Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hegyközségi

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy millió liter illegális olasz bort foglaltak le, adta hírül az Élelmiszer online. Az ügyről egyenlőre kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de néhány tanulság azért levonható már így is. Örökös vitánk néhány hatósággal, hogy szerintük csak elenyésző mértékben…..
hegyközségi 2012.02.06 11:04:08
@Ảprilis: Ma Magyarországon a KSH és az olasz szaksajtó összevetéséből lehet következtetni a fenyegetettség nagyságára. Ha a statisztikai hiba 40 ezer hl az sem jó, de ha nagyobb mint 300 ezer hl akkor kiabálni kell.Ezt tettük. Nincs hazugság, részemről ezt a témát lezártam.

A HNT elsősorban nem érdekvédelmi szervezet. Ezt sosem mondtuk, ezért rosszul olvas, aki ezt szűri le a nyilatkozatokból.Feladatunk jóval több egy érdekvédelmi szervezetnél.

Meg tudunk szövegezni jogszabály módosítást a szakma érdekében, a gond csak az hogy évekbe telik mire keresztül megy a hivatalok útvesztőin - pl. melléktermék kivonás, törköly kötelező lepárlás megszüntetése 3,5 év. 2010 júliusában az osztrák példákat bemutató könyvecske közzétételével igyekeztünk segíteni a jogalkotó munkáját, az adminisztratív terhek csökkentését. A könyv ma is aktuális.

A kommunikáció nem erős területünk, a zavarokra utaló jelzéseket külön köszönöm. Tény, hogy a szakma többi érdekvédelmi egyesületének tökéletlenségét is rajtunk kérik számon. Joggal? Mentségünkre legyen mondva, hogy a napi feladatokra koncentrálunk és nem az önmarketingre. A honlapunk is nagyon szerény, más a termelők érdekében megoldott problémáink feléből is nyerőként tüntetné fel magát, mint arra volt példa a termékleírások kapcsán. A blog nem a mi világunk, de aki nem veti meg a szakirodalmat a Borászati Füzetekben talál tájékoztatást.

Visszatérve a cikk alapgondolatához - ha még ez egyáltalán fontos - mi a megoldás a külföldi borok kézben tartása érdekében? EU tagállamként védővámot, adminisztratív külön szabályt nem lehet alkalmazni. Viszont fél év alatt 530 ezer hl-t behozni az már nem a kereskedelmi viszonosság és a választékbővítés szintje. Borogassuk fel a kamionokat, vagy netán a hatóságot is rá lehet venni, hogy ellenőrizze a "kiemelt veszélyt" jelentő termékkört és ne csak a minősítéssel foglalkozzon az osztrák díj kétszeresét előre beszedve. Miért van, hogy a miniszteri dörgedelem után rögtön van eredmény?
Nem kellene-e külföldi eredetű borok forgalmazását rendszeresen ellenőrizni?

Az olcsó árkategóriában ma már szinte csak az EU-ból származó borok házasításával készült termékek kaphatók hangzatos márkanevek alatt. Hajlandó-e a fogyasztó ebben a kategóriában többet adni a borét, csak azért mert magyar? Nem kéne-e versenyképessé tenni a hazai szőlőtermelést? A versenyképességnek egyetlen mérési paramétere az ár?
Nem kéne egy minőség tanúsító jellel - kupak tetején osztrák mintára - megkülönböztetni a hazai terméket?
Ezekről mit gondoltok?

Tisztelettel:

Horváth Csaba
hegyközségi 2012.02.07 09:28:01
@borpancsoló >>:
Önnek teljesen igaza van abban, hogy a hegyközségi szervezet a szőlőültetvények létrehozása és az eredetigazolás tekintetében hatóság és néha úgy is viselkedik. Esetenként nem sok választ el minket azoktól a "megélhetési hatóságoktól" akik a bírságok és illetékek begyűjtésében látják kiteljesedni a munkájukat. A hegybírók rendszeres képzésével próbáljuk - de nem elég hatékonyan - a szolgáltatási oldalt erősíteni. Sajnos kevés segítséget kapunk hozzá. Az államtól átvett feladatok ellentételezéséért minden évben meg kell harcolni. Az hogy ki legyen töltve az EU felé menő jelentés, az természetes, az hogy ennek költségei vannak az már nem annyira. A szakma nem sokat tud arról, milyen munka zajlik a hegyközségi szervezeten belül.

Köszönettel veszünk minden észrevételt, még akkor is, ha az többségében nem dicséret. Aki ilyen területen dolgozik, annak meg kell szoknia, hogy ha jól csinál valamit az természetes, ha rosszul, akkor viszont alaposan megmorogják.

70 ezer taggal lehetetlen, de még a 125 hegyközséggel sem egyszerű kommunikálni. A HNT ülésén elhangzó információk nem mennek tovább, a tagok véleménye pedig elakad a rendkívül demokratikus, ám nem túl hatékony rendszerben. Ez az én hibám.

Természetesen, ha van érdeklődés szívesen állok rendelékezésre bármilyen szakmai témákban, akár interjú formában is. Igyekszem az elvárható őszinteséggel válaszolni lehetőleg úgy, hogy egyformán értsük.