél, akkor megugrik például a kenyér iránti kereslet, amivel párhuzamosan megugrik a pék-bizniszben utazó iparosok száma (több péküzlet formájában). Ha nem ugrana meg akkor az valóban inflációs fék lenne, ami lassítaná/befékezné a pénznyomtatást.
* Egyébként csak az MMT-n jól elvitatkozgatnak a közgazdászok, egymást bőszen ignorálva. ;) Amivel együtt is Bernie Sandersig eljutott az MMT-téma, akinek azért volt némi esélye főleg az előző USA elnökválasztási ciklusban. Extrapolálva a kérdés-generálást: mi lett volna jobb Trump vagy MMT?
* Az a baj az egész MMT-ével számomra, hogy az FNA önmagában is hajmeresztő, de az MMT-vel együtt már kvázi kezelhetetlen (agyban is, nemhogy a valóságban).
- FNA Pogátsa értelmezésében FNMS nekem szimpatikus gondolat, nem is néz ki kivitelezhetetlennek, de azért meg kell fontolni már azt is, hogy definició szinten kit hívunk "dolgozónak". Informatikusként mondom ez távolról sem triviális feladat, bármennyire annak látszana. Az FNA ennyiből könnyebb és bürokráciamentesebb.
- "A dolgok egyértelen jók vagy rosszak" lennének a jobboldali képben dolgot én sem értem, a wtf-od maximálisan jogosnak tűnik nekem is. Szívesen megkérdezném Pogátsát az FB-oldalán erről, ha nem ignorálnám az FB-t elvi alapon.
- Abban is igazat adok neked, hogy annyira azért nem tűnik fáklyás menetnek az élvezetből kreatív munkára átállás a tömegeknél. Az egész (al)téma nem tűnik még csak tervezhetőnek sem. Ami implikálhatja az FNA álom-jellegét.
        "Az emancipáció ellenében ennek a begyökerezettségnek kell lennie a konzervatív gondolkodás középpontjában. Ezt Roger Scrutontól Donald Trumpig sokan képviselik. (Botos Máté, a pártállam ideológiai könyvkiadójának újonnan kinevezett vezetője)"        Donald Trump konzervatív…..
Kis radikális önmeghatározó "végső" kérdésekkel. Akinek kedve van, írja meg kommentben az összpontszámát. A képzeletbeli max. érték a legszélsőségesebb globalista-progresszista-konstruktivista, a min. a legbezárkózóbb-nemzetilényegű-reakciós álláspontoké. Zárójelben a megszerezhető pontok a kérdés…..
tonuzobakerdez 2020.09.29 00:07:56
Fájdalmasan nehéz volt a kitöltés (ezt a teszt erényének tudom be), főleg, hogy a megadott intervallumon belül, (egész)skála mentén próbáltam értékeket meghatározni: Így 55 pont lett a végeredményem.
Aztán kommentben láttam, hogy az intervallumok két szélsőértéke közül kell választani, így azért már sokkal könnyebb volt, és ekkor 39 pont jött ki nekem.

Innentől lehet, hogy butaságokat írok, óvatosan a továbbolvasással :)
- 6-os kérdésnél nem vágom, hogy a valódi demokrácia+súlyponti vélemények vitája hogyan miképp nem tudja überelni a nyugati modernizációt (de ez lehet az én korlátoltságom).
- 8-as NATO-s kérdésen rengeteg agyalnivalót éreztem: nekem ez nagyon nem volt triviális, szégyen ide vagy oda.
- 9-es Hollywood vs. SZFE kérdést imádtam (leggyorsabb pontadásom itt volt talán).
- 10-es Demeter Szilárdos kérdést kicsit kakukktojásnak éreztem, annyira kilóg a lóláb D.Sz-szel.
- 13-as kérdést Kovács vs. Pokorny-val szintén nagyon imádtam.
- 14-es Pálinkás vs Áder kérdést szintén kakukktojásnak éreztem, elképzelni nem tudom mi és hogyan szólhat Áder mellett.
- 16-os kérdés AI és robotizálás témában kifejezetten zseniális volt. Szakmabeliként mondom, hogy erősen korlátozáspárti vagyok: merthogy az AI szabadesésben tudhat elszállni, az ember(iség) kognitív korlátai miatt: ennek már most jelenleg is nagyban isszuk a levét (szvsz).
- 17-es kérdés (sw-dev vs irodalmi szöveg elemzése) is sokkal-sokkal jobb/nehezebben megválaszolható, mint első ránézésre látszódna. Itt például nagyon szívesen választottam volna közbülső értéket.
- 18 az IQ vs. EQ, telitalálat belegondolnivaló, akkor is, ha aszimptotikusan közelíti a választhatatlanságot.
- 19-es kérdés (integrált vs. szegregált oktatás) is közel megválaszolhatatlan volt nekem, a felmerülő antagonisztikus ellentétben lévő szempontok miatt.
A Magyar Tévéhíradó története 1957-től a rendszerváltásig...
tonuzobakerdez 2020.03.11 23:34:13
@bioLarzen:
Ha már minden zenéről kiderült a címe, akkor emlékezzünk meg az említett vonószene eredetéről is:
Schumann: Symphony No. 2 - 2nd movement
www.youtube.com/watch?v=mmLpqQ905lE&t=0m10s
  Aki járt az Egyesült Államokban és volt a kezében televízió távirányítója, az nagy eséllyel belefutott a The price is right című műsorba. Ennek az a lényege, hogy adott terméket nyerhette meg az a a versenyző, aki a legjobban tippelte meg az adott árucikk árát,  de fölé nem lőhetett. Tehát, aki…..
A genfi egyetem kutatói új módszert találtak ki, amely állításuk szerint nagyobb sikert eredményez a diákok többség által rettegett tárgy elsajátításában. Tanulmányuk, a ZDM Mathematics Educationban jelent meg. Az ACe-Arithmecole-nak elnevezett program segít a diákoknak abban, ne intuiciókra, vagy…..
tonuzobakerdez 2020.01.11 12:16:44
A poszt címére válaszolva szerintem nincs vége. ;)
Nem mindegy ugyanis, hogy (1) elit- avagy (2) tömeges megélhetési matematika-tanításról/-tanulásról beszélünk.

Ahogy az idegen nyelveknél is. Van aki könnyen gyorsan megtanul pl.: angolul, bármelyik tetszőleges módszerrel. Van akin az n+1-dik "világmegváltó" módszer sem segít (és az utóbbiak vannak jóval többen, illetve az elmúlt 30 év brutális kudarca - lásd hozzá a különféle EU-statisztikákat - is mutatja, hogy nem tudunk tömegesen nyelvet oktatni).

Ahogy egyébként van akit a nyelvvizsgapapír izgat csak, van akit meg a nyelv rendes érdemi tudása.

Ráadásul az idegen nyelveknek megvan az a vonzó tulajdonsága, hogy a diákoknak közvetlenül látszik a haszonra konvertálhatósága, míg pl.: az Euklidesz-geometria kiterjeszhetősége jóval kevésbé hangzik izgalmasnak számukra, ab ovo is. (Más liga)

Szerintem rendszerben kell nézni a matek-témát is, ahol a módszer csak egy tényező, ráadásul megfelelő hatókör mellett csak. Ha valakinek nincs motivációja (pl.: mobilozás, tartalomfogyasztási addikció miatt), annak kvázi mindegy milyen módszerrel akar a legjobb matek-tanár is tanítani (hiszen előbb az addikcióból kéne kivonni a delikvenst).
Aki csak érettségi/felvételi miatt tanul matekot az jellemzően csak túlélni akar, a legkevesebb erőfeszítés árán.
Akinek gondjai vannak (középiskolában is!) az elemi számolásokkal az az absztrahalás sem fogja meghatni, hiszen túl kezdő szinten van hozzá.
És akkor innen jöhet a panaszáradat a túlterhelt tanárokról, kivéreztetett oktatáspolitikáról, akár fűtetlen iskolákról (napi problémákkal), rosszul terhelt (ám mértékében mégis túlterhelt) diákokról, stb.

Szerintem az alapok legyenek előbb tisztázva, a keretek legyenek világosak. A láncolat leggyengébb láncszeme legyen picit erősebb. Ott kéne legelőbb tenni, ahol legjobban fáj, ahol a legnagyobbat lehetne előrelépni leghatékonyabban. És ezek nem illuziók, mert rendszerváltás elött jó volt az ország matekban: úgy is, hogy nyertünk az olimpiákon, és az átlag szinvonal is jó volt (köszönhetően sok kiváló matek-tanárnak is).
tonuzobakerdez 2020.01.11 22:37:12
Egyben válaszolok a felvetésekre:

Alzheimer-kór megelőzésére, meg agyi karbantartáshoz nagyon jó a rejtvényfejtéstől a matekig sokféle ilyen jellegű agyi tevékenység.
Megfordítva az agyi tespedés hosszú távon torzuláshoz vezet, legalábbis a szakirodalom szerint.
Az persze nyilván kérdés, hogy iskolában hogyan kéne e téren a friss diákagyakat stimulálni.
Speciel az absztrahálás (1) nagyon jó eszköz és (2) nagyon jó vízválasztó is tehetséggondozás szempontjából (szerintem).
Én csak annyit kívántam szólni, hogy ez nem generális csodaszer.

Én se ellensége se barátja nem vagyok az iskolaköpenynek (én annó nem utáltam).
„Utódja” megvan ma is az iskola-specifikus egyenruha, ami vizuális értelemben szándék szerint elmosná a társadalmi különbségeket.
Tapasztalati tény, hogy minél kisebb a jövedelmi/egyenlőtlenségi olló egy társadalomban, annál produktívabb lehet a társadalom.
Az iskolaköpeny kicsit ezt hozza be.
Meg oda lehet figyelnie a sajátjára a diáknak.
Ezúton csatlakoznék fhdgy hozzászólásaihoz is (nagyon egyetértek vele).
Meg nyilván Nyírjeslakóéhoz.

A mobiltelózás nem is elsősorban iskolában (ott menedzselhető), hanem azon kívül probléma, szerintem.
Ha egyszerűen minden mást kiszorít...
Ha a való élet helyett (torz?, magányos?) virtuális életet él a diák, ott a matek nem része az értelmezési tartománynak (tapasztalat).
Az előttem lévő korosztály olvasott (tévé és internet hiányában), nekünk már volt tévé, ami sok rosszat hozott, de nem annyit mint a mobil.
Én egyfelöl szerencsésnek érzem magam, hogy tudtam sokat olvasni (egyáltalán volt értelmes gyerekkorom).
Másfelöl szomorú vagyok, hogy elbujdokolhatok nagyságrendileg olvasottabb emberek mögött.
Ma már az olvasás, mint olyan ciki.
Ma már olvasás nélkül elvégezhető középiskola(!)
Egyre nagyobb kihívás a tömeges olvasás-megszerettetés.
Testközelből láttam, hogy megy át az oktatásban az Antigoné, vagy ahogy a diák mondja „antiganéj”.
A tévé, számítógép, internet sok-sok előnyt takar, mégis van egy tippoint, amikor már méregbe fordul át (ráadásul irreverzibilisen).

Nem gondolnám, hogy a stréberek ilyen szinten tarolnának (Coolkoon).
Természettudományos világversenyeken azért még mindig elég jók vagyunk, van is hátország hozzá.
Aki ráérez az ízére annak könnyebb és sikerélményt adó az olvasás, az angol, a matek.
A flowt nagyon el lehet kapni egy földrajzból is.
Csak ez mind-mind a tehetséggondozás szintje, ahol egyáltalán értelmezett a matekos absztrahálás.
És van mellette a lefelé nivelláló tönkretett általános oktatás.

Bambanővel is egyetértek: a mateknak van egy nagyon is gyakorlatias része is.
A (túlzott) mobilozás ezt is kinyírja, környezetemben látom miket tévesztenek a diákok.
Az én generációm csak a billió/billiárd környékén tévedt el nagyságrendek érzékelésénél (pláne, ha még az angol is befigyel)
Napjainkban?
Konkrét megélt friss élmény: január 29-dike után az ötödik nap január 34-dike.
(ilyet magamtól ki sem tudtam volna találni, ezt meg kellett éljem).
A klímakérdés évről évre egyre jobban foglalkoztatja az embereket szerte a világon. Léteznek már a témával foglalkozó világszervezetek, vannak zöld pártok és olyan tudósok is, melyek vagy az említett testületeknek dolgozva, vagy bizonyos államok hivatalaiban publikálnak tanulmányokat a témáról. A…..
tonuzobakerdez 2019.07.15 10:45:52
@Con Troll:
Ezen ne múljék a kérdéses hozzáadott érték. ;)
A tőlem jött idegenszavak:
Szénizotópos kormeghatározás: magyar nyelvű wikipédia szócikk jó kiindulás
Validált: érvényesített, hitelesített
Prediktálás: előrejelzés
Explicit: egyértelműen kimondott; kifejtett; zárt képlet/összefüggés
Korrekt: itt méltányos, igazságos
Turbózott: itt rátelepült
Specifikus: Trump jóval több mindent tett "általánosságban", mint lépett klíma-témában, azaz valaki üdvözölheti a Párizsi klímaegyezményből való kilépést azon kívül is, hogy Trumppal semmi másban nem azonosul. Más megközelítésben, a klíma-téma megértése nem Trump megértésén keresztül vezet (elsősorban). Szvsz.
Klímaszkeptikus: kételkedik a mainstream IPCC "97%" hisztériájában. Leginkább abban, hogy a gyorsuló CO2-kibocsátás, gyorsuló üvegházhatás-fokozást és ezáltal gyorsuló melegedést generál.
tonuzobakerdez 2019.07.15 11:11:27
@BiG74 Bodri:
Teljesen korrekt amit írsz, az én jelenlegi tudásom szerint semmi nem cáfolható a mondandódban.

"Kívülállóként" azt érzékelem, hogy miközben ezres nagyságrendig képes volt a földi co2 ppm(-ekvivalens) elszállni a teljes földtörténetben (kibocsátás-megkötés perturbációi között), azonközben az üvegházhatás nagyon stabil (lehet, hogy maximált?), az ember enélkül nem élte volna meg napjainkat. Per a mai napig brutális co2-t kötnek meg az óceánok, míg az északi permafrost brutális metán-mennyiséget engedhet ki záros határidőn belül.

Azt gondolom a jelenlegi legjobb modell a magyar Miskolczi Ferenc pozitív és negatív visszacsatolásokon alapuló modellje az üvegházhatásra. Legérthetőbben itt kifejtve.
Ami nagy probléma a modellel, hogy peremfeltételei, limitációi nem ismertek.

3.5.9 Az üvegházhatás maximált (93.oldaltól kifejtve)
A klímaváltozás hatásai (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
www.uni-nke.hu/document/uni-nke-hu/padanyi_klimavaltoz_tanulm.pdf
tonuzobakerdez 2019.07.16 07:22:17
@BiG74 Bodri:
Abszolút! Egyet van az értés részemről.

Amik engem foglalkoztatnak hosszú évek óta, mióta a klímatéma magába szippantott:
(1) Egyfelöl baromi nehéz elképzelni, hogy ez a napjaink embersége, aki száguldó tempóban okosodott a bölcsesség rovására, csapágyasra hajtva az ollónyílás-kimaxolást, nemhogy évmilliókra, de évszázezer nagyságrendben tudjon létezni, pláne jelenlegi szintjén. Másfelöl számomra elképzelhető még egy kegyetlen globális atomháború után (nemhogy egy bedurvuló klímaváltozás után) is egy rendszerboot 2.0. Ugyan sérülékeny az emberiség (és mindent meg is tesz a saját pusztulásáért), de talán el nem tüntethető.

(2) Ahogy a poszt is írja, napjaink része, hogy klímaváltozás hatására emberek halnak meg, nemhogy egy Indiában, de egy Németországi 40+ fokokban. Értem én, hogy pár ember ebbéli elvesztését elfedi a 7 milliárdos tömeg nagysága, de azért csak élménye nagyobb tömegeknek, hogy másképp, más minőséggel tervezi/éli a nyári hónapok brutális hőhullámait, mint akár csak 20 éve. És itt jön be az én második problémafelvetésem az "alkalmazkodás" témája. Vegyük észre, hogy a 2006-2008-as peak oilt (egy kis párhuzamos gazdasági válsággal) "lábon hordta ki" az emberiség. Pedig mennyi gusztustalan vészmadárkodás volt e témában is annó (bocsánatkérés nélkül, ugye, hiszen az akkori vészmadarak ma is gusztustalankodnak, nem tanulva a negatív tapasztalatból). Én azt sejtem hatalmas az alkalmazkodási potenciál az emberiségben (amikor a személyes/családi túlélés a tét, ott nem nagyon van hely kamuzásnak).

(3) A harmadik nagy elgondolkodnivaló téma, hogy nézetem szerint klímatémában totálisan leszerepelt a "hivatalos" tudomány (ami iránt felmérések szerint a legnagyobb volt a közbizalom, itthon is). Alig-alig kell több ennek belátására, minthogy valaki átlásson egy Orbán vagy egy Trump kisded játékain. Rengeteg csalás, tisztességtelenség, befolyással való visszélés övezte immáron évtizedes távlatban a témát (miközben az álhír meg a médiazaj tovább rongálja az emberiség mentalitását).
Csak egyetlen dolog: évek kellettek ahhoz, hogy a mainstreamben is átüssön, hogy 97% klímakonszenzus hoax, vagy hogy a tudományos konszenzushoz semmi (érdemi) köze a tudományos igazságnak (és fordítva).
Kényelmes, tiszta, nem igényel túl sok karbantartást: számos előnye van annak, ha elektromos konvektorral oldjuk meg lakásunk, hétvégi házunk fűtését! Ugyanakkor annak telepítése előtt nem árt tisztában lennünk pár további ténnyel sem. Vizsgáljuk meg, mikor érdemes ezt a megoldást választani! A…..
tonuzobakerdez 2018.12.13 16:46:19
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Elég sok szakembert kérdeztem meg és erősen megoszlottak a vélemények, hogy régi építésű ház utólagos házszigetelésénél komoly rizikófaktor-e a penészesedés, akárcsak akkor is, ha időlegesen nem lakják. Megfordítva nagyon sok nem szigetelt ház van a környezetemben (ahol lenne pénz házszigetelésre, illetve csomó egyéb okosságra költenek is). Mivel én nem értek hozzá (laikusként), így csak annyit tudok tenni, hogy f*sok a témától és ezért odázom elfele a dolgot (nyilván nem a legjobb stratégia ez). Pénzkeret símán meglenne, hosszútávú üzemeltetési költségmegtakarítási haszna is lenne nyilván a dolognak, mégsem érzem a késztetést, hogy belevágjak, pláne l'art pour l'art meg bármiféle (kényszer)presszió hiányában.
tonuzobakerdez 2018.12.13 16:52:13
@Nancsibacsi: Abszolút egyetértek, csak nem tudom hol mondtam én ellent annak ímit írsz... :) Én speciel azt utálom, hogy a régi gázkazán-t a szabályszigorodások miatt nem támogatják (horror lesz a javítása az átlagembernek), az új és immáron megfelelő gázkazánhoz meg akár a házat is lehet újra-fazonírozni pl.: a kémény miatt. A villanykazánnál ilyen nyilván nincs.
tonuzobakerdez 2018.12.13 16:55:42
@lenörd hofstadter: egy fázis 32A az ingyenes. 3x20A(=60A) esetén a 32A felett amperenként 5.000 forint(=140.000Ft), hogy egyáltalán a fizikai megvalósítás el tudjon kezdődni. Ugye nem kell mondani külön, hogy a számla és hajőszülés itt nem áll meg.
Egy saját ingatlan általában a legnagyobb vagyonunk életünk folyamán, ezért nem mindegy, hogy annak értékesítését kire bízod. Megbízz egy idegenben vagy nem? Van türelmed és energiád egy saját értékesítéshez vagy keresel inkább egy jó ingatlanközvetítőt, aki a terhek nagy részét leveszi a válladról?…..
tonuzobakerdez 2018.11.14 11:55:56
Nagyon jó összefoglaló. Nekem van egy pro- és egy kontra-szempontom pluszba.
* Ingatlanos megbízásának szerintem a legeslegnagyobb előnye, hogy ha ő hirdet pl. egy ingatlan.com-on az sokkal nagyobb hatékonysággal teszi, találati listákban előrébb kerül a hirdetett ingatlan és társai. Ez egyfelöl (szerintem) inkorrekt az egyéni hirdetőkkel szemben, másfelöl logikus, hiszen az ingatlanosoktól jóval nagyobb lóvékat akaszt le a cég összességében, mint egy-egy egyéni hirdetőtől (jobb/könnyebb/gazdaságosabb ingatlanos céggel kapcsolatot ápolni, mint "divergáló" egyéni hirdetőkkel).
Ez a találati listán szereplő pozició akkor nem probléma, ha az ingatlanban van potenciál, amiért 10-11 találati listás oldalt is végignéznek a vásárlójelöltek. De ha az ingatlan nem "filterezhető" jól és 90-100 találati oldal után kerül csak találati listára, akkor az már gáz lehet.
* Egyéni hirdetőnek is jó lenni, hiszen
(A) Van aki elvből nem vesz ingatlanostól ingatlant (nem akar "jutalékot fizetni" vételnél, magyarán olcsóbban akar venni).
(B) Nagyon jó szűrési lehetőség az "egyéni hirdetők"
(C) Én ugyan szintén nem érzem korrektnek (nem kell egyetérteni velem), de ha párhuzamosan megy az értékesítés ingatlanossal, akkor az egyéni hirdető hirdetheti eladásra ingatlanát, jutalékkal csökkentett összegben.

PS: Én amilyen ingatlanos-ellenes voltam sokáig, ma már ingatlanos-párti vagyok (komoly és értékarányos hozzáadott érték lehet szolgáltatásukban), de csak avval a megszorítással, hogy nagyon körültekintően és okosan kell választani magunknak ilyet.
Képzeljük el, hogy van egy jó kis cégünk, és a cégben két vezetőt alkalmazunk. Az egyik kiválóan hoz racionális döntéseket, mindent alaposan átgondol, megfontolt, a másik viszont rendkívül intuitív és hedonista, az érzéseire hallgat és a pillanat varázsa határozza meg döntéseit. Ez az elrendezés…..
tonuzobakerdez 2018.07.16 12:11:19
Tetszett a poszt, és hozzá lenne egy kicsit offtopik kitérős kérdésem (nyugodtan törölheted, ha zavaró spam a hosszú kommentem):

Kamaszkori mobiltelefonos+tévés függéssel súlyosbított elég komoly apátia leküzdésére lenne valami jó anyagod? Van konkrét esetleírásom is, amihez keresem a gyógyszert:

Adva vagyon egy (szerintem) jó képességű 13-14 éves tinédzser: vág az esze, kiválóan multitaskol, elképesztő reflexei, reakcióideje van.
Ami érdekli azonnal felszedi, iskolát 4-5-ösök szintjén abszolválja kvázi tanulás nélkül, kivéve a matek, mert azzal többet kell küzdenie.
Társas kapcsolatai mind a kortársak, mind a felnőttek irányába kifejezetten jó.
Látnivalóan képes értékes, "élet apró örömei" típusú boldogságra (nem kell "megvásárolni a szeretetét" mondjuk egy nagyobb mobiltelefonnal).
Kötelességeket, házi munkát totálisan negligálja, eliminálja (melyikünk nem hasonló korban, azaz ez még bőven kezelhető gond lenne).
Összességében jóindulatú, jólelkű, annak ellenére is, hogy van benne a tinik önzéséből (de nem kóros mértékben, szvsz).

A nagy baj az, amiért írok: hogy meglévő kreatív energiáit nem fejleszti (sőt amortizálja, pusztítja brutális léptékű médiafogyasztásával), nincs semmi motivációja, nem akar fejlődni, érdeklődés hiányában nem akar tudást szerezni, semmit nem olvas, mondhatni totálisan inaktív saját kis világának komplementerében. Még az informatika szinten sem érdeklődik (ami kell neki belőle azt kitúrja, de több nem érdekli).
Nem lehet szabad levegőre vinni, nem lehet rábeszélni kalandparkra társaival (mert "rengeteg idő esik ki" ami időt a sötétben az okostelójával és távirányítós tévével tudhatna együtt eltölteni, mesterségesen torz müvi világában). Ezt az önpusztítást látni kívülről rettenetes élmény. Ide nem elég a tévé és mobiltelefon elvétele, hiszen helyébe kéne valamit pótolni.
Sajnos kvázi stimulálhatatlannak látszik a tini, pedig nagyon kéne benne valahogy a belső motivációt felébreszteni, hogy elborzadjon saját önpusztításától. És nagyon nehéz elfogadni, hogy 13+ évesen reménytelen a helyzet.

PS: Igyekeztem mindent leírni, még akkor is, ha nem konkrét megoldást várok. Adalék: pszichológus foglalkozott vele (külön is, szűlővel együtt is), gyakorlatilag kijelenthetően eredmény nélkül. Az apátia kiváltó okai egyébként lényegileg beazonosíthatók, sajnos nem megszüntethető vis maior traumák vannak mögötte (ez adottság).