Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Smiló

45 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hetiBeton rádióműsor formájában véget ér. Ez azonban nem kell, hogy elkeserítse a rajongókat, ugyanis a hetiBeton (Kelecsényi Kristóf, Smiló Dávid és Zsámboki Miklós) a 444-en folytatja az építészeti, urbanisztikai fejenpörgést. Várunk mindenkit a hetiBeton.444.hu-n! ..
A Kazinczy utcában egyelőre változatlan a helyzet. Hiába állították példaképnek Rogán Antalék a romkocsmákat, úgy látszik, csak vicceltek, mert épp az V. kerületi önkormányzat hozott a közelmúltban egy határozatot, hogy a Kazimírnak éjfélkor be kell zárnia. (Önkormányzati…..
Smiló 2013.04.24 12:15:58
@mcs: mcs észrevételei mindenképpen fontosak. Nekem is konkrétan a csöpögve égés ugrott be a tegnapi nap folyamán, hogy az elég kellemetlen lehet, ha több száz ember reked alatta. Ilyen anyag pedig természetesen nincs. Még. De lehet hogy felvázolom ennek az elméleti síkon létező anyagnak a tulajdonságait amire szükség van, aztán agyaljanak tovább a vegyészek rajta. Nyilván gond, hogy a "tömeg" az ami a legjobban fogná a hangot egy ilyen esetben. Az meg teljesen ellentétes egy ponyva könnyedségével.
A Műcsarnokban a kéthete megnyitott „Mi a magyar?” c. kiállítás apropóján mi arra a kérdésre nem kerestük a választ, hogy „mi a magyar építészet?”. Ahogy arra egy betelefonáló szerintünk is helyesen rávilágított, nem biztos, hogy kell erre a kérdésre választ adni. Azt…..
Update: megvan az ejtőernyős kép is, illetve a másik irányú HazCam, a rover árnyékával és a Mt. Sharppal a fotón! Előbbi külön posztban, utóbbi meg itt, mert szép, eredetiben és deprojektálva: A Mount Sharp a kráter közepén emelkedő hegy, ezt fogja majd a rover…..
Mint ahogyan mindennapi életünkből, úgy városaink tereiből is igyekszünk kizárni azt, ami mocskos, gusztustalan és undorító. Erről szólt előző maratoni műsorunk, ahol a városi vizelés lehetőségeiről beszéltünk, de végeredményben erről szól az is, ha városnegyedeket…..
Az elmúlt 10 évben lezajlott a hetiBeton stáb által „Gödör Bumm”-nak nevezett folyamat, amely során radikálisan megváltozott a budapesti polgárnak, az önkormányzatoknak és a szórakozóhelyeknek a viszonya a közterekkel kapcsolatban. Ma már nem kérdés senki számára, hogy az…..
Múlt heti vendégünk Dányádi Sára volt, frissen diplomázott építész, akinek a segítségével tártuk fel a hallgatók füle számára a Budapesti Állatkert történetét. Sára diplomatervében foglalkozott az állatkert bővítésének lehetőségével, amit itt és itt tekinthettek…..
Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre március 29. és április 1. között a Budapesti Építészeti Filmnapok. A Kelet-Európában egyedülálló, és látogatószámát tekintve a világon is az elsők között számon tartott építészeti filmfesztivál dokumentum- és játékfilmeken…..
Budapest releváns arcai 2011 2011.01.06. Budapest releváns arcai 2011 by Hetibeton on Mixcloud 10. helyezett: Kopiás Attila Steve Informatikus, szociológus hallgató, civil aktivista, a Társadalomelméleti Kollégium tagja. Akcióival fehívta a figyelmet a hajléktalanokkal…..
Smiló 2012.01.06 14:57:13
@Morbo, a megsemmisítő: Rátapintottál az ingatlanberuházások lényegére. Ha meg tudod szerezni a banki hitelt a vízióidhoz, akkor hajrá.
Visszatért a hetiBeton! Bő egy hónapos kihagyás után újra műsort készítettünk teljes létszámmal. A műsorban nem másról, mint a nyár közepén megjelent és azóta mind nemes építész, mind pedig átlagember körökben nagy port kavart hírről, azaz a bécsi utca teljes…..
Smiló 2011.12.13 10:26:07
Dobozoló blog Építész/kritikus 2011.07.29 11:40:00
"Most mit kritizál, tervezzen jobbat!" - dördül fel a Modoros Építész egy-egy kritikát olvasva. Tervezzen jobbat, hiszen ő is építész! Vagy talán nem volt jó tervező, és ezért vált tollforgatóvá?  Ez az általános vélekedés, hiszen az építésznek levés csúcsa…..
Smiló 2011.08.03 17:58:43
@dobozoló: Igen ez szerintem is érdekes, és ezzel kell is foglalkozni, hogyan alakult egy ház az építész kezei alatt a tervezés során, de ez nem kritika, hanem tervezéstörténet és itt a "tervezéstörténet" alatt egy műfaji besorolást értek, ez a szöveg (vagy videó, vagy hanganyag) neve hogy tervezéstörténet, és a kettőt mixelni ugyan lehet, de félek, hogy a magyar kritika pont azért van ilyen siralmas és skizofrén állapotban, mert az emberek összekeverik a tervezéstörténet és a kritikát, és ez ellentmondást szül. Mert a tervezéstörténet egy belehelyezkedő álláspontot követel meg, a kritika pedig egy kívül álló szemléletet. A tervezéstörténet empatikus, a kritika pedig kritikus. A tervezéstörténetben a házat saját magán belül értékeled, a kritikában pedig külső szempontok szerint ítéled meg. Na most jó sokszor leírtam ugyanazt.
Aki régebb óta hallgatja a műsort, tudhatja, hogy kénytelenek vagyunk rendszeresen azzal a problémával foglalkozni, hogy Budapesten szakmai kérdésekben nem szakmabeliek, hanem kizárólag a politikai hatalom dönt: politikai akarat érvényesül például örökségvédelmi, muzeológiai,…..
Smiló 2011.07.23 17:22:12
@odium665: olvasd már el a posztot.
Smiló 2011.07.23 18:59:22
Borfalut vizionál a Szeretem Budapestet Mozgalom a Tabánban 22 pincével és színpaddal, a lakók természetesen aláírást gyűjtenek, hogy "Budának eme oxigént adó, zöld, csendes és mindenki számára élvezhető természeti kincsét ne pusztítsák el!!!!!", mi pedig elbeszélgettünk a…..
Smiló 2011.05.03 10:28:28
@s.székely katalin: Jól van. Látom komolyan veszed az életet. Szerencse hogy vannak még ilyen emberek.

Egyébként ez egy poszt, nem egy cikk.
Nem tudom, ez külföldön mennyire van így, de a magyar politikusok rendkívül szeretnek vagy szeretnének valamilyen betonba vagy téglába öntött nyomot hagyni maguk után. Külön posztokat érdemelne, hogy mennyivel hasznosabb lenne ezek forrásából legalább részben inkább a felnövő…..
"Ha ezeket a nemzetieskedő bullshiteket lerántom a szövegről, akkor azt látom, hogy egy antiglobalista, antikapitalista, anarchista punk csávóval állok szemben, aki mindennek nekimegy, és, hogy éppen az építészetet találta ehhez meg, az egy puszta véletlen" - hangzott el Makovecz…..
Smiló 2011.03.29 22:05:21
Smiló 2011.03.29 22:13:02
@Alf: szexi :)
Smiló 2011.03.30 22:46:04
A 8ker blogon megjelent Blaha Lujza téri tervek apropóján beszélgettünk a Blaha Lujza tér aktuális helyzetéről, közlekedéséről, a tér nagyságáról és arról, hogy mi a helyzet azokkal a hajléktalanokkal, akik a téren tartózkodnak.   A Blaha Lujza Tér Tervei És Március…..
Smiló 2011.03.23 15:30:21
@Sátán meg a Jocó: A konfliktus a következő, ha egy tér nem alkalmas arra hogy ott csöves tartózkodjon, akkor nem alkalmas arra, hogy ember ott tartózkodjon, mivel a fentebb említettek is emberek, ugye. Én azt gondolom, hogy a hajléktalan kérdés nem építészeti probléma, egy tér átalakításánál hosszú távon arra berendezkedni hogy ott csöves ne lehessen, az hiba. Valamint ennyi erővel az összes terünkkel eljátszhatnánk ezt.
Hidaltunk már sokszor a műsorban, már magunk is unjuk picit a témát, de nem tudtunk elmenni a hír mellet miszerint Finta József gyalogos hidat tervez a Dunára. Tervezni persze mindenki tervezhet, mi is tervezhetnénk hidat a Dunára, csak senki nem építené meg. Kérdés, hogy ez a hidat…..
Arról beszéltünk,amiről mindenki beszél. A West Balkán nevű vendéglátóipari egységben történt tragédiát elemeztük építészeti szempontból, amit nem máshol kezdtünk, mint az 1910-es Ököritófülöpösön! Ököritófülöpös? Úgy van! Ott 312 ember halt meg szintén…..
Az építészettörténeti stílusokat áttekintő műsoraink sorát folytatva (azt duzzasztva, dagasztva, tágítva) a Neobarokk építészettel foglalkoztunk, mivel egy éve megállapítottuk a magyar szecessziót taglaló műsorunk végén, hogy ezek után a neobarokknak kell következnie, arról…..
hetiBeton Nyolcvanadik adás, 01.07 2011.01.09 19:03:00
!Budapest releváns arcai 2010! A 100 leggazdagabb ember és a 50 legcoolabb arc listák után megérkezett (berobbant!) a magyar közéletbe az első olyan lista amely rangsoron azok a személyek jelentek meg akik 2010-ben a legnagyobb hatást fejtették ki Budapestre, a budapesti építészetre…..
Nem volt még ennyire sexy adásunk soha. Bojár Iván András kiáltványszerű cikksorozatával foglalkoztunk, ami a múlt héten jelent meg az Octogon építészeti és design magaziban. Hallgassad, nagyon jó lesz neked, 02.30-tól zenélünk, 12.30-tól beszélünk: Első rész / Második rész…..
Történelmi esemény kedves hallgatóink! Megtörtént, hogy a szerkesztőségnek csupán egyharmada jelent meg reggel a rádióban, nem más mint Kelecsényi Kristóf, és remek műsort nyomott le a budai várpalota történetéről.Törökök, Osztrákok, Németek és persze Magyarok…..
Műsorunkban az elmúlt hetek építészeti történéseit tekintettük át, de amikor a kolontári vörösiszap katasztrófa építészeti vonatkozásaihoz értünk elöntöttek minket a hallgatói telefonok, és egy kisebb fajta állóháború is alakult ki az építészet mibenlétével…..