Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aliz.dob

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Múlt héten jelent meg a blogon Krónikás posztja, melyben arról írt, mi az a tíz dolog, ami miatt szívesen letelepedne Malajziában. Erre érkezett válaszul Zsolt írása, aki idén év elején költözött haza másfél év után Malajziából. Amellett, hogy egy csomó szuper fotót…..
Ha őszinte akarok lenni, soha eszembe nem jutott volna, hogy Malajziában telepedjek le, úgyhogy kifejezetten kíváncsivá tett Krónikás írása, ami érintőlegesen kapcsolódik a Tíz dolog-sorozathoz. Ő azt szedte össze, mi az a tíz dolog, ami miatt le tudná képzelni ott az életét hosszú távon is (és mi…..
aliz.dob 2018.06.08 17:00:14
Penang nagyon jó hely, bár én nem telepednék le. Azért néhány évet kellemesen el tudtam tölteni a szigeten.
(Langkawi duty free zone, ezért olcsóbb az alkohol.)
Hol is kezdjem....ezerszer több látnivaló van a szigeten,mint amit a cikkben olvastam és a klímához is hozzá lehet szokni, csak kell pár hét. :D (Csak esős évszakban fátyolfelhős, a száraz évszakban kék az ég )Több helyen lehet fürödni a tengerben, sőt kifejezetten szép részek is vannak, amik a nemzeti park bejáratától túrázva, vagy kishajóval is megközelíthető. (Monkey beach, Turtle Beach)
A magyarországi szállások azért nem olyan minőségűek, ott minden szobához külön wc és fürdőszoba van, nekünk a condónkban volt fitness terem, két medence, fedett klímás tollaslabda pálya, ping-pong asztalok, portaszolgálat úgy, hogy nem egy top kategóriás házban béreltünk, hanem közel a munkahelyhez. A teraszról meg láttuk a tengert, az anyaföldet, kis szigeteket, és a legtöbbször a naplemente illetve a napfelkelte hihetetlen színekben ponpázott. (Óriási kontraszt van, a szegényebbek bádog tetejű, földes kisházakban élnek.) A maláj valóban nem egy lehúzós népség, max. Kuala-Lumpurban kell vigyázni,ott is inkább a taxisokkal. Esetleg az elején egy picit többet fizetsz a piacon, de ha már többször látnak, akkor már ez sincs. A leginkább talán a rendőrök különböztetik meg negatívan a fehér nőket. Ha igazoltatás van, tuti találnak valami kis szabálytalanságot. A fehér férfiak viszont nagy tiszteletnek örvendenek általában.
A sziget dél-keleti része ipari terület, rengeteg üzem, gyár van itt (Siemens, Bosch, Db...)főleg német vezetéssel, így sok a német vagy európai család. Magyarok is vannak páran.
Az északi rész Unesco által védett terület, az old town-ban hihetetlen épületek, templomok, utcácskák vannak. Ezen kívül is vannak lenyűgöző helyek, templomok, pl. Kek Lok Si, Floating Mosque, Khoo Kongsi, Penang Hill, Nemzeti Park..A buszozást csak ráérős esetben ajánlom, mert bár egész jók a buszok, de nincs menetrend, csak úgy hozzávetőleg. Előfordult, hogy 80 percet vártam egy 45 percenként közlekedő buszra. Viszont a taxi olcsó, mondjuk a benzin is. :D
A penangi street food világhírű. Tényleg nagyon jól főznek, mondjuk én pont a híres kajákat nem szerettem, mint pl a Laksa, Nasi Lemak, meg a babos jeges édességek (Ice kacang, cendol).
A klíma mindenhol baromi hidegre van állítva, a buszon, a moziban, a plázában, a munkahelyeken... Erről jut eszembe, a munkához való hozzáállásuk elég idegesítő egy pörgős európainak, jónéhány hónap kell, hogy nagyjából megbarátkozzunk vele. Nagyon ráérősek, szórakozottak, és mivel nem illik szólni, hogy nem értik a feladatot, van, hogy csak napok múlva derül ki, hogy nem halad a projekt. De kedvesség, segítőkészség és mosolygás az van ezerrel. Néha zavarbaejtő.
Az egészségügyi ellátás világszínvonalú,de csak a magánkórházakban, a dokik nagyrésze külföldi. Betelepülőknek a magánkórházakat fedezi a biztosító, helyi (nagyon gázos) kórházakba nem ajánlott menni.
Az oktatás szuper, de főleg a nemzetközi iskolákban.
Valóban nincs olyan nagy tisztaság, no de a mocsok és bűz nagyon túlzás. Számomra bosszantóbb a július környékén kezdődő szmogos1-2 hónap, amikor at indonézek esőerdőt égetnek, és átfújja a szél a füstöt.
A politikai korrupció a mi szemünkben durva, de semmit nem lehet belőle érékelni, kivéve a választás hetét. Számomra az volt az elszomorító, hogy már Magyarországon sem sokkal rosszabb a helyzet.
Óh, az utazásokról ne is beszéljünk! Legközelebbi csoda: Koh Lipe, Krabi. Kocsival (és hajóval)a maláj keleti parti szigetek lélegzetelállítóak (Perhentian, Redang, Tioman ebben a sorrendben) . Én Cameron Highlands-et és Melaca-t is nagyon szerettem. A fapadosok miatt megfelelő tervezéssel nagyon olcsón elérhető pl. Bali, Indonézia, Thaiföld, Kambodia, Vietnam, Hong-Kong, Sri Lanka, Singapore, Fülöp-szigetek,.... sőt, még Ausztrália is megfizethető. Még rengeteg jó és néhány rossz dolgot is tudnék írni, de jöjjön az a három, ami miatt én nem tudnék ott letelepedni. 1, A szeretteim, családom, barátaim hiánya nagyon megterhelő lelkileg, a 6-7 órás időeltolódás miatt a skype is nehezen összeegyeztethető. 2, Barátságosság ide vagy oda, igen komoly kirekesztettség érzés uralkodik el az emberen a nagy kulturális különbségek miatt, közös témákat sem nagyon lehet találni. (Mármint mélyebbeket.) 3, Baromi drága, és hosszú az út haza, így csak nagyon ritkán van rá lehetőség. Akármennyire jó hely Penang, időnként én úgy éreztem magam, mint egy aranykalitkában. De egy biztos, életre szóló élmény volt! :)
aliz.dob 2018.06.08 17:09:27
@gabors: Nem vicc a vallásszabadság, ott a muszlimok is ünneplik a hinduk, vagy katolikusok ünnepeit, és fordítva is. Ramadánt persze csak az tart, aki akar. A kínai malájok nagy része keresztyén, de vannak buddhisták is. Épp erről nevezetes Malajzia, hogy békében élnek a különböző vallásúak. Tapasztaltam.
aliz.dob 2018.06.08 21:09:51
@kronikas: köszi. :) Csak feltörtek az emlékek, elkapott a hév, a pici fiam meg épp aludt. Amúgy nincs ám időm írni. Jól esett Penangról olvasni.