Regisztráció Blogot indítok
Adatok
seadxdx

0 bejegyzést írt és 102 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1880-as évek. Vadnyugati kocsma..
seadxdx 2024.01.28 21:14:30
@toto92: Hernád folyó Borsodban és Hernád település Pest megyében.
Vagy Balaton mint tó a Dunántúlon és Balaton település Heves és Borsod határán
Régen volt már tematikus válogatás, úgyhogy gondoltam ideje egynek. A Nemzeti Múzeum első világháborús időszakának magyar vonatkozású fotókincsei közül válogattam. Sajnos kizárólag alacsony felbontású és nagyon sok esetben meglehetősen rossz minőségű képek érhetőek el az online katalógusban, így…..
seadxdx 2023.10.01 20:28:23
@amundsen: Hát a lángszórósokra és a mesterlövészekre mindig is azt mondták, hogy jobb ha nem kerülnek fogságba, jobban járnak ha előtte meghalnak.
Akinek az előző résztől busz-elvonási tünetei lettek, az kattintson gyorsan a lentebbi linkre, mert ezen az oldalon annyi van belőlük, hogy világoskék lett a monitor belső oldala a sok scrollozás közben :) Persze a szokásos villamosok mellett időnként beficcen egy-egy HÉV vagy szárnyashajó is,…..
seadxdx 2023.09.24 15:24:25
@nyelv-ész: A CNG-s Citarokkal is befürdött a BKV, pedig a C1 nem éppen rossz műszaki alapjáról ismert, a VanHoolokat meg tudja a cég működtetni. Mindenhol megesik néha, hogy nem akar a dolog összejönni.
seadxdx 2023.09.25 22:16:33
@Hamster: Válasszuk szét a tudják üzemeltetni és a szeretik kifejezéseket :-D
Ahogyan a múlt héten említettem, nyári szünet helyett visszatekintő válogatások érkeznek a blogra augusztus végéig. 9 éve megjelent fotókat láthattok ma! 1989. Théodore Malgorn, a világítótorony őre várja a mentőhelikoptert a Brest közeli, atlanti-óceáni őrhelyén. A későn észlelt hullám ellenére…..
seadxdx 2023.07.09 21:01:50
@amundsen: Azt hiszem úgy vették ki a NATO V. cikkely alól, hogy ugyan NATO országhoz tartozó terület, de nem az északi félteke.

A Vulcanos sztoriról molibalage csinált videót:
www.youtube.com/watch?v=C2nX2_bj1k4
1906. A San Franciscó-i földrengéskor megrepedt utca..
seadxdx 2023.03.06 18:22:10
@gigabursch: A temetés: egyszerű mélységélesség. Máshol volt a fókusz, a háttér elmosódott. Akkoriban még nem volt olyan fejlett lencsetechnológia, mint manapság

Az elveszett felfedezők fényképezői diskurzushoz:
Ha George Mallory és Andrew Irvine fényképezőit megtalálná valaki, ott eldőlhetne, ki mászta meg először a Mount Everestet/Csomolungmát. Esélyes, hogy feljutottak, és lefele történt velük a tragédia. A fényképezők és tartalmuk bizonyíthatná. Az biztos, hogy Edmund Hillary és Tendzing Norgaj megérdemli az elsőséget. Ha a feljutott címet, azt is, ha a feljutott és élve visszatért címet, azt is.
1885. A kanadai transzkontinentális vasút elkészültének pillanata, az utolsó sínszög beverésével a Brit Kolumbia-i Craigellachie-nél értek össze a vágányok..
A mai válogatásba bizarr módon 5 jugoszláv fotó is került. 1896. Az Egyesült Államok első és azóta is egyetlen biciklis hadosztálya (25th Infantry Bicycle Corps). A montanai Fort Missoulában állomásoztak, a fotó a mammouthi Minerva Terrace-on (Wyoming) készült..
A magyar Ikarus a a görög Ikarus pályáját követte. Magasra szárnyalt és a mélybe zuhant. Amikor a legismertebb világmárkák közé tartozott, egy évben tizegynehány ezer új buszra került fel a szárnyas logó. Ma ötszáz buszt gyártanak az országban egy évben, azok többsége sem Ikarus. A blog logója is…..
1915 körül. Fotósok Moszkvában, a Kreml falánál..
seadxdx 2022.06.07 23:58:38
@queenagi: Rommel a kedvenc tábornoka volt Hitlernek, aki átment Franciaországon a szellemhadosztállyal - túl gyorsak voltak, hogy követni tudja a parancsnokság -, és az Afrikakorps is emelte ázsióját a vereség ellenére. Az összeesküvésben csak azt lehetett ráverni, hogy tudott róla, nem jelentette. Viszont nem is szervezkedett.

Megkapta választásnak az öngyilkosságot: vagy megteszi, és korábbi fejsérülésébe hal bele hivatalosan. Cserébe állami temetés, családját békén hagyják. A másik lehetőség a tárgyalás után akasztás, és a családért is elmentek volna. A legenda szerint nem tudta bevenni a ciánt, az egyik kiküldött Gestapos nyomta el a szájában.
Ritkán Látható Történelem interaktív előadás! Részletek a poszt végén! GYERE EL! A szokásos Napi érdekes helyett most egy felélesztett sorozat jön mára. Ennek prózai oka van, nem volt időm elkészíteni a posztot, ez pedig készen volt, és tudom, hogy ezt az összeállítást is kedvelitek. Jöjjön…..
seadxdx 2022.03.20 11:12:41
Első két képre: nem csodálom, én volt hogy a salgó polccal szemeztem fekhelyként. Vállban szűk lett volna, de fáradt ember nem kényes.

Dél-Afrika az egyetlen ország, ami ki tudott fejleszteni - vita tárgya, hogy egyedül, vagy izraeli segítséggel - atombombát, és önként le is szerelte azokat. Tippre féltek, hogy a feketék bosszút állnának velük az apartheid miatt.
Voltak azért máshol is próbálkozások atomfegyver kifejlesztésére. A svédek pl. egész messze jutottak.

Elvis menedzsere jót húzott, dél-keleten nem annyira komálták.

Aki nem érti a Stasi lépését: üzenet, hogy tudják hol lakik, bármikor bemehetnek hozzá, eltűnhetnek az értékek, és ha valamit csinál, lehet súlyosabb következménye is a dolognak...

A hős lovagok megmentettek minket az óriás emberevő csigáktól. Tiszteljük hősiességüket :-D

Amennyire sikerült Nagy-Britanniának legatyásodnia a világháborúban, nem kell csodálkozni az ilyen megoldásokon. Az ötvenes évek közepéig jegyrendszer volt kisebb-nagyobb mértékben.

Régen azt hittem, csak viccelnek az amerikai magyarok, hogy kb. bármit meg tudnak venni katalógus alapján. Itthon is lenne szerintem piaca katalógus alapján rendelt háznak. Plusz szolgáltatás, hogy normálisan dolgozó munkást is mellékelnek. Kömkel blogját érdemes olvasni, mit tudnak elkövetni a mai házépítéseknél.

Ha jól nézem, a pápáért ETR600/610-essell mentek be. Azaz tolták be, mert felsővezeték nem látszódik a felvételen. Ilyen Pendolinot használ a lengyel államvasút, a PKP is. Az olasz államvasút elég fejlett volt a nagysebességű vasúti közlekedésben.
seadxdx 2022.03.22 18:49:50
@Tapi2021: Erre inkább nem mondok semmit...

@queenagi: Talált, süllyedt. Ahogy itthon is a nyilasok egy része ávós lett, ott is a gestapo személyi állományának egy része átvetkőzött stasisnak. A másik része: a mostani politika is elég szomorú, hogy mit tud alkotni a fejekben. Szerencsére a nyugati európai kultúrába nem fér bele a népirtás.

@Rollende Landstrasse: Aha. Lehet ott kevésbé/máshogy vonalasak a vasutasok, mint nálunk.
Egy év után újra azt MTI Archívumának fotóiból készítettem a Napi érdekes válogatást! Az 1945-1990 közötti időszakból hoztam érdekes, ritkán látott képeket, mindjárt két tucatot! 1982. Kőszeg Ferenc tanár és szamizdat-szerkesztő, személyi követői elől fut Budapesten. A négy felvételből álló…..
Tegye fel a kezét, aki várta már az új év első Napi érdekes posztját! Letehetitek, én is kíváncsian vártam, mit dob majd a gép. Hát íme itt van, és ezzel kívánunk Nektek és minden kedves olvasónknak, támogatónknak, követőnknek Boldog Új Évet! Az idei évben nagyon szeretnénk már újra élő előadásokat…..
Két év híján száz éve, hogy Szerencsen csokoládét kezdtek gyártani. Még csak két éve gyártották, még csak névtelen csokitáblákat kínáltak, de a szerencsi csokoládé már akkor fogalom lett. Azóta pedig több száz neves csokoládéféleség, desszert, bonbon, cukorka, konyakmeggy, ostya öregbíti a szerencsi…..
1958. Karácsonyi nyüzsgés. Marion, Indiana, Egyesült Államok..
seadxdx 2021.12.25 23:10:15
@gintonic.azigazi: Sós vízben volt, és nem épp a kinézet volt a lényeg akkor. Nem volt idő felújítani, még abban az évben vissza akarták szerezni a szigeteket. A pakliban benne volt, hogy az argentinok ki is szedhetik Exocet rakétával, ami végül is a "harmadik hordozójukkal" meg is történt (SS Atlantic Conveyor, ami igazából egy rekvirált konténerszállító volt). Amúgy rephordozó, nem csatahajó.
seadxdx 2021.12.26 12:07:03
@fareszjó: Mea culpa. Azt hittem angol újság, nem néztem utána
Az elmúlt másfél évben nem vonatoztam annyit északi szomszédainknál, mint korábban. 2019 kifejezetten jó év volt, ami Szlovákiát illeti: utaztam is, fotóztam is, aztán mintha elvágták volna. Azért szerencsére maradt még pár megmutatható képem, aztán remélhetőleg jövőre már készíthetek újakat is…..
Talán nem gondoltátok volna, hogy az '56-os forradalom hatásai Észak-Koreáig és Dél-Koreáig is elértek. Ebben az időben Magyarország baráti kapcsolatban állt a kommunista Észak-Koreával, és kb. 1000 észak-koreai diák tanult nálunk, közülük többen részt vettek a budapesti utcai…..
seadxdx 2021.10.30 23:36:44
@5valve: Nagyapám mesélt róla először nekem. Mondjuk az tény, hogy nem egy sokszor megjelenő elem a történetekben, de fontos.
1898. Az alaszkai aranyláz idején Dyea településre érkező színésznők vagy táncosnők kelnek át a Taiya folyón. A nők valószínűleg a klondike-i területre, Dawson Citybe tartottak..
seadxdx 2021.10.11 23:19:38
Gratula a 400-ikhoz. Sok idő eltelt az elsők óta (úgy a 25-30. környékén kezdtem el követni a blogot)

@fareszjó: A CR.42 ugyan nem volt mérhető a Messzerhez, de értő pilóta kezében még használhatónak bizonyult a háború elején (persze nem anglia felett). Ha 5 évvel korábban jelen meg, akkor még erős lehetett volna. Elődjével, a CR.32-essel a magyar-szlovák háborúban 9:0 lett az eredmény.
1953. Cairo Mary, egy kaliforniai bár kidobója éppen "kikísér" egy vendéget..
seadxdx 2021.10.03 10:49:32
Baki: az orlandói Disneyland vagy 70 éve nyílt meg, vagy 1971-ben.

@fareszjó: Én betippelném, hogy a fotós előtt közvetlen menő fehéren balról a második az elnök.

Vajon a kambodzsaiaknak mi járt a fejükben, mikor látták kivonulni a vietnámiakat?

A koreaiak nem bízták a véletlenre az üzleteik védelmét., de a rendőrnek is jól eshetett, hogy van erősítés magaslati pozícióból
Nemrég színpompás villamosos felvételeket láthattunk Balt Korthals Altestől, most viszont átállunk a fotózás sötét oldalára, már tudniillik hogy a fekete-fehér képekhez, merthogy ilyeneket is készített: A képekhez sajnos nem kaptam dátumokat, de valahogy olyan őszi délutáni hangulat honol ezen a…..
seadxdx 2021.08.13 19:34:33
@BölcsÉsz: Hát a megfutamodik kb. azt jelenti, hogy harcban a parancsok ellenére továbbáll. Lehet innen vezették le, hogy nem áll meg a villamosvezető akarata ellenére.

@Sam. Joe: Mérnöki szakon én két hónap után tudtam meg, hogy a tolómérő és a schubler ugyanaz. Sváb településről jövök, na :-D