Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sztd

0 bejegyzést írt és 1459 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furdancs Blog Újabb pipa 2021.12.21 19:46:40
A múlt heti hőszigeteléses posztunk egész népszerű lett. Régi olvasóink tudják, hogy a Knauf Insulation évek óta támogatója a blognak, sokféle - részben az ő közreműködésükkel készült - hőszigeteléssel kapcsolatos írást közöltünk már az elmúlt években. Az is igaz, hogy jómagam ez alatt az idő alatt…..
Számomra a kirándulások fénypontja, amikor elérünk a kiválasztott kilátóhoz, megcsodálhatjuk azt és megpihenhetünk egy kicsit. Mutatok nektek négyet, amelyek miatt érdemes elindulni .   Dévényi Antal kilátó - Piliscsaba Ez a Koller József, Ybl díjas építész által tervezett kilátót szokták Jenga…..
JogÁsz TGM és a magánügy 2020.12.02 16:05:41
Miután sírva-röhögve kiszórakoztam magam a Szájer ügy kapcsán a neten terjedő mémek tömkelegén, igazán dühös akkor lettem, amikor az ATV Egyenes beszéd című műsorában meghallgattam Tamás Gáspár Miklóst. TGM nem átallotta azt közölni Rónai Egonnal, hogy egyetlen szót sem hajlandó ejteni a Szájer ügy…..
sztd 2020.12.03 11:04:50
Szokták mondani, hogy a politikusról onnan tudjuk, hogy hazudik, hogy mozog a szája (meg persze a keze, amikor ír).

Nem védeni akarom az esetet, de két nap után még nem biztos, hogy teljes mértékben felfogta, hogy tönkrement az egész élete, a reputációja, az életműve bélyeget kapott, stb. Ehhez képest volt egy lélekjelenléte, és még a nyilvánosságra kerülés előtt lemondott. Schmitt Pálhoz képest ez azért mégis más minőség.

Nem értem azt sem, hogy melegként miért ne gondolhatná valaki az apa-anya kapcsolatot házasságnak?
Gonosz kérdés, de ha egyszer házas, és tényleg meleg, akkor miért kellene azt gondolnia, hogy a melegek nem házasodhatnak, csak azért, mert az egy különnemű műfaj? Sokak szerint a barátság pedig azonos nemű műfaj.

Én pl. szexuális orientációmtól és lábaim számától függetlenül azt gondolom, hogy a kutya négylábú, az ember pedig kétlábú. Ezzel nem azt mondom, hogy akinek levágják a lábait az nem ember, de mondjuk futni nem tud. Persze futni is tudhat, ha feltesz két műlábat (pl. Oscar Pistorius). Megköti a maga kompromisszumát, és úgy éli az életét. Mint Szájer és családja.

Fokozzam még?
Nem keresztényi, de klasszikus konzervatív életet él. Ha a családot fontosnak tartja, akkor a házastársat nem hagyja ott, csak, mert valaki más megtetszik neki, vagy beleszeret, vagy csak nem tud parancsolni a szexuális vágyának. (Ez egyébként Borkainál is így volt.) A prostituált is tudja, hogy ő kicsoda, ő is tudja, hogy a prostituált nem a felesége.
Ebben a konzervatív és a keresztény világkép élesen eltér (a keresztény nyilván nem ennyire engedékeny).

Ezt nem kell helyeselni, de érdemes látni, hogy az emberek tényleg láthatják máshogy a világot, nem csak gonoszságból teszik azt, amit tesznek.
sztd 2020.12.03 12:06:51
@Tsteinar:
"a meleg orgián való részvétel a keresztény vagy konzervativ értékrendbe fér bele jobban?"

Ha nem derült volna ki, a konzervatívba fér bele, a kereszténybe nem.
Az életnek nagyon sok oldala van. Nem tudom, hogyan él (az eddigieknél egyel több részletet már tudunk), de nem evidens, hogy homlokegyenest különbözne a pártja által hirdetettől. Inkább arról van szó, hogy minden életnek van olyan oldala, amit nem a nyilvánosságnak szánunk. (Nekem pl a WC-zés egyértelműen ilyen.)

A szavazók nyilván szeretnék a választottjaikat tökéletesnek látni. Ettől még nem lesznek azok.
sztd 2020.12.03 13:24:02
@Tsteinar: Ilyen értelemben én sem vagyok konzervatív. Olvass utána a 20-as éveknek.
Reaktor Becslésünk: Trump nyer! 2020.11.03 15:10:17
Nincs mit részletezni, a közvélemény-kutatásoknak mérsékelten lehet hinni, Biden aktívan kampányol a választás napján is, többek között a biztosnak mondott Pennsylvaniában. Vannak ugye a csendes, félős szavazók, és nem a Demokrata szavazó fél az autójára matricázni a világnézetét, őket nem mérik.…..
sztd 2020.11.04 10:30:11
@AlexSc: Most november 4-én reggel a becslés meglehetősen valóságosnak tűnik, akárhonnan is jön. Nebraskát tényleg benézték, de a többi stimmelni látszik.
Most éppen úgy néz ki, hogy Pennsylvaniában óriási Trump győzelem van, tehát kb. még alá is becsülték.

Ha így marad, akkor ki lehet jelenteni, hogy a győzelem várható volt, csak éppen nem úgy kellett volna vizsgálni, ahogy a legtöbben tették, ezért nem várta senki.
Sakkozz mindennap! Kettő 2020.10.05 00:37:15
Ma nem lesz rossz megoldás. Világos lép!A megoldást a hozzászólásokhoz várom!..
sztd 2020.10.06 10:02:20
@General Ludd:
Nem szoktam skkozni, de kérdés:
mi történik, ha a Ve6-ra a Fxg5 a válasz?
Kezdjük azzal, hogy rögzítjük: mindig a hatalmi kérdés (ki nyeri a választást?) a legfontosabb politikai kérdés. Minden más ebből következik vagy ezt követi. Tudom, hogy mennyivel szebb azt mondani: nem, nem ez a fontos, hanem az, hogy miben lenne más, hogyan működne, mit tenne egy, a maitól eltérő…..
Tegnap két egybehangzó kijelentést hallottam. Az ATV-ben Török Gábor politikai elemző úgy összegezte a koronavírus-járvány közbeni helyzetet, hogy az ellenzéki pártoknak a legutóbbi hetek tetszhalott állapota után életre kéne kelniük. Imigyen fejezte be a gondolatmenetét: „Ha ez így folytatódik…..
sztd 2020.06.12 08:25:26
@mgdé:
Azét nem volt válasz, mert csak most láttam a kérdést. :(
Mindenkitől le kell vonni a szavazatot, és elméletileg lehet ilyen egy szavazókörben. A valóságban azonban ez azt jelenti, hogy a kevés szavazatot kapó pártok már nem csökkennek 0 alá, a sok szavazatot kapóktól viszont minden szavazatot levonnak. Mivel a listás szavazatokat országosan számolják, ezzel a legnagyobbak járnak a legrosszabbul.
Az igazság másik oldala, hogy valószínűtlen, hogy ez nagy számban forduljon elő. A 60%-ból 90% az rengeteg kamu szavazatot jelent, miközben egy ember magát igazolva csak egyszer szavazhat.

A nemzetiségi választó másik szavazókören szavaz. A két jegyzőkönyv és két szavazatanyag nem keveredik.
sztd 2020.06.12 08:26:52
@mgdé:
@sztd:
Pontosítok: A nemzetiségi választó TUDTOMMAL másik szavazókören szavaz. Régen sámoltam szavazatokat, ezek a szabályok változhattak.
sztd 2020.06.12 08:27:24
@mgdé:
@sztd:
Pontosítok: A nemzetiségi választó TUDTOMMAL másik szavazókören szavaz. Régen sámoltam szavazatokat, ezek a szabályok változhattak.
A Momentum elnöksége csaknem teljesen kicserélődött a hétvégén. Kikerült belőle pl. a fideszes csatornafirkászok által sokat támadott Donáth Anna, viszont bekerült Körömi Attila, ami minimum érdekes fejlemény. A hosszú fideszes múlttal rendelkező, majd (2004 és 2006 között) jobbikos, de minden…..
A hírszerkesztés műfaja nem alapulhat sem megérzésen, sem hasraütésen és főleg nem hazugságokon.  – Ha a mostani tudásunk alapján találkoztunk volna ezzel a betegséggel, azt hiszem az intézkedések valahol azok között lennének, amit a világ meghozott és amit mi meghoztunk.– Valahol a kettő…..
sztd 2020.06.05 00:35:34
@A kiló nem százat jelent.: Nos, az 1,6 milliós agglomeráció nagyjából a fele a budapestinek. Emellett az ország népsűrűsége a negyede-ötöde a magyarnak. A belgát még ide se vettem. Azt sem gondolom, hogy Svédországon olyan sokan utaznának keresztül, és úti célnak sem túl erős (mondjuk ez ránk is igaz, de Belgiumra annyira már nem).
Azon meg szerintem senki nem vitatkozik, hogy melyikünk van közelebb Észak-Olaszországhoz.
Szóval az állításomat fenntartom.
Mint minden eldöntendő kérdéstől, a fentitől is azt várjuk, hogy vagy egyértelmű „igen”, vagy egyértelmű „nem” legyen rá a helyes válasz. Gyanúm szerint sokan mégis azt a választ adnák erre a kérdésre, hogy „attól függ”. Sőt, még arra is hajlanék, hogy nekik adjak igazat. De mitől is függ…..
sztd 2020.01.16 09:27:20
Szerintem az a baj, hogy az emberről sok mindent nem gondolnak, ami pedig hozzátartozik, ezért merülhet fel ilyen kérdés, és ezért is beteg a társadalom.

Egészséges esetben az ember az apjától megtanulja, hogy milyen egy férfi, az anyjától megtanulja, hogy milyen egy nő. Ezekkel a mintákkal megy neki az életnek, keres, majd talál párt, és élik a saját életüket, lesznek gyerekeik, akik ugyanezt folytatják.
Ennek az intézményesítése a házasság illetve a család. (Ezért is beszélünk csonkacsaládról, amikor a képletből hiányzik az egyik fél.)
Amennyire tudjuk, ez mindig is így volt. A gyerek persze lát más mintákat, tudja, hogy lehet máshogy is működni, de akkor tud megtanulni választani, ha van legalább egy kiforrott mintája.

A mai társadalomban viszont:
- eleve nagyobb az embertömeg, agy a családok elszigetelődnek, a "csonkulás" nagyobb problémákat okoz, mint akkor, amikor intenzívebb volt a közösségek között a kapcsolat
- a gyerek kevéssé lát férfit maga körül, mert az apa ideális esetben dolgozik, naphosszat van az óvónővel, tanítónővel, és középiskolában már vannak férfi tanárok is

Ezeken a problémákon súlyosbíthat, ha otthon nincs női/férfi minta.
Ezért a gyermek fejlődése szempontjából szerencsétlen, ha eleve
- csak egy szülő neveli vagy
- két azonos nemű szülő neveli.
Szomorú, hogy a nyugati társadalmakban az ilyen értelemben vett emberkísérletek megengedettek, de szerintem jó, hogy Magyarországon ez korlátozottabb. (Az persze jellemzően nem jó, hogy egyedülálló fogadhat örökbe, vagy az egyedülálló nőt spermabankból kiszolgálhatják.)

A fentieket kissé szerintem felülírja, ha a gyerek rokona fogadná örökbe a gyereket a szülők halála esetén.
sztd 2020.01.16 11:15:46
@Eugene Horse: Gondolkodni amúgy is nehéz lehet a számodra, szóval neked igen.
Más választ valószínűleg nem vársz, sőt, ezt se vártad. ;)

@Im just here for the comments: Szerintem az érveléstechnika-fejtegetés sem teljes értékű. Egyszerűen arról van szó, hogy egy alapvető kérdéseket feszegető témában születtek előrehaladott döntések, amik miatt a kérdésben az elméleti érvek ideje sajnos lejárt.
Teljesen mindegy, hogy tények alapján szeretnénk érvelni, vagy világnézeti alapon, mivel a világnézeti vita jellege mostanra már a tényeknek nem hagy utat törni, így az esetlegesen ismertetett tények is világnézetként jelennek meg. Így a kérdés eldőlt, csak világnézeti vitára van lehetőség.
sztd 2020.01.17 08:17:59
@Eugene Horse: Kettőnk közül te fröcsögtél.

A meglátásod egyébként aránylag helyes. A társadalmainkban a válások száma azért magas, mert ma több odafigyelés kell egy házasságra, amelyet az kevésbé kap meg. Ehhez tudás kell amit valahonnan meg kellene szerezni. Emellett az egy nő által az életében szült gyerekszám nem éri el a 2,1-et (most már lassan 60 éve), tehát ez a társadalom egyértelműen életképtelen, nem arról van szó, hogy sok jó megoldás közül ma mást választanak. Ma nem máshogy élnek az emberek, hanem elutasítják az életet (vagyis a gyerekvállalást).

Szóval valóban kellene a témában "átnevelőtábor" csak ezt ma oktatásnak hívják, aminek hasonló a célja, csak kissé mások a módszerei. Az oktatás azonban ma ezzel nem igazán foglalkozik.
A társadalmi klíma sem megfelelő, amiről mindent elmond, hogy művészek (akik egyes kivételektől eltekintve soha nem tudtak élni) életről véleményformálók lehetnek.

Ezen az állapoton egyértelműen ront, ha még a házasságot is eltörlik (vagyis a meleg párok kapcsolatát is beleértő fogalommal váltják fel).

Nyilván teljesen más lenne a helyzet, ha egy nőre 2,5 (vagy mondjuk 2,05-2,15) gyerekszülés jutna átlagban. Ebben az esetben nyugodtan lehetne arról beszélni, hogy "ma máshogy élnek az emberek".
A kivételek ellenére kutatások szerint erős korreláció mutatkozik egy ország fejlettsége (fejlődőképessége) és vallástalansága (elvallástalanodása) között. Ugyan a fejlődésnek és a vallásosságnak is megvannak a maguk árnyoldalai, egy harmadik típusú mérés, a boldogságindexek, mégis inkább a…..
sztd 2019.12.05 13:04:53
@Alick: Nyilván a boldogság nem az a fogalom, amit biztosan lehet objektíven mérni.
Ha pl. előveszem a Bibliát és megnézem, hogy a nyolc boldogsággal mi a helyzet, akkor rögtön az eleje úgy kezdődik, hogy "boldogok a lélekben szegények"...
Ez azt jelenti, hogy lehetnek földi javaid, de nem kötődsz hozzájuk, a boldogságod nem múlik azon, hogy megvannak-e, vagy hirtelen anyagi javadat elvették (lehet, hogy ahol az embernek nincs semmije, nem lesz annyira boldogtalan ettől, mint akinek van veszíteni valója).
Lehet azt is gondolni, hogy a pénz boldogít, ha nincs hiányod semmiben, akkor könnyebb örülni az életnek (ilyenkor okkal tippelünk fordított eredményre).

A WHI nem is méri, hanem különböző szempontokat vizsgál, amik közvetetten kapcsolódhatnak a boldogsághoz, és ebből jut következtetésre.

A baj ezzel az, hogy lehet, hogy pl. az embereknek nem tetszik a korrupció, de ebből nem következik, hogy ott, ahol magasabb a korrupció (amit egyébként szintén nem szoktak objektíven mérni) boldogtalanabbak emiatt az emberek.

Ez a felmérés, viszont nem az emberek véleményét kérdezi a saját boldogságukról, illetve azt egyáltalán nem is kérdezi. Az kérdés, hogy a boldogsága az embernek valódi-e, vagy csak látszat, de, ha meg sem kérdezzük, hogy boldog-e, sőt, nem is beszélünk vele, akkor milyen hitele lehet az eredménynek?
Nagy hagyománya van a rendszerkritikának Magyarországon. Feltűnik a semmiből egy párt a fiatalok, az öregek, a baloldaliak, a jobboldaliak, a kék vagy a barna szeműek megnyerésére, bátorságot és új lendületet kínálnak, majd a legközelebbi választások alkalmával azon kapják magukat, hogy…..
sztd 2019.09.19 13:25:24
Azt szokták mondani, hogy a normális ember fiatalon liberális, középkorúan szociáldemokrata, idősen pedig konzervatív. (Ez nyilván a hozzáállásra, és nem annyira az értékrendre vonatkozik.)

Szóval a kérdés az, hogy mi a cél.
- Rendszerváltás? Ha nem hivatásos terroristának tetszik lenni, akkor valószínűleg nem ez a válasz. Az ember általában jó végeredményt akar, és azért akar változtatni, hogy azt a végeredményt elérje.
- Anyagi jólét? Ehhez (pénzért) dolgozni és takarékoskodni kell. Ez a mai Magyarországon minden olyan ember számára elérhető, akit nem pumpol a családja folyamatosan. Mivel a szülők általában segíteni szoktak, a többieket pedig vissza lehet utasítani, tehát a döntő többség számára áll a zászló, ezért emiatt fölösleges rendszert váltani, az inkább akadályozna benne. (Jogos kérdés, hogy hogyan érheti el a jólétet elvben bárki, és akkor miért nem éri el többség, de a válasz nem ide tartozik.)
- Szolidaritás hiánya? Ez jogos kritika, de a rendszer nagy mértékben politikai alapú, és a politikát nem akadályozná, ha nagyobb lenne a szolidaritás, így ennek igazi akadálya sincs. Emiatt nem célravezető rendszert váltani, más út vezet ide.
- ...
El lehet képzelni persze alapjaiban más rendszert, talán működne is, de egyáltalán nem biztos, hogy a társadalom is olyat szeretne.

A lényeg az, hogy a poszt nem írja le, hogy miért kellene a rendszer egészét kritizálni, és milyen rendszer kellene helyette. Az érintett értelmiség nyilván eljutott ezekig a pontokig, ezért nem erőlteti a rendszerkritikát. Lehet, hogy nem a rendszerrel, hanem csak egyes részeivel van igazán bajuk, és ezért célravezetőbbnek gondolják azokat a részeket javítani/cserélni.
Magyarul ők már öregek, ezért a hozzáállásukban konzervatívok, nem olyan radikálisok, mint egy diák.
A kérdést többször felvetődött már, legutóbb ebben a posztban, most Eszter írta meg Dániából, hogy mi az, amiért ő Magyarországra költözne – illetve talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy mi tartja vissza a hazatéréstől. Neked mi kellene ahhoz, hogy hazaköltözz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com…..
sztd 2019.09.08 08:43:15
@eszra: Elnézést, hogy ilyen sokáig vártam a válasszal.

Kezdjük a végén. Világra való nyitottság. Korábban sok kultúrát igyekeztem megismerni, mígnem rájöttem, hogy ezzel végső soron kevesebb leszek. Ez persze furcsán hangzik elsőre, hiszen a több ismeret nem szokott embereket kevesebbé tenni. A dolognak az a lényege, hogy sokkal messzebbre jutunk emberileg, ha a saját kultúránkban mélyülünk el, hozzuk ki a legjobbat.
Pl. vegyük a karácsonyfa körül táncolós példát. Valószínűnek tartom, hogy van egy kultúrális oka, amit meg is ismerhetünk egyszer, és akkor tudjuk, hogy azért van, mert... (nyilván valahogy kialakult, és jelent, vagy egykor jelentett valamit ez a tánc ott). Ez a jelentés azonban minket valószínűleg nem érint, ezért tőlünk idegen. (Ha tippelnem kéne, akkor arra gondolnék, hogy örülnek a kis Jézusnak, de Magyarországon máshogy fejezzük ki az örömöt, ebbe a kultúrába ez idegen. Nyilván ott helyben meg lehet kérdezni, talán meg is kérdezted, lehet, hogy egész más volt a válasz.)

Mi a baja a magyaroknak a migránsokkal? Alapvetően ugye semmi. Ha elmegy mellettem egy szír, akkor mi bajom van vele? Semmi. Ha azonban elmegy ezer szír, akkor felmerül bennünk, hogy nekik is van helyük a világban, csak éppen az nem itt van. Itt ugyanis a mi helyünk van. Ahogy a lakásunkban is csak mi lakunk, más is lakik valahol, de az nem itt van.
Másik megközelítés. Itt gyújtottak fel menekültszállásokat? Nem, az Németország volt. Mi baja a németeknek a migránsokkal? :P

Mi a szomorúbb ok? Ha úgy neveltek volna, hogy Magyarország a hazád, és nem úgy, hogy tűnj el innen a posványból akkor fel sem merült volna a kivándorlás. Nem tetszik a politika? Problémád van a mentalitással? Ezek jogos felvetések, ha itt élsz. Az is, ha szeretnél változtatni. Ha azonban neked ez az ország szerinted nem a hazád, akkor nem fogsz visszajönni, csak azért, mert az emberek vagy a politika számodra előnyükre megváltoznak.

Az emberek akarnak fejlődni, és többnyire előre is akarnak jutni. Csak itt a fejlődés az mást jelent, mivel ez egy másik kultúra. Nem annyira más, mint India, de sokkal másabb, mint Svédország (Dániához képest).
A tudatlanságról pedig annyit, hogy azzal kezdtem, hogy a tudásból is az értékesebbel, az illeszkedővel lehet szellemileg előre jutni és minőségileg kiteljesedni. Valószínűleg a dánok tudatlansága sem kisebb, csak az önbizalmuk nagyobb.

Persze a világnézetünk gyökeresen eltér:
"Van egy nagyon naiv elképzelésem egy abszolút utópisztikus világról, ahol mindenki, férfi, nő, színes, fehér, muszlim, keresztény, stb. ugyanabban, egy abszolút globális közösségben él, probléma- és ellentétmentesen."
Vannak álatok, akik mindenhol jól megélnek. Ilyenek a csótány és a patkány. Ha azonban mindenhol csótányok és patkányok élnek, akkor mi lesz az erszényes nyulakkal? Természetesen a helyi különlegességek elvesznek, mint alkalmazkodni képtelen dolgok. És kitől fogunk tanulni, ha jön egy veszélyes és nagy kihívás? Ki fogja kitalálni, ha mindenki ugyanúgy gondolkodik. (Márpedig probléma és ellentétmentesség hasonló gondolkodásúaknál, és/vagy kellően messze élőknél merülhet fel.)
Ezért a te álmod az számomra inkább rémálom.
Donald Trump gyakori média-megjelenései, nagyon vegyesen megítélt döntései és vitatható bel- illetve külpolitikája ráirányítják a figyelmet az eddigi amerikai elnökök értékelésére is. Trump rövidlátó, sőt korlátoltan ostoba klimapolitikája (melynek "megkoronázása" volt 2017-ben az USA kiléptetése a…..
sztd 2019.06.27 09:38:52
Szerintem Obama erre a listára simán felfért volna. Tevékenységének köszönhetően szabadult el az arab tavasz, amit Egyiptomban még megfékeztek (Obama pedig átnevezte az eseményeket, hogy ne puccsnak hívják az egyetlen szabadon választott elnök eltávolítását), de alatta indult és szabadult el a szíriai polgárháború, elég sok köze van az Iszlám Állam létrejöttéhez és felvirágzásához, és Líbia mint működő állam megsemmisüléséhez (ez egyáltalán nem csak az USA hibája, az EU sokkal bűnösebb ebben).
Belpolitikában sikerült megfékeznie a szólásszabadságot az amerikai egyetemeken (a safe spece és a tigger warning miatta elfogadott kifejezések), és lassan a társadalomban is.
Idióta politikájával elősegtenie a feketék nyomorát (a sok antirasszista intézkedés miatt sokan nem mernek feketéket foglalkoztatni, mert túl kockázatos őket elbocsájtani, inkább fel sem veszik). Azzal, hogy egy lelőtt rendőr temetésén a rendőri erőszakot ostorozta, elintézi, hogy hosszú ideig romlik a közbiztonság, mert színes bőrűeknek mindent szabad (csak társadalmilag felemelkedni nem).

Ehhez képest Trump mit csinált? Semmit. Amit a szerző leírt róla az igaz, csak nagyrészt súlytalanabb. Iránnal tényleg lehet háború, de jelenleg nincs, ahogy Észak-Koreával is lehetett volna, de nem lett. A klímavédelmi egyezmény tényleg fontos, de én az atomerőműveket bezáró németek miatt aggódnék. Trump ugyanis bírálható balszélről is, és a bírálatok elég nagy nyilvánosságot is kapnak.

Elfogadom, hogy a szerző más értékrendű, nyilván nem véletlen, hogy a listáról az egyetlen demokratára azt írta, hogy inkább republikánusként viselkedett, de ennél lehet próbálkozni nagyobb objektivitással.
Gordius Szavazzunk!? – de hogyan? 2019.05.24 14:12:31
  2019. május 23-26. között kerül sor az Európai Parlamenti képviselők megválasztására. Az Európai Parlament egyik fundamentális értéke, hogy a világ egyetlen közvetlenül választott, transznacionális, vagyis nemzetek fölött álló testületéről van szó, amely képviseli az uniós polgárok érdekeit és…..
A középkorúak még emlékezhetnek rá, hogy nézett ki egy magyar gyár környezete - ha a belsejét nem is látták - közvetlenül a rendszerváltás után. Úgy. Amikor bejöttek a multik és elkezdték rendbe rakni a környezetüket a körforgalmaktól a pázsitokon át gyárkerítésekig (nem beszélve most a zöld mezős…..
sztd 2019.03.11 10:28:23
@HaFr: Szerintem viszont nagyon is értem a posztot, ha gonosz akarok lenni, akkor még nálad (az írójánál) is jobban. Öngyarmatosító hozzáállásnak neveznéd másoknál.

Tisztában vagyok vele, hogy szabadság van, azért írtam kollektíve, mert egyénekre lebontva mindig van rengeteg kivétel, csak hát a kivétel az nem a főáram. Amikor kollektíve írok, akkor az általánosan jellemző (és általam közvetlenül látott) hozzáállást jegyzem le, lényegtelen, hogy blőd-e.

Az igazság az, hogy akinak van élő siker-emléke, és tudása (és tudásra alapozott hite) arra, hogy újra lehet sikeres, az ebből a szempontból nyugodtabb, nem akarja biznygatni, hogy ő mennyire tehetséges (mint a hivatkozottak), sem azt, hogy mennyire nyomorult (mint ez a poszt). Márpedig ez az állapot simán előállhat 1-2 generáció alatt.
frissítés: Hodász András közéleti kérdéseket is taglaló blogját letiltotta a püspöke (talán Erdő Péter), Pálferi előadásai is megszűntek pár éve (bár ő arra hivatkozott, hogy belefáradt), Beer püspököt nyugdíjazták, Székely János püspököt Esztergomból kitelepítették a határszélre... ---- Egyre…..
sztd 2018.12.29 01:33:49
@Attilajukkaja:
Azért szánalmas a poszt, mert (ha eltekintünk attól, hohy OV református) szemmel láthatóan az írója semmit nem ért a katolikus egyház működéséből.

Amit leír az egyes főpapok hozzáállásáról az lehet igaz (nem ellenőriztem), de a gondolatmenetnek semmi köze a tényleges lehetőségekhez, szükséghez, működéshez. Az már csak hab a tortán, hogy az igazsághoz sem lehet sok köze, de ezt úgyse hiszi el senki.

Pl.: Minek kellene új egyházat alapítani, amikor a jelenlegi viszonyok között is lehet folytatni az eddigi gyakorlatot minden tekintetben?
Mi értelme lenne, amikor nyilvánvalóan kb. nulla hívő csatlakozna?

@invalid user name:
Ennek a kérdésnek gondolod, hogy van értelme? Akkor tévedsz.
  A Kaliforniában élő, 44 éves Annabelle Jefferson beperelte szüleit, kétmillió dollár kártérítést követelve tőlük örökölt rondasága miatt. Igaz ami igaz, valószínűleg tényleg nem sok kozmetikai világcég kérné fel reklámarcának. Nem csoda, hogy kinézetéből fakadóan depressziós és házasságai is…..
Pár éven belül lesz egy nagyon komoly gond a magyar gazdasággal. Túlzott mértékben építünk a nagy német autógyárakra. Ezek mind benzines autókat gyártanak nálunk. A benzines autók eladása 3-4 éven belül durván elkezd majd hanyatlani. A két nálunk már termelő gyár és a beszállítói hálózatuk kb…..
sztd 2018.08.27 12:31:18
@Könnyen elkaptuk, uram!: Az ország bruttó külső adóssága 120% fölött volt, és most kb. 84 %-on van információim szerint. A nettó adóság még nagyobb mértékben zuhant. Most vagy a gazdaság nagyobb kb. 50 %-kal, vagy mégis le kellett annak az adósságnak épülni.

Az más kérdés, hogy mindenki az államadósság számaival jön, ami tényleg emelkedett.
„Csúfos kudarcba fulladt a C. Ronaldo-ellenes sztrájk”, írja címlapján az Index. A hírportál újságíróját láthatóan megelégedéssel tölti el, hogy a munkavállalók érdekeiért vívott harc hamvában született. Pedig a Fiat autógyár dolgozóinak felháborodása könnyen átérezhető még Magyarországról is, vagy…..
sztd 2018.07.18 17:22:05
@maxval balcán bircaman: Szerintem a hírszerkesztés minden hírmédium működésének a része, nem pedig cenzúra. Nem tiltják, hogy megírd a blogodon azt, amit ők nem akartak megírni.
sztd 2018.07.19 10:01:09
@maxval balcán bircaman:
"A hazudozás és kommentek letiltása nemigen része a normál szerkesztésnk..."

Ez nézőpont kérdése. Szerintem része lehet, ha a világot valaki olyannak hiszi, mint ők:
hu.wikipedia.org/wiki/Gonz%C3%B3_%C3%BAjs%C3%A1g%C3%ADr%C3%A1s

Nem kell egyetérteni, de láthatja az ember úgy is a világot. A lényeg, hogy nem olyan nagy összegért lehet bérelni egy damoin nevet, kicsit nagyobb összegért lehet hozzá tárhelyet is szerezni, és annak a tartalméba nem fog az Index beleszólni.
Eddig 40 angol középiskolában tiltották be eddig a szoknyaviselést annak érdekében, hogy gender-semleges egyenruhákat viseljenek a gyerekek. Sokan örülnek ennek, mert eddig a lányokat szoknya viselésére kötelezte az iskolai egyenruha, mások szerint viszont a szoknyák nem „kínosak…..
sztd 2018.07.17 10:37:50
@bbrrr: Az a helyzet, hogy a társadalom családokból áll. Amikor a család mint alapegység kikopik, akkor nem azt látjuk, hogy veszített a jelentőségéből, hanem azt, hogy a társadalom kezdi az alapjait elveszíteni. A család felépítése pedig férfi, nő és szerencsés esetben gyerek. Azok a társadalmak, ahol a férfi és női szerepek nem jelennek meg, nem működnek tartósan. A nyugati társadalmak (beleértve a magyart is) jelenleg ilyenek, de ebben a formában nem működnek tartósan.

Visszatérve az öltözködéshez, az iskola elméletileg jelent közösséget, és megtanít arra, hogy alkalmazkodni kell. Az ember társas lény, a társadalomban pedig mindenki alkalmazkodik. Ezért kerül elő a dresscode vagy az egyenruha, mint az alkalmazkodás egyik jelképe. Azt kell megtanulnia a tanulónak, hogy a személyiségének az alkalmazkodóképesség váljon részévé.

Ezen a ponton elértünk a joghoz. Ahhoz, hogy valakinek jogai lehessenek társadalomban kell élnie. Az iskola pedig ezt is tanítja. Nem abból kellene kiindulni, hogy milyen jogai vannak egy fiúnak és egy lánynak, hanem, hogy mit jelent, ha joga van, mit nem jelent, ha joga van és hogyan élhet és hogyan nem élhet vele, amikor majd kikerül az iskolából.

Egy olyan megközelítéssel, hogy egy nő hordhat-e szoknyát, vagy akkor nem lesznek a férfiak egyenlők, éppen a lényeg veszik el. Nem tanulja meg a gyerek, hogy mi ő, ez mit jelent, és azt talán igen, hogy mit jelent, hogy ő a társadalom tagja, ami aklamazkodást jelent, de azt, hogy hogyan lesz őbelőle nő/férfi már nem, mert a jelek szerint ezt már a tanáraik sem tudják.

Ettől függetlenül Magyarországon még rosszabb a helyzet, mert itt talán még tudhatja, hogy fiú, vagy lány, de azt már nem igazán, hogy hogyan tartozzon egy közösséghez.
Semmi jót nem jelent általában sem, ha egy kormány meg akar védeni valamit -- emlékszünk a konzervatív Reagan nevezetes szállóigéjére --, de különösen rossz hír, ha az Orbán-rezsim akarja ezt tenni: az áldozatok a manyuptól a magyar futballon át -- most már jószerivel -- az EU-ig sorakoznak. Erre…..
sztd 2018.07.06 11:09:28
@neoteny:
"Ezek az állítások valamiféle támogató érvelést igényelnek."
- A szülések nem voltak annyira biztonságosak, gyakoriak voltak a gátrepedések. Mivel jellemzően azt sem varrták össze úgy, mint ma, ezért az aktus elég gyakran vált fájdalamassá.
- A neveltetésben a nőknek sokkal alárendeltebb szerepük volt, és a férfiakat sem késztették, hogy tegye a szexet a nő számára élvezetesebbé, jellemzően a nő sem tudta, hogy ez lehetséges. Mivel a férj nem igyekezett, a feleség pedig nem volt színészkedésre kötelezve (szemben a prostituálttal), ezért a házastársak közötti szexuális viszony közel sem volt annyira kölcsönösen pozitív.

Az, hogy a férfi valahogy nem lesz ott, mint támogató az anya és a gyerek mellett, az én fogalmaim szerint csak úgy lelépés.
Aránylag ritka, amikor direkt elüldözik a férfit. A válókereset általában abból indul, hogy a nőnél végleg betelik a pohár. Addigra viszont a férfi már lényegében nincs jelen a kapcsolatban, vagyis lelépett.
Nem azt állítom, hogy csak az egyik fél a hibás (ilyen szerintem nincs), csak azt, hogy ennek a bekövetkezésekor az a gyakori, hogy a nő egyedül marad a gyerekkel. Ilyenkor nem mindegy, hogy hány gyerekkel marad egyedül.

Arról nem is beszélve, hogy a házasságokat nagy arányban meg sem kötik. Ilyenkor válóper, vagy bírói döntés sincs, biztonság még kevésbé.
sztd 2018.07.06 14:11:05
@neoteny:
A gátrepedés, és a nem megfelelő gyógyulás fájdalmassá teheti (a nő számára) a behatolást. Ez nem feltételezés.
Az, hogy a férfiak máshogy álltak a nőkhöz (ami a szexuális életre is kihatott) szintén korabeli beszámolókból, leírásokból, illemtankönyvekből és egyéb forrásokból származó ismeret. Ez sem egyszerű feltételezés.

Elméletileg igaz az, hogy a válókereset beadása annyit jelent, hogy az egyik fél beadta a válókeresetet. A mögöttes kutatások viszont azt jelzik mutatják, hogy az okok nagy mértékben az általam korábban leírtak.

Azért beszélek arányokról, mert minden egyes esetet értelemszerűen nem ismerünk (és az ismertek között is sokféle van), nem azért, mert ne az lenne a leggyakoribb ok az, hogy a nőnél betelik a pohár. Ez nem jelenti, hogy más ok elképzelhetetlen, de azt igen, hogy ezzel lehet számolni.

A hogyan történik, hogy "nem lesz ott", a végeredmény tekintetében azért nem érdekes, mert azt biztosan jelzi, hogy a nőnek olyan kockázattal számolnia kell, hogy egyedül marad a gyerekkel. Hogy azért kell számolnia, mert a nők általában hülyék, vagy azért, mert a férfiak általában hülyék ebből a szempontból mindegy. Akármi is az ok, a kockázat fennáll, és ezért számolnak is előre vele.
Alapesetben nincs arra biztosíték, hogy
- a nő képes a férfi számára megfelelő társ lenni (feltéve, hogy akar),
- a férfi képes a nő mellett maradni, ha nem köti semmi.
Alapesetben arra van biztosíték, hogy valamiért sokan esnek pofára, és ő is sorra kerülhet.
sztd 2018.07.06 20:58:30
@neoteny:
Forrás: anyakönyvek, levelezés, naplók. A meséket (regényeket, novellákat) és társait akkor tekinteném forrásnak, ha nincs más. Férfiak irodalmi művei a nők szexuális hozzáállásáról szerintem nem forrásértékűek.

Válási okok:
Ezt találtam: www.csaladinet.hu/m/hirek/eletmod/szulok_nagyszulok/25282/a_valas_7_leggyakoribb_oka

Ha megnézed, láthatod, hogy az okok nagy része közös, de te magad írtad, hogy a nő elégeli meg először, és elismerted, hogy általában ő is marad hoppon.
Szerintem a többi a témát (mint gyerekszám) nem érintő szájtépés.