Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TarVez

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fürdőszoba felújítást tervezel, de még nincs meg az ideális szín és design? A most következő válogatással rálelsz majd a tökéletesre!..
TarVez 2020.04.16 20:47:00
@steery: No igen, a WC... annak mindig külön kellene lennie. Sok lakást - házat luxus kategóriaként hirdetnek meg, de a fogkefédtől két arasznyira húzod le a slozét... :D
TarVez 2020.04.18 16:10:45
@Bunkóné Barom Ildikó: Ha nem ég a ház (vagy hogy is fogalmazzak), higiéniai okokból nem használnám a fürdőszobait, maximum pakolnék rá. :-) De azért néha tényleg nem ártana, ha lenne egy második :D
Nagyot fordult a világ két hét leforgása alatt. Amit akkor sokan médiahisztinek gondoltak, de a megfontoltabb véleményalkotók is egy komoly, de jól kezelhető problémaként beszéltek róla, mára súlyos következményekkel járó, mindenkitől fegyelmezett erőfeszítéseket igénylő válsághelyzetté nőtte ki…..
Őszintén meglepődtem azon, hogy az ENSZ tanulmánya alapján az emberek 10%-ának semmilyen előítélete sincs a nőkkel szemben a politika, gazdaság, oktatás és erőszak terén. Nekem nagyon más a tapasztalatom. Gondolkodtam, hogy mi lehet az oka annak, hogy a statisztika mást mutat, mint amit magam körül…..
Az amerikai Florida állam egyik legszebb részén, a "gazdag nyugdíjasok paradicsomának" is hívott Naples Bay-en található ez a több millió dollárt érő villa, melynek mediterrán stílusa abszolút beleolvad a környező panorámába. Nézzünk is körül benne!  © Luxury Retreat Rendkívül érdekes, de az itt…..
Miután 2012-ben megválasztották a belgiumi Gent alpolgármesterének, és ő lett a város közlekedésének és közterületeinek felelőse, Filip Watteeuw gyökeres átalakításokról döntött. A nehézségekről és a bámulatra méltó eredményekről az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség éves…..
Ebben a bejegyzésben nem a munkámról vagy az egészséges életmódról szeretnék szólni. Ebben a bejegyzésben személyes történetet és élményeket szeretnék megosztani. Méghozzá azt, hogy milyen is egy többszörös disszel küzdő fiatal felnőtt nőnek az élete.Mert, hogy erről talán kevesebbet beszélünk, hogy…..
Olyan sokszor kerültek már górcső alá az extrém, polgárpukkasztó vagy egyszerűen csak nevetséges menyasszonyi ruhák, hogy gondoltam egyet, és a Barcelona Bridal Week gyöngyszemeiből csemegézve összegyűjtöttem ennek a férfi verzióját! Öveket bekapcsolni, indulunk az elképesztő vőlegény öltönyök…..
Prológus: Figyelem! Ez nem útmutató kezdő szociopatáknak a mobbing tökéletes kivitelezésére! ---- A mobbing általában személyes konfliktusokból indul, és az áldozat számára én mindig a menekülést, munkahelyváltást javaslom, mert racionálisan ez a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás. Ha pedig…..
TarVez 2018.11.23 21:40:28
@maxval balcán bircaman: Ignorálás: ez agresszív emberekkel szemben jól működik.

Az a baj, hogy a pszichopata viselkedését hiába ignorálod, mert az ilyen ember nem az, aki odamegy hozzád, és azt mondja, hogy valami baj van a munkáddal vagy mások előtt szid vagy hasonlók. Azt ignorálhatod. Ő a hátad mögött úgy tesz keresztbe, hogy miatta nem tudsz határidőre végezni a dolgaiddal, de nincs rá bizonyítékod. Vagy lenyúlja az ötleteidet. Amiért fizetésemelést kap. Vagy megmondja az ügyfélnek, hogy ezt a dolgot te fogod intézni, tőled várják az információkat, és amikor az ügyfél már tajtékzik, mert nem kapott tőled semmit, akkor mindenkinek azt hazudja, hogy márpedig ő téged tájékoztatott arról, hogy neked ilyen tennivalód van. Te dühöngsz, mert soha meg sem említette, ő meg higgadtan elsorolja, hogy de ezen és ezen a napon itt és itt elmondta, még fel is jegyezted valami fecnire a fekete tolladdal. Hazudik, mint a vízfolyás.

Ezt nehéz ignorálni :-(
TarVez 2018.11.23 21:58:59
@jobangel: Hűha, ezek a pontok nagyon durvák! Akkor én eddig csak kezdő kispályásokkal találkoztam, hála Istennek...
Bizonyára lassan csúsznak bele a bántalmazott szerepbe a mobbing áldozatai, mindig csak egy kicsivel bántják őket jobban, mint előzőleg, úgyhogy nagyon nehéz találni egy pontot, amikor a dolog már túl sok, mert hiszen jelentéktelen mértékben különbözik az előző lépéstől, és akkor se tiltakozott az ember, akkor most mire fel?
Szóval a dolog biztosan nem úgy kezdődik, hogy megcukrozták a teát, vagy rázárták az ajtót a raktárban.

Olyan ez, mint ahogy egy szektába bevonzanak valakit, mindig csak egy kicsivel kell többet feladnia az énjéből és önállóságából. A szektában is hosszú az út onnan, hogy elmész délután 1-2 órát együtt énekelgetni kedves emberekkel a természetbe, odáig, hogy beköltözöl egy elzárt területre, ahol 24 órán át őrködnek fölötted, és ráíratod a szektavezérre a vagyonodat.

@bron32: Ha van egy nagyobb csapat, és 1 emberen kívül mindenkit meghívnak sörözésre, az azért nagyon durva. Ez olyan, mintha egy osztályteremnyi gyerekből egyetlen gyereket nem vinnének el osztálykirándulásra. Gondolj bele, milyen érzés.
Rossz hír az álláskeresőknek: ezek sem jobbak, mint a régiek. Az „új” alatt azt értem, hogy viszonylag új, azaz pár éve már itt vannak velünk e remeknek nem nevezhető módszerek. Végre ciki lett a kézzel írott álláspályázat kérése, kiröhöghetjük jóízűen a horoszkópusokat, grafológiai elemzőket,…..
Lelkizzünk egy kicsit, mert mostanában sok „lelkis” téma jön velem szembe, és közös bennük, hogy az álláskeresők maguk rontják a saját helyzetüket azzal, ahogyan az elvárásokat - leginkább a sajátjaikat - kezelik. Nem hibáztatom őket, valahogy kialakult ez a „csomag”, de talán le kéne tenni.…..
TarVez 2018.10.01 10:01:10
Az álláshirdetések gyakori mondata, hogy „pályakezdők jelentkezését is várjuk”. Sokak szerint ez finom célzás az alulfizetettségre és az életkori diszkriminációra. Ezt sajnos nem tudom megcáfolni, néha tényleg így van, de meggyőződésem, hogy sokkal inkább előítélet, a rossz tapasztalatokban…..
Rendkívüli posztom, erős felindulásból elkövetve. Pedig még aludtam is rá egy éjszakát, de csak tombolok! Sokszor kikéri magának mindenféle cikkíró, hogy „hasznavehetetlennek” minősítem itt a jobb kockában az álláskeresés témakörében írt cikkecskéket, és milyen érdekes, a jó cikkek írói sosem kérik…..
TarVez 2018.09.05 11:49:14
Neked emiatt talán álmatlan éjszakád volt és magas vérnyomásod, pedig akár nevethetsz is rajta.

De hogy szó szerint egyetlen pillanatig sem érezte át a másik oldal helyzetét... Életidegen! Fel akarok venni egy embert. Van rá havi 1500 fabatkám. Ő 3000-et akar keresni. Derüljön ki minél előbb, én se húzom az ő idejét, ő se az enyémet. Mennyire bizalomgerjesztő és őszinte az, ha valaki azt mondja egy állásinterjún, hogy ő nem pénzért akar dolgozni, neki ez nem is fontos? Vagy... minek kell elhangoznia a HR-es részéről? Ha a munkatársak 50%-a kedves, akkor 200 fabatkával mondok kevesebbet, ha meg a 100%-a kedves, akkor 500 fabatkáról vagyok hajlandó lemondani ezért? :D A végén úgyis ugyanaz az összeg fog elhangzani. Vagy majd a HR-es azt mondja, hogy a főnök üvöltözős, a kollégák meg szemetek, úgyhogy kérjél jó sokat? És ha felvázolta a "növekedési potenciált" meg a "fejlődési lehetőséget" meg a "csapatszellemet", és utána még mindig nem válaszolok? Az nagyon jó pont lesz a felvételiztető szemében, nem? :D :D :D

Ne túráztassuk már egymást! De munkáltatói oldalról se. Megjelenik álmaim hirdetése, megírom életem legjobb motivációs levelét, bejutok a potenciális jelöltek közé, lezajlik egy rövid telefonos interjú is esetleg, és utána derül ki, hogy 3 órát kellene utaznom a munkahelyre.

Szerintetek elérünk valaha odáig, hogy nálunk is megjelölik az álláshirdetésekben a fizetési sávot?
Sok cikk kering az állásinterjún megválaszolandó kérdésekről, amikre fel kell készülnie egy álláskeresőnek. De arról kevesebb szó esik, neki mit kell kérdeznie. Most ezzel foglalkoznék, de messzebbről fogom indítani. Milyen a sikeres állásinterjú? Száz emberből száz…..
TarVez 2018.08.29 18:42:05
@Szárszó szépe: Teljesen támogatom a véleményedet, szerintem is jól jönne ez a tudásanyag összeszedve egy csillivilli könyvben, ennek a tudásnak igenis még jobban terjednie kellene, mert jobb tőle a világ. :-)
Vannak (voltak) cégek, ahol sokáig nagyon büszkék voltak rá, hogy náluk nincs HR, kizárólag szakmai kiválasztás, sőt, maga a tulajdonos önkezével választ új kollégát. Munkanélküliség idején nem volt túl bonyolult feladat, feladott egy álláshirdetést, jött szó szerint 100-200 önéletrajz, az…..
TarVez 2018.08.29 18:27:06
Csodajó cikk volt, nagyon fontos témában :-) Az eddigi egyik legjobb cikk.

Ami az ISO bevezetését illeti: simán tud konzerválni rossz szerkezetet, rossz berögződéseket. A folyamatok szabványosítva is ugyanolyan elavultak lesznek, ugyanúgy későn juthatnak el kulcsfontosságú információk a megfelelő helyekre.

A vezetőknek szeretnék pár kéretlen tanácsot adni:

- Ki a legkellemesebb, legmegnyugtatóbb, legzökkenőmentesebb kommunikációs stílussal bíró kollégád? Na őt NE nevezd ki középvezetőnek, mert elsimítja és elfedi majd a gondokat, mindenkit csitítgat és nyugtatgat, de nem vállalja fel a konfliktusokat, nem fog értesíteni arról sem, ha ég a ház. Szereti a nyugalmat, szereti a békét, menekülni fog a döntések elől. Tipikus viselkedése: konfliktus esetén türelmesen meghallgatja mindkét felet, aztán nem tesz semmit. Az legyen középvezető, aki mer változtatni, ha változtatni kell, és nem elsimítja, hanem feloldja a konfliktusokat.

- Ha már kineveztél valakit középvezetőnek, adj neki hatalmat is. Az úgy nem működik, hogy középvezetői felelőssége van, de döntési jogköre nulla, és mindennel hozzád kell futkorásznia. Így a saját terheidet sem tudod csökkenteni, ugyanúgy mindenben benne kell lenned, mint mielőtt kinevezted, ráadásul az illetőnek semmi tekintélye nem lesz az emberei előtt - azaz a te döntéseidet sem tudja megfelelőképpen betartatni.

- Ne kérj felesleges jelentéseket tőle. Ő öt-hat órát dolgozik vele, te két perc alatt átnézed. Bólintasz egyet, bezárod, elfelejted. Biztos, hogy erre akarod használni az egyik legértékesebb emberedet? Ja, lehet, hogy nem ő állította össze, hanem öt emberétől kért be regionális adatokat, és akkor már 5 x 6, mert összesíteni is kell, azaz 30 munkaóra áll amögött, ami csak arra szolgál, hogy kicsit több számot láss, mint szoktál. 30 munkaóra - az mennyi is munkabérben? Bruttó 60 ezer forint? Nagyjából, ha 180 ezres nettó bérekkel számolunk. Szóval legközelebb dönts, hogy akarsz-e egy újabb 60 ezer forintos jelentést. Mérce: "milyen döntésem függ attól a jelentéstől, amit kérni akarok?" Semmilyen? Akkor ne túráztasd az embereidet.

- Ha van egy külön embered arra, hogy ilyen jelentéseket gyártson neked, ügyelj rá, nehogy azt tegye, hogy köremailt küld a többieknek (akik az ő érkezése előtt készítették a jelentéseket), hogy milyen adatokat vár be, és végül csak annyi marad rá, hogy összesíti az adatokat. Akkor a fönti 30 órából 40 óra lesz, mindössze ennyit értél el vele. Nem. Legyen hozzáférése a rendszerhez, ő nyerje le és összesítse az adatokat.

- Ha valaha is, bárhol, bármikor kijelented az embereidnek, hogy hozzád mindig lehet fordulni, akkor lehessen is:
1.) legyen meg nekik az elérhetőséged
2.) kapjanak választ
3.) nem a titkárnődtől
4.) nem öt hét múlva
5.) a válaszodban ne legyen személyeskedés és/vagy
6.) a felvetéseket megíró kolléga fenyegetése és/vagy
7.) sértegetése.
Ha ezek közül valamelyiket nem akarod betartani, akkor ne mondd, hogy lehet hozzád fordulni. A kolléga felvetését persze nem muszáj elfogadni, nyugodtan elutasíthatod észérvekkel, higgadtan, ha úgy látod jónak. Az is jó módszer ám a cég embereivel való kommunikációra, ha a céges étkezdében nem mindig ugyanazzal a 2-3 fejessel ebédelsz, hanem beülsz a pórnép közé.
Napjaink pestise a mozgásszegény életmód, de szerencsére van remény, mert csodálatos karriert futott be a jóga, ami kíméletes, mégis hatékony és testet-lelket egyaránt erősítő, boldogító mozgásforma. Kevesen tudják, hogy jógázni azonban nem csak a jógateremben, tengerparton, vagy a fővárosi lezárt…..
TarVez 2018.08.22 14:50:11
Ahogy egyre inkább népszerűsítjük, egyre többen is jönnek vissza azzal a panasszal munkáltatói oldalról, hogy nem működött a home office, megpróbálták. A kollégák „ellustultak”, nem volt kontroll, kicsúsztak a határidőkből, a vezető nem látta, hogy menne a munka, nehéz volt összeszervezni egy…..
TarVez 2018.08.13 11:45:14
@Koczy: Nagyon sok mindennel egyetértek, amit írtál, az önfegyelem rendkívül fontos. Viszont annak, akinek 1 - másfél óra a munkába járás és ugyanennyi vissza, nehéz az a tudat, hogy mondjuk egy 4 órás intervallumért küzdötte be magát. Lehetséges, hogy mások másképp vannak vele, de én még kevésbé vagyok hatékony, ha a munkaidőmet megszakítom, például beutazok, eltöltök ott pár órát, megszakítom azt, amivel foglalkozom, elpakolok mindent az otthoni munkavégzésre, hazautazom, kipakolom és üzembe helyezem a cuccokat a munkavégzéshez... Ezt nem érzem hatékonynak. Inkább Jobangelsszel értek egyet ebből a szempontból: tömbösítsük jobban azt az időt, amit benn kell tölteni.

Egyébként van összehasonlítási alapom rugalmas és kötött munkaideű munkahelyekkel kapcsolatban.
1. kötött munkaidő
- benn döglődsz akkor is, ha épp nincs munka, malmozol
- kiesik a kezedből a munka, amikor végetér a munkaidő
2. kötetlen munkaidő (hazugság)
- azt mondják, kötetlen, csak meglegyen a 8 óra
- ha 8-kor ír egy levelet a veled egyenrangú kollégád és nem válaszolod meg 9-ig, akkor hiszti van
- ez valójában 1-es típusú munkahely
3. kötetlen munkaidő törzsidővel
- ha nem a főnök időbeosztása szerint jössz és mész, akkor baj van:
- ő 10-re jár, 1 órás ebédszünetet tart, 19-ig van benn
- te 7-re jársz, fél órás ebédszünetet tartasz, 15:30-ig vagy benn
- minden áldott nap megkapod, hogy milyen korán hazamész, de jó egyeseknek
- óriási a nyomás, hogy ugyanakkor dolgozz, amikor a vezetőség, akkor is, ha ez ellentmond a bioritmusodnak, vagy akár a céges szabályzatnak is
- ez valójában 1-es típusú munkahely
4. kötetlen munkaidő
- akkor jössz, amikor akarsz
- annyi időre szakítod meg, amennyire akarod
- akkor mész, amikor akarsz
- tágabb időtávban, mondjuk 1-3 hónapra nézik azt, hogy meglegyen a ledolgozandó időd
- veréb típusúként bemész reggel 6-ra, nincs forgalom, fél órával kevesebb menetidő
- hasít az agyad, gyorsan végzel reggel a legneccesebb melókkal, amíg még nincs benn senki
- utána nekiláthatsz a rutinszerűbb munkáknak, meg annak, ami útközben beesik
- a csúcsforgalom előtt elindulsz haza, fél órával kevesebb menetidő
- elégedett munkavállaló
TarVez 2018.08.14 07:48:23
@Koczy: Offtopic, de óriási öröm olyasvalaki hozzászólását olvasni, aki nem küld el az anyámba, ha nem értek teljesen egyet vele :-) Jó a 8-tól 4-ig munka is, jó a laza időbeosztású hely is, csak a kötöttebbről ne próbálják azt hazudni, hogy laza :-) Remélem, végül mindannyian megtaláljuk a nekünk megfelelőt.
TarVez 2018.08.16 13:51:22
@dr utcai arcos: :-) Ugyan nem reagálnék ilyen hangnemben egy kolléga felvetésére, de azt az enyémek is megkapták, hogy akkor miért nem volt panasz, amikor a tegnap délután kiosztott feladat készen várta őket, mire beértek...
A munkaerőhiány egyik káros hatása: most aztán állást hirdet boldog és boldogtalan, okos és tudatlan... Nem is gondolva, hogy ehhez is érteni kell legalább egy kicsit. Amíg az állásportálok legalább jelzik, ha egy hirdetés nem megfelelő, a Facebook nem jelzi, cserébe ingyenes, tehát mindenki bátran…..
TarVez 2018.08.09 11:16:39
Nagyon jó cikk volt, köszönet érte!
25 éves korhatár: vettem már fel 19 éves embert dolgozni, nem csalódtam benne, 5 évig együtt húztuk az igát. Tudott hajtani, tisztelettel beszélt az ügyfelekkel, rendezetten dolgozott. Jól kezelte a konfliktusokat is. Nem a koron múlik. Ugyanezt mondom arra az emberre is, aki 50 éves volt, amikor elkezdtünk együtt dolgozni.

Azt meg döntsük már el, hogy dohánybolt-tulajdonosként cigit vagy cicit akarunk eladni. :D A férfiaknak is joguk van teljesen egyenlő bánásmódban részesülni és ugyanolyan eséllyel pályázni az állásra! Azok meg, akik hőbörögnek, hogy eladónak nem tudtak fölvenni egy csúnya embert, most azt gondolják át, hogyan függ össze ez a véleményük azzal, hogy takarítónak, takarítónőnek, akinek már a hirdetésben is magányos munkavégzést ígértek, miért is kellene jól kinéznie!

"Lehet tolni az agyhalott liberális propagandát" - khm. Hagyd abba a minősítgetést. Az arra az időszakra való, ha elfogytak az érvek.

A mentalitással van baj. Azzal, hogy a magyar vállalkozók jelentős része csak egy adott kategóriájú embert fogad el, és nagyon szépen megmagyarázza magának, hogy szíve joga diszkriminálni, és szíve joga látatlanban eldönteni előre, mintegy látnokként, hogy bizonyos típusú emberek úgysem felelnének meg, aztán szíve joga aztán hőbörögni, hogy nincsen munkaerő. Láttam 40 éves, hófehér bőrű, jól szituált, családos, iskolázott férfit milliókat lopni úgy, hogy a szeme se rebbent. Láttam másikat havi többmilliós fizetéssel, amikor azért sírt a munkavállalónak, hogy a rettenetes helyzet miatt nem tud neki 5000 Ft-tal többet adni havonta, bruttóban. Nagyon kellett még neki a milliókhoz az az évi 60 ezer Ft. Most akkor minősítsem az ereje teljében lévő, jól szituált fehér férfit? Nem fogom. Mert rengeteg ugyanilyen helyzetben lévő, ugyanilyen iskolázott stb. ember van, aki normális.
Vannak csomagolások amik indokoltak, vannak amik feleslegesek, és vannak azok, amiktől az embernek még a bicska is kinyílik a zsebében ha nem vigyáz. 1. Narancsok szépen és gondosan elkülönítve egymástól, nehogy összevesszenek: 2. Ezek már barátságosabb citromok, ők mehetnek kettesével: 3.…..
TarVez 2018.08.07 10:48:59
@morph on deer: A hámozott, héj nélküli szotyit, mandulát, egyebet is lehet venni úgy, hogy magadnak méred ki, és a kimértet zacskózod be. Egyébként pedig... minek hámozták meg azokat a narancsokat??
TarVez 2018.08.08 06:26:19
@morph on deer:

1. Számomra az, hogy ne legyek maszatos, kevésbé fontos, mint az, hogy elkerüljem a műanyaghasználatot.

2. A műanyag nem csak akkor szennyez, amikor hulladék keletkezik belőle, hanem a gyártása során is.

3. Lebomló műanyag? Melyik fajta?
- PLA műanyag, ami csak nagyüzemi körülmények között, minimum 60 fokon, 5 nap után kezd el lebomlani, de "komposztálható műanyag" a hivatalos megnevezése (a bomlási terméke CO2, amit a professzionális komposztáló üzemek a levegőbe engednek) VAGY
- oxidáció útján lebomló műanyag (aminek a bomlási termékei között a CO2, nehézfémek, könnyűfémek is szerepelnek) VAGY
- mikrobiológiai úton lebomló műanyagok (aminek a bomlási termékei között szerepel a metán és a CO2 is)?

A három közül melyik hangzik a legrosszabbul? Lehet válogatni.