Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tamastur

122 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ritka, amikor ennyi minden a helyén van a vásznon. Andrew Haigh (Hétvége; 45 év) a magányt, az egyedüllétet, a gyászt, a továbblépés hiányát eleveníti meg és beszél róluk intim képeivel, a lelket megérintő zenéivel és nem utolsó sorban színészei érzékeny átszellemülése által...
A 148 napos hollywoodi írósztrájk rányomta bélyegét a 2023-as filmes esztendőre. Szerencsére ennek hatása idén még csak kisebb mértékben volt érzékelhető (majd valószínűleg a következő 1-2 évben lesz leginkább tapasztalható), a termékenységet figyelembe véve pedig szinte fel sem tűnt. De ha probléma…..
Hamar eljött ennek az évnek a vége is.  Jöjjön is az éves összesítésem. A 133 egészestés film között inkább 2020-as évekbeli darabokat találni, de pár klasszikusnak is szorult hely,  csakúgy mint az utóbbi évek honi filmgyártás számos tagjának. Tehát ezeket láttam 2023-ban... Plusz a rövidfilmek... ..
Vélemény blog Kritika-mustra 4. 2023.12.22 19:09:31
Rövid kritikák és villámkritikák, mind amit a közelmúltban közzétettem. Nézzünk kicsit az emberi lélek mélyére, de azért nem árt kicsit ellazulnunk sem. Itt vannak az ajánló jelleggel is értékelhető rövid véleményeim...
Tavaly elmaradt a szokásos évvégi toplistám, de ha nem is olyan részletesen most bepótolom az akkor elhalasztottat. Voltak adrenalinbombák, voltak szívhez szóló filmek, de tudtunk merengeni, gondolkodni és nevetni is, olykor pedig ezek közül többet is egyszerre. Tehát a 2023-as legjobb 25 filmet…..
A Pixar ismét az egyedi látásmódnak szavazott bizalmat. Ezek között az alkotások között pedig találunk kiemelkedőt, kevésbé kiemelkedőt és minőségi, de "csak" jó darabokat is. Az Elemi a második ligába tartozik...
Vélemény blog Kritika-mustra 3. 2023.07.30 14:22:05
Rövid és villámkritikáim az elmúlt hónapokból, egy csokorban. Többek között a Barbenheimer-láz (Barbie és Oppenheimer) két darabjával, egy képregényfilmmel, Tom Cruise lélegzetelállító akciózásával és I. világháborús emberi, társadalmi drámával...
Gyorsan véget ért a 2022-es esztendő is. Mint minden évben most is vezettem naplót az általam megtekintett filmekről. Az idén számottevő volt a naptári évben debütáló alkotások száma, de persze pár klasszikus is felkerült a listára.  Érdekességként pedig meg kell említeni, hogy az utóbbi évekhez…..
Az életünk során rengeteg kényelmetlen, feszült, felkészülést igénylő szituációba kerülünk. Ezekből az élethelyzetekből, konfliktusokból nem mindig jövünk ki sikeresen. A pozitív végkifejlet eléréséhez azonban döntő fontosságúak vagyunk mi magunk, pontosabban az hogy milyen a személyiségünk, milyen…..
A Ted Lasso az egyik legnagyobb és legszebb meglepetése az utóbbi években berobbant streaming-láz produkcióinak.. A kezdeti szkepticizmust követően a közönség viszonylag azonnal beleszeretett, majd Jason Sudeikis, Bill Lawrence, Brendan Hunt és Joe Kelly alkotó négyes Apple TV+-ra gyártott dramedy…..
Marilyn Monroe életét még most, halálának 60. évfordulóján is csupa rejtély és kérdőjel övezi. Férfi ügyei, gyógyszerfüggősége, hányatott gyermekkora és elvesztett gyermekei. Csak négy kulcseleme, annak ami formálta, - olykor kölcsönösen is - sorsát és személyiségét. A 50-es, 60-as évek…..
2022-ben végre azt is megtudhatjuk mit csinált a Csillagok háborúja univerzum legikonikusabb Jedi mestere a birodalom felemelkedése és az "új remény" eljövetele között. Obi-Wan mester megtört, a külvilágtól elszigetelt személyisége mindent megágyazhat egy komoly karakterdrámának, ami kiegészítheti…..
Vélemény blog Kritika-mustra 2. 2022.02.13 00:21:17
Pókember: Nincs hazaút, Zhang Yimou "Az utolsó út"-ja, egy megrendítő tini dráma a trauma feldolgozásról, Asghar Farhadi iráni modern valósága és a friss Oscar-díjas Chloé Zhao felemás megítélésű képregény adaptációja is szóba került az elmúlt hetek-hónapokban írt kritikáimban. Ezeket most csokorba…..
Kevés olyan kínai származású filmrendező van, aki szakmajában annyit tett volna hazájáért, és filmjeiben oly erőteljesebben felszólalt volna a rendszer hibái ellen, mint Zhang Yimou. Csakúgy mint drámáira, látványfilmjeire is jellemző ez a megközelítés. A kevés kivételhez tartozik az egyetlen angol…..
Egy újabb Idétlen időkig. Tud valami újat mutatni? Részben igen. Kell ez nekünk? Nagyon is!..
A 2021-es év nem múlt el filmes élmények nélkül, és a megszaporodó streaming szolgáltatók (Pl. Disney+, Netflix, HBO GO, Apple TV+, Amazon Prime Hulu, A24) által kínált lehetőségek csak még inkább a képernyők elé csalogatta az embereket. Az idei évre jellemző, hogy vígjátékok terén sajnos elmaradt…..
A 2021-es év is véget ért, de a filmnaplómba fért, és jövőre is férni fog hely.  A magunk mögött hagyott esztendőben inkább a 2020 és 2021-ben bemutatott vagy (a koronavírus okozta felfordulás következtében) fogalmazzunk inkább úgy elérhetővé vált filmeké volt a főszerep, de a régi iskola neves…..
Az utóbbi években (de úgy visszamenőleg 50-60 évet) az önéletrajzi filmek a siker kapuját jelentették a díjszezonra nézve. Például 2013-ban és 2018-ban a Lincoln, illetve a Legsötétebb óra zsebelt be két-két Oscar-díjat, 2019-ben az Alelnök eggyel gazdagodott, míg ugyanebben az évben a minőségében…..
Egy "kicsit" megkésve, de megérkezett a legújabb Bond-film, a már az egyre jobban a korba lépő Daniel Craiggel. Egy kérdés, ami most duplán meg állja a helyét: A korral együtt a kedvenc 007-sünk emberi oldala is jobban megmutatkozik?..
Vélemény blog Kritika-mustra 2021.08.27 01:50:13
Fekete Özvegy, Sweat, Szörnyella, Az öngyilkos osztag, Amíg tart a nyár, Megszállott megváltás és a Senki. Hét film, amiről korábban, más felületen "Rövid kritika", illetve "Villámkritika" címszó alatt készítettem már értékelést. Ezeket gyűjtöttem most össze egy kis képi, valamint formai…..
Már amikor kezdenénk kényelmesen visszarázódni a régi "mozizós" kerékvágásainkba és éppen növekedőfélben vannak a nézettségi adatok, akkor kezd el ismét fenyegetni minket a világjárvány. Szerencsére ez jelenleg semmilyen formában nem érinti a filmszínházakat és a jövőben remélhetőleg ez így marad,…..
Hollywood szereti a pozitív kimenetelű, esendő emberek helyett, hős szereplőket mozgató forgatókönyveket. Az álomgyár John Hustonnal a fedélzeten egy részben megtörtént és azóta kétszer is filmre adaptált történetet vett elő, sztár színészekkel és volt, vagy még akkoriban aktív focisták…..
B. Nagy Ervin rendező és Janovics Zoltán producer kissé hosszas huzavona után 2016-ban elkészítette az első epizódot a Cserebogarak-ból, egy animációs rövidfilm sorozatból, amely olimpikonjaink életén keresztül beszél gyermeki és felnőtt nyelven is, inspirációs példát állítva az előbbiek,…..
Visky Ábel éppen tavaly készítette el első, egészestés (dokumentum)filmjét miután a rövidekkel befutott a magyar filmes életbe. Csobbanás, Batman visszatér, Játszótársak, Romanian sunrise, négy cím a kilenc közül. A legemlékezetesebbik mégis az eddigi legutolsó, még úgy is, hogy semmi extrém vagy…..
Az Oscar-gála vészesen közeleg, már csak egy hetet kell rá várnunk és kiderül ki, vagy kik győzedelmeskednek idén. A legtöbb nominációt a Mank szerezte, szám szerint 10-et, míg sokan 6-al büszkélkedhetnek. Többek között A chicagói hetek tárgyalása is, amiről már korábban Itt írtam az 'éllovas"…..