Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bonne

36 bejegyzést írt és 383 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogosz A pléhkrisztus, mint mém 2016.03.02 19:17:02
Vajon a pléhkrisztusok – amelyeket elnézve itt-ott, mindig azt látom bennük, hogy a profanitás csúcsai, épphogy nem az emelkedettségéi, és pont nem arra a transzcendentálisra emlékeztetnek, amire a kitalálóik szerették volna, hanem kifejezetten az anyagból levő földiségre, a pléh élettelen,…..
bonne 2016.03.04 11:16:51
Sőt, van egy, ami úgymond 3D-s:
hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9zus_sz%C3%ADve_kil%C3%A1t%C3%B3
A neve is pléhkrisztus, de hivatalos nevén J.Kr. kilátó
Ez a mém nem a múlt évtizedekben keletkezett, hanem pár éve.
A magyar kormány próbálja egyszerű diplomáciai konfliktussá silányítani az azeri baltás gyilkos kiadatását. Pedig a helyzet ennél sokkal súlyosabb. Nem tudjuk, miről tárgyaltak az elmúlt hetekben a magyar és azeri küldöttség tagjai. Azt sem tudjuk, Orbán Viktor vajon milyen…..
Határátkelő Mindennapi Anglia 2012.07.23 06:59:00
Milyen típusú szállást keressünk Angliában? Mire figyeljünk a közlekedésnél? Mi a helyzet a tévével, internettel, telefonnal? És a közbiztonsággal? Ha ezek a kérdések érdekelnek, akkor jó helyen jársz, hiszen (bár bevallottan csak egy általános kép felvázolására…..
"Sokkal tudományosabb módszerekhez kell folyamodnunk ahhoz, hogy a pozícióra méltó elnököt találjunk". A szuperköztársasági elnököt Sólyom László, Majtényi László és Dopeman köldökzsinórvéréből hozzák létre, amihez négy egységnyi biorépalevet adnaj hozzá,…..
Kedves élményeit osztotta meg hallgatóságával Rakonczay Gábor, aki egy igazi űrhajós üldözést is bemutatott a hallgatóknak.   „Amikor a szervezőkkel találkoztam, kicsit meglepődtem, hogy nem az utamról lesz szó, de akkor mondták, hogy ez a Star Wars fanclub, és hogy…..
OBERSOVSZKY MEGSZŰNT ÚJSÁGÍRÓNAK LENNI dr. Schmitt Pál érthetetlen és megmagyarázhatatlan döntése szépen, lassan, de biztosan egyre több embert ránt magával a métely és pokol fekete bugyraiba.  Hogy Schmitt belemegy porig aláztatásába és teljes…..
bonne 2012.03.31 14:36:11
@DR. DR. DR. rasztaparaszt: dehogy nyílik. Aki gondolkodik annak már nyitva van. Aki nem, a többség, azt egy ilyen interjú tökéletesen el tud altatni. Konkrét példákat látok magam körül: "jaj szegény smittpál, hogy meghurcolták őt tiszta igaztalanul...". Ez az interjú az érzelmekhez szólt, azon a nyelven beszélt, melyen a magyar társadalom nagyobb része ért.
A Hírcsárda zseniális írása, amit számomra érthetetlen okból a blogjára nem csak a facebook-oldalára tett ki, viszont annyira jó, hogy muszáj így is megosztanunk. (Képeket mi tettünk hozzá, azok készítője LIn és szarvas). Tisztelt Honfitársaim, magyarok a világ minden…..
Lopott, csalt, hazudott. Elhúz-e? Ezzel a feltűnő címlappal és az érintett arcképével jelent meg a Magyar Narancs, még a plágium-bizottság jelentésének közzététele előtt. De a többi baloldali médium sem volt sokkal kíméletesebb az államfőnkhöz az utóbbi hetekben. Azt se…..
Nem, nem egy falat kenyér, bár sokaknak ez a kérdés is naponta felmerül, 47 ezer forintból megélni hogyan lehet... de ez a poszt most utalás a március 8-án kelt írásomra, melyben azt jósoltam, hogy nem meri ebben az országban senki sem hivatalosan kimondani, hogy Schmitt plagizált és…..
Jezsuita bloggerek Hazafelé 2011.02.25 20:03:00
Kedves Peti! Köszönöm leveledet és kérdéseidet. Jól esett, hogy érdeklődtél! Már régóta nem volt köztünk kapcsolat, igazán örömmel kezdek neki levelet írni és válaszolni a kérdéseidre. Mióta utoljára levelet váltottunk, több kórházat megjártam különféle…..
bonne 2011.02.25 20:56:13
Richard Dawkins és George Coyne SJ beszélgetése alatt elhangzott Coyne részéről, hogy Isten nem a Magyarázatok Istene, és ha Dawkinsnak ez az egyedüli elképzelése arról, ami Isten lehet, akkor nem csodálkozik, hogy annó kikelt magából. Az oxfordi professzor szemét lesütötte forró…..
bonne 2009.12.05 00:15:35
@jabbok: hasonló, de én nem érzek húsbavágó különbséget. Inkább a klasszikus "az Elefánt egy láb!"...."nem igaz, az Elefánt egy nagy fül" típusú szóváltás:)) Elképesztő, hogy az emberi kommunikáció milyen érdekesen működik!
bonne 2010.02.18 14:12:42
@Felicitasz: biztos voltam benne, hogy tetszeni fog:)
Refrén: Előző cikkemben tettem fel a kérdést, hogy mi történne, ha a Kapcsolatot, mint alapvető elemet beépítenénk mondjuk a politikai, etikai felfogásunkba. Ezen azóta is sokat gondolkoztam. Észrevettem, hogy ennek így több oldala van, mint előre sejtettem. Ugyanis ahol…..
bonne 2010.02.05 18:22:01
@YganA: köszi a tippet a Christakis könyvvel kapcsolatban. Rákerestem a neten:)

és mindenkitől elnézést, nem szándékozom elhanyagolni a párbeszédet, csak sok munka gyűlt fel és lassan kezdődik egy "utolsó száz méteres sprint" és sok energiát s időt igényel.

Amúgy az eddigi kommentekben rengeteg jó ötlet elhangzott, különösen is tetszett az, hogy milyen érdekes, ahogyan Jézus látta a tanítványait, pl Pétert.
bonne 2010.02.05 21:47:04
@felician : "bonne példáuk mostanában olyan profin lekerekített posztokat kreál"
na most erre mit mondjak:)))

volna bőven mit kibontani, sokkal több, mint amennyi első ránézésre látszik;)
bonne 2010.02.09 09:40:04
@hot little bitch: Szóval, foglaljuk össze, hogyan is látod, amit teszek: "bestiális, alávaló, buta, bugyuta". Aztán háromszor ugyanaz az érv nem teszi súlyosabbá, de lehet hogy csak egy glitch.

Vagy te érted félre, vagy én nem fejeztem ki jól: a potenciál nem az intelligenciára épített fogalom, korábbi kommentelők szépen ráéreztek erre. Igen, tudatában vagyokaz önkényességnek, ahogyan antropomorfizáljuk a fogalmainkat, hogy csak mireánk lehessen alkalmazni. Épp ilyen előítéletekkel szemben hoztam példákat az állatvilágból és azt hiszem, hogy te pontosan az ellentétét érezted ki belőle, mivel szerintem a méltóságnak nem szabad csupán emberi fogalomnak lennie.

Amit ismét a harmadik pontban a potenciálról írsz, csak arra utal, hogy itt félreértés van. Egy az egyben elfogadnám az érvedet más körülmények között, de figyelmedbe ajánlom azt, hogy milyen kontextusban jött fel a "potenciál": nem arról beszélek, hogy a bicska rájön, csavarhúzóként is tudják használni, hanem arról, hogy két összekapcsolódó rendszer mindig valami újat kreál, ami több, mint a részek összege.

Egyelőre ennyi, kicsit gondolkozz el róla.

PS: ami meg a hármas pont spermium-érvét illeti: úgy néz ki, erős antropocentrikus előítélet van benned mindenféle hímivarsejt rovására...
A sikerfilmek történetét dokumentáló szakemberek, művészettörténészek 2010-től újabb fejezetet illeszthetnek eddigi feljegyzéseik közé. Az Avatar, minden idők eddigi legnagyobb pénzügyi ráfordításával készült – és már eddig is a legnagyobb pénzügyi nyereségét…..
bonne 2010.01.24 03:37:42
@kis_csirke: igen 3D-ben néztük:)
A sztori kész Pocahontas, lásd alább:
www.kreten.hu/vegyes/2140b.jpg

De azt hiszem, ez is egy mese. Mese felnőtteknek. És úgy is kezelendő. Hogy naív? Melyik mese nem az? A mese ad egy fantáziavilágot, ahol a dolgok nem az általunk megszokott mederben folynak. Ha túlságosan naív, vagy túlságosan valószerűtlen, még ha nem is történik a mesében semmi érdemleges, csupán azáltal, hogy egy ilyen "tükör-világot" mutat be megnöveli a kontrasztot a valós és elképzelt világ között. Ez segít abban, hogy jobban lássuk a valós világnak azon elemeit, amelyben ez a kontraszt erősebben megnyilvánul.

A kibányászandó érc, az "unobtanium" szó szerint "elérhetetlent" jelent, jelképezi azt, hogy a mások életének árán, a kapcsolatok rombolásának árán semmi érték nem nyerhető ki sehonnan...

Ami engem illet, jót szórakoztam, nem bánom, hogy megnéztem, sőt, örülök.

Aztán benne visszacsengett (számomra, mert belemagyarázni nem akarok dolgokat) az Ubuntu filozófiája, az, hogy ebben az elképzelt világban mindent a Kapcsolat határoz meg, a benne élő lények egymással mély lelki kapcsolatban tudnak élni, legyen az a lovuk vagy a sárkányuk, vagy a természet egésze. Őket ez a Kapcsolat határozza meg, ezért akárminek a pusztulása önmaguk egy részének pusztulását jelenti, ezért fájdalmas.

A főhős átalakulása nekem nem tűnt nehezen hihetőnek. JS, amint pár hónapot eltöltött az avatarja testében a következőképp fogalmazza meg élményét a naplójában: "Kifordult a világ, többé nem tudom, melyik lét az álom és melyik a valóság." Az ehhez hasonló állapotok mély exisztenciális változást képesek okozni az emberben. Számomra az lett volna nehezen hihető, ha e változás és értékrend-átrendeződés nem történik meg JS-ben az előbb említett naplóbejegyzés után. Egyébként az is érdekes, hogy ezt ő a filmnek pontosan a közepén mondja.

Kifordul a világa, ennek következtében átrendeződnek az értékei, majd amikor ez megtörténik, minden visszafordul. Egyébként ez történik az imában is, a lelkigyakorlatban is.
@Talon Karrde: szerintem Satori eredetileg nem "provincializmust" akart írni, hanem "kolonializmust".
bonne 2010.01.24 20:00:18
@tistedur: ez mindent megmagyaráz
A média égboltozata vakító fényű állócsillagok világa. Zenészek, diktátorok, futballisták, vagy netán ezek ötvözete, a nagy testvér győztesei, az élet apró incidensei mellett (válás vagy éppen egy átmeneti idegösszeroppanás) is megkapóan megközelíthetetlennek, és éppen…..
bonne 2010.01.16 21:44:22
@türkiz: azért lehet rosszabb is.
Például eshet...
bonne 2010.01.17 23:55:35
@amancich: "A jelenlegi beszélgetés ugyanakkor szűkebb értelemben a katolikus, tágabb értelemben a vallásos gondolkozás keretei között zajlik, ahol ez a deklaráció megtörtént."

... érdekes, erről nekem eddig nem szólt senki! Az, hogy a jelen beszélgetés milyen keretek közt zajlik, azt legyen szíves békén hagyni, ha kérhetem, már csak azért is, mert nem csak katolikus és nem csak vallásos olvasók látogatnak ide.

Vagy álljunk neki íratlan szabályként kizárni mindenkit, aki nem fújja kívülről a zsinati dokumentumokat és a nagy dogmakönyvet? Mert akkor én is emelem kalapom.

Ha tetszik ha nem, mind egyszerű emberek vagyunk.
bonne 2010.01.19 11:23:12
@amancich: a blog címe csak annyit rejt, hogy ki ír, azt nem, hogy miről. Van aki lelkiségről, van aki tudományról és van aki politikáról meg filmekről. Mindez az élet része, ahogy rendalapítónk Szent Ignác kitűzte a célt: mindent Isten nagyobb dicsőségére. De értem eszmefuttatásodat, ezen nem fogunk összeveszni.
Jezsuita bloggerek Az Ubuntu 2010.01.06 08:30:00
Van egy frappáns és többnyire lefordíthatatlan kifejezés, amit mi magyarok oly találóan tudunk használni annak a kifejezésére, hogy egy bizonyos axiómarendszerből lehetetlenség tetszőleges eredményre jutni. Úgy hangzik, hogy „fából vaskarika” (egyesek tanult…..
bonne 2010.01.09 14:24:55
@berciXcore: be akartam linkelni, de valami miatt kimaradt. Köszi:)
bonne 2010.01.18 11:20:54
@hot little bitch: kérlek szépen, ezeket én nagyon szeretem, ramachandran az egyik kedvencem:)
Sőt, ha jobban belegondolok, írtam is ezekről a dolgokról a Zuhanó repülő és boncolókés, A magyarázatok istenének élete és halála, meg még pár egyéb posztomban.
Nézd meg, ha nem hiszed.
Mi ösztönzi az embereket kérdések feltevésére? Mi tesz bennünket kérdezőkké, Keresőkké? Ilyen és hasonló dolgokkal tervezek halálra untatni mindenkit a következő percek folyamán. Habár nem mindenki dolgozik kutatási központokban, ahol olyan dolgokkal foglalkoznak, mint…..
bonne 2010.01.13 18:43:22
@mammamusz: egy dolgot mindenekelőtt érdemes leszögezni, amit írok, nem szentírás.

Van még egy dolog, az, hogy mindezt nem "kell" akarnod, történik ez anélkül is. Mert vannak bzonyos vágyaink, mélyebben, mint az akaratunk.

Meg egy olyan dolog is van, hogy Isten a legmélyebb vágyainkon keresztül beszél hozzánk.

Azt hiszem, ez válasz a kérdésedre.
bonne 2010.01.13 18:45:25
@mammamusz: megtapasztalás szintjén nem mindegy, hogy a "szentlélek vezeti eléd a jelzéseket", vagy "a szentlélek alakítja legmélyebb vágyaidat, hogy a világ dolgait egy bizonyos módon értelmezd" ??
bonne 2010.01.14 18:53:50
@türkiz: "(Azért kíváncsi volnék, ki van a név mögött...:))"
Eddig sem volt titok:)))
Jezsuita bloggerek BÚÉK 2010.01.04 09:49:00
Történt egyszer, hogy az anyaméhben fiúikrek fogantak. Teltek a hetek, és a fiúcskák növekedtek. Ahogy növekedett a tudatuk, úgy nőtt az örömük is:
 - Mondd, nem nagyszerű, hogy fogantattunk? Nem csodálatos, hogy élünk?
 Az ikrek elkezdték felfedezni világukat. Amikor…..
bonne 2010.01.04 12:29:38
@kis_csirke: egy az egyben:))))
FérjBlog a forralt bor veszélyei 2009.12.22 08:52:00
Miután megállapításra került, hogy a forralt bor kimozdulós pia, csináltunk itthon is. Épp csak jelzésértékű mennyiséget, hogy legyen egy bögrényi a szomszédoknak. Meg is lett a tanulság. A forralt bor nem csak azért veszélyes, mert forró, meg azért, mert bor, meg azért, mert…..
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..
November 6 és 10 között a Vatikán asztrobiológia konferenciát rendezett 31 kutató részvételével. Az asztrobiológia egy igen szerteágazó interdiszciplináris tárgy, az élet kapcsolatát kutatja a világegyetem többi részével. Helyet kap benne a fizika, biológia, kémia, geológia,…..
bonne 2009.12.03 15:44:58
bonne 2009.12.04 12:27:37
@kaktussz: Minden lehet pótlék, de ez nem jelenti azt, hogy minden az. Amúgy sem a témátúl függ, hogy ez most pótlék, vagy sem, hanem az egyén hozzaállásától.

Amíg az ember csak a barlang környezetéről tudott, a kérdései a barlang környesetére vonatkoztak. Amikor sejteni kezdték, hogy a Föld gömbölyű, felvetődtek azok a kérdések, hogy mi van ott, ki van ott. Amikor megtudtuk, hogy Naprendszerünk csak egy a sokmilliárd közül, kérdéskörünk természetszerűleg kitárult, hogy magába foglalja az egész mentális világot.
bonne 2009.12.07 17:15:09
@fuhur: a cikk végén a D9-hez eredetileg gy link is tartozott, nem is tudom, hová tűnt. Nos, mindegy, a District 9-ra vezetett (volna), mint kifejezett példája annak, hogy csak azért, mert a "másikat" ezennel nem "niggernek" vagy "zsidónak" hívjuk, hanem "ráknak", a viszonyulásunkon nem fog változtatni. Maximum csak a felszínre kerülnek azok az iszonyaink, amelyeket emberekkel szemben "nem illik", illetve politikailag nem korrekt dolog emlegetni.

Amúgy szerintem sem róluk szól, hanem rólunk
Az alábbiakban nagyon nagy együttérzéssel és compassioval, együttszenvedéssel szeretnék beszélni arról, amit „sérült férfiasságnak” is mondhatnék. Csak utalásszerűen hadd említsem az ezen a területen támadó nehézségeket: a homoszexualitást nagyon merész dolog…..
bonne 2009.12.03 21:02:12
@jabbok: "Csak nem értem, miért nekem címezted."

Nem személyeskedésnek szántam, csak egy input volt. Amúgy a válasz három kommenttel feljebb, onnan láthatod, hogy nem vádként írtam, csak szempontként.
bonne 2009.12.04 00:56:05
@jabbok: azzal amit írtál, teljesen azonosulni tudok. Ugyanakkor az is elgondolkodtatott, hogy azt mondtad, lehet, hogy két fronton viszem a vitát. Ezen még gondolkodnom kell.

Úgy egy órája az a gondolat járt a fejemben, segítve önmagamat saját gondolataim legteljesebb kifejezésében, hogy amíg jó/rossz kategóriában gondolkozunk, amig azt amásikat, aki szemben ül velünk csak a fekete/fehér kategórián keresztül tudjuk szemlélni, addig elzárjuk magunkat a compassió, az együttérzés elől. Igen, van az Egyháznak egy erkölcsi tanítása, de ugyanakkor van egy együttérzésről szóló tanítása is, aminek nagyobb súllyal kellene szerepelnie.

Namármost ember legyen a talpán, aki e kettőt szépen meg tudja magában fértetni... Nem arról van szó, hogy kiderítsük, ki hibás és miért, egyeseknek ez evidens, másoknak nem annyira vagy egyáltalán, ez nem fog minket compassióra nevelni (nem azt jelenti, hogy kérdéseket nem tehetünk fel!). Az eddigi vita folyamata is számomra azt mutatja, hogy ez egy óriási nehézség, rengeteg oldala van - vagy pedig nagyon egyszerű, csak nem vesszük észre. Magam számára ezt vontam le Pacsy cikkjéből.
bonne 2009.12.04 20:35:25
@jabbok: örömmel és szívesen:))
  A román nemzeti ünnep talán megér annyit, hogy külön poszt szülessen róla itt is, pláne, hogy ma igazán nem unatkoztunk (eddig, és hol van még az éjszaka), nézzük a fejleményeket.   Kezdődött azzal, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hajnalban…..
0. Vagyis bevezető. A hír, miszerint a Vatikán tárt karokkal fogadja a tradicionalista anglikán papokat és híveket enyhén szólva is vegyes fogadtatásra talált. A sajtótájékoztató másnapján a Guardian egy nagyon de nagyon meglepett Rowan Williams portréval a címlapján közölte:…..
bonne 2009.11.24 16:41:17
@izrael miszteriuma: a cikkben már említve volt, 2-es pont vége felé
bonne 2009.11.26 21:39:15
@kb.137: nem vagyok az ellen, hogy ha valaki be szeretne lépni az Egyházba, ne tennénk ezt könnyebbé, csupán a szigetország gondolkodásmódja
(ami enyhén szólva is sajátos) ismeretében eme lépés _módja_ volt problematikus.

Személy szerint azt találom legideálisabbnak, ha mindenki abban a hitben tudna élni, amelyhez a szíve közelebb áll, tehát eddig rendben.

A probléma nálam ott kezdődik, ha a nyilvánvaló jószándék kivitelezését megbonyolítja a kommunikációhiány, tapintatlanság, stb. Akármennyire is híres Róma a tapintatos fogalmazásmódjáról, a szigeten még ez is "barbárnak" számít, és itt nem a vallási dimenzióra célzok, hanem úgy általánosságban.

Mondjuk, az is igaz, ezt meg kell hagyni, hogy épp ebből kifolyólag majdhogynem lehetetlen egy olyan megoldást találni egy Angliát érintő ügyben, amelyet legalább az érintettek fele ne találna sértőnek. Ez is az itteni kultúra része, mondhatni nemzeti sport: adott idő alatt hány olyan dolgot tudunk találni, amire ráfoghatjuk, hogy sértő, vagy nem korrekt...
bonne 2009.11.26 23:37:18
@kb.137: that's about says it all :))
A Piramis annak idején még ezt egy utópiszikus sóhajnak szánta. Akkor még nem tudtuk, hogy a csoda igenis lehetséges! Jó 6 éve ugyanis piacra került a Second Life (második élet) nevű internetes valóság-szimulátor. Lényege, hogy boldog felhasználók ingyen és bérmentve képesek…..
bonne 2009.11.13 18:00:21
@Tamás7: "jó lenne regisztrálni magamat"

lehet is, pl Dobogókőn, 3, 5 vagy 8 napra, ahogy jólesik:)

azt hiszem, a portálunkon van elérhetőség
bonne 2009.11.13 18:16:32
www.newscientist.com/article/mg20427347.200-philip-rosedale-the-web-needs-to-be-more-lifelike.html

Friss cikk. a 250ezer játékos eddig összesen 1 milliárd órát töltött a secondlifeban.

A cikk nem tér ki arra, hogy ennek hány százalékát töltik a real life-ban... hhehe
bonne 2009.11.25 11:41:00
@antikanti: jaj, de mennyire egyetértek! Sőt, ezekben a helyzetekben még nem is illik az egészet szóbahozni, mert ez a tökéletes menekülési útvonal: az erkölcsi abszolúthoz kötődik, szent, tehát érinthetetlen (nem szbad senkinek sem hozzányúlni), pozitív énképet ad, stb.

Nehéz kérdés, na. Az én problémám itt, hogy ha egy alkoholfüggőt egy bizonyos módon közelítek meg, akkor ez miért nem érvényes más függésekre? ...örök misztérium.

...Vsz egy AA csoport sem létezne, ha a szabályokat egy tagadásban lévő alkoholista írná...