Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zetor 2000

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégszerzőnk ezúttal a 2-es metró elveszett vágányainak és a Puskás Ferenc stadion metrómegállót övező városi legendáknak eredt nyomába...
Ezért aztán fogok kapni a pofámra, de akkor is: ha adott egy helyzet, ami finoman szólva senkinek sem a szíve csücske, nem lehetne az ellene való folyamatos és hasztalan, erősen váltakozó hevű küzdelem helyett valahogy az előnyünkre fordítani? Ha a lomtalanításban turkáló emberek tevékenysége szúrja…..
Nagyon sok cikk foglalkozott a mai tesztben bemutatott két készülékkel, amelyeket nem szeretnék ismételni. Jelen cikket a kíváncsiság hívta életre, tudjátok az a fajta kíváncsiság, amire ha a tapasztaltabbak mondják előre a végeredményt, te akkor is magadnak akarod kitapasztalni, hogy hogy is volt…..
Zetor 2000 2020.12.15 16:43:15
@Retrofuturista hifista:
Ez, hogy eltérő a két hangszedő, kicsit alma-körte összehasonlítás. Szerintem. Amúgy a lapos kar (az enyémben ilyen volt) egy darab nyomtatott áramköri lap, semmi több. Minden elektromos zajt szeret összeszedni, pl. ha neoncső van felette, trafóval, akkor akármilyen jó a rendszer többi eleme, ez bizony zúgni fog. Elég egyszerűen orvosolható, egy vékony lemezt kell alá vágni, és a földeléssel összehozni.
"Szokatlan ebben az árkategóriában, hogy a lemezjátszó tányér és a kar felfüggesztés rugalmasan együtt mozog a testtől függetlenül. A PL-200-ast emiatt a tulajdonsága miatt szeretik azonnal megvenni, mert ez drágább lejátszók sajátja."
Ez nem feltétlen igaz.
Lemezjátszóknál általában kétfelé mentek a gyártók, az egyik, hogy minden mindentől független felfüggesztéssel legyen, mint a teszt két alanya.
A másik út, amit szerintem többen választottak, az meg a súly / szilárdság. Elég ránézni néhány felsőbb kategóriás lejátszóra - nem feltétlen high-end, csak felsőbb polcos - és látni, hogy a lemeztányér, meg a lemezjátszó ház is több kiló. Néha nincs "ház", mert mindenféle csicsa köré építik a futóművet, meghajtást és a hangkart. Ezek akár több10 vagy extrém esetben 100 kiló körül is lehetnek.
Nemrég estünk át az óraátállításon, és ilyenkor menetrendszerűen előkerül a kérdés, hogy ha eltörlik, melyik sávban maradjunk. Az ország nagy része a nyári időszámítást szeretné, a nagyokosok meg a télit erőltetik. Mindegyik mellett vannak érvek, és ellenérvek szép számmal, ráadásul a környező…..
Hollandiában járva (pláne odaköltözve) az egyik rendkívül szembetűnő dolog az a függönyök használatának mellőzése, esetleg teljes hiánya. Magyarként ezt nem egyszerű feldolgozni (én legalábbis elképzelhetetlennek tartom, hogy függöny nélkül éljek), így aztán kifejezetten érdekesnek tartom, mi lehet…..
Németország egyik legismertebb üzletembere és befektetője a múlt héten a Handelsblattnak írt cikkében elemezte Elon Musk sikertörténetét, és sötét jövőt vizionált a német autóiparnak. Lefordítottam a cikket, mert rengeteg érdekes aspektusa van, megközelítése értelemszerűen nem szenvedélyes autósként…..
Zetor 2000 2020.01.28 09:16:08
@mojszipupi:
"igen jó szoftver a Tesla, de pont az a nagy sebezhetősége is. Ne tegyünk úgy mintha más ne tudna egy akár jobbat csinálni, lásd pl. Huawei."
A Huawei egyelőre a Google androidját buzerálja. Az, hogy belpiacra csinált valamit, és a belpiac mérete miatt gazdaságos, még nem jelenti azt, hogy az jó, és életképes. Az, hogy Amerika egy mozdulattal kihúzta alóla a talajt, amikor megtiltotta (de legalábbis korlátozta) a cégeinek a kínaiakkal való kereskedést, a Huawei csúcsmodellje egyszerűen érdektelenné vált, mert hiába a jó hardver, ha nincs ami kihasználja.
És akkor itt a Tesla, hogy rengeteg adat jön be a verdákból, és azt elemzik. Ez egy akkora előny, hogy jelenleg 10+ év tapasztalata gyűlik. 10 év _valós_ körülmények közt kapott adat, és pár év tesztpályán eltöltött adat között rengeteg a difi. Amúgy nem látom, hogy a Huawei csinálna valami rettenetesen jó önvezető képességekkel megáldott autós szoftvert.

Az akkukérdésre szerintem meglépték, amit kellett, amikor a 18650es cellákról kicsit energiahatékonyabb 21700asokra váltottak.

Amit a németek talán jobban csinálnak, az az autó belső területének kialakítása. Azt mondják, itt még van hova fejlődni az amerikaiaknak.
Hello, Hospice! Utolsó mondatok 2019.11.29 06:50:00
Híres emberek utolsó mondatairól gyakran cikkeznek újságok, ezeket többnyire illik fenntartásokkal kezelni. Van azonban pár, mára szállóigévé lett mondat, amelyeket a beszélő életművéhez hasonlóan megőrzött az emlékezet. Ha ezekről a frappáns idézetekről ma már nem is tudjuk megállapítani, hogy…..
Sziasztok! Eltelt a hosszú hétvége, Isten hozott mindenkit újra a szürke hétköznapokban. Itt egy újabb lista, a sorrend nem tükrözi az értékelést, de ennyi zene talán elég a munkába/iskolába tartó út, könnyebb átvészeléséhez...
Lazarbibi Steampunk hifi 2019.10.18 16:11:28
A Steampunk mint esztétikai koncepció az audió berendezések tervezésében nem nevezhető elterjedtnek. Annak ellenére, hogy egy ilyesfajta technika iránt meglehetősen élénk érdeklődés mutatkozik, ritkán fordul elő az online áruházak katalógusaiban, vagy a high-end szalonok polcain. A cikk írásának…..
Zetor 2000 2019.10.20 14:07:10
@Sákif za morro?: Nem olyan veszélyes az. Nézz szét a Krell cuccok közt, egyik se az a csicsamicsa, mint ez a ríz sztimpank akármi. Biztos ezek közt is akad pár tuti darab. De az új McIntosh / Mark Levinson rendszerek se ilyen cső burkolat kialakításúak.
Annyi a titok, hogy nem csöves végfokot kell nézni, és összejön a kockavégfok. :)
Látszólag nincs egyszerűbb dolog a világon, mint sörözőket ajánlani Prágában, hiszen közel ötven sörfőzde és megszámlálhatatlan csapolóhely szolgálja a turistákat és a helyi erőket. Ugyanakkor a kocsmabőség számos csapdát is rejt, nem biztos, hogy akkor járunk a legjobban, ha mindjárt az első…..
Zetor 2000 2019.08.19 08:24:32
@UtazóTódi: Van egy ilyen rendes cseh szokás, hogy ha öres a korsód, akkor automatikusan tesznek eléd egyet tele sörrel. Ez nem csak itt van, Prágában, de Brnoban is tapasztaltam a Starobrno kocsmában. Ha nem kérsz többet, akkor a kekszet (söralátét) kell a korsóra tenni, és akkor kimaradsz a körből. Ilyenkor el is viszi a korsódat a penszér, és majd egyszer el kell gáncsolnod, hogy kapj megint sört.
Ez iIlyen egyszerű.
Két hét telt el a 3-as metró északi szakaszának átadása óta. Tarlós István átadta, a városlakók pedig birtokba vették a felújított állomásokat. Néhány napig vártam a részletesebb beszámolót, a felújított állomások építészeti bemutatását, de hiába. Aztán úgy döntöttem, hogy további várakozás helyett…..
Zetor 2000 2019.04.14 10:21:06
Szoktam nézni mindenféle felújítós műsort a különféle TV csatornákon. Ott néha-néh van olyan felújítás, hogy az átépítésre váró épület / lakótér / közösségi tér teljesen átalakul, de a tervezők készítenek / kapnak annyi fényképet a kiinduló állapotról, hogy csak na. Ezek alapján meghatároznak 3-4-x olyan dolgot, amit átmentenek az új létesítménybe.
Ilyen mondjuk néha a bejárat, mert mondjuk jellegzetes. Vagy egy szín, ami meghatározza a teret, már mindenki megszokta, és furcsa lenne, ha más színben tűnne fel. Vagy egy szobor / burkolat / minta, ugyanezen okokból.
Itt is lehetett volna, hogy a tervezők összeülnek, átnyálazzák a fotókat, kiemelnek pár dolgot, ami jellemtő volt az állomásra, és azt megpróbálják valahogy visszahozni.
Vagy egységesítsenek pár dolgot, és akkor lehet faragni a költségeken, vagy csináljanak minden állomásra önálló tervet, csak akkor azt kellett volna mondani, hogy az a koncepció, hogy minden állomás önálló élettér, a metró egy szükséges dolog, ami összeköti őket. Ebben az esetben lehetett volna egységes a bútorzat, a kapaszkodók, az álmennyezet, a világítótestek, a padlóburkolatok és az utastájékoztató rendszer elemei. Ugyanolyanok lehettek volna a felfestések is, mondjuk hangsúlyos keretet kaphatott volna a kijáratok környéke. Eltérő lehetett volna viszont a falburkolat, a képek/ábrák.
A Dózsa György úton, a kép eléggé meghatározta az állomást, a művet restaurálni kellett volna, vagy valami reprintet felvinni a falra. Itt lehetett volna mintát adni a pirosas-narancsos berendezési tárgyakat készítőnek, hogy mi az elvárás. Jól néz ki, ha a színek visszaköszönnek.
Az Árpád hídnál meg lehetett volna tartani a kék-narancs állomásképet.
A Forgách utca annyira steril (szerintem jellegtelen), hogy azzal bármi IS lehetett volna kezdeni.
A Gyöngyösi utcánál a Duna(plaza) kék motívumai teljesen jók, csak ezek a csövek szétszedik a teret, "nem jön át" az a hatás, hogy ez itt a Duna hullámzása. Ha már vannak művészi alkotások az aluljáróban jól eldugva, akkor olyasmi elemekkel lehetett volna feldobni az állomás egyéb részeit is.
A két újpesti állomáson alap a lila-fehér szín, ahogy remélem, a Népligetnél is alap lesz a zöld-fehér.

Én hibának értékelem, hogy a világítással csak az állomást megvilágító fényforrások kaptak szerepet. A mai világban - ráadásul a 4es metróhoz illeszkedve - kaphatott volna megvilágítást a peron széle. A 4es metróhoz hasonlóan itt is villoghatna, ha jön a vonat, vagy statikusan világít, ha épp nem.

Összességében azt az össze-visszaságot nem értem, hogy ha már felújítok, akkor általában megpróbálom a költségeket alacsony szintet tartani. Innen következik, hogy akkor:
-egységes állomás bútorzat (padok, szemetesek)
-egységes álmennyezet (nyilván, ahol nincs értelme, ott nem)
-egységes világítás: az, hogy egyik állomáson nem úgy van, mint a többin, eléggé meg tudja dobni a költségeket az eltérő fényforrásokkal. Ráadásul ha többfélét kell üzemben tartani, az a későbbiekben is drága.
-valahogy ez a "csöves" dolog felejtős lehetett volna. A fény jöjjön fentről, az állomás hosszanti vonalában fusson, így jobban meg lehet világítani, kevesebb lámpatesttel (hosszabb távon kevesebből)
-egységes járólapok, ami nem feltétlen kell, hogy 100% ugyanaz legyen. Általában egy beszállítónak van 2-3-4 alternatívája színben / mintázatban. Ezek variálása kellő változatosságot mutat, árban viszont lehet optimálisabb.
Aki kötött már életében biztosítást, annak tutira van biztosítós sztorija is azzal a konklúzióval, hogy "csak addig vagy fontos, amíg megkötöd, aztán fizetsz évekig, és ha beüt a menkű, csak a kibúvókat keresik." Mindez a másik oldalról úgy néz ki, hogy "a biztosító nem jótékonysági szervezet, hanem…..
Giroszkópos autóversenyzés? VR repülés egy méhecskével? Xbox 360 kontrollerrel való játék? Ugyan már! Emlékszel még arra, amikor a Snake-kel játszottál és vért izzadtál az utolsó másodpercekben, vagy a piacon vásárolt szürke burkolatos, sárga gombos Tetrisszel vészelted át a nyári szünetet? Ezek az…..
Zetor 2000 2019.01.25 13:22:11
@Ződ2000: ezzel az iPhone volt az első okostelefonnal sokak szemében okozol zavart...
A Nokia Communicator, az első Symbianos telefonok szerintük előbb voltak piacon. Igaz, alkalmazásbolt még nem volt, de egy csomó app már létezett.
Azt mondják, hogy az Apple csak összerakni tudja, ami már a piacon van, átformálja használhaóbbra, hogy a buta amerikainak is jó legyen, megmarketingeli és piacra dobja.
Közvélemény kutatást végeztünk olvasóink, követőink között. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egyes háztartási gépek a háztartások hány %-ban vannak jelen és milyen meghibásodási gyakorisággal bírnak. E két kérdésre kapott válaszok alapján kirajozolódott, hogy mely elektromos háztartási eszközöknek a…..
Zetor 2000 2019.01.11 11:19:12
@Budapest a kutyaszar városa:
Ezzel kicsit vitatkozom. 8 évet ment a Fagor mosógépem, addig hibátlanul. Most is megy, csak néha nem szivattyúzza ki a vizet... A KV darálóm szintén Fagor, az 10 éve megy, igaz, elég ritkán, de akkor simán teszi a dolgát.
Lehet, csak neked volt rossz tapasztalatod velük, vagy esetleg nem ilyen cuccokat vettél, mint én.
Ha alapvetően nem vagyunk az iPhoneok hívei, és éppen okostelefon vásárlás előtt állunk, akkor jó eséllyel android telefon mellett fogunk dönteni. Rengeteg, különböző felszereltségben, színben, formában vásárolhatunk ma android telefonokat, hiszen minden telefongyártó cég egy kicsit személyre…..
Ginkovácsok Hogyan készül a gin? 2018.09.15 13:42:48
Ízre és illatra talán a gin kategória a leggazdagabb fajta szeszes ital, és ez nem kis mértékében a viszonylag tág jogi definíciójának tudható be. Az előállítási módról a jogi előírás nem szól semmit. Mi több, arra sincs megkötés, hogy a gin a boróka mellett milyen egyéb ízeket és aromákat…..
Zetor 2000 2018.09.16 18:28:37
@Emmett Brown: A pálinkatörvény elég jól meghatározza, hogy ne készülhessen akármiből pálinka. _Hazai_gyümölcsből_ kell készülnie, nem akármiből. Ezért nincs "banán pálinka" meg "narancs pálinka". Ezeket is lehet cefrézni, akár idehaza is, le is főzhetjük a pálinkafőzőnkön, de a hivatalos nevük ezeknek "párlat" lehet maximum.
Zöldségből maximum vodka lehet.
Zetor 2000 2018.09.17 19:38:04
@O.Ádám:
"A valóságban nincs olyan italkategória, hogy egyszerűen „párlat”.
Ezzel nem én, hanem egy felnőtt(képzési) könyv anyaga száll szembe:
Antal B. Gábor - Bádonyi Mihály - Szőke szabolcs: Professzionális bártender (ISBN 978-963-637-254-5)
És akkor idézem:
"A párlatok, és a párlatokból készült szeszesitalok
Ez az az italkategória, amit a köznyelvben tömény italoknak, égetett szeszeknek illetve rövid italoknak neveznek, azonban szakemberként tudnunk kell, hogy az egész Európai Únióra kiterjedő egységes szabályozás szerint ezekre az úgynevezett "szeszes ital törvény" előírásai vonatkoznak, melybe a párlatok és az azokból, illetve azok felhasználásával készült összetett (kompozit) italok tartoznak.

Az italkategóriát azért nevezzük párlatoknak, mert az a lényegük, hogy magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, mint amit egyszerű elsődleges illetve esetleges másodlagos erjesztéssel el lehet érni. ...Ezt alkoholkoncentrációval, azaz desztilláció műveletével, magyarul: a lepárlással érjük el. Ennek a folyamatnak az eredménye tehát a párlat."

Ezek szerint mégiscsak kell lenni valami párlatfélének, még ha a legvacakabb vodka, akkor is...

Én nem azt mondtam, hogy a cimkéjén az van, hogy "párlat", hanem maga adesztillátum az nem kaphat más megnevezést. Amúgy vannak hazai pálinkaházak, akik megküzdöttek a zöldség-gyümölcspiaccal, és párolnak narancsot, céklát,zellert, paradicsomot, medvehagymát satöbbi. Nyilván ezek magyarul megnevezve, a köznapi életben "pálinka" lesz, holott max (gyümölcs)párlat megnevezés illetné őket.
Pálinkás cégeknél sima párlat megnevezéssel láttam.

Mindezek mellett én is pálinkát szeretek inni, valami jóféle házit (most érik a cefre hozzá).
A fentieket nem támadó vagy bántó szándékkal írtam, csak felötlött a polcon egy könyv, amit nem túl rég vettem utoljára a kezembe.
Szóval no offense :) :)
A  digitális sivatagnak is becézett Monort és környékét jelentő 29-es körzetről sokszor írtunk már, legutóbb idén márciusban, amikor a UPC azt írta nekünk: "a 29-es körzetben az utóbbi másfél évben nagyon felpörgettük a hálózatfejlesztési munkálatokat, így remélhetőleg ott sem kell már sokáig várni…..
Zetor 2000 2018.09.05 08:34:31
@asdf: A fent vázolt módszered ügyfél szempontjából okés, de szolgáltató oldalról már nem biztos. Ezzel a lépéssel bebetonozná a régi vackait. Még ki kell húzni egy kábelt, még be kell kötni, még raktározni csere ezsközöket / kebeleket / csatlakozókat / szerszámokat stb. Ha meglépik, még egy ideig a sz*rt tologatják. Az más kérdés, hogy "átmeneti" jelleggel megoldhatnák, és így pénzhez jutnának, ami fedezné a fent vázolt költségek jelentős részét (gondolom, szerszám, kábel, csatlakozó már van elég).
Ami érdekesebb, hogy a régi lakó, aki az utcán belül költözött, annak miért nem kötik be azt a szolgáltatást, amit eddig is használt? Ő nem mondta fel, nem új szerződő ügyfél, hanem meglévő, csak költöztetné a szolgáltatást.
Ugye, hogy nem. A magyar politikusokról a Who Is America? című szatírikus sorozat második epizódja láttán bátran kijelenthető, hogy sokkal óvatosabbak, mint amerikai kollégáik, én legalábbis nem hiszem, hogy bármelyiküket meg lehetne szívatni egy maszkban bohóckodó álorosz kommandóssal. Bezzeg Jason…..
A B1 blognak névtelenül nyilatkozó rendőrök szerint lefeleződhet az utcán lévő rendőr állomány, miután megszűnik a rendőrök túlóra-pénze...
Zetor 2000 2018.07.23 20:05:07
@tamarisk:
"A kivételként érvényesülő szabály az Európai Unió Bíróságának egyik eseti döntésén (C-266/14.) alapul, melyet egy spanyol szakszervezet kezdeményezett 2015-ben. Az ügyben a bíróság a 2003/88/EK irányelvre hivatkozással kimondta, hogy abban az esetben, amikor a munkavállalók nem rendelkeznek állandó vagy szokásos munkavégzési hellyel, akkor munkaidőnek minősül az az utazási idő is, melyet lakóhelyük, valamint a munkáltatójuk által kijelölt első és utolsó ügyfél közötti utazással töltenek.

A fentiekre tekintettel kimondható tehát, hogy olyan esetekben, melyeknél a munkáltató jelöli ki a munkavégzési helyet, és az rendszeresen (akár napi szinten) változik, valamint a munkavállaló munkaköri feladatainak részét képezi az ügyfelekhez történő utazás, az utazási idő a munkaidő része. Önmagában az a körülmény, hogy a munkavállaló munkaszerződésében nagyobb földrajzi egység, esetleg több munkavégzési hely van megjelölve, nem eredményezi azt, hogy a munkába járási idő egyben munkaidő is legyen. "
Ez alkalmazható a rendőrökre is, hidd el. A másik, amikor pihenőnapon berendelődik az állomány tagja, akkor amikor megkapta a hívást, onnantól szolgálatban van. Hidd el, így van. És EU-s, szóval csitu, kushadj.

frsz.hu/sites/default/files/docs/31_2015_bm_rend_a_szu_igazgatas_rendjerol.pdf
74§..."Ha a szolgálati feladatot az eredeti szolgálati beosztásba tartozó feladatként kell más szervezeti egységben
vagy más helységben teljesíteni, akkor a ténylegesen szolgálatban töltött szolgálatteljesítési időt kell számítani. Az utazással indokoltan eltöltött időt a szolgálatteljesítési időbe be kell számítani."
Azaz akiket a migráncsválságnál lebsztak a határra, azokra ez tuti áll. Meg akiket felrendeltek pl.2006-ban, vagy amikor a netadó ellen voltak, a melegfelvonulásra behívottak esetében ésatöbbi ésatöbbi. Nem egyedi.

Amúgy meg a személyeskedésedet tedd félre, nem áll jól neked.
Barangolás a világban Sinkanszen 2018.07.09 16:26:19
Az 1964-es év nagy jelentőséggel bír Japán történetében: a második világháború borzalmas pusztítását követően az ország nagy részét ekkorra már újjáépítették, a gazdaság szárnyalt, nem mellesleg pedig ebben az évben az ország fővárosa, Tokió adott otthont a soron következő, XVIII. nyári olimpiai…..