Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ámon Csaba

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Talán a második gyerekkor, avagy a közelgő szenilitás jele, hogy így ötven tájékán hozzám hasonlóan sokan nyúlnak vissza fiatalkori olvasmányaikhoz, és olvassák újra kedvenc ifjúsági regényeiket, rosszabb esetben meséiket. Az élmény néha ugyanaz, néha csalódás, néha pedig még jobban is tetszik,…..
Hét tenger A polai rajtaütés 1. 2017.06.06 10:28:30
  A közelgő szép kerek, 99-ik évforduló kapcsán nyilván lesz majd néhány megemlékezés a neten az egyetlen magyar építésű csatahajó, a Szent István meglehetősen dicstelen pusztulásáról. A hajóról az elmúlt években örvendetes módon számos publikáció, könyv, újságcikk, tanulmány született, és talán…..
Ámon Csaba 2018.06.06 16:40:10
@savanyújóska: Úgy gondolom, igen. Csak arra gondoljunk, ha nincsenek, akkor a francia és az olasz flotta is (elméletileg) teljes egészében felvonulhatott volna az Atlanti-óceánra (ahol emiatt sikeresebben védhették volna a konvojokat), a német tengeralattjárók nem futhattak volna ki a Földközi-tengerre (és veszélyeztethetik a Szuezi-csatorna) forgalmát.
A francia és az olasz flotta kiépítette az otrantói hajózárat, melyet 1918. május 25 (most volt centenáriuma') Horty sikeresen tört át.

Persze ez csak relatív siker, de igazából az angol csatahajókat sem merték nagyon kimozdítani Scapa Flow-ból - és amikor kimozdultak, csatát is vesztettek (miközben a tengeri háborút is megnyerték, azzal, hogy Németország nem tudott kereskedelmi forgalmat folytatni, gyakorlatilag tengeri blokád alá került).

A drága pénzed felépített flották valójában egyik félnél sem a közvetlen harci cselekményekben döntötték el a világháború sorsát. Sokkal inkább az volt a döntő, hogy Anglia meg tudta védeni tengeri kereskedelmi útjait, míg Németország és a Monarchia beszorult a kontinensre, nem tudta az Egyesült Államokat saját érdekei mellé rendezni.

Azt tudtad, hogy az első világháború során valójában nagyobb űrtartalmat süllyesztettek a német tengeralattjárók, mint a másodikban? Számomra ez mutatja, hogy ezek csatahajók (dreadhought-ok) már az első világháború idején sokkal inkább elrettentő, mint közvetlen harci fegyvert jelentettek.

Még egyszer ez úton is köszi az alapos feldolgozásért.
:)
Hét tenger A polai rajtaütés 2. 2017.06.13 07:38:06
A csatahajók közül a bejárathoz legközelebb a Zrínyi és a Babenberg állt, Rossettiéknek azonban nagyobb vadra fájt a foguk. Ők az egyik osztrák-magyar dreadnoughtot szerették volna elsüllyeszteni, lehetőleg a zászlóshajót, a Viribus Unitist. Bár a felderítésnek köszönhetően tudták, hogy a sorban a…..