Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bebesy Dániel

48 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
----Az elmúlt egy-két hétben jelentős hozamemelkedés indult a nemzetközi kötvénypiacokon. A tavaly év végi megnyugvást követő újbóli hirtelen megugrás oka, hogy a befektetők az utóbbi hetek erős növekedési és a vártnál magasabb inflációs adatainak tükrében elbizonytalanodtak azzal kapcsolatban, hogy…..
A tavalyi évet jellemző egyre erősödő recessziós várakozások ellenére az amerikai gazdasági növekedés az év második felében kellemes meglepetéssel szolgált. A növekedés nagy részéért természetesen a lakossági fogyasztás felelt, és az adatokból úgy tűnt, hogy a rég nem látott reálbér csökkenés, a…..
Amikor a gyorsuló infláció miatt a jegybankok világszerte kamatemelésbe kezdtek a tavalyi év során, gyakran fogalmazódott meg aggodalom az adósságráták fenntarthatóságával kapcsolatban. Sokszor lehetett azzal az érveléssel találkozni, hogy elképzelhetetlen komolyabb kamatemelés a jegybankok…..
A múltkor arról írtam, milyen hatalmas veszteségek keletkeztek idén a globális kötvénypiacokon. Érdekes volt látni, hogy a gyengülés egyáltalán nem korlátozódott a feltörekvő piacokra, a fejlett országok „biztonságos" eszközei is hatalmasat estek idén. A feltörekvő piacokon belül kifejezetten eltérő…..
A tőkepiacokat valamennyire követő emberek számára sok újat nem mondok avval, hogy az elmúlt egy évben nagyot emelkedtek a kamatok az állampapírpiacokon. Az sem újdonság, hogy a magasabb kamatok nagy vesztségeket okoztak a kötvény portfoliókban. Érdemes azonban megvizsgálni, hogy mekkorák is ezek a…..
37 éve, 1985 szeptember 22-én, öt gazdasági nagyhatalom (Egyesült Királyság, Franciaország, NSZK, Japán, USA) megelégelte az amerikai dollár erősödését, és a new yorki Plaza hotelben a közös beavatkozás mellett döntöttek. Ez az ötös csoport később egyébként még két taggal bővült, és azóta is…..
Az infláció újbóli megjelenésével hatalmasat változtak a kötvénypiacok egy év alatt. Az elmúlt évtizedre jellemző, nulla közeli hozamszintek az állampapírpiacokon egy pillanat alatt eltűntek, meredek emelkedés kezdődött, rég nem látott vesztségeket okozva a kötvénybefektetőknek. A magasabb…..
Régóta megy a vita a közgazdászok között, hogy a jelenlegi magas inflációt milyen reálgazdasági áldozatokkal lehet majd letörni. Mennyire kell fékezni a gazdaságot a jegybankoknak, hogy alábbhagyjon a magas áremelkedési ütem? A vitában két iskola áll szemben egymással, vannak akik szerint lehetséges…..
A több évtizedes inflációs csúcsok kapcsán a befektetők már a tavalyi év során is sokszor emlegették a stagflációs félelmeket, ami a magas infláció és gyenge gazdasági növekedés meglehetősen kellemetlen kombinációjára utal.  A stagflációs kifejezés az 1970-es évekből származik, amikor az infláció…..
Márciusban ismét jelentős mozgások voltak a dollár kamatokban, nagyban átrajzolódtak a FED-el kapcsolatos kamatvárakozások. Az orosz inváziót követő elbizonytalanodás elmúltával a piac számára egyértelművé vált, hogy a háború rövidtávon még magasabbra pumpálja az inflációt. A rövid lejáratú dollár…..
Hacsak nem történik valami nagyon váratlan dolog, akkor márciusban kamatot emel az amerikai jegybank. Nagyot változott a világ, hiszen fél évvel ezelőtt nem sokan számítottak erre, a piaci befektetők úgy gondolták, hogy  talán majd 2022 vége felé szigoríthat először a FED. Az ősztől azonban erősödni…..
A héten kezdődik a pekingi téli olimpia, ahol a kínai álampolgárok mellett a külföldi versenyzők és nézők (már ha lesznek a covid miatt) számára először lesz elérhető a Kínai Jegybank digitális pénze. Digitális pénzről általában a magánszektor által kibocsátott kriptodevizák, elsősorban a bitcoin…..
A török líra idén 30 százalékot gyengült a dollárral szemben, amivel kiérdemelte a leggyengébben teljesítő feltörekvő piaci deviza címet 2021-ben. A hosszabb távot tekintve még sokkolóbb a kép, 10 év alatt 650 százalékos a gyengülés, érzékeltetés képpen a forint esetében ez azt jelentené, hogy a…..
A nem sprint, inkább maraton jellemzés a múlt heti MNB kamatdöntő ülést követően hangzott el a szigorítási ciklussal kapcsolatban, utalva arra, hogy kis lépésekben, de időben hosszabban elnyújtva számíthatunk a hazai alapkamat emelésére. A jegybank azt is leszögezte, hogy a szeptemberi inflációs…..
A múlt héten szeptember hetedikén El Salvador a világ  országai közül elsőként bevezette a bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt. A bevezetésről még júniusban született törvény, így viszonylag gyorsan megvalósításra került a döntés. Az országban pár éve futott egy kísérlet, egy úgynevezett pilot…..
Ha meg kellene nevezni a befektetési piacokon a közelmúltban erősen felkapott témákat, akkor a digitális pénzeken belül a kriptodevizák, illetve a környezettudatosságra, fenntarthatóságra építő ESG termékkör biztos két erős jelölt lenne. A múlt héten a két sztori összecsapott, és az eredmény az…..
Ez a hét az inflációs meglepetésekről szólt, nagyjából mindenhol sokkal nagyobb emelkedést mutattak a számok, mint ahogy az elemzők várták, tízéves csúcsok dőltek meg. Az USA-ban 4% fölött volt az éves áremelkedési ütem áprilisban, a régiónkban a cseheknél, lengyeleknél is jóval magasabb lett a…..
Amikor idén márciusban fejre állt az Archegos Capital, több mint 10 milliárd dolláros veszteséget okozva a hitelező bankoknak, a legtöbb elemző írás arról szólt, hogy a szabályozás és kockázatkezelés szempontjából hogyan épülhettek fel ezek a hatalmas, koncentrált pozíciók. Az Archegos hatalmas,…..
Kína tavaly az egyetlen olyan nagyobb ország volt a világon, ahol a gazdaság a járvány ellenére növekedni tudott. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy a COVID Kínából indult, és a rendkívül szigorú intézkedésekkel elsőként tudták normalizálni a helyzetet, így hamarabb kezdődött a kilábalás is.…..
A múlt héten az USA-ban  a Biden adminisztráció jelentős változtatást célzó javaslatot fogalmazott meg   a multinacionális cégek adóztatásával kapcsolatban. A javaslat lényege, hogy a nemzetközi szinten működő vállalatok az adott országban az ottani értékesítéseiknek megfelelő arányban fizessenek…..
A várakozásoknak megfelelően beindult a hozamemelkedés Amerikában, azonban hiba lenne a mostani helyzetet a korábbi hasonló szituációkhoz hasonlítani. A Fed rugalmas politikájának köszönhetően még évekig maradhatnak az alacsony kamatok, és a hozamok emelkedésére is van még tér anélkül, hogy aggasztó…..
A múlt héten az USA-ban a szenátus és a kongresszus is jóváhagyta a demokraták 2021-es költségvetési törvénytervezetét. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy megvalósul az 1900 milliárd dolláros, Joe Biden nevéhez fűződő élénkítőcsomag, ahhoz még további bizottsági egyeztetések szükségesek. Ettől…..
Egy éve, február közepén lépett életbe az USA és Kína által kötött kereskedelmi megállapodás. Donald Trump mindig is büszke volt arra, hogy milyen kitűnő üzletember és milyen nagyszerű megállapodásokat tud kötni, az utóbbiról még könyvet is írt (Art of the Deal). Noha rövid elnökségét általában…..
A 2021-es évre szóló befektetési ajánlások legtöbbje vonzó célpontot lát a feltörekvő piacokban, a részvények mellett a feltörekvő piaci állampapírok esetében is további erősödést várnak. Nagy fordulat ez 2020 tavaszához képest, hisz a járvány megjelenésekkor mindenki temette a feltörekvő piacokat.…..
Recep Tayyip Erdogan török elnök talán az utolsó pillanatban rántotta el a szakadék előtt a kormányt, és novemberben gazdaságpolitikai fordulatot hirdetett meg. Erdogan Elnököt nagy túlélőnek tartják, aki a kritikus pillanatokban a hatalom kézbentartásáért eddig mindig meghozta a szükséges…..