Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ami.nem.mozog

105 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Közönség, Íjászok, Barátok, Olvasók, Érdeklődők!Ahogyan azt felvázoltam előre, az oldal vezetése határozatlan időre parkolópályára kerül, "It is time". Az új cikkek száma nemigen fogja elérni a hármat sem évente, mivel biztosan nem fogok rá időt keresni. Ami itt bármikor is újdonság lehet, az…..
ami.nem.mozog 2024.03.13 19:59:51
@Mesterséges Geci: jaja, bár ha keményebben válaszoltam volna, talán leesett volna a trollkodásra való szándékom. Háát.. ez most nem sikerült, de nem baj, ma sok minden nem jött össze nekem, tiszta' immunis vagyok még pár óráig.
ami.nem.mozog 2024.03.14 08:27:40
@Mesterséges Geci: okés persze, csak a nevet épp túltoltad :)
Említettem legutóbb, hogy a kísérletező kedvemet egy időre parkoltatni szeretném, mert a versenyeredmények ellen dolgozik. Ember tervez, Isten végez: úgy alakult, hogy február közepétől heteken át nem feszíthetek íjat, a terepverseny szót pedig jó ideig el kell felejtsem. Azért, hogy kisüljön valami…..
Eljött az oldal 6. aktív szilvesztere, néhány szokásos adattal, tervekkel.A 2023-as év 17 bejegyzést szült, ezt itt nem számolva. Erős esztendőnek nem mondanám, ám ezekhez a cikkekhez nagyon sok erőt kellett összekaparjak: szerény feláldozható idővel kellett gazdálkodjak. Habár.. az esetleges szabad…..
Japán különc kultúrája a korabeli hadászatát is áthatja. Harcászati oktatásában alappillérnek számított a kirívóan erős (ön)fegyelem, a szervezettség, s később valamiféle belső harmónia: ezeket a jegyeket a hagyományőrzés a mai napig ápolja. Hagyományos harcművészetei között hangsúlyos az íjászat,…..
Farkas Nándiék palettája acélosra hízott az elmúlt hónapokban: ember legyen a talpán, aki nem talál magának valót helyben, tradicionális vonalon. Ezen a ponton nem is szaporítom a szót: íme, a Jackal Archery friss-ropogós perzsa íja - elsősorban talajíjászathoz igazodva.A prémium minőségű íjak nálam…..
Azért teszem ide ezt a bejegyzést, mert versírásra versenyzésre vetemedtem öreg fejemmel - s mivel elsőre azt sem tudtam mi történik körülöttem, inkább leírom mankónak a körítést.. hátha valakit megmentek a szívástól. Elnézést a szájbarágós stílusért, így a legegyszerűbb leírnom. A nagyon apró…..
Néhány furcsaságról fogok írni. Kis mókusok kenyérre is kenhetik, nagymókusok süteménybe is tölthetik. Lesz, aki érdekességet fog látni, lesz aki véletlen egybeesést, a többiek pedig vadul konteózhatnak. Tessék:  1., Ötszáz éves szárnyas oltáron ábrázolt modern nyílvesszőA Gyönyörök Kertje egy…..
Az amerikai kontinens valódi tradicionális íjászatát elemezni nem túl hálás feladat. Szép-, mégsem hálás, hiszen az északi kultúra eltűnése nagy élvezettel nem tolmácsolható. Másrészről a modern USA íjászok mást tekintenek tradicionális íjászatnak, beföldelve a helyi múltat - tőlük így nem kaphatunk…..
Az érett- és kései középkori angol íjászat bemutatása hálás feladat. Ugyan nem én vagyok a legnagyobb csodálója a hosszúíjnak, de az eköré szerveződő hadviselés és maguk az íjászok hatékonysága lenyűgöző. Ez a kombináció (íjak, íjászok, haderő) olyan sebességgel írta a történelemkönyvek lapjait,…..
A szittya hadviselés témájánál azonnal problémába ütköztem, mivel ezt a népet több módon is meg lehet határozni. Engem leginkább a kései ókori (kiemelten a bronzkori ill. vaskori), sztyeppei nomád kultúrájukban összetartozó lovas nemzetek érdekelnek, azok közül is a kaukázusi és ázsiai szkíták,…..
Az egyiptomi íjászat a fekete-afrikai modelltől technológiában és használatában legtöbbször eltér. Fejlettsége ahhoz mérten-, ill. az eltelt idő függvényében jól látható és kézzelfogható. Az afrikai kivitelezéstől viszont elég nagyot kell ugorjunk időben, hiszen az első botíjaktól kezdve tízezer…..
Vitán felül áll: civilizációnk fejlődési útján az íj kulcsfontosságú eszköz volt, s eme státuszát a tűzfegyverek megjelenéséig egyeduralkodóként őrizte. Amint eleink megfelelő agyi képességekkel rendelkeztek a távolra ható fegyverek megalkotásához, azok megjelentek a használatban, az évezredek alatt…..
A tradis / pusztai- illetve a Take Down / vadrefi téma után íme, a "gyantás" íjak hazai gyártói. Valójában a pusztai kategóriába már bekevertem a mostani téma egy részét, de azt szeretném, ha jutna egy önálló linkgyűjtemény a legolcsóbb modelleknek is.A műgyantás íjakról alkotott előítéletek egy…..
Nem oly rég említettem, hogy vásároltam egy sebességmérő berendezést. Használható tűzfegyverhez, légfegyverhez vagy bármi egyéb hideg lőfegyverhez, de csúzlihoz - vagy épp egy eldobott kavics sebességét megmérni is tök jó.. emellett megfelel akár torkolati energia méréséhez, hiszen képes számolni a…..
Íjászati csere-bere projektjeimnek hála az eszközparkom egy része folyamatosan rotál. Ennek részeként, s a legutóbbi vérfissítés során kértem egy Szimeiszter-féle tatár íjat. Írok is róla pár sort.Sosem rejtettem véka alá, hogy Pista munkáját nagyra tartom - így a várható minőséget magas polcra…..
Kedvcsinálónak, figyelemfelkeltésnek, a szabadidő agyonütésének szándékával írt videós bejegyzés következik. Összeszedtem a legérthetőbb és legnézhetőbb videókat, íme a linkek. Remélem az angol nyelv (egyszerű vezérszavakkal, legtöbbször felirattal) nem fog nagy problémát okozni.Vágóéles nyílvessző…..
Tavaly évvégén Valamikor réges-rég, az óperenciás tengeren túl, az üveghegyen is túl, hol a kurta farkú kismalac túr.. eladósorba került ez a kifejezetten szép és különleges sportfegyver. Szó szerint "tokkal, vonóval". Mivel nagyon olcsón adták, adtam neki egy esélyt, s elhoztam az eladótól. Ennek a…..
Korábban kérkedtem vele, hogy nem célzok, hanem érzésből lövök. Nos.. miután leesett, hogy talajíjászatban ez nem büszkeség, és a konzisztens eredményekkel sincs nagy barátságban, próbáltam ráállni a legkülönfélébb célzási technikákra. Mivel nem jártam egyesületi tréningre, a másoktól kért és…..
A korábbi íjmustra bejegyzésben ígérteknek megfelelően összeállítottam egy szösszenetet a cím szerint. Ebben a kategóriában sajnos nem oly' bőséges a hazai gyártói kínálat, mint a tradis pusztai (és nomád) íjak estében, viszont minőségükben ahhoz hasonlóan a felső kategóriát képviselik. Ez az…..
Kedvcsinálónak, figyelemfelkeltésnek, a szabadidő agyonütésének szándékával írt videós bejegyzés következik. Összeszedtem a legérthetőbb és legnézhetőbb videókat, íme a linkek. Remélem az angol nyelv (egyszerű vezérszavakkal) nem fog túl nagy problémát okozni. Amit pirossal kiemeltem, mindenképpen…..
A 2022-es év annyira üresre sikeredett, hogy még eme megkésett 5. szilveszteri bejegyzésnek sincs túl sok értelme. Téma akadt volna év közben, hiszen lőttem pár képet a gyulai VB-ről, aztán lőttem pár érdekes íjjal idén is.. viszont ezek a témák egyelőre a fejemben maradnak, annyira felgyűltek a…..
Néhány érdekes vagy tanulságos képet lökök ide, némelyikük önálló témaként fog felböffenni később.Helybéli vagyok, így nagyon könnyen megvalósítható szombati programot találtunk ki a lányommal: nagyon régen voltunk már a címbéli múzeumban, ideje volt hát' csökkenteni az elmaradásunk. Az oldal…..
 Néhány érdekes vagy tanulságos képet lökök ide, némelyikük önálló témaként fog felböffenni később.Előálltak az újgenerációs hársvesszőim. Végre hárs, megint \o/.. ámbár önerőből nemigen tudtam volna megszerezni a faanyagot, hiszen mindenki az építőiparnak gyárt, nem pedig az íjászoknak.Mostanra…..
Íme, az oldal 4. szilvesztere. Igazából nem gondoltam volna, hogy eléri ezt a számot. Mindazonáltal nagyon szerény évre sikeredett az idei: ezen túl összesen 9 bejegyzés született. Ennek oka a kissé besűrűsödött életünk, illetve a sokszor hátráltató vállproblémáim. Így viszonylag keveset lőttem…..
Lehetőségem volt ellátogatni egy témába vágó, nívós rendezvényre: friss témaként „Az év magyar íja – 2021”  partin fogok csámcsogni.Helyszín: Téglás, Degenfed kastély. Azért írom le, mert a kastélynak van egy baromi szép és nagy parkja, közvetlen szomszédságában pedig egy sportpálya pihen. Adja…..