Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lolit

15 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap délelőtt beugrott hozzánk egy barátnőm kislányával. Nem terveztük, hogy együtt ebédelünk, de végül itt ragadtak ebédre. A férjem itthonról dolgozott aznap, 12 körül mindenki éhes lett. Épp volt itthon előző napról leves, és pont sült a focaccia a sütőben. Spontán közös ebéd lett belőle,…..
HÁZITŰZHELY BABA MENÜ 2018.11.08 16:01:51
Kinövünk a bébiételekből. Amikorra a gyermek már minden étkezésre "rendes ételt" eszik, egyre nehezebb változatosat és egészségeset kitalálnom. Könnyű lenne belecsúszni a banán keksz kölesgolyó műfajba, elő is fordul, ha sok a program, és nincs is ezzel baj szerintem. Csak nem akarok benne ragadni.…..
Nehezen tudom elképzelni a hozzátpálálás időszakát a Philips Avent párolónk nélkül. Őt mutatom be most itt röviden, biztos sokak körében ismert és használt darab. Nagyon egyszerűen működik, vizet kell tölteni bele, majd mehetnek bele a felvágott friss zöldségek, gyümölcsök, és amikor megpárolta,…..
Itt van az ősz. A cékla és dió igazi szezonja. Ti hogy eszitek a céklát? Vannak időszakok, amikor mi teljesen rákattanunk. Legalább háromféle változatban biztos nagyon szeretjük. Ezeket gyűjtöttem most ide. Az első a frissen préselt céklalé sárgarépával, almával, gyömbérrel. Még a kislányom is…..
Akinek van gyermeke, és átesett már a hozzátápláláson, az tudja, hogy mennyi elmélet és gyakorlat létezik ennek módjáról. Táblázatok, szakemberek tanácsai, milliónyi magyar és külföldi oldal, amik között nem könnyű eligazodni. Mikortól adjunk glutént? Tejterméket? Tojást? Mézet? Mivel mi a…..
Lolit 2018.10.08 12:53:41
@FILO: Mi nagyon elégedettek vagyunk a gyerekorvosunkkal, nem akartam szembemenni a tanácsával, hogy 1 éves korig várjunk a gluténnal. Ő maga is érzékeny, sokat segített, hogy mit adhatok addig a kislányunknak.
Lolit 2018.10.08 12:56:38
@protézisesh: Dejó, hogy ezt megírtad! 1 éves korig tartottuk gluténmentesen, és igen, most már mindent eszik, és eszem ágában sincs megvonni tőle valamit. Nehéz eligazodni az érzékenységek között most, hogy a csapból is ez folyik.
Lolit 2018.10.10 21:14:44
@protézisesh: Hű, nem egyszerű, min mehettetek át, mire ez kiderült. Én laktózmentes diétán élek, szóval valamennyire ismerős a helyzet egy étteremben ülve, vagy vásárlás közben, mint amit írsz. Midenben van tej vagy tejpor, esetleg vaj. Ami meg mentes sokkal drágább. A ropiban is van tejszármazék. Szerencsére nem annyira vészes az érzékenységem, de figyelek rá. Ezért is törekszem most a saját konyhám kialakítására. Gondolom te már profi vagy a gm beszerzésekben, és előállításban. Nagyon köszi a hasznos infot, és sok kitartást neked!
A konyha egy kicsit olyan, mint egy barkácsműhely. Eltűnsz benne, matatsz, kotyvasztasz, aztán előkerülsz az alkotással. Rengeteg energiát nyel el, de legalább annyit ad vissza, ha jól csináljuk. Mindent meg lehet venni manapság, de a kézzel gyúrt aranygaluska nemcsak elnyel, de magában is hordoz…..
Az elmúlt évek alatt magamra szedtem némi gyakorlatot a sütisütés terén. Tudom például, hogy milyen sorrendben keverjem össze az összetevőket a különböző típusú tésztáknál, vagy hogy meddig süssek egy zabkekszet, hogy ne keményedjen meg, ami gyakran előfordult korábban. A húsok elkészítése viszont…..
Lolit 2018.10.03 11:21:12
@Apátok_mi: Jogos, köszi. Mindenesetre ha szereted a ragut, nem fogsz a receptben csalódni. A lényeg itt a slow cook megoldáson van.
Lolit 2018.10.08 12:50:01
@FILO: Kíváncsi vagyok, milyen lenne pirospaprikával. Lehet legközelebb kipróbálom.
Lolit 2018.10.08 12:50:32
@takacsveca93: :-). Köszi.
HÁZITŰZHELY RECEPT FORRÁSOK 2018.09.29 21:49:53
Amikor még nem főztem rendszeresen, már akkor is kíváncsian figyeltem egy-egy vendégeskedés alkalmával, hogy ki honnét veszi a recepteket. Aki főz, annak egyértelmű, hogy egy jól kialakított receptforrás repertoár aranyat ér a tervezésben. Az itt következő példák nekünk beváltak, azért írom le,…..
HÁZITŰZHELY BABA MAMA REGGELIK 2018.09.12 15:33:43
Nálatok hogy indulnak a hétköznap reggelek? Miket esztek? Mivel a gyerekorvosunk szerint kislányunk nem ehetett glutént egy éves koráig, nem volt egyszerű a hozzátáplálás megkezdése. Ráadásul nem tanácsolta a székrekedést okozó dolgokat, mert ezzel kínlódott szegénykénk. Szóval semmi sárgarépa,…..
HÁZITŰZHELY KULINÁRIS(K) QUICHE 2018.09.09 17:22:49
Mikor az új konyhánkat terveztük, tudtam, hogy sokat fogunk sütni. Terhességem harmadik trimeszterében, mikor már kevesebbet mozdultam ki otthonról, regeteget sütöttem, mert állandóan sütire vágytam. Apró konyhánk telis tele volt különféle ízesítésű dupla tepsinyi zabkeksszel (étcsokis, citromos…..
HÁZITŰZHELY MENÜ TERVEZÉS 2018.08.29 14:11:37
A heti menü tervezéshez jelenleg ezt a táblázatot használom, amit egy kedves ismerősöm tervezett. Én csak a meleg ételeket tervezem, ezek elférnek a szövegdobozokban. A jobb alsó ficakokban lógó kis fülecskékbe írom a recept forrását, mert amikor nekiállok főzni, már nem mindig emlékszem, honnét is…..
Íme egy példa egy heti menü tervezéséről és megvalósításáról. Az ételeket a heti történésekhez próbáltam illeszteni. Kedden meglátogatott minket egy barátnőm kislányával. Szerdán műtötték a férjem bölcsességfogát, csak püréket tudott enni. Pénteken jön a férjem keresztanyja, és az új bébiszitter…..
Mióta használatba vettem az új konyhánkat, eltelt 5 hónap. A költözéskor a kislányunk nem evett még glutént, én laktózmentes diétán élek, a férjem pedig sportol, illetve fogszabályozása miatt nem tud mindenfélét enni. Mostanra legalább a gluténmentesség megszűnt, a többi maradt. Ha itthon vagyunk,…..
Néhány hét igazi kínlódással telt. Mit főzzek ma? Kislányommal nyakamba vettük a környéket (őt a hordozóba, kezembe a shopping bag-et), hogy beszerezzek mindent a változatos táplálkozáshoz. Csakhogy a babakocsival nem fértünk be a zöldségeshez, a hordozókendővel pedig csak korlátozott mennyiségű…..
HÁZITŰZHELY A KEZDET 2018.05.28 12:47:04
Minden akkor kezdődött, amikor megszületett a kislányunk. Korábban a férjemmel esténként összedobtunk egy tésztát sült zöldséggel vagy csirkével, reggelire joghurt zabpehely fekete tea, a délutáni farkaséhségemre pedig szénhidrát hegyek a munkahellyel szemben lévő pékségből. Na persze szívesen…..