Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shadow82

0 bejegyzést írt és 407 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közhelyként hathat, de a legemlékezetesebb történeteket mindig maga az élet írja. Belegondoltatok már abba, hogy vajon hány olyan filmet láttatok életetek során, amit valós események ihlettek? Mindannyiunkban feléled a kíváncsiság és a tudásvágy, amikor egy film vagy egy sorozat elején az a felirat…..
A világtörténelem tele van fontos és nagy volumenű csatákkal, melyek gyakran új korszakokat nyitottak meg vagy éppen országok, birodalmak sorsát döntötték el hosszú időre. Ezeket az összecsapásokat több szempont alapján lehet vizsgálni, így például a megütköző erők nagysága, a halálos áldozatok…..
Az elmúlt 10 évben mindig le akarták cserélni a budapesti jegy- és bérletrendszer elemeit, megújítani az egészet, hiszen tudták jól, hogy egyáltalán nem működik, nem hatásos, nem szolgálja a célját. Mégis, azóta sem sikerült továbblépnünk. Miért? Mert egy szintén…..
Shadow82 2017.06.22 17:48:37
Nem ertem a hozongest az elejen a toritott jegyarrol. Ez a vilagon mindenhol igy van, nem "pesti lehuzas", hanem amugy tok logikus uzletpolitika. Azon se sirunk hogy a fel literes kola dragabban jon ki, mint a ketliteres.

Svajcban (Zurich kantonban) a ZVV 3 zonas jegy 6.7 SFr (1 ora), 13.4 SFr (24 ora), 85 SFr (1 honap). Vagyis pl ha az egy napos es az egy honapos jegy arat nezzuk, az egesz hasonlo aranyt mutat (6.3-szoros Svajcban es 5.7-szeres Bp-en). A svajci 1 oras es a pesti vonaljegy a 24-orashoz viszonyitva: 2x-es (Svajc) illetve 4.7x-es (Bp), de nem azert mert Pesten el van szallva a jegyar, hanem mert Svajcban az alap utazas rohadt draga. Viszont legalabb az egy oras jeggyel is at lehet szallni akarhanyszor, igy tartalmaban elter a pesti jegytol, azaz me, osszehasonlithato. (A 24 oras pesti jegy es a 24 oras svajci viszont tartalmaban ugyanazt tudja, ezert jobb azt osszehasonlitani az egy honapossal.)

A harom zonas jegyet azert neztem, mert ilyen kell a repterrol a varosba, de maga Zurich varos csak 2 zonasat igenyel, aminel az alapjegy 4.4 SFr, ennek megfeleloen a tobbi is olcsobb, de az aranyok ugyanezek, azaz idoarnyosan egy havijegy 5-6-szor olcsobb, mint egy napijegy, ami szinten olcsobb, mint az alapjegy. Es amugy ez nem is veletlenul van igy.

A zonas otlet persze mukodik sok helyen de nehogy azt hidd, hogy azert mert idebofogsz nehany hasbol kitalalt szamot, azt meg is lehet valositani. Persze mindenki szeretne ha olcso lenne az utazas, de mas reszrol meg a cegnek is kell bevetel, kulonben csodbe megy. Marpedig a javaslatod mogott nincs szamitas, konnyen lehet, hogy eppenseggel veszteseges lenne (mert esetleg keves uj felhasznalot vonzana az olcsosag, de sokan tudnanak olcso berletet venni, akik jelenleg egesz arut vesznek). Szoval nyugodt lehetsz, hogyha Bp-en bevezetnek a zonakat, akkor a zona jegy mondjuk 200 lenne, a zona berlet meg 3-4000, a teljes Bp berlet meg felmenne 15-20 kore.

Amugy a zonassaghoz az is hozzatartozna, hogy megnezzuk, hogy egy zona mennyire onallo kozlekedsi halozatilag, egyaltalan a halozat engedi-e a zonat vagy sem. Mert ez nem ugy van, hogy igy bekarikazunk par teruletet es kinevezzuk zonanak.

Szoval oke hogy osztod az eszt, de lehet, hogy hulyesegeket beszelsz am.
Amikor az ember társat keres, akkor leginkább az a magasztos cél lebeg a szeme előtt, hogy megtalálja a társát. Ilyenkor jön az a Machiavelli gondolat, hogy a cél szentesíti az eszközt. Mindezt úgy, hogy egyrészt elvárja, hogy mindenki más igazat mondjon, másrészt fel van azon háborodva, ha valaki…..
Nos alapvetően magam főzőm/főztem a kutyáimra, én leginkább ebben hiszek. Szoktak kapni tápot és jutalomfalatot is de azt majd egy késöbbi bejegyzésben részletezem. Sőt majd a saját receptjeimet is megfogom osztani ha van rá igény. Kezdjük most a legfontosabb témával: Veszélyes ételek, amit ne adj a…..
Mi, melegek, nem veszünk részt az emberiség gyarapításában. Nem azért, mert nem szeretnénk gyerekeket, vagy mert meddők lennénk. Nekünk egyszerűen nem osztott lapot a természet. Persze, vannak kiskapuk, de ami tény, az tény, két kukiból, vagy két punciból nem lesz kisbaba. Felmerül hát a kérdés,…..
Shadow82 2016.09.06 17:14:16
@karandash:
“A homoszexualitás azért nem hal ki, mert nem genetikai alapon alakul ki vagy pedig a genetikai hiba, ami okozza, az nem öröklődik.”

Annak az eselye, hogy egy ilyen genetikai varians allandoan de novo alakuljon ki, kb a nullahoz kozelit.
De peldaul az egy eros hipotezinsek tunik, hogy az a genvaltozat, ami a ferfi homoszexualitast okozza, a noi rokonokban magsabb fertilitassal jar, ami kompenzalja a kieso ferfiak szaporodasat (“testverszelekcio”). Vagyis ebbol a szempontbol ez nem egy hiba, hanem egy aszimmetrikus szaporodasi strategia a termeszet reszerol, es teljesen jol beleillik a vilagba. Jo, mondjuk a te gyuloletvezerelt vilagodba nem, de ugy amugy a valodi vilagba igen.

Persze azt jol erzed, hogy a genetikai varians nem 100%-ban predesztinal (egy csomo gennek nem 100% a penetranciaja), de maskulonben ez nem azt jelenti, hogy a melegseg tanithato, igy a “buzikultura” majd jol “megrontja” az amugy egeszseges (hajlammal nem rendelkezo) fiakat. Ezzel szemben inkabb az a helyzet, hogy a homoszexualitas egy skalan merheto jelleg (mint a hajszin, ahol a tejfolszoketol a feketeig midnen van), es bizony vannak atmeneti alakok meg olyanok is, akiknek viselkedesuk az eletuk soran (a genetika altal meghatarozott teren belul) valtozik. Es mindennek a hatteret a genetikai hajlam (meg persze sok minden mas) is befolyasolja.
Míg mi, nők gyakran hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ha intim higiéniáról van szó, a férfiak egy része még az alapvető higiénés alapszabályokat sem ismeri – ami viszont gyakran a partnert betegíti meg. Nézzük, mire kell figyelni! Tisztasági betétek, intim lemosók,…..
Sokszor hallom, hogy a kutyás lakásokban büdös van, pedig csak rajtunk múlik, hogy állandóan kutyaszagú otthonban élünk-e vagy pár egyszerű szabályt betartva higiénikusan tartjuk a lakást. (Nem) büdös a kutya Már korábban írtam arról, hogy az egészséges és higiénikusan…..
Gondoltatok már arra, hogy vajon melyik a 10 legjobb szerelmes film? Én már mindenféle listával találkoztam már. Ezek első ránézésre legalább annyira szubjektívek voltak, legalábbis nekem, mint az én TOP 10 SZERELMES FILMEM. Persze amikor végiggondoltam, hogy mely filmek is kerüljenek rá ezen szép…..
Ön is utazott volna az Emirates február 8-ikai, nyögvenyelősen működő Budapest-Dubaj járatával? Akkor önt keresi Katalin. Kedves Homár! A segítséged szeretném kérni, hogy felvehessem a kapcsolatot annak az Emirates gépnek az utasaival, akik ez év február 8-9-én szintén…..
Nem igazán érthető, miért, viszont az tény, hogy a balatonfüredi Állami Szívkórházban a főigazgató-főorvos betiltotta a kereskedelmi tévéket. Meg az ismeretterjesztőket. Meg a sportadókat. Meg 3 magyar állami csatornán kívül minden mást. (Kép: Facebook/Szól a Rádió) A…..
Kínai tudósok egy csoportja bejelentette, hogy emberi embrió genomok módosításával kísérleteztek. A jelentést a Protein & Cell online portálon publikálták a kantoni Sun Yat-sen egyetem munkatársai, mert a két legnevesebb természettudományos lap, a Nature és a Science nem volt…..
Shadow82 2015.04.29 23:18:04
Mondjuk pont a gyógyíthatatlan betegeken nem fog segíteni ez a módszer, mert ennek lényege, hogy még embriókorban kijavítsa a rossz, beteg géneket. Amikor az ember már ott van kifejlődve, felnőve és betegen, akkor már késő. A genetikai betegségek jellegéből adódóan nagyon kevés olyan betegség létezik egyáltalán, aminél szóba jöhet a génterápia (mert egygénes, nem fejlődési rendellenességet okozó, kevés és lehetőleg egyszerű szervet érint, mint pl a csontvelőt).

Ez a CRISPR/Cas rendszer - papíron - úgy működhetne, hogy a terhes nőből kiveszik az embriót, megnézik néhány fontos betegségre (mondjut amit a szülők ki tudnak fizetni), kicserélik a rossz gént (ha volt), majd visszarakják az embriót. Az eljárás hosszadalmasabb és költségesebb egy mesterséges megtermékenyítésnél, ahol eleve megvannak ugyanezek lépések, amúgy is lehetne szűrni mindenféle betegségre, és ahol eleve adott egy halom embrió, amelyek közül ki lehetne válogatni és beültetni a legjobbat. Itt leveszik a petesejtet (könnyebb, mint embriót levenni), szűrnek, plusz lépésként lefolytatják az eljárást majd visszateszik az embriót.

Arra már ma is ott az olcsó lehetőség, hogy szűrjük a magzatot és baj esetén abortuszt végezzünk, majd a szülők újta próbálkozzanak. (Ez a jelenleg is elérhető olcsó és működő módszer arra, hogy "akarunk gyereket, csak ne legyen Down-beteg".)

Nekem az az érzésem, hogy a CRISPR/Cas technológia egyedüli értelmes és gazdaságos felhasználása nem a rossz gének jóra cserélésében rejlik, hanem a jó gének még jobbra cserélésében. Mondjuk úgy, hogy a pár eleve mesterséges megtermékenyítést csinál, leszűrik a legjobb embriókat és még fel is turbózzák őket. Arra senki nem adna ki milliókat, hogy a gyerek ne legyen vérzékeny, mert arra egyszerű és olcsó az abortusz/újrapróbálás fent említett módszere. De mondjuk az, hogy a gyerek lehetőleg legyen magas, erős és intelligens - az tuti minden szülőnek megérne pár milliót.
Ars Boni dr. vagy Dr.? 2015.03.03 09:31:08
Kis doktor vagy nagy doktor? – teszik fel sokan maguknak a kérdést, amikor a doktori fokozat megszerzését követően először aláírnak. Vagy talán később is. De hogyan helyes, hogyan helytelen? És van-e egyáltalán jelentősége? Utánanéztünk, hogyan segít eligazodni a kérdésben…..
Shadow82 2015.03.04 11:04:52
Sokan hiszik azt, hogy a Dr/dr valójában rang. Valójában a kisdoktor/nagydoktor témakörben szinte mindenkinek kavar van a fejében, olyannyira, hogy sokszor az orvosok se tudják, hogy pontosan mijük is lett az orvosi diplomával.

Az úgynevezett "kisdoktori", azaz egyetemi doktor ma már nincs, ez a rendszerváltás előtt volt (pontosabban addig, míg a reformat meg nem csinálták, talán 1993-ig). Ezt az egyetem adományozhatta régen, és nem számított tudományos fokozatnak. Ugyanakkor a kisdoktori címmel kiadott “dr.” jogosultságot nem vonták vissza, azaz akinek ilyenje van, az viselheti ma is. Ugyanígy nincs már a CSc (kandidátus), azaz nagydoktor. A CSc fölött csak a DSc volt (akadémiai doktor), ez ma is létezik.

Az angolszász nemzetközi PhD (plusz DLA) rendszer átvételekor a CSc-ket többnyire gond nélkül elfogadták PhD-nek, ami egyébként ma az egyetlen tudományos fokozat (a DSc nem fokozat, hanem cím, ugyanígy az orvosi/jogi diplomával járó dr. sem fokozat, hanem cím). Azzal, hogy mind az eredeti “kisdoktor”, mind a “nagydoktor” megszűnt létezni, az emberek új értelmet adtak a szavaknak, így ma a “nagydoktor” címmel egyértelműen a DSc-t jelölik. A kisdoktor esetében azonban kavarodás van, sokak szerint ez a PhD, mások szerint a kisdoktor a diplomával járó dr., a “rendes/sima” doktor a PhD, a nagydoktor pedig a DSc.

Ennek továbbviteleként sokak fejében él a hit, hogy a nagybetűs Dr. a nagydoktort illeti, a kisbetűs dr. pedig az összes többit. Mások meg szentül hiszik, hogy a Dr. a PhD-tól “felfele” (azaz PhD/DLA és DSc) jár, a dr. meg a jogi/orvosi stb diplomával kapott doktori címhez.

A dolgot tovább csavarintja, hogy a hivatalos leveleket többnyire szőke “Mancikák” írják a titkárságokon, akik nem merik megtenni, hogy a mindenféle doktoroknak írt levelekben a szövegközi dr-t kisbetűvel szedik. Így aztán a hivatalos levelezésben a Dr. mindig nagybetűs (függetlenül a helyesírási szabályoktól), sokan meg vannak győződve arról, hogy így helyes.
Shadow82 2015.03.04 11:09:33
@whw:
"A név része Magyarországon, meg lehet változtatni a nevet, ha orvosi, fogorvosi, állatorvosi, jogász diplomát szerzel. Tehát aki utána dr. előtag nélkül tolja, az nem a valódi nevét használja, tehát csaló."

Nem keletkezik kötelezettség, ugyanis szabad névviselés van, azaz a megszerzett jogosultságot nem vagy köteles használni. Nekem is van PhD-m jópár éve, de nincs a személyimben. Az orvosoktól meg a jogászoktól a kamara várja el, hogy beírassák, amúgy nem kötelezi semmi törvény.
Enzim. Már megint egy újabb, eddig nem hallott/olvasott szó, amit biztosan az idióta vegánok találtak ki, hogy a növényi étrendet hype-olják. Azonban ez nem így van mert az enzimek nem csak a vegán táplálkozásmódhoz kötődnek, hanem minden élőlény minden egyes…..
Shadow82 2014.08.04 16:04:44
„Az enzimek nagy része fehérje,”

Ez a mondat ugy fest, mintha azt akarnad mondani, hogy az enzimek altalaban (de nem mind) feherjek. Holott az enzimek MINIDG feherjek, csak maximum van valami mas alkotoelem mellettuk. (Azaz nincs olyan enzim, ami nem tartalmaz feherjet.)

„ emiatt működésük erősen függ a hőmérséklettől, a ph-tól és az ionkoncentrációtól.”

Nem azert, mert feherjek. Ez minden biokemiai reakciora igaz, fuggetlenul attol, hogy reszt vesz-e benne enzim.

„Az enzimek egy része fehérje”

Akkor van ertelme, ha ugy irod. „Az enzimek egyik alkotoeleme mindig fejerje”. Lathatoan fingod sincs arrol, amit irsz,

„Az enzimeknek három osztálya létezik:
• az anyagcsere enzimek
• az emésztőenzimek
• a nyers-táplálékban található táplálék-enzimek, amik megkezdik az étel emésztését”
Ez kb olyan, mintha az autokat harom csoportba sorolnad: piros, feher es minden egyeb. Ahogy egy ilyen csoportositasnak sincs ertelme, ugy a te csoportositasod is ugy baromsag, ahogy van. Az enzimeket aszerint osztalyozzak, hogy mit csinalnak, nehany peldaval: hidrolaz, dehidrogenaz, transzmetilaz, izomeraz. Aztan alcsoportok vannak aszerint, hogy pontosan min is vegzi: DNaz, RNaz. lipaz (ezek mind hidrolazok), stb.

„Minden élőlény egy bizonyos mennyiségű enzimkészlettel születik, amivel élete során gazdálkodnia kell.”

Ez szerencsere nem igy van. Minden ember elete soran rengeteg enzimet termel. Szep is lenne, ha mondjuk az almaenzimek emesztes nelkul keringenenek a verben, jutnanak be a sejtekbe es tennenek-vennenek kedvukre.

„Ha a szervezetünk enzimkészletének jelentős része az emésztésre használódik el, akkor a védelmi funkciót nem tudja ellátni és a különböző vírusok és bacilusok nyitott kapukon vonulnak be, hiszen nem ütköznek ellenállásba, nincs ami megállítsa őket.”

Gondolod, hogy az egyik enzim ki tudja valtani a masik helyet? Mondjuk ha nincs eleg pepszin, akkor a szervezet a gyomorba iranyit egy par DNS-ligazt, hogy az is megteszi? Es ettol aztan leall az immunrendszer, leallnak a feherversejtek, mert... pontosan miert is? Ez olyan, mintha azt gondolnad, hogy ha nincs eleg orvos, akkor a pekeknek kell vakbelet muteniuk, ezert nem lesz kenyer.
Gondolod, hogy mondjuk az izomsejt siman kivalthatja az agysejt funkciojat, a vese a szivet potolja, az ember pedig egy nagy alaktalan massza?

„Jól felépített, érthető és tartalmas könyv, ami mindenki számára alapművé kellene, hogy váljon.”

Inkabb a biosz tankonyvet javasolnam az alapok elsajatitasa vegett, es hogy az effele baromsagokat ki lehessen szurni.
Elképesztő módon a buszok/trolik első szélvédőjének aljára matricázott a BKK. Ettől egyrészt a közvetlen busz előtt lévő néhány méter láthatatlanná vált a sofőr számára, illetve napsütésben még a szemébe is csillog a matrica. A KRESZ nem tiltja a fóliázást amúgy is?…..
Ez már a negyedik része annak a sorozatnak, amelyben a steampunk stílus főbb jellemzőit igyekszem elétek tárni, és minél részletesebben kielemezni. Az első részben általánosságban eset szó a stílusról, aztán az öltözködés került sorra, majd a lakberendezés. Most nézzünk…..
Shadow82 2013.11.18 12:19:55
A Szövetség

www.imdb.com/title/tt0311429/

Ebben néhány korabeli regényhős, mint Nemo kapitány, Dorian Gray, Dr Jekyll/Mr Hyde, stb szövetkeznek afféle viktoriánus Bosszúállók-csapatként.

Szerintem számos steampunk elem van benne.
Subba Subba Retro: Ganz metró 2013.11.15 11:59:00
Ti mentetek akár egy megállót is annak idején ezzel a magyar fejlesztésű meteorral? ..
Milyen lenne ma a Duna partja, ha a világháború után máshogy állítják helyre a Budai Várat? Vagy ha Hauszmann nem álmodik belőle egy hatalmas palotát egy évszázaddal ezelőtt? Ne tippelgessetek, ilyen! Na jó persze nem pont ilyen, hiszen Vígh András a mai állapotból "fejtette…..