Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyogynovenyek

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Teakeverékek cukorbetegségreEurópa országaiban szinte mindenhol használatos a babhéj, fekete áfonya levél, kecskeruta cukorbetegség esetén. A babhéj a leggyakoribb amit szinte minden országban használnak, viszont figyelni kell arra, hogy nem minden fajta bab megfelelő. Ügyeljünk arra, hogy a fehér…..
A Kair vagy Karir Capparis decidua egy elágazó cserje, fa. Meglehetősen szárazságtűrő így elterjedt Afrikában, Közel-keleten és Dél-Ázsiában beleértve az indiai Thár sivatagot is. A fa magassága 5 méter, melyet ritkán halad meg. A növény ágai többszörösen elágazóak. A nevét valószínűleg az indiai…..
Gyógynövények Kardamom 2018.04.29 13:25:56
A kardamom (Elettaria kardamum W.M.), régies nevén kardamon, kardamomi vagy kardamomum egy fűszernövény. A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Nem tévesztendő össze a fekete kardamommal (Amomum subulatum). Elő-India délnyugati partvidékéről, a…..
Régi idők gyógynövényeA szeder az emberiség egyik legrégebben fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye. Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak. Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását. Ha kirándulni indulunk, még néhány szemet lecsippenthetünk a vadon növő fajtából. A szedernek…..
Ginkgo biloba (páfrányfenyő)A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) (Halfarkfa), röviden Ginkgo, újabb népies nevén ginkó lombhullató, gyógynövényként ismert kétlaki fa, amely a páfrányfenyők (Ginkgophyta) törzsének egyetlen ma élő faja. Nagyon ősi növényfaj, a modern ginkgo a paleogénben jelent meg, és…..
Cickafark jótékony hatásaAmennyiben csak pár gyógynövényt szeretnénk otthon tartani, abban az esetben a cickafarknak mindenképp köztük kell lennie. A cickafark a gyulladásoktól a migrénen keresztül az aranyérig számos betegségre gyógyír. A nők gyógynövényének is nevezik, mivel támogatja a női…..
Gyógynövények Mezei zsurló 2018.04.29 12:55:25
Mezei zsurló, kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, bókarokka. Equisetum arvense L. A zsurlófélék (Equisetaceae) családjába tartozó, nyirkos réte­ ken, kapásokban, árokpartokon, töltéseken termő, érdes tapin- tatú, virágtalan (spórás) növény. Gyökértörzse a talajban mélyen kúszó, elágazó, feketés…..
Medvehagyma jótékony hatásaA tavasz első hírnöke a medvehagyma. Már márciusban is szedhető a medvehagyma. Bizonyos területeken viszont tilos a szedése, mert népszerűségének köszönhetően szinte a teljes állományt kipusztították a lelkes fogyasztók a Mecsekben. Sajnálatos módon a gyűjtők tőből…..
A 100 aranyat érő fű nem más mint a kis ezerjófű. Már a neve is mutatja, hogy nagy becsben tartották. Bernabé Cobo jezsuita pap 1639-ben hozta Peruból Európába. Abban az időben malária, kígyómarás és mérgezett nyilak által okozott sebek , sárgaság, láz kezelésére használták. Napjainkban a…..
Gyömbér mint természetes fájdalomcsillapítóAz egyik leggyakrabban mindenki által használt fájdalomcsillapító hatóanyag az ibuprofen. Ez a hatóanyag található számos fájdalom és lázcsillapító termékben. Bizonyos kutatások viszont azt mutatják, hogy ezen hatóanyag fogyasztása növelheti bizonyos…..
Mire jó a Bajkáli csucsóka? A Bajkáli csucsóka Scutellaria baicalensis az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik.angol neve Baikal Scullcap német neve Baikal-Helmkraut. 40-60 cm magasra növő, nagy és vastag főgyökerű évelő növény. Szárain a virágok, illetve a szártalan, hosszúkás-tojásdad…..
Dél-Afrikai Muskátlival az influenza ellenA Dél-Afrikai muskátli mint a neve is mutatja Dél-Afrikában őshonos. Latin neve Pelargonium sidoides. Gyökerének kivonatát használják gyógyszerként. Elsőként 1897-ben Charles Henry Stevens hozta forgalomba Angliában mint a tuberkulózis ellenszerét. Az angol…..
Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. A kórokozók emlősöket (pl. ember, sertés, ló) és madarakat (pl. vadkacsa) képesek megfertőzni. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen…..
Gyógynövények Csillagánizs 2018.04.29 11:14:12
A csillagánizs (Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó Illicium nemzetség legismertebb növényfaja. Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag. Igen kellemes, a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú,…..
Leggyakrabban használt gyógynövények cukorbetegségre A világon egyre több embert érint a cukorbetegség. A WHO felmérése szerint ez lesz korunk legnagyobb tömeget érintő betegsége. Indiában már rég óta folyik több kutatás is bizonyos gyógynövények felhasználását illetően. Elsősorban…..
A csüdfű-gyökér, astragalus, Astragalus membranaceus, Huang Qi, Bei Qi, Hwanggi, Milk Vetch egy Ázsiában honos növény. Kínai neve, huang qi, azt jelenti, “Sárga Vezér”, mivel gyökere, melynek a kínai gyógyászatban a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják, sárga színű. A hüvelyes növények családjába…..
Teakeverékek cukorbetegségreEurópa országaiban szinte mindenhol használatos a babhéj, fekete áfonya levél, kecskeruta cukorbetegség esetén. A babhéj a leggyakoribb amit szinte minden országban használnak, viszont figyelni kell arra, hogy nem minden fajta bab megfelelő. Ügyeljünk arra, hogy a fehér…..
Fahéj, mint vércukorcsökkentőA fahéjat, mint egy értékes fűszerként ismerjük, azonban régóta használták a történelem során cukorbetegség kezelésére. Manapság pedig egyre több étrend-kiegészítő kapható, melynek alapja a fahéj. Az antidiabetikus hatásért felelős folyamatok még pontosan nem ismertek,…..