Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CarolusMartellus

21 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történetileg nem bizonyítható, hogy valóban létezett egy nőpápa, de nem is cáfolható egyértelműen. A történet Jean de Mailly 1250 körül írt metzi krónikájában (Chronica Universalis Mettensis) jelent meg először még a pápa neve nélkül. (a képen egy 1560 körül keletkezett kézirat illusztráció a…..
CarolusMartellus 2020.09.17 13:41:15
@DJP: Nem utasítottam el elvből, csak mérlegre tettem az érveket és ebből levontam a következtetést. Azért a történelemtudomány forrásokra épül és pont az a feladta h. a mende-mondák valóságtartalmát is megvizsgálja. Ami lehetséges vagy elképzelhető, az nem biztos h igaz vagy megtörtént, Ennek megállapítására elég exakt eszközök (segédtudományok) léteznek. Jelen esetben egy jóval később keletkezett írásbeli (hamis?) forrást kezdtek átvenni mások és semmi egyéb nem támasztja alá a történetet. Volt már ilyenre példa nem egy, pl. Konstantin adománylevele.

A katolicizmusban pap csak férfi lehet, így papi pályával nem igen próbálkozhattak nők a középkorban sem és azóta sem. Az apátnő nem pap, hanem szerzetes nővér, aki nincs pappá szentelve, csupán fogadalmat tett és egy adott női közösség elöljárója. Vagy ők is férfinak adták ki magukat?Akkor meg nem apátnő, a hanem apát. Ez nem egyértelmű szerintem a bejegyzésben.

Persze mindenki döntse el maga az érvek alapján h. igaz-e a történet vagy sem, ebben nincs vita :-)