Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Egy kastély titkos élete

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Műtárgyaink a legtöbb esetben igen kacskaringós utakon kerülnek be a kastély múzeumi gyűjteményébe. Így történt ez az egyik kályhánkkal is, amelynek darabjai egy nyári péntek délután egy autó csomagtartójából kerültek elő…   A gödöllői kastély a II. világháború során jelentősebb sérülést nem…..
A gödöllői kastélyban működött fővárosi szociális otthon első igazgatója Berczelly Ilona Éva (1907–1979) volt. Őt követte 1959 nyarától a jogász végzettségű Dr. Ozory Aladár (1913–1999), akit szervezési munkára küldték Gödöllőre 1958-ban, majd igazgatóvá nevezték ki. A vezetése alatt…..
Büfé a kastély bejáratánál, 1986. A fotó jobb oldalán Krima Lászlóné osztályvezető nővér. (Fotó: Kirchhofer-Nagy Zsuzsanna, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye.) A gödöllői kastély főépületében 1958 szeptemberében alakították ki a Fővárosi Tanács szociális otthonát. Azért, hogy még…..
  A gödöllői kastély 1980 körül, fotó: Fortepan.hu A közelmúlt is történelem. Felkutatása, megőrzése és bemutatása egy izgalmas lehetőség a generációk együttműködésére, a személyes sorsokból rajzolódó helytörténet közös értékké formálására. Ezzel a céllal kezdtünk bele 2018-ban abba az ifjúsági…..
 A kastély mindig is kedvelt helyszíne volt a filmeseknek, nem zavarta őket az omladozó műemlék és a szociális otthon sem. A kastélyparkban és a díszudvaron forgatták 1971 nyarán a Bavaria cég és a MAFILM kooprodukciójában A két Trenk című filmet. Ekkor várudvarrá alakították a kastély udvarát.  …..
Díszterem, 1980, Fuszenecker Ferenc felvétele, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye A kastély legszebb és legnagyobb terme a Díszterem a Szociális Otthon idején is megőrizte központi szerepét. Ünnepségek, koncertek helyszíne és társalgó volt, ahol beszélgetni, rádiót hallgatni,…..
Európa legrangosabb örökségvédelmi díjával jutalmazták 2020. május 7-én a Gödöllői Királyi Kastélyt, Oktatás, képzés, tudatosságnövelés-kategóriában.  Az Egy kastély titkos élete című, 2018­­–2019-es, a rendszerváltás harmincadik évfordulójához kapcsolódó, rendhagyó ifjúsági projektünket már itthon…..
Szeptember 23-án az Országos Múzeumpedagógia Évnyitó keretében, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban díjazták az elmúlt év legkiválóbb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit. A Gödöllői Királyi Kastély Múzeumpedagógiai Különdíjat kapott azért a rendhagyó ifjúsági projektjéért, amelynek…..
  Soma és Marci a gödöllői kastély kiállítás-rendező ifjúsági projektjének tagjai, a Török Ignác Gimnázium végzős diákjai. Nyelvvizsgákra és érettségire való készülés mellé vállalták be a ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete című különleges kiállítást. Tartottunk tőle, hogy az utolsó gimis év…..
Bár régóta ismertük Kingát „látásból”, nyugodt, szemlélődő természete miatt általában nem vetült rá reflektorfény. Aztán egyszer csak megnyerte a Bye-bye Szása! című pályázatunkat, és csatlakozott a csapathoz. A közös munka folyamán kiderült, hogy szerénysége kutató szemlélettel, törhetetlen…..
Fotó: Dabasi András A Pulszky Társaság által meghirdetett, hagyományos Év Kiállítása pályázatra idén 12 nevezés érkezett, az elmúlt esztendőben létrehozott állandó és időszaki tárlatok alkotóitól. A pályázati anyagok kiértékelése mellett a neves múzeumi szakemberekből álló bíráló bizottság tagjai…..
Avagy a Kastélygyerekek „titkos” élete       A gödöllői kastélyban 1949-től a Magyar Néphadsereg Központi Kiképzési Anyagszertár Parancsnoksága működött, majd az 1950-es évektől „osztozniuk” kellett az épületegyüttesen: a déli részbe a szovjet alakulatok tértek vissza, a középső szárnyakba a…..
    Március 23-án 10 órakor a kastély előterében gyülekezett a projekt veterán festőcsoportja. Miután mindenki átöltözött, nekiláttunk hát, hogy új dizájnt adjunk a ZÁR(OL)VA - Egy kastély titkos élete c. kiállítás új reklámarcának.   Kint: Fazakas Csenge, Sára Soma, Abai Ábris, Fazakas Vince,…..
   A gödöllői kastély díszterme, 1986. Fotó: Kirchhofer-Nagy Zsuzsa (Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteménye) A gödöllői kastélyban érdekes „társbérlet” alakult ki az 1950-es években. Déli részében szovjet laktanya, északi részében a Magyar Néphadsereg Központi Kiképzési Anyagraktára és…..
Vince a Gödöllői Királyi Kastély ZÁR(OL)VA kiállításának egyik alapköve, aki tényleg minden feladatot bevállalt, még a fizikai megpróbáltatásoktól sem ijedt meg. Széles körű tudásával segítette a kiállítás megszületését. - A projekt során sok területen dolgoztál: kutattál a levéltárban,…..
Egy napsárga gördeszkán suhant be az életünkbe Fruzsi, és már az elején biztosan tudta, hogy a kiállítás-rendező projektünk kommunikációs csapatában szeretne dolgozni. Profi bemutatkozó videójával azonnal meggyőzött bennünket. Nem sejtettük, hogy ez csak a kezdet, mert Fruzsit nem csak a videózás…..
1968, Gödöllő. Először fordult elő az országban, hogy magyar zenekar koncertet adott egy szovjet laktanyában. A frissen alakult Skylark együttes tagjai a laktanyával szomszédos utca egyik családi házába jártak össze próbálni. Nevüket a falon függő amerikai autós poszter ihlette. Vidéki fellépéshez…..
A II. világháború végén, 1945 decemberében a szovjet csapatok elérték Gödöllőt és azonnal beköltöztek a kastélyba. Az épület nagy részében kórházat alakítottak ki, a kastély berendezését pedig szinte teljesen elpusztították illetve értékesítették. A szovjet katonák 1948 júniusáig tartózkodtak itt.…..
A gödöllői kastélyban korábban meghirdetett riportpályázat egyik résztvevője, amelyre a szociális otthon egykori főnővérével készített interjút. A kastély kiállítás-rendező projektjének keretein belül is több mint 10 órányi interjú-anyagot rögzített. A rendezői, írói, vágói és operatőri…..
A gödöllői kastély közelmúltjáról meghirdetett riportpályázatunkon harmadik díjat nyert tavaly: az egykor itt működő szociális otthon egyik munkatársával készített interjút. Egyértelmű volt, hogy ezután folytatja velünk a munkát, ezért azonnal jelentkezett a „ZÁR(OL)VA” című kiállítás-rendező…..
A gödöllői kastélyban működött szovjet laktanya közismert épülete volt a magazin. Vagyis az a kisbolt, amit eredetileg a kiskatonák, tisztek ellátására alakítottak ki a laktanya Martinovics utcai bejáratánál. Ide eredetileg csak külön engedéllyel léphetett be civil személy. Később ismeretség útján…..
A rendszerváltás előtti négy évtizedben szigorúan őrzött szovjet laktanya és szociális otthon működött egymás mellett a gödöllői kastélyban. Erről az időszakról még sosem készült időszaki kiállítás. Most 17 diák vállalkozott arra, hogy — a kastély szakmai csapatának irányításával — összegyűjti és…..