Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Írisz Koszorúja

55 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Top 15 betiltott könyv I. rész Betiltott klasszikusok listája (angol nyelvű!) ..
William Shakespeare éltéről nem sokat tudunk, az adatok hiányosak és gyakran pontatlanok. Születési helye Stratford-upon-Avon, egy falusias kisváros. Anyja földbirtokoslány volt, apja gazdag polgár. Shakespeare 18 éves korában, 1582-ben vette feleségül a nála 8 esztendővel idősebb Anne Hathawayt,…..
  A középkori dráma és színjátszás Shakespeare színpada és az a technika, melyet ez a színpad megkövetelt, közvetlenül a középkori színjátszásból fejlődött ki. Az antik görög tragédia műfai szabályai ismeretlenek voltak a reneszánszot megelőző évszázadokban. A középkorban kialakult drámai műfajok…..
  Reneszánsz ismétlés: itt Balassi Bálint szerelmi költészete, életrajz: itt Balassi Bálint vitézi költészete: itt..
Nagy dilemma eldönteni, hogy miből tegyen emelt szintű érettségit a kétségbeesett diák. Összeszedtem néhány kérdést és választ, remélem ez segít eldönteni, hogy érdemes-e emeltezni. Én azért vállaltam be a magyart, mert érdekel, ill. nem utolsó sorban a kiválasztott egyetemi szakhoz is kell majd az…..
Balassi Bálint szerelmi költészete,életrajz: itt Reneszánsz ismétlés: itt..
  Alapos kémiai és anatómiai tudás, lenyűgöző logika, a brit törvények és a század összes bűntényének beható ismerete. Sherlock Holmes a skót származású író és orvos, Sir Arthur Conan Doyle kitalált nyomozója, a viktoriánus kor szuperdetektívje, az egyik legnépszerűbb fiktív krimifigura az…..
1. Tiszta rím: a vers utolsó két szótagjában a hangok megegyeznek.  "Minden bokorban friss szín, friss öröm -De csak megvérez, amikor töröm!" (Tompa László)..
  Ütemhangsúlyos A hangsúlyos vers ritmusának alapja a hangsúlyos és hangsúlytalan szótagok szabályos váltakozása. Alapegysége az ütem: egy hangsúlyos és 1 v. 2 v. 3 hangsúlytalan szótag kapcsolata. Az ütemeket / jellel különítjük el. Az ütemeket szóhatárok, metszetek, sorvégek választják el. A…..
Zólyom várában született 1554. október 20-án. Apjától, a földesúr báró Balassi Jánostól nemcsak szertelen, zabolátlan természetét kapta örökül, de politikai kegyvesztettségét, ellenségeit is...
  1. Shakespeare így, ebben a formában sosem írta le a nevét, ez csak az utókor által átalánosan elfogadott írásmód. Saját nevét az író a következő változatokban írta le: Willm Shaksp, William Shakespe, Wm Shakspe, William Shakspere, Willm Shakspere, William Shakspeare...
Janus Pannonius (1434-1472) Petőiig az egyetlen magyar költő, akit ismert és elismert Európa. Neve költői név, a humanisták szokásának megfelelően felvett latin név  (Magyarországi János); családi neve, pontos születési helye  is bizonytalan. ..
  Reneszánsz= újjászületés. A reneszánsz részletesebb jellemzői itt. Giovanni Boccaccio (1313- 1375) a 14. századi itáliai humanizmus kiemelkedő írója és tudósa. Firenzében született, akárcsak Dante és Petrarca. Törvénytelen gyermek volt, apja Párizsban ismerkedett meg egy özveggyel, s tőle…..
  Az eredeti Grimm- és a klasszikus mesék legtöbbje igen brutális, melyek sokszor illenek inkább a horror, mint az esti mese kategóriába. Íme, kedvenc meséid eredeti története...
  Műelemzésünket három egységre tagoljuk, vagyis legyen bevezetés, tárgyalás, befejezés. A bevezetésben általában elhelyezzük egy költőt a magyar vagy világirodalomban, esetleg stílustörténetileg, pályájáról ejtünk néhány szót, mint például milyen jellemző témái, műfajai, stílusa van. Ezeken…..
Reneszánsz és humanizmus Reneszánsz=újjászületés, az antik kultúra újjászületése. A korábbi időszakokhoz lépest megnőtt az egyéniség szerepe, eltűnt a középkorra jellemző névtelenség. Tudatos programmá vált az emberi képességek sokoldalú kifejlesztése,az ember harmonikus kiművelése. Terjedni…..
    François Villon (1431-?1463) Párizsban született, Jeanne d'Arc megégetésének évében. Szülei szegények, apja korán meghal, így nagybátyjához kerül, aki egy jómódú, köztiszteletben álló pap volt. Ő tanította meg írni és olvasni is.  1443: a Sorbonne tanítványa, viszont nem szerzett diplomát.…..
 Dante Alighieri (1265-1321) az egész középkori európai irodalom legnagyobb költője, egyben tudós és politikus volt. Firenzében született, egy régi nemesi családban. Gyermekkorának legnagyobb élménye hogy 9 éves korában egy firenzei templomban megpillantotta a nyolcesztendős Beatricét, s többé ne…..
Jelentése: A Fehérvárra menő hadútra. (1055- A tihanyi apátság alapítólevele)   A nyelvemlékek A nyelv régebbi állapotát megőrző és a későbbi korokig fennmaradt írásbeli megnyilatkozások. A nyelvtörténeti kutatás forrásai a különböző nyelvi szinteken. A nyelvi rendszer változásai: hangtan,…..
    Minden kultúrában vannak mítoszok, eredettörténetek. Ezekkel magyarázták az akkor élő emberek az emberiség és a Föld keletkezését. Ezen kívül a számukra megmagyarázhatatlan jelenségeket, természeti tényezőket is ezek által próbálták meg megmagyarázni. Pl. a görögöknél azért van villámlás, mert…..
  Forrás: http://docplayer.hu/685308-A-holokauszt-aldozatai-a-magyar-irodalomban.html http://rabbi.zsinagoga.net/2014/01/21/10-zsido-szarmazasu-magyar-iro-es-kolto-es-persze-nehany-csodas-idezet/ A zsidó értelmiségiek több területen is fontos szerepet töltöttek be, de különösen meghatározó…..
  Az Augustus-kor legnagyobb lírikusa, az antikvitás költőfejedelme Quintus Horatius Flaccus (Kr. e. 65-8). Apja felszabadított rabszolga volt, de fiát gondos nevelésben részesítette. Horatius Rómában, majd Athénban tanult. Caesar meggyilkolásában csatlakozik Brutus és társai közé. Vergilius…..
  Összegyűjtöttem a 4 évfolyam kötelező olvasmányait. A középszintű kötelezőket mindenképpen érdemes elolvasni, de ezen felül van pár könyv, ami hasznos lehet írásbelin. A reflektáló résznél jól jön, ha tudtok írni irodalmi példákat, akár többet is. Ki tudja, mire ad pontot a tanár. Az…..