Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kobold63

0 bejegyzést írt és 709 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Szilvalekváros bukta 2019.07.14 07:00:00
Gyerekkori kedvenc! Különösen, hogy ezt mindig én sütöttem a családnak 9 éves korom óta. Persze akkor nem szilvalekvárt használtam, hanem hitlerszalonnát, mert csak az volt. Fiatalabbaknak: ez egy tömbösített lekvár volt magas birs pektin tartalommal, így nem olvadt el sütés közben, és nem folyt ki…..
kobold63 2019.07.14 14:04:09
@Andrass9: Nagy dobozból vették ki a tömböt.
kobold63 2019.07.16 03:41:50
@MadMary:
@Andrass9:
@Waka:

Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem otthonről több csomag celofánt, hogy be tudjak sűriteni lekvárt. Ha tisztességesen van kezelve, jól lezárva, nem sérült meg a celofán, akkor időtlen ideig eláll. A celofán féligáteresztő, a vizmolekulák el tudnak távozni, de a baktériumokat-gombákat kívül tartja. Aztán lassan a cukor is kikristályosodik, az is konzerválja. Nagyon finom készitményekké alakulnak.
Kevés Na-benzoátot használtam a tetejére, nem szalicilt.
kobold63 2019.07.16 11:44:41
@Andrass9: Mi nem működik, mire érted? Arra, hogy az elmaradott Canadában nincs csavaros-kupakos, vagy arra, hogy a mai fiatalok mit sem tudnának kezdeni a celofánnal?
Lehet, ezt bonyolultabb csinálni..
Tehát, ha még keményebb lekvárra van szükségem, akkor használok celofánt. Pár év alatt kialakul. Minden másra jó a gyári, széles választékú, fém csavaros szerkezet.

@MadMary:
Csak kóstold meg az aszalványokat, lehet, hogy veszítettek kicsit az aromájukból, aszalt gyümölcs lett belőlük.
Tinédzserkoromban rengeteg házibulit tartottam, mert a szüleim gyakran utaztak, én meg - nem szégyellem - imádtam a társaság központja lenni. Persze anyagilag nem voltam nagyon eleresztve, de azért valamit mindig kellett készíteni a bulikra, hogy ne csak igyanak a haverok, mert felmosni nem…..
kobold63 2019.07.11 11:40:35
kobold63 2019.07.13 06:12:51
Amíg Ön alszik, a Blogja dolgozik!

Vagy legalább is egyesek, mint én, aki 9 órával van mögöttetek. Buzgó is voltam, nagy bevásárlást csaptam Vancouver turista nevezetességén, a Granville Island Public Market-en. Ez a város szívében van, zárt vásárcsarnok, exclusive, minden 2-3x annyiba kerül, mint másutt. Egy órába telt az út oda.
Különleges, kézműves árúk, art, kerámia, kis üzletek. Az összes túrista oda megy, különösen az ázsiaiak, japánok. Nagyon fényképezhető, minden van, tenger, hajók, hegyek, a város körülötte, rengeteg étel, gyors kaják, vendéglők. A lehetséges legrosszabb időben mentünk, péntek du. Alig lehetett lépni.
Gyümölcs minden volt, amit csak el lehet képzelni, exotikus, trópusi is. Én a helyi bogyósokat kerestem, ribizli, egres, kék áfonya, csereszye. Volt is minden, iszonyatos áron, nem vettem.
Pick szalámi is volt, öreg, avas, azt sem vettem.
Van viszont egy ragyogó üzlet, innen kb. 3oo km-re dolgozzák fel az árút, ott ahol lehet hideg füsttel dolgozni, érlelni a szalámikat. Sok vad húst is használnak, vaddisznó sonka, szalámi, őz pástétom cranberryvel (ezért mentem, bevásároltam a családnak), kacsapate szarvasgombával (ez a 2dik kedvenc). Szegedi szalámi név alatt kiváló csabai vastag kolbász van, debreceni meg a gyulai módi neve. De igazán kiváló. Itt aztán jól bevásároltam.
Nem szabad kihagyni a híres bagelt, ott sütik fatüzelésű kemencében.
Ennyi elég volt. Szivesen barangoltam volna még a gyönyörű hentesárúk és a halasok körül, de jobb volt menekülni. Hazafelé megálltunk kedvenc zöldségesünknél, ott jóval olcsóbban kaptuk a cseresznyét, sárgabarackot, kékáfonyát, sárga zöldbabot, koviubinak valót és magyar zöldpaprikát.

Ez van errefelé piac napon.

i
kobold63 2019.07.13 13:23:45
@Andrass9: Mindig a füredi piacon vásároltam, időtlen idők óta, nagyon szép árújuk van. Pesten meg a Nagycsarnok, Fény utcai a kedvencek.
A shimeji gomba az utóbbi pár évben terjedt el idehaza, amikor rájöttek, hogy könnyű termeszteni, és elég jó nyereséggel lehet eladni. Egyetlen gondom van csak vele, hogy rengeteg műanyagba csomagolják :( Szerencsére a tálkák mehetnek a szelektívbe, mert újrahasznosíthatók.…..
kobold63 2019.07.10 02:20:55
@Andrass9:
Ez már kisérteties, én is csináltam kelkáposzt tegnap.

@MadMary: Nálunk extra erős fémháló van, direkt pet-ekhez rendeltűk, sikerült átrágni-áttépni, minimális lyukon kibújni. Itt az a lényeg, hogy éjjel ne menjen ki a fehér macska. Coyote territory.

Kaptam 1O kg sárgabarackot, gyönyörű, de se íze-bűze. Azért befőzöm, talán a színe megmarad.
kobold63 2019.07.10 11:33:14
@Andrass9:
Macskaajtó nincs, mert mindig hoz ajándékot.
Automata ki-be járkálás sincs, inkább ugrálunk 5Ox egy nap, amikor nyávogással jelez. Ez szigirúan házi macska fajta, csak mi nem tudjuk betartani. A többi macskáink (ez a 8dik) ki-be jártak.
kobold63 2019.07.10 12:56:07
@Andrass9: Errefelé főzőtök sincs. Volt egy farmer, annál lehetett kapni, de megszűnt termelni tököt.

Viszont a 1O kg sárgabarack várakozás felettinek bizonyult. szép sárga volt, kemény, ujjnyi vastag húsa, még érhetett volna. Sok pektint tartalmazott.
Amíg ti aludtatok, be is főztem. Vagy 15 éve nem csináltam baracklekvárt, nem volt rá igény, nem sütök. Most már talán az unokám kér majd palacsintát, abba viszont ez dukál.
Jó tanácsokat is adtatok, egy forrtyanás után jött a botmixer, cukor, még rottyanás, üveg, száraz dunszt. Kész.
Blogkocsma Cukkini és feta 2019.07.05 07:00:00
Minden délutánom egyformán zajlik mostanság. Négyig dolgozom, beugrom a boltba, ha kell valami, aztán söprés haza. Átöltözöm, kicsit szöszmtölök, aztán irány a kert. Leszedem, amit kell, kapálok, öntözök, vizet húzok a kútból teszek-veszek, hipp-hopp este is van. Egy-két pohárkára megállok a…..
kobold63 2019.07.05 13:08:54
kobold63 2019.07.08 10:15:58
@látjátok feleim szümtükkel: csak kötekedésként: a szúnyog szúr, nem csíp. Tudom, tudom....
kobold63 2019.07.08 10:42:07
@látjátok feleim szümtükkel: nálunk mind a kettő sok van, a darézs megy az ételre, a szúnyog meg rám.
Blogkocsma Epres-túrós pite 2019.06.26 07:00:00
Tavalyelőtt ültettünk hét sor epret Kistesó kertrészébe. Vett valami szövött ültetőfóliát, ragaszkodott hozzá, hogy abba ültessük. Éppen áprilisig bírta. Már az is megviselte, hogy ültetéskor ráléptünk, de aztán a tél, no meg nap és a szél megtette a magáét, apró…..
kobold63 2019.07.02 00:20:45
@MadMary: Egyszerübb megvenni a piacon. Mi egyenesen a farmról kapjuk, a legszebbet, rokoni kapcsolat. Tavaly 5O kg-t, nagy része a fagyasztóba ment, alig van már belőle, de hamarosan kezdődik a szezonja. Időnként készítek pie-t, a kész, vékony tésztaalapra a fagyott áfonya, málna és szeder keveréket, csipetnyi guam port, megy a sütőbe. Fenséges.
kobold63 2019.07.02 10:16:09
@Kumari aki Nilüfer: Én sem teszek semmi állati eredetűt, de más okból. Az eredeti, boltban vettet kibontás után sem lehet a hűtőben tartani, ölyan illatot árszt.
kobold63 2019.07.03 21:48:56
@MadMary: Kis párnahuzatba téve a mosógépben.
Nem vagyok híres a gyors ételekről, sok időt elvesz a fényképezés és az ételek kitalálása/kreálása. Tegnap kaptam egy marék rókagombát a barátunktól, akinek dílere van. Nomeg ugyanannyi vargányát is - hamár lúd, legyen kövér. Sőt! Vettem 10 dkg ördögszekér gombát is a…..
kobold63 2019.07.03 12:15:38
@Kumari aki Nilüfer:
@Andrass9:

Fiatal koromban sokat gombásztunk, főleg a Balatonfelvidéken. Vargányát, sok szegfűgombát,őzláb gombát, ősszel rizikét is. Akkor még kint legeltek a tehenek a domboldalakon, jól megtrágyázták a földet és rövidre rágták a füvet, jól látszott a boszorkány kör, ahol nőttek. Édesapám sokat járta az erdőt kirándulóként, hobbyból levizsgázott gombaszakértő volt. Megtanított arra, hogy felismerjük a mérges gombákat és hogy mivel szokták összetéveszteni. Senkitől ne fogadjunk el olyat, amit nem ismerünk, ne együnk más álltal készített saját szedettet.

Errefelé másmilyen gombák találhatók, de szerencsére kucsmagomba és rókagomba található a marketon.

A vargányát rántva, levesbe vagy vajon pirítva szerettem, de ez a tojásos mindegyik super.
Blogkocsma Fűszeres marharagu 2019.06.23 07:00:00
Találtam a csodahüttőben egy adag marhahátszínt, ami oly világos volt, mintha borjú lenne. Szelethúsnak nem akartam megsütni. Végül egy alaposan megfűszerezett ragura esett a választásom, hisz most vannak a zöldfűszerek az aromájuk csúcsán...
kobold63 2019.06.27 13:23:02
@látjátok feleim szümtükkel:
Ezekben a kis községekben másként intézik az ügyeket. Ennyi korrupció belefér, nem?
kobold63 2019.06.27 13:23:55
@kobold63: hazafelé menet
kobold63 2019.06.28 13:24:54
@Waka: Bizony-bizony sokat kottyantottál el magadról, annak, aki figyel és érdekli. Élveztem a story-aidat is.

Az én generációm sok különböző politikai és gazdasági helyzetet élt át, emlékszik olyan dolgokra, amik már elmúltak,soha nem jönnek vissza.

Emlékszem a szép, csöndes, szemétmentes erdei utakra a Pilisben, Bakonyban vagy a Zemplénben. A nyári táborokra a illatos szénával kitömött szalmazsákokra. A csöndes Balatonra. Ami mai szemmel elviselhetetlennek tünik, az akkor legfeljebb nehézkes volt. Kitöröltem.
Emlékszem a sok finom halra meg a Balatont lepucoló halászhajókra is.

Mi csak a magunk/a család által fogott lazacot fogyasztjuk, de a budatavai bármelyik bármikor jöhetne!
Blogkocsma Gazdag krumplistészta 2019.06.20 07:00:00
Régen volt már a blogon, de eleddig ez izlett a legjobban a sok közül, amit ettem. Kedvenc Táncos Társamnak készítettem, aki nagyon szereti, de már nem jut hozzá. Biztos, ami biztos, sokat főztem a krumplipaprikás részéből (én azzal készítem), majd lefagyasztattam vele 4 adagra…..
kobold63 2019.06.23 20:49:31
@MadMary:

Két szokatlan étel kaporral, legalább is számomra szokatlan.
Krumplira petrezselyem helyett.
A megfőtt rizsbe keverni sok-sok petrezselymet és sok-sok kaprot.
kobold63 2019.06.24 01:57:02
@MadMary:

Iráni ismerősöknél ettem ezt a rizst. Az arab kis üzletben hatalmas csokor kaprot veszek, még télen is.
kobold63 2019.06.25 09:55:58
@Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt is adnak. Ezt a káposztásat nem hallottam még, de jónak hangzik. Én is szeretem a rizst, de ritkán készítek, nekem túl sok carb. Amikor csinálok, akkor mindig sok növénnyel, gomba, zöldborsó, répa, zeller....ami van.
Blogkocsma Repül a, repül a ... 2019.06.14 07:00:00
Vendégposzt látjátok feleim szümtükkel tepsijéből   Azt mondják a lustának, ne tátsa a száját, nem repül bele a sült galamb. Pedig bizony repül. Csak nem a galamb, hanem az, aki szeretné megenni. Gyerekkoromban apám tartott galambokat, ezért számomra ez nem egy ismeretlen…..
kobold63 2019.06.19 20:10:34
@Andrass9: Hecsedli lekvár, hazai.
kobold63 2019.06.20 00:20:28
@Andrass9: A mártást citrommal állítom be, a hecsedli lekvárt a tányéron adjuk hozzá. Csak a magyar lekvárok között találtam elfogadhatót. Ez klasszikus a vadhúshoz.
Édesanyám még a csipkebogyó sűritményt vette, ő főzte össze cukorral és üvegezte be.

Sajnos, minden gyári készítmény túl édes, csak a saját készítésű a megfelelő bármihez. Eper, málna és kék áfonya rengeteg és kiváló. Meggy és ribizli gyakorlatilag nem létező. Sárgabarack ízetlen és szagtalan, ha 3oo km-re elmegyünk ahol termelik, akkor lehetséges jót kapni. Nem eszünk lekvárt, nem sütök. Azért van sok-sok éve eltett néhány üveg lekvár, még ribizli is, kipróbálhatom legközelebb az ötletedet.
kobold63 2019.06.20 10:51:07
@Andrass9: A fiúk mindent azzal esznek, kacsa, pulyka, vadas.
A gyerekek szerint tavaszi sárgarépás-borsós melegvíz. Hiába no, az izlést tanulni kell, nem örökölhető :) A világ legegyszerűbb levesei közé tartozik, szinte percek alatt összeállítható (és tényleg répás-borsós víz lesz :). Viszont az íze mindenért kárpótol!..
kobold63 2019.06.10 13:25:17
@hosszan exponálunk: Aki egy életen át boldog akar lenni, építsen kertet- tartja egy bölcs japán mondás.
kobold63 2019.06.17 22:45:09
@Andrass9: Balatonfüred Nnmber 2, Budapest után. Ki ne hagyjad a Bergmann cukrászdát. Tepertős pogácsájuk hamar elfogy, nagyon jó kávéjuk is van.
kobold63 2019.06.18 11:41:24
@Andrass9: Én az elmúlt 60 /hatvan/ évben, 10 év kényszerkihagyással. Számomra a földi menyország az egész Balaton Felvidék. A pesti Nagycsarnok mellett a füredi piac a kedvencem.
Mifelénk így nevezik, mikor az ősszel a felszedésnél földben maradt krumpli tavasszal kihajt. Nem kell túl nagy trehányságra gondolni, a legnagyobb odafigyelés mellett is benn marad pár szem. Amikor megindulnak a tavaszi munkák, az ember kicsapja őket ha láb alatt vannak. Nálam is…..
Vendégposzt látjátok feleim szümtükkel tollából   Sokszor előfrodul, hogy az ember éhes, de nem tudja mit is szeretne enni. Azt érzi, hogy valami ízeset, finomat, no de mi legyen az? Édes, sós, savanyú, keserű? Micsoda kínzó kérdések. Nos én is megéheztem, de nem tudtam…..
Fiam jelezte, hogy a hét végén lesz akciós kagyló egy négybetűsben. Ami azt jelenti, hogy kihozza, megpucolja, de főzzem meg neki :) Amúgy is régen készítettem már, ideje hát belefogni. Meg is érkezett az igencsak olcsó kagylóval, kicsit több, mint 3 kilóval. Hogy ennyit ketten…..
kobold63 2019.06.12 04:15:27
@MadMary: Tifelétek nagyon gyakori, úgy tudom. Én egy sziciliai baráttól tanultam egy receptet, olivás-fokhagymás-prézlivel a sütőben megsütni, citrommal vagy Tabascóval, hidegen is finom. Ez családi kedvenc.
Blogkocsma Csülök és tócsi 2019.05.30 07:00:00
Két olyan hozzávaló, amivel nehéz melléfogni. A csülök - légyen nyers vagy füstölt - kiváló alapanyag egy sor ételhez, babbal vagy káposztával, sütve vagy főzve, remek eredményt hoz. A tócsi is hasonló, főételként akár magában, netán kis tejföllel, valami finomsággal…..
kobold63 2019.06.05 00:30:25
@Andrass9: A jó magyar kosárnak nincsen párja a piacoláshoz. Otthon csak azt használunk.
kobold63 2019.06.05 13:29:03
@Kumari aki Nilüfer: A buksza a keresztbevetett kis táskában van és a kosarat nem én cipelem. A szatyrot sem. Most már.
kobold63 2019.06.06 10:05:23
@Waka: Megcsináltam az tálalásodat, több csavarral. Mivel a főtt bőrt nem szeretem(kocsonya, csülök pörkölt, köröm pörkölt), nem is főzök olyan ételt, csak olyat, amiben ropogósra süthetem.
Minden úgy ment, ahogy írtad. Csavarok: körbesütöttem az elején kb. 15 percig. Paprika kimaradt, nem volt. A végét is pirítással fejeztem be, újkrumplira téve, 1 óra alatt minden ropogott.
F.jól bepakolt, az uborkasalátát ő csinálta. Én a ropogósakat ettem csak le. A szokásos kézcsókolást is megkaptam, a bearanyozás helyett.
Blogkocsma Velős palacsinta 2019.06.02 07:00:00
Ezt mindig nagyon szerettem. Régen lehet mirelit formában kapni, csak ki kellett sütni. Mostanság viszont még rántott velőt se látok fagyasztottat. Nincs más hátra, meg kell tanulnom. Életemben nem dolgoztam még velővel, de a minap beleütköztem a madarasban kimért alapanyagba,…..
kobold63 2019.06.04 10:52:09
@látjátok feleim szümtükkel: A Stümmert, a Kárász utcát és a Virágot én is ismertem szüleim elbeszéléseiből. Én már nem ott születtem, két nővérem még szegedi boszorkány volt.
kobold63 2019.06.04 12:17:34
@Kumari aki Nilüfer: Jó pár évvel elöttetek voltam, akkor is hagyták az embert, lehetett évet ismételni, kiesni vagy keményen tanulni és előre jutni. A szakon múlt.
Ahogy elnézem az otthoni híreket, nem féltem a diákokat a 24/24-től, ha egyre gondolunk.
Nálunk krumplipaprikásnak hívják, de a kettő ugyanaz! Alap kritérium a készítésénél, hogy legyen öreg krumpli odahaza. Valamiért újkrumpliból egészen más az íze - tán, mert az sokkal vizesebb krumpli! Namost már egy ideje azon filozofálok, hogy jó lenne főzni egyet.…..
kobold63 2019.05.23 02:44:32
@Andrass9: Teljesen más földrajzi fekvés, adottság, tudom, ahol élünk. Hegyoldal, ahonnan lemegy a víz a sziklás és agyagos talajról, nem medence, mint Magyarország.
Csak megemlítem, mivel direkt rákerestem, én is megdöbbentem. Ez kimondottan az én otthonom micróklimája.

2018. május 598 mm eső
június 6O6 mm eső

2O17. legtöbb/hó 4OO mm eső

2O16. legtöbb/hó 4OO mm eső alatt

2O15. és elötte 2OO mm eső alatt a havi legmagasabb
kobold63 2019.05.25 12:33:53
@Andrass9: @Kitiltott Vélemény: Megtörtént a füstölés, símán ment.
A lazacot csak a füst kihasználás miatt tettem be, de próbálkoztam másként csinálni, mint a szokottat. Tovább füstöltem, fűszeresre csináltam.
1 óra 3O-5O C, 2 óra 8O C, 3 óra 3O C.
A sajt, amit betettem, trappistánál kicsit puhább, jó lett.
A nyelv meózása a hétvégére marad, biztató füstréteget kapott.
kobold63 2019.05.28 11:52:07
@vörösbor(de)minőségi: Igy igaz. Ha meg nem jó, akkor tudod, kit kell szidni.
Különben mi nem habanerósak vagyunk, csak halapenósak. Nekem még az erős almaparika is OK. Abból teszek el lecsót is.
Egyik szomszédasszonyunk* rendszeresen meglep minket egy tányérkával a frissen sült fahéjas csigájával, amit én nagyon szeretek. Most, hogy senki más nem sertepertél a konyhában, nekiálltam én is megsütni. Elsõre a fahéjas csigát készítettem el, amúgy is vendéget vártam…..
Blogkocsma Pulled pork 2019.04.24 07:00:00
Avagy tépett sertés. Hosszú - igen hosszú - időn át, alacsony hőmérsékleten, egyben sütött sertéshús. Az egyik klasszikus BBQ étel. Azóta kacérkodtam az ötlettel, hogy Benzin elmesélte a vele kapcsolatos kalandját. Valamelyik horgásztúráról hazafelé jövet megállt egy…..
kobold63 2019.05.17 04:37:15
@Andrass9: Még nincs is egy éve, hogy bekukkantottam ide a kocsmába és lecövekeltem. Kicsit idegen vagyok nektek, hiszen a gyökereink közösek ugyan, de az én világom már más. Nem tudok résztvenni a bevásárlási ötletekkel, kertészkedéssel, életstílussal. Éppen ezért talán a más mégis érdekel titeket, tudok beletenni valamit a közösbe.

Nagyon sok gastro blog van a neten, sok érdekes recepttel, de hozzászóló nélkül. Ez itt több, mint receptek vagy főzés. Jó kis viccelődés, beszélgetés kultúrált módon.
kobold63 2019.05.24 13:08:27
@Andrass9: @Topy: Micsoda banda, egymás után dőltök ki. Jobbulást!!
A veteményben nagyra nőt az az egy sor spenót, amit március közepén vetettem - hála a gyakori locsolgatásnak (meg a trágyázott földnek). Vacilláltam, hogy mi legyen belőle: egy teljes kiló harsogóan zöld, zsenge levelek. Természetesen a szokás hatalma győzött, már igencsak kivántam a…..
kobold63 2019.05.19 02:35:02
@látjátok feleim szümtükkel: Kedvencem a spárga, a fehér! Errefelé csak a zöld kapható, de az állandóan, nincs is meg a "szezon" illúziója. Valahonnan a világból mindig kerül. A kényelmes emberek ízlése miatt, akik nem akarják hámozni, meg talán a kevésbé kesernyés íze miatt a zöld terjedt el. Pedig ez fel nem ér a fehérhez. Emlékezetem szerint sokat ettünk gyerekkoromban is, a közeli kertészetből adódóan. Leves, vajban piritott zsemlekockával, a gyengébb része vajjal vagy tojásos tejföllel és piritott zsemlyemorzsával megsütve.

Ilyenkor azért a zöld olcsóbb, és zsengébb, ezt a legjobb micrózni. Nedves papirtörölközőre kell fektetni, felcsavarni, 8-1O perc elég. Ha nem kell a leve levesnek, ez a legegyszerűbb mód.
Nagyon ráéheztem egy kis kacsára, ezért azután vettem is két combot. Azután megláttam egy kiló fiatal kacsaszárnytövet, amit szintén kosárba tettem (soha ne menj éhesen vásárolni). Egyedül vagyok itthon pár napig, elkészítem mindkettőt egy ételnek. Amikor elkezdtem…..
kobold63 2019.05.16 00:14:22
@Waka: Az évszázados időjárás megfigyelések és az emberiség bolcsessége csodálatos, mindig nagyon érdekelt, hogyan válnak be a szólás-mondások. Úgyhogy vigasztalódj, májusi eső aranyat ér. Medárd is már a sarok mögött áll.
kobold63 2019.05.16 13:39:27
@Andrass9: Tavaly esőtáncot jártatok, kicsit késett, eh?
Feleségemmel elmentünk vásárolni. Ez nagyon ritka alkalom, hogy együtt megyünk, de a solymári új Li..-t meg kell nézni, milyen lett! Persze, ha már arra járunk, ott egymás hegyén-hátán vannak a négybetusek, így mindet végig kellett nézni. Az egyikben illatos és gyönyörű…..
kobold63 2019.05.15 00:58:20
@Andrass9: Pongrác-Szervác-Bonifác a Fagyosszentek, pontosan érkeztek idén is.
Blogkocsma S. Borda-porc 2019.05.06 07:00:00
Avagy két legyet egy csapásra. Jó jó, tudom, már megint húsleves, lassan át is lehetne keresztelni a blogot. A húsleves jó dolog és amit jó enni, arról mesélni is jó. Nemrég szembejött velem ez a hús a hentesnél és nem tudtam ellenállni neki. Sertés bordavégek és porcos…..
kobold63 2019.05.06 11:35:19
@Andrass9: Gyerekkoromban megszoktuk a hecsedli lekvárt a vadashoz. A környéken az asszonyok készítették a paszírozott gyümölcsalapot, édesanyámnak csak cukorral kellett felfőzni és üvegezni. Olyan csodálatosat azóta sem ettem, pedig végigpróbáltam a legdrágábbakat, házi kászítést is barátoktól.

@Waka: soha sem mertem így csinálni, félve, hogy nem lesz tiszta a leves. Igaz, csak marhából főzök levest, lábszár csonttal vagy farok. Megpróbálom pirítani legközelebb, nagyon biztató ez itt, ahogy készítetted.
kobold63 2019.05.07 17:15:44
@Kumari aki Nilüfer: A magadon végzett kisérlet (hús nem evése) is mutatja, hogy az étellel bevitt purin nem sokban változtatta a véred húgysav szintjét. A Milurit sokkal nagyobb segítség lenne, próbáltál különböző elnevezésű allopurinol készitményt? Más lehet a pirula összetétele. Végső módszer, igyál sok-sok vizet.
Hogy szemléltessem a szuvidálás előnyeit, kiváncsiságból elővettem a mélyhűtőből egy másfél kilós szuvidált dagadót. Forró vízben 5 perc alatt felolvasztottam, betoltam a grill alá és összedobtam egy krumplifőzeléket hozzá...
kobold63 2019.05.04 12:22:32
@Andrass9: Már kitapasztaltam minden fortélyát a 4O év alatt, megoldom.
kobold63 2019.05.04 14:34:25
@Andrass9: Én kértem véleményt tőled, ez nem beleszólás, inkább szülői aggódás, hátha az a kölök mégse tudja.
kobold63 2019.05.05 21:34:35
@Kumari aki Nilüfer: Talán ez a lehülés már a Fagyosszentek, utána jöhet a meleg.
Párszor már szerepelt a blogon, de most másképp készült mint eleddig bármikor. Hátha éppen ez a recept nyeri meg valamelyik olvasónk tetszését. A fasírtgolyóknak van egy nagyon érdekes tulajdonsága: amikor sütöd, valahogy mindig eltűnik akár a fele is a papírtörölközőről…..
kobold63 2019.05.02 02:27:59
@Dikusz: Barátnőmet az orvosa utalja be rendszeresen, ő aztán előre lefoglalja a kezelések idejét, nem tudom, mit kell 1gy fizetni.
kobold63 2019.05.02 02:42:49
@Frank99: Nagyon szép gyermekkori nyaralási emlékeim vannak Keszthelyről. Nagyon régen volt, sajnos. Biztonságban autóstoppoztuk be a Balatont.