Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pacsy

140 bejegyzést írt és 712 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrégiben néhány barátommal egy elhagyott remeteséget látogattunk meg Olaszországban. A szerzetesek ezen ősi lakhelye Abruzzóban, egy festői szépségű völgyben, egy hatalmas sziklafal tövében húzódott meg, amely egyszerre nyújtott védelmet az időjárás viszontagságai ellen és emlékeztetett arra, hogy…..
pacsy 2020.08.08 22:19:13
@Othar: OK, tiszteletben tartom, hogy a 9. pontra reagaltal es nem is kekeckedni akarok, de... Szoval, amikor azt mondod, hogy a "a tudományos igazság szerintem meghaladhatatlan", akkor nem szamolsz azzal, hogy ebben a mondatban sem a "tudomany", sem az "igazsag", sem a "meghaladni" szavak jelentese nem egyszer s mindenkorra rogzitheto (=forlal logikailag nem deninialhato), mert tortenelmi-nyelvi kontextusba tartozik. Tehat nem termeszettudomanyos kerdes (hanem filozofiai). De nem baj, ha nem latod (be) ennek a jelentoseget a koztunk levo vitas pont szempontjabol.

Talan en megis megprobalok ervelni, a konnyebb erthetoseg kedveert. Ket pont kozott a legrovidebb ut az egyenes. Ezt a geomatriai tetelt Euklidesz ota ugye igaznak tartottak. Te is annak tartod? Vagy Euklidesz is (meg mindenki, aki ma is igaznak gondolja) fatalis tevedesben el, mert - ma mar tudjuk, ugye - gorbult terben elunk. De vajon a fizika tudomanyanak ez a vegso szava a kerdesben? Es ha igen, honnan tudod?
pacsy 2020.08.09 14:14:46
@Othar: "Csak az létezne, ami 'formál-logikailag definiálható'? Ugye, ezt Te sem hiszed el?"

Nem, tenyleg nem hiszem; sot, hiszen eppen az ellenkezojerol akartalak meggyozni (vagy ha ugy tetszik attol akartalak megovni), hogy egy ilyen redukcionista igazsag-fogalom csapdajaba ess. Orulok, ha nem igy latod!

Bar az kicsit frusztral, hogy a fenti kerdeseimre nem valaszoltal, de megertem - ezek kellemetlen kerdesek.

OK., szoval Schrodinger 'igaz' - ahogy irod. Es Newton? Merthogy Einstein utan az o elmelete is tobb sebbol verzik (de ezt Te jobban tudod nalam). Igaz, vagy nem igaz? Es Schrodinger orokre 'igaz' lesz? Azt milyen alapon zarod ki a priori (szoval eleve), hogy megszuletik egy vagy tobb olyan uj elmelet, amelyek a fenyeben esetleg a hullam-reszecske kettosseget, a kvantummechanika mai felismeresei stb. szinten 'nem igazaknak' kellene nyilvanitanod ('bar ketsegkivul haszosaknak a maguk koraban'...)?

Csak azert erolkodom, mert szeretnelek ravezetni arra a belatasra, hogy a "tudomanyos igazsag" is (ami, ha jol ertelek, szerinted keterteku: igaz vagy nem igaz) ki van teve egy sor olyan tenyezonek, amik nem definialhatok egyertelmuen, mert nem vezethetok vissza a keterteku logikara (leven nyelvileg, kulturalisan es tortenetileg kondicionaltak). De ha nem megy a ravezetes, hat nem megy, nem megyunk tole a Dunanak se Te, se en. (Remelem... :)

(Csak azert irok ilyen harciasan, mert holnaptol tobb hetre eltunok a szinrol; szoval ha csak holnap valaszolsz, akkor biztosan Tied lesz az utolso szo... ;)
pacsy 2020.08.09 20:16:53
@Othar: korrekt! (Es bocs a burkolt minositesert.)
Akkor most mar csak egy utolso kerdesem van: es Galilei? Az o elmelete most akkor igaz, vagy nem igaz? (Vagy megvan az ervenyessegi kore...)
(Persze volna meg kerdesem, csak idom nincs tobb holnapig...)
  A hit fejlődésének lehetősége, illetve e fejlődés lehetséges szakaszainak gondolata korántsem volt idegen a filozófusoktól. A gondolatnak már az ókorban megtaláljuk nyomait. Etikai munkájában Arisztotelész (384-322) utal arra, hogy az ember felszabadulása, belső szabadságának elnyerése három…..
Kétségtelenül létezik néhány olyan vers a szentírásban, amelyeknek nehéz megragadni a mai értelmét. Ez még az Újszövetség esetében is így van, habár itt relatíve kisebb időbeli távolság választ el bennünket, mai olvasókat a korabeli világtól (alig kétezer esztendő).…..
pacsy 2020.07.18 22:49:14
@jabbok: @mezeiviragtarsulas: Nem tudom, segit-e, ha ideirom, hogy a "coming out" fentebb nekem is banto volt. Eloszor azt hittem, itt vki tud valamit és ezért az utalas, de ugy latszik, nem.

Amugy pedig egy kicsit nekem is sok itt az itelkezes (ami nem jelenti azt, hogy helyeseknem a kollegam donteset). Csodalom viszont Mezeiviragot (es egy kicsit feltem is), hogy ilyen harciasan kuzd. Szerintem sok mindent kimondtal, ami igaz és amit en is szerettem volna, csak nem mertem.

Egyebkent pedig engem megrenditett, ahogy fentebb irtatok, hogy Matthaios meghalt. Nem tudtam... es ehhez nem is tudok most hozzászólni...
pacsy 2020.07.21 09:55:02
@Déli pályaudvar: "míg el nem jött Pacsy, és el nem mondta, hogy nincs baj, nem kell félni".

En nem mondtam, hogy nincs baj es nem kell felni.

(Es nem akarom leirni azt a szot, hogy "cinizmus" es hogy "rombolo ironia" az, amit nekem irtal, mert erre reakciokeppen - hogy ne marajd alul a vitaban - vissza fogsz tamadni hasonlo iteletekkel, amibol semmi jo nem tud kisulni..., de nagyjabol azt gondolom, hogy itt nem volna szabad igy kommunikalnod... Es most meg utoljara ezt le is irtam.) De lelked rajta - irj ahogy akarsz es ahogy tudsz!

@Pandit: Mindig orulok, amikor hozzaszolsz, nekem udito olvasni. Ezert is ijedtem meg egy kicsit, amikor fentebb azt irtad, hogy most Te sem ertesz egyet. De azten elment a tema es nekem sem volt erkezesem/energiam kovetni.

Azt irod: "Ha az a kérdés, hogy vajon hűtlenség-e amit Füzes Ádám tett, milyen fokú, egy ilyen tettnek milyen hatása van az ő és mások üdvösségére, mi a baj ma a papsággal, mi lesz a hívekkel, ki milyen mértékben felelős, mi tudna eligazítani és megerősíteni minket és még sok sok kérdés ami adódik, akkor ezekre a kérdésre nem lehet az a válasz, hogy nem tudjuk, ez mindenkinek a lelkiismeretén múlik, a szíve mélyén mindenki tudja mi a jó stb."

Rendben, ha szerinted nem lehet ez a valasz, en tiszteletben tartom. De szerintem legmelyebb ertelemben tenyleg nem tudjuk, nem? Ezert is nem szabad itelkezni. Persze jogi szinten lehet iteletet hirdetni (egyhazjogilag is!), sot az eset erkolcsisegerol is szabad itelkezni (a kovetkezmenyek, a korulmenyek, a szandek es a tett sulyanak lehetoleg arnyalt figyelembe vetelevel), ez mind rendben van. De lelki-spiritualis szinten szerintem tenyleg nem szabad itelkezni, mert ott egyedul Isten illetekes. Nagyjabol Jezus Krisztus is erre utalhatott a hegyi beszeben - szerintem. Mert csakis Isten lat minden szempontot, ezert az Itelet az o dolga. (A lelkivezeto feladata pedig szerintem Isten kepviselete. Ezt egyebkent pragmatikus indokbol is mondom, mert az a tapasztalatom, hogy a turelmes es jot feltetelezo attitud a valtozas/megteres valoban egyetlen es legfontosabb feltetele. De a blog nem lelki vezetes, es, mint korabban kiderult, az elvekben sem sokan fognak velem egyeterteni; es ez talan nem is baj: hosszatartozik az elethez (ami elvileg pluralis). (Persze attol lehet fajdalmas, mint mondjuk itt nemely hozzaszolast olvasni.) De errol mar volt szo itt egy korabbi bejegyzesben (amit talan az osszes irasom kozul az egyik legfontosabbnak es legjobbnak tartok, fuggetlenul a fogadtatasatol). Akinek van ideje, erdemes belenezni a vitaba is: jezsuita.blog.hu/2017/01/04/lelkivezetes_elvarasok_nelkul ).

Amit pedig ebbol a vitabol megertettem, diohejban, hogy ido kell, amig kicsit mindenki kimondja, hogy mi fontos neki, es akkor egyszerre megszulethet valami szep es gazdagito, peldaul egy olyan legkor, amiban meg akar a sajat hibat vagy gyengeseget is el lehet ismerni.

Otharnak - amennyire en latom - az volt fontos, hogy minel tobb ember radobbanjen, hogy mekkora kulonbseg van huseg es hutlenseg kozott, es hogy az Egyhaznak a husegrol kell tanusagot tennie es arrol, hogy az elheto, es nem szabad elbizonytalanitani a hiveket. Jabboknak pedig, ha jol ertettem, hogy valaki ne onigazolassal keressen mentseget/felmentest onmaga szamara, anelkul, hogy elismerne, hogy hibazott, es hogy minden pasztor feladata felelosseget vallalni a rabizottakert (es nem aldozatta tenni oket). Mezeiviragnak meg, hogy ne itelkezzunk elhamarkodottan. (Most majdnem azt is ide irtam, hogy "szerintem ezekben egyebkent nagyjabol mindannyian egyetertunk", de nem akarok olajat onteni a tuzre... :) En mindenesetre a fenti szempontok mindegyiket ervenyesnek tartom es ezek nekem is fontosak.
A felmérések szerint az internethasználók naponta átlagosan 70 percet töltenek a YouTube-on. Ez ugyebár több mint egy óra – ami óriási szám! Különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez az idő általában haszontalan rövidfilmek nézegetésével telik. No, persze, nem azt akarom mondani, hogy csak „hasznos”…..
pacsy 2020.03.10 09:32:54
@puccini: ugy erzem a rakciojabol, hogy duhos, hogy fel van haborodva es nem ert egyet az olasz puspokok dontesevel. (De lehet, hogy tevedek...) On mashogy rendelkezett volna a helyukben?
pacsy 2020.03.11 12:58:16
@puccini: igy en bizony nem tudok eligazodni... Az elozo kommentjebol azt sejtettem, hogy helyteleniti a (velhetoen virologusokkal valo konzultacio utan kiadott) allami rendelkezessel egyuttmudoko egyhaz reakciojat; most pedig, mintha azert "ertetlenkedne" / azert tamadna a papat, mert az egyhaz karizmatikus kuldeteset hangsulyozza a racionalis rendelkezes elleneben. De lehet, hogy nem is tamadja a papat, csak en latom ezt bele. Szoval nem tudok eligazodni ezeken a rovid, odavatett megjegyzesein.
Az utóbbi időben sokszor találkoztam azzal – és számos tapasztalatot szereztem arról –, amit katolikus körökben általában „megosztásnak” szoktak nevezni. Arról a tapasztalatról van szó, amikor felnőtt emberek személyesen vagy közösségi szinten feltárják egymás előtt a személyes dolgaikat, kimondanak…..
Valamit az időről és Jézus Krisztusról szeretnék mondani; az újév jó alkalom erre. Arról, hogy ebben az emberi történelemben Jézus Krisztus a reménységünk. A naptári év fordulója a számadás ideje: sokan visszanéznek ilyenkor az elmúlt esztendőre, és szokás előre is tekinteni. Sokan terveket…..
pacsy 2020.01.19 20:18:56
sziasztok, Mindenki!
www.youtube.com/watch?v=34xIbKkNVCg
ezek csak kiegészítésül a témához (angolul ugyan...)
ez meg egy gyönyörű rövidfilm jezsuita papszentelésekről:
www.youtube.com/watch?v=PW4u_lTl7eY
Remélem, nem hangzik szentimentálisan, és nem is vétkes elbizakodottság, ha azt mondom: úgy érzem, engem Isten már anyám méhében kiválasztott, hogy papjává tegyen. Persze azért elég kacskaringós út vezetett eddig a belső világosságból fakadó felismerésig. Három rövid mozzanatot szeretnék elmesélni,…..
Az alábbiakban egy sor gyakorlati tanácsot szeretnék megosztani veletek, amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy egy idegen kultúrában „elfogadható vendégekké” váljunk. A tanácsok nagyrészt személyes tapasztalatból származnak, bár összeállításukban a brit missziológus Anthony J. Gittins néhány írása is…..
  A minap a tíz szűzről szóló evangéliumot olvastuk (Mt 25,1-13) a szentmisén, és nekem kellett prédikálni. Hogy a szövegkörnyezetről is mondjak valamit – ami ugyebár mindig fontos a kommunikációs helyzet megértéshez –, az eset fiatal jezsuiták egyik közösségében zajlott. Szóval csupa férfiak…..
  Egyszer valakivel lelki beszélgetésben előjött a szentségimádás kérdése. Az illető arról kérdezett, hogy az meg egyáltalán mire jó… Minek ülni a kitett oltáriszentség előtt, vagyis pontosabban, minek kitenni az Urat az oltárra? Hogy láthassuk? De mit ad hozzá az imádsághoz, ha nézzük is?…..
Tudjátok, mi a legnehezebb a szerzetesi életben? Talán nincs mindenki azonnal tisztában vele, esetleg maguk a szerzetesek is elbizonytalanodnak a kérdés hallatán. (Hisz’ annyi nehézség van... :) Én ezt egy apácától tanultam, abban az időben, amikor még nem is voltam szerzetes. Szóval, biztos…..
  A napokban történt, hogy egyik előadásom után odajött egy mexikói teológushallgató: „Tudja, atya – kezdte –, a mi országunkban a teológiának amolyan ornamentika szerepe van. Díszítőelem. Arra használják, hogy alkalmanként felékesítsék vele a politikai szónoklatokat és ünnepi beszédeket. Hamis…..
  Nőnap alkalmából megrendítő tanúságtétel hangzott el az olasz elnöki palotában. Stefania, egy fiatal emigráns nő mesélt az életéről: arról, ahogyan sikerült kiszabadulnia a prostitúció fogságából, és újraépítenie az életét. A hallgatóság között az első sorban ott ült Sergio Mattarella elnök is,…..
Ismeritek, melyik az az öt jellemző kijelentést, ami papok szájából általában nem szokott igaz lenni? Elárulom. Az öt mondat így hangzik: 1. „Rövid leszek.”; 2. „Imádkozom érted.”; 3. „Otthon felejtettem a pénztárcámat.”; 4. „Ó, az csak egy ajándék.”; 5. „Ő pedig az unokahúgom...” :)..
Sokan hatalmas áldozatokat vállalnak, pénzt, időt és fáradságot nem kímélve messzi utazásokra vállalkoznak, hogy méltó pályamunkával, kiváló fotókkal jelentkezhessenek a National Geographic fotópályázatain. A nagy presztízsű folyóiratba valóban csak a legjobb felvételek…..
A tanító egyház feladata hasonlít az evangéliumi példázat házigazdájának ténykedéséhez, aki kincseiből újat és régit hoz elő (Mt 13,52).  A pápai tanítóhivatal esetében természetesen fontos hangsúlyozni a tanbeli folytonosságot, ám kétségtelen, hogy olykor lényeges hangsúlyeltolódások is történnek.…..
„Megengedek magamnak egy tanácsot, bocsássatok meg nekem: sose veszekedjetek a gyerekek előtt. Soha!” Ferenc pápa ezeket a szavakat a múlt vasárnap mondta, amikor az egyház Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedését ünnepelte. A pápa ez alkalomból a Sixtus-kápolnában…..
Alább a magyar jezsuita Jálics Ferenc egyik írását adjuk közre. A világ egyik ma élő legjelentősebb lelki tanítója, több mint húszezer embernek adott személyesen kísért lelkigyakorlatot. Írása az imaélet fejlődéséről szól, ezt a jelenséget az egyház szemlélődő imahagyományának folyamába állítja..
pacsy 2018.12.04 16:11:27
Ha hatralepunk egy kicsit, es tudjuk valamelyest tavolsagbol szemlelni az esemenyeket, azert erdekes, ami itt tortenik. Magamrol fogok beszelni, bar lehetne masok vedelmeben is. Mert hat ugye - nem nagyon szepitve az esemenyeket - engem itt 359 like, es egy olyan cikk alatt, amit nem en irtam (de amivel egyetertek), szepen nyilvanosan "12 duhos ember" keresztre feszitett. Akik raadasul (efelol nincs semmi ketsegem!) mind elkotelezetten keresztenyek es a legjobbat akarjak nekem. (Egyikuk, Jabbok, meg csak nem is haragszik ram...)

Csak ez a joakarat, ez a szeretet es nagyrabecsules nem megy at valahogy, es a modszer sem OK.

Illetve, hadd pontositsak, nincsenek 12-en, valojaban csak kurolbelul 4-en, 5-en. Azonban annyira elkapta okat a dinamika, hogy ez mar azok kozul is zavar nemelyeket, akik pedig vegkepp nem szoktak a vedelmemben megnyilvanulni, most megis fontosnak ereztek. Vigasztalhatnam magam azzal, hogy itt mar maga Jalics is megkapta a magaet, csak engem konnyebb szidni, de nem nagyon vigasztal... Mert hat azertigy is maradtak elegen, akik tovabbra is a legnagyobb joindulattal (amit abszolut nem ketlek) tovabbra is "olvassak" a gondolataimat, elemzik a (feltetelezett) erzelmeimet es motivacioimat es kovetelik, hogy kerjek bocsanatot, mikozben (tudom, hogy akaratlanul - vagy legalabb is erosen feltettem magamban ennek feltetelezeset) nagyon melyen megbantanak es papi letemben megsertenek. Ugyanok mindekozben minden ellenvelemenyt lesopornek az asztalrol, es ha jol ertem (legalabbis hallgatolagosan) azt feltetelezik, hogy az ket sorbol kiolvashato, hogy valaki mikor kerdez gunyolodva es mikor kerdez komolyan (ez megint Jabbok, bocsanat, pedig ne megyedul rola van szo).

Ettol tonkrement a blog, ellehetetlenult a beszelgetes. Meg sok mas dolog is eszembe jutott, hogy megirom, de kitoroltem, mert nem hasznalna: duhos vagyok es sertett - ilyenkor nem is volna szabad irni. Szinvonalban lassan ott tartunk, mint a KV (ahol lehet a papat is gyalazni - erre celoztam fentebb, nem arra, hogy Matthaios ezt tette volna, o fonomabb annal).

Azon tunodom, mit tehetnek. Ha ismet bocsanatot kernek (ezen a blogon eddig biztos, hogy en tettem meg ezt a legtobbszor), az talan egy valakit kielegitene, masnak viszont csak olaj lenne a tuzre... (Akkor kezdodne az, hogy "ez nem hiteles", amibol pedig nincs kiut..., ajjaj!) Ez tehat nem megoldas. Ha viszont ezentul mindenre csak bologatok, amit rolam es masokrol irnak, akkor ezzel csak bebetonozom a "12 duhos ember" poziciojat. Ha viszont hozzaszolok, peldaul magam mellett ervelni kezdek, ujra nekem rontanak, izekre szednek, inkvizicio ele ideznek. (Micsoda vilag, te jo eg...!) Az jut csak eszembe, hogy ismertem egy spiritualist, aki mindent es mindenkit kepes volt elviselni. Az o hatasara akkor - evekkel ezelott - azt fogalmaztam meg magamban, hogy minel nagyobb valakinek a kulonbsegeket elviselo kepessege, lelkileg annal erettebb - annal inkabb el szemlelodo eletet... Vegul is ehhez hu maradok akkor, ha nem futok most a bloggazdahoz segitsegert, hogy tiltsa ki a rendetlenkedoket, zarja be a blogot, szolgaltasson igazsagot... Igen, ez jo lesz: az elviselesben, a szeretettel valo elszenvedesben probalok maradni. De - lam csak, nem vagyok valami elorehaladott a szemlelodo eletben... - teljesen szo nelkul azert megsem birom hagyni a dolgokat. Talan megis reagalok egy-ket eszrevetelre. Meg nem jarok ott, mint egy bolcs baratom, aki ezen a blogon csak a posztokat olvassa, a kommenteket pedig elvbol nem, soha! Meg en is eljuthatok idaig...

Hat akkor lassuk.
pacsy 2018.12.04 16:22:51
@jabbok: ha nem lett volna legalabb egy szemernyi igazsag abban, amit irtam, szerintem nem akadtal volna ki ennyire - ezek performativ dolgok.

Szerintem egyebkent az a baj, hogy itt nincs olyan legkor, ahol a masiknak akar legkisebb igazsagat is el lehetne ismerni, igy csak vagdalkozas, gyulolkodes lesz a "beszelgetesbol". Nem kene kolcsonosen abbahagynunk egymas elemzeset?

@matthaios: , a Veled valo vita fontos a szamomra. (Intellektualis beallitodottsagu embereknel - egy kicsit talan mindannyian ilyenek vagyunk ezen a blogon - az elvont velemenykulonbsegek gyakran eros indulatokat generalnak (az erzelmek pedig gyakran "racionalizalas" formajaban tornek ki).

Ha jol ertem - most nem keresem vissza, de igy emlekszem - lenyegeben ismetelten modernizmussal (historizmussal, relativizmussal, szoval lenyegeben eretnekseggel) vadoltal. Mindenelott szeretnem megkoszonni azt, hogy ezt semmi esetre sem rolam lemondva, nekem tobb eselyt nem adva tetted. De a targyra visszaterve:

A moderniznus - lebutitva - azt jelenti, hogy minden kornak megvan a maga igazsaga, az igazsagnak nincs allando tartalma, az radikalisan a kor fuggvenye. A II. VZs-ot modernizmussal gyanusitani eretnekseg vagy szakadarsag - tudom, hogy Te ilyet soha nem tennel. Engem csak igaztalan igy beskatulyazni, illetve csak akkor "igazsagos", ha egyedul a "tomizmust" vagy az ujskolastikat tekinted lehetseges teologiai allaspontnak.

En szelesebben ertelmezem az ortodoxiat (a papaval es a mai teologusok jelentos tobbsegeves egyetertesben), de azt ezen a forumon nem tudom bebizonyitani, hogy miert nem vagyok elhajlo teologus. (Viszont irtam errol eleg sokat magyarul is, egyhazi kiadok jelentettek meg).

Szoval, es roviden, szeretnem kerni, hogy ezt ne tedd tobbet. Nem csak azert, mert tiltja a blogszabalyzat, hanem azert is, mert ez itt egy nyilvanos forum es en nyilvanos egyazi tisztseget viselo ember vagyok. Ugyanez vonatkozik - ha szabad kernem - @Déli pályaudvar: -t es @khamul: is

(Khamul, Neked egyebkent koszonom, hogy belinkelted az egesz hozzaszolasomat: igy ugyanis mar jo szivvel vallalom amit irtam, mert sokkal arnyaltabb, mint a korabban kiragadott resz.)

Azoknak, akik ujabbak itt: kicsit okolom magam, hogy igy alakult ez a blog - de hat ki gondolt ilyen fekevesztett reakciora... Hadd meseljek el inkabb egy regi tortenetet. Belso dolog ez: fiatal papkent, sok-sok evvel ezelott, nekem nagyon megrendito tapasztalat volt, amikor rajottem: az emberek altalaban maguk is tudjak, hogy mi az, amit joggal ronak fel nekik. Gyontatoszekben, lelki beszelgetesekben elojon ez - meg gondolom meg ezer mas szituacioban, ahol biztonsagban (szeretve, elfogadva) erezzuk magunkat. A blog nem ilyen kozeg. Egesz eletemben halas leszek azert, hogy papkent sokszor megtapasztalhattam, es ma is megtapasztalom olykor, hogy a szivunk melyen ismerjuk magunkat. Kegyelemnek tartom, hogy hallhattam magabiztos embereket beszelni a bizonytalansagaikrol, eroseket a gyengeikrol, peldamutatokat az ellentmondasaikrol. mert minden siker mogott rengeteg szenvedes es kudarcok huzodnak meg, es erofeszites - rengeteg erofeszites, az egyik kedvenc peldam www.youtube.com/watch?v=1n4qyX1w-CU -, de errol nem lehet itt beszelni, mert alkalmatlan erre EZ a kozeg.

Nem (csak) mi vagyunk erre alkalmatlanok, hogy ilyen melysegeket kimondjunk ebben a kommunikacios terben, de maga a szocialis media ezen fajtaja is (erre celoztam fentebb - aki akarta ott is ertette). Nincs meg a biztonsagos legkor, a szereto elfogadas kozege. Mert ez itt egy nyilvanos forum, es nem javaslom, hogy itt akarjatok megelni az intimitas-igenyeteket. Ez ugyanis itt egy nyilvanos forum, ahova akarki beeshet, es a koztunk levo polemia tisztazhatatlan. (A joakarat es a jo feltetelezese sok mindenen segit, de nem feltetelezheto.) Itt a tamadasra vedekezessel, ellentamadassal valaszolnak, kulonosen, akinek nagyobbak az erzekenysegei, a sebei (mindannyiunknak van epp' eleg...). Abbol pedig csak bekemenyedes lesz, ellehetlenul az onreflexio, az oszinteseg.

Van egy uj film is, amugy a szocialis media korlatairol (es veszelyeirol), kar, hogy meg csak olaszul: Perfetti sconosciuti (Tokeletesen ismeretlenek). (Meg biztos sok mas is, csak en csak ezt ismerem...) Itt az elozetes angol felirattal: www.youtube.com/watch?v=kqX0-xn8j1g&t=1s

Kezdek berendezkedni arra, hogy hetente nezek be, felduhit es elkeserit a blog, raszanok egy kis idot, aztan ket nap alatt megint megnyugszom... Masokat megolelgetni nemigen van alkalmam, mint Illilnek :) hat csak a magam modjan probalom tovabb szeretni az embereket. Ne toltsetek sok idot itt!
pacsy 2019.01.07 11:41:20
@khamul: Matthaios nem "gyalázta" a pápát, ő sokkal intelligensebb annál (csak írt nagyon határozottan ellene) - kontextuálisan kell olvasni, bár Te ezt ne érted, nem baj.

én viszont idén nem olvasok kommenteket. Szerbusztok.
„Jobb nem menni templomba, ha valaki úgy él, mint egy ateista, gyűlöli a többieket és rosszat mond róluk. Ez botrány! Aki kereszténynek tartja magát és szentségekhez járul, annak tanúságot kell tennie a hitéről, és Isten gyermekeként élnie, testvérként, szeretetben, és valódi példát, nem pedig…..
Szent Benedek vagy Szent Ferenc? Vajon milyen modellt kell az egyháznak követnie? Mi lehet számára a jövő útja a mai világban? Nemrégiben két új könyv jelent meg, amelyek nagy feltűnést keltettek és rengeteg vitát is kiváltottak, az egyház körein belül és kívül egyaránt. Jó alkalmat kínálnak hát a…..
A Hittani Kongregáció prefektusa, Luis Ladaria bíboros, érsek aláírásával, augusztus 1-jei dátummal közzétették azt a leiratot, amely újraértelmezi A Katolikus Egyház Katekizmusa halálbüntetésről szóló, 2267. pontját...
Ha nem hangzana túl nagyigényűen, azt írnám: az alábbiakban erkölcsfilozófiai, sőt erkölcsteológiai kalandozásokra szeretném meghívni a kedves Olvasót. Hogy elővételezzem: elgondolásom lényege, hogy létezik egy éretlen, archaikus erkölcsiség, amitől felnőtt korban is sokan szenvednek, viszont…..
pacsy 2018.07.12 14:37:52
Igen, a világot én sem szeretném egyszerűen barátokra és ellenségekre osztani, nem is szoktam. Az "ellenséggel" inkább arra akartam utalni, hogy vannak, mindig is voltak, akik gyűlölik az egyházat (bár ebben is van érték: foglalkoznak vele és komolyan veszik). (Meg persze az is előfordul, hogy valaki egy időszakában az életének gyűlöli, aztán meg beáll a szolgálatába. Pál apostol óta újra és újra megismétlődik ez - ismerek egy pár esetet személyesen is.)

Aki viszont az egyházat gyűlöli, az engem sem szokott elsőre szeretni. Elég gyakran megesett a múltban is (és nem kizárható, hogy megismétlődik), hogy valaki egyszerűen csak betör ide minden érzékenység nélkül, és - hogy is fogalmazzam tapintatosan... - nekem adresszálva lepakolja az összes dühét, kivérzett életsebét, frusztrációját. (Nota bene, azok közül is, akik az egyházon belül vannak, csak nem értenek velem egyet. Van egy egész blog, ami erre épül, "12 dühös ember" gyülekezete, egyszer vitatkoztam velük.) És ember legyen a talpán, aki ezt kibírja, ha elszabadulnak az indulatok... Ezért óvatosabbnak kell lennem, azt hiszem. Sokat cikkez arról a sajtó, hogy internetes fórumok és a média miatt öngyilkosnak is lehet lenni, mert az agyunk arra van huzalozva, hogy azzal az 50-60 emberrel, aki része a csoportnak, próbáljuk tisztázni a kapcsolatainkat, és az internet nem ilyen csoport, és a kapcsolatok nem tisztázhatók maradéktalanul. (Talán az életben sem...) Ez van.

Ez nekem csalódás, még akkor is, ha elég sokáig olvasom, akkor kiderül, hogy minden emberi közösség (még egy blogon is) képes moderálni magát és egy ponton túl megszólalnak kiegyensúlyozó hangok is (amiért fentebb nagyon hálás voltam).

De minden nem megy el. És nem tudom, hogy lehet-e ezt így folytatni moderálás nélkül. Mert szerintem a fentiek igazak az evangélium hirdetésére is. Jézus például nagyon megválogatta, hogy kinek mit tár fel Isten országa titkaiból, és általában nem szórta a gyöngyöket a disznók elé (bocsánat, a kép evangéliumi). A gazdag ifjút pedig egyszerűen "benézte", ha szabad így mondanom, mert először úgy beszélt hozzá, mint általában az tömeghez: a tíz parancsolat szintjén ("tiszteld apádat és anyádat, ne ölj, ne lopj, ne törj házasságot"). Aztán amikor hallotta, hogy ezt az iskolát már kijárta a fiú, kezdett el jobban, személyesebben odafigyelni rá: "Valami még hiányzik neked..." Benne történetesen csalódnia kellett... De az utolsó vacsorán - aminek elbeszélése a János evangélium majdnem két harmadát teszi ki - egészen direkt módon beszélt a belső tanítványi körnek (valószínűleg asszonyoknak is, ami pedig akkoriban hallatlan dolognak számított!). És ott olyan titkokat mondott, amikből ma is csak a szentek sejtenek valamit. (Találkoztam olyannal, aki sejtett, és az életének olyan hatása volt, hogy megtértek körülötte az emberek és aki egyszer is találkozott vele, sohasem felejtette el... Hát igen, ő nem "fejből" beszélt...) Nem véletlen, hogy az egyház féltve óvta az örömhírt - és óvja ma is, ha teheti - és kiküldte a katekumeneket a prédikáció után (a görög liturgiában lsd: "Az ajtókat az ajtókat..."). Szóval nem értek egyet azzal, hogy minden mindenkinek való. (És Jézust szép dolog példának hozni, de ha valami történetileg biztos, akkor az az, hogy nagyon sok ellenséget szerzett magának...)
pacsy 2018.07.12 14:49:07
Magyarázkodásképpen, még egyszer utoljára: engem általában nem élnek meg fennhéjázónak (bár erre nincs bizonyítékom) és eléggé biztos vagyok benne, hogy az itt kommentelők közül is kevesen vetnék a szememre, hogy "lekezelő" vagyok, ha beszélgetnénk. De hát írásban másként kommunikálunk... Belőlem például ilyenkor - úgy tűnik - előjön a "gyerek", aki biztonságban érzi magát, incselkedik, és kb. biztos a többiek szeretetében, ami aztán keveredik egy "szakmai énnel", a "teológussal", ami egyenként is bosszantó, de így együtt rendkívül visszatetsző, ezt kezdem észrevenni...

Főleg azoknak bosszantó ez - ugye, @Hermes the God in Yellow: - akik - bár az embert kérik rajtam számon - csak "a jezsuitát" látják bennem. Ami szerintem kettős mérce. De nem akarok többet vitatkozni, kösz, hogy az érzelmeidről beszéltél - így már sokkal jobban megértettelek. (Nekem olyan nehéz ez...!)

De elég műkedvelő pszichoanalízisből és a hamvába' holt beszélgetésekből!

Kedves @in satu: nagyon köszi, amit írtál, tényleg konstruktív volt és sokat jelentett nekem, tanultam is belőle. Igazad van, hogy nem értesz egyet azzal, amit fentebb szakmai gőgből/torzulásból írtam. Tényleg nem mondható el, hogy többet tud az, aki ismeri a fent sorolt szerzőket (és a többit), és "életének egy jelentős részét egy sajátos, és "belterjes" közegben tölti, mint mondjuk az egyszerű Pista bácsi, aki a természeti megfigyelésein, tapasztalatain keresztül szemlélődik, és tanul". Magam is prédikálok olykor erről, csak hát ugye... Mert nem az számít - ez teljesen világos! -, hogy ki kit olvasott és írt róla "egy tonnányi szakirodalmat" (és ez nem feltétlenül "irracionalizmus"!). Isten számít. Meg a kapcsolatok minősége, a szeretet áramlása, az élet szolgálata - ami jelentő pontokon ugyanaz. Szóval, be kell látnom, hogy ebben teljesen igazad van! (Csak vigyázz, mert itt racionalisták is vannak, akik szétszednek ezért...)

Igazából attól féltem a blogot, és azért "mentem neki" Matthaiosznak is, hogy a kommentekben egy olyan teológia kap itt kizárólagos szót, ami egy bezárt rendszerre redukálják a gondolkodást, ahol minden magasabb princípiumokból levezethető, mint a matematikában (illetve Gödel óta már abban sem...). Erre mindig lesz kísértés, és aki kicsit feszegetni próbálja a kereteket, arra mindig lesz, aki "relativizmust" kezd el kiabálni, de ez nem attól van, hogy tényleg baj volna, mert elveszítettük a mércét, hanem csak mert bizonytalanul kezdi érezni magát, és félti, hogy ettől összedől a hite/egyháza. Igy volt ez már a II. Vatikáni zsinat alatt és után is (ami nélkül az egyház ma kb. kicsiny integrista körökre szűkült volna le, ahelyett, hogy - mint ma - valódi globális fázisába lépett volna. De tudom, hogy ezek megint csak szavak, vitathatók - viszont ha Te ugyanazokat a tapasztalatokat szerezted volna, mint én, kb. ugyanígy látnád.

Na tessék, tárgyi dolgokról, az erkölcsteológia alakulásáról akartam írni, és röviden, mégis csak nagy általánosító szavak jönnek ki belőlem és személyeskedés. Remélem, hogy a blogon való beszélgetés során - "érintve a mélységeket" és "lemerülve" - nem sérülsz majd Te is annyit, hogy kiábrándulj a konstruktív párbeszéd lehetőségéből. De azt próbálom megfogadni, hogy - amennyire tőlem telik - félretegyem a prekoncepcióimat és "inkább bátrabban (akár megosztóan is, ha arról van szó)" nyúljak a témákhoz, és "majd ha esetleg valaki(t) nem teljesen ért(ek), legfeljebb kérdez(ek)." Tetszik, hogy azt írod: ez "szólhat arról is, hogy egymást építjük, gyakoroljuk, tanuljuk a szeretetet pl. azzal, hogy megtisztelem, felemelem a másikat, és így tovább. Nagyjából amúgy ez is történik, bár most elég sok kritikát kaptál, bízom benne, hogy ez nem kedvetlenít el, hanem esetleg kiráz a megszokott medreidből." Köszönöm!

Most mennem kell, jót is fog tenni... Áldott nyarat mindenkinek!

"Nem a sok tudással lakik jól a lélek, hanem azzal, hogy a dolgokat belsőleg ízlelje és átélje" (Szent Ignác, SJ)
   ..
pacsy 2018.07.05 16:00:38
A téma a „hit és ész” témakörébe tartozik. Bár a cím elég elvont kérdéskört sejtet, az alapgondolatban tulajdonképpen nincs semmi ördöngösség. Hogy némi szómagyarázattal kezdjem: a „teleológia” (a gör. thelosz = cél és logosz = tan, tudomány szavak összetételéből) a célokról szóló filozófiai…..
pacsy 2018.06.21 18:56:31
@matthaios: "Szerintem a dogma fejlődése az a folyamat, mikor a hitletéteményben bennfoglaltan meglévő dolog az ünnepélyes tanítóhivatal által definit módon kifejezetté, kifejezettebbé válik."

"Szerintem"-mel eddig Te még itt nem kezdtél mondatot (pedig már vagy tíz éve beszélgetünk) - tja, bizonyos egyházias (egyházias?) körökben ez nem szokás... -, tehát máris megérte a fentebb tett sok erőfeszítésem. Ami azonban a folytatást illeti, hát az már problematikusabb. Mert hiszen pontosan ez a baj: ez a "bennfoglalt kifejezetté válása", amit folyamatosan és oly büszkén hangoztatsz! Nem azt mondom, hogy nem lehet jól is érteni, de azt igen, hogy ahogyan azt Te használod, az szerintem tarthatatlan (lásd a fenti posztban: első szint). A tanfejlődés ugyanis nem egy lineáris, előre megállapított célra tartó folyamat, amelyben nincs helye a történelmi körülmények zavaró hatásainak és a nyelv, a kultúra változásainak. Nem arról van szó, hogy végül egy önellentmondásmentes zárt rendszerben ölt formát a kinyilatkoztatás: megváltoztathatatlan igaz kijelentések listába szedett hitcikkelyei (paragrafusok és artikulusok a hitről = Denzinger). Ez az újskolasztikus karikatúrája a valódi dogma- és tanfejlődésnek!

A kinyilatkoztatás egy Személyben való hit, aki nincs a zsebünkben. A Názáreti Jézus Krisztus már földi életében is kifürkészhetetlen titok volt követői számára, a távolabbi és közelebbi tanítványi körnek is, hát még ahogy teltek múltak az évek, az évtizedek és az évszázadok... Ezt az élőben megtapasztalt titkot (csodák, a kereszthalál botránya, a feltámadásról szóló tanúságtételek stb.) próbálták valahogy megfogalmazni az első egyházi közösségekben. Mindez odáig vezetett, hogy a mindenfelé cirkuláló, Jézus életéről szóló iratokat először is összegyűjtötték, majd pedig - évtizedekkel a Krisztus esemény után - az első apostoli zsinaton egy merész lépéssel arról is döntöttek, hogy mit tekintenek hitelesnek és mit legendának. A két műfaj persze már akkor sem volt élesen elkülöníthető, ahogy ma sem az. Itt is igaz, hogy naivitás azt gondolni, hogy a hittartalmat (gyereket) egyértelműen el lehet választani annak formájától (a fürdővíztől). (Persze ha az ember összehasonlítja az úgynevezett apokrif evangéliumok Jézusát a kanonikus könyvek Jézusával, akkor nagyon is látható, hogy a korabeli egyháznak megvoltak a maga jól körülírható szempontjai, és hogy azokkal mi is jó szívvel azonosulhatunk.)

Az évszázadok teltével aztán erre a titokzatos üzenetre ráépült egy egész egyházszervezet a maga esetlegességeivel és sokféle ellentmondásával, amely középkori hatalmának csúcsán Európa földterületeinek mintegy harmadát birtokolta. Intellektuális hatását mi sem jelzi jobban, mint hogy az emberi történelem naptárrendszere Krisztus születési dátumára épül és hogy a római pápa abban az időszakban spirituális és sokszor világi értelemben egyaránt uralkodóként magasodott a keresztényi áhítattal áthatott tömegek fölé. Úgynevezett "keresztény társadalmak" (societas Christiana) szerveződtek, a nagyvárosokban csodálatos gótikus katedrálisok nőnek ki a földből, kolostorok és apátságok működnek, bennük kéziratmásolók, tudósok hada fáradhatatlan munka közben, papok, szerzetesek és apácák tízezrei. Elterjed a latin nyelv ami egységesíti a korabeli tudományokat és a liturgiát. Soha nem látott mértékben kiterjed a betegellátás és a szegényekkel való törődés. A nagy egyházi ünnepnapok és a szentségi rituálék meghatározták a mindennapokat, körmenetek és fesztiválok, ragyogó egyházi képzőművészet, gregorián dallamok, misztériumjátékok, nem folytatom.

Ez a társadalom (a "krisztianitás"/Christendom, a vele összenőtt feudalizmussal együtt) lassan lebomlott, de a kereszténység ettől korántsem szűnt meg, legfeljebb csak átalakult. Többé nem tölti be azt az egységes egyetemes kulturális mátrix-szerepet, amit a 13. században, de a vallásosság nem hagyott alább (ma is, a legszekularizáltabb országokban is meglepő formákban újjászületik), legfeljebb a formái változtak. Az újkor beköszöntének óriási sokkját évszázadokig tartott, amíg az egyháznak sikerült feldolgoznia, de a II. Vatikáni zsinattal ez végre bekövetkezett.

Csakhogy a világ és annak fejlődése nem állt meg (talán írok egyszer még erről...), hanem azóta is rohamléptekkel halad. Ma is a katakomba egyháztól a birodalmi egyházzá váláshoz, vagy a középkori egyháztól az újkorba való belépés sokkjához hasonló változásokat élünk (globalizáció, digitális multimédia, bionika, nanotechnológia, népességrobbanás, mely szerencsére lassul azért, városiasodás, demokratizálódás, poszt-indusztriális társadalom stb.). Erre az új helyzetre keres hitből fakadó választ Ferenc pápa és az a teológia, ami mögötte áll (vö. a Laudato Sii enciklika 102. pontja és szövegkörnyezete). Nem csoda, hogy nem mindenki bír vele lépést tartani...
pacsy 2018.06.21 19:01:11
Messzire kanyarodtam. Onnan indultunk, hogy bármennyire is szeretnéd elhárítani a pozitivista, racionalista, logikai dedukcióra épülő teológizálás vádját (amely az ellentmondás elvére, ti. logikai és metafizikai formájára épül, olyannyira, hogy arra majdnem maradéktalanul vissza is vezethető), hiába próbálok elhessegetni a folyamatos "eretnekezés" ("boszorkányüldözés") Rád vetülő árnyát és bizonyítani, hogy nem tagadod a TÉNYLEGES dogmatörténetet, sajnos mindezek a vádak és feltételezések napnál világosabban beigazolódtak. Ha nem tudsz kitörni ebből az ördögi körből, akkor megkérlek, hogy ne nagyon kommentálj itt, mert elkergeted az érdeklődőket és lehetetlenné teszed a párbeszédet. Szerintem találsz olyan internetes fórumot, ahol szívesen látnak (sőt még a jelenlegi pápa gyalázása is megengedett).

Na... ezt most jól megírtam, kidühöngtem magam.

Ha "túltoltam" volna, elnézést érte. Nem azt akarom mondani, hogy ne vallhatnád továbbra is azt, amiben hiszel. Teológiailag is (például, hogy Jézus földi életében állandóan látta az Atyát, tehát a boldogító istenlátás/visio beatifica állapotában élt, mint az üdvözültek). Maradj, aki vagy, lelked rajta! Szóval nem akarom "letiltani", hogy továbbra is írj itt a (szokott) hívő szellemben, rengeteg erudícióval és mások iránti jóindulattal. Ismerünk és szeretünk erről az oldaladról. De kérlek ne tekintsd a nézeteidet egyedül igaznak, mert az félrevezető volna. Üdv és pax. pacsy
pacsy 2018.06.22 08:46:01
Itt vagyok, hát néha nincs sok köszönet az élénk jezsuita jelenlétben a blogon...

Köszönöm szépen a jóindulatú és empatikus visszajelzést
@puccini: , és - nahát, Te is itt vagy @IILiliII: ? :) - a kiegyensúlyozó érzelmi szempontot külön is.

Tényleg ítélkező-értékelő üzemmódban vagyok, ráadásul halálosan fáradtan, így a tanév végére (130 szóbeli vizsga, szakdolgozatok, beadandók, doktori védések stb. után, ráadásul még egy stresszel járó adminisztratív irányítói feladatot is kaptam). Sajnálom a kontrollvesztést (Pál Feri úgy mondaná: amikor a sérült gyermeki énrész átveszi az irányítást). De annyira azért mégsem, mert a az utolsó kérés/intés már rég óta kikívánkozott belőlem. Hát most ki is jött, jó nagy körítéssel...

Szerintem egyébként nekem az a szerencsém, amit fentebb inkongruenciának vagy zavarodottságnak mondtatok (elítélőn vagy csak ténymegállapítón), mert ez megengedi, hogy egymással ellentétes érzelmeket is meg tudjak élni, sőt ki is tudjak fejezni. Mert azok kétségkívül megvannak - és nem csak bennem. Ez (elvileg) megóv(hat) az egyoldalúságtól. Na persze nem mindig sikerül neki... :)

Matthaios, azt talán érzékeled, hogy egy nyílt konfliktus után túlságosan is érzékeny vagyok egy-két témára, és bosszantanak a jezsuiták ellen EZEN a blogon tett beszúrásaid is (mást meg nem olvasok, ugye...). Meg hát nyilván egy bizonyos Szerdahelyi úr miatt is elvertem rajtad a port, akivel egy hajóban evezel; bár ez is tiszteletben tartandó döntés. Milyen nagy dolog, hogy Te itt vagy, mersz beszélgetni, konfliktusba kerülni is!

Meg hát - ahogy egyszer egy nagyon szent ember, idősebb református lelkész barátom mondta - vannak, akik hajlamosak az intellektuális különbségeket érzelmi szinten megélni. Azért én is nagyon szeretnék egyszer MINDENT elfogadni, átölelni tudni... Hátha történik is, nagyon lassan, lépésről lépésre. Türelem.

Talán az is segít majd, hogy most a hétvégén világgá megyek és vagy két hónapra alig-alig leszek internet közelben. (Ha eközben posztolnék, az "önhibámon kívül" történhet.)

Áldott nyarat mindenkinek!
Jön a nyár, és talán megadatik, hogy kizökkenjünk a megszokott kerékvágásból. Talán adódik majd alkalom ismeretlen dolgok felderítésére is. Sokan esetleg külföldre is elutaznak, ahol hosszabb-rövidebb időre megmerítkeznek egy idegen kultúrában. Ha egy, a miénktől nagyban különböző világba…..