Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mercator

0 bejegyzést írt és 229 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megjelent a Magyar Tudományban egy újabb cikkem "Vajon számítógéppel szimulált Világegyetemben élünk?" címmel, és online el is érhető a teljes cikk. Az ateizmus szempontjából a téma azért érdekes, mert egy az istenhithez hasonló metafizikai kérdésről van szó. Sőt, lehetséges az, hogy valaki úgy…..
mercator 2014.07.04 14:46:16
Ebben a témában két éve írtam: csikiati.blogspot.hu/2012/10/vilagunk-egy-szamitogepes-szimulacio.html

egy érvet és válaszomat kiemelem itt is:
Érv:
Ha egy civilizáció elér a fejlettség bizonyos fokára, szimulációkat kezd futtatni önmagáról. Csak idő kérdése, hogy a szimuláció újabb szimulációt indít el, mivel az is egy szimuláció. Mindebből viszont az következik, hogy ha létezik egy sor ilyen civilizáció, akkor tekintve az univerzum fennállása óta eltelt időt (kb. 14 milliárd év), sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy világunk egy számítógépes szimuláció, minthogy világunk az egyetlen eredeti.
Cáfolat:
Ez az érv azt feltételezi, hogy képesek vagyunk kívülről ránézni az egész lépcsős rendszerre, és a legalsónak, az eredeti világnak az időintervallumához szabadon hozzáférünk. Magyarul: tudjuk, hogy az eredeti világ X milliárd éves, tehát azóta biztosan volt idő szimulációkat készíteni. Ezzel csak az a probléma, hogy ha világunk egy szimuláció, semmi ilyen információhoz nem férünk hozzá, ugyanis lehet, hogy világunk tényleg egy szimuláció és úgy van felépítve, hogy X milliárd évesnek tűnjön, amikor csak 100. És ekkor annak valószínűsége, hogy szimuláció vagyunk, nem nagy, hanem maximum 50%. Tehát a végső valószínűség nem magas, hanem valahol 0 és 100% között van. Laikus nyelven: eldönthetetlen.
Blogosz A szeretnivaló giccs 2013.12.04 00:07:12
Valami szépet kellene írnom. Újságba. Cikket. Megígértem. Mert bejött egy olvasó, egy idősebb úr, aki amúgy fényképész, és megkért rá. Hozott egy frissen kiadott albumot, amelyben a saját, virágokról készített felvételei vannak. És nagyon lazára vette: csak ideadta, hogy…..
Friss hír az Borsonline-on az, hogy egy mélykúti férfi élettársa fejét szétzúzta ördögűzés címén. Én szokásosan ezekhez a hírekhez azt a körítést szoktam tálalni, hogy lám-lám a vallás milyen káros, hiszen ha a férfinak nem lett volna az ördögűzés a fejében,…..
mercator 2013.09.25 20:57:42
@Infomáció: szerintem az egész rákfenéje az önmagukban (értsd: elmefüggetlenül) létező ideák létének elfogadása. Van aki ezt butaságból teszi, van, aki tanultan.
Indiában megöltek egy neves racionalistát, és most egyesek a babonás tevékenységekkel való pénzszerzést szeretnék illegálissá tenni odaát, és FaceBook csoportunkban felmerült egy kérdés egy cikk kapcsán: Érdekes problematika. Vajon szabad-e, érdemes-e, praktikusan…..
mercator 2013.08.28 15:12:42
@Bobby Newmark: Nem értek ezzel egyet, mert pontosan ezt tapasztaltam.

<<- Azt hiszem ennél pontosabban nem tudnám körülírni a problémában rejlő iróniát.

(amúgy meg totál igazad van, fenti megnyilatkozás csak művészi önkifejezés:) )
Válogatott okosságok Önégetés 2013.03.28 21:16:35
Kicsit megkésve érkezett szerkesztőségünkbe a hír, de kár lenne szó nélkül elmenni mellette. Történt ugyanis, hogy a magyar-román összecsapás előestéjén a harmadosztályú FC Caracal derék oltyán szurkolói magyarzászló-égetésre ragadtatták magukat. Ez önmagában még nem…..
mercator 2013.03.29 08:41:52
Az elv hasonló lesz, mint a nyúlgátaknál. Míg a nyúlgátaknál húsvétról megmaradt tapsifüleseket alkalmaznak, addig a Római-parton használt Nokiákból, erkölcsileg elavult iPhone-okból és leselejtezett Blackberrykből épül a védelmi gát. A mobilokat betonba öntve…..
„Egész Dél-Amerika latin, nekünk sem szabad elmaradnunk mögöttük” - indokolta az oktatási államtitkár, hogy miért latint és nem angolt kell tanulni a nyolcosztályos gimnáziumokban. „Főként a hátrányos helyzetű gyerekek példaképe lehet Antonio Banderas és Jennifer Lopez.…..
A kép illusztráció, nem biztos, hogy a medjugorjei esetről szól. Kérdezem tehát, hogy valóban egy ilyen istenben hisznek a hívők?! Egy bohóckodó, embertelen istenben?! Mert ez szerintem minden, csak nem bölcs és jóságos. Egy ilyen istenhez ugyan mi a fenéért imádkozna valaki,…..
Akit nem zavar a latin nyelvű GPS és, hogy nem lehet vele úgy általában semmilyen garázsba behajtani, annak remek vétel lesz a XVI. Benedek számára készített új pápamobil. A katolikus egyházfői autók idei szakkiállításán is összesen csak egy modellt mutattak be a gyártók,…..
Gyakran megtörténik, hogy egy szobor úgy dönt, hogy mostantól elkezd sírni egy kicsit. Így döntött egy Krisztust ábrázoló szobor is az indiai Mumbaiban 2012 márciusában. Jöttek is a keresztények csodájára járni és nagy volt az áhítat. Az emberek gyűjtötték Jézus…..
- Ez a metálszakkörök világnapja. - 1963. november 22-én avatta fel II. Erzsébet királynő ünnepélyes keretek között az első postaládát az Antarktiszon. - Ezen a napon ünneplik belső-uráli népek a csapágygravírozást. Ilyenkor nagy tüzeket raknak, és mindenért belépőt…..
mercator 2012.11.22 09:07:49
Mivel a Tízparancsolat is a történeti alkotmány része, ezért azt is módosítja a két kormányzópárt, ezzel is kihúzva a talajt a Semjén Zsolt ellen acsarkodó liberális média lába alól. Az ortodox, a katolikus és a protestáns után egy nemzeti együttműködési tízparancsolat…..
A Szkeptikus Társaság rendszeresen kap leveleket. Támogatókat és kritizálókat egyaránt. Az ellenérdekeltek támadásai sem ritkák, tevékenységünkből fakadóan számítanunk kell rájuk. Nehéz azonban megszoknunk az erős indulatokat, amivel például a legutóbb érkezett e-mailben is szembesültünk. Nem ezért…..
Az 5-ös iPhone miatt sorban állások adták az ötletet a cupertinói cégnek arra, hogy elkészítse ezt a remek alkalmazást. Az alkalmazás sokoldalú. Miután elindítjuk és bejelentkezünk az Apple azonosítónkkal képesek leszünk bárhol sorban állni bármiért. Az app felhelyez minket…..
mercator 2012.10.05 15:30:48
Jezsuita bloggerek A Safarov-affér 2012.09.08 02:01:06
Hol vannak azok az idők, amikor Kohl kancellár könnyekig hatódott, mert Németh Miklós – amúgy szocialista – miniszterelnök kijelentette, hogy nem vagyunk emberkereskedők, és ingyen kiengedtük a keletnémeteket. Ennek az ingyenességnek azonban mégis váratlanul nagy volt a hozama: a…..
Bartus László, a Fesz van c. könyv híres szerzője a héten eleresztett egy cikket az Amerikai Népszavában, mely nem Magyarorsszág legolvasottabb napilapja, de annál vehemensebb reakcókat kapott néhány helyről. A buta reakciókat nem linkelem, mert nem akarom reklámozni, és…..
Egy héttel a plágium botrány kirobbanása után, végre megszólalt Schmitt Pál. A felmerült vádakra eddig mindössze egy kevéssé meggyőző közleményt adott ki hivatala. Maga az érintett nem reagált. Nem reagált, sőt, nyilvános programjait (szintén meglehetősen nehezen komolyan…..
mercator 2012.01.19 13:32:43
@Sokorai_Atala: Az [origo], viszont őket a szerzői jogi törvnyekre hivatkozva nem engedték felvételeket készíteni. Továbbá maga SP is elismerte a rádióban, hogy az a 180 oldal "azért azonos, mert azonos törzsanyagból dolgoztak" Georgievvel. Ha ő állítja, hogy azonos, aki azt kéne állítsa, hogy nem azonos, kik vagyunk mi közemberek, hogy kételkedjünk benne?
"Krisztus mondta: ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt nálatok (Jn 15,18). Különleges aktualitást kapnak ezek a szavak ma, amikor sokan szerte a világban össztűz alá vették hazánkat – fogalmaz írásában Székely János…..
Jeremy Clarkson nagy szájára úgy tűnik utaznak a brit tévénézők. A világ legjobb autós tévéműsorának egyik műsorvezetője iszonyú vicces és nagyon gyökér is tud lenni, ezt általában egyszerre abszolválja, és úgy szól be bárkinek, hogy közben sírva röhög az ember - már…..
Heti póz sorozatunk eddigi legszokatlanabb darabját mutatjuk be olvasóinknak. Íme, a misszionárius póz! A szeretkezés manapság legismeretlenebb formája. A nő alul, a férfi felül van. Hihetetlen, de nem kell egymás fenekében turkálva nyelvcsapkodva spánielszemmel fakjázni, vagy…..
mercator 2011.12.03 16:11:31
@halál megdöglessz kinyírunk ®: szerintem írj erre egy scriptet, az kevesebb fárdtsággal jár
Mai fiatalok "Egy zágrábi általános iskola 14 éves, nyolcadikos diáklánya fogadásból egy hónap alatt száz férfival feküdt le." – nyilatkozta Gordana Buljan Flander pszichológus (egyben a zágrábi gyermekvédelmi klinika igazgatónője) a Zagrebancija portálnak.…..
mercator 2011.12.03 13:59:09
@neoteny: és mit érnél el ezzel? A zalany elolvasná ami őt érdekli, a másik meg megy tüzgyújtósnak.

Mondjuk, személy szerint egy HVG-FHM párosítást szívesen elfogadnék:))
mercator 2011.12.03 14:22:55
@ColT: tévés showk? ugyan már. ugyanúgy választhatsz, mint amikor vasárnap esti színház között és vasárnap esti szomszédban történő családi erőszak nézése vagy hallgatása között. Ki-ki ami érdekli. Ez olyan, hogy panaszkodom, hogy a tévéből egyfolytában szar folyik és mégis eszem azt a szart, panaszkodni is csak azért teszem, hogy javítsak az imidzsemen...