Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BibliaKultúra

327 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
#BibliaKultúra Széder Salamonnal 2024.04.15 15:04:22
Nincs olyan zsidó közösség vagy nemzedék, amely ne járult volna hozzá a maga módján pészách történetének megértéséhez. A hosszú történelem során megfogalmazott számtalan értelmezés közül vannak, amelyek nagyobb elismertségre tettek szert, akár a bennük rejlő érdekesség, akár a tekintélyesebb vallási…..
Az ilyesmi úgy megy, hogy ebéd után jön a sofőr és felajánlja, menjek ma délután vele a Holt-tengerhez... Kérem, tessék. Hová megy az ember ebéd után Jeruzsálemben, ha jó az idő? A Holt-tengerhez. így mentem a Holt-tengerhez, kanyargó úton lefelé, Jeruzsálemből, mely nyolcszáz méter magasan fekszik…..
  A csend olyan összetett kulturális jelenségként jelenik meg, amelyet ma is, akárcsak az ókorban, a legkülönbözőbb nézőpontokból lehet értelmezni és a legkülönbözőbb módon lehet meghatározni. Francesco Zanella professzor a csendről szóló filozófiai és teológiai reflexió főbb szempontjaira…..
1724. április 7-én, nagypénteken került sor Johan Sebastian Bach János-passiójának első liturgikus előadására a lipcsei Nikolaikirche templomban. Chiara Bertoglio zenész, zenetudós és teológus arra hív, hogy hallgassuk meg a zeneművet, miközben elmélkedünk a szövegről és a zenéről. Chiara, milyen…..
A Teremtés könyve József történetével és a tizenkét törzs Egyiptomba való átköltözésével zárul, ezzel megteremtve a hátteret a kivonuláshoz, amelyben Isten megváltóként és felszabadítóként jelenik meg. Mózes az első a küldött (hírvivő) próféták sorában, és útjára indul a jahvizmus (JHVH-hit)…..
A korai kereszténységben a rabszolgatartás kérdése összetett és változatos módon jelent meg. Mivel a kereszténység terjedésének korai időszakában a rabszolgák voltak a társadalom egyik meghatározó része, sok kereszténynek voltak rabszolgái. Prof. Mary Ann Beavis írása ehhez kapcsolódó kérdéseket…..
„Qohelet szava minden bizonnyal kinyújtott kéznek bizonyul azok számára, akik még napjainkban is, akár felnőtt hívőként, akár kereső kételkedőként, komoly nehézségekkel szembesülhetnek, amikor a bibliai alapokat nélkülöző és a modern érzékenységtől már elavult és idegen formában és nyelven…..
A modern korszakban gyakran elfelejtik vagy elhanyagolják az ókeresztény írók sokszínűségét, és a János-evangéliumot egységesen és kizárólag negatív színben festik le a zsidó-keresztény kapcsolatok kontextusában. A János-evangélium hatástörténetének kritikus elemzése azt mutatja, hogy a negyedik…..
Újabb bejegyzésünkben a tékozló fiú példázatának modern irodalmi újjászületéseit tekintjük át. A példázat a Biblia egyik legismertebb története. Megragadta a kommentátorok, prédikátorok és írók fantáziáját. Prof. Alison M. Jack írása különféle korszakokból származó, a bibliai szöveghez különös…..
Bár a Biblia a szereplők széles és változatos kavalkádját mutatja be, Dávid személyisége kiemelkedik ebben a sokszínűségben. Senki másról nincs ilyen gazdag és izgalmas kép, hiszen alakjában összeolvadnak a tragédia és a megváltás, az isteni és az emberi, a bűn és a megbocsátás, valamint a királyi…..
A Teremtés könyvében Noé lerészegedésével kapcsolatban olvasunk Hám megátkozásáról. A későbbi évszázadokban az elbeszélést egyesek a fekete bőr magyarázataként, valamint a fekete emberek rabszolgasorba taszításának indoklásaként értelmezték. A történet értelmezése és alkalmazása különböző…..
#BibliaKultúra Bach és a Biblia 2024.01.08 08:42:29
Johann Sebastian Bach, a 18. századi német zeneszerző, életművében szoros kapcsolatban állt a Bibliával, szövegei inspirálták őt és tiszteletteljes befolyása érezhető minden hangjában. Bach nem csupán zenei géniusz volt, hanem mély vallásossága is átszőtte munkáit, ahol a Biblia témái és szövegei…..
Bejegyzésünkben áttekintjük a 2023-as év legjelentősebb bibliai régészeti leleteit. A válogatás elkerülhetetlenül szelektív és szubjektív. Ezzel együtt a 2023-as év igazán fontos felfedezései lehet, hogy csak évek múlva válnak ismertté, mivel a szakembereknek időbe telik, amíg alaposan…..
Az Újszövetségben vannak olyan kulturális, nyelvi és tartalmi jelzések, amelyek árulkodnak, hogy a szerző „bennfentes” (émikus), vagy éppen egy „kívülálló” (étikus) perspektíváját kínálja olvasóinak. Charles David Isbell rabbi, biblikus professzor Márk, Máté és Lukács evangélista nézőpontjait…..
Bár a Biblia a szereplők széles és változatos képtárát mutatja be, Dávidhoz hasonlóan senki sem nyújt az olvasónak ilyen sokrétű és izgalmas képet: alakjában egybeolvad tragédia és megváltás, isteni és emberi, bűn és megbocsátás, királyi hatalom és árulás, teológia és politika. Dávid sokoldalú…..
William John Lyons a recepciótörténet szemszögéből ismerteti átgondolt megközelítését a bibliatudományokhoz. Felhívja a figyelmet arra, hogy a bibliatudományok terén milyen irányban érdemes tovább kutatni és fejlődni. Megoldásként a recepciótörténetre építő megközelítést ajánlja, amely segít a…..
Salamon királyt emberek, démonok, madarak és állatok udvara veszi körül. Egy 19. századi, Iránból származó, gazdagon díszített aranyműves doboz festett fedője. Az ókori bibliai szöveg különleges figyelmet szentel Salamon király személyes képességeinek és kormányzati hatalmának. Salamont az…..
A Biblia ösztönöz minket a Föld gondozására és megóvására, amely a teremtés isteni ajándéka. Az ember ökológiai felelőssége megőrizni ezt a rendet. Bernardo Gianluigi Boschi biblikus professzor írása. A gondoskodás vagy „a házról való töprengés” – ahogy a görög oikologhia összetett főnév sugallja…..
Bár a Biblia a szereplők széles és változatos képtárát mutatja be, Dávidhoz hasonlóan senki sem nyújt az olvasónak ilyen sokrétű és izgalmas képet: alakjában egybeolvad tragédia és megváltás, isteni és emberi, bűn és megbocsátás, királyi hatalom és árulás, teológia és politika. Dávid sokoldalú…..
Az állatok világnapja egy nemzetközi akciónap az állatok jogaiért és jólétéért, amelyet minden évben október 4-én, az állatok védőszentjének, Assisi Ferencnek az ünnepén tartanak. Farkukat csóváló bárányok, háztáji disznók, a gyerekek simogatását kereső csirkék, sőt polipok is szeretettel…..
Összefér a humor és a trauma, a nevetés és a szörnyű kegyetlenségek emléke? Hogyan használják a bibliai szerzők a nevetést az Izrael életében pusztítást okozó ellenséges birodalmak hosszú sora által okozott fájdalom és szenvedés traumatikus emlékeire válaszul? Milyen utat és lehetőséget nyit meg a…..
Az alábbi írás egy olyan kiállításmegnyitó alkalmából született, amely teret adott azoknak a képeknek, amelyek egykor Thomas Mannt a József és testvérei c. tetralógia megírására inspirálhatták. Kicsit merésznek tűnik, hogy –  ahogyan Loriot egykor Wagner „Ring”-jét egy óra alatt mutatta be –…..
Az elmúlt öt évben a blogunk szakmai igényességgel és elkötelezettséggel közölte az értékes, ismeretbővítő tartalmakat a bibliatudomány tárgyköréből. Tabuk nélkül, közérthetően, a tudás megosztása és a „lifelong learning” jegyében tekintünk arra a világra, amelyben megszületett a Biblia. Örömmel…..
A Jónás könyve újraolvasásának első példájaként a Moby Dick, a fehér bálna (London – New York 1851) című regényre lehet utalni, méghozzá kétszáz évvel a szerző, Herman Melville (1819–1891) születése után. A mégoly banális cselekmény ellenére (egy paranoiás kapitány értelmetlen vadászatra indul egy…..
#BibliaKultúra Antik örömök 2023.06.13 09:55:40
Az Athena Nova projekt célja az ókori világgal kapcsolatos ismeretek terjesztése. Milyen szerepet szán a latin és az ógörög nyelveknek a Twitter és a Facebook korában? A kérdés alapvető fontosságú. Sokak számára a görög és a latin nyelv tanulmányozásának a mai társadalmakban már nincs értelme. Az…..