Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tardi Grada

6 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan közegben nőttem fel, ahol nem volt szabad bizonytalannak lenni. A hivatalos családi meggyőződés megkérdőjelezése is tilos volt, és az számított erénynek, ha az ember gondolkodás nélkül elfogadta a megfelelő elveket, mert azok jók. Ilyen háttérrel az ember megtanul…..
A nagy Evolúció–Értelmes Tervezettség vita I. (sokadik meccs, első menet) Ember tervez, a Tervező is tervez. Sosem végzünk ezzel? A Szkeptikus Társaság és az Értelmes Tervezettség Mozgalom kulturált vitája már zajlik néhány hete, így a legújabb ütésváltás előtt talán hasznos lehet…..
Tardi Grada 2010.12.11 14:57:07
@Mystes: Nono! Itt az ellenpélda. Bár ahogyan mondod, a létezésem tényleg nem 100% :)
Szóval szerintem tényleg nem az a nagy kérdés, hogy Jézus létezett-e, hanem, hogy az amit az emberek neki tulajdonítanak az igaz-e. Illetve mi az, ami tényleg hit kérdés, tehát illik benne kételkedni. Egyébként szerintem még hívőként is lehet kételkedni. Pl. Elhiszem, mert hasznosnak érzem, vagy tetszik, de tudom, hogy ez bizonytalan. Mint Pascal. :)
Tardi Grada 2010.12.11 15:34:46
@Mystes: ööö, no nem akarok belemenni. Igazad van: vagy igen, vagy nem :) de egyszerre. Szóval kéne egy történelemtudós, hogy az eddigi kutatások alapján a történelemtudomány milyen valószínűséggel (az előző két szó aláhúzandó, kiemelendő) fogadja el illetve utasítja el Jézus létezését. Aztán 2 év múlva lehet, hogy lesz 3 új irat, ami alapján nő a valószínűsége, vagy kiderül, hogy valami hamisítvány és csökken... Nekem ez az érzésem a történelemtudomány logikájáról. A fekete-fehér/igen-nem válasz annak fontos, aki valami miatt érdekelt az eredményben.
El Mondo blog Eretneknek lenni 2010.01.12 10:00:00
Lehet, hogy valamit elrontottam. Eretnek lettem. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint az eretnek első jelentése: "Aki valamely vallás hiv. hittételeitől eltérő nézeteket vall". Ez az idézet további kérdések légióit hozza fel, azonban most szigorú leszek, és csak…..
Tardi Grada 2010.01.12 13:40:47
@Bobby Newmark: Ha már ennyire komolyan veszed a BKV-n olvasás kérdését... :) Amikor érdekel valami, akkor lehet olvasni és engem akkor érdekeltek ezek a könyvek, és ahogy említettem bekötöttem őket.

Mellesleg, ha a metróalagút egyik végén a családod van, a másik végén a munkahelyed és kb. napi egy órát töltesz az alagútban akkor ez az a hely, ahol a leginkább egyedül lehetsz. Erre utaltam amikor megemlítettem. Egyébként sokan vagyunk, akiknek az egyetlen hely, ahol olvasni tudunk az a BKV.
Dr. Szathmáry Eörs az ELTE Természettudományi Kar Biológiai Intézetének egyetemi tanára. Tagja az Academia Europaeának, 2008-tól levelező tagja a Magyar Tudományos Akadémiának. Az evolúcióbiológia nemzetközileg elismert szakértője. John Maynard-Smith-szel közösen írt…..
El Mondo blog Együnk az agyunkért 2008.08.12 08:02:00
Enni jó! Különösen akkor, ha jobb hangulatunk lesz tőle, és még az idegrendszerünknek is jót tesz. Sajnos nem ehetünk akármit, és főleg nem akármennyit. Júliusban jelent meg a Nature Reviews Neuroscience-ben egy összefoglaló azokról a kutatásokról, amelyek az elmúlt években a…..
2001-ben jelentették meg Dr. Horváth András űrkutató és szerzőtársai azt a hipotézisüket, amely szerint a Mars déli poláris vidékein kialakuló sötét foltok akár mikroorganizmusok működésére is utalhatnak. A sejtés közzétételét az amerikai kutatók heves tiltakozása…..
Egy biológus szemével Egy korábbi posztban, már szóba került az emberi szexualitás, önmegtartóztatás kérdésköre, most egy másfajta szemszögből folytatnánk a történetet a hűség és hűtlenség örök dilemmáját boncolgatva. A pockoktól elindulva körülnéznénk az ember…..
Tardi Grada 2008.06.10 15:38:04
netuddki! Igen, egy ilyen statisztika engem is érdekelne.

Azt hiszem, az a vélemenyem, hogy a házasság előtti szex nem biztos, hogy helytelen kiütötte a biztosítékot és elsikkadt, az utolsó bekezdésem üzenete. És így újra olvasva, lehet, hogy csak nekem nyilvánvaló, bocs, ha nem voltam elég explicit :) Pont abban segíthetnek ezek az ismeretek, hogy a szekuláris trendekkel szembemenjünk. Ha nem ismerjük a bennünk zajló folyamatokat, akkor folyamatosan küzdenünk kell egy sötét ismeretlen árnnyal amit bűnnek nevezünk, ráadásul a divatos vélemények azt hangoztatják, hogy nem kell küzdeni, engedj utat az ösztöneidnek és minden jó lesz! Tényleg bátornak és irracionálisnak kell lennie annak a hívőnek, aki ezzel szembe megy, a részletek ismerete nélkül. Nekem óriási megkönnyebbülést okozott annak az a gondolat, hogy ami bennem van, az "természetes", ennek ellenére nem ereszthetem szabadon az ösztöneimet, mert az káoszhoz vezetne, ugyanis ellentmondóak. Egyszerre van bennünk késztetés hűségre és nemhűségre. Döntenem kell, hogy melyiknek engedek, s ez a döntésem fakadhat abból is, hogy átlátom, hogy partneremnek és gyermekeimnek és nekem is jobb ha a hűség mellé állok. Külön öröm lehet egy kereszténynek, hogy ez a vélemény egybevág a Bibliával. Ha érdekel benneteket, akkor részletesen is kifejteném majd egy posztban, hogy pusztán racionális szempontból miért tartom nagyobb valószínűségűnek, hogy egy monogám kapcsolat jobban sikerül mint egy nem monogám. Találtam olyan irodalmat is, ahol játékelméleti modellekkel is megtámogatták ezt a véleményt. Szóval lehet bátorsággal is szembemenni a korszellemmel, de ha utánagondolunk a dolgoknak, az is segít.

A házasság előtti "komolyan gondolt" szexről pedig lehet vitatkozni, nem biztos, hogy igazam van. Nem csak a próba miatt lehet pozitív, hanem az is probléma lehet, hogy a kapcsolat kifárad, hiszen évekig tarthat az önmegtartóztatás a mai világban. Ez régen ismeretlen volt és úgy gondolom, hogy egy jó monogám kapcsolat fennmaradásához is kell a jó szex. Ezt lehet vitatni, hiszen nincsenek értékelhető statisztikáink sajnos.