Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamastur

105 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi években (de úgy visszamenőleg 50-60 évet) az önéletrajzi filmek a siker kapuját jelentették a díjszezonra nézve. Például 2013-ban és 2018-ban a Lincoln, illetve a Legsötétebb óra zsebelt be két-két Oscar-díjat, 2019-ben az Alelnök eggyel gazdagodott, míg ugyanebben az évben a minőségében…..
Egy "kicsit" megkésve, de megérkezett a legújabb Bond-film, a már az egyre jobban a korba lépő Daniel Craiggel. Egy kérdés, ami most duplán meg állja a helyét: A korral együtt a kedvenc 007-sünk emberi oldala is jobban megmutatkozik?..
Vélemény blog Kritika-mustra 2021.08.27 01:50:13
Fekete Özvegy, Sweat, Szörnyella, Az öngyilkos osztag, Amíg tart a nyár, Megszállott megváltás és a Senki. Hét film, amiről korábban, más felületen "Rövid kritika", illetve "Villámkritika" címszó alatt készítettem már értékelést. Ezeket gyűjtöttem most össze egy kis képi, valamint formai…..
Már amikor kezdenénk kényelmesen visszarázódni a régi "mozizós" kerékvágásainkba és éppen növekedőfélben vannak a nézettségi adatok, akkor kezd el ismét fenyegetni minket a világjárvány. Szerencsére ez jelenleg semmilyen formában nem érinti a filmszínházakat és a jövőben remélhetőleg ez így marad,…..
Hollywood szereti a pozitív kimenetelű, esendő emberek helyett, hős szereplőket mozgató forgatókönyveket. Az álomgyár John Hustonnal a fedélzeten egy részben megtörtént és azóta kétszer is filmre adaptált történetet vett elő, sztár színészekkel és volt, vagy még akkoriban aktív focisták…..
B. Nagy Ervin rendező és Janovics Zoltán producer kissé hosszas huzavona után 2016-ban elkészítette az első epizódot a Cserebogarak-ból, egy animációs rövidfilm sorozatból, amely olimpikonjaink életén keresztül beszél gyermeki és felnőtt nyelven is, inspirációs példát állítva az előbbiek,…..
Visky Ábel éppen tavaly készítette el első, egészestés (dokumentum)filmjét miután a rövidekkel befutott a magyar filmes életbe. Csobbanás, Batman visszatér, Játszótársak, Romanian sunrise, négy cím a kilenc közül. A legemlékezetesebbik mégis az eddigi legutolsó, még úgy is, hogy semmi extrém vagy…..
Az Oscar-gála vészesen közeleg, már csak egy hetet kell rá várnunk és kiderül ki, vagy kik győzedelmeskednek idén. A legtöbb nominációt a Mank szerezte, szám szerint 10-et, míg sokan 6-al büszkélkedhetnek. Többek között A chicagói hetek tárgyalása is, amiről már korábban Itt írtam az 'éllovas"…..
Tamastur 2021.03.17 22:26:00
@doggfather: Úgy van! A tárgyalótermi filmek is azok közé a műfajok közé tartoznak , amelyek leginkább kitudják hozni a színészekből a legjobbakat, de igénylik is nagyon. Szerencsére itt senkivel sem volt probléma, az tönkre is vághatta volna az egészet.

Még a Sötét vizeken-t mondanám hasonlónak az elmúlt időszakból, amely szintén elgondolkoztató és igényesen is kivitelezett.
Filmnyitányok. Meghatározóak lehetnek egy alkotás egészét nézve. Rengetegszer sikeresen megalapozza a hangulatot, elárulja a témát, amit körül fog járni, vagy éppenséggel a szereplőit mutatja be röviden, de mélyrehatóan. Számos alkalommal fordult ugyan elő, hogy a kiemelkedő nyitányt (Pl. Archive)…..
Hivatalosan kezdetét vette a Marvel negyedik fázisa! Míg tavaly úgy nézett ki a Fekete Özvegy nyitja majd a Thanos utáni időszakot, a koronavírus egy sorozatra, mégpedig egy igen különleges sorozatra adta a voksát. A  WandaVízió ugyanis egy 50-es évek filmjeit/sorozatait idéző sitcom, 50-es évekbeli…..
Hogy összességében milyen volt az év, arról lehet nem sok mindenkinek lenne jó véleménye, de hogy milyen volt a filmes évünk? Igaz, a mozik bezártak, és az is igaz, hogy sok alkotás még a 2019-es évből (mivel hazájukban ekkor debütáltak)  csúszott be a 2020-as magyar kalendáriumba, de azt hozzá kell…..
Tamastur 2021.01.16 17:01:38
@xuja: Köszönöm. Igen, voltak nálam is kérdésesek, a végén is voltak variálások a listámon, de a Kisasszonyokat végig úgy éreztem, hogy legalább a háromban ott a helye, végül az első helyre került.
Mielőtt még közölném az idei toplistámat a legjobbakról, jöjjenek azok, akik tavaly egyedül képesek voltak naggyá, vagy nagyobbá tenni egy filmet, de legalábbis rengeteget köszönhettek nekik a rendezők. Volt aki sugárzott a vásznon, volt aki teljesen eggyé vált a megszállottsággal, volt aki…..
Véget a 2020-as esztendő. Ahogy tavaly, úgy idén is jegyeztem a látott filmjeimet. A listám szerencsére sokszínű és termékeny (bár ez lehet viszonyítás kérdése is). Vannak közötte magyar, skandináv, spanyol, japán, francia, olasz és természetesen amerikai filmek az 1918-as Aranyembertől egyenesen az…..
A szeretet érzését mindenki ismeri. Mindannyiónknak szüksége van rá. Vannak, akik a hiányukban mások lelki bántalmazására vetemednek, a "nagyfiút" /a "menő csajszit" játsszák, de vannak olyanok akik inkább a négy fal mögé bújnak és a magányba menekülnek. Azonban, ha szeretni így is képesek vagyunk,…..
Igaz az évnek még nincsen vége, és sajnos az is igaz, hogy eléggé szűk év volt ez a filmestermés, de úgy a világon minden terén is, ezért mondhatnánk, hogy nem sok mindent látunk már idén, de ez nem igaz. Decemberben még várnak ránk debütálások, igaz nem a moziban, hanem például az HBO Max-en, ahol…..
Az Oscar-díjra nevező bizottság idén Horváth Lili, Felkészülés egy határozatlan ideig tartó együttlétre című filmjét küldi versenybe Magyarország képviseletében a 93. Oscar-díj "legjobb nemzetközi film" kategóriájában...
Charlie Kaufman a lélek egyik művésze, ha a filmeket nézzük, amit a párkapcsolatok és az emberi magányon keresztül vizsgál. Szereplői a társadalomtól elszigetelt, a közösséget (egyéb okok miatt) nem is igazán kereső átlagemberek, akik jelenlegi kapcsolataikkal és általában érzelmekkel vannak…..
Két jobban sikerült hazai alkotás is látható még a mozijainkban, ráadásul mindkettő témája a nők, és ráadásul mindkettő (valamiféleképpen) a párkapcsolatot teszi középpontjába. Az egyikük egy könnyed humoros kis komédia, amely a felszín alatt igenis erősen kritikus és parodisztikus; a másikuk egy…..
Fábri ’tanár úr” a lélek nagy ismerője. Legtöbb filmjéhez hasonlóan most is kész műből dolgozott és ismét az emberi érzelmeket, valamint a belső küzdelmeket állította a középpontba. Kritikám a filmről, amit sajnos már régen láttam (és sajnos nem 2017-ben, a mozikban, amikor újra láthatta a…..
Újra kezdenek nyílni a mozik és érkeznek a (megkésett) filmek is. Az idei év sajnos elég szűkös, ha a számukat nézzük, de ha a minőséget, akkor ez még inkább igaz. Pablo Larraín szerencsére képes volt kompenzálni ezt az arányt, legfrissebb, Ema című filmjével. Az Ema egy történet, tánccal és a…..
Jövőre lesz 20 éve, hogy a mozikba került Peter Jackson első "tündérmeséje". A Gyűrű Szövetsége egyből nagy sikert aratott anyagi szintem, a közönség köreiben és a kritikusoknál is, csak úgy mint a folytatásai, amik azóta kitörölhetetlen helyet foglalnak el a 2000-es évek filmművészetében, a fantasy…..
Tegnap töltötte 50. életévét korunk egyik legnagyobb hatású és legjobban elismert rendezője, Christopher Nolan. Tudományos sci-fi, lélektani thriller, háborús már-már művészies dráma és képregényfilmek. Számos műfajon belül kipróbálta már magát az angol-amerikai rendező az eddig elkészített 10…..