Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kobold63

0 bejegyzést írt és 1321 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szokás mondani, hogy a világon mindenhol vannak magyarok. Nos, Zsuzsi posztjából kiderül, hogy a mondás igaz, nekik legalábbis St. Thomas szigetén is sikerült összefutniuk egy (majdnem) honfitárssal. Az Amerikai Virgin-szigeteken töltött időszak persze nem csak emiatt lett kifejezetten emlékezetes...
kobold63 2022.06.23 08:12:17
@Zsuzsi65:

Édesanyám szeretett volna elutazni még Dalmáciába, ahol járt fiatal korában, de nem jött össze. Az 50-es, 60-as években a nyaralás valami válalti vagy szakszervezeti beutalót jelentett. Akkor az is nagyon jó volt, Balaton, szép villa vagy kúria ház, kiszolgálás. De annyit mesélt Dalmáciáról, hogy én is vágyakoztam utána, nászútra oda mentünk, még utolsó éves egyetemistaként, amikor volt sok időnk. Dubrovnyikig mentünk, aztán onnan csorogtunk vissza, hajó, busz, vonat, egy hónapig. Csodálatos helyeken jártunk, a turista nélküli Jugoszláviában. Nem volt még divatban, akkor mindenki "olaszba" járt meg Bécsbe, csencselni. Pár évvel később kisfiunkkal, kocsival is barangoltunk a szigeteken.
Azóta majd az egész Földet beutaztuk, de az a régi Adria még mindig a szivemben van.
De miért nem fizetsz elő a kajára? Kérdezték. Hát csak azért, mert inkább eszem 2-5 napon keresztül azt, amit szeretek, mintsem hogy olyan ínyencségeket hordozzanak nekem, amit talán ha a csirkék megesznek. Májgombócleves. Brrr... Spenót. Boah. Tökfőzelék. Isten ments. S így tovább. Most is…..
A szomszédok biztosan anyázódnak, mert egymerő füst a környék. Ugyanis húst füstölök. Bár egy kissé meleg már az idő reá - de a tél folyamán mikor nem volt az... Szóval ismét eljött az ideje a húsfüstölésnek. Legfeljebb majd ismét kedveskedem a szomszéd szípasszonnak...
De nevezhetjük miskulanciának vagy hogyishívjáknak is...
Blogkocsma Szmötyi 2022.03.22 13:03:06
Állok a buszmegállóban, jönnek ki a süldőlányok a szomszédos fitnesz centerből. Riszálják leggingbe bújtatott keszeg feneküket, villogtatják kefirtől recésre kopott fogukat. (Köszönet a remek hasonlatért Sinkó Péternek!) Fennhangon csacsognak, megcsapja a fülemet a szó: szmúszi. Fel is kapom a…..
kobold63 2022.03.27 06:27:19
@kocsmagomba:
Mindig nagyon élveztem a hozzászólásaidat, biztosan részben a szép magyarságod miatt is. Még a félreértések alkalmával is. Te megérted!

Azt olvastam valahol, hogy a magyar nyelv szerkezete, nyelvtanja olyan különleges, hogy speciális agyi működés fejlődik ki a használatához. Ezzel magyarázzák, hogy későbbi életkorban nehéz elsajátítani. Elképzelhető, mit gondolsz?

Én is éltem abban az időben, amikor a műveltség nem sokat számított, hátrány viszont csak a származásom miatt ért. Professzorok, tudósok, neves orvosok voltak a felmenőim között, nem arisztokraták.

Az oktatási rendszerben mindenütt van hiba. Azt viszont hiszem, hogy egy céltudatos szülő és ambiciózus gyermek jó kombináció. Nem lehet mindent a tanárra bízni,

Sokminden elfoglaltságom volt még gimnazista éveimben is a tanulás mellett. Sport, zene, művészetek, barátok, stb. Szüleim azt mondták, addig nem szólnak bele, amíg kitűnő jegyeim vannak. Azt az orosz négyest elnézték, ők is utálták a szovjeteket.
kobold63 2022.03.27 10:54:57
@Kumari aki Nilüfer:

Sorry, valamit nagyon elnéztél, én nem a nyelvtanulásról írtam. ..)))
kobold63 2022.03.27 11:53:39
@szivar:

Nem egészen, ill. nem a magyar nyelvre szólt, mint az én kérdésem. Eléggé megbízható helyen olvastam, de attól még lehetett, hogy csak eltúlozták a magyar nyelv bűvös erejét.
Erre ébredek. Felpattanok, hogy átöleljem és lebasszam a hülye viccéért. Sötét van és csend. S rá kell, hogy döbbenjek, nem ő csoszogott...
Blogkocsma Lencsegulyás 2022.01.04 12:59:39
Ha szilveszter, akkor malac és lencse. A malac kitúrja a szerencsét, a lencse pedig tán hozzásegít, hogy az újév bőséget és gazdagságot hozzon. Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható ténytől, hogy a lencse finom étel és remek fehérjeforrás. Bár a babonákban annyira nem hiszek, enni azért…..
kobold63 2022.01.12 12:54:55
@Waka: OK, szívesen tanulok,hátha ide téved egy migráns ponty.
kobold63 2022.01.14 03:40:15
@Andrass9:

Gyógyszer hatás, vagy más mental állapotnak tudom be commentedet. Nem érted az összefüggéseket, zsigerből ugrassz rá a migráns szóra, vagdalkozol és teszed magad nevetségessé.
Segítek: hallottál az állatok migrációjáról? Hogy jutna ponty a Csendes Óceánba?
Azaz anyám főz. Nem tudom, hogy a kor teszi-e vagy bármi más, de évek óta egyre romlik a morál. Nem főzünk, hanem összebasszuk, oszt' lehet választani, ösző vagy éhen döglesz. A mai napi remekmű húsgombóc akart lenni, paradicsomszósszal és krumplival. A krumplit és a paradicsomszószt még meg lehet…..
kobold63 2021.10.04 14:09:16
@szivar:
Miért? Ezután repülni fogsz?
kobold63 2021.10.09 04:03:47
@kocsmagomba:
Iszonyatos mennyiségű szakmai munka van mögöttetek és még előttetek. Az emberek hozzáállása megdöbbentő, nem gondoltam volna, hogy ennyi ostoba, rosszindulatú és nagyhatalmú ember van a világon. Itt is, egyformán mindenütt.
A legtöbb blog tulajdonosa hiú, kritikát nem visel el, csak dicsérni szabad őket. Az olvasók vitatkozhatnak, az hozza a kattintásokat, de ő maguk érinthetetlenek, csak osztják az észt. Te nagyon jól írsz, hatalmas tudás van benned, kár lenne abbahagyni. Amíg birtad cérnával, minden reggel úgy nyitottam ki , hogy kerestem a kommentedet. Őszintén örültem most neked.

Tegnap gondoltam rád, mert a kertem sarkában találtam 4 gyapjas tintagombát, gyönyörű, hófehér. Még sohasem láttam ilyen stádiumban, csak elöregedett, feketéket. Gondoltam, hogy te biztosan tudnád, mire kell figyelni. Az itteni talaj tud meglepetéseket okozni, így nem mertem elfogyasztani, de így is nagy élmény volt.
Sok szülő gondolja azt, az egészen kis gyereknek még nincs meg a képessége arra, hogy egyszerre két nyelvet tanuljon. Ezek a szülők általában úgy döntenek, hogy addig várnak a második nyelvvel, amíg az elsőt nem beszéli folyékonyan a gyerek. Csakhogy sok előnye van annak, ha egészen fiatal korban…..
Lepcsánkparty Tűzdelt őzgerinc 2021.05.13 00:15:00
 Igazi ünnepi finomság az őzgerinc. Talán akkor a legfinomabb, ha a csonton hagyjuk a filéket, pácoljuk pár napig, majd tűzdelve megsütjük. A pácolás nagyon fontos ahhoz, hogy igazán finom legyen az őzsültünk. A páchoz egy üveg minőségi száraz vörösbort felfőzünk egy hagymával, pár gerezd…..
A kérdés nagyszerű és elgondolkodásra késztető, és már csak azért is érdekes, mert nemrégiben ugyanez merült fel a baráti társaságban. Szóval Steve kérdésfelvetése úgy szól: ha nem lenne semmilyen gátja, hol élnél legszívesebben? Az ő válasza kissé meglepő, de a magunk részéről nagyon szimpatikusnak…..
kobold63 2021.06.17 17:40:13
@Csodabogár: Így szerettem volna, ahogy te csinálod. A fél életünket barangolással töltöttük, amint meglett a kanadai útlevél, évente , néha gyakrabban látogattunk haza 6-8 hétre. Amikor feldolgozod, hogy ez volt az utolsó utazás, az baromian fájdalmas. A család és a kor/öregség ideköt a csodálatos, zöld, esős Vancouverbe.
Ismét egy étel, amit soha nem ettem, sohasem főztem eddig. Viszont a kispiacon szembe jött egy friss vágású csontos birkapörkölt alapanyag, mintegy két kiló. Ennek nem tudtam ellenállni! Valami rémlett, hogy a feleségem annak idején többbször is evett az olaszok főztjéből Beregdarócon, így…..
Blogkocsma Mumus 2021.05.09 07:00:00
Hummusznak indult, aztán kis híján mumus lett belőle. Vagy legalábbis ékes bizonyítéka annak, hogy:a. Reménytelenül béna vagyok.b. Teljességgel alkalmatlan eszközeim vannak.Az igazság valószínűleg valahol a kettő közt van.Na de haladjunk szépen sorjában. Kistesótól kaptam Karácsonyra többek közt egy…..
Mitől lakossági egy chilis bab? A térítő, vagy hódító erővel rendelkező ételek ugyan letarolhatják a hazai konyhát, ugyanakkor a hódítók és a térítők szinte sosem ússzák meg lényegi változás nélkül. Nézzük csak meg mi történt a hamburgerrel a megérkezésének első hullámában. Fasírt vizes zsömlében,…..
kobold63 2021.05.04 13:01:47
Mivel nem vagyok texaszi, nem megyek vérre a chili védelmében. Ugyanis ők azt teszik. Inkább néhány megjegyzést fűzök csak ide, a gasztronómiai szabadság jegyében.
Előrebocsájtom, mindenki úgy élvezi a chilijét, ahogy akarja, paradicsommal, babbal, rizzsel, keksszel, kenyérrel, sőt még kukoricával is.
A legamerikaibbnak tartott étel a chili. Sok eltérő, eretnek ízlés létezik, de általában elfogadott, hogy a klasszikus chili nem tartalmaz mást mint húst és paprikát. A paprika sokféle lehet, ezeket pürésítik is. A helyi szokások váltakozása miatt a hús is változhat a klasszikus marhahústól a sertés, birka, baromfi és vad felé. A savasság erősítése miatt tehetnek bele paradicsomot, de nem szószt vagy ketchupot. A babot eredetileg mellé tálalták, úgyszintén a sós kekszeket vagy natcho-t. A chili főző versenyeken általában a paradicsomot is tiltják.
Kukoricát nem tesznek a chilibe, Magyarországon összenőtt vele, tapasztaltam. Viszont előszeretettel eszik kukoricakenyérrel. A déli államokban az a legnépszerübb.
A fűszerkeverékek megkülönböztetnek "chili powder"-t (tört chili paprika) és "Mexican chili powder"-t, ez utóbbi kell a chili készítéshez, hacsak nem a sajátodat kevered. Akkor viszont többféle paprika, chili örlemény, fokhagyma-esetleg -hagyma por, oregano, római kömény/cumin. Ez a klasszikus. Mustármagot nem láttam sehol a receptekben, de ha te azzal szereted, akkor azt is teszel bele..

Ha érdekel, én csak marhahúsból készítem, lábszár kockára vágva, nem darált. A szín miatt magyar csemege csípős paprikát is teszek bele meg a télre lefagyasztott lecsóból is. Az un. "kidney bean"-t, használom,(( hiszen nem vagyok texaszi), én főzöm meg kevés füstölt hússal. Hatalmas adag készül mindig, jól fagyasztható.
Elfogyott a félfehér búzakenyérlisztem (BL112), meg a sima is. Írány a Szabó malom viszonteladója a kispiacon. RL90, RL190, BL55, BF55 volt, de BL112 aka félfehér liszt nem. Volt viszont BL120, ami azért nem sokban tér el a félfehértől, de félbarnának hívják. Sajnos az összetevők nem szerepeltek…..
kobold63 2021.05.02 00:56:30
@látjátok feleim szümtükkel: Amit említesz, a paprika vödrös termesztése nagyon érdekel. Az a kis napos hely a kertben ahová paprikát szántam egy kiirthatatlan harangvirág félével tönkrement, de paprikát még sosem ültettem, kezdő vagyok idén. Évelő virágaim, bokraim vannak, nagyon árnyékos kert, rengeteg esővel. Ha nagyobb konténerben, vödörben lehetne termeszteni néhány tövet, kipróbálnám.
Mekkora legyen az a vödör, mi elég a paprikának? Almaparikát és kosszarvút próbálnék ki.
kobold63 2021.05.03 11:49:02
@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm a segítséget, bár nincsenek illúzióim a veteményesemmel kapcsolatban, sokat nem veszthetek, kipróbálom. Errefelé még az igazi, napos-meleg részekről is csak augusztusban kapunk magyar paprikát. Vagy szedhetjük a farmon magunk. Az évi lecsó eltevéshez onnan veszek, magam termesztettet csak kiváncsiságból próbálnék.
Blogkocsma Tonhal tatár 2021.04.14 07:00:00
Amióta láttam hal-tatárt, azóta ábrándozom egy tonhal tatárról (a lazac nem vonz ennyire). Enni se ettem, meg elkészíteni se jött a lehetőség. Most viszont a madarasban akciós volt a friss tonhalfilé. Ennek nem tudtam ellenállni, és vettem egy gyönyörű példányt. Mondjuk még így akciósan is a…..
kobold63 2021.05.02 01:05:49
@kocsmagomba: a munkát, a véleményt, a felvilágosítást ne hagyd abba! Tőled lehet megtudni a covid és az ostobaság elleni küzdelem értelmét. Ja, még a rosszindulat és a sz@rkeverés legkülönfélébb megnyilvánulása se zavarjon.
kobold63 2021.05.03 11:36:44
@kocsmagomba: Már egy idő óta egyre jobban, részemről legalább is.
Legutóbb a Halál Völgyében találkoztunk Nikiékkel, akik lakóautóval járják be Amerika egy részét. Most onnan folytatjuk az utunkat, találkozunk majd mamutfenyőkkel, miközben akadnak nehéz pillanatok...
kobold63 2021.04.06 21:49:40
@FutureFry: kiegészítem még: a keto étrend kedvenc snack-ja, de a kinai boltokban is gyakori, persze ott minden pork kedvelt.
Mi nem tányérba tesszük a kocsonyát, hanem különböző műanyag tartókba, mert a tányérok nem jönnének vissza - az extra logisztikát igényelne. Ráadásul nekem jobban tetszik kiborítva a dobozból: oldalról is át lehet látni. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne minden finom és jó, amit…..
kobold63 2021.04.04 09:04:21
@Kumari aki Nilüfer:
Örülni kell a lehetőségnek és élni vele.
kobold63 2021.04.04 11:26:47
@valkür:
Majd a következő pandemia után lesz tapasztalat, szervezd meg jobban..
kobold63 2021.04.04 11:50:04
@valkür:
Az informatika alkalmazása nem helyettesítheti az emberi ellenőrzést, hiszen mindenki tévedhet, a programozó is. Ez nem futószalag. Olyan elvárásaid vannak, hogy az egészet viccnek kell felfogni.
A barátunk, akinek dílere van, jelentkezett, hogy most vágnak valahol marhát, lehet jelentkezni. Ilyen alkalom nem minden nap adódik, kértem hát egy szép nagy marhalapockát. A lapocka tényleg szép volt, lefagyasztottam hát vákuumzacskóban - így gazdagítom a csodahüttőt. A kicsilyánynak…..
kobold63 2021.03.13 12:02:37
@valkür: Ahhoz Sister Xia gőzölője kéne.
Kicsilyány jött élettársával vacsorára - ittalvással kijátszva a kijárási tilalmat ... Kérdeztem, mit ennének. Kiegyeztünk a címben szereplő egyszerű és könnyű vacsorában, merthogy fogyózik és farkaséhes ... Eredetileg szuvid sült oldalast ajánlgattam párolt zöldségekkel, hiszen azt csak meg kell…..
kobold63 2021.03.10 06:30:43
@Andrass9: Hogy lássatok mást is, ne csak a lyukakat:

Canada népessége megközelitően 37 000 000. British Columbia, ahol élek, tízszer akkora, mint Magyarország, de csak fele annyi lakósa van, 5 millió. Ebből 2,5 millió él Vancouverben.
Az oltást minden province maga szervezi, intézi.
Itt eddig beoltották az idősotthonban lakókat, egészségügy, távoli indián települések. Börtönök, otthontalanok?

A lakósságot most kezdik a következő képen: március 8-tól jelentkezhetnek be időpontra telefonon a 9O éven felüliek, márc. 15-től oltják őket. A csoportok hetente ugranak, márc. 15-től a 85 felettiek, márc.22-től a 8O felettiek és így tovább.

Az első nap, márc.8-án a telefon összeomlott, 5-6 órát vártak, nem ment át, stb. Canada gazdag ország, de itt is emberek élnek, dolgoznak és hibáznak. Majd belejönnek, kialakul, kivárjuk.
Egy időben - nem is oly régen - minden hiper olcsón adta a sertés szűzpecsenyét. Szép tiszta hús, vettük is felváltva a feleségemmel. Csak enni felejtettük el. Amikor már a negyediket tettem be a csodahüttőbe, megálljt parancsoltam! Ami sok az sok! Tegnap este viszont már korgott a gyomrom és…..
kobold63 2021.02.26 22:09:57
@kocsmagomba:
A garnéla is, ha beosztod!:)

Külön elismerés a hozzáértő, szakszerű véleménymegsztásodért, felvilágosító oktatásodért a coviddal, oltással kapcsolatban. Az tudja igazán, mi a helyzet, aki a harcvonalban van.
Lassacskán lemondhatok arról, hogy vöröshagymával készítsem el a kajákat. Nem azért, mert probléma  lenne az emésztésemmel, vagy egyszerűen nem telik rá, esetleg nem lehet kapni... Nem. Sok-sok éven keresztül vöröshagyma volt. Pár éve már ilyet nem is kapni, csakis vereshagymát. De most jön az új…..
kobold63 2021.02.26 04:57:43
@szivar:
Általában mindenben egyet értek veled, de a POLITIKUSOKKAL kapcsolatban nagyon-nagyon.
Itt errefelé van még egy fajta hagyma, a rothadt hagyma! Mikor megveszem, már az, belül.
Elöljáróban csak annyi, hogy tavaly nyáron kisikáltam a füstölőt. Ez már a füstölt csülök készítése után sem igazán látszódott. Lecsapódik a pára a lemezen, beleragad a füst és így lesz a csokapik. Szerintem idén már ki sem  mosom... Van benne pókháló is, de amíg nem ér a füstölt motyókhoz, addig…..
kobold63 2021.02.20 11:59:40
@szivar: Olvastam több cikkedben a füstölődről, valahol csak éppen megemlítetted, hogy elővetted a hegesztőt, ebből sejtettem , hogy profimunkát csináltál.
Az én fustölőmet 15 éve használjuk, jól kiszolgál minket. A receptjeink is hasonlók, ahogy látom.
Itt mindenféle belet lehet kapni, műt még nem vettem. A cég, amelyik mindent árul, fűszerektől kezdve, osztrák. Ausztriából hozzák a belet, különböző fűrészporokat, stb.