Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Freddy Beny

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak…..
Freddy Beny 2019.12.03 21:07:55
Angliabol nezve az egesz helyzet a kovetkezo miatt fontos: Abszolut szuksegtelen lenne az aktiv angol fizetett tb mellett fizetni es igenybe venni a magyart, hiszen EU-n belul annak az orszagnak a tb-je, ahol a munkavallalas es a jarulekfizetes tortenik (mondjuk Anglia) felvenne a kapcsolatot azzal az orszag tb-jevel a (Magayrorszag) ahol a szolgaltatast igenybe vettek es egymas kozott lerendeznek, amit le kell.
Ennek viszont az az akadalya, hogy Magyarorszag Angliaval (es meg 2 EU-s mikroallammal) nem tudta megkotni azt az allamkozi szerzodest, ami a fennt leirtakat oda-vissza iranyban garantalja. Tehat, ha mondjuk Nemetorszagban elnek (vagy Franciaorszagban, Hollandiaban, Olaszorszagban, stbstb...) es Mo-n orvoshoz mennek, semmi problema, megadom a nemet TB szamomat es a ket TB ezt rendezi egymas kozott. Viszont ha Angliaban elek, akkor ez jogszeruen nem lehetseges. Itt az a helyzet all fenn, hogy serulnek az EU-s jogaim, viszont ha megis mindket orszagban tb-t fizetek, akkor viszont EU-s jogot sertek.

Aki Londonban el, talan tapasztalhatta mar, hogy borzaszto sokat kell varni egy szakorvosi vizsgalatra. Az en esetemben 3 kronikus betegseg mellett (plusz az apro) ez azt jelenti, hogy 3-4 honapot kell varni egy-egy NHS vizsgalatra, utana pedig ugyanennyit, mire megkapom az uj gyogyszert. Ez 7-8 honap varakozast jelent, mikozben az allapotom egyre romlik.
Ezzel szemben az otthoni kezeloorvosaimmal sikerult kiepiteni olyan kapcsolatot, hogy csak jelzem, mikor tudnek jonni es talalunk idopontot. (egyebkent mindenfele penz dugdosas nelkul!) Azonnal meg lesznek a vizsgalatok es az eredmenyek es az uj gyogyszerek is.

A TAJ megszuntetessel es a lakcimkartya visszahivassal pedig az a problemam, hogy ha egyszer visszaszeretnenk koltozni Mo-ra, akkor majd csak az miatt nem tudok munkat vallalni, hogy nem el a TAJ szamom. Szamtalan peldat latunk arra, hogy felkeszulten hazaerkezve beviszik az angol TB altal kiallitott dokumentumot a magyar hatosagokhoz, jelezve hogy az illeto "kijelentkezett az angol ellatorendszerbol" es mindezt 6 honap alatt sem sikerul visszaellenorizniuk a magyarorszagi illetekes hatosagoknak.

Ezenkivul pedig szamolva egy buntetessel (ugy tudom ez 300E Ft lehet), azert mert 2 orszagban volt aktiv tb szamlam,akkor vajon ha eddig jogellenesen hasznaltam a magyar tb rendszert, akkor az eddig befizetett hozzajarulasaimat vissza kell fizetnie az allamnak? Igen, elnezve a jelenlegi allapotokat es gyakorlatokat ez nagyon realisztikusan hangzik, ugye? ... :)