Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyöngyi T

239 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött Budapestre egy napra és az előző évekhez hasonlóan ismételten hatalmas sikert aratott. A március 23-án a patinás New York-palota Róma termében megrendezett Badacsony New Yorkban seregszemle évről-évre a…..
Borvilágjáró Egy korty jazz 2021.04.22 11:49:29
Már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a teraszok nyitásától és be kell, hogy valljam, hogy ebből az egész bezártságból nekem a zene hiányzik már a legjobban. A hangos zene élménye, amit bár próbáltam reprodukálni otthoni körülmények között – a szomszédaim legnagyobb örömére – sajnos nem sikerült.…..
Ezekben a pandémia tépázta időkben örülünk a friss kezdeményezéseknek! A remény színe a zöld és bár már lassacskán látjuk a fényt az alagút végén, teljen meg lelkünk és poharunk zöld áhítattal! A Borbázis Borkereskedés és Az ihatóbb Magyarországért közös projektje életet visz a tavaszunkba, méghozzá…..
Borvilágjáró Irány Pécs! 2021.02.22 21:39:45
Február közepén Pécsre szólított a kötelesség, a Pécsi Borozó negyedéves bormustráján bíráltam, mert, ahogy a közhely tartja, „ezt a munkát is meg kell csinálnia valakinek”. Még nem volt szerencsém 4 óránál hosszabb időt eltölteni Pécsett, mostanáig. Hétfő, szikrázó napsütés. Egyik kedvenc…..
Az elmúlt időszakban gyakran találkozom Bakó Ambrussal a Petrányi Pincénél, így nem álltam meg nem megkérdezni, hogy mi van vele mostanában: csúcsokról és mélypontokról, őszintén. Köszönöm a beszélgetést, ami egy kicsit számomra is új lendületet adott az íráshoz...
Borvilágjáró Balaton télen 2021.02.22 21:08:46
"Nekem a Balaton a Riviéra, ettől nem tántorít el sem tél, sem fagy" avagy a Balcsi télen is megér egy misét! Túrák, gasztro, borok bezártság ellen! Klikk a részletekért...
Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek…..
Gyöngyi T 2020.12.12 10:36:29
@Gyingizik: Tokaji aszú boroknak a bortörvény szabályai szerint minimum 120 g/l maradékcukrot kell tartalmazniuk, így tudtommal azokból száraz verzió nincsen. Szamorodniból létezik száraz, az viszont valóban ritkább, mert azoknak a bornak az elkészítéséhez is szükség van a szőlő botrytis-szel való "fertőzöttségére" és arra is, hogy magas maradékcukor tartalmuk száraza tudjon erjedni. Az aszú, szamorodni és kései szüretelésű boroknál a borászok célja általában pont az, hogy a magas természetes cukortartalmat megőrizzék, hogy a mustban lévő cukor nem alakuljon át teljesen alkohollá az erjedés során. Száraz szamorodnik gyakran "véletlenül" is születnek, édesnek indul a bor, majd az élesztőgombák az erjedés során mégis az összes cukrot "felfalják". Nagyon különleges borok születnek végeredményképp! Tavaly volt szerencsém részt venni egy Régi tokaji borfajták ma előadáson, ha érdekel a téma, ajánlom azt az írást is, pár tipp is van benne, hogy hol lehet ilyen borkülönlegességekhez hozzájutni! Furmintból én szerencsére azt látom, hogy szépen lassan egyre nő a polcokon a száraz borok száma, a tokaji borászok is nagy hangsúlyt fektetnek rájuk, így ez biztosan folytatódni fog a jövőben is!
Őrült címkék, Rajnai rizling svéd módra Badacsony legkiválóbb dűlőiről avagy amikor a vállalkozó szellem és a személyes hozzáadott érték győzedelmeskedik. A Villa Sandahl borokról mindenkinek van véleménye és végül is nem ez a cél? A svéd Sandahl testvérpár 2004-ben kezdett el szőlőtermesztéssel…..
Idén augusztus 14-16. között kerül megrendezésre Erdőbényén a népszerű háromnapos esemény, a Bor, mámor, Bénye. Az eddig fesztiválként ismert boros-gasztro-kulturális rendezvény, összhangban a járványügyi intézkedésekkel idén nyáron nyitott pincés eseményként kerül megszervezésre, azaz az egyes…..
* A nyár legnagyobb közösségi borkóstolója Budapest 6 neves borbárjában * 4 KERÜLET, 6 BORBÁR, 30 KIVÁLÓ BOR, A KÁRPÁT-MEDENCE SZÁMOS BORVIDÉKEIdén első alkalommal kerül megrendezésre a Pesti Borkörút rendezvény, amelyen a Kárpát-medence legjobb borai kóstolhatók. A RENDEZVÉNY CÉLJAA Magyar BOR…..
Az Egri Bor Busz szombatonként indul, és körjáratként működik, fix megállókkal, délelőttől egészen estig. Az Egerbe látogató borkedvelőknek kínál lehetőséget arra, hogy egyszerűen eljuthassanak egy nap akár több egri pincészethez is, és így könnyebben megismerhessék a helyi borkultúrát. A…..
Nem mondok újdonságot azzal, hogy Dom Pérignonhoz hasonlóan én is szeretek „csillagokat inni”, így nem is volt kérdés, hogy részt veszek a Június 24-én megrendezett Füredi Borszakkör – Hadd pukkanjon eseményén. A pezsgőkóstolónak a Tagore sétánytól karnyújtásnyira tavaly megnyitott, modern és…..
A Hungarianwines.eu nagy lendülettel indítja a nyarat: harmadik alkalommal hirdetik meg nagy sikerű Hungarian WebWineWriting versenyt. Az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnénk a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal…..
Egy korszak véget ért, a város kiszabadult béklyóiból, így a "karantén bornaplóm" sorozat is lezárul. Összességében bár voltak nehéz pillanatok, ez az időszak lehetőséget adott a befelé figyelésre, a célok, álmok kikristályosítására és a megújulásra is. És persze jó sok bor is fogyott, de hát…..
Vannak borok, melyeket nagy alkalmakra tartogatok. Ezt a bort ráadásul egész kalandos körülmények között sikerült megszereznem, amikor is a Pécsi Borozó 2019-es őszi számát írtuk Sopronban és Burgenlandban. Az én feladatom  többek között az eisenstadti (kismartoni) Selektion Vinothek cikk megírása…..
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület és a Nyomozz Velünk (AR/VR Game Flow  Kft.) csapata 2020. május 18-tól 4 héten keresztül tartó nyereményjátékot hirdetett „Ha Badacsonyba Vágysz, Nyomozz Velünk!” címmel. A játék célja, hogy ismertté tegyék Badacsony festői szépségű környezete mellett a…..
Hosszas mérlegelés után letelepedtem a Balatonra, vagyis lejöttem füvet nyírni és itt ragadtam. És ha már így alakult, ismét a nyakamba vettem a déli partot és (a szabályok betartásával) elindultam felfedezni két, korábban általam nem ismert borászatot, A zöld ajtós házat és a Kékajtó Borászat és…..
A digitális tér jelentősége nemcsak ezekben a hónapokban, hanem hosszú távon is egyre fontosabb az életünkben. Még egy olyan terméknél is, mint a bor, ami alapvetően offline élvezhető. Az Egri Borműhely borászai ezért kommunikációs csatornáikat tovább bővítve idén tavasszal bemutatják új…..
A felvidéki borok kiváló minőségén már álmélkodtam korábban, de mivel a Mindenszentekre időzített, rögtönzött Kis-Kárpátok bortúránkon csak pár borászatot tudtunk felkeresni ezért a bakancslistámon továbbra is szerepel egy átfogó Garam menti borkörút... Addig is a napokban kóstolt Mátyás Családi…..
Sokunknak ismerős az első sorban rozéival közönségkedvenccé vált Nagygombos Borászat. Fiatalos, vidám címkéiket könnyű felismerni, boraik jó ár-érték arányuk mellett stabil minőséget nyújtanak. Már elérhető az új évjárat, az alap termékcsalád palettájában a rozék mellett egy illatos fehér és egy…..
Hűvös, zivataros időjárással köszöntött be a május, amihez egy pinot noirt ajánlanék, némi nosztalgiával megfűszerezve. Íme. ..
Kedden a kékfrankos volt a téma a Pécsi Borozó szokásos online kóstolóján, rekordszámú résztvevővel, több, mint két órányi izgalmas beszélgetéssel. Szóba került többek között, hogy milyen lenne az ideális kékfrankos stílus, és hogy hogyan lehetne közelebb hozni az emberekhez ezt az egyébként…..
Szigliget nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ha újból megnyithatja kapuit, még több látnivalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat. Pályázati forrásból fejlesztik a strandot és a várat, saját erőből utat, járdát építenek, és szépítik a közterületeket. A…..
Miért fontos ez? Egyrészt, mert, ahogy a mondás tartja a „cava minden egyes buborékjában a nyár köszön vissza”, amire jelen helyzetünkben hatványozottan is szükségünk van. Másrészt, mert az idén először, hagyományteremtő szándékkal létrehozott kezdeményezés egy, a cava fővárosában, Sant Sadurní…..
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület nem engedi el tagjai kezét a válság idején sem: tag önkormányzataival és a szolgáltatókkal közösen a turizmus újraindulására készül. Ezek a hétvégék nem a borkóstolókról és a virágzó mandulafák látványát élvező kirándulókról szólnak Badacsonyban sem.…..