Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tanár_

24 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ókori Róma története   Róma tananyag felépítése: Kora történet - alapítás Róma válsága (patrícius-plebejus harctól Augustusig) Császárkor Róma hanyatlása, bukása Római kultúra Róma alapítása, eredetmondái: A itáliai félsziget közepén, Kr.e.753-ban alapították a latin törzsek. Az egyik…..
A Rákóczi-szabadságharc (1703-1711) A magyar lakosság sérelmei 1703-ban: A török kiűzése után az osztrák hadsereg megszállva tartotta az országot és erős elnyomás vette kezdetét. 1.) Hazánkat fegyverrel meghódított gyarmatként kezelték, megvonva minden önkormányzatiságunkat, megfosztva…..
Töri - Harmat Árpád Töris blog 2024.04.07 11:49:55
A Töris blog az emelt történelem érettségihez tartalmaz hasznos történelmi tananyagokat a magyar- és világtörténelem témakörökben, mégpedig Harmat Árpád gimnáziumi történelemtanár szerkesztésében. A tananyag tematikája Érettségi feladatok Ajánlott kiegészítések tankönyv Ha szükségét érzed…..
Széchenyi István 1.) Származása, családja: A Széchenyiek Magyarország második leggazdagabb családját alkották. Széchenyi Istvánnak 90 ezer hold földje volt, több kastélya és falva. Széchenyi István katonai pályára került és egészen 34 éves koráig huszártiszt volt. Századosi rendfokozatig jut, a…..
Az utolsó reform-diéta és forradalom   A reformkor 18 éve alatt, 1830 és 1848 közt 4 reformdiéta zajlott, ezek közül az első három nem hozott áttörő eredményeket a reformkövetelések terén. Kivétel: 1844, amikor Magyarország hivatalos nyelve a latin helyett a magyar lett. Az udvarhoz hű konzervatív…..
A török idők Magyarországon 1568 és 1699 között    Erdély jellemzői Már a honfoglalástól kezdődően fontos határvédelmi terület volt a keletről, Ázsia irányából érkező sztyeppei nomád népek (pl besenyők) ellen. Ezért kaptak kiváltságokat az Erdélyben élő székelyek is (védték a királyságot).…..
A török idők kezdete   A Mátyás utáni zavaros idők (1490-1526)Ulászló uralomra kerülése:A magyar nemesek Mátyás után olyan királyt akartak, aki gyenge kezű, a nemesekre hagyja a kormányzást, de ugyanakkor saját költségén megvédi az országot a törököktől. Ennek leginkább Mátyás régi ellenfele, II.…..
Jagellók és Hunyadiak (1440-1490)   Előzmények: Zsigmond halála után egy időre (mintegy két esztendőre) veje, Habsburg Albert kerül a trónra 1437 és 1439 között. Ám kora halála után polgárháború szélére sodródott Magyarország, ugyanis fia szinte újszülött (V. László 1440 február 22-én született),…..
Az invesztitúra háborúk Invesztitúra = a püspökök és más egyházi vezetők kinevezése. Ezt a jogot eleinte a császárok gyakorolták, ám később a pápa akarta megszerezni a kinevezési jogot. A vita háborúvá fajult, ezek voltak az invesztitúra háborúk, a XI - XII. században. Az egyház állapota a…..
Történelmi érdekességek blogja, ahol lényegre törő posztokat olvashatsz a múlt eseményeiről a törpe minoritas nevében. Kossuth Lajos használta először a "törpe minoritas" kifejezést arra az országgyűlési kisebbségre, mely az 1848 júliusi országgyűlésen szerinte széles népi támogatás nélkül szerette…..
Mária Terézia és II. József   Mária Terézia uralkodása (1740-1780) Mária Terézia a Habsburg Birodalom és benne a Magyar Királyság uralkodója volt 1740 és 1780 között vagyis épp 40 éven keresztül. A német-római császári címet viszont férje viselte: Lotaringiai Ferenc. Háborúk: Rögtön trónra…..
AZ ANJOUK [LINK]  A francia uralkodó-család, a Capet-dinasztia oldalágát alkották az Anjouk, akik 1266-ban megszerezték IV. Kelemen pápától a Nápolyi Királyságot. Az Anjou család egyik tagja, Károly beházasodik az Árpád-házba és elveszi feleségül V. István lányát. Később, 1301-ben erre a frigyre…..
Hatalmi harcok István után (1038-1046) István halála után Orseolo Péter és az ország nádora, Aba Sámuel harcba szállt egymással. Aba Sámuel rövid időre megszerezte a trónt (1041-1044). Ám Péter német segítséggel (III. Henrikkel alkut kötve) visszatért. A ménfői csatában 1044 július 5-én a…..
 1.) A magyarok eredete: Eredetünkről csak feltételezéseink vannak. A nyelvészet a finnugorokra, a régészet és antropológia viszont türk elődökre utal. A türk elméletnek volt támogatója: Kőrösi Csoma Sándor és Vámbéry Ármin. Elzarándokoltak ázsiai területekre: egyikük Dzsungáriába indult, másikuk…..
Árpád-ház családfa Családfák  Közép és emelt szint történelem érettségiknél Pontszámítás: https://www.felvi.hu/felveteli/pontszamito SZTE pont-kalkulátor Választás: emelt angol + emelt töri érettségi  = 100 intézményi pont  ..
Töri verseny Töriverseny menü 2023.11.23 15:49:40
Both Ödön közjogtörténeti emlékverseny Rovatok és újságfelsorolás 1923-ból Konkrét 1923-as újságok képei tanar311@gmail.com..
Újságok képei   *** *** *** ***      ..
Újság készítése 1923 Feladatok: Újságtípus választás (pl politikai, országos napilap) Újságnév választás pl.: Revízió. Magyar Igazság Rovatok elosztása a csapattagok között Kötelező rovatok Vezércikk => Luca Tárca => kultúr rovat (szórakoztatás) Belpolitika =>…..
Történelmi verseny (január 2 - 12.) Versenyfelhívás link Információs link (SZTE) Hivatalos link Szerezzetek plusz 10-10 intézményi pontot és mélyítsétek el tudásotokat egy izgalmas verseny keretén belül! Karunk immáron negyedszer hirdeti meg a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt olyan 11. és…..
Üdvözöllek a honlapon! Ezen az oldalon mezőgazdasági ismeretekkel foglalkozó tananyagokat találsz, amelyek agrár-szakképzésben résztvevő tanulók számára biztosítanak különböző hasznos tananyagokat a növénytermesztés, az állattenyésztés, a gépészet, az agrometeorológia és többek közt a talajtan…..
Általános meteorológiai ismeretek   A meteorológia a légkörrel, az időjárással és az éghajlattal foglalkozó tudomány. A légkörben lejátszódó fizikai jelenségeket vizsgálja. Kutatja a jelenségek okait, azok kölcsönhatását az élő és az élettelen világon. Idő, időjárás fogalma: Az idő a légkör…..
Mezőgazdaság Gépészet 2022.07.13 11:56:58
Géptani ismeretek [] A géptan, gépészet a mezőgazdaság kiemelten fontos része, hiszen gépek nélkül nem folytatható modern gazdálkodás az agrárium egyetlen területén sem.  A talajművelés gépei A talajjavítási munkák célja a művelésre, termesztésre szánt földterület termőképességének javítása és a…..
Mezőgazdaság Állattenyésztés 2022.07.13 11:55:40
Állattenyésztés Törzskönyvezés Fogalma: Az egyes egyedekre vonatkozó legfontosabb értékmérő tulajdonságok és származási, illetve egyéb adatok összegyűjtését, feldolgozását, értékelést, nyilvántartását törzskönyvezésnek nevezzük. Az adatok gyűjtését az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló…..
Mezőgazdaság Növénytermesztés 2022.07.13 11:54:19
A főbb gazdasági haszonnövények termesztése Nemzetgazdasági és népélelmezési szempontból, illetve vetésterület alapján a leginkább kiemelt haszonnövényeink a búza, a kukorica és a napraforgó. A búza jellemzői és termesztés-technológiája A búza a második legfontosabb termesztett haszonnövényünk a…..
Hódmezővásárhelyhez számtalan híresség kötődik, itt született például Antal Imre, Bessenyei Ferenc, Bibó Lajos, Szántó Kovács János, Tornyai János és életének több szakaszában is Vásárhelyen élt illetve dolgozott Németh László Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító is. Németh László egybefüggően…..