Regisztráció Blogot indítok
Adatok
egri

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor és sokan felvetették már itt az Alkoholistán, hogy a magyarországi borágazat számos problémája miatt képtelenek vagyunk az eredményes versenyre az Európai Unió régebbi tagállamaival szemben. Sokan megállnak ott, hogy még mindig túl sok a pancsolás, túl kevés a minőségi…..
egri 2010.10.12 11:50:23
@pinotnoir_777:
Nem igazán osztom a véleményedet a géppel kapcsolatban :)

Ez a gép is úgy működik mint minden finom szerkezet. Érteni kell hozzá, és nem szabad sajnálni a időt a betanulásra és a gép beállítására. Amennyiben ezek megvannak akkor a gép szebben szüretel (bár ez tényleg relatív).
Ha be van rendesen állítva a gép akkor nem szed bele kérget ( fém támrendszerben még annyit sem :) ) másrészt a mésodtermést nem szedi le. Az igaz hogy a rohadt szőlőt beleszedheti. Az új gépek már el vannak látva osztályozóval ami a gép tetején görgős rendszer szerint osztályozza a szőlőt és sokat kidobál. (ezeket a legtöbb magyar gazda leszedeti mert nagy a veszteség :( .) Illetve fenn is van egy levél lefúvó így sem a szára sem a levele nem kerül bele.
A másik az, hogy mivel gyorsabban szedi le a területről a szőlőt nem telik el annyi idő a szedés és a feldolgozás között, ami viszont a minőség megőrzéséhez fontos.

Tehát én úgy gondolom, hogy igenis lehet szebben szüretelni vele.

egri
   =========================================== === AKTUÁLIS KÍNÁLAT:  www.hasznalttartaly.hu === =========================================== Eladó több db poliészter ( poli-észter) anyagú, üvegszál erősítésű műanyag tartály!!! Lyukas, repedt, tönkrement, használaton kívüli tartályait…..
Egészen március elejéig nem több, mint két szlovén borászatot tudtam volna felsorolni: az itthon is kapható Čotart és a mostanában leghíresebb Moviát. Azóta viszont sokkal okosabb lettem, köszönhetően egy kiváló kóstolónak, amelyet a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége…..
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
egri 2010.04.07 07:55:35
@Palchy:
Azért az az 1 Eur nem kicsit sok...
Attól még hogy valami igényes attól még nem feltétlenül drága.
A baj, hogy a kis borászok sem tudnak igazából összefogni, mert ha nekik fejenként csak 2-3.000 palack kell az természetesen drága. De ha 4-5 borász összefogna, és együtt venné meg az üveget (netalán 1 kamionnal lerendelnének), az üveg csak 2/3-ba vagy fele annyiba kerülne.
A nagy borászatoknak ebben (is) van óriási előnyük, hiszen nagy palackszámnál sokkal kedvezőbb árat tudnak az üveggyárak adni.
A cimke kérdésnél is ez a helyzet. Nem biztos, h a legdrágább nyomda a legjobb. (meg tervezőiroda). Nemhiába viszi sok borász a cimkéit már Szlovákiába, hiszen ott fele annyiért!!! vállalják a gyártást mint itthon, megkockáztatom, hogy jobb minőségben.
Természetesen 1 eur-ból is ki lehet hozni, meg drágábból is, csak kérdés h kell-e?
Ez szerintem ugyan olyan, mint a szőlő kérdése. lehet kg-ként 3-400 Ft-ot adni érte (vagy ennyit rákölteni a sajátra), de megéri-e?
Sajnos a valóság az, hogy az átlagfogyasztó nem 3-4.000 Ft-os bort választ. Viszont a pincészetek az eladásból élnek. Az a réteg amelyik ezt a kategóriát fogyasztja nagyon kicsi. Így az ezt kiszolgáló borászatok száma sem lehet végtelen.
A lényeg az ár-érték arányban van (kellene lennie). Ez az amit már sok országban felismertek, de nálunk még nem. (vagy nem sokan).
Vagy olcsón árulunk nagyon jót, vagy drágán nem annyira jót (az árához képest).
Három évre eltiltotta az "egri" termékjelzés használatától a Vincze Borászat Kft-t Eger Város Hegyközségének Választmánya - írja az MTI nyomán Index anyánk. A határozat szerint jelentős kötelezettségszegés - hamisított bor előállítása, forgalmazása, továbbá a…..
Talán nem mondunk nagyot, ha azt állítjuk: közkívánatra. Lőrincz György a mi kis házi szavazásunkat is zsinórban háromszor nyerte meg, és már két-három éve is számos borissza követelte fennhangon, hogy az Év Bortermelője konteszten is elismerjék munkásságát.…..
A hvg.hu arról tudósít, hogy Vincze Béla borászatát 30 napra bezáratták, miután a 2007-es Egri Bikavéréről kiderült: hozzáadott glicerint tartalmaz. A glicerin valószínűleg azért került a borba, hogy a gyenge minőségű, vékony anyagnak testet adjon. A laborvizsgálaton…..
egri 2009.10.04 21:19:15
@Parci:
csatlakozom hozzászólásodhoz, teljesen igazad van. Az mondjuk engem egy kicsit zavar, hogy a többi hamisításnak nem volt ekkora média nyilvánossága, (weinhaus,Sümegi), illetve az hogy csak a médiából értesültünk róla, igazi bizonyítés nincs (vagy nincs meg), erre mindenki baszt...ja, és a többi borász is kiáll mögüle (illetve szídja), miközben ők nem biztos hogy jobbak, sőt ...
De azt a pár borászt becsülöm nagyon akik melléálltak, és támogatják h fel tudjon állni, milyen kár hogy ők nem az Egri borvidéken borászkodnak.
A St. Andrea-borokat éveken át szerettem is, meg nem is. A fehérekkel máig nem vagyok kibékülve, a vörösök viszont meggyőztek. A fehérek számomra túlságosan lágyak, amorfak és vaníliásak, ezzel szemben a vörös szortiment csupa okosan megkomponált, klasszikusan elegáns borból…..
Elzúgott a legnagyobb hazai borfesztivál, a XVII. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgő. A MűvAlk képviseletében négy flying winelover vette a mintát, és tudósított négy napon át. Összesen 112 különböző borról 118 hosszabb-rövidebb kóstolási jegyzet született. Az alábbiakban…..
Nem mai hír, augusztus második hetében világgá kürtölte a nemzeti hírszolgátató, aztán a közlemény meg is jelent itt-ott, de úgy tűnik, nem vetett különösebb vihart: felszámolás alá került a nagyrédei Szőlőskert Zrt., Bárdos Benjámin borászati sikertörténete, a hazai…..
Ráértem, olvasgattam – legutóbb éppen sok-sok kommentet, mert azokból mindig tanul az ember: talál más nézőpontot, új ötletet, elbizakodottsága bírálatát, akármi hasznosat. Így tűnt fel a „cuccos” témaköre, jelentsen bármit is a szó. Óhatatlanul eszembe…..
egri 2008.02.21 14:04:55
Nem igazán értem a problémát. Minden bornak megvan a saját fogyasztó közössége. Olyan hogy "cuccos" bor meg szerintem nem létezik. Akkor lenne cuccos ha minden savat, tannint, cukrot, és alkotóelemet a borba mesterségesen adagolnná bele az ember. Az biztos h vannak borászatok melyek élnek a tannin hozzáadásával, de ezek nem általában nem az említett nagy üzemek, hanem azok a kis borászatok, melyek minden évben ki tudnak hozni, olyan minőségű bort (leginkább vöröset) melyet az évjárat nem indokolt...
A reduktív fehér és rosé boroknál meg szerintem egyáltalán nem árt ha fajélesztős beoltással készül, mert így sokkal jobban előjönnek a fajtára jelemző elsődleges íz és aromaanyagok.
Ami meg a kombájnt illeti... Sajnos tényleg nincs munkaerő vidéken, és ez nem a gépesítés következménye, hanem annak hogy manapság mindenkinek diplomája van, vagy segélyből él. Azt mondják ezek az emberek, hogy minek jöjjenek dolgozni, mikor segélyből is megél, ráadásul tud mellette feketén dolgozni, míg ez a szüretben nehezen kivitelezhető dolog a sok ellenőrzés miatt. A másik, hogy a kombájn használatával ki lehet szürni az emberi tényezőket, simán lehet akár éjszaka is szüretelni, ami azért a szőlő további hűtését megkönnyíti, ráadásul kevesebb érett szőlőt hagy fönn, mint az emberek, és a mondern szüretelőgépeknél már megoldott a léelvezetés is, így szinte töredezésmentesen jön be a szőlő, és jobb minőségben. Arról nem is beszélve, hogy ehhez csak egy jó kombájn és egy jó gépkezelő kell aki be tudja állítani a gépet. (ja és a hatóság sem zaklat folyton h be vannak e jelentve a minkatársak, ami azért nagyon szar egy szüret közben mikor ilyennek kell foglalkozni.

Ui: Akkor ne tegyünk semmit a mustba, se ként se enzimet se semmit, hagyjuk úgy mint a dédapáink aztán lesz ami lesz, maximum "szarok" lesznek a boraink, de hát az kit érdekel, majd kiöntjük.....
18 óra 35 perc, híreket mondunk. 1. A szerb hírszerzés értesülése szerint az újabban sommelier-kkel is fölszerelt Metro áruházakban (diszkont!) a Gere Kopár és Solus után kapható immár Opus One is, egészen pontosan 71 998 forint 80 fillér bruttó áron. A 72 000-et már kicsit…..
Ezúton rögzítjük – önnön kezdeményezésünkre, a szervezők idétlenkedése mellett, egyes olvasóink közreműködésével, más olvasóink neheztelése ellenére –, hogy a Gerbeaud Házban a minap megrendezték a 2007-es újborok versenyét. Amelynek az a sajátossága, hogy…..
A Művelt Alkoholista Kontextus 2007.11.24 08:46:00
Vannak esték, amikor semmi sem jön össze. Rosszabbnál rosszabb borokból piszkálja ki a dugót a szomjas, aztán vagy abbahagyja az egészet, vagy rájön, hogy örülni a kicsinek is szabad. Egy-két hete hasonlóképpen jártam, de mégis jóval jobban, mint most.Történt, hogy könnyed…..
Október 27-én a Copiában, az amerikai borkultúrközpontban rendezik meg a nagy dugóvitát. A találkozó célja, hogy a parafa, illetve az alternatív zárak hívei kifejthessék véleményüket, beszámolhassanak a legújabb kutatásokról és természetesen cáfolhassák egymás érveit.A…..
Hosszú tökölés, egyeztetések regimentje és Gráf József agárminiszter személyes közbelépése után előbb megszületett, majd megjelent a nyolcforintos rendelet. Ideje volt, magára a törvényre még márciusban bólintott a parlament. Úgy tudni, azóta a minisztériumi apparátus…..
Jean-Claude Boisset, az egyik legjelentősebb burgundiai borkereskedő úgy döntött, 2005-ös Grand Cru Chambertinjét felerészt csavarzár alá helyezi. Ezzel megszületett az első kereskedelmi forgalomba kerülő csavarzáras grand cru vörös. A döntés a cca. 250 eurós Chambertin…..