Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fizető Utas

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap este megnéztem-meghallgattam Kovács István olimpiai bajnokunk „mosakodását” az egyik televízióban. Utána furdalni kezdett a lelkiismeret, hogy e rovatban elmarasztaltam a helyesírásáért. Fenntartom ugyan, hogy az egyik közösségi oldalon megjelent hozzászólásában talált…..
Lázár János mondá: "“Egyéni választott képviselő vagyok, akinek majdnem százezer választópolgára van, és nem találkoztam még olyannal, aki azt szeretné, hogy a felesége vagy a lánya vasárnap dolgozzon egy áruházban eladóként.” Brühühű. Elképzelem, amint a…..
Kezdenek kirajzolódni a „frontvonalak” a volt budai királyi palota rekonstrukciós törekvései körül. Miközben a kormányzat a századfordulón a palotaegyüttes bővítését irányító Hauszmann Alajos építészről programot és egy szakértői bizottságot is elnevezett – kirakva ezzel az irányjelzőt – éledezik az…..
Fizető Utas 2015.02.20 23:25:51
Szerintem kevés ember él ma Magyarországon, aki ne látná szívesen a budavári palotát a háború előtti állapotában, de ha egy kicsit megpróbálunk a történelem időszalagjának nagyobb szakaszára fókuszálva eltávolodni az aktuálpolitikai csaták hadszínteréről, ahol a királyi vár emblematikus szerepe miatt komoly fegyverként van jelen, és kiszakadni az elvágyódás romantikus állapotából is, akkor megláthatjuk, hogy a palota – és általában az épített környezetünk – mindig újra és újra átadta a terepet az adott korszellem formáló - na meg persze a háborúk pusztító - erejének.
Ez történt a palota korábbi életszakaszaiban is: a középkori állapotot kiegészítették a reneszánsz építkezések eredményei, majd a barokk és neobarokk átalakítások már durván figyelmen kívül hagyták az előző korok emlékeit. Hol van ma már Mátyás király fényes reneszánsz palotája? Miért nem kérjük számon Mária Terézián és építészein, esetleg a későbbieken, Ybl Miklóson, Hauszmann Alajoson? Miért a Hauszmann-féle állapotot tekintjük etalonnak, holott az a vár életének csak egy igen rövid szakasza, amely eredeti funkciójában ma már nem lenne életképes. Talán éppen a viszonylagos időbeli közelsége és a fényképes, filmes dokumentáltsága táplálja bennünk az iránta érzett vágyat, de mit kezdenénk 300 méter hosszú barokk-neobarokk térsorral, szalonokkal, trón- és báltermekkel, egy olyan épületkomplexummal, amely már megépítésekor is üresen kongott? Elvárható lett volna-e akár egy demokratikus berendezkedésű államtól is a II. világháború utáni letarolt Magyarországon, hogy egy funkciójában használhatatlan projektre horribilis összegeket fordítson?
Valóban rossz válasz volt-e a romokon egy az adott korszellemnek megfelelő kultúrpalota megépítése, amely a feltárt, feltárható középkori emlékek bizonyos mértékű bemutatására is kísérletet tett?
Ez látható ma; a barokk-neobarokk enteriőrtől megfosztott, homlokzatait és a tetőidomokat nézve egyszerűsített, új kupolával megfogalmazott többé-kevésbé használható pragmatikus épület, amely megérett arra, hogy alkalmassá tegyék a XXI. század kiszolgálására talán a jelenlegi kulturális rendeltetésében. Ha nem vállalható tovább a Kádár-korban kiosztott szerep a palota számára, akkor elvárható-e ma az országtól, hogy egy az érzelmek és álmok talajában gyökerező kétes funkciójú replika építésébe fektessen be?
Ez a hajó már valószínűleg – a teljes restaurálást nézve mindenképpen - elment, ahogy elúszott a régi Erzsébet híd, a margitszigeti Ybl tervezte fürdő, a Duna korzó szállodasora, a Kálvin tér épületei….stb. De nem úszott még el rengeteg megmentésre érdemes ipari, lakó- és középület, meg a Kodály körönd tető nélküli háza sem…
Pártunk és kormányunk újabb komoly lépést tett az általuk megálmodott tökéletes állam megteremtésének irányába. Ma megszavazták a 200 négyzetméternél nagyobb boltok vasárnapi kötelező zárva tartását. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag mindenkit sikerült tökön rúgniuk,…..
Fizető Utas 2014.12.17 10:14:02
@Krisz11:
"A szinházban nemigazán gályarabok dolgoznak."

A Tescóban tehát gályarabok dolgoznak, és a színházban a díszletépítők, a kellékesek, az öltöztetők, a ruhatárosok, a jegyszedők...stb magányos, gyermektelen, ufók, akik milliárdos fizetésük fejében a parlamenti képviselők munkakörülményeivel versengő feltételek mellett alig várják, hogy ebben a nagy keresztény országban karácsony mindkét napján matinén és esti előadáson is dolgozzanak. Bizony, mert a színházak nem zárnak be karácsonykor sem, meg szombaton, meg vasárnap sem, legfeljebb hétfőn, amikor a gyerek iskolában van, ugye? S most már kötelezően minél tovább (16 óráig) köszönhetően az állampárt oktatáspolitikájának. Örülök, hogy felvilágosíthattam. Tisztelettel.
Fizető Utas 2014.12.17 11:21:38
@szusza1: Milyen feltételek mellett írta alá a munkaszerződést? Benne volt, hogy vasárnap is kell dolgozni? Ha igen, miért írta alá? Hadd legyek egy kicsit fideszes: Rengeteg olyan munkahely van, ahol nem kell hétvégén dolgozni, oda kell menni. Lehet más szakmát tanulni, vállalkozni...stb.
Te szoktál vásárolni vasárnap? Ismét egy szép, keresztény elképzelés (van, aki szerint nevezhetjük egyszerűen CBA-rendeletnek): kötelezzük zárva tartásra a nagy áruházakat, szupermarketeket. Már néhány éve is felrepítettek hasonlót, akkor is írtam róla. A gondolat…..
Fizető Utas 2014.11.05 09:49:56
@polyvinyl:

Csak annyit kérdeznék, hogy miért csak a kereskedelemben, azon belül is a 400 m2-nél nagyobb alapterületű üzletekben dolgozók mellett tanúsítanak ekkora szolidaritást az állampárt képviselői, támogatói? Honnan ez a nagy empátia, és miért csak a tescós dolgozók részesülhetnek benne?
Pár héttel ezelőtt még munkaalapú társadalomról volt szó. Ja, meg az olcsó munkaerőben rejlő versenyképességről. Akkor most merre, hogyan?
1989 októbere a köztársaság kikiáltásával a rendszerváltás legsűrűbb időszaka volt. Kerek 25 év, negyed évszázad telt el azóta. De mi volt a rendszerváltás? Mi történt velünk akkor és azóta? Mi az elmúlt huszonöt év mérlege, a rendszerváltás velünk élő öröksége?…..
Fizető Utas 2014.10.10 11:18:22
"Ha van hasonlóság 2010 és 1989-90 között, akkor az, hogy mindkét esetben folytathatatlanná vált a rendszer addigi működése. Így ahogy huszonöt éve, úgy most sem opció a visszatérés a múlthoz, jelen esetben az 1989-es alkotmányhoz, a 2010 előtti gazdaság- és társadalompolitikához. "

Kérdezem a szerzőt, hogy miért vált a 2010 előtti rendszer folytathatatlanná?
Nem szerencsés a 4 évre szóló kormányok működését, azok hibás lépéseit azonosítani, összemosni a rendszerrel és kiönteni a gyereket a fürdővízzel együtt! 2010 után pont a '89-es rendszerváltás vívmányait dobták ki az ablakon (öntötték ki a gyereket is), és a '89 előtti korszakhoz tértünk vissza.

Ezt a következő bekezdésben el is ismeri a szerző, mivel pozitívumként tekint az "átlag magyar" számára a biztonságot, a kiszámíthatóságot jelentő, azaz a Kádár-korszak feltételrendszerét és körülményeit visszaállító jelenlegi rezsim törekvéseire. (Bónuszként a nemzeti érdek nevű blablát is megemlíti.) S itt óriási ellentmondás feszül, mert ki nem vágyik biztonságra, kiszámíthatóságra, kispolgári jólétre?.....Azonban ez veszélyes, mert az ezen célok elérését segítő, azt szavatoló kádári módszerek és a piacgazdaság mechanizmusai között - amelybe akár tetszik, akár nem, az ország teljesen beágyazódott - áthidalhatatlan szakadék feszül. (A két halmaz metszete üres halmaz.) Hiszen ez vezetett a '89-es eseményekhez is. Nem volt fenntartható a kádári konszolidált életmód az adott nemzetközi piaci környezetben.
Az új alkotmány (alaptörvény) legitimálása is üres feltételezés, mert a megélhetési gondokkal, devizahitellel, munkanélküliséggel küzdő emberek magasról tesznek az efféle formalitásokra, ők élni akarnak, és sem a régi alkotmánnyal, sem az újjal nem lehet fizetni az élelmiszerbolt pénztárában. Ez egy szűk értelmiségi réteg számára lehet fontos, de nem tömegeknek, ezért nem tud az ellenzék megerősödni, mert elvekről és jogszabályokról beszél, s nem a problémákról, ezt az aspektust már a szerző is helyesen látja.
Újabb kérdéseket kap Brüsszelben, miközben tudjuk, hogy színjáték az egész, kicsit megszorongatják, de a végén átengedik. A végeredményt előre tudjuk, csak előtte még kiosztanak nekünk egy-két kokit és sallert, csuklóztatnak, homlokráncolás és szemöldökfelhúzás, de…..
Fizető Utas 2014.10.07 13:42:12
@Istóczy úr: Igen, magyarok voltak és képesek voltak kitartani nézeteik, álláspontjaik mellett még akkor is, ha ezért az életükkel fizettek sok más, a csatatéren elesett névtelen hőssel egyetemben. Vállalták tetteik következményeit. Ajánlom példájukat mindenkinek, különösen Navracsics elvtársnak. Legyen egyenes, álljon ki kormánya és az ő részéről is vallott nézetek mellet, nem fogják azért kivégezni, legfeljebb nem kap zsíros állást Brüsszelben! Nyilván az 1848-49-es hősök sem értettek egyet mindenben, de emberi tartásuk révén nem köpték szembe sem saját magukat, sem egymást.
Emlékezzünk a vértanúkra az alábbi Babits-idézettel:

"Legyen vége már!
Aki alszik, aludjon,
aki él az éljen,
a szegény hős pihenjen,
szegény nép reméljen.
Szóljanak a harangok,
szóljon allelujja!
mire jön uj március,
viruljunk ki ujra!
egyik rész a munkára,
másik temetésre
adjon Isten bort, buzát,
bort a feledésre!
Ó béke! béke!
legyen béke már!
Legyen vége már!
Aki halott, megbocsát,
ragyog az ég sátra,
Testvérek, ha tul leszünk,
sohse nézünk hátra!
Ki a bünös, ne kérdjük,
ültessünk virágot,
szeressük és megértsük
az egész világot:
egyik rész a munkára,
másik temetésre:
adjon Isten bort, buzát,
bort a feledésre!"
Sőt, Obama azt mondta, hogy Magyarország már döntött: a saját helyét az orosz, a kínai, a kenyai, az egyiptomi, a burmai, az azerbajdzsán stb. rezsimek között jelölte ki a szabadság és a társadalom elnyomásában. Hadd tegyem hozzá, ezzel nem tett mást, mint nyugtázta a magyar…..
Vasárnapra virradóra helyére került a német megszállás áldozatainak emlékművének szoborcsoportja. Az éjjeli órákban, kordonok és rendőrök védelmében emelték be a már álló oszlopok elé az angyalt és a sast. Az eddig sem dicső, eddig sem méltóságos történet…..
Fizető Utas 2014.07.24 10:40:30
@ephart:
"Szerinte sokan vannak – még a képzőművészeti egyetem tanárai között is akad – olyanok, akik nem tudnak megmintázni egy szoborfejet, ezért fordultak a konceptuális művészet felé. "

S, mi van azokkal a művészekkel, akik még egy dór oszloprendet sem tudnak megmintázni? Mert az építészeti körítés csak az olyan mintha kategóriában értelmezhető. A dór oszlop nem dór oszlop a timpanon nem timpanon, a gerenda nem gerenda...stb.

Egyébként az emlékmű akkor szólna nagyot, ha a szovjet megszállásnak állított volna emléket a tér mások oldalán álló obeliszkre válaszolva.
Na, az bátorság lenne, s bizonyíték a tökösségre.
Fizető Utas 2014.07.24 11:29:38
@conchita wurst:
"Azzal az apró különbséggel hogy Oroszországban van egy csomó magyar hősi emlékmü és 200ezer magyar. Utóbbi egyelőre Ukrajnában, de eddig azt is oroszok vezették. Az ő életükkel nem kéne reszkírozni."

Magyarországon meg vannak szovjet hősi emlékművek, temetők. És? Mi változna?
Kinek az érzékenységét sértenénk és mióta érdekli ez a független magyar állam vezetését? Mert a német megszállási emlékmű esetében senki - esetleges érintettség okán megnyilvánuló csoportok - véleménye sem számított. Csak nem arról van szó, hogy az oroszokhoz való dörgölőzés miatt (Paks II, gáz, metró) ezt most nem lehet megtenni? És/ vagy esetleg ők nem a mi vagy a németek játékszabályai szerint játszanak? (ld. aggodalmadat az ukrajnai magyarokért)
A volt miniszterelnök pontosan minősítette a saját kormányzását (is), amikor elkezdett oldalazni egy "alternatív" cigánypolitika felé: minősítette a saját, többnyire az identitáspolitikában kimerülő cigányintegrációs programját (konkrét eredménye a gettósodás erősödése…..
Fizető Utas 2014.07.18 13:55:56
@bölcsbagoly:

Sajnos az ilyen sommás kinyilatkoztatásokat, tételeket nem tudom elfogadni az azt alátámasztó bizonyítás vagy annak forrásmegjelölése nélkül.

Kizsákmányolás? Ezzel a fogalommal utoljára a kommunista ideológusok operáltak. Ma már korszerűtlen:-))

Hogyan lehetett volna a "kizsákmányolást" megakadályozni? A társadalmat szolgáló és igazságos játékteret biztosító jogi környezet megteremtésével. Ahhoz azonban a Kádár-rendszerben szocializálódott jogász és politikus réteg láthatóan nem értett, s érdeke sem fűződött hozzá.
Fizető Utas 2014.07.18 14:10:54
@TrollSlayer:

Gyanítom, hogy az anyagilag és morálisan is vegetáló, elfáradt magyar átlagpolgár rezzenéstelenül arccal mondana le az úgynevezett nemzeti sajátosságokról, ha fentről szólnának neki, hogy ez most az irány, viszlát piros-fehér-zöld zászló, itt az új európai föderáció lobogója, ettől lesz jó neked. Egy-két - talán jogos - kétkedőtől eltekintve nem sok mindenkit izgatna a dolog. Lásd a közelmúlt belpolitikájának folyamatos irányváltásait, ideológiai csapongásait.
Fizető Utas 2014.07.18 14:29:25
@bölcsbagoly:

Hajlandó és kíváncsi vagyok mindenki véleményére és érvelésére, de a sértegetésre és a személyeskedésre alacsonyított politikai jelzőkre nem vagyok vevő, azokat visszautasítom.

A termelő erőkre vonatkozó megállapítások még igazak is lehetnek és erős megszorításokkal ugyan de érdemi vita alapját is képezhetik.
A kérdés, hogy kinek a felelőssége ez? Miért hagyta a mindenkori hatalom, hogy ez így történhessen? Megint visszajutunk oda, hogy az inkompetenciában szenvedő hatalmi elit nem volt képes a megfelelő játékszabályok lefektetésére és annak betartatására. Bár ez utóbbi így értelmetlen. Ezen már kár rugózni. Most mi a megoldás?
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” ― Benjamin Franklin Az a választások előtt is világos volt, hogy a Fidesz totális média hatalomra tör, de hogy ilyen gyorsan és ilyen erőteljesen indította meg újabb támadását, az sokakat…..
Fizető Utas 2014.07.04 13:35:43
@Vombatus Ursinus:
"a TV2-nek, ahol (nem mellesleg) ugyanazt a szar bóvlit nyomják."

Erről van szó. Ez miért nem zavar senkit, ha ez az egyik - hajánál fogva előrántott - magyarázat a személyre szabott reklámadóra? A minap a miheztartás végett odakapcsoltam a TV2-re, s mit látok?
Győzikét, Kelemen Annát, meg valami jobb sorsra érdemes herevasalós sportolót.

Nem értem, hogy van ez?
A Nagy Médiaháború hetedik napján az RTL Klub Híradója újabb frontot nyitott, és kicsit megpiszkálta Orbán Viktor lányának esküvőjét is, illetve az ott történt Sajnálatos Események utóéletét, egy olyan csodálatos riportban, hogy azóta is csettintgetünk. Van itt minden, de…..
Fizető Utas 2014.06.18 10:17:26
@Thomas Dantes: Azt állítottam, hogy a narrátor szövege tartalmazott egy igen durva hibát, abban a riportban, amelyben épp a kormányzat tapintatlanságát, mondhatnánk böszmeségét taglalják az évforduló és a megemlékezés kapcsán.
"Most még csak kóstolgatjuk a szerelem ízét, Óvatos, gyerekes, félve lopott csók tüzét. Most még csak itt sétálunk a tavasz elején. Kicsit szertelen még a szerelem, Ámde kezdõdik a gyönyörû regény." A 60-as években a közönséggel igazán egymásra találtunk, utamat…..