Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nőemlék

14 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nőemlék Miss KK és az ő babái 2022.02.07 10:43:56
Élénken emlékszem rá, hogy mikor találkoztam vele először. Még talán egyetemre jártunk, és a Kálvin környékén, a Baross utcában iszogattunk hármasban, amikor az egyik barátnőm rámutatott egy brutálisan nagy fejű, pici testű nőt ábrázoló papírra, ami egy betonból készült utcai kaspóra(?) volt…..
Egy tér utcanévtábla-avató ünnepségén jártam ma, a Solt Ottilia teret avatták fel épp. (Már ez is milyen baromság, hogy tér utcanévtábla-avató...miért nem mondjuk térnévtábla-avató?!:D) Nagy öröm volt, hogy lesz ez a tér, tavaly, nőnap alkalmából hirdette ki az önkormányzat, hogy lehet szavazni. És…..
Régóta adós vagyok egy új bejegyzéssel. Magyarországon tegnap tartották a Lányok Napját a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében, amely során az iskolás lányok a STEM (ez az angol rövidítése a Science, Technology, Engineering and Maths, azaz Tudomány, Technológia, Mérnöki tudományok és Matematika…..
Csapody Vera neve annyiszor jött szembe velem az elmúlt hetek során, hogy bár alapvetően valaki másról terveztem írni, egyértelművé vált számomra, hogy őt kell "megénekelnem". Az úgy volt, hogy nagyon sokszor elmentem már az emléktáblája előtt, ami a Baross utca elején (4. szám), ha a Kálvin tértől…..
Most nem egy már létező utcanevet, szobrot, emléktáblát hoztam, hanem a hírt, hogy a fővárosi közgyűlés 2 napja megszavazta, legyen emlékműve a II. világháború alatt, katonák által elkövetett nemi erőszak magyar áldozatainak. Méghozzá 2022-re. A témában ajánlom Pető Andrea, a CEU történészének…..
Ritka együttállásról beszélhetünk, ha egy épületnek és névadójának története egyaránt érdekes: nos, pont erről van szó a Teleki Blanka Gimnázium esetében. Annyi hazai nőalak elevenedik meg ennek a tanintézménynek a történetét kutatva, hogy azt hiszem, nyugodtan beszélhetünk a magyar nőnevelés…..
Nyáron hova máshova is vezethetne az ember útja mint Budapest (szerintem) leginkább "városlakó-barát" dunai partszakaszára, a jó kis Római-partra?! Nos, én is éppen ide mentem, vagyishát innen jöttem haza egyik nap még tavaly nyáron, amikor észrevettem az alábbi táblácskát: Aelia Sabina köz. Most…..
A világ legnagyobb sörnyitója - ezt még általános iskolában olvastam egy idegenvezetőtől, és azóta is mindig eszembe jut, amikor Budapest egyik szimbólumáról mesélek éppen aktuális külföldi vendégeimnek. Általában jót nevetnek rajta. Magyarországon mindenki ismeri a pálmaágas nőalakot, de hogy kiről…..
Idén 100 éve, hogy 1919-ben a stuttgarti Waldorf-Astoria cigarettagyárban Rudolf Steiner irányításával egy pedagógiai értelemben vett új iskolatípus született. Az iskolát a gyári munkások gyerekeinek hozták létre azzal az igénnyel, hogy az első világháború után a poroszos oktatási formát egy…..
Ez a bejegyzés most valóban anyukám kérésére születik, Anya ugyanis még a Slachta Margitról szóló írásom után jelezte, hogy szeretné, ha a volt középiskolája névadójának is utánajárnék. Utánajártam. Olyannyira, hogy amolyan "anya-lánya" programként egy még meleg pénteki napon fogtuk magunkat, és…..
A nagy hőségre való tekintettel ez most egy kávészünetnél is rövidebb, ám annál vízközelibb bejegyzés lesz. Ki járt már idén a Margitszigeten? Én igen, idén nagyon sokszor, és egyik este éppen egy barátommal sétálgattam visszafelé, a Margit híd irányába, amikor észrevettük, hogy valamiféle zene…..
Egy hónapja nyitották meg a Nemzeti Galériában a Frida c. kiállítást, ami a mexikói művésznő munkásságába enged betekintést. (Még nem láttam, így nem tudok nyilatkozni róla, ha valaki már eljutott rá és beszámol róla, szívesen veszem.) Frida talán az egyetlen festőnő, akit nem csak Magyarországon,…..
Van Budapest belvárosában egy gimnázium, ami Veres Pálnéról kapta a nevét. Rövidítve csak VPG. Számomra egészen sokáig nem volt tiszta, hogy ez az intézmény nem egyenlő a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziummal, hanem két külön iskoláról van szó. Miután kiderült, hogy az egyik nem Péter, hanem Pál,…..
 Kedves Blogolvasó! A Nőemlék Blog első bejegyzését olvashatod most. Ez a blog azért jött létre, mert gyakran tettem fel magamnak a kérdést Budapest utcáit járva, hogy vajon ki is lehetett az a Veres Pálné, kiről kapta nevét a Hermina út és miért állítottak szobrot a városban több helyen is Kéthly…..