Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mjoe72

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Mjoe72 2022.01.04 15:23:36
Ritmus a táncos, ahogy azt a Snap énekelte valamikor az előző évezredben, és ez a legfrissebb adásunk témájáról jutott az eszembe. A ritmusjátékokról volt ugyanis szó, a kezdetektől a dicsőséges virágzáson át a kevésbé dicsőséges napokig, nem is beszélve olyan oldalágakról, amikről esetleg…..
Mjoe72 2021.10.30 23:29:27
Nagyon-nagyon régi adósságot törlesztek most. Évekkel ezelőtt, még bőven a pre-podcast érában kaptam egy lelkes levelet egy olvasótól, aki jelezte, hogy ő eléggé képben van a repülőgép-szimulátorokat illetően, és erről van egy elég terjedelmes anyaga, amit akár az IDDQD-ra is kitehetek. Örömmel…..
Mjoe72 2019.11.01 23:59:40
@molnibalage: Azért az F-19-nél csak több grafikailag, hangban. Amúgy én a falconra (1989 amiga) egy élettelen játékként emlékszem vissza. Túl mesterkélt küldetésekkel. De ez biztos, hogy ízlés kérdése is, tehát szubjektív. Viszont azt nem tudtam, hogy 1988-ban portolták atarira, tehát akkor, amikor az F-18 is megjelent. Grafikailag és hangban továbbra is korszakalkotónak mondanám megosztva 1 helyét a falcon portolt verzióval.
Folytatjuk a magyar videojátékos szaksajtót feldolgozó sorozatunkat, ezúttal egy elég nagy falattal, a Guruval. A lap ugye a legnagyobb túlélő a magyar piacon, 1990-ben indult lemezújságként, 1992-ben lett papírmagazin, aztán felvette a PC előnevet, és még ma is létezik PC Guru néven egy gémerlap,…..
Mjoe72 2019.07.20 10:09:33
@Stöki: Ha már így belejöttem a kívánság műsorba: Jean (C.J.) főnyeremény lehetne, ha behívnátok egy adásba (esetleg skype, mert Dél-Amerikában él, ha jól tudom)
Kis mentegetőzéssel kell kezdenem: a mostani adás egy élő felvétel volt a XV. kerületi Csokonai Kulturális Központban, ami Csoki néven vált legendássá. A nyolcvanas években óriási másolópartik mentek itt, nem véletlen, hogy visszatérő vendégünk, Sakman is ide szervezi a retrokütyüs rendezvényeit. A…..
Mjoe72 2019.05.16 00:22:33
Nekem (minden túlzás nélkül) a legszebb éveim kötődnek a csokihoz. 1987-1992 között a pénteki klubba jártam. Minden élet egy külön narratíva, én máshogy éltem meg ezeket az időket commodorosként, amigásként, mint a meghívott vendégetek a sajátját. Úgy emléxem, a commodorosokon (késöbb kiegészülve amigásokkal) kívüli kategória csak nagyjából az „egyéb” névvel volt fémjelezhető, arányukat a klubban 70 Vs. 30 százalékos eloszlással jellemezném. Nem volt nagy konfliktus a 2 tábor között (c64/amiga Vs. Egyéb). Kétségtelen, hogy a commodoros kaszt tagjainak jelentős része mindenki mást lenézett. De fragmentált volt ezen nagyobb blokk maga is. Így, egymással szemben is megvoltak a strukturális tagozódások, klikkek. Érdemes Beregi Tamás Pixelhősök könyvének elolvasni azt a pár oldalát, ami errőől szól, esetleg meghívni Tamást egy külön adásba ezzel a témával kapcsolatban. Ő már akkor is egy amolyan (junior) mediátor volt az egyes, saját identitású csoportok között.

Hogy kiket „termelt ki” a pénteki klub? Csak néhány név: A teljes, eredeti Guru alapító stáb, a C64 Newcomer agytrösztejei, köztük is első sorban megemlíteném Lay Andrist, akinek a segítségével a csokit én is megleltem. Ott volt ugyanakkor az 576 alapító is (Balogh Zsolt) Egyébként már ott a jobbkezének számított Martin (konzol nagymester, eleinte commodoros)is. Martinék egyébként határozottan egy elitista vonalat vittek akkoriban, ez abban nyilvánult meg, hogy a magunkfajta szánalmas émbereknek, akkor szóhasználattal élve „lémereknek”(amit ma nagyjából a lúzer szóval válthatnánk ki) úgy jutott tőlük, első kézből játék, hogy ha jó kedvük volt, akkor mint kutya a lakodalomban, megkaptuk a jobb falatokat tőle, személyesen, de jellemzőbb volt, hogy voltak nagylelkűbb emberek, mint Jean (FBI crew), az egyik legnagyobb commodoros „játékimportőr", aki számára nem léteztek kasztok, rendes volt mindenkivel. De látom itt fent a tomagtóitok közül Sorell nevét, ő is tudna mesélni, asszem az ő cimborája az EGS(Computer Mánia tulaj) is nagy belföldi „játékforgalamazó” volt akkortájt.

Visszatérve a műsorotokra: az első demo csapatok jellemzően commodorosok voltak és külföldi mintára csapatokat szerveztek, ezek közül a legelsők között volt az említett FBI crew Jeannal, Sorellel (
tehernaplo.blog.hu/2014/02/13/a_magyar_infokorszak_uttoroi_mr_wax).

Tudom, sok helyen megjelent a 2 ajánlós bekerülési standard. Én nem pontosan erre emlékszem. Egy magamfajta „lamer”-nek esélye se lett volna ismeretlenül bekerülni akkoriban, ha így lett volna a kezdetektől. Emlékeim szerint az ajánlós rendszer nagyjából 1987 után alakult ki (a bekerülésem után nem sokkal) és a nagy igénylőszám miatt vezették be a kvótát. Azért emlékszem rá, mert mintha a legjobb cimborám az új szisztéma felállása után, emiatt ki is szorult volna a bekerülési pufferből, mondjuk, ha ez tévedés, majd kijavít valaki, aki pontosabban emlékszik.
Gólözönt a mai foci-vb-döntőhöz, drága sporttársak. Előtte még pont meg tudjátok hallgatni a lenti adásunkat a focis videojátékokról - ha pedig utána hallgatjátok, hát kaptatok egy jó podcastet egy szar meccs után, trollolo. Mert hát úgyis a franciák nyernek, de szerencsére ezt a vébét is sokszor…..
Mjoe72 2018.07.16 18:03:03
Egy említést megérne az amiga legkiforrottab kick-off-ja a player manager. www.youtube.com/watch?v=NjMSW74E5Wk
Ráadásul itt 2 in 1 az action és manager rész. Simán megállta a helyét az EA Fifa megjelenéséig. Én évekig játszottam vele.
Extrém jó napot mindenkinek, újra itt a Checkpoint, benne egy visszatérő vendég, és egy hozzá passzoló téma. Mielőtt azonban elfelejtem, hadd emeljek ki két dolgot, ami talán kicsit elvész a lenti linktengerben. 1. Az IDDQD közösségéhez köthető Érdi Gergő korábbi műve, amikor az Időrégészt…..