Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tanyasi Jóska

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre több olyan ügy kerül bíróság elé, amelyekben roma származású magyar állampolgárokat vádolnak meg magyarokkal szembeni rasszizmussal. A Tavaszmező utcai ügyben már Kúria döntés is született a közelmúltban. Mindeközben keresve-kutatva is alig találunk eseteket, amikor a…..
Így írnánk mi Bizalomjáték 2011.04.26 10:55:00
Fogcsikorgatva hajtja végre a Kormány a kormánytisztviselők, illetve köztisztviselők indokolás nélküli felmentését kizáró alkotmánybírósági határozatokat. Már az sem az alkotmányosság feltétlen tiszteletét jelezte, hogy a megsemmisítés május 31-i időpontjáig zavartalanul…..
Tanyasi Jóska 2011.04.27 20:06:00
Évek után újra felmerült, hogy magyar állampolgárságú romák politikai menedékjogért folyamodnak külföldön. Ebben a posztban röviden megvizsgáljuk, hogy a nemzetközi jog alapján mennyiben lehet most alapja ezen igényüknek.Magyarország, az Egyesült Államok és Kanada is részese…..
Pécs, útlevél nélkül Amikor csütörtökön este Budapestről Pécsre autóztam, nem lehettem bizonyos abban, hogy útlevél nélkül, vagy legalábbis pécsiségem hitelt érdemlő bizonyítása nélkül beléphetek majd Pécs területére.Nem vicc ez, aznap az Index rendesen "leszólta" az Európa Kulturális Fővárosa…..
Tanyasi Jóska 2011.02.27 16:42:30
@aljaskuszobab:

Azért szerintem elég ciki, hogy Magyarországon úgy sikerül felhasználni a vidék felzárkóztatását szolgáló kohéziós pénzeket, hogy azok végül Budapest és környezete további kiemelkedését és a vidék leszakadását hozzák!

Szegényebb vidék, gazdagabb főváros
2010. május 21.

Nem segítették az uniós fejlesztési források az elmaradott régiók felzárkózását, többfelé szakított az ország – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzéséből. Már kiugró a jövedelmek közti különbség a leggazdagabb országrész – a főváros és környéke – és a legszegényebb Borsod és Baranya között.

... A KSH megállapítja, hazánk gazdasága még inkább fővárosközpontú lett, miközben a lemaradó régiók helyzete rosszabbá vált. A Közép-Magyarország régió, amely a fővárost és Pest megyét foglalja magába, az ország teljes teljesítményének 48,1 százalékát adta 2008-ban. Ez a kibocsátás egy százalékkal emelkedett az előző évhez és több mint húsz százalékkal 1995-höz képest. ...

Magyar Nemzet
www.mno.hu/portal/714442
Jámbor Gyula
A 16%-os egykulcsos adó bejelentése után már pontosan lehetett látni, hogy bizony a bruttó 300 ezer forint alatt kereső gyermektelen munkavállalók rosszabbul fognak járni. Nem csak mi, hanem rengetegen mondták, hogy ez így azért nem egészen fair ... De a Fidesz leszarta lepöccintette…..
Kedves Péter! Régebben, úgy általános iskola másodikban, úgy kezdtem volna levelem, hogy "Ne haragudj, hogy levelemmel zavarlak...". Megmondom őszintén szeretném, ha zavarnálak. Talán felkapnád rá a fejed, és elgondolkoznál azon, hogy ellenőrzés nélkül érdemes-e…..
Az a harmincezer ember, akit januárban elküldenek semmi jóra nem számíthat. A közszféra egyetlen csábítása a biztonság már csak szappanbuborék. Még a földre se ér le már szétpukkan. A háttérintézményekben 10 %. Szépen hangzik. A metszést az ág végén kezdik, tudjuk jól,…..
Tanyasi Jóska 2010.11.12 23:06:00
@megmondomdom:
Évek óta sikkes dolog azt kommunikálni, hogy a versenyképesség feltétele a bürokrácia csökkentése (ami nem azonos a közszféra leépítésével, de még csak a létszámleépítéssel sem).
Minden vállalkozásnak könnyebb ezzel takarózni, mint beismerni, hogy amit gyártanak, az nem jó minőségű, drágán állítják elő, hogy korszerűtlen módszerekkel és képzetlen vezetőkkel, alkalmatlan dolgozókkal végeznek felelőtlen, szakszerűtlen munkát.
Naponta lehet szembesülni ezzel a nagyra fújt lufival. A mezőgazdaságunk döglődik, mert meg lehet élni az állandó "sírásból" (hivatkozási alap az árvíz, az aszály, a belvíz, meg a viszály).
Demján is ezért kezdi egyre jobban ostorozni a versenyszférát...

Az állam irdatlan pénzeket fizet olyan dolgokra, aminek semmi köze a közszférához, de mint kifizetőnek a költségvetésében megjelenik.

Amíg az olyan szereptévesztők (pl. Lázár J.), akik azt hiszik, hogy mint a helyi önkormányzat vezetőjének a fejlesztésekre kell a rendelkezésükre álló forrásokat (és hitellehetőségeket) felhasználni, addig az ország minden pénze sem lesz elég nekik.

Az értelmetlen munkáról annyit, hogy a feladatot mindig a vezetők adják, jelölik ki! Amíg nem alkalmasak a vezetők, mert csak a politikai elkötelezettségük a mérce, addig nem kell a dolgozókat szidni.

A fizetések jellemzően a központi közigazgatás csúcsain, a felsőoktatási intézmények vezetői és az önkormányzati tisztségviselők és politikai tanácsadói körében magasak.
Sok helyen még a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők is csak a minimálbérért dolgoznak. Ez nagyon gáz a XXI. században.

Ilyenkor óhatatlanul felmerül az e-ügyintézéssel szoktak előjönni, amit már mások szépen kitárgyaltak:
kozszolga.blog.hu/2010/10/20/rolunk_irtak_tajtek

Olyan munkahelyen, ahol a köztisztviselők irodája több, mint 10 éve volt kifestve, ahol a folyosói tapéta majd 25 éves és a bútorok még a tanácsi időből maradtak, ahová a dolgozó hoz otthonról kényelmesebb széket, ott az emberek méltósága és elhivatottsága miatt mennek csak az ügyek, nem azért mert a kirúgástól félnek.
Végre a minisztériumban is elkészült az az Excel-tábla, amelyik összevetette a kiadási és a bevételi oldalakat. Nem lesz 7%-os GDP-növekedés, túl nagy lesz a költségvetési lyuk, be kell valamivel tömni. A Véleményvezér általában rezignáltsággal veszi tudomásul a kormány…..
Tanyasi Jóska 2010.11.12 18:45:46
@AnnaKarenina:
"a 16 %-os adóval az átlag fölött keresők fognak jól járni, akiknek egy része köztisztviselő, esetleg közalkalmazott, vagy multi-alkalmazott, akik egyáltalán nem fognak munkahelyet létrehozni."
A köztisztviselők max. 5%-a, a közalkalmazottak közül pedig a felsőoktatás krémje keres annyit, hogy jól járhasson a 16% (~20%)-os kulccsal. A munkahelyteremtésről meg annyit, hogy a közszféra dolgozóinak összessége egy 600 ezer körüli fogyasztói réteg, amelynek az elmúlt három évben folyamatosan esett vissza 20-30%-kal a vásárlóereje. Ennek következtében a fogyasztását annyira vissza kellett fognia, hogy annak következménye közvetetten a versenyszférában munkahelycsökkenés lett.
Ahol a kormányok fogni tudnának a kiadásokon az a szociális jellegű kifizetések. Egy nem hivatásos nevelőszülő két-három kiskorú gondozott után 100-120 ezer nettót kap az államtól havonta, miközben nem kell a pénz felhasználásáról semmilyen formában elszámolnia!!! Ennyit az átlagember sem tud költeni a saját gyerekeire, az állam (=politikai döntéshozók) azonban ész nélkül nagyvonalúak!!!

@NewWay:
Szerintem Vámosi-Nagy Szabolcs a Kassza című műsorban már szépen helyre tette a "multi - adókedvezmény - magyar vállalkozók" témakört! Érdemes megnézni:

videotar.mtv.hu/Videok/2010/03/18/21/Kassza_2010_marcius_18__Nyugdijrendszer.aspx
Örülünk, Vincent? A te pénzed 2010.10.30 23:17:00
A magánnyugdíj-pénztári számládon lévő pénz: a tiéd. Neked tették félre nyugdíjas éveidre. A munkáltatód tette be a pénztárba, a te nevedre. Igen, kötelező volt belépned, pontosan úgy, ahogy a védőoltás és a biztonsági öv is kötelező. Ne sajnáld, mert téged véd.Ha…..
Tanyasi Jóska 2010.10.31 00:23:18
Már most arról szólnak a hírek, hogy az első 530 milliárdot mire fogják elkölteni!!! www.portfolio.hu/cikkek.tdp?hn=1&k=3&i=140741

Így biztos nem lesz a középkorúaknak állami nyugdíja!

Hülye lennék visszalépni! Ha ez a tempó marad, akkor kivárom az előrehozott választásokat!
Eljött ennek is az ideje - átvettem és aláírtam a felmentési iratot.Megnyugtatok mindenkit: nem volt megalázó. Még csak nyomasztó sem. A postás az egyik helyettes államtitkár volt, aki kedvesen bemutatkozott, hellyel kínált minket a finom bőr ülőgarnitúráján, elmondta, mi a…..
pakolunk Közel a vég 2010.10.19 17:07:00
Történt valami. Megkaptam az idézést. Egy bizonyos időpontban egy bizonyos irodában kell lennem. Mindannyian tudjuk, mit jelent ez. Egyik közvetlen kollégám azt kérdezte tőlem, milyen érzés?Nos, ez az általában oly nagyon banális kérdés most mégis érdekesnek tűnik. Ritka ugyanis…..
pakolunk Négy hónap 2010.10.01 09:34:00
Hosszú hetek tespedt nyugalma után a héten több kollégám kapott pánikrohamot, ami valószínűleg annak tudható be, hogy elértük az újabb határkövet: az önkormányzati választások időpontját. Hétfőtől minden más lesz ebben az országban. Nem kell jól képzett politikai…..
pakolunk Utolsó hét 2010.05.26 17:56:00
Ez az "utolsó hét", és látszik is. Az összminisztériumi szorongás érezhetően erősödik, bár a többség még mindig képes valami egészen sajátos "köztisztviselős" mosolyra.A dohányzóban egyre több elméleti fejtegetés hangzik el a jövőnkről, mondván, hogy…..
 Az Index szerint ezekben a percekben közli Gyurcsány Ferenc a szocialista frakcióval, hogy az IMF-hitel lehívásához (és az államháztartás aggasztó finanszírozási helyzetének stabilizálásához) milyen intézkedéseket vár Magyarországtól a Nemzetközi Valutaalap. A…..
Tanyasi Jóska 2008.10.28 09:11:05
Úgy látszik, hogy nincs mindenki tisztában azzal, hogy a közszolgáknak (köztük a köztisztviselőknek) miért fáj, ha rajtuk akarnak spórolni, ezért egy idézet a közszolga.hu-ról:

"Egy hevenyészett összeállítás az illetmények alakulásáról
a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény szerint 2. számú melléklete alapján

A pályakezdő ügykezelő és a középfokú végzettségű gyakornok (1-es fizetési fokozat és 1,79-es szorzó) munkaviszonya első két évében bruttó 69 200 forinttal „gazdagszik”.

Egy ügykezelő 30-37 év jogviszonnyal (5. fizetési fokozat és 2,5-ös szorzó) már bruttó 96 700 forintot is „leszakíthat”. A plafon pedig 37 évnél több munkaviszonnyal (6. fizetési fokozatban és 2,75-ös szorzóval) a csodás bruttó 106 300 forint!

A középfokú végzettségű köztisztviselő, aki 15-18 év jogviszonnyal már főelőadó (8. fizetési fokozat, 2,6-os szorzó) havi bruttó 100 500 forintból „dőzsölhet”. A maximális fizetési besorolással, azaz 37 évnél több közszolgálati jogviszonnyal (17-es fokozat és 4,4-es szorzó) akár havi bruttó 170 100 forint boldog tulajdonosa lehet!

A pályakezdő felsőfokú köztisztviselő az első évben havi bruttó 119 800 forintra jogosult gyakornoki besorolással (1-es fizetési fokozat és 3,1-es szorzó). A több mint 37 év közszolgálati jogviszonnyal rendelkező vezető-főtanácsosi fokozatban dolgozó köztisztviselő (17-es fizetési fokozattal és 6-os szorzóval) havi bruttó 231 900 forintból élhet pazarló életet.

Az összegek munkáltatói döntéssel akár 30%-kal is eltérülhetnek (ahol van rá pénz és szándék)!"

Természetesen vannak kiemelt vezetői fizetések is, de ez nem vigasztalja azokat, akik nem vezetők.