Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kampela

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nap kedvenc témája Matolcsy bejelentése a nyugdíjrendszer átalakításáról. Mindenkinek leesett az álla: lehet-e ilyet csinálni? Mint látjuk lehet. Reggel első dolgom volt, hogy a KTI kávézójában leültem és végigolvastam a Magyar Nemzet és a Népszabadság idevonatkozó cikkeit.…..
kampela 2010.11.26 11:35:57
Kedves László,
a facebook-ról keveredtem ide, egy ismerősöm linkelte az írását. Megmondom őszintén, többször elolvastam az szöveget, és miután többször nem értettem, arra jutottam, hogy sületlenségeket ír össze, ami aztán a szöveg logikai egybentartását nehézkessé teszi. Ezt önmagában nem írtam volna le kommentben, de gondoltam, teremtenék egy lehetőséget, hogy mielőtt végképp leírom a magyar tudományosságot (egy szofisztikált és nemzetközi mércével eredményes kutató a logika minimális követelményeit is félredobja, ha egy nemzeti ügyben kell a nemzeti kormány intézkedéseit megmagyarázni), győzzön meg, hogy azért nem értettem, mert buta vagyok.
A kérdéseim a következők lennének.
Amikor azt mondja, csak a bejelentéssel akar foglalkozni, akkor ezt hogy érti? Bejelentésen Matolcsy szavait érti, Matolcsy szavainak az Ön értelmezése szerinti tárgyát, vagy a teljes kormánykommunikációt, vagy az egyelőre javaslatban lévő törvényeket? Ugyanis a szöveg logikája már itt bomlik.
Biztos baj van a felfogóképességemmel, de nem az történik, hogy megfogalmazza az 1. feltételezést (hogy ti. mindegy), majd a szöveg valójában azzal foglalkozik, hogy miért nem?
Mellesleg az sem érthető, hogy a "bejelentés" értelmezéséhez miért szükséges ezekkel a feltételezésekkel élni?
Most, hogy még egyszer elolvastam a szövegét, érteni vélem, hogy a "feltételezésekre" utóbb "állításként" utal, de jobb az ilyesmit elkerülni, ne kelljen már az olvasónak ötször átolvasni a mondanivalónkat ahhoz, hogy az alapvető viszonyokkal tisztába jöjjön.
Jól értem-e, hogy az almát vetjük össze a körtével? Ti. a felíró-kirovó rendszer semmiféle "hozamot" nem produkál, ezt nem lehet pozitív tulajdonságként felvetni a pénztárakkal szemben. és itt lényeges a második feltételezés/állítás. Azt érteni vélem, hogy az, hogy mennyire bízunk azokban, akik a "bejelentést" teszik, csak zavarja a tisztánlátást, de az, hogy az állami nyugdíj hogy követ inflációt vagy bármi egyebet, az politikai döntés kérdése, meg persze a gazdaság teherbíróképességéé.
Az csak apró közbevetés, hogy az "egy részét elviszi külföldre" kitétel, az közgazdaságilag hogyan értelmezendő?
Hogyan értelmezendő ez a "mi" és "ők" (magánnyugdíjpénztárak) megkülönböztetés, és most akkor ez ugyanaz, mint a különadók kormánykommunikációja, vagy alami más van mögötte?
És végül, ami legjobban megdöbbentett, hogy Ön úgy kezeli a kérdést, mintha lenne aki megmarad a magánnyugdíjpénztárakban, miközben a "bejelentés" éppen azt célozta, hogy minden olyan feltételt megteremtsen, ami irracionálissá teszi a megmaradást. Mi lenne az érv amellett, hogy valaki megmaradjon, ha ezzel elveszti a jövendőbeli nyugdíja 3/4-ét, elveszti az állami kezességet (ami, nehogy félreértés essék, azért fontos, mert így valóban hazárddá teszi a maradást, hiszen ha a kilépők nagy száma miatt bedőlnek a biztosítók, vihetik a pénzemet is, nem?)?
Tisztelettel
kampela
Évi 30 milliárd forintos válságadót vet ki Magyarország a nagy áruházláncokra, így valószínűleg az Auchanra is. Nyilván tiltakozni fognak, az emberek véleménye pedig megoszlik majd aszerint hol vásárolnak, vagy hová szavaznak. Pedig érdemes jobban átgondolni a piaci szerepüket…..
Már régen foglalkoztam a közvélemény-kutatókkal, s most sem tenném, ha a vasárnapi eredmények ismeretében nem néztem volna meg újra a voksolás előtt közzétett utolsó beszámolókat. Lehetne persze viccesen azt állítani, hogy a győztes kilétét mindenki eltalálta, de azért…..
anonim [szexfüggők] Hungarikum 2010.05.18 08:16:00
A gárdista ringyó pofájának olyan a szaga, mint a gipszkartoné. Szőke haját rövidre nyírta, már-már tüsis, itt-ott ősz hajszálra bukkanok. Gusztustalan kis riherongy. Az Egészséges fejbőrtől a Kis házunkat dúdolja, majd meztelenre vetkőztet és azt parancsolja, hogy…..
Na, hát ezt akartátok, most megkapjátok. Pesty László Feketedoboz szerint az internetre való, hogy Desewffy Tibor MSZP-közeli szociológus azt merte mondani a székely himnuszra, hogy középszerű műdal. Mindezt a StoryTv-ben, ráadásul úgy, hogy a műsor felháborodott vendége volt…..
kampela 2010.05.08 08:41:50
@rdi: köszönöm!
Az ész szava. Számból vetted ki. Többi leülhet, lesz még pótvizsga.
Ritka helyzetben vagyunk: a voksolás utáni időszak minden bizonnyal érdekesebb és különösen kiszámíthatatlanabb lesz, mint amilyen maga a választás volt. Április sok nyitott kérdést lezárt, ezek többsége azonban már hónapokkal korábban sejthető volt – nem véletlen, hogy…..
kampela 2010.04.27 12:11:40
@anti76: nem egészen. A Fidesznek erős kommunkációs előnye alakult ki az utóbbi években ellenzékben is, aminek sok oka van, erre most nem térnék ki.
Vannak mindenféle eszközök, amikkel lehet egyenlőtlenné tenni az információhoz jutást illetve annak továbbadását.
Állami hirdetések, kinek nyilatkozunk, ki mehet be melyik sajtótájékoztatóra, kik járatják le külföldön a nemzetet, kihez megy ki a nyomozó adóhatóság, stb-stb. Mekkora lesz a jobboldali konzorciumok kezében lévő média-birodalom részesedése pl. a reklámtortából és így tovább. De kétség kívül, a média az a terület, ahol a leginkább maradnak szigetek. Szerintem.
kampela 2010.04.27 15:07:40
@deflorator:
nem tudom eldönteni, hogy irónia-e vagy nem. Ezért komolyan veszem.
természetesen a kicsit bő abszolút többsége a szavazóknak semmi ilyesmiről nem szavazott...