Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bircanyíró

0 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Konferenciát tartott, majd közleményt adott ki az "Orvosok és Egészségügyi Dolgozók a Tisztánlátásért" nevű, dr. Pócs Alfréd ortopéd sebész, dr. Tamasi József természetgyógyász és dr. Gődény György gyógyszerész által alapított, leginkább járványtagadónak nevezhető mozgalom. Közleményükben azonban…..
Bircanyíró 2021.03.30 22:05:58
Bár jól tudjuk, hogy a statisztikákkal is lehet manipulálni, a számok azért többnyire önmagukért beszélnek. A covid kapcsán említenék néhány adatot.

Az elmúlt években Mo.-n naponta átlagosan 360 ember halt meg.
Ebből következően egészen addig, amíg a naponta 10-15 embernél alacsonyabb volt a koronavírus halálos áldozatainak száma, addig a statisztikai hibahatáron belül, azaz a TELJESEN NORMÁLIS sávban volt a halálozás. Hazánkban egészen 2020 szeptember végéig így volt ez, mégis elképesztő pánikkampány folyt és rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be!
Ha valaki most azzal jönne, hogy na jó, de bezzeg Olaszországban sokkal nagyobb dráma volt, akkor azt kell látni, hogy nagyon rövid ideig tényleg voltak kiugróan magas halálozási adatok, de ezek a kiugrások nem nagyobbak, mint amelyek egy teljesen átlagos hónap és egy influenza-járványos hónap között már máskor is előfordultak.

Szezonális influenza-járványok idején (január-február) Magyarországon 2017-ben 3616 volt a legmagasabb heti halálozási mutató, 2018-ban 3218, 2019-ben 3384, 2020-ban 2800, 2021 január-februárban 3127. A napi halálozási mutatók tehát 400 fölött vannak, azaz magasabbak az átlagos napi adatoknál, de az is jól látható, hogy járvány idején ez mindig így van, legyen az influenza, vagy covid-19!

És most a gyakran hivatkozott olaszok január-februári számai: 2017-ben 18990, 2018-ban 16245, 2019-ben 15807, 2020-ban 23457! Ez az utolsó szám valóban nagyon brutálisan néz ki (az is!), de azért meg szeretném említeni, hogy a kiugrás kb. ugyanakkora, mint az átlagos heti 12 ezres halálozási adathoz képest a 2017 második hetében mért 18990! Ekkor a közel 7 ezer fővel magasabb heti halott valamilyen oknál fogva mégsem ösztökélte a médiát a pánikkeltésre, sem pedig a politikusokat arra, hogy az egész társadalmat érintő drasztikus és óriási kárral járó intézkedéseket vezessenek be (még a maszkviselést sem rendelték el!) Mivel a félelemgerjesztés elmaradt, így az olaszok sem érezték úgy, hogy hirtelen megszaporodott körülöttük a betegségben elhunytak száma! De hát hogyan is érezhették volna, amikor az össz-halálozási mutatókhoz képest a növekmény csaknem elenyésző volt, nem is tartott sokáig és különben is mindenki megszokta, hogy télvíz és járvány idején többen halnak meg (főleg az idősebbek).

Felelősségem teljes tudatában azt állítom, hogy a média hathatós közreműködése nélkül a covid-19-járvány össztársadalmi szinten az alig észrevehető szinten maradt volna! Egyéni tragédiák persze történtek volna, sőt rosszabb hetekben közel kétszer annyi, mint átlagosan, de mint írtam ez minden erősebb szezonális járvány esetén így volt, mégsem kísérte globális lockdown!

A számoknál maradva: Mo.-n a pandémia eddigi (s remélhetőleg véglegesen) legdurvább hetében, azaz 2020 49. hetében 4163 ember vesztette életét. Ez nagyon magas szám, de például 2017-ben is volt olyan hónap, amikor a heti érték 3616 volt, mégse kiáltott senki farkast!!! Pedig az átlagos 360 helyett itt is 516-an haltak meg naponta!

Ezek a számok természetesen nem azt hivatottak bizonyítani, hogy nincs koronavírus-járvány, sőt még azt sem, hogy ez ugyanolyan, mint az influenza! Persze hogy nem!!! Az influenza például nem támadja közvetlenül a tüdőt, sem más szerveket, a gyakori halálokként fellépő tüdőgyulladást a szövődményeként fellépő bakteriális felülfertőzés szokta okozni, míg a koronavírus sokkal agresszívabb, maga idézi elő a problémákat.

Ennek ellenére számomra eléggé egyértelmű, hogy ha a média természete az elmúlt években nem változott volna meg ennyire kedvezőtlenül, s ha lényegében nem a média csóválná maga körül a politikát, s ha a szakemberek egy része nem szeretne annyira fürdeni a pillanatnyi reflektorfényben, akkor sokkal emberibb 1 év lenne mögöttünk!

Sajnos nem tudok teljes mértékben egyetérteni azokkal sem, akik most bólogatnak ugyan, de közben a meghozott intézkedéseket védelmezik, mert azoknak tulajdonítják, hogy nem lett még nagyobb baj! Egyrészt nagyon sok (egyre több) adat mutatja azt, hogy ez így nem igaz - pontosabban biztosan van szerepe az intézkedéseknek is, de messze nem akkora, mint azt a sokan hirdetik és még többen gondolják! (lásd előző hozzászólásomat)
Másrészt aki nem vak, világszerte láthatta és nap, mint nap hallhatja, hogy a legáltalánosabb (sokszor az egyetlen komolyan vehető) intézkedés a maszkviselés, na meg a kézmosás szappanos vízzel! Ha viszont ez tényleg annyira hatékony, akkor - kérdezem ismét - miért volt szükség a világgazdaság megbénítására és a koronavírussal érintetteknél jóval több ember egzisztenciális és pszichés ellehetetlenítésére? Hol vannak azok a számok és érvek, amelyekkel egyértelműen le lehet söpörni a terítéktől a hozzám hasonló módon szkeptikusok álláspontját? Ha vannak ilyenek, akkor miért nem dolgozik senki (politika, tudomány) azon, hogy a média ezeket propagálja és ne a konteó-hívők kezébe adjon nap, mint nap újabb és újabb érveket az egymásra licitáló túlzásokkal?
Bircanyíró 2021.03.30 23:04:05
Érzem, hogy "túltengek", ezért ígérem befejezem!

Maradt néhány kérdésem, ezek a következők:

- ha eddig a covid-19 által súlyosan érintett betegek 85 százaléka idős és többnyire más alapbetegségben is szenvedő ember volt, akkor miért beszélnek ma mindenhol arról a "hozzáértők", hogy a társadalmak 70%-ának az átoltására van szükség, ahhoz, hogy biztonságban legyünk?

- miért nem örülhetünk már akkor, amikor a fentebb említett jóval kisebb kör, tehát az idősek és krónikus betegek (ez kb. 30%) oltása megtörténik? Hiszen ekkor már joggal elmondhatnánk, hogy azokat, akikre ez a vírus potenciálisan tényleg nagyon veszélyes, már megóvtuk!

- ugyan miért kellene bármiféle lezárásnak, korlátozásnak, speciális jogrendnek fennmaradnia még akkor is, amikor a be nem oltottak körében a súlyos, vagy fatális kimenetel már tényleg nem lenne nagyobb, mint számtalan más fertőző betegség esetében?

- miért értetlenkednek a szakértők a magyar kormány 25%-os átoltottságnál lazítást ígérő tervei kapcsán, miközben az a fentiek alapján abszolút ésszerűnek tűnik?

- van már védőoltás - láthatóan működik is - mi szükség van a pánik további szítására, miért nem lehet már egy garantáltan szabad nyár reményével jobbá tenni az emberek közérzetét? Tán valaki már sejt/tud valamit egy újabb, vakcina-immunis mutációról?

- hol van a hiba az én egyszerű logikán alapuló számításaimban, miszerint ha a fentebb említett legveszélyeztetettebb kört beoltják, akkor a halálozási mutatóknak és a súlyos kórházi esetek számának pár héten belül - tehát már áprilisban - meredeken csökkennie kell? Ha így lesz - és remélem igen - akkor mitől is kell még félnünk? (Azon kívül, hogy ez a téma lassan elveszíti majd a jelentőségét és ezáltal más után kell nézniük azoknak, akik eddig a pánikiparból húztak hasznot.)

Ezt a posztot az a tény szülte, hogy március legvégén a magyar, sőt több helyen a külföldi sajtó továbbra is tele van a riogató, a "járványnak még messze nincs vége", a szabad életet "talán őszre" ígérő, a "koronavírustól soha nem szabadulunk meg" típusú hírekkel!!!
Bircanyíró 2021.04.03 18:03:33
@apro_marosan_petergabor:
1. Szinte senki nem állítja ennek ellenkezőjét, tény, hogy a világjárvány valóban igen komoly! Az indokolatlan pánikkeltés miatt azonban már 1 évvel ezelőtt is szinte ugyanekkora volt a para, pedig akkor (egészen tavaly novemberig) a járvány nagyságrendekkel kevésbé volt komoly, mint a szezonális influenza. Ez is tény! Semmilyen adat nem bizonyítja, hogy fék nélkül 10x ennyi fertőzés és halott lenne! Ellenkezőleg: a legtöbb adat azt bizonyítja, hogy a védekezéssel nem a fertőzés-számot és a halottak számát lehet érdemben csökkenteni, hanem csupán ezek időbeli kiterjedésén lehet változtatni! Magyarán azt tudjuk jelenleg szabályozni, hogy ne rövid időn belül, egyszerre zúduljon a fertőzöttek tömege az egészségügyre, hanem olyan ütemben, hogy a kórházak és orvosok még kezelni tudják! A mostani nagyon rossz helyzet főleg az olyan vírusmutációk miatt van, amelyekről egy éve még senkinek nem lehetett fogalma sem, ezzel tehát utólag nem lehet megmagyarázni a tavalyi felesleges pánik-gerjesztést.

2. Amit a média művel, s amit a politikusokra kényszerít, az most is elfogadhatatlan, indokolatlan, sőt szerintem egyenesen törvénybe ütköző bűncselekmények sorozatáról van szó, miközben helyettük azokat üldözik, akik ezt esetleg szóvá merik tenni!

3. Mikor állították le a világgazdaságot influenza miatt? Mikor vezettek be miatta rendkívüli jogrendet, kijárási tilalmat, stb.?
A fertőzőképességét tekintve annyit azért érdemes megemlíteni, hogy nem mindegy melyik influenzáról és melyik koronavírus-variánsról van szó! Számos olyan számítás létezik, amely szerint abban a pillanatban, amikor a népesség ugyanakkora hányada lesz átfertőződve és átoltva korona ellen, mint a régóta velünk lévő influenza esetén, a két vírustípus veszélyességi mutatói jelentősen közeledni fognak egymáshoz. De én alapból mindig is elfogadtam, hogy a covid-19 fertőzőbb és halálosabb, csupán a reakciók egy részét és a "napi pánikgenerátor" szintjét tartom eltúlzottnak és mérhetetlenül kártékonynak! Különösen azóta, hogy már az oltás is rendelkezésre áll!

Meggyőződésem, hogy a járvány után pár év múlva ki is jönnek majd azok a tanulmányok, amelyből feketén-fehéren ki fog derülni, hogy a vírus által okozott kárral minimum egyenértékű, de inkább annak a sokszorosa az, ami a túltolt pánik miatt keletkezett. Szerintem itt lenne az ideje annak, hogy a világ rendet tegyen a teljesen elszabadult média (és pláne közösségi média) állapotokkal! Az a sokakban bujkáló érzés, miszerint a világ rossz irányba halad, az emberiség pedig egyre csak butul, az jórészt azóta van, amióta a modern tömegmédia olyan erős lett, hogy a politikától a tudományokig mindenkit sikerült bedarálnia. A populizmus terjedése mellett a pandémia az, ami ezt a folyamatot különösen láthatóvá tette (legalábbis sokak számára)!
Többnyelvű gyereket nevelni még akkor sem könnyű, ha a szülők anyanyelve eltér, így azt gondolná az ember, hogy ez sima ügy lesz. Hát nagyon nem az, azonban a nehézségek a legváratlanabb helyekről jöhetnek. Nyolc tanács a sikerhez. A kép illusztráció..
Bircanyíró 2021.01.17 23:16:37
@Analóg Telepes:
Milyen alapon akarják a választót megfosztani az akaratának kinyilvánításatol? Honnan veszi bárki a bátorságot, hogy "megvédje" a választópolgárt saját magától (azáltal, hogy megfosztja a "bad,bad,bad" Trump újbóli megválasztásának lehetőségétől)?

Szerintem Te összekevered a demokráciát az anarchiával! A demokráciának vannak szabályai (alkotmány, törvények, vagy pl. a kresz stb.), amelyeket be kell tartani. Vagy szerinted, ha a népet megszavaztatják az ingyen sörről és az örök életről, akkor az ország vezetői ezeket kötelesek számukra biztosítani?

Szerintem egyébként a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság korlátozhatatlansága is egy hibás toposz: az együttélési szabályokat (törvényeket) azért hozta létre a civilizáció, hogy a felesleges károkozás elkerülhető legyen. Ezért nem szabad ölni, lopni, és felebarátaid javait megkívánni, ezért kell adókat fizetned, és kötelező bekötnöd a kocsidban a biztonsági övedet, sőt emiatt irtják civilizált nagyvárosokban a csótányokat és a patkányokat is. A történelem már bebizonyította, hogy az intézményesített hazugság és gyűlöletkeltés ugyancsak komoly károkat tud okozni, tehát e téren is muszáj korlátokat szabni!
Persze lehet jogászkodni és másképpen dönteni, de annak nem lesz jó vége!
Egyvilág - Fórum Homoszexualitás 2014.06.05 15:23:16
  (Az alábbi egy rövidített változat, emlékeztetőül. A teljes változatot ezen a linken találod. A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sorban kattints a címre vagy a doc vagy a pdf linkre.)   (Hozzászólni a szöveg alatt lehet.)   1.   A homoszexualitás gyakorisága Az ember szexuális…..
A koronavírus okozta járvány március 4-én érte el Magyarországot, a rendkívüli vészhelyzet március 11-én lett elrendelve és március 16-án zártak be a magyar iskolák. A napi új fertőzések száma március 23-től került tartósan 30 fölé, így ez a dátum az első hullám kezdetének is felfogható. Június…..
Bircanyíró 2020.08.31 19:08:49
@Szalay Miklós: Téged egy értelmes, racionális gondolkodásra képes csákesznek tartalak, épp ezért szólok, hogy a járványügyet azért gondolt át még egyszer:
- május 4.-e (az Orbán előre megjósolt tetőzés napja óta) Magyarországon is nagyjából a svéd modell szerint mennek a dolgok, sőt így van ez gyakorlatilag egész Európában. A svédek csupán 2 hónapig különcködtek, ehhez képest ma is tele a sajtó a "svédmodellezéssel". Vannak olyan EU-országok, ahol a kemény szigor ellenére sem lettek jobbak az eredmények, mint Svédországban - ez is elgondolkodtató.
Azon is érdemes elmélázni, hogy mennyiben a magyar kormány sikere az alacsony fertőzés- és halálozásmutató. Szerintem ebben több szerencsés, illetve ma még pontosan nem ismert tényező nagyobb szerepet játszott, mint a kormány: homogén, külföldre az átlageurópainál kevesebbet járó lakosság, BCG-oltás, a fővároson kívül a városi tömeg hiánya stb.
Aztán vannak itt még érdekes dolgok, amiket nem csupán Orbánéknak kellene feltenni: mi ez az érthetetlen kivételezés a Covid-19-cel? Mintha csak ez az egyetlen betegség létezne, amivel foglalkozni kell!! Hallom, hogy az átesettek egyike másika pl. depressziós lesz szövődményként, meg ilyesmi. Az miért nem érdekes, hogy aki megtudja, hogy rákos lesz, azt milyen stresszhatás ér emiatt? Pedig ők nagyságrendekkel többen vannak, nem beszélve a cukorbetegekről és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkről. Ők miért nem számítanak, róluk miért nem szólna a hírek, az ilyen betegek napi előfordulási mutatóit miért nem közli a média?
És akkor ott az influenza, amiről tudjuk, hogy nem azonos a koronával, de az összes szakért egybehangzóan állítja, hogy számos és erős a hasonlatosság! Miért nem vonja senki felelősségre az Orbán-kormányt (és a világ összes kormányát), hogy az elmúlt években semmilyen hathatós intézkedést nem foganasítottak a szezonális influenzajárványok idején? Nem tették közzé a napi esetszámokat, a halálozási mutatókat, nem kötelezték az embereket maszkviselére, nem vezetttek be kijárási korlátozásokat és nem zárták le a határokat! Hogyhogy? A média és az emberek miért nem követelőznek ugyanígy mint most? Influenza-áldozatból miért nem sok az 1 is? Pedig nem csak 1 van, hanem a rosszabb években közel annyi, mint az idei koronavírus-járványban! 2017-ben Magyarországon az év első két hónapjában heti 60-80 ezer influenzás megbetegedés volt és 5000 ember halt meg az influenzától és szövődményeitől. Túlnyomó többségben idősek és krónikus betegek, pont úgy mint a koronánál. De az idén is 2700-an haltak meg csak hazánkban, csak influenzában. Róluk miért nem beszélünk, értük miért nem aggódunk, miért nem követelőzünk?
És aki a fertőzési rátákkal jön, az rögtön álljon le: a koronavírus esetén totális a maszatolás, gyakorlatilag nincsenek megbízható adatok. De még ha a legrosszabb forgatókönyveknek hiszünk is, nagyon úgy tűnik, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint nem drámai az eltérés az influenzához képest. Ezt leginkább arra alapozzák, hogy az influenza LÁTSZÓLAG alacsonyabb számai mögött tulajdonképpen csak annyi van, hogy mivel a világ lakosságának jelentős része már átesett az infuenzán, így ilyen-olyan védettséggel rendelkezik. Ráadásul a legveszélyeztetettebbek egy hányada be is oltatja magát. ENNEK ELLENÉRE Magyarországon egy átlagos évben TÍZSZER ANNYIAN halnak meg szezonális influenzában (köztük az egy évtizede szintén pandémiával fenyegető H1N1-ben, mert ez most is jelen van, hazánkban is) mint Covid-19-ben.
Amíg ezekre az anomáliákra a politika és a média szemmel láthatólag nem akar válaszokat adni, addig az olyan racionális emberek, mint te Miklós, inkább maradjanak egészségesen szkeptikusak!
Bircanyíró 2020.08.31 23:14:27
@Batu Kán: azért ránézhetnél erre, igaz angolul van, de egy mongol hadvezérnek ez nem okozhat gondot:
www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Ismét hangsúlyozom: egész Európa május óta gyakorlatilag ugyanazt csinálja, ami előtte "svéd modell" néven híresült el.

Ráadásnak itt egy a fentiekkel nem összefüggpő, de érdekes adatsor, (igaz nem hazai) hanem lengyelhonból:
augusztus 19-én a hivatalos lengyel halálozási statisztika szerint 17-en haltak meg Covid-19 fertőzésben, emellett:

-37-en balesetekben
-15-en tüdőgyulladásban (Covid jelenléte nélkül)
-35-en szívrohamban
-147-en egyéb szív- és érrendszeri betegségben
-230-an daganatos betegségben
-3-an gennyes epegyulladásban
-12-en májbetegségben
-7-en öngyilkosok lettek

kell ezt tovább részletezni?
Vasárnap Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli bejelentést tett a Magyarországra való beutazások tekintetében. A helyzet fontosságát és komolyságát jelzi, ahogy ezt ő maga is megjegyezte, hogy minderre nem a megszokott csütörtöki Kormányinfón, hanem vasárnap délelőtt került…..
Bircanyíró 2020.07.15 21:17:06
@Eusebius: a koronavírus fertőzés potenciálisan életveszélyes, ezért a 164. paragrafus 9/c. pontja alapján ugyanúgy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.
?????
Ebből levezetve az elmúlt években és az idén is jelentős tömegeket kellett volna börtönbe zárni, ugyanis az INFLUENZA fertőzés potencionálisan életveszélyes, az idén Mo.-n jóval többen haltak bele ebbe, mint koronába, sőt világszerte sem érte még el a koronás áldozatok száma az influenzásokét! Elkeserítő, hogy sokan még mindig úgy tesznek, mintha a Covid-19 lenne az egyetlen betegség, ami veszélyt jelent és ami ellen küzdeni kell, holott ez csupán az egyik a sok közül! (Ráadásul MINDEN STATISZTIKA szerint kisebb a lángja, mint a füstje, amit sok egyéb mellett jól szemléltet, hogy a 18 ezer hirtelen beszerzett lélegeztetőgépből hánynak a használatára volt szükség! [0!]) Mellesleg egyre valószínűbb, hogy mire ugyanakkora lesz az átfertőzöttsége, mint az influenzának, a súlyossága sem lesz sokkal komolyabb.
De visszatérve az állításodhoz: az influenzások évtizedek óta szájmaszk használata nélkül jártak dolgozni, szabadon utazhattak, mindeközben szabadon fertőzhették embertársaikat! Szerinted börtönbe velük???
Fehér homok, pálmafák, türkizkék óceán - én ennél szebbet el sem tudok képzelni! Összegyűjtöttem Nektek 13 csodálatos tengerpartot, amelyek joggal szerepelhetnek sokak bakancslistáján! A képek magukért beszélnek!     Mui Ne , Vietnam  Ez a tengerparti városka az egyik nagy kedvencem, nem…..
  Ma március 15-öt írunk és én 2 hónapja még poénkodtam a koronavírussal. Ha valaki tüsszentett egyet az irodában, akkor röhögve kiáltottam oda neki, hogy „Korona, menj haza!”. A többiek is röhögtek. 3 hete még bőszen olvasgattam az Olaszországban élő magyar orvosoktól érkező Facebookon…..
Bircanyíró 2020.03.16 21:24:48
@Kicknick: "Nem mindenkinek kellene karantén, csak aki határon kívülről jött vagy ilyennel találkozott az elmúlt 2 hétben. " Bocs de is egy buta demagóg egyszerűsítés: a világ jelentős részén max. ugyanolyan alacsony, vagy lakosságarányosan még kisebb a fertőzöttségi arány, mint Magyarországon. Miért ne érkezhetne onnan valaki? Ilyen alapon akár a megyehatárokat is lezárhatnánk! Még mindig sokan nem értik, hogy a vírusok nem útlevéllel közlekednek, nem lehet őket megállítani a határon! Nem állítom, hogy nem jöhet még olyan időszak, amikor tényleg komoly lesz a járványügyi helyzet, de jelenleg nagyobb a dolog füstje mint a lángja! Kínában per most mindössze alig 10 ezer beteg van a másfél milliárdos lakosságból. Ha ez a vírus olyan fertőző lenne, mint sokan állítják, akkor elképzelhetetlen lett volna, hogy 12 milliós Vuhanban 11 millió 950 ezren ne kapják el fertőzést. Márpedig úgy tűnik nem kapták el, mint ahogyan a fertőző magyarországi betegeket védőfelszerelés nélkül kezelő kórházi dolgozók sem! Hoppá!
Bircanyíró 2020.03.16 21:29:40
@68nyara: Remek összefoglaló, végre egy kis racionalitás! A mai napomat Váradi József Wizzair-vezér nyilatkozata után ez a szösszenet tette egy kicsit kiegyensúlyozottabbá. Kösz!
Totális a káosz a kormányzati kommunikációban, aminek legfőbb oka az, hogy mindenki ahhoz az emberhez próbál igazodni, aki reggel mást mond, mint este. Igen, Orbán Viktor totálisan összezavarja a sajátjait, így például a fáziskésésben lévő TV2 akaratlanul is beletörölte a lábát a miniszterelnökbe.…..
Bircanyíró 2020.03.14 18:52:43
Bármennyire is nehezemre esik, de be kell ismernem, hogy sokkal inkább a péntek reggeli Orbán Viktorral értek egyek, mintsem a péntek estivel! Mondom ezt úgy, hogy finoman szólva sem rokonszenvezek a miniszterelnökkel. A helyzet ugyanis pillanatnyilag az - bárki bárhogyan is próbálja csűrni-csavarni, mindeddig összesen 25 fertőzöttet találtak az országban, ami egyelőre - miként a kormányfő is joggal hivatkozott erre - nem indokolja az iskolabezárásokat (pláne, hogy a 25-ben egyetlen gyerek sincs!). A világ jelenleg legfertőzőbb részei megtették azokat a lépéseket, amelyekkel ők maguk jelentősen csökkentették a járvány tovaterjedéséek lehetőségét. Szerintem nincs racionális érv arra, hogy ennek ellenére számos környező ország totálisan bezárta magát. Még a relatív magas csehországi számok sem szolgáltatnak elegendő okot az olyan mértékű pánikra, mint ami eluralkodott. Térségünkben összehasonlíthatatlanul több súlyosan fertőző beteg van, aki NEM koronavírusos (hogy mást ne említsek, Ukrajnában, Romániában sokezren kanyarósak), mégsem vontak karantént köréjük! A jelenlegi koronavírusos esetszámok SEHOL SEM azt bizonyítják, hogy valami rendkívül agresszívan terjedő dologról lenne szó, hiszen akkor egyszerűen nem lehetne igaz pl. az a ma közétett hivatalos állítás sem, miszerint a magyar egészségügyben nincs egyetlen fertőzött dolgozó sem! (Miközben számos híradásból tudjuk, hogy mindenfajta védőfelszerelés nélkül is számos ápoló és orvos érintkezett később vírushordozónak nyilvánított beteggel.)
Vajon bárki közületek kiszámolta, hogy hány beteg lenne, ha a lakosságnak akár csak a 0,5%-a megfertőződne? Segítek: 50.000 fő! Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy jelenleg még szinte alig van a mérhetőség közelében az esetszám, mégis mindenki azt nézni rettegve, hogy a sarkon nem jön-e már szembe a koronavírus! Ez nem szimpla aggodalom, ez esztelen hisztéria!
Nem bagatellizálok: a megelőző intézkedések egész sorával egyetértek, azt is értem, hogy időben mindjobban el kell húzni a járvány terjedését. Az élet olyan szintű megállítása azonban, miként az a médiahiszti által felkorbácsolt páni félelemből sok helyütt történik, minden bizonnyal nagyobb károkat fog okozni (sőt talán több áldozata is lesz), mint a koronavírusnak! Bár én tévedjek!!!
A magyar kormány intézkedései szigorúságukban messze elmaradnak a szlovák kormány döntéseitől. Vajon mi a jobb? A túlzott magabiztosság vagy az eltúlzott óvintézkedések? Nézzük meg a két ország némely döntését közelebbről! 1.Szlovákiában 14 napos tanítási szünetet rendeltek el minden…..
Bircanyíró 2020.03.13 15:40:42
Van ok az aggodalomra, az eddig meghozott intézkedéseket sem lehet értelmetlennek nyilvánítani, a megelőzés kiemelten fontos, DE: hazánkban eddig mindössze 19 fertőzöttet találtak és egész Európában elenyésző számú a betegek száma az összlakossághoz képest. Ezen belül a haláleseteké még elenyészőbb. Tudom, hogy ez így cinikusnak hangzik, de a koronavírus előtti időkben egy sima békés hétköznapon bizony ezrek, tízezrek haltak meg fertőzések által (és akkor még a a balesetekről nem is szóltam). Tudom, hogy az influenza kevésbé fertőző és alacsonyabb halálozási rátájú, de mivel sokkal elterjedtebb mint a koronavírus, ezért napjainkban nagyságrendekkel többen halnak meg sima influenzában, mint koronavírusban. (Csak hazánkban, csak az idén kb. 3 ezren! ) Emiatt mégsem pánikol senki és nem félti a gyerekét, idős rokonát!
Tömören: van ugyan ok az aggodalomra, kellenek a megelőző (járványlassító) intézkedések, de a kialakulóban lévő hisztérikus pánikreakcióknak egyelőre nem igazán van alapjuk. (Vagy ha igen, akkor ugyanígy kellene pánikolni az influenza, a kanyaró, a malária, a dengue-láz és egy sor más elterjedt ferőzőbetegség miatt is!) A véleményemet azonnal meg fogom változtatni, amit a fertőzöttek száma Mo.-n eléri a népesség 0,5%-át, ami kb. 50 ezer fő.(Ennél nagyságrendekkel többen szenvednek most infuenzában!)
Aggódni, megelőzni IGEN, pánikolni még NINCS ok!
Sokkoló szalagcímek, egymásra licitáló médiumok. Az idei koronavírus járványt legalább két témában fogják tanítani a jövőben: az egyik értelemszerűen az epidemiológia (járványtan), a másik viszont egyértelműen a média és PR területe lesz. És nem vagyok benne biztos, hogy a járványügyi hagyatéka lesz…..
Bircanyíró 2020.03.01 13:44:03
Egy felelős médiában újságírói alapkötelesség lenne, hogy a mostani koronavírus-pánik kapcsán rendszeresen megírják azokat a hihetetlenül egyszerű és mindenki orra előtt ott lévő (csak sajnos a média nélkül nem igazán látható) tényeket, mint pl.

- A koronavírus járvány minden eddigi jel szerint gyakorlatilag nem több, mint egy durvább influenzajárvány, vagyis némi aggodalomra van ok, de hisztérikus pánikra semmiképp.

- A megbetegedettek töredéke hal meg, főként idősek és krónikus betegek. A megbetegedettek 98 százalékának elég erős az immunrendszere ahhoz, hogy akár magától is meggyógyuljon! (lásd. influenza)

- A halálozási arány (a becsült adatokat is figyelembe véve) 3% körüli, ami a fertőző, vírusos betegségek között magas, de nem a legnagyobb!

- A megbetegedettek naponta növekvő száma mellett, naponta gyorsuló ütemben növekszik a gyógyultak száma is, ez nagyon fontos üzenet!!!!! (A 83 ezerből 36 ezer már nem beteg!!!!)

- Egy szokásos influenzajárvány minden évben több áldozatot szed, CSAK MAGYARORSZÁGON, CSAK AZ IDÉN MÁR 2600-AN VESZTETTÉK ÉLETÜKET a közönséges influenzajárvány következtében!!!!!! (Vagy ezzel az adattal ne riogassuk a népet, micsoda kettős mérce ez?)

- Pár éve még szörnyűbb volt a hazai influenza-járvány, mégse rohant senki élelmiszert tartalékolni és egyetlen rendezvényt sem mondtak le miatta:
Linkek:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/otezer_magyart_vitt_el_az_influenza_januarban_megsem_nepszeru_az_oltas.632435.html

- Kína lakossága kb. 1,4 milliárd, ennek mindössze 0,005%-a lett beteg (globális arányban még kisebb ez a szám!) Hetvenezer ezer beteg Kínában pontosan ugyanakkora nagyságrend, mintha Magyarországon kb. 80-an !!!!!! kaptak volna el ritka vírust. Ez ahhoz valóban pont elég, hogy komolyan vegyük, de ahhoz túl kevés, hogy országos pánikot szüljön! Ahhoz meg pláne, hogy most minden kínaitól (és olasztól)l félni kezdjünk!

- Ha valaki pl. Olaszországba utazik, jóval nagyobb az esélye annak, hogy közlekedési, vagy háztartási balesetet szenved, mintsem hogy elkapja a koronavírust! De például a következő ötöslottó rekordnagyságú 5,5 milliárd forintos főnyereményét sem sokkal nehezebb elvinni, mint a koronavírust elkapni!

- A legfertőzöttebb Vuhan 12 millió lakója közül több, mint 11.99 millió NEM KAPTA EL a betegséget (aki elkapta, annak a többsége már meggyógyult és panaszmentes!)

- Földünk lakossága folyamatosan (a koronavírus megjelenése előtt is) több olyan betegséggel él együtt, amelyekben többen halnak meg, mint a Covid-19-ben! (pl. malária, dengue-láz)

- Nem csak a koronavírus ellen, de gyakorlatilag semmelyik más vírus ellen nincs gyógyszer, ha valaki már elkapta. Csupán védővakcinák vannak, amelyekkel megelőzhető a fertőzés. Ennek az az oka, hogy a baktériumokkal ellentétben a vírusok speciális sejtparaziták, amelyek ugyanazt az anyagcsere-útvonalat használják a szaporodásukhoz és az életfunkcióikhoz, mint az emberi sejt, amit megtámadtak. Emiatt nem nagyon lehet olyan gyógyszert kifejleszteni ellenük, amely ne pusztítaná el egyúttal a sejtet is, amelyet megfertőztek.
Link: qubit.hu/2020/02/06/jankovics-istvan-virologus-az-uj-koronavirus-alig-fertozobb-mint-egy-atlagos-influenza

- Az emberi immunrendszer az időtlen idők óta velünk élő vírusok egy részével szemben kialakította az immunitást, más részüket az egészséges szervezet képes legyőzni. Köztük a jelenleg Magyarországban kimutatható 36 !!!! féle influenzavírust és a koronavírust is!!!! Legtöbben csupán köhögéssel, lázzal, szokványos megfázási tünetekkel reagálunk. Sajnos mindig vannak köztünk gyengébbek és védtelenebbek is, de ez régen is így volt és genetikai manipuláció nélkül így lesz a továbbiakban is!

- Minden eddigi tény azt mutatja, hogy ha a koronavírus teljesen elszabadulna, akkor is csak a földlakók relatív csekély kisebbségét betegítené meg, halálos módon pedig még csekélyebb részét, max. néhány százerer embert. Bármennyire is morbidan hangozzék, ez a balesetek, önkgyikosságok, háborúk és egyéb gyilkosságok tükrében elenyésző szám, az ezernyi egyéb betegségről nem is beszélve!!! Eddig egyik miatt sem tört ki világpánik!

- Kevéssé hangoztatott tény, hogy igen nagy eséllyel szinte valamennyien átestünk már kisebb-nagyobb koronavírus fertőzésen? A koronavírusok ugyanis egyáltalán nem újkeletűek, csupán a Covid-19 emberen való megjelenése az!

Természetesen nem a koronavírus-járvány bagatellizálásáról szól mindez!, Nem az a kérdés, hogy komoly-e a helyzet és van-e mitől tartani! A szigorúbb ellenőrzés, sőt a karantén mind-mind indokolható. A média híradásai és az objektivitást teljességgel nélkülöző aránytalansága miatt azonban jelentős indokolatlan pánikkeltés is zajlik, márpedig ennek jóval nagyobb lesz a káros hatása mindannyiunkra nézve, mint magának a koronavírusnak!
Bircanyíró 2020.03.01 23:27:15
@sasa22: Mindig akadnak szélsőséges esetek, hamis dolog ezeken rugózni! De úgy általánosságban valóban nem árt az óvatosság és az elővigyázatosság. De félni nem kell: ilyen alapon az egész életedet félelemben kellene töltened, hiszen statisztikailag SZÁMTALAN MÁS ok létezik, amiben sokkal nagyobb eséllyel betegedhetsz vagy halhatsz meg, mint a koronavírusban! Az óvatosság és a megelőzés nem lehet egyenlő a pánikkal és a hisztériával! Tudom milyen nagy úr az EMÓCIÓ, de azért időnként a RÁCIÓRA is érdemes odafigyelni!
MammyPress News Koronás kavarás 2020.02.27 00:55:16
Mind meghalunk! Na jó, nem akarok poénkodni, mert bár ez egy szomorú tény, de a helyzet akkor sem vicces, ha a közeljövőben nem kell tartanunk a koronavírus fertőzésétől, mert szeptember előtt kizárt dolog, hogy időpontot kapjon valaki a magyar egészségügy bármely bugyrába! És amúgy sem kell…..
Bircanyíró 2020.02.28 17:04:12
@Nazareus: szerintem a lényeg nem a pontos százalékszámításban van!
Nekem nem az a bajom, hogy óvintézkedések vannak, beleértve a karantént is, hanem az a médiahiszti, ami alapján az emberek zöme azt hiszi, hogy valami rendkívüli méretű járványról van szó, valami olyan szörnyűségről, aminek már a közelsége is majdnem halálos, olyan borzalomról, amit csak a tisztátlan, nem kulturált népek terjesztenek, stb. stb...
Semmi bajom nem lenne, ha az óvintézkedések mellett mindvégig elhangzana az a tény, hogy bár a koronavírusnak ezt a verzióját (emberen) nem igazán ismerjük , de nincs semmi ok a pánikra, hasonló járványok szinte folyamatosan vannak a Földön!
Minden eddigi tény azt mutatja, hogy ha a koronavírus teljesen elszabadulna, a jelek szerint akkor is csak a földlakók relatív csekély kisebbségét érintené, halálos módon pedig még csekélyebb részét, max. 1-2 százerer embert. Bármennyire is morbidan hangzik, ez a balesetek, önkingyolkásságok, háborúk és egyéb gyilkosságok tükrében lópikula, az egyéb betegségekről nem is beszélve!!!
Apropó, tudtad, hogy igen nagy eséllyel szinte valamennyien átestünk már kisebb-nagyobb koronavírus fertőzésen? Pedig ez is tény, lapozz csak utána orvosi fórumokban!
Bircanyíró 2020.02.28 19:45:16
@MammyPress Média: fentebb megírtam: Wuhan 12 millió lakója közül több, mint 11.99 millió NEM KAPTA EL a betegséget (aki elkapta, annak a többsége már meggyógyult és panaszmentes?)
Azt is leírtam, hogy Kína lakossága kb. 1,4 milliárd, ennek mindössze 0,005%-a lett beteg, ami pontosan ugyanakkora nagyságrend, mintha Magyarországon kb. 80-an !!!!!! kaptak volna el ritka vírust. Ez ahhoz valóban pont elég, hogy komolyan vegyük, de ahhoz túl kevés, hogy országos pánikot szüljön! Ahhoz meg pláne, hogy most minden kínaitól (és olasztól)l félni kezdjünk!
Egyébként nem az óvatossággal és a megelőző intézkedésekkel van a baj, hanem a média által szított hisztivel (és az irracionálisan viselkedő emberek tömegével!)
Valóban olyan idilli és mesésen szép minden Francia Polinéziában? Utánajártunk mi van fényesen csillogó fotók és közösségi média posztok mögött.  Akárhonnan nézzük, Tahiti nagyon messze van Magyarországtól. Földrajzi távolsága, közismert drágasága, elérhetetlensége az idilli képet csak tovább…..
Államvilág Niedermüller-effekt 2020.01.29 20:01:32
 Tekintve, hogy az ország 25%-a funckionális analfabéta, illetve hogy a PISA-felmérésen gyorsabban csúszunk le, mint egy Csiki sör Tusványoson, nem meglepő, hogy sokan nem értették Niedermüller kijelentését. Illetve sokan szándékosan félreértették szavait. Nézzük tehát az ominózus…..
Harminchárom évvel ezelőtt az emberiség egyik legnagyobb atomkatasztrófája - mely a Szovjetunió ukrajnai területén, Pripjaty városa mellett, Csernobil közelében a Lenin atomerőmű 4-es reaktorában történt 1986 április 26-án éjjel 1 óra 23 perckor - örökre megváltoztatta az emberek gondolkodását az…..
Bircanyíró 2019.11.11 19:55:48
Anélkül, hogy a szovjeteket felmenteném hibáik alól, azért érdemes elgondolkodni azon (különösen Fukusima után), hogy a rossz reakciók egész sora nem írható egyszerűen a kommunista rendszer rovására, hiszen egyrészt ez volt az első ilyen típusú és súlyú baleset, tehát nem volt semmilyen követhető szcenárió, ráadásul akkoriban néhány szakemberen kívül senkinek - tehát sem a mentésben résztvevőknek, sem a legfelsőbb politikai vezetésnek - nem volt lövése sem arról, hogy reálisan mekkora is a veszélyhelyzet.

Arról se feledkezzünk meg, hogy abban az időben nemhogy mobilkommunikáció, de még vezetékes telefon sem volt mindenhol, egy-egy döntés megszületése óhatatlanul több időt igényelt. A tömegpánik kitörésének elkerülése ilyen esetekben ugyancsak fontos feladat (erre a japánok is nagy hangsúlyt helyeztek tavaly).

Összefoglalva tehát csupán annyit szeretnék sugallni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ha a katasztrófa más országban következik be, akkor kevesebb rossz döntés születik, a csernobili ügy egésze mögött a háttérben végig ott lebeg a hidegháborús ideológia és az antikommunizmus szele, amely a jogosnál sokkal negatívabb következtetések táptalaja.

És végül van még egy furcsaság: nukleáris szennyezés, vagy atombaleset kapcsán ma is legtöbbször csernobil ugrik be az embereknek, holott pl. Fukusima éppúgy beugorhatna, hiszen azt a globális média élőben közvetítette.
Mégis negyedszázad elteltével is valahogy ma is inkább a csernobili katasztrófa vélt következményeitől illik inkább rettegni (példákat lásd pl. ebben a fórumban), sokan ma is ebben látják szeretteik betegségének okát, holott rákos betegségek csernobil előtt is léteztek, a diagnosztizált esetek azóta bekövetkezett látszólagos növekedéséért pedig egyértelműen nem csernobil, hanem az orvostudomány és az egészségügy rendszerek óriási fejlődése a "felelős".

Eközben pedig sem a média, sem a rettegők nem vesznek észre egy nyilvánvaló tényt: a csernobili baleset kapcsán a légkörbe került radioaktív szennyezés szinte kimutathatatlanul eltörpül a Földünkön az 1968-ban elfogadott atomsorompó szerződésig végrehajtott mintegy 2000 (igen kétezer!) kísérleti atomrobbantás következtében felszabadult nukleáris szennyezés mellett. Ezek jelentős részét a szabadban, földön, vízen és a levegőben robbantották, sőt a víz- és föld alatti kísérleti robbantások egészen az 1996-os atomcsend egyezményig tartottak.

Most tehát mindenki merengjen el ezen egy picit és utána gondolja át hogy még mindig pontosan ugyanaz-e a véleménye csernobillal kapcsolatban...
Magyar kreativitás kimaxolása dölux: pár nappal azután, hogy be kellett szüntetnie az utasok szisztematikus lerablását a Wizz Air budapesti földi kiszolgálójának, a Malév GH megtalálta a megoldást a kieső bevételek pótlására: a telefonokra pdf-ben letöltött beszállókártyát nem fogadja el, 30 euróra…..
Bircanyíró 2019.08.04 14:15:23
@Zed is not dead yet: szerintem nagyon nincs igazad az egy-két napos utazásokkal, hosszúhétvégékkel kapcsolatban! Azt feltételezem, hogy azért írsz ilyet, mert te még ilyet soha nem csináltál, sőt félsz is ettől, de egyúttal irigykedsz is és az álláspontoddal csupán az emiatti frusztrációdat próbálod kompenzálni.
Én azt állítom, hogy nemhogy egy hosszú hétvége, de akár már egy fél nap is rengeteget tud adni, különösen akkor, ha már van rutinod az utazásban és nem felesleges üresjáratokkal cseszed el az értékes időt! Persze senki sem ilyen rutinnal születik, de csak annak alakul ki, aki nem fél belevágni és sokat utazik. Szerencsére egyre többen vagyunk így, s alighanem nehéz lenne bennünket meggyőzni arról, hogy egy párnapos fapados kiruccanás semmit nem ért és semmire nem volt elég az idő.
Apropó, a belföldi utazásaid során te minden uticélodon több napra meg szoktál szállni? Mert ha nem, akkor ugye - a te szavaiddal elve - csak szelfizésre elegendő időt töltöttél az adott helyen!
Ne irigykedj, utazz inkább!
Bircanyíró 2019.08.04 16:46:14
@Comte de Gippaud: "Húzz innen a p.csába, valami "européer" országba, ahol találkozhatsz a "kultúrnépek" művigyorával, és színlelt kedvességével." Ez a mondatod pontosan illusztrálja, hogy - sajnálatos módon - milyen is a NEM kultúrnép. A nemzeti büszkeség ugyenis nem olyasmi, ami elfedi a bunkóságot!
Amúgy meg a magam részéről a műmosolyt jobban díjazom, mint az őszinte taplóságot (még ha az mélymagyar is).
Bircanyíró 2019.08.05 11:01:14
Visszatérve a poszt eredeti témájára és vállalva a népszerűtlenséget, de azért ki merem jelenteni: az elfogadhatatlan és pitiáner lehúzások és a szándékos szivatással felérő panaszkezelés mellett és ellenére a Wizz (és a Ryanair) utasainak túlnyomó többsége gond nélkül eljut az uticéljára. Rendszeresen repülök fapadossal és azt tapasztalom, hogy egy járat átlagosan 180-200 utasa közül jó ha 2-3 olyan akad, akivel gond van és legtöbbször velük sem azért, mert 2-3 centivel nagyobb a csomagjuk és nincs kinyomtatott beszállókártyájuk, hanem azért mert nagyméretű, vagy több csomaggal próbálnak utazni alap jeggyel, vagy például nincs megfelelő útiokmányuk, vagy nem pont az a név szerepel a jegyen, mint az okmányban. DE, HANGSÚLYOZOM, mindez az utasok töredékét érinti, a legtöbben érdekes módon már megtanulták, hogy mi mindenre kell ügyelni.
Mindig elképedek azokon a hozzászólókon akik a nem fapadosokkal végeznek összehasonlítást: ott van először is ugye az ár, na és ott van a többi realitás: rövidebb járatokon mára a Lufthansa, vagy a BA turistaosztályon szinte fapados szolgáltatást nyújt, a gépek se nem újabbak, se nem kényelmesebbek érdemben, a feladott poggyász esetenként már itt is különdíjas, na meg amúgy is egy átlagos 1-3 órás repülőúton ma már nem várja el az ember, hogy kinyalják a fenekét, a repülés ma már olyasmi, mint néhány évtizede leutazni volánbusszal Pestről Zalaegerszegre (vagy még egyszerűbb is).
De a hosszabb járatok kapcsán (pl. Dubaj) is csodálkozom azokon, akik egy max 3 ezer Ft-os kaja és némi ingyen pia miatt képeset sokszoros árat fizetni az Emiratesnek, pedig turistaosztályon bizony ott sem lehet elterpeszkedni.
Ami a járattörléseket illeti: ilyenek bizony a nagy légitársaságoknál is vannak, csak ott annyival jobb a helyzet, hogy nem hagyják teljesen magára az utast és legalább részben megpróbálják kompenzálni a kényelmetlenségekért.
Tömören: a bicskanyitogató történetek ellenére a magam részéről nagyon sajnálnám, ha a botrányok miatt a jövőben drágábbá válna a fapados repülés!
Az elpusztíthatatlan Gyurcsány   Gyurcsány Ferenc politikai karrierje halhatatlan, de miért?   Ezen a héten azt vesszük górcső alá három szemszögből, hogy az ex-miniszterelnök hogyan maradt életben a hazai politikában, és lett újra a legnépszerűbb ellenzéki erő vezetője, miközben a többi pártnál…..
Bircanyíró 2019.06.06 16:22:14
A fidesz-fanok (sőt a ballibek egy részre is) csupán arról feledkezeik meg, hogy a tények és az érzelmek igen gyakran nem fedik egymást. Gyurcsányt nem csupán a saját hülyesége tette tönkre, hanem egy rendkívül manipulatív, hosszan tartó, tudatos karaktergyilkosság! Ezt nem csak én állítom, maga Semjén Zsolt mesélte el egy nyilvános interjúban.
Aki ma látja, hogy a migránsozás és sorosozás nem több egy aljas, hazug és túltolt propagandakampánynál, annak látnia kell, hogy pontosan ugyanígy működött a "Gyurcsány a hibás", "Gyurcsány a szemkilövető" marketinghadjárat is. Goebbelstől tanulták a fiúk, hogy "ha elég sokat ismételgetsz egy hazugságot, igazsággá válik".

A történelem előbb utóbb egészen biztosan meg fogja állapítani, hogy 2006-ban a demokratikus magyar kormány ellen az akkori ellenzék szervezett puccsott hajtott végre, amikor előzetes szóbelei fenyegetést követően (Budapest lángolni fog!) szeptember 18-án „felháborodott tüntetők” felgyújtották a tévé székházát, a rákövetkező napokban, majd október 23-án pedig újra szétverték Budapest belvárosát, ótvar kempinget csináltak a Kossuth térből. Azt csak mellesleg jegyzem meg, hogy Gyurcsány népszerűsége nem ekkor esett mélypontjára, hanem az Alkotmánybíróság asszisztálásával kikényszerített alkotmányellenes népszavazás után (amikor a zemberek nemet mondtak a rájuk iszonyú teherként nehezedő 300 forintos vizitdíjra!) Mindennek az árát azóta is fizeti is Magyarország, ugyanis modernizáció helyett kapott egy „új” jobboldali identitást. Az Őszödön leleplezett szocialista hazugságnál sokkal komorabb hazugságot: Orbán Viktor gátlástalan jobboldali országlását!
Bircanyíró 2019.06.06 20:24:46
@ben2: Csak röviden: valóban vannak olyan tények, amelyek a Gyurcsány-kormány ügyetlenkedését és kapkodását bizonyítják. DE! Az baloldali beton akadékoskodása mellett ebben az időszakban (konkrétan a 2002-es elvesztett választásoktól) olyan méretű ellenzéki destruktivitás volt az országban, ami normális, egészséges társadalmakban kiütötte volna a biztosítékot és kontraproduktív módon totál lejáratta volna az ilyen politikát űzőket. Orbán "zsenialitása" abban volt, hogy felismerte, hogy ennek a népnek igen tekintélyes része kifejezetten éhezik a gyűlölködésre, sőt a nemzeti érzelmeit is ennek és nem a nemzet előrehaladásának rendeli alá. Meglepődnél, ha vennéd a fáradságot és visszaolvasnád mindazt a vádaskodást, amit a fidesz 8 éven át az akkori kormányzatra öntött: 99%-ban ma pont azt csinálja a Fidesz, amit akkor hevesen, durván és gyakran igaztalanul kifogásolt.
Az "elkúrta" szlogen pedig nettó nem igaz: abban a nyolc évben messze nem csak rossz dolgok történtek, a gazdasági problémák jelentős részének a gyökerei 2002 előttre nyúlnak vissza (vagy Medgyessy ostoba válsztási ígéretéhez, amit nem mellesleg a Fidesz frakció is csont nélkül megszavazott!) És igen: példátlan, hogy Magyarországon olyan szintű a társadalom szűklátókörűsége, hogy a 2008-as pénzügyi világválság következményeit sikerült gyakorlatilag egyetlen ember nyakába varrni! (Ehhez persze a vérprofi fideszes hazugsággépezet is alaposan hozzájárult.)
Sajnos nagy az esélye, hogy ezzel a mentalitással a hívek azt is simán be fogják nyelni, hogy nem ők váltak jobboldali konzervatívokból, fasisztoid szélsőségessé, hanem az európai konzervatívok hódoltak be a Soros-féle liberális világösszeesküvőknel! Ej, a butaság és gyűlölködés együtt különösen rossz kombináció!
Ágikák és politikusok Igen, a 2019-es EP-választás magyarországi győztese a rejtőzködő, a Demokratikus Koalícióra szavazó polgár, méghozzá kettős értelemben is.Egyfelől azért, mert máris az ellenzéki oldal vezető erejévé emelte a DK-t, másfelől pedig azért, mert gyakorlatilag előzmény nélkül,…..
Bircanyíró 2019.05.28 19:15:31
@arckönyv: Azt hiszem van egy olyan alapvetés, amit a magyar választóknak még fel kell dolgozniuk. Lassan fog menni, de már látszik, hogy elkezdődött! Arról van szó, hogy a gyurcsányozás igazságtartalma nagyon alacsony, nem azért nem ül börtönben, mert a fidesznek nem állt érdekében az elszámoltatás, hanem ellenkezőleg: mindent megpróbáltak ellene, de nem volt miért elszámoltatni. Gyurcsány pont úgy lett mumus a fideszpropaganda által, ahogyan mostanában Soros. A volt miniszterelnük ellen egy tökéletesen koreografált, tanítandóan profi karaktergyilkosság történt - lássuk be, kez az, amihez a fidesz tényleg nagyon ért! Bárki, aki venné a fáradságot és utánaolvasna a 2006-20010 közötti publikációkban, az - feltéve ha a zsigeri és vak gyűlöletet sikerül magában kikapcsolni - jól láthatná, hogy Gyurcsány csaknem valamennyi komolyebb nyilatkozata, írása ma is vállalható, míg a Fideszből csak a gyűlölködés és a destruktivitás áradt, droidjai mást sem csináltak, mint éveken át az élő fába és a puszta betonba is belekötöttek, hogy lejárassák a bal-liberális oldalt. Szinte minden, amit akkor kritizáltak, azt kormányra kerülve maguk is folytattak, sőt a korrupciót több nagyságrenddel emelték! És a régi goebbels-i taktika bevált: ha valamit elég sokat ismételnek, az előbb-utóbb igazságnak fog tűnni! Privát felmérésem szerint ma már senki nem emlékszik arra, KONKRÉTAN miért is utálja annyira Gyurcsányt, de az érzés megvan benne. Egyesek még felhozzák a szemkilövetést, de ezt csak a nagyon alacsony IQ-val rendelkező, nagyon aljas lelkű emberek gondolják komolyan. És a végén azért megemlítem: nem vagyok Gyurcsány lelkes rajongója, csak szeretem tiszteletben tartani a tényeket és az elemi igazságérzetet. Évek óta mondogattam, hogy Gyurcsányt előbb-utóbb valamilyen formában rehabilitálni kell - a választók ezt a hétvégén részben megtették. Ettől még azt tanácsolnám neki, hogy jobb lenne, ha továbbra is egy lépéssel Dobrev Klára (vagy más alkalmas vezér) mögött maradna!
Mert a magyarországi EP-választás nem lesz tiszta, szabad és legitim...
Bircanyíró 2019.05.21 17:53:33
@BrianZ: Csak szólok, hogy a Hagyó-ügyben a bíróságon egyértelműen kiderült, nem volt Nokiás-doboz! Gyurcsány szerencsétlen beszéde ellenére a valóság az, hogy nem a szoclibek, hanem a fidesz az, amelyik folyton hazudik és trükkök százait alkalmazza - és alkalmazta már 2010 előtt, ellenzékben is. Bátran vissza lehet lapozni a régi újságokat, mindenki megnézheti, hogy 8 éven át pontosan azzal vádolták az akkori vezetést, amit azóta ők csinálnak nagyságrendekkel jelentősebb tételben. Aki 2010-ben őszintén a fideszre szavazott, annak legkésőbb 1-2 év múlva be kellett volna látnia, hogy Orbánék durván becsapták, ugyanis az igazságszolgáltatás szinte teljes lenyúlása ellenére sem tudták igazolni, hogy "csontvázakkal vannak teli a szekrények" és szinte egyetlen pert sem tudtak megnyerni, amit a szocik ellen indítottak, mert mindről kiderült, hogy vagy nem igazak, vagy csak a fideszkommandó fújta azokat akkorára. Eközben ők éjjelente úgy módosították a törvényeket, hogy bátran, immár "törvényesen" lophassanak. Elég nehéz lehet tisztességes emberként és fidesz-szavazóként mindehhez asszisztálni és utána a tükörbe nézni: a tisztesség és a fidesz nemigazán fér össze! Az is elég szar lehet - tudom, mert az egyik kormánypárti barátom éppen most küzd ezzel - hogy lassan be kell ismernie: ha fideszes, akkor ő bizony szélsőjobboldali, sőt fasisztoid! És még ha itthon ezt el is lehet leplezni, abban a nemzetközi közegben ahol gyakran mozog, bizony mindenki ezt fogja gondolni róla. Mondom, szar lehet, de voltunk egy páran körülötte, akik erre már tíz éve figyelmzetettük, igaz akkor simán lehülyézett minket. Ma meg már hiába emlékszik erre, annyira beszorult az orbánizmusba, hog inkább vállalja a szélsőjjobos címkét (pedig ettől 10 éve még fényévekre volt), vagy védekezésül rendszeresen eljátssza a sztrádán a rossz oldalra felhajtó sofőrt, aki szerint a szembejövők mind hülyék!
A tudás hatalom. A tudatlanság erő. Mégpedig sötét, középkori, babonás erő. Erre épül most az ország. Az egyetlen, amelyiket valamennyi Nobel-díjasa elhagyta. Ezen az országon kellene segíteni, tudást és műveltséget adni lakóinak. Elsősorban azoknak, akiket szándékosan tartanak távol a valóságtól.…..
Bircanyíró 2018.06.22 21:47:51
@midnightcoder2:
"Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük."

Ez a "HAZUDTAK, ELCSALTÁK" téma már annyiszor előjött, de valahogy nem emlékszem egyetlen konkrétumra sem: segítenél légyszíves felsorolni, hogy milyen hazugságok derültek ki azóta e beszéd kapcsán, miben is lettünk akkor becsapva mi választópolgárok?