Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fehérfarkas

6 bejegyzést írt és 6251 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sikerült megvárni, amíg a vírus elterjed egész Magyarországon...
fehérfarkas 2020.03.23 21:12:42
@Grimbusz Makszimusz:

Nincs teszt = nincs beteg. Ennyire egyszerű. Heteken keresztül nem szűrték a gócpontokból Magyarországra érkezőket (sem ott telelő, üzletelő magyarokat, sem az ide beutazó külföldieket, sem a rajzunk átutazó külföldieket mint pl. románok, ukránok, szerbek, albánok).
Sőt, még a múlt héten is szállt le gócpontból érkező repülőgép Ferihegyen úgy, hogy csak az utasok egy részét tesztelték, a másik része teszt nélkül mehetett tovább. De autóval is az osztrák-magyar határon is ellenőrzés nélkül jöttek át tömegesen a múlt héten.

Az a baj, hogy Orbán tényleg úgy gondolja van elég védőmaszk és védőfelszerelés, meg teszt, mert csak azt kell tesztelni, meg csak attól kell védeni magunkat, aki bizonyítottan fertőzött. Csakhogy a fertőzés bizonyítottságához tesztre van szükség. Amíg sokakat elutasítanak és megtagadják tőlük a tesztet, addig az illető papíron valóban egészséges, de a valóságban lehet, hogy fertőzött és másokat is megfertőz.
Pont ez ennek a koronavírusnak a tulajdonsága, hogy 10-ből 6-on úgy megy át, mintha csak megfázott volna, de közben ez a 6 fertőz. És, ha gyengébb immunrendszerő, vagy idős vagy krónikus beteg van a közelébe, akkor az ő számára ez a vírus már végzetes is lehet.

Nem véletlen, hogy ahol sikeresen tudták lelassítani a vírus terjedését (Kína, Dél-Korea, Japán, Thaiföld), ott nemcsak napi szintű tesztelések voltak, hanem utak mellett az autóval megállva is lehetett teszteket végeztetni mobil tesztelő helyeken. És ez nagyon fontos, az ember akár naponta is tesztelhette magát. Hiszen reggel lehet még nem fertőzött, de napközben valakivel találkozva (akár boltban vásárláskor) megfertőződik. Másnap reggel újból tesztelve pedig kiderül, hogy most már neki is házi karanténba kell mennie (hogy ne fertőzzön másokat).

Nagyon fontos különbséget tenni megfertőződött és megbetegedett között. Ugyanis nem minden fertőzött betegszik meg. És a megbetegedettek között is a többség egyhe nátha szerű tünetekkel megússza. De, mindkét csoport fertőz másokat, akikkel találkozik. A krónikus betegek, az idősek, és a gyenge immunrendszerűek számára viszont halálos is lehet a vírus.
Ezért lenne jó IDŐBEN észrevenni kik a fertőzöttek, és házi karanténnal távol tartani őket másoktól, még a saját családtagjaiktól is (ha ez megoldható - ha nem, akkor az egész családot karanténozni).
Réti Lászlóról már nem írok, több könyvénél is megtettem már (lásd legalul), és nem szeretem ismételni magamat. Legyen itt és most elég, hogy Réti magas rangú rendőr volt, mielőtt íróvá avanzsált. Írónak viszont egyre jobb. Alapvetőn, a saját bevallása szerint szórakoztatni akar a könyveivel. Ezzel…..
Múlt hét óta rettegésben élnek a turisták Balin...vagy röhögőgörcsök között. Egyelőre nehéz eldönteni. A hír a következő, kicsit bővítve: a muszlim többségű Indonézia parlamentje azzal foglalkozik éppen, hogy a jövő héten szavazásra kerülő törvény alapján betiltsa a házasságon kívüli nemi életet…..
fehérfarkas 2020.01.30 15:20:19
@Örömhernyó:

Azért ennyire hosszú távlatokba nem kell bocsátkozni. Szingapúr egy törpe városállam, logisztikailag nagyon jó helyen: kis lakossággal a kereskedelem és szolgáltatások ügyesen csinálva magas életszínvonalat tud biztosítani.

Dél-Korea már nagyobb lakosságú, ott már fejlett iparra is szükség van a magas életszínvonalhoz. Ezt lehet nem éri utol Indonézia. De megközelíteni megközelítheti pár évtized múlva.
Persze nem mind a 6000 lakott szigete, hanem az a néhány szigete, ahol az ipar, kereskedelem, szolgáltatások koncentrálódnak.

Ha megnézzük Indonézia fejlődését az 1960-as évektől az 1990-ig, majd 1990-től napjainkig, akkor azt látjuk, hogy egy elmaradott agrár országból ipari-agrár ország lett, majd ipari-szolgáltató, ahol az agrárium már csak 15%-a a GDP-nek. És a szegénység az 1990-es 60%-ról lement 25% alá.
Ismétlem: a 6000 lakott szigetből a gyors fejlődés csak nagyobb és iparosodottabb szigeteket jelenti - a többi nem fog így fejlődni.

Kína is már GDP-PPP-ben az első helyen van, de az egy főre eső DGP tekintetében sokkal hátrébb.
Indonézia is a GDP-PPP alapján a világ 7. legnagyobb gazdasága (3,7 ezer milliárd dollár = 3,737,484 millió dollár), és tagja a G20-nak. Az egy főre eső GDP tekintetében azonban még sokkal hátrébb van. De 1990-hez képest már abban is sokat jött előre. ÉS újabb 3 évtized múlva ezzel az évi 5-7%-os GDP növekedéssel, ami Indonézia esetében évtizedek óta folyamatos, még előrébb lesz.

A QS egyetemi rangsor alapján 10 indonéz egyetem is benne van a világ top1000 legjobb egyetemei között. A tudományos output alapján pedig a SCImago Institution Rankings 233 országa közül a 43. helyen áll.
A legnagyobb indonéz cégek már elkezdtek Afrikában, a Balkánon (Szerbia, Makedónia, Bosznia) és a Kaukázusban terjeszkedni.

A jelenből ne vonjuk le azt a következtetést, hogy évtizedek múlva is itt fog tartani az ország. Ha egy hosszabb időszak folyamatát és dinamikáját nézzük, akkor Indonézia sokkal előrébb fog tartani az évszázad közepére, mint ahol most van.

Másrészt nem biztos, hogy a gazdasági fejlődés és anyagi gazdagodás minden esetben pozitív. Számos ismerősöm, aki megjárta Indonéziát, inkább a vidéki, szegényebb országrészeket kedvelte mint az ipari és gazdasági központ Dzsakartát. Mert a szegényebb vidékeken még sokkal természetközelibbek, sokkal kedvesebbek, sokkal vendégszeretőbbek, sokkal barátságosabbak, és sokkal stresszmentesebbek az emberek, mint az iparosodott nagyvárosokban.
Holdbéli sárvulkánok, elképesztő kaják és mindenhol olaj… valamint egy ország, amelyet Oroszország, Grúzia, Örményország, Törökország és Irán határol (ezért aztán mindenféle szempontból meglehetősen érdekes helyzetben van). A Tűzimádók földjének is nevezett…..
fehérfarkas 2020.01.29 19:38:11
@Eugene Horse:

Bakuban voltam én is, és este is nagyon biztonságos.
Amire itthon a netes dolgok elolvasása után sem tudtam igazán felkészülni az az időjárás (tavasszal voltam): a szeles helyeken este szó szerint kabátban is átfagytam, a szélcsendes helyeken pedig rövidújjúban is leégtem.
Nekem egyébként maga a főváros is nagyon tetszett. A történelmi városrész is, meg a modern is. A tengerparti sétányról ne is beszéljünk. Habár Európa legdélkeletibb csücske, már majdnem Ázsia, de szerintem Európa egyik legszebb városává vált a szürke szovjet szocialista városból (bár azt a korszakot csak képekről meg vidóról láttam).
fehérfarkas 2020.01.29 20:20:52
@Arthamyr: Az azeriek nem a wahhabita szaúdiak, ha már vallásosságról van szó. Ők török népcsoport, ráadásul azon belül is siíták. És az iráni molláhknak és ayatollahoknak nincs semmi hatásuk rájuk, mert Azerbajdzsán egy szekuláris diktatúra.
Igaz, hogy diktatúra, de vallásilag és etnikailag Európa egyik legtoleránsabb országa. Iszlám ország, de a különböző vallások évszázadok óta békében élnek egymással. Zoroasztro, hindu, keresztény, zsidó, muszlim emlékek és szent írások egymás mellett vannak kiállítva a múzeumokban. Mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását. A zoroasztro, hindu, keresztény és zsidó szentélyeket és templomokat is ugyanúgy felújítják és karbantartják mint a mecseteket. A vallási és etnikai szélsőségeseket szigorúan büntetik.

Azerbajdzsán volt az első demokratikus muszlim ország a 20. sz. elején pár évig. 1917-ben függetlenedett a cári Oroszországtól, de 1920-ban a Szovjetunió része lett (és a 2 évnyi demokráciát bezúzta).
A muszlim országok közül az elsők egyike (Egyiptommal, Török Birodalommal és Tunéziával egyetemben még a 19. sz-ban: Isztambulban első operaelőadás 1797 még a szultáni palotában, első rendes operaház 1840, Kairóban 1869, Bakuban 1889, Tuniszban 1902), ahol operák és színházak nyíltak.
Azerbajdzsánban hamarabb kaptak a nők a férfiakkal egyenlő politikai jogot mint az USÁ-ban (Azerbajdzsánban 1918-ban, USÁ-ban 1920-ban)

Jelenleg Azerbajdzsán tagja az Európa Tanácsnak (Council of Europe), amelynek minden európai ország a tagja (Fehéroroszország, Kazakhsztán és Vatikán csak megfigyelő státusszal rendelkeznek) - nem keverendő össze az Európai Tanáccsal (European Council), amelynek viszont az EU tagállamai a tagjai. Sőt, 2011-ben az azeri énekespár nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, és 2012-ben Azerbajdzsán fővárosában Bakuban rendzeték meg az Eurovíziós Dalfesztivált.

Azerbajdzsáni zsidók életét bemutató doksifilm: Jews of Azerbaijan: A Model for Muslim-Jewish Coexistence www.youtube.com/watch?v=Yci6bcH4PqQ
A tíz napos hollandiai kirándulásomat egy egészen speciális szemszögből szeretném megközelíteni! Az interneten nagyon sok útleírás és turisztikai anyag található Hollandiával kapcsolatban, de ezek inkább csak általánosságban foglalkoznak az országgal. Én sokkal inkább a bevándorlók szemszögéből…..
fehérfarkas 2018.09.27 11:49:28
@pepin_nymburk:

Magyarországon a migránsellenes kormányzati kampány áldozatainak többsége magyar. Azok a magyarok, akiket a vidéki magyar honfitársaink migránsnak néztek, és jobb esetben csak beszóltak nekik, rosszabb esetben rájuk hívták a rendőrt, legrosszabb esetben pedig megverték.

Pesten más a helyzet, mert itt napi szinten találkoznak a magyarok migránsokkal: boltokban, utcán, buszon, metrón, éttermekben, egyetemeken, gimikben, stb... Sőt, sokan migránsok által működtetett éttermekben esznek és migránsok boltjaiban vásárolnak. Mivel itt Pesten az emberek naponta llátnak hús-vér migránst, ezért itt a kormányzati gyűlöletpolitika nem sikeres. Nem véletlen, hogy kvóta népszavazés Pesten a legeredménytelenebb lett, és a tavaszi országgyűlési választáson is az ellenzék győzött.
 Dubaj – mítosz és valóság: luxusprostitúció vagy sci-fi filmbe illő hi-tech metropolisz? A legek, a rekordok városai - ahol a multikulti sikeresen működik Az államalapító Sheik Zayed bin Sultan al Nahyan híres mottója A magyar médiában sokat szerepel Dubaj, mint a luxus, az élvhajhász gazdagok,…..
fehérfarkas 2018.09.26 15:20:22
@tesz-vesz: Bocsi, hogy csak most válaszolok, de az elmúlt időszakban csak nagyon keveset blogoltam. És tudom, hogy nem kaptam meg a korábban írt emailjeidet, mert az a postafiók már betelt. Az új emailcím: varga.csaba.istvan@gmail com

Allah arabul = az egyetlen Isten. Az arab keresztények is Allahnak nevezik az Istent. Az arab nyelvű Bibliában is Allah szerepel.
ilah = "isten" általános alakja ("a god" angolul), al-ilah = "az Isten" ("The God" angolul), az Allah az al-ilah összevont alakja. Úgy mint két másik sémi nyelvben, a héberben az El (vagy Eloah), az arámiban Elah jelenti "az Istent". Az El vagy Eloah többesszáma az Elohim.
A "la ilah illa Allah va Mohammed raszul Allah" fordítása értelmesen így hangzik: nincs(enek) más isten(ek) csak az egy(etlen) Isten, és Mohamed az egyetlen Isten küldötte. Angolul: There is no god but God and Mohammed is His messenger.

Ezt a nyelvészkedést csak azért írtam le, mert az Allah az nem a muszlimok istenének a tulajdonneve, hanem "az Istent" jelenti arabul. És az egyistenhívők (zsidók, keresztények, sábeusok, muszlimok), vagyis az ábrahámi vallások Istenére értik.
A Koránban egyébként a Biblia és Tóra prófétái is benne vannak, mind az egyetlen Isten (Allah) küldöttei. A Biblia és a Tóra is benne van a Koránban, csak a Biblia nem Bibliaként hivatkozik, hanem a fő részeiként: zsoldárokként, evangéliumként, az Írásként, a Könyvként (mondjuk a Biblia amúgy is könyveket jelent).

A Tengri/Tanri/Tanrı a törökök régi többistenhívő, pogány korszakában volt a főisten neve (a viharisten). És az iszlám felvétele után a politeista pogány isteneket nevezik így.
Az egyistenhit/monoteizmus lényege, hogy csak és kizárólag egyetlen egy Isten van, és minden más annak mondott isten valójában csak bálvány, emberi kitaláció. Ezért a muszlimok számára Ábrahám, Noé, Ádám, Mózes, vagy Mohammed próféta Istene, vagyis a Biblia, Korán és Tóra Istene egy is ugyanaz. Az Allah csupán annak arab elnevezése. És mivel a muszlim népek között több mint 1000 évig az arab volt a lingua franca, sőt a Koránt sok helyen ma is arabul recitálják, ezért az egyetlen Isten szót is arabul mondják nagyon sok helyen.
Vona egy ilyen közegben használta az Allah szót. Magyarországon az Isten, Angliában a The God jelenti ugyanezt az ottani közönség nyelvén.
fehérfarkas 2018.09.30 15:35:17
@tesz-vesz: A gmail is be tud telni, ha az ingyenes szolgáltatást használod és nem fizetsz elő plusz tárhelyre.

Az Allah az arabul jelenti az egyetlen Istent. Így egyes számban és határozott névelővel. Olyan mint az angolban a "the God" (Az Isten). Az ilah az szintén egyes szám, de általános értelemben, olyan mint az angolban az "a god" (egy isten a sok közül).

Jézusnak az iszlámban ugyanúgy nincs apja, hanem csak anyja, és Isten a Szentlélek által "fogantatta" meg Máriát. Ahogy sem a zsidók, sem az őskeresztény egyházak, úgy az Iszlám sem ismeri el a 3. sz-ban Tertullianus által kitalált Szentháromságot, amelyből a 4. sz-ban, a 325-ben tartott Niceiai Zsinatot lett hivatalossá dogmává téve, de a mai végső formáját csak a 4. sz. végefelé nyerte el Athanasius és a Kappadókiai Egyházatyák által, amit 381-ben az Első Konstantinápolyi Zsinat tett hivatalossá.
fehérfarkas 2018.09.30 15:36:42
@fehérfarkas: @tesz-vesz:
Ezért jött létre az ariánizmus, akik tagadták a Szentháromságot (csak őket eretneknek nyilvánitották, de a Toledói Gót Királyságban pár évszázadig államvallásá vált).

Mint látható a Szentháromságot a keresztény egyházak közül sem mindegyik ismeri el. Az őskeresztény (niceai zsinat) előttiek többsége tagadja a Szentháromságot, és a Közel-Keleten a mai napig fenntmaradtak ezen egyházak. Európában a katarok meg a vizigótok is tagadták a szentháromságot, de a római katolikus egyház a katarokat kiirtotta, a vizigótokat pedig az inkvizícióval rákényszerítette a szentháromság elismerésére.
A modernebb nyugati keresztény irányzatok közül pedig a Jehova Tanúi, Living Church of God, Oneness Pentecostals, Members Church of God International, Unitarian Universalist Christians, the United Church of God és a Church of God (Seventh Day) kisegyházak és szekták nem ismerik el a Szentháromságot,

Meg a fenti keresztény egyházak mellett a zsidók sem ismerik el Jézust mint Isten fiát (igaz, ők már a prófétaságát sem), pedig a zsidók szent könyve az a Tórah, amit a Bibliának az Ószövetség részét adja.
Miért is olyan titokzatos az USA egyik legfőbb szövetségese?Szaúd Arábia: a titokzatos ország.  A titokzatos királyság. A világ egyik legnagyobb területű országa, amelyről mégis a legkevesebbet tudnak. A világ egyik legbefolyásosabb országa, amelyről ezt csak nagyon kevesen…..
fehérfarkas 2018.09.27 14:46:12
"Németország bocsánatot kért Szaúd-Arábiától

2018.09.26. 06:12

RENDEZTE DIPLOMÁCIAI VITÁJÁT NÉMETORSZÁG ÉS SZAÚD-ARÁBIA, MEGEGYEZTEK ARRÓL, HOGY VISSZATÉR BERLINBE RIJÁD NÉMETORSZÁGI NAGYKÖVETE
- közölte kedden Heiko Maas német külügyminiszter Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakán New Yorkban.

A két ország diplomáciai kapcsolatai tavaly novemberben romlottak meg a szaúdi luxuspuccs mellékhajtásaként jelentkező libanoni válság idején, amikor is Szaad Haríri libanoni kormányfő egy Szaúd-Arábiából közvetített élő tévéadásban mondott le pozíciójáról. Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték, ugyanis hetekig nem tért vissza hazájába.

Berlin és Rijád között azután alakult ki a viszály, hogy Sigmar Gabriel volt német külügyminiszter libanoni kollégájával, Gibran Bászillal tartott közös sajtótájékoztatójukon Rijád szerint alaptalan állításokat tett. Gabriel ugyanis leszögezte, hogy

Libanon súlyos politikai válság elé néz, amely katonai konfliktussá fajulhat. És ha ezt el akarják kerülni, akkor Harírinek haza kell térnie.

Gabriel azt is hozzátette, hogy (a felekezeti konfliktusok által szabdalt, egységesnek amúgy sem mondható) Libanonnak nem szabad "Szíria, Szaúd-Arábia vagy mások játékszerévé" válnia. rijádnak az sem tetszett, hogy a német külügy korábbi szociáldemokrata vezetője a régióban folytatott szaúdi külpolitikát "kalandozásnak" nevezte. Rijád neheztelése jeléül hazarendelte Berlinbe akkreditált nagykövetét.

Németország idén januárban bejelentette a jemeni katonai intervencióban részt vevő feleknek történő fegyverszállítások befagyasztását is, és ez is szópárbajhoz vezetett a vezető szunnita hatalommal - a morális megfontoláson alapuló ötletet egyébként Berlin végül ejtette, miután a német cégek évi több százmillió eurós megrendelésektől estek volna el.

Maas kedden elnézést kért elődje (egyébként nem kevés igazságot tartalmazó) kijelentéséért, közölte:

egyértelműbben kellett volna fogalmaznunk kommunikációnkban, (...) hogy elkerüljük az ilyesfajta félreértéseket Németország és a Szaúd-arábiai Királyság között.

Úgy fogalmazott, hogy az utóbbi hónapokban "félreértés árnyékolta be" Berlin egyébként erős és stratégiai kapcsolatait Rijáddal, és ezt őszintén bánják. Dzsubeir üdvözölte Maas mondanivalóját és meghívta Szaúd-Arábiába, hogy megerősítsék a két ország kapcsolatait."

index.hu/kulfold/2018/09/26/szaud-arabia_nemetorszag_diplomaciai_konfliktus_rendezese_ensz/
  Az utóbbi napokban éles támadások érték a Magyar Iszlám Közösség tagjait, a mecsetük felgyújtásával és gyilkossággal is megfenyegették őket. Az iszlámot sokan, az európai normákkal összeegyeztethetetlen hitrendszernek és civilizációnak tekintik, és csak kevesen tudják, hogy még saját nemzetünk…..
fehérfarkas 2018.09.27 10:39:48
Azért egy dolgot tisztázzunk. Nincsen egységes homogén iszlám világ, ahogy egységes homogén keresztény, buddhista és ateista világ sincsen.
Indonézia, Malajzia, Marokkó, Jordánia, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Törökország, Bosznia, Albánia, Egyesült Arab Emírségek, Irán, Szaúd Arábia egymástól teljesen eltérnek.
Ahogy az USA, Mexikó, Oroszország, Fülöp-szigetek, Kolumbia, Bolívia is teljesen eltérnek egymástól. Vagy Japán, Kína, Thaiföld, Laosz, Myanmar/Burma is teljesen eltérnek egymástól.

Sőt az Európán belüli iszlám is eltérő. Albánia és Bosznia iszlámja (ahol az őslakosok tértek át az iszlámra) más, mint a Lengyelországban és Litvániában élő tatár muszlim kisebbségé (akik még a 14. sz-ban a mongolok elől menekültek ide).
De a Kaukázuson belül is az azeriek iszlámja más mint a dagesztániaké és csecseneké. És az oroszországi tatárok (valójában a volgai bolgárok) és baskírok iszlámja is más, mint a többi oroszországi iszlámra áttért népcsoporté.
(a tatárok valójában a volgai bolgárok és azok leszármazottai, akiket a 13. sz-i mongol hódítások óta neveznek tévedésből tatárnak. A tatár eredetileg egy mongol törzs volt. De a 13. sz. óta volgai és krími bolgárokra ragadt rá ez az elnevezés. És én is a tatár alatt nem a tatárjárás tatárjait értem, akik valójában Batu kán vezett mongolok voltak és pogány tengri vallásúak, hanem a volgai és krími bolgárok leszármazottait, akik 922-ben tértek át az iszlámra, és a mongolok őket is meghódították.)

Ja, és
 Élhet-e békében együtt az iszlám és a Nyugat? Az iszlám tényleg el akarja-e puszítani a Nyugatot? Egyetlen város sem kapcsolódott össze a világon annyira egy hálivúdi filmmel mint Casablanca, a város, amelyről hálivúdban egy filmet neveztek el, és amely film is ott játszódott. Sőt, maga a film a…..
fehérfarkas 2018.05.27 04:10:18
Az európai migrációval kapcsolatban a franciák máshogy állnak hozzá a maghrebi migránsokhoz mint a kontinens más országai. Ennek az oka a közös történelmükben található. Nemcsak egykori gyarmatokról van szó, ahol sok francia lakott akkoriban, hanem arról is, hogy sok híres francia onnan származik, valamint a 2. világháborúban a náci megszállás alatt a Maghreb fogadta be a nácik elől menekülő franciákat, és a Maghrebben volt a számüzetésben levő de Gaulle kormánya, ahonnan Észak-Afrika és Franciaország nácik alóli felszabadítását megtervezték.

Marokkó volt a világon az első ország, amely elismerte az USA függetlenségét 1777-ben. És jelenleg is az USA egyik legfőbb nem NATO tag szövetségese. 1943. január 14-én Casablancában találkozott Winston Churchill, Franklin D Roosevelt és Charles de Gaulle a 2. világháború végének lezárását megbeszélni (Casablanca Conference). Ez volt az első alkalom, amikor amerikai elnök repülővel ment külföldre (Marokkó ismerte el először az USA függetlenségét, és az első amerikai elnöki repülőút Marokkóba vezetett).

A számüzetésben levő Charles de Gaulle 1943 májusában a kormányát Londonból Algiersbe tette át (a hivatalos kormány Franciaországban a nácik bábkormánya az ún. Vichy-kormány volt). Innen szervezték meg Észak-Afrika nácik alóli felszabadítását valamint a a hazájuk visszafoglalását is a nácik és annak bábkormány alól. Több tízezer maghrebi muszlim harcolt a franciák oldalán a nácik ellen.

A gyarmati időkben 1 millió francia lakott Algériában.
A 2. világháborúban a nácik elől francia zsidók a Maghrebbe lettek kimenekítve egy maghrebinek Wallenberghez hasonlatos hősies tevékenysége révén.

Számos nyugati filmrendező, színész és zeneszerző született Marokkóban. Sőt, nemcsak a művészek, hanem a nyugati politikusok között is vannak marokkói származásúak. Közülük a legismertebbek: Jean Reno filmcsillag, Jean-Charles de Castelbajac divattervező, Maurice Ohana és Alain Souchon francia zeneszerzők Casablancában születtek. Antoine de Saint-Exupéry egy ideig a casablancai francia 37. Légi Ezrednél szolgált. Jacques Bensimon Agadírban született. A kanadai TV-s és rádiós személyiség Raphael "Ralph" Benmergui, a német zeneszerző Heinz Tietjen, a portugál zongorista Alexandre Rey Colaço, a francia filmkritikus Claude-Jean Philippe, illetve Jean-Luc Mélenchon volt francia parlamenti képviselő, vagy Virginia állam 18. sz-i kormányzója Alexander Spotswood pedig Tangerben születtek. Az amerikai író Paul Frederic Bowles pedig 5 évig élt Tangerben. Az amerikai divattervező Paul Marciano Debdouban született. Franciaország legfiatalabb oktatási minisztere, aki egy muszlim nő, Najat Vallaud-Belkacem, valamint Rotterdam polgármestere, a szintén muszlim Ahmed Aboutaleb is a marokkói Rif-hegység egyik falujában születtek. A 19. sz-ban az amerikai rabszolgaság eltörléséért küzdő (a Pennsylvania Anti-Slavery Society elnöke) Robert Purvis marokkói zsidó család sarja. A The Guardian, Financial Times, Newsweek újságírója és Barack Obama amerikai elnökről könyveket író Richard L. Wolffe szintén marokkói zsidó család sarja. A Gypsy Kings egyik alapítója Jalloul "Chico" Bouchikhi is marokkói (és algír) család sarja. Ausztrália egyik leghírsebb rappere DJ Izm (Tarik Ejjamai) is marokkói család sarja. De még Franciaország ikonjának számító Edith Piaf énekesnő is anyai ágon marokkói (anyja Essaouirában született) származású.

Algériában született a Nobel-díjas Claude Cohen-Tannoudji fizikus, Yves Saint Laurent divattervező, Albert Camus filozófus, Jacques Derrida filozófus, Jacques Rancière filozófus, Henri Atlan biofizikus és filozófus, Hélène Cixous feminista, Sofia Boutella táncosnő és színésznő, Daniel Auteuil színész, film- és színházi rendező, Patrick Lancelot színész, Jacqueline Bir színésznő, Tony Gatlif rendező, Philippe Lefebvre filmrendező, Jean Pélégri irodalom professzor, Jean Richepin költő, Robert Merle író, Denis Guedj író és történelem professzor, Patrick Bruel színész, énekes és pókerjátékos, Jacques Attali közgazdász, a Mitterand-kormány tanácsadója és az EBRD első elnöke, Gaston Julia matematikus, Jacques Robert bíró, a Francia Alkotmányos Tanács tagja, a Francia-Japán Ház Tókióbeli korábbi elnöke, és a Velencei Bizottság korábbi elnökhelyettese, Georges-Fernand Widal fizikus, Louis Bertignac zeneszerző és gitáros,
A történelmi személyek közül Hippói Szt. Ágoston a kereszténység egyik legbefolyásosabb filozófusa, Hippói Szt. Mónika, Macrinus római császár, Apuleius író, I. Geláz pápa, Georg Carstensen a koppenhágai Tivoli kertek egyik tervezője.

folyt:
fehérfarkas 2018.05.27 04:10:38
@fehérfarkas: folyt:

Tunéziában született Claudia Cardinale színésznő, Georges Cravenne filmrendező és a Cézár-díj (Cesar Award) alapítója, Loris Azzaro divattervező, Bertrand Delanoë korábbi párizsi polgármester, Christian Lauba zeneszerző és tanár, Pierre Lellouche a korábbi francia külkereskedelmi államtitkár, a NATO Parlamenti Közgyűlésének korábbi elnöke, a Nuclear Threat Initiative korábbi elnöke, Albert Memmi író, José Miguel García Ascot forgatókönyv-író, Silvan Shalom Izrael korábbi miniszterelnök helyettese és belügyminisztere, Serge Bramly író, Marc Gicquel teniszező, Jean-Marc Luisada zongorista, Phillip King brit szobrász, Patrick McGuinness író és irodalom professzor, Claude Duty filmrendező, Marcel Hanoun filmrendező, Christian Duvaleix filmrendező és színész, Elyes Baccar filmrendező, Élie Kakou színész, Roger Boussinot író és filmrendező, Pierre Salvadori filmrendező, Georges Flamant színész, Gisèle Halimi feminista, Ariel Zeitoun rendező, Hedy Krissane rendező, Daniel Cohen színész és filmrendező, Dian HP indonéz zeneszerző,
Történelmi személyek közül: Hannibal, Aemilianus római császár, Ibn Khaldun történész, közgazdász.
Szaúd Arábia - a titokzatos királyság (2. rész): Mekka az iszlám legszentebb városa a béke iparágának fellegvára   A nyugati mainstream média hírei alapján a nyugati ember azt gondolhatja, hogy a Közel-Keletre a muszlimok kizárólag valamelyik szélsőséges, terrorista csoporthoz…..
fehérfarkas 2016.09.30 20:41:56
@tesz-vesz: "de ha elkészül, akkor már csak szép lesz "

Ha elkészül, akkor... :D
De egy jó darabig az egész város egy nagy építkezési terület lesz. Még be sem fejezték a Nagymecset és a közvetlen mellette levő Jabal Omar városrész építését, már építik ezt összekötő új városrészt az egyik külvárosban megépülő 300km/h-ás gyorsvasút pályaudvarához.
Azzal, hogy egyre több zarándok megy, egyre több szálláshelyre, étteremre, üzletre, szolgáltató szektorra és a hozzájuk való infrastruktúrára van szükség. Márpedig a zarándokok száma folyamatosan fog növekedni, mivel egyrészt a muszlim világ népessége is nő, másrészt a közlekedési eszközök fejlődésével (amely nemcsak a gyorsaságra, kapacitásra van hatással, hanem az árra is) egyre többen tudnak Mekkába utazni.
A középkorban Marokkóból 2 hónapig is eltartott az út, ma 7 óra repülővel Dzsiddába (közvetlen járat átszállás nélkül, mert átszállással 10-13 óra) és onnan 1 óra busszal Mekkába.

Van egy csomó meg nem valósuló projekt is. Némelyiknél szerencse, hogy nem valósulnak meg (némelyik olyan, mintha a szocialista lakótelepeket utánoznák le, csak 30-40 emeletes házakkal). Tudom, hogy a mennyiség sokszor megy a minőség rovására, de néhány tervnél örülök, hogy nem valósul meg, mert némelyik a jó ízlés ellen elkövetett terrorcselekménynek minősül. :)
fehérfarkas 2018.05.21 22:25:32
A magyar netes médiában is megjelent egy jó kis képekkel teli levő cikk Mekkáról és Medináról: zoom.hu/hir/2018/05/19/az-iszlam-tilalmas-varosai-mekka-es-medina/

"Az iszlám tilalmas városai: Mekka és Medina

Jászberényi Sándor 2018. május 19., 20:04

Az iszlám két legszentebb helyének, Mekkának és Medinának a szaúdi király az őrzője. Ő felel minden zarándok biztonságáért, aki az országba látogat. A királyi címei közül ez a legfontosabb, hiszen az iszlám kötelezővé teszi a hívők számára, hogy életükben egyszer legalább elzarándokoljanak a „Tilalmas Városba”, így évente többmillió muszlim zarándok látogat el a monarchiába. Medina és Mekka is „tilalmas város”. Ez azt jelenti, hogy csak muszlimok léphetik át a határát. Fotóriport.

Medina

Medina lakossága 1,2 millió főre tehető. Az Iszlám második szent helyeként tartják számon Mekka után. Mohamed próféta ugyanis ide menekült 622-ben (ez a hidzsra ideje), és a hagyomány szerint már itt kapta az utolsó kinyilatkoztatásokat. A próféta sírja is itt található.

A próféta mecsetének egyik bejárata. A hagyomány szerint a mecsetet maga a próféta építette a saját háza mellett. Eredetileg egy nyitott tetejű épület volt, melyet a kalifátus terjeszkedésével többször is átépítettek. A Szaúd-Arábiai Királyság 1932-es megalakulása után a mecset több átalakításon is átesett, és az évek során a területe folyamatosan nőt. Jelenleg a hozzáadott udvarokkal együtt 518.160 négyzetméteren helyezkedik el, összesen 1,7 millió embert képes befogadni. A kép az esti órákban, a mecset udvarán készült. Már zárva vannak a hatalmas egészen futurisztikus elektromos napernyők, melyekkel a híveket védik a tűző naptól:

Galambok repülnek a Mászdzsid Ál Gamama („A felhő mecset”) előtt. A mecset alig pár méterre található a prófétai mecsettől, a hagyomány szerint, amikor Mohamed próféta itt imádkozott, felhők takarták el az eget, hogy védjék Allah küldöttjét a tűző naptól. Innen származik a neve. Medinában több ezer galamb él, a hívők szerint a békesség jelképei:

A Másdzsid Ál Nábávi belseje egy átlagos napon. A mecset sosem zár be, mindig megtalálható benne pár ezer ember napszaktól függetlenül, de igazán zsúfolttá az imaidők és a pénteki imádság alatt válik. A próféta mecsetét éppen ezért szakaszosan takarítják:

Nyitott napernyők a prófétai mecset udvarán. Mivel Medina is a sivatagban fekszik, ezért 2010-ben a Királyság óriási, elektromosan működtetett csaknem húsz méteres napernyőket telepített a mecset udvarára. Futurisztikus látvány. Az esernyők árnyékában a fehér márványon gyakran pihennek meg családok vagy a megfáradt zarándokok:

(...)

A prófétai mecset két minaretje a négyből, bal oldalon a zöld dómmal, ahol Mohamed próféta és a két őt követő kalifa Abu Bakr és Omar sírja található. A sírok nem látogathatók:

Mekka

Az iszlám világ legszentebb helye Mekkában van. Hitetlenek nem léphetnek a tiltott városba, nemhogy a Meszdzsid al Haramba, ahol a szent Kába található. A világ minden részéről efelé fordulva imádkoznak a muszlimok. A várost másfél millióan lakják, itt született Mohamed próféta és itt kapta meg az isteni kinyilatkoztatást. A muszlimok számára kötelező életükben egyszer elzarándokolni Mekkába.

A Maszdzsid Al Haram, vagyis a legszentebb mecset éjszaka a Hilton Honors ablakából. A mekkai nagymecset csakúgy, mint a medinai sosincs bezárva, éjszaka is látogatják a hívek. Négyszázezer négyzetméter területen terül el, jelenleg is átalakítások zajlanak, hogy elérjék, hogy kétmillió zarándokot tudjon befogadni:

Az Abradzs Al Bajt vagyis a „ház tornya”. Egy óriási épületkomplexum közvetlenül a Maszdzsid Al Haram mellett. Több rekordot is tart: a világ legmagasabb szállodája, a világ legmagasabb óratornya, a legnagyobb számlappal ellátott toronyóra. 601 méter magas, a tetejében pedig egy csillagvizsgáló is található, ahonnan csillagászati eszközökkel számolják ki a Ramadán (böjt) hónap beálltának pontos idejét. Az építését 2004-ben kezdték el és 2011-ben fejezték be, 2012 óta látogatható:

Imádságra készülő muszlimok a Masdzsid al Haramban. Bár a hétköznapokban nem fordulhat elő, itt férfiak és nők egymás mellett imádkoznak. Ez is szimbolikus, azt jelzi, a végítéletkor is így állnak majd egymás mellett az emberek:

Tavafot végző zarándok a Kába előtt. A tavaf a Kába-kő az óra járásával ellentétes irányban történő hétszeri megkerülését jelenti, háromszor sietős tempóban, négyszer sétában. A tavaf a hívők egységét demonstrálja:

Hívők hallgatják a müezzint a Hilton Honors imaházából. A nagymecsetnek 9 minaretje van, mindegyik 89 méter magas:

Kilátás az Abradzs Al Bájt tetejéről a Maszdzsid Al Haram komplexumra. Ilyen magasból már látszanak a nagymecset gigászi méretei. Az átépítések és a mecset kiterjesztése körüli munkálatok még korántsem értek véget. Látható a Kába-kő körül a tavafot végző tömeg. (...)

A fotóriport létrejöttét őfelsége Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd király támogatta. A szerző a király vendégeként végezte el a kiszarándoklatot (umrah)."
Kiadó: Sony Honlap: www.judaspriest.com Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a lemez aprólékos elemzésére, hanem rendszertelen módon felötlő gondolataim összefogására szolgálnak.…..
fehérfarkas 2018.03.19 21:48:55
@CockOfCthulhu:
Én az öltönyös-nyakkendős metálosok közé tartozom - de csak kinézetben. Az ereimben Manowar, Judas Priest és Helloween folyik Therion, Epica, Nightwish kíséretében :D :D :D
fehérfarkas 2018.03.22 06:30:12
@garael:

Szerintem ez egy nagyon jó lemez, de nem szimfónikus metal, mint amire sokan vártak. Ez egy opera hard rock (Led Zeppelin) és gothic rock (Sisters of Mercy) elemekkel keverve - de elsősorban az operán van a hangsúly, és csak másodsorban a rockon. Metal csak nagyon ritkán van benne, főleg a 3 CD-n, ahol a történet a drámai végkifejlezhet közeledik.
Egyébként Christopher már régóta akart csinálni egy metal nélkül (vagy csak minimális metalt tartalmazó) operát, csak mindig úgy érezte ő is, meg a kiadója is, hogy nem érett meg rá az idő és a metalos közönség nem tudná befogani. Már az ikerlemezek idejében is szó volt egy 3. lemezről, ami egy metal nélküli opera lett volna, csak akkor a Christopher is meg a kiadó is úgy látták jónak, ha jegelik ezt a projektet.
Egyébként ritkán hallgatnak egy több részes operát az elejétől a végéig egyben végig. Inkább részleteket, témákat, fejezetek szoktak egyszerre végighallgatni.
(Vajon hányan és milyen gyakran hallgatján végig egyben Wagnernek a Nibelüng tetralógiáját, ugye?)

Nekem meg pont az operás dolgok miatt tetszik, és nagyon jó dallamok vannak benne. Sőt pont a metalosabb 3. CD (azon van a régi szimfónikus metal korszakot idéző Beneath the starry skies) tetszik kevésbé, és az első operásabb 2 CD tetszik jobban, mert azokon jobbak a dallamok. De ez ízlések és pofonok kérdése.
Aki metalt vár ettől a műtől az csalódni fog, mert ez nem metal. Ez opera hard rock és gothic rock elemekkel.

Az új Therion lemez azokhoz szól, akik zeneileg nyitottabbak a metalon és rockon kívüli zenei világra is, és akik szeretik az Elend, a Dark Sanctuary meg a Die Verbannten Kinder Evas lemezeit, vagy a The Gathering, Ulver, Burzum, Helloween (Chameleon) kísérletezős, metaltól eltávolodó lemezeit.
fehérfarkas 2018.03.22 06:52:46
@garael: "Mi a véleményed az új Therion rockoperáról? Nekem nagyon nagy csalódás, az első lemezt sem tudtam végig tolni. (Pedig pl. a Judas Nostredamus lemeze nagyon tetszett, és szeretem a rockopera-musical műfaját is.)"

A rockopera és musical teljesen más mint a rendes opera.
A rock opera az rock zene, rock énekkel, csak egy komplett történet van a szövegben elmesélve, és akár több énekessel is a történetnek megfelelően.
A musical az musical, az a Hair, Macskák és hasonlók alapján ki ne ismerné :D :D :D

Az opera viszont egy énekes műfaj, ahol magán az éneken van a hangsúly és a zene csak kíséret. És az ének itt az igazi operaéneket jelenti.
A szimfóniánál viszont magán a hangszeres zenén van a hangsúly.
A Therion régebbi lemnezei szimfónikus metal lemezek voltak operás énekkel kísérve. Az új Therion lemez viszont egy opera, amit hard rock elemekkel fűszereztek. Persze lehetett volna opera, amit metal zenével kísérnek, de a Christopher inkább a hard rock mellett döntött.
Szóval itt senki ne várjon olyan szimfónikus és metalos részeket mint a Theli és az ikerlemezek közti időszakban játszott a zenekar. Mert ez a lemez teljesen más stílus. Ezért írtam az előző kommentemben, hogy ez a metaltól eltávolodott zenéket (is) kedvelőknek, meg a zeneileg nyitottaknak ajánlott. Akik metalt várnak, azok csalódni fognak.
Illetve az, hogy egy 3 CD-s lemezt ugyanúgy nem kell elejétől a végégig egyben hallgatni, ahogyan egy többfelvonásos operát sem elejétől a végéig hallgat otthon az ember, hanem részletekben. :)

Christopher úgy látszik már nem akar a hagyományos metal zenekart csinálni a Therionból, még szimfónikus metal zenekart sem. Hanem új és járatlan ösvényeken kísérletezik (nemcsak ez a lemez, hanem lásd pl. a francia dalokat feldolgozó lemezét is), ami van akinek tetszik, és van akinek nem. Ízlések és pofonok. :)
Irán tényleg a Gonosz hatalma? - avagy ami a nyugati mainstream médiából kimarad Aki nem ismeri Irán/Perzsia történelmét és kultúráját az nem érti meg, hogy a nyugati propaganda, a 8 éves háború (nem ő kezdte, hanem őt támadták meg), és a 3 évtizednyi nemzetközi szankciók ellenére Irán miért nem…..
fehérfarkas 2017.09.25 22:38:32
Iránról egy magyar nyelvű poszt:
intravel.hu/teheran-egy-kaotikus-metropolisz/

"Teherán, egy kaotikus metropolisz

ruba 2017-09-21

Irán 9 milliós (elővárosokkal együtt 15 milliós!) fővárosa nem épp a legszebb város az országban. Dél Irán történelmi nagyvárosai (Iszfahán, Shiráz, Yazd stb.) sokkal több látnivalót kínálnak. Azonban Teheránra is érdemes rászánni néhány napot, mert azért Teherán sem a semmiből lett főváros. Ráadásul az országba a legtöbb nemzetközi repülő- és buszjárat a fővárosba érkezik, így jó eséllyel a magyar utazó is itt lép először iráni földre. Ha pedig már itt járunk érdemes megállni 2-3 napra, és felfedezni a várost.

(...)

Történelmi látnivalók

Bár a város mai képéről nem épp a “történelmi” szó ugrik be az embernek, azért a város területe közel 7000 éve lakott, így joggal mondhatjuk, hogy Teherán egy ősi város. Azonban sokáig a közeli, ókori metropolisz, Rhages mellett megbúvó szerény kisváros volt, fejlődésnek az után indult, hogy a mongolok feldúlták Rhagest, és a lakosok egy része Teheránba menekült. A város igazi aranykora azonban 1776 után jött el, ekkor lett Aga Mohamed Khan perzsa uralkodó döntése alapján Irán új fővárosa Shiráz után. Feltehetően a kellemesebb éghajlat miatt is döntött az uralkodó úgy, hogy itt alakítja ki rezidenciáját. A másik szempont az lehetett, hogy a nagyvárosias Iszfahánnal és Shirázzal szemben Teheránban kevesebb esély volt arra, hogy a helyi elit, és a lakosság esetleg fellázadjon az új uralkodó ellen. A város azonban még ekkor is jelentéktelen helynek számított, az 1820-as években is csak kb. 80 000 lakója volt, pedig ekkor már fél évszázada az ország fővárosa volt.

Ezekből is látszik, hogy Teheránban azért nem kell várni nagy ókori negyedeket, középkori palotákat, medresszéket, mecseteket. Azért egy-két régebbi épületben gyönyörködhetünk a városban. A leghíresebb ezek közül a Golesztán-palota, mely a Qajar-dinasztia idején épült, ez a város közepén található. A Golesztán-palotához közel találjuk a teheráni bazárt, ami nem olyan régi mint mondjuk az iszfaháni, de hangulata nagyon hasonló.

(...)

Teherán modern nevezetességei

Nemcsak Teherán, hanem egész Irán egyik jelképe az Azadi-torony (a név jelentése “Szabadság-torony”). A torony Irán 2500 éves fennállásának emlékére épült, 1971 végére készült el. Az azonos nevű Azadi-tér hatalmas körforgalmának közepén áll, egyfajta keleti kiadású Diadalívként.

(...)

Ha már felmerült a Milad-torony neve, erről is megemlékeznék, ugyanis ez is nagy élmény volt számunkra. A Milad-torony egy teljesen modern építmény 2000-2009 között épült, de ma már meghatározó eleme Teherán látképének. A torony 435 méteres magasságával a 6-ik legmagasabb a világon, a közel-keleten pedig ez a legmagasabb ilyen torony. Az épület alapvetően egy telekommunikációs (tv-rádió) torony, de emellett kiállítóterek, előadótermek, étterem és persze kilátó is van benne.
(...)
A kilátószintről csodálatos kilátás nyílik Teheránra. Innen nagyon szépen látszik a cikk elején részletezett érdekes domborzat. Jól megfigyelhető a város autópályákkal bőségesen ellátott úthálózata is (Teheránban, csak a városon belül 280km-nyi autópálya van!), és a végeláthatatlan lakónegyed, valamint a híres-hírhedt teheráni szmog is.

(...)

Egyéb érdekességek

Nagyjából ezek a főbb látnivalók, de van még néhány apróság. Teherán egy soknemzetiségű lüktető metropolisz, mely rengeteg vallás képviselőinek ad otthont. Akit érdekelnek a templomok/vallási épületek az Teheránban igazán jól érezheti magát. Természetesen rengeteg mecset található a városban, aki még nem volt, annak érdemes lehet bemenni, de azért az az igazság, hogy az ország történelmi nagyvárosaiban (Iszfahán, Shiráz, Yazd stb.) általában sokkal szebb mecsetek vannak. Így aki még megy ezen városokba, az Teheránban ne nagyon töltse mecset-nézegetéssel az idejét. Irán ősi vallása, a Zoroasztrianizmus, ennek is van természetesen temploma, de ezt is érdemesebb Yazd-ben megnézni, az ottani templom régebbi és híresebb.

Azonban a városban nem csak ez a két vallás képviselteti magát. Van természetesen katolikus templom, orosz ortodox templom, görög ortodox templom, és még zsidó zsinagóga is (Bizony, a legtöbb iráninak semmi baja a zsidókkal, legfeljebb Izrael politikáját ítélik el)! Ezek persze általában nem túl nagyok, és más országokban ezen vallások szebb építményeit találhatjuk meg, de ha valakit ez foglalkoztat, akkor Teherán sem hagyja cserben."
fehérfarkas 2017.12.03 01:24:46
Tényadatok Iránról:
Surprising Facts About Iran
www.youtube.com/watch?v=ZcQv7Svbq7w
Surprising Facts About Iran - Part 2
www.youtube.com/watch?v=4jXBtidT_zo

egy nagyon sztereótípiákat cáfoló videó:
Don't go to Iran - Travel film by Tolt #4
www.youtube.com/watch?v=nbjVrm6XS_A

Még néhány érdekes és jó videó Iránról:
Exploring Tehran - Top Things to do & Tips (Inside Iran, Episode 01)
www.youtube.com/watch?v=WpYp8tTMIv8

A Sky News filmje Iránról:
Inside Iran | Special Report
www.youtube.com/watch?v=0WqbqwJczD8

France 24 filmje Iránról:
Iran: Lifting the veil on Tehran's cultural life
www.youtube.com/watch?v=tDac-DnvUIs

ez is egy jó doksifilm Iránról:
Full Documentary - Tehran, Iran. Life in Iran.
www.youtube.com/watch?v=NWTLzKYKaQI

Rick Steves' Iran
www.youtube.com/watch?v=CYoa9hI3CXg
fehérfarkas 2018.01.24 22:50:50
vilagutazo.net/kepekben/2014/10/01/iran-ami-a-csador-mogott-rejtozik/

Irán – Ami a csador mögött rejtőzik
Iránt hajlamosak vagyunk a sajtóban hallott és olvasott hírek alapján egy olyan országnak gondolni, ahol minden az atomprogramról szól; ahol a nők teljes elnyomásban élnek; ahol gyűlölik a külföldieket (különösen az amerikaiakat); s ahol a vallási radikalizmusnak köszönhetően csak a síita iszlám lenne elfogadható… Noha ezeknek az állításoknak van valóságalapjuk, a Közel-Kelet óriásában, a döbbenetes kulturális emléket őrző egykori Perzsiában járva azonban sok esetben mindezek szöges ellentétéről győződhetünk meg. S ezt az Iránba látogató turisták évről-évre erőteljesen növekvő száma ékesen bizonyítja… Az Eupolisz szervezésében saját magad is meggyőződhetsz róla, hogy valójában mit is rejt a “csador”, az előítéletek és sztereotípiák mögött megbúvó Irán.

Kashan ruhaüzlet
A Teherántól délre fekvő, turisták által kevésbé látogatott Kashan egy meglehetősen tradicionális város. Első osztályú szőnyegei, valamint textil- és selyemárui világhíresek. A bazár ruhaüzleteiben a nők kedvükre válogathatnak a különböző kendőkben. Mindazonáltal az iráni nők nagyobb része az egész testet befedő, fekete színű csadorban jár.

Kashan_ruhaüzlet

Iráni Kurdisztán
Északnyugat-Irán kopár, száraz, hegyes vidékein élnek az ország lakosságának közel 10%-át kitevő kurdok. Az alkotmány elismeri őket, mint Irán egyik legrégebben a területen élő népcsoportját, s előírja az etnikai kisebbségek tisztességes bánásmódban való részesítés elvét. A kurd nők különösen színes ruházatukról, a férfiak pedig jellegzetes, buggyos nadrágjukról messziről felismerhetők.

Iráni Kurdisztán

Teherán bazár
Irán – az agglomerációjával közel 15 millió főt számláló – fővárosában folyamatosan zajlik az élet. A rendkívül fejlett metrón naponta 2 millió ember utazik, miközben a bazárban sem lehetne leejteni még egy gombostűt sem. A hatalmas forgalom miatt a világ egyik legszennyezettebb fővárosa. A Teherántól északra húzódó Elburz-hegységben kirándulva azonban hamar ki tudjuk szellőztetni fejünket.

Teherán_bazár

Teherán – Azadi-torony
Hossein Amanat monumentális művét 1971-ben adták át a Perzsa Birodalom 2500 éves évfordulójának alkalmából. Az 1979-es forradalom után változtatták meg nevét a Királyok Emlékművéről Azadi-, azaz Szabadság-toronyra. A közel ötven méter magas, karakteres alakú építmény Teherán jelképe.

Teherán_Azadi-torony

Siráz Eram-kert
Siráz itthon elsősorban a város környékén egykor termesztett szőlőből készült zamatos vörösboráról ismert. Ugyanakkor helyet ad Irán öt, az UNESCO Világörökség listáján szereplő lenyűgöző kert egyikének, az Eram kertnek. Az aprólékos munkával díszített főépületet pálmafákkal teli, medencékkel és szökőkutakkal övezett kert veszi körül, ahová az oda látogató turistákon kívül, a helyiek is szeretnek megpihenni.

Iszfahán – Imám-tér
Irán második legnagyobb városáról már évszázadok óta regéltek különböző utazók. Az Imám-tér – mely nagyobb, mint a moszkvai Vörös-tér –, az azt övező bazársor és a káprázatos kék csempével díszített mecsetek – köztük a képen is látható Lotfollah mecset – valóban elbűvölik az arra utazót.

Iszfahán – Egyetemista lányok
Iszfahán egyben rangos egyetemi város, ahol fiúk s lányok egyaránt tanulnak különböző tudományokat. Iránban meglehetősen fejlett az oktatási rendszer, s a közhiedelemmel ellentétben több lány jár egyetemre, mint fiú. Miközben a fiatal lányok még kendőt hordanak a fejükön, már érződik rajtuk egy nagyfokú nyitási szándék a Nyugat és az európai turisták felé – így könnyedén el lehet velük beszélgetni.

teljes cikk az oldalon található: vilagutazo.net/kepekben/2014/10/01/iran-ami-a-csador-mogott-rejtozik/
Ahol II. Szilveszter pápa tanult, a Jézus filmek és a Casablanca helyszíne, Mohamed próféta leszármazottai, a működő multikulti, az USA függetlenségét elsőként elismerő, a szefárd zsidók otthona és a zsidókat a náciktól megmentő királyság. Dióhéjban ez Marokkó.   Marokkó egy színes ország. Szó…..
fehérfarkas 2018.01.01 22:02:13
@fehérfarkas:

Az egyik videót a jutyúb eltávolította, de a teljes egész hosszabb verzió megtalálható most is:
King of Morocco Mohammed VI Can Anyone of Sound Mind Believe that the Reward for Jihad Could Be So
www.youtube.com/watch?v=GwmxxANxq3U
fehérfarkas 2018.01.08 17:47:26
"A marokkói gyökerű polgármester is támogatja a „Rolex-vadászatot”

Wekerle Szabolcs
2018. január 8., hétfő 16:09

Delfshaven Rotterdam egyik negyede. Míg Hollandia második legnagyobb városában a lakosság csaknem fele bevándorló gyökerű, ebben a városrészben ez az arány több mint 70 százalék. Közülük nagyjából 20 százalék marokkói, akik Hollandia-szerte sok problémát okoznak: a fiatal marokkóiak gyakran kerülnek szembe a törvénnyel.

Nem véletlen, hogy épp Delfshavenből származik az a rendőrségi kezdeményezés, amely napok óta heves vitákat gerjeszt a holland közvéleményben. Egy a kerületben dolgozó körzeti megbízott azt javasolta – ötletét pedig a rotterdami rendőrség is felkarolta –, hogy az utcán szúrópróbaszerűen ellenőrizhessék az olyan embereket, akik drága órákat, ruhákat, cipőt viselnek, ám ezekre a pénzt feltételezhetően nem legális úton szerezték meg. A rendőrség úgy véli, hogy ha az ilyen személyeket a nyílt utcán „levetkőztetik”, azzal példát statuálnak, egyúttal demonstrálják, hogy nem éri meg a bűnözés útjára lépni. Tapasztalatuk szerint ugyanis nagyon sok fiatal épp azért válik bűnelkövetővé, és követ el rablásokat, betöréseket, hogy az így szerzett pénzből juthasson hozzá a státusszimbólumnak számító márkák termékeihez.

(...)

Egy darabig tehát mindenki nyugodtan közlekedhet, még akkor is, ha – mint egy másik újság, az Algemeen Dagblad cikkében megszólaltatott marokkói fiatalember – annak ellenére visel 1500 eurót érő kabátot, hogy ezt a bevételei alapján nem engedhetné meg magának. Rotterdamban egyébként egyáltalán nem szokatlan az ilyen kemény és unortodox fellépés a fiatal bűnözőkkel szemben. A város polgármestere, Ahmed Aboutaleb gyakran használ kemény szavakat „az utcáinkat terrorizáló” fiatalokkal kapcsolatban. A rendőrség vezetőjével együtt személyesen is részt vett már úgynevezett „proccellenőrzéseken”, melyek során fiatal sofőröket intenek le, hogy átnézzék a járművüket. Ilyenkor gyakran késeket, gázsprayt, kábítószert találnak, és az autót vezetők többnyire nem tudják megmondani, miből telt nekik a drága kocsira.

Bár sokan – köztük az állam képviselői vagy értelmiségiek – kritizálják a legújabb ötletet, mondván, ez nyilvánvalóan a szegényebb negyedekben élő török és marokkói fiatalok ellen irányul, Ahmed Aboutaleb támogatja a kezdeményezést. Ebben semmi meglepő nincs: a Rotterdamot 2009 óta vezető polgármester mindig is kiállt a bűnözéssel – azon belül pedig a marokkói fiatalok által elkövetett bűncselekményekkel – szemben.

Aboutaleb 1961-ben született a Rif-hegységben lévő Beni Sidelben egy imám fiaként. Anyjával és testvéreivel tizenöt éves korában települt át Hollandiába, ahol gyorsan elsajátította a nyelvet, majd több iskolát is elvégzett. A holland szociáldemokrata párt (PvdA) tagja, négygyermekes édesapa – és gyakorló muszlim. Ennek ellenére – vagy épp ezért – már 2004-ben (ekkor amszterdami képviselőként dolgozott), a holland író és filmrendező, Theo van Gogh meggyilkolásakor (az iszlámot kritizáló férfit a nyílt utcán ölte meg egy muszlim szélsőséges) felhívta a figyelmet arra, hogy a radikális iszlámmal szemben határozott fellépésre van szükség. Két évvel később azzal került be a hírekbe, hogy javasolta: azok a nők, akik nem hajlandók levenni a burkát, ne részesülhessenek szociális támogatásban. – Senki sem akar burkás nőt felvenni a cégéhez – nyilatkozta egy holland hetilapban. – Ez esetben azt mondom, le a burkával, és irány a munkaerőpiac! Ha valaki erre nem hajlandó, az sem baj, de akkor ne tartson igényt támogatásra sem.

Aboutaleb később államtitkár lett Jan-Pieter Balkenende kormányában, majd elnyerte Rotterdam polgármesteri tisztségét. (Hollandiában a polgármestereket nem közvetlenül választják, a posztra jelentkezni kell, és az uralkodó nevezi ki őket.) Ezzel ő lett az ország első marokkói származású településvezetője. Bár kezdetben sokan kritizálták – a Geert Wilders vezette Szabadságpárt helyi képviselői például azt kifogásolták, hogy kettős állampolgárként nem megfelelő személy a tisztség betöltésére –, hamar bizonyította rátermettségét. Egy hetilap 2014-ben az év hollandjának választotta, mivel „elkötelezett, és olykor fölöttébb keményen, ám mindig egyértelműen fogalmaz”. Így tett 2015-ben is, amikor a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett merénylet után felszólította a tettel szimpatizáló, azt ünneplő hollandiai muszlimokat, hogy ha nem tudják elfogadni a nyugat-európai értékeket, takarodjanak az országból.

Hogy az egyik holland lapban „Rolex-vadászatnak” elkeresztelt új rotterdami intézkedéstervezetnek mi lesz a sorsa, még kérdés, ám az biztos, hogy bevezetését nem Aboutaleb fogja megakadályozni. "

teljes cikk:
mno.hu/kulfold/a-marokkoi-gyokeru-polgarmester-is-tamogatja-a-rolex-vadaszatot-2438588
fehérfarkas 2018.01.24 22:45:50
orientalista.hu/blog-post/marokko-legszebb-varosai-fapadon-fillerekert/

Marokkó legszebb városai fapadon, fillérekért

Ha szeretnénk kevés pénzből egzotikus tájakat felfedezni, és bírjuk a gyűrődést, kár kihagyni Marokkót. Az észak-afrikai ország nem kezdő turistáknak való, mert könnyen óriási lehúzás vagy idegösszeomlás lesz a vége, kellő határozottsággal és erősebb gyomorral azonban leküzdhetők az akadályok, megéri a nagyobb odafigyelést.

Mivel Marokkó több városába is megy fapados, ezért a lehetőségek tárháza rendkívül széles. Mi barcelonai átszállással mentünk Fezbe, majd onnan vonatoztunk Marrákesbe, ahonnan tovább buszoztunk Szafirába, végül Agadirból repültünk haza. Így megyünk végig rajtuk, aztán jönnek a szokásos gyakorlati tudnivalók.

Fez azért érdekes, mert itt van a világ legnagyobb óvárosa, vagyis medinája. Több ezer utcából, vagyis inkább sikátorból áll, semmilyen térképen nem szerepel minden utca vagy kanyar, így sötétedés után nem tanácsos barangolni, mert sosem fogunk kitalálni. Annyira nem durva a helyzet, mint Rióban, ahol egyszer rossz felé visz a GPS és megtámadják a turistákat a favelában. Itt biztonságosan lehet eltévedni, csak éppen elég sokat kell jattolni a helyieknek, hogy kivezessenek a betondzsungelből – este pedig minden zárva van, nincs aki útba igazítson.

Nappal gyakorlatilag a fél belváros piaccá alakul, ahol szamárháton vagy nagy kerekű kézikocsikat húzva közlekednek a kereskedők hangos „balak, balak, balak” kiabálás közepette. Ilyenkor célszerű gyorsan lehúzódni, mert elüt a csacsi. A városban nem szabad kihagyni a bőrgyártó manufaktúrákat, már ha van gyomrunk a meglehetősen büdös eljáráshoz. A bazársorok tematikusak, vagyis van szőnyeges utca, ötvös, fűszeres és bőrös.

A bőrös utcában egy-egy boltba betérve lehet bejutni a gyártósorra. A boltok hátsó ajtajai egy hatalmas belső udvarra nyílnak, ahol a bőrgyártás zajlik több száz éve változatlan módon. A bőröket először átmossák egy bizarr kutyulékkal, ami oltatlan mészből, tehénvizeletből és galambürülékből áll. Ez a cucc lerohasztja a szőrt és egyéb sallangokat a bőrről. Ezt követően a bőröket átmossák – ma már géppel – és jöhet a színezés. Különböző színű festékkel teli kádakba mártják a bőröket, forgatják és tapossák napokon át. Az így megfestett bőröket kiszárítják, majd a szárított, de még kemény anyagot elkezdik finomítani – késekkel lehántolják a durvább rétegeket, így lesz a végeredmény egy puha és már varrható anyag.

Pár éve még elég sok jattolásba és tusakodásba került ezeknek a megtekintése, ma már sokkal kulturáltabb. Elvileg nem kell sem venni sem fizetni semmit, ha nem akarunk, de ha egy szimpatikus figura végigkalauzol, akkor nem sajnálja az ember a néhány dirhamot, és nem is fair. Fogadhatunk egész napra is vezetőt – a szállodákban lehet kérni megbízható idegenvezetőket – ez nagyjából 300 dirhamba kerül, ha a bőrösöknél találunk egy tárlatvezetőt, azt meg lehet úszni 50-ből is, máshová amúgy sem nagyon kell helyi erő.

Marrákesbe laza nyolcórás vonatúttal lehet eljutni Fezből – meg persze aki itt kezdi a túrát, közvetlenül Ryanairrel Budapestről. A vonat egész európai, tiszta, kulturált, nagyjából annyiba kerül a vonatjegy, mint itthon. Mivel kétóránként jár, megszakíthatjuk, így ki lehet szállni akár a fővárosban Rabatban, akár Casablancában. Mi Meknesben tettünk egy kört, rendkívül tanulságos, volt, a belváros elképesztően lepusztult és nyomorúságos volt, de itt is minden úgy nézett ki, mint Fezben – minden utca bazársor. Mi Rabatot és Casablancát kihagytuk, nem is lett volna időnk rá, és annyira nem is vonzott a koszos nagyváros. Ráadásul itt rengetek utas felszállt, vagyis ha itt szállunk fel, aligha lesz ülőhelyünk.

Marrákes egy fokkal európaibb, mint Fez. Kevesebb a csak nekünk tanácsot adó, utat mutató, segíteni és tájékoztatni akaró fickó, kicsit tisztább és rendezettebb és a belváros sem annyira dzsungeljellegű. De itt is simán bele lehet lépni olyan pocsolyákba, amelynek összetételéről egyáltalán nem akarunk tudni semmit, jöhet egy olyan sikátor, amelynek másik vége nyomornegyed, mocskos falú házakkal, a sarokban szeméttel és ragacsos bűzzel.

A város központi tere a varázslatos Jemaa El-Fna, amelyet nappal és este is érdemes megnézni. Nappal a tér szélén pakolják ki portékájukat az árusok, középen pedig hennázó nők, kerengődervisek, kígyóbűvölők és majmokat rángató, díszes kaftános pasasok keresik a kenyérre valót. Este egészen átalakul a tér: dugig lesz padokkal és pavikonokkal, ahol fő és sül a kaja, körülöttük elszórva egy-egy berber, arab és ki tudja még milyen összetételű csapatok zenélnek, dobolnak és énekelnek. Körben pedig a fűszer és gyümölcsárusok. A fél város kinn van, elképesztőek az illatok, a hangok és az egész hangulat fantasztikus.

Orientalista.hu – Fapadosinfo.blog.hu
Nem túlzás, ha azt mondom, hogy már közel 20 éve várom azt, hogy az Igazság Ligája közösen szerepeljen a filmvásznon. A tegnapi nappal ez a vágyam teljesült és a kedvenc szuperhőseimből álló csapat végre lelépett a képregények oldalairól. Már több órája csak mosolygok,…..
A Wonder Woman után sokan azt hittük, hogy a DC univerzuma fellendülőben van; végre megtalálták a jó irányt. A Zack Snyderre bízott új film, Az Igazság Ligája pedig még többet ígért, mivel először vonultatták fel a franchise több főszereplőjét is. Aztán minden baljóssá vált: a rendező és felesége…..
fehérfarkas 2017.11.18 23:13:12
"azt a reményt keltik a nézőben, hogy valami megváltozott, hogy végre a Watchmen óta talán elkészült az első szuperhősfilm, ami nem átall komor, szomorú és sötét lenni mind amellett, hogy nagyon jó is. "

Én meg pont azt szeretem a DC-ben, hogy nem vígjátékokat és poénos dolgokat csinál. Semmi gondom azzal, hogy a Marvel vígjátékok tucatjait csinálja, ahol csak a poénok, vicces beszólások meg akciójelenetek a lényeg 0 forgatókönyvvel, 0 történettel.
A DC képregényben is Frak Miller megjelenése óta a komorabb, sötétebb, nyomasztóbb hangulatot viszi. És én örülök, hogy ez a film komorabb, sötétebb, nyomasztóbb mint a Marvel akció vígjátékai.
Nem vagyok Marvel ellenes, csak már 10 éve ugyanazt a sémát csinálja a Marvel - leszámítve egy rövid korszakot, amikor ők is megpróbáltak komorabbak, sötétebbek lenni (Thor 2: Sötét világ, Amerika Kapitány 2: a Tél Katonája Bosszúállok 2: Ultron kora), csak aztán visszatértek az akció vígjátékra.
Az új Thor 3 egy baromi jó akció vígjáték. De itt a vígjátékon van a szó, és emiatt olyan sikeres, hogy mindenki a szuperjól megírt és eljátszott poénokat visszhangozza. De a DC szuperhősei a 80-as évektől kezdve nem erről szólnak. Sem a képregények, sem a rajfilmek, sem a számítógépes játékok.

Az Igazság ligája egy tipikus szuperhősös akciófilm lett nagyon jó képi világgal. A forgatókönyv nem egy nagy szám: a szuperhősök megkeresése és összehozása majd a főgönosz legyőzése.
Az agyonsztárolt és agyonajnározott Marvel forgatókönyvei sem szólnak többről.
Aki egy jó kis szuperhősös akciófilmet akar látni, ami nem vígjáték, annak érdemes megnézni az Igazság ligáját. De a történet és forgatókönyv nem olyan mint a Batman vs Superman, Nolen Batman trilógia vagy a Gotham sorozat. Én egy Gotham sorozat hangulatában készített DC mozifilmet is szívesen megnéznék, akkor is ha hatalmas bukta lenne és az összes magát kritikusnak nevező firkász/blogger leszólja. :)
De van egy jó hírem azoknak, akik a DC-től is egy Marveles akció vígjátékot várnak: a DC 1966-ban a kövér Batmannel és a Schumacher rendezte Batman visszatér és Batman&Robinnal már megcsinálta :D :D :D
Tavaly nyáron egy kétmilliárdos adóssággal küszködő, székház nélküli, megtépázott szervezetű és társadalmi beágyazottságú pártot vett át. A jelek arra utalnak, hogy felkészültebb, mint az elődje, Tóbiás József. Képes a korrigálásra, és a Botka Lászlóval kialakult perszonáluniót is elég jól bekkelte…..
fehérfarkas 2017.11.03 13:48:07
@konrada: A tulajdoni hányadról van szó és nem nézettségi/olvasottságiról. A vidéki lapok, az országos ingyenes Metropol helyett létrjött Lokál és Ripost, a teljes közmédia, a Habony, Mészáros és Vajna által megvásárolt TV és rádió csatornák és újságok. Az ATV is letette az esküt Orbánnak. A klubrádió pedig amúgy sem volt fogható a vidéki kisvárosokban és falvakban, ahogy egyébként az ATV sem. A Népszabit a megvétel után megszüntették. Ezen kívül új médiatermékeket hoztak létre: Magyar Idők, 888.hu, pestracok.hu, meg egy csomó pártpopaganda blogot havi 200 nettós fizetésekkel.
Az egy másik kérdés, hogy az emberek mégsem nézik/olvassák ezeket, hanem inkább azt a keveset, ami nem az ő kezükben van. Amióta a TV2 Vajna kezébe került, azóta történelmi mélypontokat döntöget a nézettsége és csak az M1-gyel meg az Echo TV-vel versenyez.
És miért? A színvonal miatt. Mert ami a kezükbe került az vagy színvonaltalan, a Borsnál is szinvonaltalanabb bulvár lett, vagy netto kormánypropaganda.
A keresztény-muszlim kapcsolatokat napjainkban a nagyhatalmak politikai játszmái határozzák meg, de most a két fél középkori viszonyait szeretném górcső alá venni és ez által jobban megérteni a jelenkorban történő eseményeket. Az iszlám 7. századi megjelenése hatalmas riadalmat keltett a keresztény…..
fehérfarkas 2017.10.12 15:09:04
@fehérfarkas: Pár dolgot tévesen írtam:
javítom: a cári Oroszország Grúziának az Oszmán Birodalomtól való elfoglalása után 400 mecsetet épített az ottani muszlimoknak, de azokban valójában nem oroszul, hanem grúz nyelven folytatták a pénteki prédikációkat.
A másik pedig az, hogy a Nagy-Kaukázus és Kis-Kaukázus nem Azerbajdzsán észak-keleti és dél-keleti részén húzódik, hanem észak-nyugati és dél-nyugati részén. Itt a térkép:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Caucasus_topographic_map-en.svg/1200px-Caucasus_topographic_map-en.svg.png
fehérfarkas 2017.10.23 20:51:25
@Gandosz:

Mit nevezel peremterületnek?
Tatárföld fővárosa Kazany Európa leghosszabb folyója, vagyis a Volga folyó (ezt nevezik az oroszok "Volga anyácskának") mellett fekszik. Oroszország 20 legnépesebb városából 11 a Volga mellett fekszik.
Kazany egyébként földrajzilag Moszkva és Jekatyerinburg között van. De Baskíria fővárosa Ufa is még nyugatra van Jekatyerinburgtól (Oroszország 4. legnagnépesebb városa, ami még szintén az Ural-hg európai oldalán van)

Kazany, amit Oroszország 3. fővárosának is neveznek peremterület lenne?
De nevezik Kazanyt Oroszország sportfővárosának is. Ott volt az ezelőtti vizes VB (és olcsóbban csinálták meg mint mi). Ott van Oroszország legnagyobb IT parkja (sőt, egész Kelet-Európában ez a legnagyobb science park), ami miatt Oroszország Szingapurjának is nevezik.
44 felsőoktatási intézet van a városban, és több mint 140 ezer diák tanul ott.
Repülőgép és helikoptergyártás is van a városban, meg van teherautógyártás is: Kamaz és Mercedes gyár egyaránt van a városban.
A Mercer’s Worldwide Quality of Living Survey (életminőség színvonalának listája) alapján Kazanban van a legmagasabb
életszínvonal Oroszországon belül.
Baskírföld fővárosa Ufa volt az, ahol 2015-ben a BRICS és a Shanghai Cooperation Organization (SCO; Sanghaji Együttműködési Szervezet) közös találkozóját tartották. Nemcsak jelentős petrokémiai üzemei miatt, hanem van mellette itt autóbusz és trolibusz gyártás is, repülőgépek hajtűműveinek gyártása, és közel 200 nagyvállalat van a városban. Baskíria más iparvárosaiban pedig harci helikoptereket és szárazföldi harcjárműveket is gyártanak.

Több muszlim tagköztársaság is van, de általán ezt a 2-őt suoktam kiemelni, mert gazdaságilag jelenleg ezek a legfontosabbak.
A kaukázusi muszlim tagköztársaságok sem nevezhetőek perifériának. Ráadásul onnan származik jelentős olaja Oroszországnak. Csak sajna a rendszerváltás után a kaukázusi területek eléggé háborúsak és polgárháborúsak lettek. És igaz, hogy azóta ezek már befejeződtek, de a terület gazdasága és életszínvonala eléggé megérezte a háborús/polgárháborús pusztításokat.
De pl. Csecsenföld nagyon szépen fejlődik, és már rá sem lehet ismerni, hogy 15 évvel ezelőtt még szét volt bombázva. Dagesztán ipara is újra kezd fejlődni, és a Kaszpi-tenger mellett az elmúlt években elkezdte fejleszteni az tengerparti idegenforgalmát is.
És mennyire nem periféria, azt jól mutatja, hogy a Fekete-tenger partján van Oroszország legfőbb tengerparti riviérája Szocsi (ahol a téli olimpiát is rendezték). A szomszédos Grúzia is nagyon szépen fejlődik, nemcsak a főváros, hanem tengerparti üdülővárosok is, pl. Batumi az egész Fekete-tenger és Kaukázus kaszinóközpontjává vált, és sorra épülnek a 20-30-40 emeletes szállodák. A szintén szomszédos Azerbajdzsán fejlődik a leggyorsabban, és Baku most úgy néz ki, mintha Párizst Dubajjal kevernénk.
Vagyis a Kaukázus oroszországi területeit nem lehet perifériának nevezni, csak sajnos a rendszerváltás utáni politikai helyzet megtépázta őket (mivel volt ott pár területi háború, mert Oroszország nem engedte őket kiszakadni).
Európai konintinensnek ez valóban a pereme, de Oroszország számára ez a földrajzi kapocs a Közel-Kelettel. Az egy más kérdés, hogy az USA külpolitikájának következtében pont az oroszországhoz közeli, illetve vele szövetséges közel-keleti országokban van háborús helyzet. De egyrészt a törtnelemben ez nem lesz mindig így (ahogyan a múltban sem volt mindig így), ráadásul most földrajzilag néztük, hogy perifériának számítanak-e az oroszországi muszli területek vagy sem. Amiket megemlítettem, azok mind az ország európai oldalán találhatók, és Oroszország 4. legnépesebb városától mind nyugatabbra van.
Az ázsiai területek más tészte, de én nem azokról írtam. Én csak az európai területekről.
fehérfarkas 2017.10.24 02:06:50
@Gandosz:

Oroszország 145 milliós lakosságából 110 millió az Európai kontinensen él - a nagyobbik ázsiai részen csupán 35 millió él.
Mi itt Európa középső és nyugati feléből szinte csak Moszkváról meg Szentpétervárról hallottunk, pedig a 2 metropolisz lakossága együttesen kb 20 millió. És még rajtuk kívul 90 millióan élnek az európai oldalon.
Magán az országon belül az Területek/Oblasztok és a tagkörztársaságok nagyobb egységekbe, régiókba csoportosulnak. Ezek közül a Központ Szövetségi Negyed (Центра́льный федера́льный о́круг, Central Federal District) a legnépesebb közel 40 milliós lakosságával. Ez követi a 2. legnépesebb a volgai régió vagy Volgai Szövetségi Negyed (Приво́лжский федера́льный о́круг, Volga Federal District) a közel 30 milliós lakosságával. Itt ebben található Tatárföld és Baskíria is.
Tehát ez nem periféria, hanem Oroszország 2. legnépesebb régiója.
Itt van Oroszország 5. legnépesebb városa, és egyben történelmi jelentőségű (a középkori Moszkvai Nagyhercegség legerősebb erődítménye) Nyizsnyíj Novgorod.
Ez a régió még az uráli régiótól (Ура́льский федера́льный о́круг, Ural Federal District) nyugatra van, és a központi régió szomszédsága.
A volgai régióban a tatárok és baskírok a legnagyobb etnikum az oroszok után, de Tatárföldön és Baskírián kívül a régió többi tagállamában és Oblasztjában is jelentősebb számban élnek kisebbségben. Meg persze él itt még több tucat más etnikum is.
A Volga régió 2 legnagyobb GDP-jét Tatárföld és Baskíria adna, sőt sőt Tatárföld egész Oroszország 6. legnagyobb GDP-jét adja úgy, Baskíria pedig a 14. legnagyobb GDP termelője úgy, hogy lakossága messze elmarad a legnagyobb lakosságú tagállamoktól és oblasztoktól.

És itt egy kicsit álljunk is meg, mert Baskíriát Júluánus barát Magna Hungariának nevezte. De az ázsiai oldalon Nyugat-Szibériában található a Tyumen Oblaston belül a Kanti-Mansi Autonóm Terület (Ха́нты-Манси́йский автоно́мный о́круг — Югра́, Khanty-Mansi Autonomous Okrug), ami Oroszország olajtermelésének 51%-át adja. Ez azért érdekes mert a velünk magyarokkal az ugor ágon rokon kantik és mansik területe. Manapság persze többségében oroszok lakják, de a terület lakosságának 7%-a tatár és 2,5%-a baskír. De a muszlikok közül vannak itt lezginek (1%), kumik (1%), csecsenek (0,5%) és azeriek (1,8%) is.
Viszont a velünk ugor ágon rokon kantik és mansik viszont csak a terület lakosságának 2,25-át teszik ki.
Ezt csak érdekességként említettem meg, mivel a velünk rokon népek ott élnek (mondjuk a hun-török ágon a tatárok, azeriek, baskírok is a rokonaink - de az uráli-altáji nyelvek közül a török nyelvcsaládba tartozók 200 millióan élnek, viszont a finn-ugor nyelvcsaládba tartozók a 25 milliót sem érik el).
A Kanti-Mansi Autonóm Terület terület földrajzilag már valóban mondható perifériának (gazdaságilag viszont az olaj után egyből a 2. helyen van GDP szempontjából a 13 milliós Moszkva után), és ugyan élnek itt muszlimok kisebbségben, de a tatárok, baskírok, csecsenek, lezginek többsége az európai oldalon él a saját tagállamában és az azzal szomszédos tagállamokban meg oblasztokban. Vagyis nem a perifériákon.

Az, hogy a 17 millió km2, és 145 millió lakosságú Oroszországban mi számít perifériának azt nem az Európai kontinens nyugati feléből (földrajzilag mi is a nyugati felében vagyunk, mert a kontinens földrajzi közepe a mai Ukrajna területén a kárpátaljai Terebesfejérpataknál van). Oroszországban az európai oldalon van az ipari, kulturális és gazdasági közpoti terület, de ez nemcsak Moszkvát és Szentpétervárat jelenti. És mint látod a tatárok és baskírok többsége a 2. legnépesebb régióban lakik (Volga régió) részben a saját tagállamában, részben a régió oblasztjaiban (persze ezen kívül kisebbségként szét vannak szóródva, de a többségük ezen a területen lakik; --- most a volgai tatárokra gondoltam, mert a krími tatárok más történet, meg az most amúgy is politikai nézőpont kérdése, hogy Oroszország vagy Ukrajna része-e).
Történelmileg pedig a tatárok nemcsak hamarabb tértek át az iszlámra (922) mint a keleti szlávok (988), hanem a mongol invázióig a keleti szláv hercegségek (ruszok) a tatárok adófizetői voltak. A tatárok nem kényszerítették a szlávokat az áttérésre. A moszkvai nagyhercegség pedig volt az adóbeszedőjük (ezzel erősödött meg Moszkva a több szláv hercegség felett). A tatárokat legyőző mongolok (Arany Horda) szintén nem kényszerítettek senkit vallási áttérésekre. A mai Oroszország jelentős részét uraló mongol Arany Horda utolsó kánját egy másik mongol, Timur győzi le és egy rövid ideig ő is uralkodik a keleti szlávok felett. De Timur birodalma a halála után hamar minimálisra csökken, és Moszkva vezetésével a szlváok veszik át az egész terület fölött az uralmat, meghódítva a tatárokat és más népeket.
Az egymással is rivalizáló és háborúskodó szláv hercegségeket Moszkva csupán a 14-15. sz-ban egyesíti. És csak a 16. sz-ban Rettegett Iván hódítja meg a tatárok és mongolok (meg egyéb más népek) által uralt területeket.
Ebben a posztban a teljesség igénye nélkül, tíz olyan középkori muszlim tudósról lesz szó, akik híján aligha valósulhatott volna meg Európa felvirágzása. Szándékosan nem arab tudósoknak nevezzük őket (bár egy közösséghez tartoztak és az iszlám égisze alatt működtek), mivel etnikumukat tekintve sok…..
fehérfarkas 2017.10.08 21:18:17
@fehérfarkas:

És, ha már egyesek részéről megy a vita, hogy az iszlám és a Nyugat kapcsolata milyen, akkor erről csak annyit, hogy Marokkó volt a világon az első ország, amely 1777-ben elismerte az USÁ-t önálló független országnak.

És volt olyan időszak, amikor fehér európaiak menekültek Marokkóba, hogy onnan Lisszabonba menjenek tovább, mert onnan indultak a repülők az USÁ-ba. Így tudták a nácik uralta területről kikerülni a nácik bábkormánya Vichy-kormány uralta Franciaországot, Franco irányította Spanyolországot és Mussolini vezette fasiszta Olaszországot.

Amikor az 1940-es években Hitler a zsidók deportálását kérte Marokkótól (Marokkó akkor francia gyarmat volt, és Franciaországot akkoriban a náci bábkormány Vichy-kormány irányította), akkor V. Mohamed marokkói király megtagadta a Vichy-kormány és a nácik kérését, és azt üzente Hitlernek: "Nem értem uram a kérését, itt csak marokkóiak laknak". Ezzel 1/4 millió zsidó életét mentette meg. Valamint menedéket nyújtott a fasizmus és a nácizmus elől menekülő európaiaknak is.

Marokkóval kapcsolatban is írtam 2 cikket.
kkbk.blog.hu/2017/01/20/casablanca_es_marokko_a_nyugat_es_az_iszlam
kkbk.blog.hu/2016/10/07/marokko_mi_a_kozos_ii_szilveszter_papaban_a_jezus_filmekben_az_usa_fuggetlensegeben_es_a_zsidok_naci
fehérfarkas 2017.10.15 17:01:05
@Ajószűcs: @morpheus.: @fehérfarkas:

Ha már szóba került az Oszmán Birodalom és annak vasútja, akkor érdemes ennél elídőzni egy kicsit. Márcsak azért is mert mostanában sokan azt propagálják, hogy a muszlimok Európából új kalifátust akarnak csinálni és ez milyen szörnyű rossz dolog. Az egy másik dolog, hogy ez teljesen irracionális és alaptalan. De, ha már sokan ezt propagálják, akkor nézzük meg milyen volt a VALÓSÁG-ban az utolsó kalifátus, ami Európát is érintette (mert európai területei is voltak: Balkán, Kaukázus, Krím, görög szigetvilág és félsziget). Az Oszmán Kalifátus volt az utolsó kalifátus, ami 1924-ben szünt meg (de 1916-tól a kalifa már csak névleges volt, tényleges hatalommal Atatürk és az Ifjú Törökök Mozgalma rendelkezett, akik nem sokkal később a szultanásut és kalifátust megdöntik). Az Oszmán Birodalmat 1920-ban darabolták fel a franciák, britek és oroszok. Ezért azt nézzük meg milyen volt ez a terület 1920 előtt.

1920 előtt a Közel-Kelet teljesen más volt mint ma (a Balkán és a Kaukázus déli része pedig a 19. sz közepéig). Akkoriban nem létezett Szaúd Arábia meg Izrael sem. De Libanon és Jordánia, meg önálló Szíria és Irak sem. Meg önálló Törökország sem. Meg Egyesült Arab Emírségek sem. De Ciprus kérdése sem létezett, hogy most melyik része hova tartozik.
Ez mind egy egységséges gazdasági térség volt, amit vasúthálózat kötött össze.
Habár a 19. sz. közepétől sorra vesztette el mind az európai területeit, mind pedig az afrikai területeit, azért a Kalifátusnak ennek ellenére továbbra is fontos volt mind az európai, mind az afrikai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése. Akkoriban szárazföldön a vasút volt a közlekedési infrastruktúra legfejlettebb eszköze (egyébként ma a fapados repülők korszakában is fontos a vasút - hiszen bizonyos távolságoknál versenyképesett a fapados repülőnél, arról nem is beszélve, hogy sokkal de sokkal környezetbarátabb mind a repülőnél, mind az autónál, mind a teherautónál).
Éppen ezért a Kalifátusnak volt 2 jelentős európai vasútvonala: az egyik Párizs-Isztambul között az Orient Expressz, a másik Berlinbe a Berlin-Bagdad vasút.
És volt a birodalom közel-keleti részén is vasút, amely közül a legjelentősebb fővonal a Hidzsáz vasút volt Damaszkusz és Medina között (Aleppónál kanyarodott le Damaszkusz irányába, és Damaszkuszban lehetett átszállni rá).
Isztambul európai és ázsiai oldala között akkoriban kompokon szállították át a Boszporuszon az utasokat és árukat (mindkét oldalon volt vasútállomás a kikötő mellett). Ma már metró, vasút és autópálya is átmegy a Boszporusz alatti alagútakban. Meg van 3 Boszporusz felett átmenő híd is.
Az afrikai részt pedig egy Damaszkusz-Alexandria közti vasút oldotta meg, illetve a Szuezi-csatorna kikötőjétől Kairóba menő vonatra is át lehetett szállni.

A Hidzsáz Vasútra Isztambulból Damaszkusból lehetett átszállni. És a Hidzsáz vasút a mai Izrael (akkor még Palesztina) területén Izrából ágazótt el Haifába és Acrebe/Akkóba, Afulából pedig Nablusba. És ettől függetlenül létezett egy vasúti szakasz a tengerparti Jaffó (ez ma Tel Aviv elővárosa) és Jeruzsálem között is. És a Hidzsáz vasútat a brit titkosügynök Arábiai Lawrence által felfegyverzett arab csapatok robbantontták fel. És az Oszmán Birodalom 1920-as feldarabolása után már nem épült újjá.

A Berlin-Bagdad vasút, amelynek a célja az Oszmán Birodalom, Osztrák-Magyar Monarchia és a Német Császárság közös vasúttal való összeköttetése és közös gazdasági övezetté alakítása, amely révén az Arab-öbölt és az Északi-tengert közös vasút kötötte volna össze. Ez az 1. vh. kitörésekor 1914-ben már Moszulig megépült, és kész volt a Baszra-Bagdad szakasz is. Ennek a sorsa egy kicsit szerencsésebben alakult, mert az 1. vh után az építkezése folytatódott, és a hiányzó szakaszok is megépültek, és a 2. vh-ig működött.
Míg a Hidzsáz vasútnak az 1. vh tett be, addig a Berlin-Bagdad vasútnak a 2. vh és az azt követő Hidegháború.
Az Orient Expressznek szintén a 2. vh-t követő Hidegháború tett be. 1951-55 között csak Párizs-Bécs között közlekedett, aztán 1977-ig Bukarestig. 1977-2001 között már csak Budapestig. 2001 óta pedig újra már csak Bécsig közlekedik. Vagyis az Orient Expresszel Párizs és Isztambul között csak a 2. vh előtt lehett közlekedni.

Alexandriába és Kairóba 1948-ig lehetett vasúton eljutni, mert Izrael megalakulásáig működött (ennek a Sínai-fsz szakaszát pedig 1967-ben a Sínai megszállása idején rombolta le Izrael).

Vagyis 1920 előtt egységes vasút kötötte össze Párizst és Berlint Budapesttel, Bukaresttel, Szófiával, Isztambullal, Moszullal (majd később Bagdaddal és Baszrával is), Aleppóval, Damaszkusszal, Bejrúttal, Haifával, Ammannal, Medinával, Alexandriával és Kairóval. És ezek közül a közel-keleti rész 1914-ig még egységes gazdasági közösséget is alkotott. Ez volt az utolsó kalifátus, és fontosnak tartotta a kalifátuson kívüli európai és afrikai területekkel való gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat is. Olyan rossz volt ez? Ma mi van helyette?
fehérfarkas 2017.10.15 17:31:13
@fehérfarkas: Ma mi van helyette? kérdésre a válasz: egymással is ellenséges országok vannak, viszont nincsen egységes gazdasági térség, és nincsen egységes közlekedési infrastruktúra, nincsen egységes vasúthálózat.
És persze ott van az 1948-ban mesterségesen európai bevándorlókból létrehozott cionista Izrael és a szintén mesterségesen brit segítséggel létrehozott wahhabita Szaúd Arábia. 2 olyan ország, amely letrejötte pillanatától politikai és gazdasági befolyása révén nemzetközi konfliktusokat generál. 2 olyan ország, amely nélkül nemcsak a Közel-Kelet, hanem az egész világ békésebb és terroristáktól mentesebb lenne (és mindkét ország az USA legfőbb szövetségese). Mindkét országnak jelentős szerepe van a szíriai és iraki háborúkban azzal, hogy a kormányellenes csoportokat fegyverzik és pénzelik. igaz, hogy az USA kérésére, de ha nem lennének, akkor az USA nem tudna kiket erre a feladatra megkérni. Mert amíg a térség az Oszmán Birodalomhoz tartozna, akkor az USA vajon melyik ottani önálló országot tudná erre megkérni? Egyiket sem, mert nem lenne olyan. Az Oszmán Birodalom pedig nem támogatná a saját maga elleni csoportok felfegyverzését.
(max azt tudná csinálni az USA, mint anno a britek, hogy ő maga nyiltan az Oszmán Birodalom ellen fegyverezne fel a Birodalomban élő csoportokat - de ez viszont a Biodalom elleni ugyanolyan nyilt hadüzenet lenne, mint anno a britek esetében is volt)

Persze ez csak egy "mi lenne, ha" kérdés. De arra nagyon jó ez az elméleti eszmefuttatás, hogy bemutassa és szemléltesse mennyire más volt 1920 előtt a Közel-Kelet, és a mai Közel-Keletnek nemhogy semmi köze az utsó kalifátushoz, hanem annak megszűnése és feldarabolása okozza a mai fegyveres konfliktusokat is. Hiszen enélkül az USA nem tudná az ottani országokat egymással szembefordítani, és ha egységes katonai, gazdasági és politikai birodalom lenne, akkor nem az USA ugyanúgy nem támadná meg a Közel-Kelet egyik részét sem, ahogy a Szovjetuniót és Kínát sem támadta meg. Csupán szájkaratézott, de tényleges támadást nem intézett ellenük. Míg Irak vagy Líbia vagy Szudán ellen viszont valódi támadást intézett az USA (Irakot 4x bombázta, és 2003-ban meg is szállta).

Persze az Oszmán Birodalom feldarabolása után nem minden terület sorsa vált negatívvá. Voltak területek, amelyek nyertek a kiválással, mert periféria helyett végre saját maguk rendelkezhettek a saját sorsukkal.
Tehát nem lehet fekete-fehéren nézni a dolgokat, viszont az látni kell, hogy ha az utsó kalifátus nem szűnik meg a 20. sz. első felében, akkor ma teljesen más lenne a Közel-Kelet. És a Közel-Kelet kihatása miatt az egész világ is.
Ez azért fontos, hogy amikor arról vitázunk, hogy Európából a muszlimok kalifátust akarnak csinálni, akkor ne dőljünk be propagandának és bullshiteknek. És ne a mai közel-keleti állapotokat vetítsük ki se az 1920 előtti múltre, se pedig az "európai kalifátusi vízióra". Mert az 1920 előtti dolgok történelmi tényeken alapulnak. Az "európai kalifátus víziója" pedig egy irracionális bullshit, amivel az iszlamofóbok akarnak félelmet és ellenségeskedést kelteni az európaiak szívében a muszlim ellen.
Ebben a cikkben egy korábbi blogbejegyzés második részét olvashatjátok. Az első részt az alábbi linken tudjátok megtekinteni: www.arabisztika.blog.hu/2017/09/2/10_muszlim_tudos_akik_hozzajarultak_az_europai_civilizacio_kialakulasahoz Ahogy a cím is mutatja, 10 világhírű muszlim tudós életét és…..
fehérfarkas 2017.10.09 00:32:40
@nyílméregbéka: @inkvisitor: @megamovieboy:

A blog másik posztjához már írtam ezzel kapcsolatos hozzászólást, nem akarom becopyzni, ezért a linkjét adom meg:
(10 muszlim tudós, akik hozzájárultak az európai civilizáció kialakulásához c. cikkhez)
arabisztika.blog.hu/2017/09/22/10_muszlim_tudos_akik_hozzajarultak_az_europai_civilizacio_kialakulasahoz#c33914515
  Nagy szerencséje a magyar nacionalizmusnak, hogy miközben minden okunk megvan megválni tőle, ez összecseng a világ változásai adta lehetőséggel is. A magyar nacionalizmus és az általa létrehozott nemzet alapvetően sikertelen program. Annak idején, amikor az abszolutizmussal szemben a XIX. század…..
fehérfarkas 2017.07.26 16:46:42
@444: "a törökök egy része részlegesen a keresztény európához akar kötődni. nekik való isztambul. egy rész nem akar. nekik való ankara és környéke. "

Tudod milyen Ankara? Európaibb és modernebb mint Budapest.
Na jó, ázsiaiabb. De nem abban az értelemben, ahogyan azt te hiszed, hogy Ázsia = elmaradottság, pusztulat, nyomor. Hanem ázsiaibb abban az értelemben, hogy közelebb van Ankara fejlettségben, életszínvonalban, modernitásban Kuala Lumpurhoz, Szingapúrhoz, Szöulhoz, mint az EU tag Budapesthez, Bukaresthez vagy Szófiához.

Isztambul vagy más néven Konstantinápoly mindig is egy igazi kozmopolitia világváros volt. Még az Ottomán Birodalom idején is. És most is egy nagy kozmopolita világváros, amely Londonnal, New Yorkkal, Párizzsal, Moszkvával, Tokióval, Szingapúrral és Shanghajjal versenyez.
Még az Ottomán Birodalom idején ott épült Európa 2. földalattija a londoni után (hamarabb mint a budapesti). Isztambulban jött létre a világ első turistákat szállító rendszeres kompközlekedése még az Ottomán időkben.
Nehéz elhinni a mai világban, de az 1. világháború kitörésekor (1914-ben) Isztambult - Damaszkuszt (ma Szíria fővárosa) - Aleppót (ma Szíria legnagyobb városa lenne, ha az ISIS nem üldözte volna el a lakosság 3/4-ét) - Moszult (ma Irak 2. legnagyobb városa lenne, ha az ISIS nem üldözte volna el a lakossága 4/5-ét) - Bejrútot (ma Libanon fővárosa) - Ammant (ma Jordánia fővárosa) - Haifát (ma Izrael kikötővárosa) - Medinát (ma Szaúd Arábiához tartozik) vasútvonal kötötte össze. Ez a vasúthálózat az 1. világháborúban pusztult el, majd a nagyhatalmak feldarabolták ezt a területet, és azóta sem épült újjá.
A másik oldalról pedig szintén az 1. világháború kitörésére (1914) Isztambult vasút kötötte össze Szófiával, Belgráddal, Budapesttel, Pozsonnyal, Béccsel, Drezdával, Berlinnel és Hamburggal.
(ez a Berlin-Bagdad vasút része volt, csak éppen az 1. világháború kitöréséig csupán Moszulig készült el - illetve volt egy szakasz már készen Bagdad és Boszra között is)
Egységes gazdasági térséget, és vasúti infrastruktúrával ellátott és összekötött területet daraboltak fel a nyugati nagyhatalmak.

Ja, és csak halkan súgom meg: az Ottomán Birodalom fővárosának Isztambulnak a lakosságának a fele nem muszlim volt, hanem zsidó és keresztény. Igen, jól olvasod: az egyik legnagyobb, 3 kontinensre kiterjedő muszlim birodalom fővárosának felét más vallásúak lakták.
Az 1. világháború után a török birodalmat a győztes nyugati hatalmak + Oroszország feldarabolták, és vállaási alapon csináltak lakosságcseréket Törökország és az utódállamok között. Így lett Isztambulból mára 99%-ban muszlim lakosú város (ők a keresztény utódállamokba költöztek át). És így tünt el a Balkán és a Kaukázus muszlim lakosságának nagy része (ők Törökországba költöztek át). Ennek ellenére, hogy az átköltözések miatt Isztambul keresztény és zsidó lakossága lecsökkent, ennek ellenére jelenleg is több mint 120 keresztény templom és 20 zsinagóga működik Isztambulban.

Törökországban katonai diktatúra 1920-2002 között volt, amikor a hadsereg volt a tényleges hatalmon. És a neki nem tetsző kormányokat minden egyes esetben megpuccsolta.
Nem véletlen a 2002 óta hatalmon levő AKP és a hadsereg vezetése közti konfliktus, mert az AKP a hadsereggel szemben került hatalomra. Erdogant 1997-ben még börtönbe záratta a hadsereg és az akkori pártját (az AKP elődjét) betiltatta. Erdogan népszerűsűgét még Isztambul főpolgármestereként szerezte az 1990-es években, amikor a szürke, és rangjához képest elmaradott Isztambulból egy fákkal, parkokkal teli színes és modern Isztambolt csinált.
2013 óta valóban Erdogan politikája megváltozott, és a 2009-ben még egy modern demokratikus 21. sz-i Alkotmányt letevő és népszavaztató Erdoganból most egy autokratikus Erdogan lett. De ez csupán politika. A gazdasági és életszínvonalbeli fejlődést ez nem befolyásolja. A gazdaság 2002 óta ugyanúgy egy nyitott piacgazdaság amerikai és francia protekcionizmussal párosítva.
A katonai diktatúra államosító gazdaságpolitikájának 2002-ben vége lett, és Erdogan egyáltalán nem akarja azt visszahozni.
fehérfarkas 2017.07.26 17:15:20
@444:

Erdogan hatalma addig biztosítva van, amíg a török életszínvonal növekedni tud. A 2002-es hatolmátével és a katonai diktatúra bukása óta 4x-sére nőtt a török életszínvonal. Legalábbis a nagyvárosokban megnégyszereződött az életszínvonal. És a középosztály lélekszáma is drasztikusan megnőtt.
A török katonai diktatúra 8 évtizedével sem a diktatúra volt a legnagyobb gond, hanem 2 dolog: korlátozta a vallást és számos vallási dolgot betiltott (a világnak azon a részén nemcsak a muszlimok, hanem a keresztények és zsidók is komolyabban veszik a vallást mint Európa középső és nyugati felében). Valamint Bulgária életszínvonalán tartotta az országot. Azóta újra szabadon lehet gyakorolni a vallást és úgy öltözködni, ahogy tetszik (pl. megszűnt a fejkendő tilalma az egyetemeken és közintézményekben). És az életszínvonal a bolgár életszínvonaltól már rég lehagyta a magyart is.
Egyébként a törökök EU ellenessége innen is származik, hogy a közvetlen EU-s szomszédjuk a nagyon szegény és elmaradott, fejletlen Bulgária, az az EU pénzügyi mentöve nélkül már rég csődben levő Görögország és Ciprus. De Ausztriáig még a szintén szegény és fejletlen Románián és Magyarországon kell keresztülmenniük.
Vagyis az EU számukra mit jelent?: Bulgária, Görögország, Ciprus, Románia, Magyarország.
Ha autóval mész Törökországba akkor ezt magad is megtapasztalod. A török-bolgár határnál elég bizarr érzése van az embernek, amikor a lepusztult EU tag Bulgárián keresztül belépsz a sokkal fejlettebb nem EU tag Törökországba.

És a törköknek van keleten 2 nem EU tag európai szomszédjuk: Grúzia és Azerbajdzsán (idén tavasszal és nyáron voltam ezekben), amelyek szintén jobban fejlődnek mint a nyugati EU tag szomszédjuk Bulgária és Görögország.
Akármennyire szépen fejlődik Bulgáriában és Romániában a tengerparti üdülőövezet, azért az sokat elmond, Mamaia, Constanta, Burgasz és Várna szállodái között a 15 emeletes már magasnak számít, addig a grúziai Batumiban gombamód nőnek ki a földből a 20-30-40 emeletes épületek. De Bakuban is gomba mód nőnek ki a dizájnos, formatervezett felhőkarcolók.
Vagy ott van a szintén nem EU tag Albánia. Albánia ugyan még mindig Európa szegény országai közé tartozik, de sokkal gyorsabb ütemben fejlődik mint Bulgária, Románia vagy Magyarország. Sőt, az EU tag Bulgáriát már be is érte.
Szóval török szemmel nézve érthető, ha az elmúlt 10-15 évben elment az emebrek többségének a kedve az EU-s csatlakozástól, amikor azt látják, hogy a szomszédos EU tagok milyen szegények és elmaradottak, míg a nem EU tag szomszédos európai országok meg milyen gyorsan fejlődnek.
fehérfarkas 2017.07.26 17:34:09
@444:

Isztambul így is elég szabad. Egy igazi kozmopolitia világváros. Csak alacsonyabb bűnözési rátával mint a hasonló kozmopolitia világváros New York, London vagy Párizs.
Menj ki egyszer Isztambulba megtapasztalni milyen a mostani 21. sz-i Isztambul.

Az, hogy a politikai elit hogyan nyírja egymást, az az átlag embert ugyanúgy nem érinti, ahogy Dél-Koreában, Szingapúrban, Japánban vagy Angliában vagy az USÁ-ban sem.
Amíg az állam az oktatást, egészségügyet, infrastruktúrát hatlams összegekkel fejleszti, és liberális piacbarát gazdaságpolitikát folytat, ami révén folyamatosan fejlődik a gazdaság és nő az életszínvonal, addig az átlagembert nem érdekli, hogy a politikusok egymást hogyan nyírják.
A gond azokban az országokban van, ahol a politikusok az oktatás, egészségügy és infrastruktúra fejlesztése elől lopják el a pénzeket, és piacbarát liberális gazdaságpolitika helyett bezárkózó, piacellenes gazdaságpolitikát folytatnak.

Egyébként Törökország a wahhabita Szaúd Arábiától ég és föld. Össze sem hasonlítható a két társadalom és mentalitás egymással. Ha már mindenáron arab országgal akarod összehasonlítani, akkor Marokkó, Tunézia, Jordánia, Libanon vagy a háború előtti Szíria.
Ha meg politikushoz akarod Erdogant hasonlítani, akkor az (2013 óta) Putyin és nem pedig a wahhabita szaúdi király. (2013 előtt viszont valóban demokratikus volt, lásd a 2009-es modern európai értékeknek megfelelő Alkotmányt, amit népszavazással fogadtatott el, illetve megadta a nemzeti kisebbségeknek a kisebbségi jogaikat, akiket korábban pont a nacionalista katonai diktatúrat nyomott el, stb...)
A világ legtöbb országának saját pénzneme van, amelyek elnevezéseit jellemzően valamilyen súly mértékegységből származik. Nem csoda tehát, hogy több országban is hasonló elnevezése van a helyi fizetőeszköznek. Egy térképen most azt gyűjtötték össze, hogy ezek mely…..
Azok a mozik, amiket manapság úgy próbálnak eladni, hogy a plakátjaikon kihangsúlyozzák hogy "a Paranormal Activity és az Insidious készítőitől", nagyjából ugyanaz a marketingstratégia, ami annak idején a Fűrész készítőihez kapcsolódó filmekkel volt. Más kérdés, hogy az…..
fehérfarkas 2017.07.11 19:07:37
Nem méltő az 1. részhez. Az első rész viszont sokkal jobban tetszik, mint a kritikát írónak.
A Sinister 1. része nem véletlenül került be sok helyen a legjobb, legparáztatóbb horrorfilmek közé. Magát a gonoszt, a mumust és a szellemeket is csak nagyon keveset mutatták, akkor is csak pár pillanatra, míg a folytatásban perceken keresztül egyfolytában, sőt már maga a film is az egyik szellemgyerekkel kezdődik. Ennek ellenére az 1. rész a hátborzongatóbb, míg a 2. részt az ember csak nézi, de 1-2 jeleneten kívül egyáltalán nem parázik. Sőt, a végén már a gonosznak drukkol az ember, ami egy horrorfilmnél elég rossz ómen, hogy ahelyett, hogy félnénk a főgonosztól, inkább neki szurkolunk.

Történetben egyébként nem rossz a 2. rész. Sőt, maga a történet egész jól fel van építve. Csak a kivitelezés. A színészi játékok, a hangulat hiánya, nem megfelelő zenei és zaj aláfestések, illetve a vágások és látványbeállítások. A forgatókönyvíróból lett most a rendező, és látszik, hogy nem tudta mit csináljon a kamerával, vágásokkal és zenékkel. Egy jó paráztatós horrorfilmet készíteni művészet, ahol a rendező éreztetni tudja a paráztatós, félelmetes hangulatot. Itt a sztori meg van, a látvány meg van, csak éppen a hangulat hiányzik. Egy rendes, hozzáértő producerrel igazi paráztatós horror lehetett volna. Így a kihagyott lehetőségek tárháza.

Mindezt úgy, hogy maga az 1. rész egy igazi paráztatós horror film, ahol a néző akkor is parázik attól mi lesz a szereplőkkel, amikor egyébként a filmben semmi sem történik - csupán a hangulat miatt, mert annyira jól el van találva félelmetes, nyomasztó hangulat. Na, ez az ami a 2. részből hiányzik.
Előzményfilmet készíteni nem épp könnyű. Maximálisan tisztában kell lenni a teljes történettel, sőt, annak minden egyes apró részletével. Meg kell felelni az előzmény(ek) által felállított elvárásoknak. Ezek mellett pedig kreálni kell egy épkézláb történetet, mely alapul…..
Személyeskedve, lekezelően nyilatkozott újságíróknak a francia köztársasági elnökről...
fehérfarkas 2017.06.23 02:08:50
@fehérfarkas:
Ja, a fenti adatok csupán számok, és azt nem tartalmazzák, hogy Párizs a világ egyik kulturális, művészeti, pénzügyi, divat és idegenforgalmi központja.
Budapest pedig egy szép nagyváros, de csak közép-európai szinten versenyképes. De itt Közép-Európában is pénzügyi szerepben Bécs és Varsó, idegenforgalomban Prága és Bécs, innovációs és K+F szerepben Bécs és Pozsony, lakosságszámban pedig Bukarest hagyja le.
(nem mindig volt ez így, volt amikor Budapest Közép-Európa központja volt leelőzve Bécset, Varsót, Prágát, Pozsonyt és Bukarestet)

És habár Franciaország magyarországi befektetései globális szinten minimálisak, de Afrikában ők a legnagyobb befektetők a piaci részesedés alapján (a külföldi tőkebefektetések 21%-a), és a 3. legnagyobbak a projektek számát tekintve.
(USA és Anglia több projektben vesz részt, de kisebb értékűekben mint a franciák)

Franciaország a világ 10 legnagyobb gazdaságának (10. hely) és exportőr (6. hely) országának egyike. Afrikában a legnagyobb értékben befektető ország. Magyarországra viszont bolhapiszoknyit fektetett eddig be, mert ennyire nem vagyunk nekik célpont. És ennek az országnak az elnökének beszólni és leszólni nem túl szerencsés. Az biztos, hogy ez nem segíti elő azt, hogy a franciák szemében felértékelődjünk és többet fektessenek be nálunk.
Számos előítélettel érkeztem meg az azeri fővárosba, de egy olyan modern, igényes, látványosan fejlődő, de mégis mértéktartó városban találtam magam, hogy ezeket hamar végleg elfelejtettem. Ilham Aliyev államelnök apukájának, Heydar Aliyevnek, az azeri SZSZK egykori pártfőtitkárának 2006-os halála…..
fehérfarkas 2017.05.30 17:26:15
@mindenevő.:

Meghagylak ebben a primitívségben és szellemi sötétségben. Egy nagyon szép, nagy történelmű és kultúrájú, egy nagyon gyönyörű természeti szépségekkel, és nagyon barátságos emberekkel teli levő toleráns országot hagysz ki, és könyvelsz egy baltás gyilkosnak.
Tudom, hogy vannak a világon más szép helyek is, de te a saját szellemi korlátoltságod miatt lemondasz az egyikről. Nem velem, és nem az azeriekkel cseszel, hanem saját magaddal. Eggyel kevesebb szép és barátságos országot ismersz meg.

Nézd, én 4 kontinens 29 országában jártam. Vannak országok, amelyekben többször is.
Mindig igyekszem az adott országok történelmét, kultúráját, művészeteit ugyanúgy megismerni és megérteni, mint a jelenlegi fejlődésüket és politikai körülményeiket.

Egyébként pedig az incidens előzményeit és körülményeit ismered-e, vagy csak a magyar médiában megjelentekről tudsz?
Azt tudtad, hogy az illető Karabakhban született és a családját a megszálló örmények lemészárolták? Emiatt csatlakozott az azeri hadseregbe, hogy a megszállók ellen harcoljon. Majd sok évvel később egy nemzetközi katonai konferenciára jött Magyarországra. A bírósági vallámos és jegyzőkönyvek alapján este együtt buliztak többen egy szobában, az örmény katona is az azerivel. Egészen odáig nem volt semmi gond, amíg az örmény részegen el nem kezdte az azerieket gúnyolni és pocskondiázni. Ezután kattant be az azeri katona (akinek a családját az örmények gyilkolták meg) és követte el a gyilkosságot. A bíróságon be is vallotta a tettét, nem próbálta mentegetni magát. És nem fellebbezett az ítélet ellen, és nem kérte a büntetése csökkentését sem.
(nekem egy ismerősöm tolmácsként volt jelen a tárgyalásokon, és neki hivatalból kellett elolvasnia az összes anyagot az ügyben)
A magyar állam 9 évnyi börtön után adta ki őt.
Azért így egy kicsit más, mint ahogyan a magyar média lehozta (szenzációhajhászan, felbulvárosítva, számos fontos elemet pedig kihagyva) az eseményről a híreket. Azért így látsztik, hogy nem lehet az egész országra általánosítani a baltás gyilkosról. Ráadásul ő sem alapból baltás gyilkos, hanem kellett hozzá az a körülmény, hogy bekattanjon.
A 9 év börtönről csak annyit, hogy ez teljesen átlagos idő Magyarországon. Magyarországon gyilkosságért elítéltek többsége 7-12 év között kap börtöntbüntetést. A maximális 20 évet (ami 5 évvel meghosszabbítható) még sorozatgyilkosok közül is kevesen kapják meg nálunk.
Nem azt mondom, hogy jók a törvényeink, csupán azt, hogy a baltás gyilkos ült annyit börtönben mint átalgosan szokott nálunk egy gyilkos ülni. Arról nem is beszélve, hogy a magyar kormány adta ki őt 9 évnyi börtön után.
Vagyis a lényeg: az eset nem tipikus, nem mindennapos. Voltak nagyon speciális előzményei (fentebb írtam), ami nélkül soha nem következett volna be. Ezért általánosítani nem lehet belőle egy egész országra.
fehérfarkas 2017.05.31 13:49:11
@mindenevő.:

ad 1. nem éljeneztem a megölését - csupán azt írtam le, hogy ebből az egyetlen esetből nem lehet egy egész országot, népet megbélyegezni és általánosítani rájuk
ad 2. leírtam a gyilkosság körülményeit - amiből kiderült, hogy az azeriek nem baltával mászkáló gyilkosok, akik csak azt nézik hol kiket gyilkolhatnak le
ad 3. én nem szoktam és a jövőben sem fogok népírtott embereken (zsidók, örmények, azeriek, bosnyákok) gúnyolódni és mocskolni őket. Ha netán mégis így tennék, akkor utána nem csodálkoznék azok, ha elborulna az agya annak, akinek családját (édesanyját, édesapját, testvéreit) kegyetlenül lemészárolták.

A te és a hozzád hasonlók a kommentjeiddel csak annyit tudtok, hogy ne magáról a városról, országról, emberekről, kultúrájukról, történelmükről beszéljünk, vagyis, hogy ne a valóságról beszéljünk, hanem 1-1 ember alapján negatívan bélyegezzünk meg egész országot, népet. Ezért írtam a Pándy hasonlatot. Csak veled ellentétben a belgák nem általánosítanak Pándyról az összes magyarra és az egész Magyarországra.

Egyébként mi a véleményed Bakuról és Azerbajdzsánról? Már, ha egyáltalán a baltás gyilkoson kívül bármi mást hallottál az országról. Talán ebben a posztban megnézted a képeket, és trollkodtál egyet a kommenteddel.
fehérfarkas 2017.06.01 03:09:23
@mindenevő.:

Ha már a wikipédiából idézel, akkor idézd ezt is, nehogy véletlenül a kettős mérce vádja érhessen téged:
"Sok azeri nem tartja hősnek Səfərovot tettéért, azonban a rá kiszabott büntetést túl súlyosnak, a hazahozatalát pedig örömtelinek mondták. Az örmény felháborodásra válaszul az azeriek részéről előkerült Varoujan Garabedian örmény ASALA-tag ügye, aki 1983-ban Párizsban egy török gépet akart felrobbantani és 8 embert megölt. 17 év raboskodás után az örmények elérték a hazaszállítását; a jereváni polgármestertől lakást és munkát kapott, és az örmény miniszterelnök is ünnepélyes keretek között fogadta."
hu.wikipedia.org/wiki/Ramil_S%C9%99f%C9%99rov
No comment.

Éppen ezért talán nem ártana magáról a tényleges országról, a tényleges azeri emberekről (a több mint 9 millióról), a tényleges azeri kultúráról, a tényleges azeri történelemről beszélni annál a posztnál, ami a mai Azerbajdzsán fővárosáról, Bakuról szól.
Azt, hogy a mi a véleményed a tényleges országról, és a fővárosáról, arról egyetlen egy szót sem írtál.
Mit szólsz Baku fejlődéséhez, hogy a Kaukázus legnagyobb, legmodernebb és legtisztább városa lett? Hogy a Kaukázus gazdasági központja lett: a Kaukázus legnagyobb tőzsdéje, a legtöbb külföldi működőtőke befektetés, a legtöbb külföldi turista, valamint a Kaukázusban az egyetlen Forma 1, Eurovíziós dalfesztivál és Európai Játékok helyszíne. A Kaukázusban Baku az egyetlen olyan város, ahol a világ leghíresebb tervezői/építészei sorra tervezik a legmodernebb és futurisztikus épületeket. Ezek közül a leghíresebbek:
Haydar Aliyev Center: www.artmanik.com/wp-content/uploads/2016/04/unutulmaz-eserleriyle-unlu-mimar-zaha-hadid-artmanik-2.jpg
a Flame Towers:
lh6.googleusercontent.com/-SP9CRw1E69g/UjWvQ1rZkrI/AAAAAAAAAEA/tEz3p5yDLjs/w800-h800/0_99ae3_3865ef26_XL.gif
és az új repülőtér:
images.adsttc.com/media/images/53d8/9d64/c07a/8059/5e00/02b9/large_jpg/_DSC0059.jpg?1406704965
www.home-review.com/wp-content/uploads/2015/06/Autoban-Heydar-Aliyev-International-Airport-Seyhan-Ozdemir-Sefer-Caglar-04.jpg
Ezen kívül még van számos formatervezett épület (több olyan, ami lángot formáz, hiszen az Azerbajdzsán nemzeti szimbóluma, de a Trump családnak is van egy vitorla formájú felhőkarcolója; vagy a Szőnyegmúzeum felcsavart szőnyeg formájú, vagy a most épülő Caspian Waterfront Mall pedig egy lótusz virágot formáz, stb...) Bakuban, de ezek az ún. Landmark épületek, vagyis a nemzetközileg legismertebbek (mint Párizsban az Eiffel-torony vagy Bilbaoban a Guggenheim múzeum). Ezekről mi a véleményed?
Vagy mi a véleményed arról, hogy a sivatag közepén a kőkorszaki sziklarojzok mellett egy interakítv múzeumot építettek? Vagy arról, hogy ott a legtöbb múzeum már interaktív?
Vagy, hogy ott olyan minőségűek a belvárosi utak, hogy azokon Forma 1 versenyt lehet rendezni?
Vagy mi a véleményed arról, hogy ott a Biblia, Korán és Tóra a múzeumokban egymás mellett vannak kiállítva?
Vagy mi a véleményed arról, hogy az ókori zoroasztro tűztemplomokat, a középkori keresztény templomokat, a zsinagógákat és a mecseteket egyaránt felújítják, és békében megférnek egymás mellett?
Vagy mi a véleményed a főváros és a vidék közti ellentétről? Szerinted is Baku már túl modern, és túlságosan felújított és mesterséges, és aki autentikus azeri kultúrát meg történelmet akar látni, az inkább a vidéki szegényebb településeket nézze meg?
Vagy mi a véleményed arról, hogy Azerbajdzsánban az őslakosok több tucat nyelvet beszélnek, mert a kaukázusi hegyi településeken a különböző etnikumok a saját nyelveiket meg tudták őrizni az évezredek során?
Talán, ha ezekről is olvashatnám a véleményedet és nemcsak a baltás gyilkosról, akkor annak nagyon örülnék, és legalább ontopic lennél.