Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KMJudit

114 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fertőszéplak főutcájának egy részlete betekintést nyújt abba, hogy hogyan nézhetett ki az egy évszázaddal ezelőtti falu.  A fehérre meszelt öt régi parasztház a Fertő-parti népi építészet jellegzetes példája. A telkek fűrészfogas beépítésűek voltak, a házak oromfalasak és tornáccal rendelkeznek. A…..
A Szigligeti várat is elérte a várfelújítások szele, így idén ősszel már egy másmlyen várromot látogattunk meg, mint néhány évvel ezelőtt. A legszembetűnőbb különbség az egyik torony és szárny újjáépítése volt. Néhány munkálat még hátra van, a belső terek, kiállítások még rendezés alatt vannak. A…..
2020 őszén végre befejeződött a kastély régóta várt felújítása, hiszen elég leromlott állapotban volt már az épület. A kastély leginkább arról nevezetes, hogy itt született 1754-ben Széchényi Ferenc, Széchenyi István apja, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója. A restaurálás magában foglalta a…..
A felújított Lenck-villa a benti múzeumi kiállításon kívül a Múzeumkertben is tartogat érdekességet: Sopron egykori evangélikus temetőjéből származó 17-18. századi sírköveket. A temető valaha a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium mögött volt, és egészen a 20. század elejéig temetkeztek oda. A…..
Balatonfüred eredetileg elsősorban nem a Balaton miatt vonzotta a látogatókat, hanem az itt található savanyúvíz és gyógyfürdők miatt. A reformkortól kezdve élénk társasági élet zajlott a településen, ezzel egyidőben felépültek a pazar villák, a vendéglőknek és gyógykezeléseknek otthont adó szebbnél…..
A fertőbozi műemlék Gloriette kilátót az év elején újították fel, de még csak most látogattuk meg megszépült állapotában. Az emlékcsarnokot Széchényi Ferenc gróf építtette 1801-ben. József főherceggel gyakran bejárták a környéket, és innen gyönyörködtek a kilátásban. Tiszta időben akár 60…..
A Soproni Múzeum tulajdonában lévő Lenck-villa felújítása végre befejeződött, és már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt. A Lenck kereskedőcsalád a 19. század végén építtette a villát. A soproni nagykereskedők közt akkoriban divat volt a reprezentatív villák építése a városban. Lenck Emil…..
Tavalyi ottjártunkhoz képest meglepően más képet mutat jelenleg a híres, balatonfüredi Huray villák kertje, hiszen a fürdő egykori orvosának villáit elkezdték átalakítani. Dr. Huray István évtizedeken át gyógyított Füreden, többek közt sógorát, Jókai Mórt is. 1875-től másodorvos volt dr.…..
Úgy hozta az élet, hogy 9 év után ismét meglátogattuk a Diósgyőri várat, és igencsak rácsodálkoztunk, mennyire átalakult a 2011-es állapotához képest.  Képek: bal felső - Fortepan / Gyöngyi (1933), a többi - Múltidéző Építészet   Nyilvánvaló, hogy hosszú történelme során nem ezen az egy…..
KMJudit 2020.07.10 21:45:09
@gigabursch: köszönöm! :)
KMJudit 2020.07.10 21:48:54
@városjáró: ja, és ez egy politikamentes blog akar lenni, úgyhogy itt ilyen dolgokról biztos nem fogsz olvasni, tőlem tutira nem, ha erre gondoltál az elkenéssel kapcsolatban. Vannak arra más blogok, ajánlom őket figyelmedbe.
A Balaton vízállásának megregulázásához elengedhetetlen volt a Sió-csatorna kialakítása, mely Siófoktól kiindulva 120,8 km hosszan köti össze a magyar tengert a Dunával, melyet a gemenci erdőnél ér el.  A mai Siófok vidéke a 19. század előtt mocsaras volt, a vízszint pedig a jelenleginél 3 méterrel…..
A Badacsony látványosságai közé tartoznak a hegy lankáin elhelyezkedő régi villák és kúriák, melyek hangulata visszaidézi a régi korokat. Némelyiküket szépen felújították, és a turizmus szolgálatába állították, némelyek pedig várnak a helyreállításra és a hasznosításra. A Kisfaludy út mentén több…..
Napjaink várfelújítási programjai megosztják a várbarátok véleményét. Vannak, akik szerint túlzásba esnek az átalakításokkal. Mások úgy gondolják, hogy nagyon is ideje volt már valamennyire modernizálni őket. Annyi biztos, hogy a maradványok konzerválása elengedhetetlen, de a kortárs elemekkel való…..
Magyarországon a szélmalmok széles körű elterjedése a 19. század második felére tehető. Ez érdekes, mivel ekkor már a gőzmalom is megjelent hazánkban. A statisztikák szerint 1863-ban már 476 szélmalom volt az országban, míg a gőzmalmok elszaporodásával párhuzamsan számuk egy ideig nőtt, majd lassan…..
1810. szeptember 5-én Buda legendás városrésze, a Tabán néhány óra leforgása alatt megsemmisítő tűzvészt élt át. Ez volt a 19. század egyik legkomolyabb magyar tűzesete, amely számos emberáldozatot követelt, és rengetegen lettek földönfutóvá. A Tabán a Gellért-hegy és a budai Várhegy közötti…..
Kicsit távolabbi vizekre evezünk, hiszen igazán impozáns világítótornyokért az ország határain túlra kell mennünk. Használatuk több ezer éves múltra tekint vissza, és a mai napig figyelmeztetik a hajósokat a veszélyes partszakaszokra, zátonyokra. Ismerkedjetek meg Európa néhány gyönyörű…..
A török hódoltság idejéről túl sok török építészeti emlékünk nem maradt fenn. Ami maradt, azok közül néhány egészen kiemelkedő épület és maradvány Pécsen található. A város 1543-ban jutott török kézre, uralmuk alatt dzsámik, fürdők, minaretek épültek, és még temetkeztek is itt. Ezek nagy része…..
Gyermekkori emlékem, hogy Debrecen néhány utcáját még macskakő borította, ami már akkor ritkaságszámba ment. Ma meg már kuriózum, ha élőben is átélhetjük a macskaköves utcák hangulatát.   Kép: 1912. Tabán, Holdvilág utca. Fortepan / Schmidt Albin   Hiába elavult módszer a macskaköves burkolat,…..
Balatonfüred eredetileg elsősorban nem a Balaton miatt vonzotta a látogatókat, hanem az itt található savanyúvíz és gyógyfürdők miatt. A reformkortól kezdve élénk társasági élet zajlott a településen, ezzel egyidőben felépültek a pazar villák, a vendéglőknek és gyógykezeléseknek otthont adó szebbnél…..
Ezen a télen túl sok hóban még nem lehetett részünk, így nincs más hátra, mint nosztalgiázni hófedte épületek, városok és falvak képeivel. Kép: 1907. Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfője, balra a Fővámpalota. Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége    Kép:…..
A 1910-es és 1920-as évek legnagyobb sztárjai a némafilm színészek és színésznők voltak, akik lába előtt rajongók százezrei hevertek. Legtöbbjük karrierje rövidnek bizonyult, főleg a hangosfilmek érkezése miatt, amelyekben már nem tudták megállni a helyüket. Ebben a bejegyzésben a 20 legszebb…..
Vasútállomásaink az évtizedek folyamán elkerülhetetlenül is változásokon mentek keresztül, a forgalom növekedésével sokukat bővítették, modernizálták, némelyikük épülete pedig teljesen kicserélődött. Nézzünk néhány példát.   Ha tetszik a videó, kérlek lájkold, és iratkozz fel a blog YouTube…..
Greta Garbo és Marilyn Monroe még sehol sem volt, mikor már Theda Bara előtt hevert Hollywood. Ő volt a filmvászon első szexszimbóluma, a vamp karakter eredeti megtestesítője.   Bara a Cleopatra c. filmben.   Napjainkig számos vamp feltűnt, majd letűnt Hollywoodban, melyek sorát Theda Bara…..
Hedy Lamarr osztrák származású színésznő, a régi Hollywood természetes szépségéről ismert alakja, akinek nevéhez fűződik az a kommunikációs technológia, melyen a GPS, a WiFi és a Bluetooth alapul.     Olyan filmekben aratott sikert, mint a Sámson és Delila vagy a Fehér rakomány, ám tudományos…..
A Lánchíd építése után bő egy évtizeddel újabb Duna-hidakra merült fel az igény a forgalom folyamatos növekedésének köszönhetően. 1872-76-ban megépült a Margit híd, de hamarosan ez is elégtelennek bizonyult a virágzó Budapest számára. 1896-ra elkészült a Ferenc József (ma Szabadság) híd. Az Erzsébet…..
Kőszeget történelmi épületei, a vár és természeti értékei teszik kiemelkedővé. Magyarország egyik leghangulatosabb óvárosa szintén itt található. Ebben a bejegyzésben olvashattok Kőszeg néhány építészeti gyöngyszeméről.     Hősök kapuja   A középkori Kőszeg legfontosabb bejárata volt a Déli…..