Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GhostTown

47 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egykori Kelet-Poroszországban (ma a kalinyingrádi régió, Oroszország része) fekvő, Rominten település az első világháború előtt az akkori német császár II. Vilmos egyik kedvenc szarvasvadászhelye volt. A közelben 1891-ben építtetett is magának egy hatalmas vadászkastélyt, amelyben utoljára…..
Port Vlagyimir, Oroszország északi részén a murmanszki régióban fekszik egy kis szigeten, amelyet valaha a környéken élő számik "shalimnak" vagyis "istennek" neveztek. Az itt élő számi törzsek egészen 1608-ig teljesen függetlenek voltak, ám ekkor a szigetet a közeli ortodox egyház területéhez…..
Norilszk 14. városa a mai Norilszk várostól nem messze fekszik, tulajdonképpen annak szomszédságában. Az 1930-as évek végén a környéken több bányát is megnyitottak, a bányászok nagyrészt kényszermunkások voltak, akiknek csak kis része élte túl a súlyos megpróbáltatásokat. Az egyik ilyen…..
A Szovjetunióban annak fennállása idején nagyon sok úttörőtábort hoztak létre, ilyen volt a Szentpétervártól nem messze található "Barátság" nevű is. A blogon már volt szó a Szkazka, nevű úttörőtáborról. A Barátság tábort 1967-ben építették, hatalmas területen, hogy az épületeket jól el tudják…..
A Hotel Repinszkaja a Szovjetunió egyik leghíresebb szállodája volt. 1973-ban kezdték el építeni E. I. Jarmolinszkij vezetésével a Finn-öböl partján, Szentpétervártól északra. A szálloda a Primorszkoje autópályától nem messze épült, a közelében volt a híres Olen étterem is, melyről már volt szó a…..
Apapelgino egy nagy város volt Csukcsföldön, amely a közeli Pevek repülőtér kiszolgálására jött létre 1939-ben, az északi sarkkörön túl. A repülőtér az Aeroflot, a legnagyobb és egyetlen szovjet légitársaság tulajdona volt. A szovjet korszakban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a településen,…..
Egy, a mai napig szigorúan őrzött katonai létesítmény bújik meg a föld alatt, nem messze Vlagyivosztoktól a Csendes-óceán partvidékén. Az objektumot a hidegháború idején hozták létre, abból a szándékból, hogy a szovjet tengeralattjárók innen indíthassanak támadást az amerikai flotta ellen, illetve…..
Az Oktyrabszkij-telepet 1960-ban hozták létre a Bajkálontúli-régióban azzal a szándékkal, hogy a közelben található nagy mennyiségű uránércet kibányásszák. Eleinte csak tudósok és mérnökök érkeztek a városba, azonban később már egyre növekedett. Egy valamit azonban nem vettek figyelembe az építés…..
A híres szovjet Olen (Szarvas) éttermet 1963-ban tervezte meg egy leningrádi (szentpétervári) építész páros, Szergej Ivanovics Evdokimov és Aszkold Petrovics Izoitko. Majd négy év múlva meg is épült a Leningrádhoz tartozó Zelenogorszk nevű kis város közelében, amely közkedvelt célpontja volt a…..
Moldova fővárosának, Kisinyovnak (Chisinau) a központjában áll egy régi szovjet típusú cirkusz, amelyet teljesen elhagytak. A cirkuszt 1981-ben építették amikor még az országot Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaságnak nevezték. Az itt dolgozó cirkuszi alkalmazottakat a moszkvai cirkuszi…..
A Szentpétervártól mintegy 40 km-re található "Dűne" panziót, 1966-ban építették a Sestroreck-i üdülőtelepen a Finn-öböl partjára. A panzió egészen a bezárásáig szanatóriumként üzemelt és a szocializmus idején beutalással fogadott vendégeket. A beutalásos rendszernek a Szovjetunió összeomlásával…..
A Grúziához tartozó, de a független Abházia fővárosában, Szuhumiban található az 1917-ben alapított "Szovjetunió Kísérleti Patológiai és Terápiás Kutatóintézete". A kutatóintézetben leginkább majmokon folytak különböző kísérletek. Ebben az intézményben kezdtek el keresztezni majmokat más…..
A Belgorod mellett található Vitamin és Gyógyszergyár 1959-ben épült meg és a Szovjetunió fennállása idején az egyik legnagyobb gyógyszergyárrá nőtte ki magát. Az 1970-es évek közepén a gyógyszergyár leginkább a C és a B-vitamin gyártására koncentrált, amiket főleg a szocialista országokba…..
Magának az intézetnek a története egészen az 1800-as évek végéig, pontosabban 1881-ig nyúlik vissza. Ugyanis ekkor a Szenpétervári Természettudományi Társaság kezdeményezésére megszervezték Oroszország első tengerbiológiai kutatóközpontját a Fehér-tengeri Szolovetszkij-szigeteken. A század végén…..
A Murmanszk-tól nem messze fekvő Szeveromorszk-3 nevezetű település mellett található meg ez a légvédelmi bázis és repülőtér. Hivatalosan a 39088T. katonai egység laktanyájaként ismert, azonban a helyi emberek "Etikurbash-nak" nevezik. A bázis alapításáról nem sokat tudni, a közelben három repülőtér…..
Simushir sziget a Kuril-szigetcsoporthoz tartozik, amelynek az északi részén található a Broughton-öböl, ebben az öbölben hozták létre 1978-ban a Szovjetunió második legnagyobb katonai kikötőjét, Kraternij-t. A szovjetek azért választották ezt a helyszínt, mert természetes kialakulása miatt az egyik…..
Kirovszkij a Kamcsatka-félszigeten fekvő kis halásztelepülés volt a Szovjetunió fennállása idején. Alapítását 1907-re datálják, amikor a Kamcsatka-félszigeten egy halászati üzemet hoztak létre. 1929-ben az üzemet bővítették további egységekkel, ekkor kapta a Kirovszkij nevet a helyi bolsevik…..
Königsberg (Ma: Kalinyingrád) egykor Poroszországhoz tartozott és nagy katonavárosa volt a birodalomnak. A császárság idején kezdték el építeni ezt a nagy katonai objektumot. Az első világháború előtt még maga II. Vilmos német császár is többször meglátogatta a helyszínt. A világháború idején a…..
Az Örményországban található Szeván-tó az örmény vidék egyik legnagyobb turisztikai központja volt a Szovjetunió fennállása idején. 1984-ben a Szeván-tavat a szovjet vezetés közbenjárására egyre több támogatást kapott, így ekkor több szállodaépületet is elkezdtek építeni. A szállodák nagyrészét…..
A Vörös Háromszög nevezetű iparkomplexum ugyan nem kifejezetten a Szovjetunióhoz kapcsolódik, hanem már jóval azelőtt is működött, azonban az unió összeomlása után omlott össze mint vállalat, így érdemes ezt is a Szovjetunió elhagyott helyszínének tekinteni. A Vörös Háromszög Vállalat jogelődje…..
Oganer, Norilszk egyik külvárosi része volt, ide kezdtek el építeni egy lakótelepet 1986-ban. A lakótelep építése még be sem fejeződött, amikor a Szovjetunió összeomlott és a kivitelező is pénzügyi válságba került. 1994-ig sikerült felépíteni néhányat a megígért lakóépületek közül azonban a terv…..
A Kildin szigeten elhelyezkedő Felső Kildin nevű kis falut 1914-1916 között kezdték el építeni, hogy egy esetleges északról jövő német támadást ki tudjanak védeni a cári csapatok. 1914-ben hozták létre az első megfigyelőállásokat a Kola-félszigeten. 1935-ig azonban Felső Kildinnek nem volt jelentős…..
A Kursa-2 nevezetű kis erdei falut litván bevándorlók alapították, a Szovjetunió Rjazany-i régiójában, 1927-ben. A már meglévő vasúti nyomvonaltól nem messze húztak fel a litván favágók maguknak egy kis települést. Ez a település végül jelentős fejlődésnek indult és néhány év alatt majd 1000 főre…..
Enyilcsek városa a mai Kirgizisztán keleti részén fekszik, majd 4.000 méter magasságban a szintén Enyilcseknek nevezett gleccser közelében. A város az 1980-as évek elején épült, ugyanis a környék gazdag érclelőhely volt. Leginkább a molibdént, ónt és volfrámot bányásztak a vidéken. A bánya északra…..
A következő helyszín talán az egyik legfurcsább és legérthetetlenebb szovjet építészeti "remekmű". Az idősebb generáció tagjaiból sokan emlékezhetnek még a kisdobos és úttörő táborokra. Ebben a táborban a gyerekeknek nagyon sok rémálma lehetett. A Szkazka (ami magyarul annyit tesz: "egy mese")…..