Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lord_M_

49 bejegyzést írt és 1139 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IFL Gazdaság Élet a Tesco után 2014.11.21 14:35:22
A Tesco inkább egy életérzés, egy társadalmi pozíciót felölelő közmegállapodás gyűjtőneve, ami ellen a kormány meghírdette saját szabadságharcát. Le a külföldi hipermarketekkel! A kormány el fogja lehetetleníteni a Tesco, Auchan, Lidl, Aldi és a többi market magyarországi…..
Lord_M_ 2014.11.22 21:29:55
@Larry Silverstein: Nem, természetesen nem, a csakhogy ez nem csak arról szól, hogy ráerőltetik vagy sem. A cég elemi érdeke, ha már kinézett magának egy alapvetően eddig nem használt helyet, hogy a vevői oda jussanak. Ebben az esetben ez itt egy eddig gazzal benőtt senkiföldjét jelentette, ami mentén felújították az utat, járdát, lámpát, buszmegállót. A lényeg itt abban van, hogy egy tőkeerős cég ezt megteszi, megteheti és meg akarja tenni. A példámban használt három plusz egy fős kisbolt erre képtelen. Tehát a legjobb amit tehetnek, hogy olyan helyen nyitnak boltot ami már eleve megközelíthető.

A trafikok ebből a szempontból irrelevánsak, ezek pici kereskedelmi egységek, ahová tutira nem akarsz sem igazán buszozni, nagyon autókázni sem, és a végeredmény amit ott veszel elfér a kezedben, max a táskádban.
És maguk az üzletek is elférnek egy nevetségesen kis helyen.

Így szerintem az összehasonlítás legalábbis sántít.

Ugyanakkor, éppen emiatt te is látod, te írtad:
"ezeket a befektetéseket többnyire az önkormányzat ráerőlteti az áruházra a megváltozott forgalom miatt, amit maga az áruház generál"
(ej de utálom amikor a másolás után törölni kell a linket :) )

szóval te is látod, hogy ez a beruházáshoz tartozik - azaz a befektető finanszírozza.

természetesen az állam által támogatott CBA hálózat is tehet ilyet, amennyiben nem egy relative egyszerű szerkezetű üzletet épít fel, mint mondjuk zuglóban, ahová max egy kis járdát kell kirakni, a parkolást pedig az eleve már itt lévő épületek előtt lévő parkolók oldják meg:

https://www.google.hu/maps/@47.5102428,19.1123908,3a,39.2y,333.66h,81.08t/data=!3m4!1e1!3m2!1s3x7jGcTh4zpwYehQF9JD_w!2e0?hl=hu

Egy 1000nm vagy nagyobb üzlet (legyen az bárkié) nem fér el itt, tehát egy ilyennek a betelepülése mindenképpen hoz munkát, és javuló infrastruktúrát.

Valaki fent írta, hogy ez baromság, ilyen nincs. erre írtam létező példát, hogy de létezik. De azt is mondom, ez nem Tesco saját, ez egy tőkeerős cég betelepülésének a következménye. Abban az esetben, ha nem csak egy zsebkendőnyi területet használ (vagy egy irodányit - pl hiába nyitna a Microsoft telecentert mondjuk Balatonalmádiban, akármilyen tőkeerős, valószínűleg megoldaná egy már létező épületben, minden különösebb faxni nélkül. ) :)

De ugye te is látod, hogy nem azt mondom, hogy a Tesco a megváltás, sem hogy a CBA a végtelen rossz, kissé más világképek, és a kettő szerintem nem felcserélhető
(más szemlélet és kiszolgáló aparátus kell egy hipermarket (lánc) üzemeltetéséhez, és más egy pár főt (per üzlet) foglalkoztató kisbolthálózathoz.)

- emiatt mondtam, hogy szerintem rizikós a dolog.

Ha átveszi a CBA az összes Tesco-s alkalmazottat, és megtartja a hálózatot, akkor nagy baj nincs, ha marad a saját kisbolt meg néhány príma megoldásnál, akkor elkerülhetetlen a munkahelyvesztés és ebből adódóan az állami bevételveszteség.
nem mellesleg a más megoldások miatti valószínűleg elkerülhetetlen áremelkedés (ami ugye maginfálciót növelő tényként kell kezelni)

De ez csak egy magámvélemény.
Lord_M_ 2014.11.22 22:29:13
@Larry Silverstein: Meglátjuk. Elvileg ez az út is járható.

Akartam írni ugyan, hogy átvenni a tesco helyét, egy tesco méretű cég tudja csak, ugyanis az átvétel hatalmas papírmeló, és hatalmas költség (csak a szerződésmódosítások száma 23.500 darab :)) - de ott van még a beszállítói kör amikkel szintén le kell szerződni - plusz gondolom a tesco sem adja ingyen a vagyontárgyait...

de aztán rájöttem, hogy ha az állam áll a dolgok mögött, akkor tulajdonképpen a devizartartalék, meg a most maradék nyugdíjpénztárak kilövésével és még innen onnan összecsípve, gyakorlatilag nincs probléma. (nyilván ekkora összeg nem kell, csak mint meglévő fedezetek bármelyike használható részben vagy egyes tételek esetében egészben .... ehh túl hosszú: szóval van-lesz rá pénz)

mindenesetre, meglátjuk. Én kevésbé vagyok optimista, te jobban, a valóság meg valószínűleg kettőnk közé fog valahol megjelenni.

Ez a szép a vitában (és nem a vitatkozásban :) ) hogy konstuktív érveket ütköztetünk, a végén pedig tulajdonképpen egy kézfogással tudunk elválni :)

Nyugodalmas jóéjszakát tisztelt kommenttárs :)
Lord_M_ 2021.07.12 11:23:27
@Reactor: Te most tényleg egy hét éves kommentemre válaszoltál :) én már el is felejtettem ezt a témát. Tekintve, hogy pont semmi nem történt a dologgal. Tesco maradt, meg mindenki más is. végül a nagy "vihar"ból nem lett semmi.

az, hogy a kisbolt ne a tescoból vásárolna szerintem kár ebbe belemenni. Én láttam TGazdaságos meg Aro-s lisztet egymás mellett kisboltban az ország különböző részein. Nyilván van olyan bolt is ahol meg nincs - viszont a kisbolt "actually" olcsóbb lenne, az meg fura, hiszen a méretgazdaságosság kifejezetten ez ellen szól. Egy tonnákban vásároló üzletlánc nyilván olcsóbb árat tud kialkudni mint amelyik max 100kg terméket tud tárolni (tekintve, hogy eleve egy kisbolt raktárja kisebb mint amit mondjuk a Tesco tart). Tehát szinte képtelenség, hogy hacsak éppen nem akciós, akkor bármit olcsóbban adjon mint a nagy versenytárs. (ha emlékszel (ha már évekkel ezelőtti témát emlegetünk) abból mekkora botrány volt, hogy az Aldi - Tesco meg mittom én ki kifejezetten beszerzési ár alatt adták a dinnyét, ezzel rúgva tökön a helyi zöldségeseket akiknek ez nem fért bele)
Természetesen nincs fényképem bizonyítani semmit amit mondtam, és ennyi idő után nem is szándékozom tényfeltáró kalandra indulni. De a személyes tapasztalatom és a logika azt diktálja, hogy a többség kiskereskedő nem tud olcsóbb lenni mint a multi és a multi kifejezetten jó árubeszerző hely.

természetesen nem vonom kétségbe, hogy te mást tapasztál a saját környezetedben. a világ elég nagy, ahhoz, hogy bármi megtörténhessék.

hogy jutottál ehhez a cikkhez 7 évvel később? :)
Az MTI Fotóarchívumából ma régi - nagyrészt a szocialista Magyarország idejéből származó - balesetek fotóit válogattam csokorba. Meglehetősen sok, a témába vágó képet találhatunk főleg úgy hogy nemcsak autó-, hanem vasúti, sőt még repülőbaleset is szóba jöhetett. Témáik persze természetüknél fogva…..
Lord_M_ 2020.07.16 14:43:41
@szita szita péntek: Az utascella merevsége nem csak a keret mervségét jelenti a mai világban, hanem azt is, hogy mi hogyan közlekedik közben. Például mit sem érne a légzsák egy olyan autóban, ahol a kormány gyakorlatilag elvándorol a helyéről, jobbra, vagy bele a mellkasodba. ugyanez igaz a pedálokra, a lábtérre. lehet a kocsi A - B - C oszlopai nem deformálódnak sokat, de ha a főtengely elviszi a bal vádlit, az továbbra sem jó.
Aztán ott van az emberi test - balesetben a modern autók megpróbálnak úgy helyben tartani, hogy lehetőleg az ember feje ne csapódjon a kormánynak, b oszlopnak, ne menj ki a szélvédőn, ne repülj át a hátsó ülésre. Mivel az emberi test szabadon mozog a kocsihoz képest, ez komoly kockázat volt a régi autókban - és kemény meló az újakban.
A képen látható balesetek (autók) többségénél a sebesség relative alacsonyabb volt - de példáuk a fának csapódó Zastava 750 jellegű balesetből ma már elvárás, hogy az utas - vezető ki tudjon szállni nagyjából sértetlenül.
A busz meg nagyjából nulla túlélési teret hagyott a moszkvics anyósülésén utazónak, és a kormány is mindenhogy áll csak a helyén nincs, pedig ugye a kocsit oldalról találta el a busz.

Szóval ezek a képek néhol csalókák, máshol a részletekben rejlik a probléma - és mindegyik városi körülmények között történt.
Egészen más lenne a képlet, ha nagyobb sebességgel vagy éppen nem ennyire oldalazva történtek volna a balesetek

A féltengelytöréses skoda balesete meg azért eleve más. miután a kerék lefeküdt, baromira gyorsan kezdett a jármű lassulni, szóval ott aligha lehtetett számítani bármilyen komoly roncsolódásra...

Amúgy jók a megfigyeléseid, csak a következtetéssel kell vigyázni. A régi autók abszolút nem voltak biztonságosak, és még a "azokban volt anyag" dolog sem segít rajta.

De hogy szépek voltak, az nem vitás. (mármint az autók, nem a balesetek)
Lazarbibi TOP 10 időgép 2019.09.20 23:00:03
Többször lerágott csont, de még mindig folyamatosan gyártják az időutazós filmeket. Soha nem unja meg a nagyérdemű, állandóan eladható kategória. Az időgép a mozgókép „édestestvére". Mindkettő 1895-ben született, H. G. Wells is ekkor írta meg korszakalkotó regényét, és sikerének köszönthetően az…..
Lord_M_ 2019.09.22 15:15:26
@Wolf Claw: lehet Bill és Ted oltári kalandjára gondolt :)
      Nem szeretnék most egy dühös postot írni. Azt sem szeretném, ha minden másfeledik komment arról szólna: ezt hozta a feminizmus. Mert aki ismeri az országot, amiben élünk, az tudja, itt bizony családon belüli erőszak van sok helyütt, a komondor löki fel a feleséget és vállalatvezetők…..
Lord_M_ 2019.08.26 09:12:36
nahh, eljutottunk oda, hogy a túlpakolt bőrönd is a férfiak hibája, azoké, akik ott sem voltak :)
csak viccelek

amúgy nem tudom... szerintem ez nem “férfi” dolog, ez két részből áll.
az egyik, hogy ilyenek vagyunk mi magyarok... ha lehet, dögöljön meg a szomszéd tehene.
ezt a példa is bizonyítja, nem csak a férfiak nem mentek oda, nem csak a férfiak nem akarták előreengedni a poszt íróját.

a másik meg egy pszichológiai dolog. számtalan kísérlet bizonyítja, hogy tömegben sokkal kevésbé segítőkész az ember (nemtől függetlenül). tessék kipróbálni. mindenki fejében ott van a “de miért nem tesznek a többiek valamit?” mindenki csak áll és a másikra vár. és persze a harmadik negyedik embertől hátrafelé meg hiába áll(na) egy lovag, ha nem látja, hogy elől mi van. azt elvárni, hogy majd valaki előrefut hogy feldobja a táskát a mérlegre, nem reális. hajnalban mindenki fáradt, elege van, és esetleg a saját gyerekeit kell terelgetnie.

sokadrészt meg, nekem meg tipikusan női történeteim vannak, ahol családos vagy egyedül álló nő tarol le a reptéren mindnekit, hogy ő felszálhasson... mintha nem fix helye lenne. de ugyanez megy buszon, vonaton.

ezt meg nem áldozathibáztatás, de úgy kezdődik a történet, hogy két nő(+két gyerek) - külföldön.
az odaútnál nem volt gond?
a második nő sem segített a bőrönd emelésénél?

mindenesetre, de sajnos ez is a feminizmus vadhajtásainak gyümölcse.
és ennek semmi köze a kommondor áteséshez. ha belegondolunk, a folyamatos “egyenlőek vagyunk” “i have a boyfriend” meg “amit egy férfi meg tud csinálni..” eredménye az, hogy az erős önálló nők mellett a “lovagiasság” értelmetlen lett... viszont: ne tessék megdöbbenni, ez mindenképpen egyszerűbb nekünk is. ha nem kell megmozdulni, az ugye az eleve lusta fajtánknak csak jobb :)

én igyekszem a lányomat úgy nevelni, hogy mindent meg tudjon csinálni, a fiamnak meg próbálom mondani, mutatni, hogy ha kell álljon készen. viszont ez láthatóan nehéz, ha a másik nem kér segítséget. a lányom megpróbálja, aztán ha nem megy, akkor mondja hogy “apa segíts”
lehet csak meg kellett volna kérni valakit, aki ott állt?

természetesen:
“ha én ott lettem volna, biztosan segítettem volna”
bocsánat, szarkazmus, irónia némi cinizmus.

kopogtassatok és megnyittatik néktek
azaz:
ha segítség kell, tessék kérni. nem lesz tőle elesettnek tűnő, és nekünk is egyszerűbb, mintha ki kellene sakkozni, hogy most akkor melyik a helyes viselkedés.

amúgy remélem a nyaralás jól sikerült :)
A 13 éves Nadia Sparkes szabadidejében háromezer liter szemetet szedett össze, hogy így tegyen a környezetért. A Facebookon indított kampányához több ezren csatlakoztak...
Lord_M_ 2019.05.10 09:41:16
azért ez mégiscsak gyalázat. úgyértem a kommentek itt. hogy lehet 3köbméter szemtet picsafüstnek nevezni? ez egy 13 éves gyerek, érted, nem egy kukásautó bakker.

ez a “nincs időm” : amikor sétálsz a busztól, vagy az autódtól, miből tartana felvenni azt a két palackot amit látsz útközben... tudom tudom, te egy villában laksz saját kertésszel, nem is látod az utcát a sofőröd olyan gyorsan vezet...

az pedig, hogy még helyeslőn bólogatunk, hogy a gyereket bántották és még teszünk is rá egy lapáttal... komolyan hihetetlen.

ez egy 13 éves kölyök és a jelek szerint nem az egyetlen, aki többet tesz a környezetéért mint a tisztelt kommentközösség itt. tudom, trollnak is lennie kell, én meg most etetem őket, de bakker, ez egy gyerek... ne má... szívjuk a vérét inkább azoknak a senkiháziaknak akik megérdemli... annyi mindenki megérdemelné, hogy leöntsék narancslével... meg közutálatnak örvendjen... ne egy gyereken töltsük ki a keseredettségünket...

(arra reagálva, hogy a gyerekek ne bántanák csak úgy: tévedés, a gyerekek kegyetlenek mert nincs rendesen fejlett morális érzékük és eleve léteznek azok akik direkt ebben lelik az örömüket. nem kell hozzá provokáció, elég a puszta jelenlét, meg a lappangó irígység)
mind láttunk már ilyet, az iskola / osztály seggfejének nem kell semmi indok, hogy bántson egy másik gyereket... elég ha nincs rajta sapka... vagy ha van.
Nem történt hatalmas meglepetés kedden este Londonban, amennyiben a brit parlament alsóháza nem szavazta meg a Brexit feltételrendszerét rögzítő 585 oldalas megállapodást. Illetve ha történt meglepetés, az az elutasítás aránya volt, közel 100 éve nem szenvedett ekkora vereséget kormány a brit…..
Lord_M_ 2019.01.16 22:18:22
@Csodabogár: Persze, hogy hallgatunk mert nem lehet mit mondani már.

2016ban Cameron csak azért dobta be a népszavazást, hogy megnyerje a választást. Aztán vihargyorsan kiírta, és elszámolta magát. MINDENKI azt gondolta, hogy úgysem történhet meg (akárcsak Trump nem lesz elnök)

Aztán emberünk belebukott. A prominens brexiterek meg mind visszahúzódtak (Boris, meg Jacob R-M pl), és hagyták, hogy majd mások oldják meg a helyzetet. Mert ez egy eleve elvesztett harc. Politikailag ez öngyilkosság.

Gondold el, pontosan ez van most. Nem lehet jó megoldást találni, mert a túl szoros kapcsolat (vagy nem kilépés) a választók akaratának figyelmenkívűlhagyása... a túl laza vagy 0 kapcsolat meg az ország másik felét bosszantja fel.
mert az a 2% választói differencia ami erről döntött az édeskevés, hogy bármi mögé többséget állítson bárki.

aztán kezdték a partvonalról ugatást, de Boris be lett válogatva dolgozni, de ahogy fentebb valaki írta, értelmeset ez az ember még nem mondott. Mindenesetre amint lehetett kilépett és folytatta a tipikus futbalista-fotel-szakértő viselkedését, és követelte az EU-tól, hogy jobb deal-t ajánljon.

Mindenesetre két évig néztük, hallgattuk, hogy nem halad semmi, sehová. Aztán amikor végre valami alakul, akkor meg jön ez.

most már hetedik éve vagyunk itt. Van ház, kocsi, gyerek itt jár oviba, házhoz hitel... És most ott tart a helyzet, hogy ezek a parlamentben azt hiszik, hogy van még idő egy újabb deal-re, vagy egy újabb választásra, vagy egy népszavazásra.

Mi meg itt figyelünk, hogy ha nem kapunk haladékot, vagy hard brexittel kiszállunk a körhintából, akkor március harmincadikán nagyjából illegális bevándorlóként fogunk pislogni.
eladni a házat késő, a piac kivár, senki nem akar venni. (vagyis hát kevesebben), ha a beüt a ménkű, akkor meg a sok ember aki _hajlandó_ felszámolni az életét itt, az a piacra önti a saját ingatlanát, az árak le fognak menni. A font valószínűleg meg fog zuhanni.

Persze, hogy nem mondunk semmit, mert csak azt látjuk, hogy minden bizonytalan.

Tegyük hozzá, hogy nekünk az lenne a legjobb ha az ország az EU része maradna. Egy (jó) ideje nem lehet letelepedési engedélyért folyamodni, mert "majd" jön az egyszerűsített. Ha nincs letelepedési engedélyed, akkor állampolgárság sincs.

Mindenesetre akárkivel beszéltem, abban mindenki egyet értett, hogy Magyarországra nem mennénk vissza. Mert bár lehet, hogy a helyi politikai elit itt is elmebeteg, de legalább nem 3 ember kezében összpontusul a média, a gazdaság és a pénzvilág
Meg hát minden más továbbra is jobban működik mint otthon.

Van egy pár ötletem, ötletünk mit lehet tenni. Ha lehetne maradnánk. Ha nem dől saját birodalmi kardjába a gazdaság akkor - valószínűleg - meg fogja érni maradni továbbra is.

de ahogy kezdtem, nehéz mit mondani mert a bizonytalanság az ami kézzelfogható... arra meg igazán semmi szükség, hogy ugyan azt a "jószándékú támogatást" kapjuk mint amit anno a deviza hitelesek kaptak.
"minek mentetek oda", "amikor kimentetek akkor bezzeg nem panaszkodtatok" "megmondtuk, hogy ott sincs kóbászbó' a kerítés" ... és társai.

Tudod mit csinálunk? (legalábbis mi)
- tervezzük a nyaralást, a második gyereket, légkondit a házba, meg, hogy három év múlva lecseréljük az autót egy teslára... ha a brexit ennek keresztbe tesz akkor meg felcsapunk navigációs készülékbe, hagosan kimondjuk, hogy "Újratervezés" és elgondolkodunk egy kis időre, hogy akkor merre menjünk.

Én a magam részéről beszéltem a CEO val a cégnél ahol dolgozom, mert a csapatomba most vettem fel egy magyar lányt, meg egy portugál srácot - ugyanúgy érintettek és az ő jövőjük ugyanúgy a levegőben lóg. Azt a választ kaptam, hogy a cég ha kell kifizeti a vízumot, ha kell illegálisan alkalmaz minket (amíg nem tisztul ki a kép), ők mellettünk vannak.

Lehet, hogy egy fél év múlva arról fogok blogolni, hogy pakolunk és megyünk a finnekhez, de most, harmadjára is csak az van, hogy nem tudjuk mi lesz.

várunk. (kicsit idegesebben mint egy fél éve :) )
Lord_M_ 2019.01.17 07:22:20
@takarék-láng: Öreg cimbora, az agymosással kapcsolatban csak annyi, hogy mi tavaly még abszolút pozitív tervekkel akartuk eladni a házat, mert nagyobbat akartunk venni. majdcsak 9 hónapig volt hirdetve. Nem kelt el.
Feleségem aktívan monitorozza a környék házait (mindenféle ingatlanportálon) - és hasonló stagnálást lát - amikor vettük ezt a házat, 4 éve, akkor az ingatlan nem töltött másfél hónapot sem a weboldalon és azt is csak azért mert az első komoly vevők elcsúsztak a hiteligényléssel, mi pedig lecsaptunk rá.

lehet vannak részek ahol pörög a piac, meg kapkodnak a házak után, itt speciel nem.

azok akikkek beszélek szintén kivárnak a vétellel. van aki arra vár, hogy essenek az árak, van aki attól fél hogy esnek az árak. (tudod, optimista, pesszimista hozzáállás, a pohár meg a félig tele kérdése)

Az agymosott by média kérdést meg finoman elutasítom, én önerőből vagyok pesszimista a témával kapcsolatban.

az illegális bevándorló kérdést jogilag értettem. Jelenleg ugyanis nincs semmi ami bennünket idetelepült EU állampolgárokat védene. (az egy beígért átmeneti időt meg az egyszerűsített letelepedési engedélyt (online formot) leszámítva) - ugyanakkor nincs egy fia jogszabály jelenleg ami a mi státusunkat bárhogy is meghatározná.
Illegállis abban az értelemben, hogy HA minden balul üt ki, akkor ahhoz, hogy itt dolgozhassunk vízum kellene (pont mint ha mongóliából jöttünk volna) - Jelenleg azért nem kell mert az UK az EU része (tudod, szabad mozgás...) ha ezt deal és törvényi keretek nélkül szűnik meg akkor ez van - lesz a helyzet.
Más kérdés hogy NEM hiszem, hogy nekünk esnének és elkezdednének kiterelni a kapun. Nyilván 4 milliónyi embert nem lehet csak úgy kirakni a gazdaságból, sem gazdasági értelembem, sem pedig fizikailag :) az egy másik ország, másik korban volt.

Az nem agymosottság kérdése, hogy pusztán szárazon nézzük a tényeket. mindenféle Hit nélkül.

Az árcsökkenésről meg csak annyit, hogy ezt te sem látod előre, meg én sem, én a közgazdaság kereslet kínálat viszonyát vettem alapul.
Ha a kínálat megnő és /vagy nincs kereslet és / vagy a kereskedő meg akar szabadulni az árútól, akkor az törvényszerűen az árak csökkenéséhez fog vezetni.
HA (mondom, HA) százezrek indulnak meg angliából és ezzel rengeteg ingatlan kerül vissza a piacra, és megjelenik a nyomás, hogy minél előbb pénze legyen annak aki értékesít, akkor az vezethet úgy árcsökkenéshez, hogy az most nem látszik
(kivéve, ha belenézel a kristálygömbbe ugye)

Ami nem engedi, hogy hurrá optimista (vagy akár csak optimista) módon tekintsek az ügyre, az az, hogy ez itt mind a fejünk felett történik, nulla beleszólással, és vannak benne potenciálisan olyan elemek amik fejrefordíthatják az eddigi életünket.
(hidd el nekem, én drukkolok a legjobban, hogy semelyik ilyen katasztrófa fordulat ne valósuljon meg, de homokba sem dughatom a fejemet - vagy a víz alá ugye, mint amikor ugye Atlantis süllyed watch?v=3uB3cOb5i3w)
Szóval én inkább számolok a lehetséges végkimentelekkel, és majd ha úgy van akkor felsóhajtok, hogy tévedtem, mégis lesz tesla model X ebből mire 40 éves leszek :)

De csak a példa kedvéért a GBP vs EUR árfolyamot ha megnézzük a választások előtti majd két évben stabilan 1.30 körül volt a váltás, jelenleg 1.10. ez laza 15% körüli értékvesztés - ehhez sem kell agymosás.

Mindenestre, én örülök, ha a te környezetedben ennél optimistábbak az emberek, és az ingatlan piac is szárnyal.
Most néztem rightmove-on és pl a mi környékünkön az éves változás -4% volt

de ez is beszédes:
"3.2% price fall over last two months tempts bargain-hunting buyers

The price of property coming to market drops by 1.5% (-£4,496) this month with new seller asking prices now on average nearly £10,000 lower than in October
This is the biggest fall over two consecutive months since 2012, as sellers try to attract buyers despite a combination of the usual Christmas slowdown, stretched affordability and political uncertainty"

rightmove is bedőlt a médiának azt hiszem :)
Életünk végéig fontosak, meghatározóak maradnak a hároméves korig tanultak, például a szocializáció, az érzelmi kötődések, az anyanyelv. Emlékeink azonban nincsenek ebből a korból, a felnőttek általában képtelenek felidézni bármilyen történést is első életéveikből. Hogyan raktározza az agyunk az…..
"Sztereotípia a gyerekek túlterheltsége" mondja Bódis József oktatási államtitkár, egy 64 éves orvos csávó aki utoljára 46 éve volt diák, és a középiskolai pedagógiához semmi köze. Nekem már a NAT tantervnek csúfolt akadálypályája előtt 14 tantárgyam volt egy évben, kb. heti 5x7 órám (most már a…..
Lord_M_ 2018.07.21 12:08:12
@Thomas Dantes: kicsit túlpörögted :)
szerintem, a többség érti a problémát. csak mindenki más miatt bosszankodik.
és tetszik vagy sem, a blogbejegyzés sem segíti a kooperációt. a bejegyzés felütése, és szándékos provokáló légköre (és egyenesen támadó lezárása) - nem kifejezetten párbeszédre hívogató.

ráadásul, egyes témákban még érthetetlen is.

hogy egy példát hozzak:
a bejegyzés írója lelkesen (a maga szempontjából vélhetően dühösen) írja, hogy “ingyen” dolgoznak.
ezzel tán nem azt akarja javasolni, higy fizessenek a diákoknak?
ez egy szolgáltatás, amit igénybe lehet venni. nem kötelező gimibe járni, ki lehet kerülni a rendszerből hamarabb.
az adófizetők pénze megy bele, hogy “ingyenes” legyen.

az, hogy az oktatás színvonala zuhan, az szégyen. hogy nincs rendesen felszerelve az iskola, az megalázó.

a túlterheltség kérdését hajlamosak vagyunk túl meg alulértékelni (ki ki, hogyan) - ugyanakkor jelenleg a világ eleve túlterheli az embereket. az információ megállás nélkül jön, értesítések, tartalmak, hírek.

ugyanakkor tetszik vagy sem, a lexikális tudás is kell. hiába van ott az interneten pl egy háromismeretlenes egyenlet képlete, ha nem tudod mikor kell használni.
banális dolog, de kellenek a haszontalannak tűnő dolgok is. pl barnahajú apuka ne kiabáljon hűtlenséget amikor a barnahajú feleségétől egy szőke kékszemű lánya születik (öröklődés/recesszív gének)

amúgy a terheltséget lehet enyhíteni, csak akkor hosszabb tanév kell. max egy hónap szünettel a nyáron. pont mint itt angliában
A sok feltelepített program lelassítja a rendszert, mi most erre mutatunk megoldást...
Lord_M_ 2018.06.19 21:49:04
@qwertzu: no meg a stabilitás. a win9x rendszerek és a frissítetlen xp meg 7 rendre összehalta magát az összeszedett problémák halmozódása miatt. a userek pedig (természetesen) a windowst hibáztatták és tartották megbízhatatlannak(jó, nyílván voltak benne bugok)
a rendszeres frissítés ezeknek elejét veszi... kivéve ha kimegy egy update ami mindent tönkretesz...

engem ezek a “minden fájl ott van ahol hagytad” üzenetek kergetnek az őrületbe, mintha ez valami “privilégium” lenne. mi a francot várnék egy operációs rendszertől?

másfelől valóban lehetne ezt finomítani.
múltkorában éjszaka fejlesztettem, és eszembe jutott, hogy kellene valamit enni (inni) szóval lementem a konyhába... mire visszaértem a nyüves os javában updatelt... nem vesztettem el semmit - csak a munkaidőt amit elvett amíg újra használni tudtam a gépet...

a múltkor meg videó renderelésbe tojt bele...

na és a reklámok...

grrrr

ezeket nem lehet a “vírusok ellen van” sablonba rejteni :)
Korábban már írtam a TotalTool-on  a következő  témáról, azaz  tudatosan  csökkentik-e a gyártók a gépek élettartamát,  vagy csak mi érezzük úgy, hogy egyre silányabb a minőség és emellett egyre jobban távolodnak a vevőktől? Akkor hazai mintákon keresztül próbáltam…..
Lord_M_ 2018.05.18 16:07:43
Ilyenkor mindig eszembe jut a villanykorte (meg a video) - a kezdeti versenges, hogy aszongya
"10000 orat is kibir"... az ma fixen es altalanosan 2000 ora a hagymoanyos izzoknal

A LEDes izzok is ugy indultak, hogy 50.000 orasak - mostanra inkabb max 25, de inkabb 15 vagy 10ezer ora.

Termeszetesen ertjuk, hogy ha egy izzo sosem eg ki, akkor senki nem fog ujat venni, es be lehet csukni a boltot. De, ahogy fentebb irtak, a cegek erdeke, hogy a termeki ne menjenek orokke, es a "valami minimum ennyit mukodjon - de azt a leheto legolcsobban" az kb azt jelenti, hogy annyit es nem tobbet fog mukodni.
Ezert hullik szet rendre a garancia utan a HDD - ezert lassulnak le a telefonok, ezert nem lehet bennuk akkut cserelni.
Termeszetes, hogy van tervezett avulas - csak nem abban a formaban, ahogy "nahh, akkor ket ev mulva ez romoljon_el!" - hanem, "hmmm... kb ket evig birni fogja, de addigra ugyis jon a jobb, gyorsabb model" (pl telefon)

A korabbi (regebbi) eszkozok azert birhattak tovabb, mert a minimum idotartamot magasabb erteken hataroztak meg - mert a gyartokapacitas egyszeruen nem volt alkalmas arra, hogy abban az utemben keszuljon az uj mint ahogy kopik az elozo.

rendben van ez igy, ez viszi elore a kereskedelmet, ezen keresztul a gazdasagot - es ez tartja meg a beket.

Persze, frusztralo, amikor ket ev utan a csucskategorias eszkoz elkezd kohogni, meg az auto 5 ev utan elkezd rakoncatlankodni - de ez resze a programnak - es
(ha maradunk az IT-nal meg a telefonoknal)
Ez csinal helyet a fejlodesnek. Uj stilusok, uj projektek, uj formak. es a regi mar amugy is lassu...

ejjen az iPhone 11 :)
Mi a közös a 2003-as paksi balesetben és a 2011-es fukusimai katasztrófában? Az ember, aki (rosszul) tervez, az ember, aki hanyagul (nem) végzi el a munkáját, az ember, aki jóhiszemű(en idióta), és az ember, aki téved. Vagyis az ember, aki mindig, minden körülmények között hibázhat. És hibázik is.…..
Lord_M_ 2018.05.16 17:31:07
Hat, beleolvastam ebbe a fantasztikus blogba. Egyfelol fantasztikus mennyire amator es mennyire "uristen, mind meghalunk" hangulata van.

Gyakorlatilag minden ertelmezheto tenyt nelkuloz a blog, feligazsagokbol, es altalanositasokbol taplalkozik.
Jo azt is latni, hogy legalabb ket valoban hozzaerto beszelget a kommentek kozott :)

Mindenesetre en mint hozza nem erto is latom a problemat, a "hasonlosagokkal". Lehet, hogy Paks 1 / 2 / 3 / 4... / N nincs felkeszitve egy gigantikus cunamira, de ahogy mas is irta, ha Paksot eleri egy 15m magas cunami, akkor komolyabb bajunk van mint a paksi eromo tartalek generatorai. Ha a foldkozitenger, beleertve az osszes kisebb tengert (adriai pl) - osszeszedi magat, es paksig felvonul 15 magasan, az azt jelenti, hogy a cunami legalabb 115-130m magasan indult meg, es bar a vilagrekorder 530m-es cunami ennel nagyobb, azert ~700km-t kellene megtegyen (a jon tengertol, valamivel kevesebbet Triesztbol)... hagyom atgondolni, hogy mi indithat utjara egy ekkora cunamit, ilyen melyen a kontinensre.

Termeszetesen ertem, hogy a blog szerzoje a megujulo energiaforrasokban hisz, es abban egyet is ertunk, hogy valoban abba az iranyba kell elmozdulni, hosszu tavon.

De azt is irtak tobben, hogy a szelkerekek, a napelemtablak geothermikus megoldasok - jelenleg mind azzal a problemaval neznek szembe, hogy baromira nehez tarolni az energiat, arra az idore amikor nem sut a nap, amikor nem ugy fuj a szel.
Tarolhatjuk Lithium akkukban - meghagyom a kornyezetkarosito hatas atgondolasat a szerzonek,
vagy van a "sokkal humanusabb" elarasztasos tarolok epitese, ahol az extra energiat arra hasznaljak, hogy vizet szivattyuzzanak egy alacsonyabb helyrol egy magasabbra - es azt leeresztve ujra villamosenergiat termeljenek. A kedves poszter jelolje mar ki azt a teruletet ahol ekkora viztarozot szeretne epiteni - es vagy termeszetvedelmi teruletet elarasztani?

A futoelemek tarolasa / lehet komoly gond, de a napelemek ujrafeldogozasa sem egyszerubb (es felteszem Afrikanak elege van mar igy is a szemetbol amit odaszallitanak a fejlett orszagok) Ugyanakkor az atomenergia a legkevesbe terheli a kornyezetet. (nem ugy a fosszilis tuzeloanyaggal hajtottak)

A megoldas, hosszutavon (legalabbis egyelore), hogy atomeromuvek adjak az alapot, a megujulok pedig amennyit lehet - igy nem kell elarasztani a mecseket vagy akarmit vizzel (tonkreteve az elovilagot) - viszont nem is bocsajtunk ki feleslegesen CO2-t meg mas uveghaz gazokat.

Persze a futoelemek problema, de eleg melyen a fold belsejeben kenyelemesen elfer(het)-ne. Nem, nem 20m melyen gondolkodom, hanem tobbszaz meterben / nehany km melysegben legalab.

de ezt mar elottem tobben leirtak.

mindenesetre, jo lenne, ha a blog iroja szakmaibb informaciokkal szolgalna. Pl megmutatna a 2003-as balesetben resztvevo tartaly keresztmetszetet, ramutatna a konstrukcios hibakra, esetleg megfelelo animaciokkal illusztralna a mukodeseket. Az ugyanis nem fair, hogy egy amator (akarcsak en) egy mernokokbol allo csapatot, csak ugy hasrautesbol lebenazzon, es alapveto thermikus baklovessel vadolja oket. Azt ugyanis nehezen tudnam elkepzelni, hogy egy hidromernok, egy atomenergiaval foglalkozo es oda biztonsagi eszkozoket gyarto mernok ilyennel melle menne...
Be nem teljesült jóslatok a telekommunikáció és a számítástechnika területéről - Miért ette meg jóslatát az Ethernet feltalálója? Minden kornak megvannak a maga technikai csodái, egyeduralkodó vívmányai. Ezekkel kapcsolatban sokan gondolják úgy, hogy jóslatokba és jövendölésekbe kell…..
Lord_M_ 2018.04.30 14:33:34
Nem is ertem a problmeat. Meg Assimov is mellement rengeteg dologgal a telekommunikacio teren, pedig o aztan 1940 utan irt az alapitvanyrol, es 1970 utan a robotokrol. Es megis, Eliyah csaladjanak a tortenetei kozott rendre elokerul, hogy a kommunikacio (telefon) folyosonkent megoldott csak (senkinek nincs sajat telefonja)
A Robbie nevuben pedig ugyan felmerul a privat videotelefon otlete, de az is falraszerelt intercom jelleggel mukodik csak.
Ehhez kepest az, hogy valaki az 1800as evekben azt gondolja, hogy a telefon butasag, es keptelenseg, hogy elterjedjen, nem tunik annyira baklovesnek.
ketsegtelen, hogy vegul a joslat, teves volt, de ha kontextusban vizsgaljuk, egyszeriben nem olyan nehez ez.

Ha valami ennel is durvabb tud lenni, az az orvoslasban mutatkozo makacssag es teveszmek haladasa. (hogy marpedig a ver az nem kering..., meg a friss levego eleg a fertozesek megallitasahoz)...

A technika olyan szinten fejlodik, hogy nagyon nehez a jovore vonatkozo ep joslatokkal eloallni.
(az uzenet persze lehetne az, hogy akkor inkabb ne is josolgassunk...) de egyes uj technikaknal egyszeruen az ember nem tud ellenallni annak, hogy megprobaljon a jovobe nezni... :)

@@ mindenesetre, jo lenne egy feature a blog.hu-s motorban, ahol sajat preferenciamnak megfeleloen megjelolhetnek embereket, hogy kiknek a kommentjeit nem szeretnem latni - szoval a komment folyam testreszabhato lenne. Mert minden tiszteletem a politikai temakkal foglalkozo kommentelokkel, de hogy a telefon feltalalasahoz es teves elterjedesevel kapcsolatos gondolatokhoz hogyan kotodik a 20. es 21. szazadi politika, azt fel nem foghatom...
Tomanovics Gergely Elkúrtuk. 2018.04.09 16:26:13
"Nem kicsit, nagyon! És nem csak Orbán, nem csak Gyurcsány, hanem te is, én is, mindannyian, akik hagytuk, hogy idáig süllyedjünk. Nézzünk szembe a tényekkel, és önmagunkkal is... Én most teszek egy próbát." Ezeket a sorokat nem most írtam, hanem 2016 őszén az őszödi beszéd 10. évfordulójára…..
A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb fölénnyel nyerte meg a 2018-as választást, mint amire akár maga is számított. Ha megnézzük a választás…..
Lord_M_ 2018.04.09 12:11:30
@Egy Hun Hunniából:
Ez a first past the post rendszer lenyege (hatranya), meg hogy az ellenzek 52%-a szetforgacsolva szavazott, a 48% meg egyben.
(nem mondom, hogy ez jo, de nem pelda nelkuli a vilagban, es meg csak nem is kell hozza komoly buveszkedes (na jo egy kis gerrymandering az kell - de az is "normalis")
Lord_M_ 2018.04.09 12:37:11
@Gandosz:
Nyilvan nem kell az extremig elmenni - a gerrymandering nem kell, hogy "budapest - balatonmackofelso" teruleteket letrehozzon. de ime nemi adat
2011. evi CCIII. torveny 2. szamu melleklete 106 valasztoi korzetet jelol ki, szemben a korabbi 176 korzettel. (1990-2010).
Nevezz engem aminek szeretnel, de egy kormanyon levo, valasztasi korzeteket modosito _akarmelyik_ part valoszinuleg ugy huzza meg a hatarokat, hogy az segitsen.
Budapesten korabban 32 korzet volt, mostanra van 18 van.

Nincs ra (nyilvan nekem nem is lehet) utca szinten bizonyitekom, hogy melyik utcat miert es hova soroltak, de engedd meg, hogy igy fogalmazzak:

ostobak lennenek, nem okosan huzni a hatarvonalakat.

A gerrymandering egy mukodo es hasznalt rendszer, es barmelyik kormany amelyik valasztast akar nyerni, fogja egy kicsit hasznalni, hogy maga fele lejtsen a palya. Egy komplett valasztasi rendszer atrajzolasa meg egyenesen tokeletes eszkoz hozza.

nem vadaskodom, ez egy eszkoz.
Lord_M_ 2018.04.09 12:59:58
@eßemfaßom meg áll:
Akkor neked is mondom: en nem itelkezem, nem vadaskodom, csak mondom / mondtam, hogy ez tortent.

azzal a felutessel, hogy ha egyszer ujra lehet rajzolni (akarmilyen jogos / jogosnak velt / jogtalannak velt / jogtalan indokkal (mindenki valassza a neki megfelelo jelzot)) - akkor az aktualis kormanyzo ero _ostoba_ lenne nem ugy meghuzni a vonalakat, hogy az oket segitse. (vagy az ellenzeket gyengitse) (mikor minek van ertelme)

Az egesz onnan indul, hogy egy 48%os szavazas mikent eredmenyezhet 2/3-os tobbseget.
Ehhez kell a first past the post, meg (tetszik vagy sem) gerrymandering (de legalabbis a lehetosege). Illetve az a nagyon fontos teny, hogy a kormanyvaltasra szavazok hiaba voltak 4%al tobben, ha egyszer a szavazataik eloszlanak az N ellenzeki indulo kozott)

Ez nem ertekitelet, ez csak egy egyszeru teny.

(
Legútóbbi hazalátogatásomkor olyat tettem, amire bár nem vagyok büszke, de külföldön bevett szokás: fizetés nélkül távoztam egy helyről, miután a pincér négyszeri kérésre, 20 perc után sem volt képes a pár italról szóló számlát kihozni...
Brit tudósok körbejárták a notórius késők ismérveit és részleges felmenést adtak nekik az előítéletekkel szemben.   Az elkésők nem feltétlenül simán lusta disznók     Könnyű az előítéleteinket követni és a notórius későket egyszerűen kaotikusan élő, felelőtlen, kellemetlen frátereknek…..
Feri soha a büdös életbe nem lesz többé miniszterelnök, Feri a büdös kurva életbe nem váltja le Viktort. Ezt ő magán és néhány ezer hívén kívül mindenki tudta eddig is és tudja az után is, hogy tegnap emberünk faszául beledurrantott a nulláslisztbe. Úgynevezett évértékelőjéről nehéz a nélkül…..
Lord_M_ 2017.02.06 10:39:51
Pedig egy ideje kerülöm a politikai témát, blogokat, cikkeket - pláne a kommentelést.
De Feri évértékelője azért kiverte a biztosítékot.
(Ellenben szépen szedett magára pár kilót, amihez gratula. Sokkal jobb színben van mint korábban amikor ilyen egyszál bél volt)

Politikusként nem rajongtam érte sosem. De mindig úgy álltam hozzá (is), hogy ha képes az országot jó irányba vinni, felőlem maradhat hatalmon amíg él, akár szavazok is rá.

De aztán 2006 utánra kiderült, hogy nem tud jó kormányos lenni. Annyira nem, hogy saját maga belebukott és egy foghúzós egy év követte (Bajnai kormány).

Azt szerintem mindenki elismerte (vagy legalábbis azt hittem), hogy az ő zsenijének köszönhetjük a Fidesz 2/3ot.

Na meg sok egyebet, az euró elúszásától a sorozatos "nem lesz lakossági gázáremelés" en át, a tévészékháznál tartott rendrakásig pont eleget ahhoz, hogy megkapja az elhasználódott politikus címkét.

Abban igaza volt az őszödi beszédben, hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, és, hogy egykor ő volt az egyetlen karizmatikus vezető aki elbírt vele.

De ez elmúlt. És pont tőle hallgatni, hogy majd ő rendet tesz, meg egyedül nekimegy 2018nak, az kicsit talán mègis erős.
Aligha hiszem, hogy neki KELLENE bármit tennie. Sokkal hihetőbb figura lenne, ha oldalról, higgadt tanácsadó lenne, mitöbb ő lenne a királycsináló. De nem lánglelkű vezér aki visszatérni készül.

Hacsak nem felkerült a fidesz fizetési listájára, vagy nem érti a valóságot, aligha van egyéb értelme a tetteinek / szavainak, minthogy a fidesz leváltását nehezítse.

A politikában az 5% szavazóbázis + másik 5% az nem 10% - sokkal inkább 7. Rengetegen vannak akik inkább az ellene tiltakozás jegyében inkább szavaznak a Fideszre, mintsem megkockáztassák, hogy Feri visszaüljön az első sorba.

Persze, az ellenzék eddigi teljesítménye szintén szánalmas. Hozzájuk mérve Feri még mindig egy hatalmas karakter.

Félelmetes leírni, de a jobbik középretolódása az egyetlen értelmes ellenzéki mozdulat az elmúlt években.

Pedig a kormány adott fegyvert és muníciót az ellenzék kezébe... de ezek?

Úgyértem, fele ekkora problémákkal a Fidesz százezreket mozgatott meg és vitt ki az utcákra... (ellenzékből)
Ezek a mostaniak meg egymást kerülgetik, és képtelenek valami erőteljes megmozdulásra.

És akkor jön Feri, majd ő megmutatja... köszönjük, de nem kérünk 4/5ös Fidesz kormányt.

Ehh... minek is kezdtem ezt írni?!
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
Lord_M_ 2017.01.14 10:54:08
Hát megmondom őszintén, ezt a bejegyzést én nem értem. Sokszor gondoltam már, hogy megírom itt a mi történetünket, de aztán mindig arra gondolok, nem lehetünk egyedi esetek, akkor meg minek. De az ilyen posztok mindig baromira elbizonytalanítanak.

Úgyértem az ilyenek mint amikor a poszt írója jelzi, hogy beszél angolul, majd pár sorral lejjebb meg, hogy szakmai kompetenciáját, nyelvi problémák miatt nem tudja kifejezni.

Most mondjam, hogy amikor kijöttem angliába az összes angoltudásomat a cartoon networkről szedtem össze? Hogy az első mondat amit "megtanultam" az a a "deedee what are you doing in my room?"
Ennek ellenére kicsit több mint hónappal a kiérkezésem után senior developer pozícióban dolgoztam?
Hogy a "can you" "could you" közötti hatalmas különbségről fogalmam sem volt? És mégis képes voltam átvinni az üzenetet és megértettük egymást... és hogy főleg angolokkal dolgoztam együtt?
Most vagy a poszt írója nem mondott igazat amikor kijelentette, hogy beszél angolul, vagy valami máshol nem teljesen kerek.

Aztán ez a "blúzos irodai munka" után a "pult mögé" dolog sem tiszta. De valószínű összefügg azzal, hogy a történet nem feltétlenül pontos...
úgyértem az a három ember akit tudok, hogy kijött, az mind a szakmájában helyezkedett el. Mindhárman más szinten beszéltük az angolt (én a legrosszabbul (a mai napig)) de se a feleségem se a legjobb barátom nem töltött egy napot sem semmilyen mellékvágányon ...

Aztán a harmadik, rendszeresen visszaköszönő dolog az "otthon szuperül éltünk, de itt kint csak egy megosztott szoba jutott" dolog magas nekem.
Írd és mondd másfél hónapig laktam egy család által kiadott tetőtéri szobában - utána kivettünk egy lakást - és most lesz két éve, hogy házat vettünk. Miközben nyaralni jártunk (dominika, malajzia, görögország, spanyolország)... és vettünk egy autót is.

És nem, még mindig nem vagyunk orvosok meg különlegesek, én vezetőfejlesztő vagyok egy webes ügynökségnél, asszony meg üzleti elemző (jelenleg gyesen).

Szóval nem értem... nem hiszrm, hogy mi lennénk különlegesek, de abban biztos vagyok, hogy ez az irodából pultmögé, családiházból egy megosztott szobába dolog sem lehet általános...
Tehát itt valami vagy nincs rendesen kifejtve, vagy... vagy nem tudom...
(És azt hozzá sem tettem, hogy nekem sincs diplomám, de egy belbiztonsági céget leszámítva, ez itt senkit nem érdekelt)

Szóval valami extra infót még várok :)
Az édes lépes méz a legtöbb ember számára ínyenc finomság, folyékony arany, azonban ezért a finomságért a méhek fizetik meg a valódi árat, hiszen munkájuk gyümölcsét elveszik tőlük...
Lord_M_ 2016.12.10 10:01:20
A mindennapi vegán tehát:
Nem eszik semmi állati eredetűt
Nem hord bőrcipőt
A táskája nem bőrből van
Az autójában nincs bőrülés
És egyelőre autója sincs mert ugye a benzin / dízel az kőolaj származék -- az meg ugye tartalmazhat dinoszauruszt
Ebből kiindulva nemhasznál semmilyen műanyag terméket sem (tekintve a kőolaj származékokat benne)

De nem jár a tescoba / aldiba / sehová mert ezek az üzlwtek használnak benzint / gázolajat / műanyagot / bőrt

És lassan rájön, hogy növényeket sem szabad enni mert még a még oly bio földművelés során is ezrével pusztulnak el rovarok százával rágcsálók (és szuper aranyos vakondok)

A Brazíliából importált magvak és helyettesítők meg direkt állatok szenvedésére épít így azokat pláne nem fogyasztja: hány madár / majom / jaguár család pusztul el a kivágott erdők miatt? Hány útmeti döglött állat kíséri a kamionokat amik a terményeket szállítják. És mennyi élőhelyet trsznek tönkre a nagy teherszállító hajók meg repülők (az őket üzemanyaggal ellátó tankerekről nem is beszélve)

De használati eszközei között nincs fémtárgy sem... gondolom nem kell ecsetelni a bányászat (különösen a külszíni) állatokra gyakorolt hatását, márpedig az ércek és a velük kapcsolatba kerülő szén az mind mind állatok ezreinek a halálát jelenti.

Papírt elvből nem használ: a fák kivágása madarakat, mókusokat és ezernyi rovart pusztít el naponta. Nyilván ekkora állati szenvedés alapból kizárja ezek használatát.

És természetesen nincs számítógépe, telefonja sem.
A telefon és a számítógép processzorában arany van ami a világ egyik legpusztítóbb bányászatával történik, szállítása a fent felsorolt okok miatt állatellenes. A többi alkatrész (fém, műanyag) szintén megbeszélve. De a legfontosabb, hogy az adótornyok madarak élőhelyeit teszik tönkre, a földbe ásott kábelekkel állatok ezrei pusztultak el, a műholdak elkészítése és fellövése pedig közbetlenül ezreket öl meg.

Azzal semmi baj nincs, ha valaki vegán szerű dolgokat vall - nem aksr halat, mézet, tojást enni. Ámen. De azért tömegesen kioktatni, "hogy hé emberek ne egyetek mézet mert az horror mi az" az valahogy visszás.

Tolerancia testvérem, tolerancia.
TE nem akarsz mézet enni: rendben
TE nem akarsz tejet inni: rendben

De mi a többiek akik igen, ne kelljen már ezt a félig álszent kioktatást lenyelni. Mi szeretjük a tehénmirigy váladékot és a méh hányást.

Ha Te nem oktatsz és ítélsz el bennünket ezért, mi is bizisten békénhagyunk a magad elképzeléseivel.

Gondolataid rólunk lehetnek, nekünk is megvan a magunké, de a szólás és véleményszabadság nem arról szól, hogy a többieket lehülyézzük, mert másképp élnek. Használhatod rá, jogodban áll. De csak feszültséget szül, mert az emberek nem szeretik ha kioktatják. (Ugye te is morcos vagy most)

Különbözőségünk miatt vagyunk nagyszerűek és ha valamire megtanított a történelem: nincs olyan, hogy egy igaz út.
Megjelent ma egy cikk, itt, hogy az Országgyűlés megszavazta az előrefizetéses (prepaid) SIM kártyákkal kapcsolatos korlátozásokat. Most egy kicsit ezt szeretném boncolgatni.  Négy idézet: Vodafone ÁSZF:  Az Előfizetői Szerződés létrejön d) Már meglévő előre fizetett díjú Előfizetői…..
Lord_M_ 2016.11.25 09:41:52
@desw: már bocs, de ha egyszer is ültél wizz gépein london felé, akkor találkozhattál az O2 ingyen osztogatott sim kártyáival (prepaid vagy "pay as you go")

De ha bemész bármelyik kisboltba, simán kérhetsz és kapasz tkp bármelyik szolgáltató kártyájából mindenféle igazolás vagy egyéb hercehurca nélkül.

Ami magyarországon történik azt úgyhívják, hogy túlszabályozás. És a legszörnyűbb az, hogy a törvényalkotó ezután kénytelen a saját hibáit foltozgatni újabb és újabb törvényekkel, módosítókkal.

Félreértés elkerülése miatt:
Kellenek szabályok, törvények, korlátozások. A hagyjuk a piacot magára hozzáállás hibás. De vannak helyek és pontok, ahol a túlzott szabályozás inkább felesleges és költséges, ahelyett, hogy békénhagynának területeket és biztonsági korlátokat húznának mindössze.
(Pl lehet prepaid simkártyát venni / feltölteni csak úgy - de pl nem lehet 25 simkártyánál többet csak úgy venni / kérni) - persze kijátszható ... de a túlaszabályzott rendszert is... fogj egy hajléktalant, adj neki 5000 forintot, rakd tiszta ruhába - vidd be a mobilüzletbe - vegyél az ő irataival kártyát - a boltból kifelé vedd el tőle - ismételd tetszés szerint ---tadaa : rengeteg legális simkártya rossz kezekben)
Ha valaki azt hitte, hogy a ferihegyi bádogsátras beszállításnál nincs rosszabb, akkor nagyot tévedett. Európa egyik legfejlettebb országának egyik most felújított repterén akár 20 percig is a szabad ég alatt kell ácsorogni a nulla fokban, hogy beszállhassunk a gépbe. Ehhez vegyük hozzá, hogy…..
Lord_M_ 2016.10.29 20:01:04
@Tehetséges ugandai buzi: no igen, de azért azt lássuk be - az baromira nem kellene része legyen a dolognak, hogy 15-20 percig kint kell állni pl az esőben.
Az ugyanis semmibe nem kerül, hogy a népet 12-15 perccel később kezdjék el kizavarni - amikor tkp egyenesen mehetnének a gépre.
- az elvégzendő munka ugyanis ugyanannyi. - mi több valószínű gyorsabb is a dolog - ugyanis az olyan lusták mint pl én, a lehető legkésőbb mennek ki - ezzel elhúzva a kapuban dolgozók munkáját. Ha a kaphnyitás - kizavarás egybeesik a beszállíthatósággal - akkor nincs idő amit el lehetne vesztegetni, menni kell - a beszállás pörgős - itt jön vissza, hogy olcsó jeggyel együtt jár, hogy amíg eljutsz a géphez addig egen... esik meg fúj...

De csak tkp sz*opatásból kirakni az embereket az épületből annak semmilyen jegyolcsósító hatása nincs
A teszkó régi szlogenje sokkal őszintébb volt: „A legkisebb is számít”. Sóher a cég, de legalább őszinte. A mostani, a „Jó dolgok várnak” simán hazugság, erről most komoly tapasztalatokat szereztem. Tíz napja rendeltem online bevásárlást, mert rákényszerültem a betegségem miatt. A vállalt szállítási…..
Lord_M_ 2016.09.17 08:32:34
@Lucifer Morningstar: már bocs, de nem a fizetési módszer hibája az, hogy tojnak az ügyfélre.
A bank feloldhatná 10 nap után is a függőtételt, a tesco meg küldhetne online egy törlést (a legtöbb api engedi) vagy ha már ezren megígérték akkor legalább az egyik alkalmazott oda mászhatott volna a faxhoz egy fejléces papírral.

A bankkártyás és/vagy online fizetés igencsak kényelmes és az esetek többségében biztonságos (sőt, biztonságosabb mint a kp) - más kérdés, hogy mindkét szolgáltató tróger módon kezeli a dolgokat.
-- de ez kb olyan mint az villanykörtét hibáztatni amikor eltörik, mert a gyertya mennyivel jobban bírja ha leesik...