Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CarolusMartellus

21 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történetileg nem bizonyítható, hogy valóban létezett egy nőpápa, de nem is cáfolható egyértelműen. A történet Jean de Mailly 1250 körül írt metzi krónikájában (Chronica Universalis Mettensis) jelent meg először még a pápa neve nélkül. (a képen egy 1560 körül keletkezett kézirat illusztráció a…..
CarolusMartellus 2020.09.17 13:41:15
@DJP: Nem utasítottam el elvből, csak mérlegre tettem az érveket és ebből levontam a következtetést. Azért a történelemtudomány forrásokra épül és pont az a feladta h. a mende-mondák valóságtartalmát is megvizsgálja. Ami lehetséges vagy elképzelhető, az nem biztos h igaz vagy megtörtént, Ennek megállapítására elég exakt eszközök (segédtudományok) léteznek. Jelen esetben egy jóval később keletkezett írásbeli (hamis?) forrást kezdtek átvenni mások és semmi egyéb nem támasztja alá a történetet. Volt már ilyenre példa nem egy, pl. Konstantin adománylevele.

A katolicizmusban pap csak férfi lehet, így papi pályával nem igen próbálkozhattak nők a középkorban sem és azóta sem. Az apátnő nem pap, hanem szerzetes nővér, aki nincs pappá szentelve, csupán fogadalmat tett és egy adott női közösség elöljárója. Vagy ők is férfinak adták ki magukat?Akkor meg nem apátnő, a hanem apát. Ez nem egyértelmű szerintem a bejegyzésben.

Persze mindenki döntse el maga az érvek alapján h. igaz-e a történet vagy sem, ebben nincs vita :-)
Nincs annál szomorúbb, mint amikor mi keresztények hitetlenként gondolkodunk a világról és úgy viselkedünk, mintha Isten nem létezne. Legtöbbször ezt nem tudatosan tesszük; a vallástalan kor és társadalom, amiben felnőttünk és szocializálódtunk, óhatatlanul rányomja bélyegét gondolkodásunkra. …..
Nemrég láttam egy érdekes beszélgetést a jezsuita Fessio atyával, aki az Egyesült Államokban működő Ignatius (katolikus) kiadó vezetője. Számos izgalmasnak ígérkező könyv címe elhangzott az interjúban, amik közül leginkább Sohrab Ahmari története keltette fel érdeklődésemet. Sohrab Ahmari: From…..
A nem hívők a kereszténység és úgy általában az egyházak ellen gyakran azzal érvelnek, hogy "hány millió embert öltek meg Jézus nevében". Szerintük a vallás fanatizmust szül, ami a múltban is rengeteg háborúhoz és emberirtáshoz vezetett. Vajon tényleg igaz lenne ez? Olyan szélsőséges véleménnyel is…..
A címben szereplő első keresztények alatt a II. század végéig vizsgált keresztény közösségeket kell értenünk. Sokakban ma is él egyfajta erőltetett és idealizált kép a korai kereszténységről, amelyet gyakran szembeállítanak az egyház modern kori működésével. Adalbert Hamman ferences szerzetes műve…..
Giacomo Biffi (1928-2015) néhai bolognai bíboros-érsek prédikációival, karizmatikus személyiségével és közvetlen stílusával Olaszország-szerte nagy népszerűségnek örvendett a hívők körében. Az érsek nagy tisztelője és kutatója volt Vlagyimir Szolovjovnak (1853-1900), a 19. századi orosz filozófia,…..
CarolusMartellus 2019.11.14 09:22:35
@Szabó A. Imre: Kedves Imre köszönöm az érdeklődését, lesz új poszt, készül :-)
Legutóbb Barsi Balázs atya mondta ki a nyilvánvalót, amit mindenki láthat, aki csak egy kicsit is követi a Katolikus Egyház zivataros napjait: a német egyházszakadás már végbement, megtörtént. A Német Püspöki Kar addig tolta a liberális reformkurzust, amíg egyszer csak megszűntek katolikusnak lenni.…..
A festői szépségű görög sziget bő kétszáz évig volt központja a Szent János Katonai és Ispotályos Rendnek, vagyis a máltaiaknak. Ez az időszak jelentette Rodosz aranykorát, amelynek az 1522-es oszmán invázió vetett véget. Az utolsó szentföldi keresztes erőd, Akkón eleste (1291) után a johanniták…..
Miért harcolnak a muszlim szélsőségesek még ma is a keresztesek ellen? Oszama Bin Laden 1998 nyarán Afganisztánban más iszlamista vezetőkkel együtt létrehozta "a zsidók és keresztesek elleni szent háború iszlám nemzetközi frontját". Az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi pedig nem…..
Ebben a posztban arra törekszem, hogy a közéletben meglévő szélsőséges véleményeken felülemelkedve észérvekkel megindokoljam, miért is tartom Ferenc pápa egyházkormányzását rendkívül elhibázottnak. Rögtön az elején szeretném leszögezni: Jorge Mario Bergoglio legitim pápa, akivel szemben a kritika…..
A Légiót újabb tragédiák érték. A brazil srác, aki egy éve ment ki a szakaszomból Guyanára, kint motorbaleset áldozata lett. Engem kérdezett még meg anno Guyanáról, én javasoltam neki a kiküldetést, és jól is érezte kint magát… a motorral nem számoltam. Egy másik brazil srác a szakaszunkból…..
Az egyház pedofil botrányait tárgyaló sorozatunk harmadik, egyben befejező részét olvashatjátok. (Az első rész itt, a második pedig itt érhető el.) Hamisan megvádolt papok  Sokakban él a gyanú, hogy a statisztikák csak jelzésértékűek lehetnek, hiszen hány száz vagy ezer…..
Folytatjuk rövid tanulmányunkat az egyház pedofil botrányairól. Az első rész itt olvasható. Az egyház nem tesz semmit, vagy mégis? Akadtak bizony püspökök, akik a botrányok kapcsán a nyilvánosságra hozatal és kivizsgálás helyett az ügyek eltussolására törekedtek.  A püspökök hallgatása leginkább…..
A kétezres évek eleje óta közismert tény, hogy katolikus papok szexuális bűncselekményeket követtek el fiatal- és kiskorúak ellen.  A Boston Globe által 2002-ben feltárt visszaélések jogosan háborították fel a világ közvéleményét, hívőket és nem hívőket egyaránt. Az egyház perek ás vádak sokaságával…..
A botrányos sztoriról talán mindenki hallott már; a IX. században egy nő került a pápai trónra, miután átverve a bíborosokat férfinak adta ki magát, azonban egy körmenet alkalmával megszülte gyermekét és leleplezte önmagát. Johanna papissza története a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ez a…..
CarolusMartellus 2018.07.09 11:06:26
@DAnna: Van róla bizánci forrás 950 körül.
CarolusMartellus 2018.07.10 10:25:12
@na__most__akkor: "Nem érdekel, hogy igaz, vagy nem.Nem is lényeges" - a nap kommentje :-))
CarolusMartellus 2018.10.29 10:09:18
@HARP3R: köszi a linket, elolvastam. A két blogbejegyzést tegye mindenki egymás mellé és vonja le a következtetést. Szerintem az általam felsorolt érvek meggyőzőbbek :-)
A történelmi egyházak idén közösen emlékeztek meg a Tordai országgyűlés 450 éves jubileumáról, amely a vallásszabadság ünnepét jelentette. Az 1568-as országgyűlés ugyanis Európában elsőként biztosította a bevett vallások, ú. m. a katolikus, református, evangélikus és unitárius hívek szabad…..
Utóbbi évek migrációs válsága kapcsán a legkülönbözőbb érveket és ellenérveket ismerhettük meg a befogadás mellett vagy ellen, szerte a világban.  Egyik ilyen sokszor hangoztatott argumentum szerint a keresztényeknek vagy keresztény államoknak kötelessége megnyitni a határokat ezen tömegek…..
Utána kaptunk öt hét szabit, amiről visszatérve az egyik leggyűlöltebb dolog, az ezred felszereléseinek nagyellenőrzése várt ránk. Én voltam a felelős a század járműveiért, az alám rendelt tucatnyi sofőrrel két teljes hétvégét is bent töltöttünk. A szerelőink olyan szinten letisztítatták a…..
CarolusMartellus 2018.07.20 19:20:39
@Dobri: Köszi a választ, csak kíváncsi voltam rá.
Az Ibériai-félsziget 713-as meghódítása után nem sokkal az arabok a hajdani Gallia területére szerettek volna tovább nyomulni. 721-ben Odó aquitániai hercegnek azonban Toulouse kapuinál még sikerült megállítani őket, ám a Rhône-vidéknél Carcassonne és Nîmes, míg Burgundiában Autun került Ibn Suhaym…..
Ahogy egy korábbi posztban már leírtam, az iszlám a XI. század végére a Pireneusoktól egészen Kis-Ázsiáig meghódította az ismert keresztény világ közel kétharmadát. A középkorban az arabokat, muszlimokat együttesen szaracénnak nevezték. A görög eredetű kifejezés először eredetileg a…..
Alább egy olasz cikk fordítását közlöm, érdmes elolvasni! Az eredeti írás itt található.  Az amerikaiak 1945-ben két japán városra, Nagaszakira és Hiroshimára ledobták az atombombát. Utóbbi városban a robbanás epicentrumának másfél kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé és a lakosok…..
Az iszlám és kereszténység konfrontációja kapcsán manapság sokszor emlegetjük a keresztes hadjáratokat.  Él egyfajta nosztalgia is egy ereje teljében lévő pápaság iránt, amikor a püspökök nem elhatárolódtak a kereszttől,  hanem fegyverbe szólítottak. Persze a felvilágosult-materialista…..
Azt hihetnénk, hogy az alábbi írás kevés aktualitást hordoz, de tévedünk. Amikor 2018-ban vezető politikusok, mint pl. Jean-Claude Juncker Marxot méltatja vagy épp a Német Püspöki Konferencia elnök-bíborosa emlékezik meg a "komoly társadalomtudós" érdemeiről, tekintsünk vissza a Tanácsköztársaságra.…..
 A metzi paktum A franciaországi Metz városa 1962 augusztusában egy különös találkozó révén beírta magát a történelembe. Pontosabban beírta volna magát, mert az egyháztörténeti könyvekben hiába kutakodnánk az esemény után. A Szegények Kis Nővéreinek konventjében Eguene Tisserant bíboros nem mással,…..