Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bencicuska

78 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hegység főgerincétől északra vad, szakadékokkal tagolt karsztos vidék húzódik, melynek egyik ékessége az Ohnište ("Tűzhely") nevű mészkőhegyen található Okno, azaz sziklaablak, ahonnan a panoráma is első osztályú...
A Pelsőci-fennsík nyugati része bővelkedik a szép kilátópontokban, viszont jelzett turistaút nem vezet hozzájuk, az itt leírt túrát ezért csak felkészült túrázóknak ajánljuk. Érinteni fogjuk a Kopasz-kő, Tölgyes-tető, Vaskapu szikláit, megtekintjük a fennsík legfélelmetesebb barlangnyílását, kitérőt…..
Legújabb bejegyzésünkben bebarangoljuk a Pelsőci-fennsík keleti peremét Berzétekőrösről indulva az Istállóskőtől egészen a Gencsi-szikláig...
A távolról egy hatalmas orra emlékeztető Kl'ak a Kis-Fátra déli részének legszebb csúcsa, ahonnan gyönyörű körpanoráma nyílik. A Kis-Fátráról elsősorban mindenkinek a Vág-folyón túl emelkedő havasi vonulat jut eszébe, azonban a hegység déli, középhegység jellegű része is tartogat meglepetéseket.…..
Ezen a változatos szeptemberi túrán sétáltunk a Kapor-völgyben, átnéztünk Lengyelországba a Sima-hágóból, és megcsodáltuk az Alsó-Fenyves-tó víztükrét is...
A Prsivec csúcsára vezető túraútvonalon van minden, ami egy kellemes alpesi túrához elengedhetetlen: körpanorámás gyephavasi csúcs, könnyen járható erdei ösvények, hegyi tavak, legelők, és egy rövidke, technikát nem annyira, szédülésmentességet annál inkább igénylő mászás...
Hosszában szeltük át a Tornai-Felső-hegy festői karsztfennsÍkját, erdőn-mezőn átkelve, sok-sok kilátással...
A hangulatos Zbojská-hágóból indultunk el, hogy felfedezzük ezt a Murány karsztfennsíkja és a Vepor között emelkedő, fenyőbundába burkolózó, vihartépázta békés óriást...
A Gömör-Szepesi-érchegység főcsúcsa az 1477 méter magas Sztolica, amely a Sajó forrásának is otthont ad. A csúcsot több útvonalon megközelíthetjük, mi a legkényelmesebb és egyben az egyik legszebb útvonalat választottuk, mely a Javorinka-nyeregből indul...
A Kohút 1409 méteres csúcsára vezető túra egy igazi csemege azok számára, akik a Tátra árnyékában elbújó Sztolica-hegységet kívánják felfedezni. Bár sajnos igazi körpanoráma nincs, a vadregényes bükkösök, a faluszéli kaszálók, a viharvert fenyvesek és a nyiladékokból vagy sziklákról nyíló kilátás…..
Kitett sziklagerincen csúszkáltunk, lepillantottunk az Ördöglyuk félelmetes hasadékába, majd megcsodáltuk Szádelő völgyének fantasztikus sziklatorkát - ezúttal a turisták által kevésbé látogatott nyugati oldalról...
  Régóta terveztük a szlovákok nemzeti szimbólumának tartott csúcsra vezető túrát, idén végre sikerült. A látvány fantasztikus, a túra azonban nem könnyű menet, komoly testi-lelki felkészültséget igényel...
A Magas-Tátrában jelzett gyalogos turistaúton a 2503 méteres Tengerszem-csúcsnál (Rysy) magasabbra nem juthatunk, így a csúcsra vezető túra nem véletlenül bakancslistás a Tátra kedvelői számára. Az külön öröm, ha igazán ritka körülmények között, tökéletesen tiszta időben juthatunk fel a páratlan…..
Felkaptattunk a vadregényes vulkánmaradvány tetejére, majd a Nagy-Hideg-hegyen ébredve a Dunakanyar egyik legszebb kilátópontjához túráztunk a tikkasztó hőséget cipelve útitársként.  ..
Aki aktívan követi a természetjárással kapcsolatos csoportokat Facebookon, annak akkor is ismerősen cseng a "Hűvösvölgy - Rozália téglagyár" páros, ha még ki sem nyitotta az Országos Kéktúra igazolófüzetét. A Budapesten és környékén élők számára ezzel a szakasszal célszerű kezdeni, ha ki akarják…..
Tavasz végén ahogy enyhült a járványügyi helyzet, újra elindultunk az Országos Kék jelzésen, ezúttal egy közeli, ám számunkra eddig teljesen ismeretlen vidéket vettünk célba. A helyenként a klasszikus Windows XP háttérképet megidéző, csendes és nyugodt Putnoki-dombságot átszelve túráztunk egészen a…..
A Murányi-Fennsík sziklabércei által körülölelt festői katlan felé emelkednek Murány várának ódon romjai. A lentről hajmeresztően meredeknek tűnő csúcsra felkapaszkodva megismerkedhetünk a környék történelmével és természeti értékeivel, fent pedig páratlan látványban lehet részünk...
Habár idén már februárban elrajtolt a tavasz, az erdőben és a természetközeli gyepeken még most is virágpompa fogad minket. A teljesség igénye nélkül vegyük sorra, miféle virágok öltöztetik színesbe februártól április első feléig az egyhangú, szürkésbarna erdőt!..
Egyik legnagyobb írónk, Jókai Mór 1849-ben, a szabadságharc bukása után négy és fél hónapot bujdosott az Északi-Bükk hegyei által koszorúzott, festői fekvésű faluban, Tardonán. Rejtőzködésének napjait többek között a hegyek bebarangolásával töltötte, a látottakat regényeiben, elbeszéléseiben és…..
A hegység főgerincének keleti végén, méltóságteljesen emelkedik a felvidéki táj fölé a Király-hegy bástyája.  A Király-kopaszának, azaz szlovákul Králová Hol'ának is nevezett gyephavasi tömb, mely egykor Mátyás király kedvelt vadászterülete volt, a történelmi Gömör legmagasabb pontjaként még ma is…..
Hazánk legnagyobb átlagmagasságú hegységében hemzsegnek a szép kilátást adó sziklabércek, fennsíkperemi letörések, ezek hívogató célpontok bármelyik turista számára. Kis túlzással minden erdőjáró hallott már a Tar-kőről, a Magos-kőről, vagy a Látó-kövekről - így ezeket, és a hasonlóan ismert…..
bencicuska 2019.11.24 21:49:42
@Zabalint: Köszönöm és örülök, hogy tetszett a bejegyzés! :) A Dolomitbányához és a Várhegy környékéhez most a hozzászólásod után nekem is megjött újra a kedvem, elvégre már három és fél éve jártunk arra, ideje újra betervezni.
bencicuska 2021.02.21 13:35:18
@tutajos_g: Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy tetszik a blog! Régen írtam már a cikket, néhány dolgot aktualizálni is fogok benne (pl. mellékelek egy térképet), hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az ilyen esetek. :)
Zöldellő legelők, havasi virágok, pásztorkunyhók, a háttérben óriás sziklapiramisok, az előtérben legelésző tehenek. A Szlovén-Alpok legnagyobb hegyi legelőjén, a Velika Planinán hamisítatlan alpesi élményben lehet részünk...
A Mátra szurdokai az elmúlt hetek mínuszainak köszönhetően igazi téli csodavilággá változtak, jégcsapok százait tárva a túrázó elé. Mátrakeresztes vízeséseinél és a Szakadás-árokban jártunk.  ..
A Bükköt járva rengeteg, a múltban fontos szerepet játszó hely mellett sétálhatunk el anélkül, hogy eszünkbe jutna, hogy itt egykor egy vár, erődített település vagy kolostor állt. A térképekről leolvasható helyneveknek és a közelmúlt feltárásainak köszönhetően azonban közelebb kerülhetünk a hegység…..
Szögliget környékét tartom az ország egyik legszebb vidékének, mely nemcsak fizikailag, de géniuszában is közel áll a Kárpátok hegyvonulataihoz. A Gömör-Tornai-karszt dimbes-dombos, mohos sziklagörgetegekkel, szurdokokkal, csobogó patakokkal telehintett tája számtalan csodálatos túrára ad…..