Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bajkalto

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki akarná a társadalom (és az egészségügy) haragját magára húzni, hogy veszélyezteti a saját életét, csak mert ragaszkodna a tb-s ellátáshoz? Kedves Praxisblog!   5 éve volt egy magzatelhalásom. Írtam is később itt róla. A lényege az akkori felháborodásomnak mai fejjel…..
Bajkalto 2018.06.22 00:59:03
Kicsit idejét múlt a posztom, de azért most visszanéztem. Elgondolkodtató, hohy sokan a cinikus megjegyzésemen akadtak fönt, hogy én bőven fizetem a tb-t stb.
A valódi problémám egyike az volt, hogy én korábban is az adott kerületi intézmény nőgyógyászatára jártam. Összesen kettő orvoshoz (egymás után, nem felváltva, csak épp az egyik fél lábbal már nyugdijba ment és emiatt kellett váltani). Mindig időben bejelentkeztem, nem hisztiztem stb.
Azonban ebben az intézményben mint kiderült, elfogytak az orvosok (egy ex itt dolgozó orvos, aki szintén a kora miatt már magánban se vállalt el, elárulta lehetetlenek a mukakörülmények ő inkább felmondott). Nincs ultrahangos szakember és így kismamákat nem is ultrahangozzák meg, mert elküldik máshova, legtöbbször fizetős intézményeket javasolnak.
Itt a 12. heti és 18-20. heti ultrahangról van szó.
Amikor én próbáltam a korábbi orvosomhoz bejelentkezni (bocsánat, de jobb híján igenis a tb-s ellátást igénybe venni), akkor már nem volt ultrahangos az intézményben, és orvos is alig. Azonban ha kivárom az x hetes előjegyzést, akkor valószínű ugynaz történik, mint egy barátnőmmel, aki ugyanide tartozik.
Azaz: kivárta a több hetes előjegyzést, de addigra betöltötte a 13. hetet (kb.) és lebaltázták, hogy mt képzel, hogy csak most jön, hogy azonnal menjen genetikai ultrahangra. Mivel itt nincs olyan keressen egy fizetoset es majd utana jöjjön vissza. Azért a fizetősökön se azonnal adnak időpontot...Barátnőm inkább felfogadta az "sztk"-s nődokit (na nem ezt, aki lebaltázta) és azóta szerencsére szépen megszült.

Köztisztviselő vagyok tehát rendesen levonnak mindig,mindent, amióta befejeztem az egyetemet. Nem hálapénzes helyen dolgozom (ergó extra fekete bevételeim nincsenek és nem is voltak).
Az állami egészségügyet tisztelem, kivéve, amikor lekezelnek, beszólnak, hülyének néznek.
Az államilag támogatott lombikprogam igenis drága és az is tele van visszásságokkal. Például elsőre sikerült, de így is 250.000 ft-ra jött ki, amiben nincs benne az összes idevezető úton kifizetett orvosi/labor/office hysteroscopia , életmódváltás költsége. Direkt nem mentem el egy lombikos orvos magánrendelésére se, hanem szépen kivártuk a sorunkat. Ez pontosan egy teljes év volt. Az egyik legviccesebb (irónia!!!) momentuma, hogy csak ottani ultrahangvizsgalat felel meg nőgyógyászati ultrahangként, hogy odabent minden rendben van-e. Erre közel 3 hónapos volt az aktuális előjegyzési sor. Erre bementem és az orvos szabadságon volt a helyettesító másfél perc alatt kész volt a teljes vizsgálattal. Megkérdeztem ennyi és mondta igen ez ennyi szokott lenni. Majdnem felvihogtam.
Az ultarahang gép meg hát olyan állami eü-s... (aki akarja érti). Természetesen, mint utólag kiderült, ha szemfüles akartam volna lenni, mint a többi sajnos a korból kifutó és évek óta gyerekre áhítozó nő, akkor kértem volna időpontot ezeknek az orvosoknak a 20-25 ezres magánrendelésére, ahol a kötelező konzultációt és szuper részletes uh-ot is elvégzik, így 4-6 hónapnyi várakozási idő kiesik. (Csórók ne is álmodjanak a lombikról.)

Nincs végtelen pénzem :-), így amikor kiderült veszélyeztetett terhesnek nyilvánítanak (több okból is és nem a sajàt lustaságom miatt kérésre), nagyon főtt a fejem. Táppénzből hogyan fogom fizetni a magánorvosi árakat (köszönöm a gyanúsítgatást, hogy telik magánkórházra is), beleértve, hogy sokkal gyakrabban kell vizsgálatra menni, ultrahangra...
Mindegy elmentem kerestem azért magánrendelőket (18.000-nél kezdődnek...), de lepattantam párszor, mert "nyugdíjbamegyek, elegem van több szülést nem vállalok, visszavonulok stb." Végül ajánlottak orvost (orvos, aki már nem vállal).

És milyen a "Sors fintora" annak az orvosnak nincs magánrendelése. Azaz ha akarnék se tudnék fizetősre menni hozzá! Persze táppénzesként boldogan elüldögélek órákig várva a viizsgálatokra, megbeszélésekre, és főleg, mert korrekt, normális stílusban beszél, tájékoztat, ad időt kérdezni és legfőképpen jó szakember.

Sajnos a várandósságom sokszorosan komplikàlt és emiatt azt is van lehetőségem (újra) megtapasztalni, hogy vannak, akik még küzdenek ebben a rendszerben és a rossz munkakörülmények, túlterheltség mellett is segítőkészek, viszonylag türelmesek és tudnak mosolygni is. :-)