Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Archie525

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hollandokról sokszor lehet hallani, hogy nem tartják sokra az udvariaskodást, pontosabban kissé sajátosan értelmezik. Mindez egy hír kapcsán jutott az eszembe, úgyhogy arra gondoltam, ma körüljárhatnánk kicsit ezt a témát, kibővítve azzal, hogy abban az országban, ahol éltek,…..
És ím, *dobpergés* elérkezett ez a nap is! Itt az ideje, hogy egy picit beszéljünk a menyasszonyok sötét oldaláról, azaz a Menyaszörnyekről! Munkásságunk javarészt az esküvőre készülő menyasszonyok bátorításáról szól, mert hiszünk benne, hogy mindenkinek van egyénisége, és mindenkinek joga van…..
A propaganda lejáratta, az emberek gyűlölték őket, ám mégis sorok álltak a boltjaik vagy a szállásaik előtt. Mi volt a hetvenes évek magánzóinak a titka?..
Archie525 2018.07.29 09:25:13
@martineden: Igaz amit írtál, de kicsit pontosítanám, hogy "hamar meggazdagodott". Egy maszek zöldséges igen, mert nem adott számlát és volt néhány trükje amivel a vevőket átverte. Nekem egy volt osztálytársam működött maszek zöldségesként, ő mutatta meg a trükköket. Így, valóban gyors volt a meggazdagodás. De voltak olyan maszekok is, akiknek nem egy "szezon" alatt lett meg a Ladára való. Az Én apám maszek építőmester volt, Budapesten társasházakat, Balatonon társasnyaralókat építtetett. Szakmunkásokkal dolgoztatott, ha kellett ő is beállt közéjük fizikai munkára. Én sokszor segítettem neki nemcsak a melóban (bár a szakmám más, épületgépész), hanem az adminisztrációban is. Mivel rendesen bejelentett emberei voltak (próbálta volna csak nem bejelenteni), le kellett jelenteni pl. az "SZTK" felé. A kerületi tanács felé az adóbevallást kellett elkészíteni. Mint olyan alakot, aki nem a szocializmust építi valamelyik vállalatnál, szerették behívogatni a tanács adóosztályára, "egyeztetni". És, mivel tervek, költségvetések alapján kivitelezett, természetesen mindenről számla kellett az építtetők felé. Szóval itt nem lehetett hamar meggazdagodni. Az tény, hogy miután beindúlt a vállalkozás, jobb körülmények között éltünk, mint Gizike az írógép mellett. (nem akarom a Gizellákat bántani)
Szóval voltak olyan maszekok akiknek tényleg gyorsan meglett a ház, nyaraló, voltak olyanok, akiknek ez több évbe tellett.
Két hete láthattátok a MTI Fotóarchívummal közösen indított sorozatunk előző részét. 1959 olyan termékeny volt a színes fotók szempontjából hogy ebből az évből két részt is láthattok. Ugyancsak két hét múlva érkezik a következő év ami már az 1960-as lesz. Tartsatok velünk akkor is! 1959. október…..
Archie525 2018.07.05 20:39:48
@gigabursch:
Bocs, de nem. Valóban az 5 és 8-as kép ugyanaz. Siófokról Budapest felé, a 7. sz. főuton jobb oldalon.
Jelenleg is megvan, persze nem így néz ki. Sőt. A képen látható kútoszlop is már más volt, mikor párszor itt próbáltam stoppolni. ('60-as évek vége, '70 évek eleje) Néha sikerült, többször nem. Széplakon volt házunk, onnan vonattal jöttem Siófokig (azt hiszem 1,50 volt a jegy), az állomástól ide gyalogoltam. Általában a benzinkút kijáratához álltam, így a tankoló láthatott és ha fel akart venni, akkor nem az országút szélén kellett volna félreállni. És még láthatta is, hogy nem valami szakadt fazon stoppol. Egy alkalommal valaki már volt a kijáratnál, gondoltam megvárom míg felveszik, és addig bementem a kis presszóba. Meleg volt gondoltam legurítok egy sört. Na, itt ittam először Göcseji Barnát. Hát az valami fenséges volt. Nem is barna, inkább majdnem fekete volt a szine. Pikáns maláta izű, enyhén hideg, szóval lehetett nyelni. Annyira jó volt, hogy az emlék azóta is bennem él. Sőt. Annyira jó volt, hogy "bizonyos mennyiség" után inkább visszaslattyogtam a vasutállomásra és vonattal jöttem Budapestre.