Adatok
Anicamárnemtrollkodik
0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A karácsony nem kellemes. A langyos lábmosóvíz, az igen. A karácsony lehet boldog, ha a családból, szeretteink közül mindenki együtt van. A miénk az idén nem boldog. De áldott, hiszen személyes veszteségünk ellenére a karácsony lényege, Jézus születése áldottá teszi.
Évek óta elhagytam sok olyan…..
A függőség transzgenerációs betegség, ezzel együtt az egész családi rendszert érinti. Először nagyon erősnek tűnhet ez a kijelentés, de ahogy kibontjuk a témát egyre inkább bebizonyosodik, hogy igen, ez tényleg így van. A kliensekkel való munkám során is ezt a megerősítést kaptam.
Magyarországon a…..
Biztos ismeritek a Jó étvágyat csoportot. Tudjátok azt, ahová a különböző főzős csoportokból szokták kiszerkeszteni a rossz kajafotókat, koszos tűzhelyeket, és margarinnal rétegzett párizsitorták receptjeit. Kicsit félve teszem ki a tojáspörköltet, nehogy ott lássam viszont, mert biztos vagyok…..
Könnyű és elegáns - igazi franciás fogás. A quiche /ejtsd: kis/ jelentése lehet pite vagy lepény, de igazából nem lehet jól lefordítani, ez quiche. Akár mint húsmentes főétel, de az ünnepi asztalon különleges köretként is szerepelhet.
Fagyasztott leveles spenótkockákat…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.07.22 16:44:37
Anicamárnemtrollkodik
2020.07.23 14:08:24
@Attilajukkaja: ne izgasd az ízlelőbimbóinkat! :D Mángoldot szerintem utoljára bébipapiban ettem, az sem tegnap volt pedig...de lehet, valahonnan vadászni kellene..
Egy sütemény, amivel nem kell sokat dolgozni - ez az, éppen ilyenre vágytam. Valami oknál fogva nehezen szánom rá magam sütemény vagy torta készítésére. Hogy azért-e, mert régebben nem volt igényünk rá, nem tudom, mert általában mindig finomra sikerülnek a sütik. Most mindenesetre van időm…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.05.25 17:46:46
@látjátok feleim szümtükkel: @Mitzi von Küche: nálunk a gyerek nagy rajongója, egy időben folyamatosan ezt rendelte.
Aztán jött a középiskola és a kollégium, amikor is beköszöntött a ronda, de finom sütemények időszaka, a srácok mindenre vevők,a mi édesség. Azóta a szállíthatóság és az eltarthatóság a fő szempontok (bár megromlani nemigen van ideje semminek, a kollégista jelszó: mindent megeszel, vagy éhenhalsz). Ez amúgy beleillik a sorba, szerintem ha szeptemberben visszamehetnek a gyerekek a koliba, sütök is nekik. :)
Aztán jött a középiskola és a kollégium, amikor is beköszöntött a ronda, de finom sütemények időszaka, a srácok mindenre vevők,a mi édesség. Azóta a szállíthatóság és az eltarthatóság a fő szempontok (bár megromlani nemigen van ideje semminek, a kollégista jelszó: mindent megeszel, vagy éhenhalsz). Ez amúgy beleillik a sorba, szerintem ha szeptemberben visszamehetnek a gyerekek a koliba, sütök is nekik. :)
Anicamárnemtrollkodik
2020.05.27 18:22:53
@Anicamárnemtrollkodik: mármint nem ronda, csak eltartható és nem csúszik szanaszét, mire beér bele a gyerek a koliba.
Anicamárnemtrollkodik
2020.05.29 16:37:26
@Mitzi von Küche: én a kókuszgolyót szőlőcukorral csináltam legutóbb....ellenben lekvárt azt tettem bele :D
Amikor a gyerek elmegy itthonról egy hétre, kirúgok a hámból: olyan ételeket főzök, amiket ő nem eszik meg: spenótot, gombát, belsőségeket. Így például májat.
A göngyölt csirkemáj nem igényel különösebb tehetséget, csak májat és jófajta bacont vagy sonkát, amibe beletekerjük és sütőben…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.05.28 18:19:31
@Benikuty: megszikkadt az agyam :D kicsit sok input érte mostanában és ez lett belőle :D
Igazi hagyományos magyar étel, takarékos, maradékok felhasználására alkalmas. Hogy miért is nem készítettem még eddig, nem tudom. Most viszont adott volt néhány szelet szikkadt kalács és a mai időkben nem dobunk ki semmit - akkor viszont hasznosítsuk a legjobban. Alma mindig van itthon, pár tojás is…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.29 20:58:36
@Mitzi von Küche: én is így fogok tenni a hétvégén :)
Anicamárnemtrollkodik
2020.05.03 13:36:44
@Andrass9: köszönjük, András!
Nemrég megjelent Mitzike paradicsomos húsgombóc posztja, ami nekem is nagy kedvencem. A magam részéről úgy vagyok a húsgombócokkal (és a töltöttkáposztával, töltöttpaprikával is), mint Gombóc Artúr (értitek: GOMBÓC Artúr) a csokival: bárhogy, bármikor, bármilyen verzióban.
A múltkorában…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.24 08:04:23
@Benikuty: a halászléfőzés anyukám reszortja :) A lecsót meg apukám főzi a világon a legízletesebbre :)
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.24 08:12:54
@Benikuty: próbálkozom :)
Csak tartanánk már ott, hogy megint mehetünk hozzájuk! Szombaton túráztunk, hegyet másztunk a gyerekkel és a csodás nap ellenére bennem volt a szomorúság, hogy tőlünk 30 km-re ott vannak a szüleim és mi maximum csak elnézhetünk a hegy tetejéről feléjük.
Csak tartanánk már ott, hogy megint mehetünk hozzájuk! Szombaton túráztunk, hegyet másztunk a gyerekkel és a csodás nap ellenére bennem volt a szomorúság, hogy tőlünk 30 km-re ott vannak a szüleim és mi maximum csak elnézhetünk a hegy tetejéről feléjük.
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.27 17:53:16
@Attilajukkaja: 2 éve még külsőre is úgy volt :D
Aztán jött a kalóriaszámlálás, életmódváltás és - 20 kiló, szépen, lassan, és a gombócból kis nudli lettem :D
Aztán jött a kalóriaszámlálás, életmódváltás és - 20 kiló, szépen, lassan, és a gombócból kis nudli lettem :D
Klasszik. Amikor nincs ötleted, már unod a rántottat, paprikást, rakottat. Akkor jöhet a klasszikus, hagyományos töltött csirkecomb.
Főtt tojás felkockázva, máj (vagy májkrém, ha valaki még könnyíteni szeretne), áztatott zsemle, petrezselyemzöld, fűszerek, egy nyers tojás. Gomba, sajt, kinek mi…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.10 19:11:42
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.10 19:11:49
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.12 17:25:43
Ritkán vagyok elégedett úgy istenigazából a saját dolgaimmal, de ez a kalács remekül sikerült.
Úgy indult, hogy faltuk a barátnőméknél a 3 kiló lisztből készült rengeteg pizzás- és kakaóscsigát és megkérdeztem tőle, hogy neki másnapra nem lesz "húzós" a…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.12 17:23:44
Legutóbbi krumplisütési sikeremen felbuzdulva vacsorára is elkészítettem a "megégett" krumplimat .
Persze nem tudtam megállni, hogy egy csavar ne kerüljön bele: parasztreggeliként készítettem el, de vacsorára.....
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.06 15:35:08
@jegeskaveee.: @Kumari aki Nilüfer:@Topy: érdemes esetleg megkérdezni pékségben, nálunk ott lehet venni kicsomagolva 5 dkg-os kiszerelésben és nagyobb tételben is.
Vigyázzatok magatokra mindannyian!
Vigyázzatok magatokra mindannyian!
Főzni kell, ha nem tudunk kimenni, akkor is. Jó, ha vannak tartalékok és ilyenkor a maradékokat is nagyon meg kell becsülni. Így született ez a desszert, ami nagy sikert aratott.
A hozzávalók: két-három maradék palacsinta /igazából a selejtesek, de most nem volt, aki megegye őket/, maradék házi…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.04.01 13:00:11
Szeretjük a töltött csirkemellet, de néha nagyon unom a szeletenként töltögetést, panírozást: a töltelék csúszik-mászik, bosszankodom. Ennek kiküszöbölésére legutóbb máshogyan oldottam meg a dolgot.
Fél-fél csirkemelleket fűszerezés után bepaníroztam, majd felül megnyitottam és a zsebbe pakoltam…..
Anicamárnemtrollkodik
2020.03.25 13:09:56
@Benikuty: :D
Vagyok bajban, mert én dolgozni járok, a nagyfiam otthon, minden napra kell valami ebéd, de legyen változatos és ne legyen benne gomba, ne legyen főzelék (na jó, a zöldborsó jöhet!), ne legyen leves és Anyaaaaaa....csinálsz nekem....?? :D Közben esténként römizés, Gazdálkodj okosan és Honfoglaló közben nassolunk. :( Úgyhogy tényleg duplán kell spórolnom a kalóriabevitellel.
Ja, és mivel mindenki most akar pék lenni, két hétig majd' megőrültem, hogy pogácsát tudjak sütni, de csak egy novemberben lejárt tasakos élesztőm volt, végül jobban felfutott, mintha új lett volna :D
Vagyok bajban, mert én dolgozni járok, a nagyfiam otthon, minden napra kell valami ebéd, de legyen változatos és ne legyen benne gomba, ne legyen főzelék (na jó, a zöldborsó jöhet!), ne legyen leves és Anyaaaaaa....csinálsz nekem....?? :D Közben esténként römizés, Gazdálkodj okosan és Honfoglaló közben nassolunk. :( Úgyhogy tényleg duplán kell spórolnom a kalóriabevitellel.
Ja, és mivel mindenki most akar pék lenni, két hétig majd' megőrültem, hogy pogácsát tudjak sütni, de csak egy novemberben lejárt tasakos élesztőm volt, végül jobban felfutott, mintha új lett volna :D
Kondor Vilmos könyvét, a Budapest novemberben-t faltam egy éjjel, amikor a 27. oldalon a következőt olvastam:
"-Meg kéne kóstolnod ezt a gombócot - lengette a férfi a villát, és a félig leharapott gombócban remegni kezdett a töltelék. Gordon a fejét ingatta, mire a férfi belenyomta a gombóc…..
Anicamárnemtrollkodik
2019.11.09 08:10:48
@Tangó Suszter: családtag gyógyszerész szerint deréktól felfelé algopirin, deréktól lefelé hashajtó.
Anicamárnemtrollkodik
2019.11.09 16:15:54
@Benikuty: mondom deréktól lefelé hashajtó!
Nagyon szeretem a juhtúrót, natúron, kőrözöttnek, hús töltelékeként, bárhogyan. Legutóbb pogácsába gyúrtam, szerencsére nagy sikerrel.
1 deci tejben két evőkanál cukorral felfuttattam 6 deka élesztőt, majd hozzákevertem 4 evőkanál lisztet és újrafuttattam.
Közben 1 kilónyi liszthez adtam kb 40…..
Anicamárnemtrollkodik
2019.07.24 19:13:56
@Tangó Suszter: holnap befényképezem neked és fb-n átküldöm
Nyár van ezerrel, tele minden jóval: D-vitaminnal, szánsájnnal, iskolai szünettel, teraszon üldögélős estékkel, szalonnasütéssel, rövid szoknyával, záporokkal és persze, a tökfélékkel. Ilyenkor néha bekattanok és napokon keresztül képes vagyok szinte csak cukkinin,…..
Anicamárnemtrollkodik
2019.07.23 18:50:47
@Andrass9: az irányokat illetően igazad lehet
Ez az az étel, amit soha ne vegyetek mirelitként, még ha az életetek múlna is rajta és ha lehet, ne kérjétek vendéglőben, mert az életetek múlhat rajta.
A mirelit tölteléke valami rémes, ízetlen húspép (igen, egyszer ráfutottam, brrr...), az éttermekben pedig leggyakrabban maradéktemetőként…..
Anicamárnemtrollkodik
2019.05.16 16:25:38
@Benikuty: sosem kóstoltam a linkelt verziót, de meghajolok a nemzet nagysága előtt, amatőrként vicces lenne versenybe szállnom egy profival és a professzionalitással szemben
Anicamárnemtrollkodik
2019.05.25 09:41:43
@EZAZ!: Most elég értetlenül nézek én is, mert ha ez történt, az csak a technika "csodája" lehetett, vagy az idétlenség.
Annyit írtam, hogy hiányozna a kritikád, Imre (nem biztos, hogy szószerint így volt, de 99%-ban)
Annyit írtam, hogy hiányozna a kritikád, Imre (nem biztos, hogy szószerint így volt, de 99%-ban)
Anicamárnemtrollkodik
2019.05.25 09:46:50
@Benikuty: ja, semmi gáz, értettelek
Közeledik a Húsvét, mi háziasszonyok ilyenkor már azon agyalunk, munka és gyerek mellett hogyan tudnánk úgy összeállítani az ünnepi menüt, hogy ne csak jól sikerüljön, de azért időben is jól szervezzünk.
Anyukám egy hős, aki úgy főzi meg a 10 főre az ünnepi ételsort,…..
Anicamárnemtrollkodik
2019.04.27 11:03:22
@Andrass9: nagyon kedves mind a komment, mind a meghívás.
Malachús és savanyú káposzta együtt: remek párosítás - hát még, ha egyszerre készül el az ebéd a "Mindent bele!" módszerrel, intelligens kuktában.
A kiindulás ezúttal egy szép nagy szelet keresztbe vágott malaccomb volt, amit lebőröztem, kivettem a csontját és a zsír nagy részét is leszedtem:…..
Anicamárnemtrollkodik
2019.03.19 14:09:19
@EZAZ!: @Mitzi von Küche: Kávéfőző, frissen festett konyhában?? :DD szegény apám akkorát ugrott ijedtében, majd' kivitte a főfalat :D
A nyári szezon egyik nagy áldása a tökfélék, amelyek szinte mindegyike bátran használható levesbe, köretként, főételként, sütve, rántva, töltve. Az egyik személyes kedvencem a csillagtök, azaz patisszon. A legutóbbi verzió ez volt:
Négy közepes méretű csillagtököt jól…..
Anicamárnemtrollkodik
2018.10.07 17:21:31
@Attilajukkaja: való igaz, a poszt születésekor kicsit melegebb volt.
Meleg időben könnyű ételekre vágyunk, minél gyorsabb elkészítési móddal - az sem baj, ha egészséges. Ez a nem mindennapi kombináció hirtelen pattant ki a fejemből, amikor a gyönyörű adriai szardíniák mellé valami köreten gondolkodtam. Kuszkuszt elég ritkán szoktam…..
A helyi kézműves cukrászdából is szoktunk süteményt venni, mert hiába a házi az igazi (sütiből, kolbászból és pálinkából is), de nem vagyok olyan jó édességben, hogy pl. egy mousse-ba vagy egy macaronba bele merjek fogni.
Az egyik kedvencem a karamellás szelet, biztos, hogy ha cukrászdás sütit…..
Anicamárnemtrollkodik
2018.04.23 23:32:59
@Before: Most, hogy mondod:
1. a macskahúgyszagú tényleg a legjobb jelző :-D
2. a kakaóra felénk van egy külön verzió, de legközelebb eskü, hogy teszek a karamellbe is :-)
1. a macskahúgyszagú tényleg a legjobb jelző :-D
2. a kakaóra felénk van egy külön verzió, de legközelebb eskü, hogy teszek a karamellbe is :-)
Anicamárnemtrollkodik
2018.04.24 11:48:30
@kmera: mi meg a hajdú-bihari szekciót erősítjük Mitzie-vel :)
Réges-régi eszmefuttatások témája volt ez a lepcsánk-mackó-tócsni stb. elnevezés...a régi szép időkben..:)
Réges-régi eszmefuttatások témája volt ez a lepcsánk-mackó-tócsni stb. elnevezés...a régi szép időkben..:)
Anicamárnemtrollkodik
2018.09.04 20:33:25
@kmera: Na, és megsütötted?
Ezeknek a szép, ajándékba kapott nyári almáknak a legjobb felhasználása talán egy nyári almaleves. Abszolút bio, édes-savanykás ízű, ropogós finom - csak ilyenkor, nyáron elérhető.
Meghámoztam, magházukat kivettem és feldaraboltam az almákat.
A fazékba téve felöntöttem vízzel, adtam hozzá…..
Anicamárnemtrollkodik
2018.08.24 11:45:52
Amikor nagyon ifjak voltunk és nagyon csórók is egyben (az első lakáshitel, kisgyerek, tandíj stb. egyszerre), sokszor áldottam az égieket, hogy letettek az akkori házunk udvarára egy almafát. Veszett savanyú volt a rajta lévő gyümölcs, de levesnek nagyon finom volt, meg almáspitének. És ha nem volt ötletem, vagy pénzem,mindig kéznél volt az alapanyag az ebédhez. :)
Azért sokszor emlegetjük a férjemmel, hogy milyen szegények voltunk akkor, de sose voltunk boldogtalanok :)
@Andrass9: én joghurttal készítem. sőt - Horribile dictu! - újabban glukononnal, keményítővel, joghurttal. :)
Azért sokszor emlegetjük a férjemmel, hogy milyen szegények voltunk akkor, de sose voltunk boldogtalanok :)
@Andrass9: én joghurttal készítem. sőt - Horribile dictu! - újabban glukononnal, keményítővel, joghurttal. :)
Kacsa és gyümölcs - két jó barát. A kacsahús zsírosságát kiválóan egyensúlyozza a gyümölcsök savanykás íze.
Egy szép nagy hízott kacsamell bőrét óvatosan beirdaltam, sóztam, borsoztam és egy kis provanszi fűszerkeverékkel is megszórtam. A sütőt bekapcsoltam 180…..
Anicamárnemtrollkodik
2018.07.11 11:57:49
@látjátok feleim szümtükkel: Nekem jó a fogorvosom :D
@Mitzi von Küche: Édes-sós párosításból még nem ettem olyat, ami ne ízlett volna. :)
@sadleriana: az én férjem és fiam, meg a szüleim is idegenkednek az olyan húsoktól, amik nincsenek majdnem szárazra sütve. :( Ennek következtében sütöttem már "gumikacsát", mert addig sütögettem a pecsenyémet, hogy a bőre nyúlós lett.
@Mitzi von Küche: Édes-sós párosításból még nem ettem olyat, ami ne ízlett volna. :)
@sadleriana: az én férjem és fiam, meg a szüleim is idegenkednek az olyan húsoktól, amik nincsenek majdnem szárazra sütve. :( Ennek következtében sütöttem már "gumikacsát", mert addig sütögettem a pecsenyémet, hogy a bőre nyúlós lett.
Itália ízei világszerte népszerűek, de a szicíliai konyha túltesz a többi tájegység finomságain is - az olaszok szerint is. A manapság oly népszerű streetfood jeles képviselője az arancini, a kisebb-nagyobb /akár öklömnyi/ sült rizsgolyók hússal, gombával és sok más finomsággal töltve, amiket kis…..
Anicamárnemtrollkodik
2018.06.15 18:01:21
@Mitzi von Küche: Ja, és Mitzike, Hajdúszoboszlón a Platán Gardennek remek mediterrán konyhája van és nincs is messze az ottani bázisodtól! :)
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
@Mitzi von Küche: Mivel két település - és így két háztartás - között ingázom, állandóan keresek valamit, ami persze mindig amott van (húsklopfoló, pogácsaszaggatók stb.) A legnagyobb gáz az, hogy megveszem az egyik helyen, ami a másikon nincs....és ott is felejtem :D