Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hárslevelű

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Font névről nekem elsősorban fehérborok jutnak az eszembe, például egy üdítő kövidinka vagy egy előítélet-romboló ezerjó válogatás (alföldi is, ezerjó is, meg tényleg jó is). Esetleg rozé vagy siller. A pincészet vöröseivel azonban egészen mostanáig nem találkoztam,…..
Praxis Senki sem tudta, hol a beteg 2012.02.28 10:57:00
Tisztelt Praxis!   Egy viszonylag jól végződő történetről szeretnék beszámolni, bár a köztes állapotok azért okoztak némi kellemetlenséget nekem és családomnak. Édesanyám, aki nemrég múlt 62 éves és eddig nagyon jó egészségi állapotnak örvendett, hirtelen rosszul…..
A Művelt Alkoholista Hárslevelű 2011.11.29 13:00:00
Van a hárslevelűben valami mesébe illő karakter. Kicsit olyan, mint egy legendás múltú arisztokrata család sarja, egy széplelkű hercegfiú, esetleg egy asszonyi szépségének teljében lévő királynő. Nemes és csodálatra méltó, ám valódi hatalom híján a tekintélyes mesebeli…..
hárslevelű 2011.11.30 20:54:21
:)
Albert gazda Pause 2011.09.28 09:10:00
Lett néhány dolog, amit alaposan át kell gondolni –  de nem véletlenül nem az a bejegyzés címe, hogy vége, hanem az, ami. Részletek egyelőre nincsenek, semmi hátborzongatóra – megvilágosodásra, végső kétségbeesésre, teljes absztinenciára! –…..
hárslevelű 2011.09.28 20:59:15
A tavalyi rendkívül nehéz év után egész télen azzal tréfálkoztunk magunk között, hogy történt, ami történt, jövőre azért megint megpróbáljuk. Hát így is lesz. De még mielőtt rátérnék az idei évre, ejtenék pár szót a tavalyiról. A 2010-es évjárat borai szépen…..
Balogh Zoltánnal évek óta osztjuk egymást, de ténylegesen nyakon vágni idén tavasszal lett volna először módom. Aki olvas bennünket (vagy a környékünket), az pontosan tudja, hogy BZoltán megalkuvást és alvást nem ismerő debattőr, a fenntartható fejlődés és a felelős…..
Márciusban ott hagytam abba a pincenaplónkat, hogy az új szőlészeti év kezdetén megint tele voltunk álmokkal és nagyra törő tervekkel. Így május elején már inkább arra kell koncentrálni, hogy az álmokat megvalósítsuk, és minden munka a terveinknek megfelelően menjen. Néha ez…..
Amikor blogom szárba szökkenésének hajnalán először írtam az Alexandra-tulajdonos Matyi Dezső pincészetének egyik jeles termékéről, vagy nem volt még honlapja a cégnek, vagy én kutattam utána idétlenül. Azóta lett neki, de érdekes, hogy a piacvezető kereső nem azt találja…..
Egy jó hónappal ezelőtt alapos vita bontakozott ki itten arról, mennyit ér az olaszrizling voltaképpen. Van, aki szerint másodrangú szőlő ez, és soha nem lesz világverő, mások úgy vélik, sztárfajtákkal tűzdelt mezőnyben is megállja a helyét. Nekem is van véleményem. Mint…..
hárslevelű 2010.02.23 20:57:16
Elindítjuk szokásos sorozatunkat, amelyben a borászelit értékeli az aktuális évjáratot, és visszatekint az elmúlt néhány évre. Az eddig beérkezett válaszokból úgy tűnik, hogy 2009-ben a természetre nem lehetett panasz. És 2007 kezd kilépni a csúcsnak gondolt 2006…..
hárslevelű 2009.11.17 22:01:39
@hegyaljai:
Szepsyvel kapcsolatban - A nagy száraz fehér képes arra , hogy Tokaj szépsége és gazdagsága elnyerje méltó helyét a világ elit borai között.
A szamorodni az "ős Tokaji", a hagyomány... Nagyon sok borász szeretné megmutatni, hogy mit is ittak eleink...

Én nem látok ellentmondást!
A gyöngyöstarjáni Németh Attila fontos termelő, a mátraaljai borászkodás jelentős alakjává nőtte ki magát ügyesen ő. Sokan nem tudják, az ország második legnagyobb borvidéke terül el Gyöngyös közelében, hivatalosan több mint 7800 hektáron, éspedig azért nem tudják,…..
Amit a figyelmes olvasók jó része már rég tud, bevallom őszintén: befürödtem a kadarkákkal. A kezdeti lelkesedés hamar megbicsaklott, nemcsak azért, mert több bortól egyszerűen többet vártam volna, vagy mert egyre nehezebb volt kóstolótársaimat újabb körre ösztönöznöm, de…..
Az év első bora természetesen már rég megszületett, de hagyományosan mégiscsak Márton napja környékén kezdenek szállingózni az első olyan újborok, amik már halvány bepillantást engednek az évjárat sajátosságaiba. Mielőtt azonban nekiállnánk kardélre hányni 2009 magyar…..
A St. Andrea-borokat éveken át szerettem is, meg nem is. A fehérekkel máig nem vagyok kibékülve, a vörösök viszont meggyőztek. A fehérek számomra túlságosan lágyak, amorfak és vaníliásak, ezzel szemben a vörös szortiment csupa okosan megkomponált, klasszikusan elegáns borból…..
hárslevelű 2009.09.30 18:35:25
" a Hangács az Áldás utódja. "

www.standrea.hu/borok/aldas-egri-bikaver-2006
szerint készült 36064 palack

www.standrea.hu/borok/hangacs-egri-bikaver-2007
szerint készült 5548 palack

Hol van 30500 palack?
Nemzeti mítoszaink sorában előkelő helyet foglal el váraink Habsburgok által történt módszeres fölrobbantásának a sorozata. Mindenki, aki valaha is járt iskolába azt tanulta, hogy a lakóhelye határában álló vár nem más, mind a Habsburgok tudatos rombolásának szomorú…..
BorBoy Nem bíborban született 2009.07.06 09:30:00
Nem tudom, hogy a maszter of vájn diplomáért 2003 óta vívott küzdelme okán sokat ekézett Romsics László szelleme elér-e Pázmándig, pontosabban a Hungarovin Szent István koronájáról elnevezett üzem- (gazdasági?) egységéig, de mindenképpen dicséretes dolog egy tömegborok…..
Folytattuk lassan már szokássá - mi több: hagyománnyá - váló közös kóstolásainkat a Gold Centerben. Ezúttal az eredetvédett Egri Bikavér Superior került a kollektív tapasztalás célkeresztjébe. Szándékaink szerint megvakteszteltük volna az összes valaha volt és jelenlegi…..
Nagy ígéretnek indult, mint Duró József, aztán az is maradt. Vagy talán hízelgőbb lenne, ha azt írnánk, hogy a magyar rajnaiforradalom előfutára volt. 2005-ben, amikor berobbant, még jóval kevesebb emlékezetes tétel volt a piacon a fajtából, 2006 után jöttek az igazán jelentős…..
Az eddigiektől eltérően idén nem a Gundel, hanem a Gerbeaud adott helyet Magyarország bízvást mondhatjuk legrangosabb borrendezvényének. A Tokaj Reneszánsz kóstolói mindenképp első helyen állnak: nincs még egy alkalom, amikor a magyar borászat koronaékszereit hasonló…..
Szászi Cabernet Sauvignon 2006 Francia-magyar családi sajtkóstolónkat színmagyar vidéken termett ehte-francia fajta kísérte. Az egyedi társítás figyelemre méltó eredménnyel járt: ez a CS minden paraméterében erős: komoly alkohol, zabolázatlan tanninok, nem kevés…..
Semmi közöm a kadarkához. Tompa nyelvű borparasztként nem igénylem a változatosságot, jól elhajózok a világfajták palackozott tengerén, s még a külföldi bormédia pontjait is sokszor helytállónak érzem. (Észrevettük, hogy manapság mindenki azzal adja tanúbizonyságát…..
Jön a hírlevél a nagy leárazásról. Tudom, hogy válság meg minden, de baromi hülyén érzem magam, amiért néhány hónapja megvettem - akkor azt hittem, nagy kedvezménnyel, így hirdették ugyanis - 7500-ért azt a Buttler Bikavért. Most akkor nem ér 7500-at? Akkor miért tetszettek…..
hárslevelű 2009.01.16 21:30:08
@Türkmenbasi: Az elméletnek ellentmond, hogy csak a Nagyeged lett leárazva, és így ez lett a BT-nél a legolcsóbb Buttler bor.
???
Nincs is jobb alkalom egy kis kadarkázásra, mint január elseje. A trombitálás már halkul lassan, a konfettimaradványok még a padlón hevernek, szerpentinek lógnak a mosogatóba, másnapos ismeretlenek dülöngélnek félmeztelenül az ember lakásában félig ürült édespezsgős…..
Az elmúlt időben valahogy nem bontottam olyan sűrűn hárslevelűt, mint azt eredetileg terveztem. Aztán hirtelen pár tokaji elfogyott, így semmi akadálya, hogy a sorozat folytatódjék. Előre kell azonban bocsátanom: ebben a megállóban leginkább csodálkoztam. Elsősorban az lepett meg,…..
Hónapok óta keringnek a pletykák borbuzi-körökben arról, hogy mekkora eladatlan készletek vannak már szinte mindenhol, a borászatoktól a kereskedőkig, merthogy csökken a fogyasztás, mint olyan. A magamfajta alkoholista ilyenkor megnyalja szája szélét és azonnal olcsított…..