Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Imaginace

0 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      A blog.hu zárolta a  Corvinus-tudomány avagy cseréljük probiotikus joghurtra a krémsajtot a sütiben.   című posztom, amelyben konkrétan egyetlen név sem szerepelt, de viccelődtem a rezsimegyetem Social Futuring "kutatásán". Fogalmam sincs, hogy mit jelent ez, de a poszt utolsó mondata az…..
Imaginace 2021.03.26 16:25:55
@naebneerG: Bennfentes ismerős szerint a felsőoktatási törvény módosításával könnyen át lehet lépni a kuratóriumok fölött.
      Aránylag biztos voltam benne, hogy az Orbán-rezsim nem engedi el a járványt és a végén nem lesz napi száz halott. Elengedte. És meghamisították a halálozási adatokat. Ezért nem tévedtem olyan nagyot látszólag.     Kásler Miklós mai bejelentése:    December 10. környékén 27-30000…..
Mindjárt mondok szerintem releváns érveket, de előtte az írás apropója. Olvasom a Pálinkás József új pártjával és az ő ambícióival kapcsolatos (a baloldalhoz sorolt szerzőktől származó), többnyire lesújtó véleményeket. Megkülönböztetve egymástól a Szerencsen náci jelöltet indító balos pártokat és…..
      Mintha kínos lenne Bíró László képviselőjelölt úrról írni. Igen, ő az egyesített ellenzék jelöltje Tiszaújvárosban és hát szegény éppen antiszemita. Lehetne ő antikvitás, akkor a kvitások panaszkodnának, vagy antilop és akkor a Mészáros Lőrinc, de épp antiszemita ez a derék ember, úgyhogy…..
Imaginace 2020.10.10 18:02:12
@Wolff: Úgy látszik, a fideszes propaganda megpróbálja Jótündér posztját is felhasználni (korábban napokig fent volt Kőbányai publicisztikája).
        A kedves Olvasó nagyon csúnyán néz rám, kicsit feszültnek is tetszik lenni, azt a kisbaltát tessék szépen letenni, nagy levegő, mindjárt más. Ez most egy ilyen poszt lesz, nem fog tetszeni, nem kell, hogy minden tessék.        Én írom a posztot kedves Olvasó, ne tessék beleszólni. Hogy nem…..
           Az Úr:  A Föld puszta volt és üres,  még tünde lég sem takarta, távulván setét és világos még egybeforrt, s a vizek felett nem volt más csak én. A mélység tükrébe néztem, kétség malomköve lelkem őrölé, de mondám, legyen fény.                      S lőn fény, egy sápadt csillag…..
Imaginace 2020.06.01 13:03:39
@labrys: "Találós kérdés: milyen nemzetiségű volt Pulcher Antal, az erdélyi császári-királyi csapatok főparancsnoka?"
Puchner Antalra gondolsz?
Egész életében a királyt/császárt szolgálta mint katonatiszt, ez lehetett az elsődleges lojalitás a számára... Magyarnak tartotta magát, de felteszem, ez egy régebbi típusú hungarus patriotizmust jelenthetett -- 48 előtt a konzervatívok többnyire nem voltak nacionalisták. Nem értett egyet az unióval, ez egy legitim álláspont.
      Nemrég jelent meg Techet Péter cikke az  Azonnali-n  "Ne higgyünk a tudománynak!" címmel. Kicsit erősebben nyomta a cerkát a papírosra a kolléga, miközben a közeli málnásig tolta túl a bicajt, mindazonáltal... A mindazonáltalról fogok írni pár sort, nem arról, hogy néz ki a posztmodernben…..
Imaginace 2020.05.19 15:46:09
@fortin2: Igen, itt mélyen bólogattam -- a szélső anarchomaoizmus ismeretelméleti álláspontja ma a trendi jobboldali radikalizmust fűti.
  "   Nekem itt szavam, nincs, az Országnak Nagyja nem vagyok, de birtokos vagyok, és ha feláll olly intézet, melly’ a magyar nyelvet kifejti, mely azzal segíti honosinknak magyarokká neveltetését, jószágaim’ egy esztendei jövödelmét feláldozom. Érett meggondolással teszem ezt, mondotta még,…..
        1947. február 25.-én tartóztatták le  Kovács Béla kisgazdapárti képviselőt. A Szovjetunióba hurcolták és egy koncepciós perben 25 évi börtönre ítélték. Négy évet töltött a Gulagon, négy másikat egy moszkvai börtönben. Emiatt van ma a kommunizmus áldozatainak emléknapja.         Kovács Béla…..
    Maróth Miklós egy teljesen vállalhatatlan, ostoba és rasszista interjút adott a szélsőjobboldali Pestisrácoknak. Nem tehetünk úgy, mintha elfogadhatónak tartanánk ezeket a sorokat.  Több tucatnyi muszlim tanítványom volt és van, a szakterületemen is vannak muszlim hátterű kollégák, nem vagyok…..
Imaginace 2019.12.29 15:05:55
@Wolff: + 100
       A HVG szerint Maróth Miklós lesz az Akadémiától elrabolt intézethálózat irányítótestületének vezetője.     Maróth Miklós tudományos munkásságáról jogi képviselőnk kifejezett kérésére nem nyilatkozhatok.  Gondolom Tatár és Bodnár professzor urak recenziójának linkeléséért nem járunk még úgy,…..
Imaginace 2019.07.25 16:52:02
@fortin2: Igen, okafogyottá vált... (mármint belátom). Az MTA vezetősége erős üzenetben tudatja a kutatóhálózat dolgozóival, hogy ne tessenek ránk számítani (a 6 delegáltból legalább 3 fő kifejezetten NER-kompatibilis).
       Megdöbbentően éles kritikát fogalmazott meg az eddig kormánypitbullnak tűnő Origo a rezsimtudósokról.      " Érdekes jelenség még a szintén MTA-s Csató László, aki a kutatását övező totális érdektelenséget úgy próbálja kompenzálni, hogy cikkeiben folyamatosan önmagára hivatkozik. A Google…..
Imaginace 2019.07.17 23:09:40
@harmadikszem: A véleményed érvénytelen, nulla, mert
- nem ismered a tényeket (az első pályázat alapján Szilágyi most jelentette meg a 600 oldalas latin-angol nyelvű kritikai kiadást),
- fogalmad sincs a téma kultúrtörténeti jelentőségéről (úgyhogy bármit mondasz, az nulla marad),
- a téma és a szerző nemzetközi kontextusban is fontos, érdemleges,
- s végezetül a humán- és természettudományokat egyazon mércével értékeled, miközben a mérce az utóbbiak sajátosságait tükrözi (elfogultság, előítéletesség, stb.)
Imaginace 2019.07.18 10:38:39
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @harmadikszem:
Nem a "természettudományok" az előítéletesek, hanem elég sok kutató ebből a szférából -- amikor a bölcsész- és társadalomtudományokkal szemben fölényeskedve nyilatkoznak a maguk tudománymetriai sztenderdjeiket hangoztatva. Ezek nem "objektív" (ha lenne ilyen) mércék teszem azt az irodalomtudományi eredmények megítélésében, mert figyelmen kívül hagyják a bölcsészet specifikumait. (Itt most olyasmi jönne, amit sokan hahotázva fogadnának, de azért jelzem: az irodalomtudomány része a kritika, a filológia, a textológia, s akkor még nem beszéltem arról a mozzanatról, hogy a művek interpretációját tekintve valami személyes "alkotói mozzanat" is játszik, ami más szakoknál irreleváns.) Ezzel együtt elismerem, hogy a szóban forgó pályázat és annak értékelése tartalmazhat vitatható mozzanatokat, de itt is megjegyezném, hogy ha nem is kizárólagos, de jelentékeny vonatkozása a dolognak, hogy a "jelentős-nem jelentős" kategorizálást csak az adott szakma sokat látott képviselői tudják teljes körűen megítélni. Ide kapcsolódik, hogy pl. a reneszánsz korral foglalkozó nemzetközi folyóiratoknak más a helyi értéke a tudományszakon belül, mint teszem azt a matematikában, fizikában, orvostudományban.
         Bevezetés. Tárgyalás. Befejezés.        Az Orbán-mentes rész. A csoport fogalmát nem tudom elmagyarázni egy Vincent-posztban.  Van azonban egy csoport, amelyet mindenki ismer és ez az egész számok csoportja. Az egész számokra gondolhatunk úgy, mint egy gráfra. A három a kettővel és a…..
Imaginace 2019.07.15 22:49:26
      Orbán beszéde az Akadémián 2016-ban.     "Mi magyar emberek büszkék vagyunk önökre, tudósainkra és a Magyar Tudományos Akadémiára."         Egyszer büszke Orbán az Akadémiára, egyszer elpusztítja, ez így természetes, az ország fel sem néz a tüdőspacalból a tévé előtt. A fideszes papa…..
   A "Lendület"-csoportok vezetői nyílt levelet írtak az Akadémiával kapcsolatos rémisztő tervekkel kapcsolatban. Az index.hu ma már szemlézte a szöveget, de talán jobb, ha a teljes levél is megjelenik valahol. (kézzel copy-paste-oztam, a béna tördelés az én érdemem)  Itt nem a politika által…..
Imaginace 2019.05.31 09:34:21
@DarthVader: A levél csak formailag szól Orbánnak, mert a közvéleményt akarja befolyásolni.
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
          1925. április 25.-én Róma alapításának évfordulóján adták ki a Fasiszta Értelmiség Kiáltványát.  Olyan olasz értelmiségiek írták alá a Manifesto-t, mint Luigi Pirandello, Gabriele d'Annunzio,  Ungaretti, Malaparte vagy Marinetti. Nem Jókai Anna, Kovács Ákos vagy Fekete György.         A…..
        "Europe always did well when Germany and Hungary closely cooperated. " (Orbán a Bildnek)       Két konkrét esetről tudunk, az egyik együttműködés 1914-ben kezdődött és 1918-ban ért véget, a másik 1941-ben kezdődött és 1945-ben fejeződött be. Ezek igen szoros együttműködések voltak,…..
  "Ezzel összefüggésben az Akadémia képviselői azt az álláspontot képviselték, hogy ebben a grémiumban a tagokat egyharmad arányban az Akadémia (három delegált), egyharmad arányban az Akadémiától leválasztott kutatóintézetek (három delegált), fele arányban pedig (hat delegált) a kormány…..
        Erről a levélről szól a poszt.        Az aláírók között húsz ERC győztes van, és, ami számomra talán még fontosabb, három olyan kutató, aki írt már közös cikket Vincent-bloggerrel. Én tudom, hogy kik ezek az emberek, mit érnek, mit jelent az ERC-grant, mit jelent a Lendület, az…..
Imaginace 2019.03.06 22:13:35
@labrys: Nem olyan nagyon fontos, de a POUM természetesen nem volt "trockista", ezt csak a kommunisták (=Kommintern) mondták róla. Nin ekkor már rég szakított Trockijjal, aki ellenezte a POUM irányvonalát. Trockij alighanem a kommunistákkal értet egyet, tehát hogy semmiféle "proletárforradalom", hanem széles népfront. Jótündér is téved, amikor a vörös terrort az NKVD-nek tulajdonítja, mert ezek túlnyomó része az anarchista szakszervezeti szövetség által felállított milíciákhoz kapcsolódtak, akik a Franco-féle felkelés kitörése utáni 1-2 hónapban - főleg Katalóniában és Andalúziában - szocializálták a gyárakat és földbirtokokat, s az összes egyházi intézményt. Nint, a POUM által delegált minisztert persze az NKVD gyilkolta meg (s a szovjet instruktorok nem az apácákra utaztak, hanem a kommunistákkal szemben álló különböző radikális baloldaliakra).
Imaginace 2019.03.07 00:22:12
@jotunder: Ha nem tévedek, Orlovnak volt annyi esze, hogy nem ment haza agyonlövetni magát.
Előszó. Hat és fél éves lett a Vincent törvényei. Visszatekintve a NER elmúlt két ciklusára, elmondhatjuk, hogy szépen öregedett a szöveg, de most már ráfér egy kis frissítés. A „Törvények” továbbra is a Vincent blog szerzőinek és törzskommentelőinek kollektív bölcsességén alapulnak. Mi sokat…..
   Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő…..
Imaginace 2019.02.23 12:41:46
@dreg1: Nagyjából egyetértek (a különbség csak annyi, hogy a rombolást megelőzte a bosszúvágy, az "elégtételt veszek").
Viszont a leírásodból is következik, hogy az elmúlt 10 napban változott a helyzet, szerintem Orbán azt fontolgatja, hogy visszafelé tesz egy lépést, elfogadná Lovászék javaslatát, hogy a 2019-es évre a minisztérium utalja át a kutatóhálózatnak a vonatkozó bértömeget. Bármily hihetetlen, a türannosz most beszorult egy helyzetbe, amiből lépéskényszer következik, mert február 28-ig kellene beadni a pályázatokat (s ha Lovászék nem továbbítják ezeket, akkor túl nagy felfordulás és káosz lesz, amit rapid törvények sorozatával lehetne csak az eredeti irányban tartani). Szerintem már visszavonatná a pályázatot, csak nagyon nehéz ezt presztízsveszteség nélkül megoldani. Ezért volt csönd az utóbbi napokban, s ezért jött le a kormánylapban a Palkovicst bíráló véleménycikk (a szerző persze tisztes tudós, itt az az érdekes, hogy a cikket lehozták, esetleg megrendelték). A háttérben az is ott van, amire utalsz, hogy valójában nincs épkézláb mesterterv az intézetek és egyáltalán az akadémia jövőjéről, Palkovics beosztottjai önmaguk szempontjából is hülyeségeket terjesztettek elő (a "pályázat" tartalmilag is egy vicc). Ami mostanában szivárgott ki az MTA tulajdonának elvételéről, szerintem csak egy januári belső anyag, ami már érvényét vesztette. Orbán persze dönthet úgy is, hogy hipp-hopp dőljön össze minden, de ez szerintem most számára is egy dilemma (s az időnyerés, az elhúzás érdekében van esélye annak, hogy az idei költségvetést megkapják az intézetek). Ez az új helyzet, ami Palkovicsék össze-vissza terveiből és az akadémia ellenállásából mostanra kialakult.
Imaginace 2019.02.23 14:38:39
@dreg1: Azt hiszem, Palkovicsék nem kalkuláltak jól a "nem pályázunk" opcióval (talán azt gondolták, hogy legrosszabb esetben néhány megátalkodott társadalomtudomány intézet nem fog pályázni, de ők akkor magukat nyírják ki, nekünk úgy is jó). De mivel a tiltakozás hatására (is) Lovászék beálltak az "egyetlen intézet se pályázhat, ha nem kapjuk meg az idei bértömeget + dologi kiadást" pozícióba, ennek elutasítása több ezer kutató közalkalmazotti végkielégítését is jelenti, amire rámegy a most "pályázatra" kiírt pénz nagy része. Az átmeneti visszakozást több kisebb meggondolás is valószínűsíti -- a rapid felszámolásból újabb tüntetések lesznek az EP választás előtt, májusban (ha nem tévedek) Lovász mandátuma lejár, viharos akadémiai közgyűlésre lehet számítani, ami felszínen tartja a témát az EP választás napjaiban is. A szélesebb közvélemény persze nincs tisztában azzal, hogy valójában mi történik az akadémia körül, de még a tájékozatlanok előtt is van valami homályos respektusa az MTA-nak, amelyet a nagyvezér most mintha földbe döngölne. Orbán számára viszont kudarc lenne a nemzetközi publikum előtt, ha 12 mandátumnál kevesebbet szerezne. Így valószínűsíthető, hogy a keddre bejelentett Lovász-Palkovics sajtóértekezleten valami kompromisszum lesz az eredmény -- persze olyan módon, hogy a kormány presztízse minél kevésbé sérüljön. El tudom képzelni pl. azt, hogy Lovász azt mondja, pályáznak az intézetek, Palkovics pedig azt, hogy biztosítja a bértömeget (s akkor csak egy kisebb összeg lesz az, amit a "pályázat" keretében ténylegesen elosztanak). Hogy aztán mi lesz 2020-ban, az valószínűleg a rosszabb forgatókönyvek szerint alakul. (Jó, kicsit túl sok a feltevés, de most így kalkulálok.)
Palkovicsnak ez egy kis arcvesztés lesz (persze, nincs nagyon miből), de maradni fog a minisztérium élén. Ugyanez nem garantálható az NKFH élén álló balfácán esetében (aki egyébként Jótündér bögyében is van, de a nevét nem bírom [akarom?] megjegyezni).
Imaginace 2019.02.23 20:16:16
@jotunder: Igen, közben észrevettem, hogy csak egy a parlament költségvetési bizottságáról van szó, ahová Palkovics talán nem megy el. Viszont a jövő héten történnie kell valaminek, mert lejár a határidő:
1. Az MTA intézetek nem pályáznak
2. Az intézetek pályázatait Lovász mégis továbbítja garancia nélkül
3. Kompromisszum születik a 2019-es bértömegről.
+1 Némelyik intézet Lovászt megkerülve pályázik (nem valószínű).
      Szükség van a katolikus egyházra?  Szükség van a kézilabdára? Szükség van a képzőművészetre?     A magyar állam az adófizetők pénzéből finanszírozza a katolikus egyházat, a kézilabdát és a képzőművészetet, és becsszó most vettem észre, hogy alliteráltam egyet, mintha vonzódnék a szekszárdi…..
Imaginace 2019.02.21 00:06:01
@mi a lófasz?: Az Indexről tévedtél ide? A sokféle komoly és ironikus hangnak bőven van itt helye, de a személyeskedésnek aligha... Az akadémiai kutatóintézetek dolgában teljesen tájékozatlannak tűnsz, akkor pedig a véleményed nem a tudáson alapul. ("pár megélhetési szobatudós szórakozása")
   "Bár többen kétlik, hogy szükséges önálló matematikai intézet"  A címben szereplő mondat Palkovics Lászlótól származik. Ott van a híres 52 perces telefonbeszélgetés leiratában. Az MTA matematikai intézete a CEU és a KOKI mellett a legsikeresebb ERC pályázó volt. Kilenc ERC grant-et nyert el. …..
Imaginace 2019.02.12 16:53:39
@fortin2: Elég pontos információim vannak arról, hogy a "Közszolgálati" (már ez is hazugság) egyetemen most felálló új kutatási központ vezető emberei Palkovicson keresztül kerültek oda. Az egyik konkrétan igazgató volt az egyik MTA intézetben, s bejelentkezett Palkovicsnál, aki kiutalta neki a "Közszolgálati"-t.