Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KMJudit

99 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A török hódoltság idejéről túl sok török építészeti emlékünk nem maradt fenn. Ami maradt, azok közül néhány egészen kiemelkedő épület és maradvány Pécsen található. A város 1543-ban jutott török kézre, uralmuk alatt dzsámik, fürdők, minaretek épültek, és még temetkeztek is itt. Ezek nagy része…..
Gyermekkori emlékem, hogy Debrecen néhány utcáját még macskakő borította, ami már akkor ritkaságszámba ment. Ma meg már kuriózum, ha élőben is átélhetjük a macskaköves utcák hangulatát.   Kép: 1912. Tabán, Holdvilág utca. Fortepan / Schmidt Albin   Hiába elavult módszer a macskaköves burkolat,…..
Balatonfüred eredetileg elsősorban nem a Balaton miatt vonzotta a látogatókat, hanem az itt található savanyúvíz és gyógyfürdők miatt. A reformkortól kezdve élénk társasági élet zajlott a településen, ezzel egyidőben felépültek a pazar villák, a vendéglőknek és gyógykezeléseknek otthont adó szebbnél…..
Ezen a télen túl sok hóban még nem lehetett részünk, így nincs más hátra, mint nosztalgiázni hófedte épületek, városok és falvak képeivel. Kép: 1907. Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfője, balra a Fővámpalota. Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége    Kép:…..
A 1910-es és 1920-as évek legnagyobb sztárjai a némafilm színészek és színésznők voltak, akik lába előtt rajongók százezrei hevertek. Legtöbbjük karrierje rövidnek bizonyult, főleg a hangosfilmek érkezése miatt, amelyekben már nem tudták megállni a helyüket. Ebben a bejegyzésben a 20 legszebb…..
Vasútállomásaink az évtizedek folyamán elkerülhetetlenül is változásokon mentek keresztül, a forgalom növekedésével sokukat bővítették, modernizálták, némelyikük épülete pedig teljesen kicserélődött. Nézzünk néhány példát.   Ha tetszik a videó, kérlek lájkold, és iratkozz fel a blog YouTube…..
Greta Garbo és Marilyn Monroe még sehol sem volt, mikor már Theda Bara előtt hevert Hollywood. Ő volt a filmvászon első szexszimbóluma, a vamp karakter eredeti megtestesítője.   Bara a Cleopatra c. filmben.   Napjainkig számos vamp feltűnt, majd letűnt Hollywoodban, melyek sorát Theda Bara…..
Hedy Lamarr osztrák származású színésznő, a régi Hollywood természetes szépségéről ismert alakja, akinek nevéhez fűződik az a kommunikációs technológia, melyen a GPS, a WiFi és a Bluetooth alapul.     Olyan filmekben aratott sikert, mint a Sámson és Delila vagy a Fehér rakomány, ám tudományos…..
A Lánchíd építése után bő egy évtizeddel újabb Duna-hidakra merült fel az igény a forgalom folyamatos növekedésének köszönhetően. 1872-76-ban megépült a Margit híd, de hamarosan ez is elégtelennek bizonyult a virágzó Budapest számára. 1896-ra elkészült a Ferenc József (ma Szabadság) híd. Az Erzsébet…..
Kőszeget történelmi épületei, a vár és természeti értékei teszik kiemelkedővé. Magyarország egyik leghangulatosabb óvárosa szintén itt található. Ebben a bejegyzésben olvashattok Kőszeg néhány építészeti gyöngyszeméről.     Hősök kapuja   A középkori Kőszeg legfontosabb bejárata volt a Déli…..
Napjaink várfelújítási programjai megosztják a várbarátok véleményét. Vannak, akik szerint túlzásba esnek az átalakításokkal. Mások úgy gondolják, hogy nagyon is ideje volt már valamennyire modernizálni őket. Annyi biztos, hogy a maradványok konzerválása elengedhetetlen, de a kortárs elemekkel való…..
Ruszt (Rust) a Fertő-partján található bájos kisváros, boráról, középkori óvárosáról, és arról ismert, hogy szinte minden kéményen gólyák fészkelnek. A települést először 1317-ben említik a források, mégpedig Károly Róbert egyik adománylevelében. Később Mátyás királytól kapott vásártartási jogot.…..
KMJudit 2019.11.15 12:52:50
@Moin Moin: épületeknél beszélünk tengelyről is, itt a 3 oszlop egyben 3 tengely is, de nem vagyok sem építész, sem művészettörténész, szerintem mindkét kifejezés jó ide, a 3tengelyes és 3oszlopos is. :)
KMJudit 2019.11.25 07:33:35
@Moin Moin: Rendben, köszönöm a kiigazítást. Mindig tanul az ember :)
Egy korábbi bejegyzésben visszautaztunk az időben régi fényképek és képeslapok nyomán, és megnéztük, milyen volt Debrecen belvárosa nagyjából száz évvel ezelőtt. Most lássuk, mennyit változott Miskolc idestova egy évszázad alatt.    Széchenyi utcaA Széchenyi utca Miskolc fő utcája, mely 1984 óta…..
Szeged azon kevés város közé tartozik a világon, ahol több mint 50 szecessziós épület található. Ezzel felsorakozik Bécs, Budapest, és Barcelona mellé ebben a tekintetben. A szecesszio.szegedvaros.hu/ oldalon javaslatot találunk arra, mely emlékeket érdemes felkeresni egy tematikus séta alkalmával.…..
Debrecen egyik legforgalmasabb részén, a Segner téri trolivégállomás mögött, társasházak ölelésében, a Tesco és McDonald's szomszédságában áll egy rejtélyes, elhagyatott villa. Az épület évtizedek óta pusztul, de romjaiban is szemet gyönyörködtető.      Nyáron benövik a kúszónövények és a gaz,…..
A Halápi csárda egyre csak pusztul, pedig rendkívül magas kulturális értéket képvisel. Igaz, nem olyan híres, mint a Hortobágyi, mégis történelmét tekintve ugyanolyan jogosultsága van a védettségre és a megőrzésre. A csárda 1778-ban épült (egyes források alapján már 1731-ben), nagyjából egy…..
KMJudit 2019.09.12 11:57:09
@Yossarian_M: Az, hogy te ebben nem látsz értéket, az a te bajod, és jogod van hozzá teljes mértékben. Leszánalmasozni is jogod van az országot, mert a vélemény elvileg szabad. Lehet, hogy a te őseid főnemesek voltak, akik Haydnt és Mozartot hallgattak és Byront olvastak, de az enyémek pontosan ilyen parasztok, így érdekel az életüknek ez a szelete, és számomra, és sok más magyar számára ez értékkel bír. A véleményed egyértelműen felszínes ismereten alapul, ajánlom a hozzád legközelebb eső könyvtárat, ahol biztosan találsz valamilyen kiadványt a csárdák jelentőségéről.
KMJudit 2019.09.12 11:58:08
@Tranquillius: nagyon jó a belinkelt cikk, nem ismertem ezt a csárdát, ha arra vetődök, mindenképp megnézem...ha még meglesz :(
A kubikusok a mezőgazdasági és ipari munkás réteg közt álló, szakosodott vándormunkások. Ármentesítéskor, folyószabályozásnál, vasútépítésnél és nagyobb építkezéseken a földmunkát végezték. Egyszerű kézi eszközökkel nagy mennyiségű földet mozgattak meg. Nevük a német kubikmeter szóból ered és arra…..
A Balaton menti indóházak közül az egyik legérdekesebb Balatonalmádiban található. Különleges formájának létrejöttéhez hozzájárult, hogy a századelőn épült első verziót később kibővítették, így érte el 1930-ra a mai kinézetét. Tömegelrendezése, bejárata, változatos formái, tetődísze teszi…..
KMJudit 2019.08.17 10:16:49
@Girhes Joe: egy 1971-es kép szerint valóban sárga volt, talán a háború utáni felújításkor lett ilyen, de a forrás szerint az eredeti tervekben világoszöld volt:
www.vasutallomasok.hu/index.php?o=showlanc&l=3669&f=1446
A bejegyzés sorozat harmadik részében további három fővárosi épületet gyűjtöttem össze, melyek már nem léteznek, csupán régi fényképeken tudjuk őket megtekinteni. Vagy a városfejlődés áldozatai lettek, vagy a háborúban elszenvedett sérülés után úgy döntöttek, hogy inkább elbontják őket. Ritkább…..
KMJudit 2019.08.17 10:12:56
@Mr.Cb.: Köszönöm a javítást, elírtam, fel sem tűnt, javítom! :)
Tihany történelmi ófalujában hangulatos parasztházak közt sétálhatunk, melyek többsége a 19. században épült, de némelyikük már a 18. század végén is állt. A szabadtéri múzeumban például megtekinthető két szépen megőrzött tájház, a Parasztgazda háza és a Halászcéh háza. A Parasztgazda háza az…..
Jól esik kicsit elidőzni a múlt század elején készült debreceni fényképeken, képeslapokon. Akkor sem volt ugyan kolbászból a kerítés, és nyilvánvalóan abban az időben is igyekezett egy bizonyos réteg érvényesíteni a maga érdekeit mások kárára, akárcsak ma, mégis a város egykori hangulata sokkal…..
KMJudit 2019.07.26 18:29:35
@Veronka: köszönöm az infót :) , sejteni lehetett, hogy az esküvőből nem lett semmi, talán egy futó kaland volt az egész, vagy szimpla kamu bulvárhír
KMJudit 2019.07.26 18:34:15
@Veronka: köszönöm az infót :) , sejteni lehetett, hogy az esküvőből nem lett semmi, talán egy futó kaland volt az egész, vagy szimpla kamu bulvárhír
Egy korábbi bejegyzésben, ahol részletesebben is beszámoltam a Villa Romana Baláca történetéről, ígértem, hogy amint lehetőségem nyílik eljutni Nemesvámosra, egy újabb posztban saját képekkel mutatom be a villagazdaságot. Június végén volt is alkalmam rá, a képekért kattintsatok a galériára! Nem…..
A magyar színháztörténet meghatározó szereplői között fellelhetőek a vidéki társulatok is. Legtöbbjük gyönyörű vagy éppen valamilyen szempontból különleges színházépületet tudhat magáénak. Akad néhány, mely a szecessziós stílust képviseli, vagy drasztikus átalakítás következtében azzá vált vagy épp…..
A cseszneki vár égbe meredező falait már távolról látni, az egykori dicsőségét vesztett erősség romjaiban is impozáns, nem is beszélve arról, hogy csodálatos kilátás nyílik fentről a környező vidékre.     Ha tetszik a videó, kérlek lájkold, és iratkozz fel a blog YouTube csatornájára, hogy ne…..
Szegedet nem csak a halászlé, a paprika, a dóm és a Szabadtéri Játékok miatt érdemes meglátogatni, hanem gyönyörű szecessziós épületekben is gazdag, melyeket egy belvárosi séta alkalmával megcsodálhatunk.  Ebben a bejegyzésben öt ilyen épületről olvashattok. 1. Vasalóház   A palota korabeli…..