Regisztráció Blogot indítok
Adatok
soos93

119 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2000-es években az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark partnertelepülései hozták létre az Írottkő Natúrpark vándorlást, azzal a nem titkolt céllal, hogy megmutassák a Kőszegi-hegységet körülölelő települések látnivalóit. A vándorlás tehát tekinthető egy Kőszegi-hegység kerülésnek is, ám ez így nem…..
Ha meghalljuk az Alföld szót, lelki szemeink előtt végtelen síkság jelenik meg. Ám az Alföld északkeleti részén, a Bereg-síkságon egykori vulkánok maradványaira lelhetünk: a Nagy-hegy és a Kaszonyi-hegy vidéke cseppet sem alföldi képet mutat! Olyannyira, hogy az országhatár által kettévágott…..
Hazánkban összesen négy Vadlán-lik található, mind a Keszthelyi-hegység területén. Ezen misztikus helyeket és a Keszthelyi-hegység legszebb kilátópontjait, ösvényeit fűzi fel a Vadlán Ultra Terep (VUT) futóverseny 108 km-es távja. A 108 kilométer  megtételére 18 óra áll rendelkezésre: ezen adatok…..
Látnivalókból nem lesz hiány! A Vajdavár-homokkővidék hazánk egyik legkevésbé ismert hegysége, melynek nyugati peremén, a Bárna-patak völgyében található Mátranovák. Hangulatos dombok ölelik körbe, ennek ellenére turistautakban rendkívül szegény vidék... Talán a mátranováki fanyűvő lehet a…..
  A Selmeci-hegységben járva Európa egyik - ma már inaktív - sztratovulkánján túrázhatunk, mely több ciklusban volt aktív a miocén kor kezdetétől egészen a pleisztocén kor végéig (23-2,5 millió évvel ezelőtt). A 'sztrato' jelző annyit jelent, hogy a lávaömlés valamint a hamu és vulkáni törmelék…..
A hazai teljesítménytúrázás egyik, ha nem a legnagyobb ünnepe a Kazinczy emléktúra, mely Kazinczy Ferenc, a nyelvújítás vezéralakjának kíván emléket állítani, bebarangolva szűk szülőhazáját: a Zempléni-hegységet és a Hegyközt. A túrán mindenki megtalálja az edzettségéhez illő kihívást: 20, 50, 100…..
A napjainkban Gemencnek - vagy Gemenci erdőnek - nevezett mintegy 18 ezer hektárnyi ártéri terület története több mint 200 évvel ezelőtt kezdődött. A Duna árterülete a tolnai részen egészen a Szekszárdi-dombság lábáig húzódott, a római időben kiépített határvédelmi rendszer, a Limes vonala rendhagyó…..
A Bakony legnyugatibb nyúlványának felfedezésére Csabrendek központjából indultam: előbb a Kőkatlan tanösvényt jártam végig, hogy megismerjem a környék geológiai történetét, majd a Rendeki-hegy körül tettem egy sétát, megcsodálva a Fehér-kövektől elém táruló mesés panorámát! Induljunk hát erre a…..
Szalafő az Őrség egyik legrégebbi települése. Nevét az itt eredő "Szala" (=Zala) folyóról kapta. A település az ősi családnevek tanúsága szerint közvetlenül a honfoglalás utáni években jött létre, kezdetben a fejedelmi, majd a királyi őrök székhelyeként. Az itt élők a nyugati gyepűrendszer…..
A Cserehát turistája túramozgalom a Cserehát vidékét kívánta bemutatni, ám a kevés vállalkozó szellemű kalandor miatt 2016-ban megszűnt. Ám a mozgalom útvonala továbbra is bárki számára járható: a Csereháti Piros Túra 110 km-en keresztül ad igazán átfogó képet hazánk egyik legkevésbé ismert…..
A Cserehát turistája túramozgalom a Cserehát vidékét kívánta bemutatni, ám a kevés vállalkozó szellemű kalandor miatt 2016-ban megszűnt. Ám a mozgalom útvonala továbbra is bárki számára járható: a Csereháti Piros túra 110 km-en keresztül ad igazán átfogó képet hazánk egyik legkevésbé ismert…..
Pula határában 2019-ben került kialakításra a Kráter kőpark és ösvény: a kőparkban és a mintegy 3,5 km hosszú tanösvény végigjárása során sok-sok érdekes információt szerezhetünk erről a nem mindennapi területről, az egykor itt lezajlott eseményekről. A Kráter kőpark és ösvény logója már sejteti,…..
A Medves-fennsík Európa legnagyobb területű (12,8 km2) bazaltfennsíkja Magyarország és Szlovákia határán. Területének mintegy 2/3-a található hazánkban, a fennsíkon és annak közvetlen közelében számtalan felfedezésre érdemes hely található, ezeknek egy részét szeretném most bemutatni ebben a…..
A Cserehát turistája túramozgalom a Cserehát vidékét kívánta bemutatni, ám a kevés vállalkozó szellemű kalandor miatt 2016-ban megszűnt. Ám a mozgalom útvonala továbbra is bárki számára járható: a Csereháti Piros túra 110 km-en keresztül ad igazán átfogó képet hazánk egyik legkevésbé ismert…..
A Cserehát az Aggteleki-karszt, a Bükk és a Zempléni.hegység által körülölelt, kistájak csoportjából álló dombvidék. Tágabb határai északról a magyar-szlovák államhatár, nyugatról a Bódva, délről a Sajó, míg keletről a Hernád. Egykor hatalmas cseres-tölgyes erdők borították a lágyan hullámzó…..
Az Országos Kéktúra (OKT) útvonala kelet-nyugati irányban szeli át a Vértest, mely hazánk egyik legváltozatosabb tája. A Vértest járva épp úgy találhatunk meredek letöréseket, impozáns sziklafalakat, sasbérceket, keskeny szurdokvölgyeket, mint végtelennek tűnő fennsíkokat. A változatos domborzati és…..
Február közepén tiszteletét tette hazánkban az igazi tél: hópaplannal fedte be a Börzsönyt is. Az Észak-Börzsönyben keveset túráztam eddig, így kapva kaptam a remek lehetőségen: az év egyik leghidegebb napját e vidék felfedezésével töltöttem. Bár egész napra fogcsikorgató hideget jósoltak, ám emellé…..
Kercaszomor a Kerca-patak völgyében 5 km hosszan elterülő, egyutcás falu a mai magyar-szlovén határ hazai oldalán, az Őrség területén. Az Őrségre jellemző nyugalmat itt is rögtön megtaláljuk: hangulatos porták, legelésző háziállatok, barátságos helyiek, a birtokok mögött csodás erdőkkel-mezőkkel.…..
soos93 2021.01.31 15:02:17
@annamarie: Köszönöm a jelzést, természetesen kijavítottam, a kép alatt is a communitas fortissima jelző szerepelt, valamiért a szövegben elrontottam! :)
Bükkhát vagy másik nevén Tardonai-dombság a Bükk-vidék északi hegylábfelszíne: északról és keletről a Sajó vonala, délről a Bükk, nyugatról pedig az Upponyi-hegység határolja. Turisták által ritkán járt vidék, mely nekem csak plusz motiváció ahhoz, hogy felfedezzem. Az már csak hab a tortán, hogy…..
Az Óbükk varázslatos tájaival, érintetlenségével mindig is elvarázsolt: rengeteg jelzetlen út kanyarog a hatalmas erdőségekkel és mezőkkel borított hegyeken-völgyeken keresztül, melyek nagy része még felfedezésre vár. Több emlékezetes túrát tettem az elmúlt években, melyek nagy részéről…..
Hazánk vaktérképét kiszínesíteni lehetetlen, de én továbbra is kitartóan próbálkozom, így hát október utolsó napján Egercsehi felé vettem az irányt, hogy a Kovács Beáta Emléktúrán az Óbükk újabb, számomra eddig ismeretlen szegletét fedezhessem fel. Nem csoda, hogy nem jártam még erre korábban:…..
A Zempléni-hegység nyugati felét ún. piroklasztikus kőzetek uralják Gönctől egészen Abaújszántóig. A sűrű, izzó vulkáni törmelék a tűzhányók oldalában lávaszerűen szánkázott le a mélyebb részek irányáva, emiatt is hívják ár- vagy lavinatufának. A völgyekben megülő forró törmelék a magas hőmérséklete…..
A bejegyzés címe akár megtévesztő is lehet: akár azt is gondolhatnánk, hogy lentebb egy bizarr állatmese történései fognak megelevenedni! Ám erről szó sincs, csak egy "klasszikus" túraajánló fog következni, érdekes nevű helyekkel megfűszerezve... ;-) Az Agár-tető vonulata a szomszédos…..
A Borsod szép útjain jelvényszerző túramozgalom végnapjait éli: elkezdeni már nem lehet, ám a korábban megkezdett teljesítést idén december 31-ig be lehet fejezni. A túramozgalom jelvény díjazásához 5 túrát kell teljesíteni Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén: kettőt-kettőt a Bükkben és a…..
A Cserhát rejtett kincsei 5 éve teljesítettem az Országos Kéktúra cserháti szakaszát, mely során megmásztam a szandai Vár-hegyet. A panoráma megcsodálása közben egy érdekes építményen akadt meg a szemem: a fák fölé egy házikó magasodott! Minden ezzel a "képpel" kezdődött... Kutatómunkába…..