Regisztráció Blogot indítok
Adatok
muv

0 bejegyzést írt és 285 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jelentős kínálatból válogathatunk, ha igazán jó háborús filmekre vagyunk kíváncsiak. Az elmúlt évtizedekben ugyanis rengeteg kiemelkedő produkció készült az amerikai látványfilmektől egészen az orosz és német alkotásokig és a több évtizedes  régi klasszikusok közt is rengeteg zseniális munka akad. A…..
A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort. Mi most a magyar borászatok kereskedelmi láncokban…..
1860. Gyapotszedő rabszolgacsalád Savannah közelében, Egyesült Államok..
muv 2020.09.28 15:01:45
@Namely: "Ahogy elnézem, a családtervezés azóta sem sokat változott arrafelé,"
ugy erted egyenloseg van a rabszolga `csaladtervezese' es a szabad embereke kozott?

te meszet ittal!
A kétnyelvű sulik világszerte egyre népszerűbbek. Eltérő lehet, hogy ki miért járatja a gyermekét ilyen iskolába - lehet, hogy azért, mert szeretné, ha a gyerek magas szinten megtanulna egy nyelvet, de lehet azért is, mert külföldön élve nem beszéli az adott ország nyelvét...
muv 2020.09.19 22:22:51
@Androsz: "Amiről beszélsz, az körülbelül úgy hangzik, mint hogy fölösleges volt XVIII., XIX. századi fizikus tanáraink erőfeszítése a tudományág szaknyelvének magyarosítására, "

amugy ja. en ma mar tudomanyt muvelek, nincs az a cikk, ami ne angolul lenne, es en is kerek perec elutasitom, ha felvetodne, hogy magyarul irjak cikket. egyszeruen nem szokas.

amit kerdezel meg a nyelvi muveltsegrol, az egyszeruen nem letezik. mint irtam en kettannyelvube jartam, igy ismerem a helyzetet a magam es az osztalytarsaim tapasztalata alapjan. egyfelol az oran azert magyarazatkent (ha magyar anyanyelvu a tanar) elhangzik, hogy mi is lenne az magyarul. masfelol ha az ember olvas mast is (peldaul a pocsek angolra forditott tankonyv helyett a magyar tankonyvet, de akar ismerteto irodalmat), akkor abbol felszedi a szokincset. soha nem hallottam, hogy barkinek gondot okozott volna a szokincs hiany egyetemen.

ellenben tudod mekkora elony, ha evtizedekkel kesobb peldaul adott nyelvteruleten kell a kulfoldi nyelven tanitani, es csipobol tudod a kozepiskolas szakkifejezeseket?!?
muv 2020.09.19 22:22:55
@Benbe: "A kéttannyelvű oktatás két nyelven folyik, így mindkét nyelven elsajátítja minden tantárgy szaknyelvét."

nem. eviekben (es ha eleg jo a tanar), akkor kizarolag a kulfoldi nyelkven folyik. a targyak vannak elosztva, van amelyik magyarul, van amelyik idegen nyelven.

(te tenyleg kettannyelvuben tanitasz? mert eleg furcsa, hogy ezt el kelljen magyarazni.)

amiugy is eleg furcsak a kommentek, mindenfele elkepzelesek es tevhitek menten vitazni....
Idén lett először (de remélhetőleg nem utoljára!) augusztus 27. International Gamebook Day-nek, azaz Nemzetközi Játékkönyv Napnak kikiáltva. Azért esett erre a napra a szervezők választása, mert 1982. augusztus 27-én jelent meg angolul a kultikus Fighting Fantasy sorozat nyitányaként Steve Jackson…..
A világ tele van szebbnél szebb világítótornyokkal és bár néhányukat ma már múzeummá, hotellé, netán egy teljesen elhagyatott épületté alakították át, szépségük vitathatatlan - ezt most be is bizonyítom nektek. Következzenek is a világ legszebb világítótornyai!  Cape Reigne Lighthouse,…..
Rövid pihenő után újra itt veletek, de mindenekelőtt: nektek. Mindjárt egy Napi érdekessel kezdünk, és kérünk, hogy olvassátok a következő bejegyzéseket is, mindennél jobban kell kitüntető támogatásotok ezekben a hetekben hogy így maradhassunk, és itt maradhassunk. Ha ritkábban néztek az indexre,…..
muv 2020.08.24 17:19:42
@David Bowman: azert a varosok kozotti trolikozlekedes nem egeszen fedi a valosagot. egeszen pontosan egy helyen van ilyen, a Volga felett Szaratov es Engelsz kozott, leven az utobbiban van a troligyar, es a ket varos nagyon kozel van.
Ingatlan adás-vétel esetén rengeteg mindenre oda kell figyelni, mi ezek közül most a nullás igazolás jelentőségével fogunk foglalkozni és elmeséljük mit érdemes tudni róla...
muv 2020.08.18 14:47:43
@metal: egy normalis vilagban a tartozast felhalmozo tulajdonos el sem adhatna a lakast!
muv 2020.08.18 20:27:40
@Fánkevő Fáncsi: " terhelt lakás kinek a problémája vajon ? Hát a mindenkori tulajé. "
Te nem tudod, mi az, hogy "terhelt lakas". az ugyanis az elado problemaja. merthogy amig terhelt, addig nem tudja eladni. nem jegyzi be a foldhivatal az adasvetelit.

"A közös költségért, pedig az ingatlan mindenkori tulajdonosainak kell helyt állni, méghozzá egyetemlegesen."
ez igy biztos, hogy hamis. gondolj bele: eladsz egy lakast tartozas nelkul, majd egy ev mulva be akarjak rajtad hajtani az elmaradt kozos koltseget? helyesen: az aktualis tulajdonosnak kell helytallni. hogy egyetemlegesen-e? abban sem vagyok biztos. sot! a tulajdonosok ugyanis a tulajdon reszaranyaban fizetik a kozos koltseget. ha egy lakas mondjuk 200 tizezred, es ket tulajdonosa van, akkro azok 100-100 tizezred tulajdonreszesek, es ebben az aranyban kell fizetniuk is. kizartnak tartom az egyetemlegesseget ebben az esetben.

szoval erosen ugy tunik, hogy nem toled kell jogi tanacsot kerni. ;-)
A Moszkvában élő, csokoládévállalat-vezető Gábor következő írását egy nemrég a Határátkelőn az orosz üzleti etikettről megjelent írás inspirálta...
muv 2020.06.24 09:55:07
@somlobodog: azert a tokaji, mint bor, az vilaghiru. ne allitsuk mar az ellenkezojet! a feltetelednek, hogy az USA-ban legyen kaphato is boven megfelel.
muv 2020.06.24 09:55:10
@Hari Seldon 2: ha "barmelyik boltban megvehetem", az nem eppen egy "vilagmarka" ismerve..???
muv 2020.07.20 18:55:30
@kolomparlole1114: pedig de. az egyik a masodik vilaghaboru, a masik a nagy honvedo. az egyik 1939-ben kezdodott, a maisk 1941-ben...

ket tok masik haboru veget unnepelik "nyugaton", es oroszorszagban!
1917. Brit csapatok öröme a kamera előtt..
muv 2020.07.20 18:01:28
@uruk.hai: valami tukrot helyeztek el, amit lezerrel megvilagitva hobbi tavcsovel is latod a visszaverodest. vagy valami hasonlo.
muv 2020.07.20 18:02:08
@gintonic.azigazi: az Allami Aruhaz az egy magyar film. ez a Fo aruhaz, azaz Glavnij volt.
A napokban sikerült belefutnom néhány igazán szörnyű borítóba - ezekből hoztam egy válogatást...
1911. A New York-i 68. utcai Central Brewing Company sörgyár elektromos szállítóautója..
muv 2020.06.22 23:07:22
@muv: ez meg 40 tonna, ugyanugy 800km:
www.tesla.com/semi

(igaz nem is gyorsul 3 masodperc alatt 100-ra. 20 is kell neki. :-)
muv 2020.06.22 23:16:43
@kárárámaispj: jaja, a 85 font, az 40 kg. forditva osztott a beszelgetotars. azaz nincs 2 tonna az a szeker, ami azert joval hihetobb is, mert a 10 tonna azert nem egy kis kamion mar.
muv 2020.06.23 18:35:23
@Segna: az "a La Manche csatorna" a legfontosabb, az "a" hatarozott nevelovel egyutt! :-)
lasd meg Nadasdy idevago gondolatait.. (ha jol remlik, "bele a the pofajaba"!)
 1922. A későbbi brit uralkodó, VIII. Eduárd szamurájöltözékben, Japánban tett látogatása során..
muv 2020.06.15 17:19:24
@cicmen: "horvát Tito" -- inkabb horvat-szloven lesz az! Szloveniaban meg mindig csomo utcanev, stb van rola..
3 éve írtam először az internetes "képlopásról" a blogban, aki szeretné elolvashatja itt. Röviden a kerettörténet: 9 éve indult az első blogom, egy gasztroblog, amit akkoriban a családon kívül nem olvasott senki. Apám főzött egy jó halászlét - ahogy azt Baján szokták, tésztával- amit szépen…..
muv 2020.05.31 20:18:07
@triumphator: nem, nem lesz h a szo eleji g-bol. (valami ukrannal tetszik keverni?) egyszeruen a ketfele h-bol nekik a masodik van, igy az elso, lagyabb h-t g-vel helyettesitik, igy lesz Adolfbol Gitler. az elso o sem csinal ilyesmiket, a hangsulytalan o, az mar igen. de persze egy ilyen feliratbol tippelgeti az orosz fia lanya, hogy hol lehet a hangsuly.

viszont nekem gyanus ez a konyv, hogy biztosan orosz-e. az "ij" vegzodes nem tipikusan orszosz, es miert kene atnevezni az o hallevesuket,, az "uha"-t? biztosan orosz az a konyv, es nem valami mas ciril betus nyelvu?
Fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak - Vajon elnézést kell-e kérnem a kék szemű, szőke németektől, mert úgy gondolom, hogy rájuk hivatkozva létezett egy velejéig romlott ideológia? - kérdeztem újságíró ismerősömtől ama bejegyzése után, amelyben Niedermüller Péter DK-s politikus, budapesti…..
muv 2020.02.04 09:29:39
@DFK: tokeletesen igazad van, ez egy gond. igaz allaspontodat nemikepp arnyalja, hogy nem egy part tette a kijelentest (azt hog is lehetne?), es senki nem nevezett -- persze kiveve utolag, mint most te --, senkit sem "kepzodmenynek. nem hallgattad meg, vagy olvastad az eredeti kijelentest, ugye? (ha igen, az meg nagyobb baj, ugy hivjak, hogy funkcionalis diszlexia.)
muv 2020.02.04 15:34:54
@chrisred: az elso bejegyzesemet azert irtam, mert olyan marhasagokat tartalmazott, ami egyszeruen nem vitakepes. a tied legalabb az, ezt koszonom is neked!

persze ettol meg nem fogok egyeterteni, merthogy szerintem nem a csoportot vagy berendezkedest, hanem a "kepzodmenyt" nevezte remisztonk. a kepzodmeny -- a nevebol adodoan -- egy ideologia, merthogy emberek kepzik az adott fogalmat. jelen esetben a feher, kereszteny emberek csoportjanak fogalmat ami remiszto, pont annyira, mint a naci fajelmelet szoke, feherboru rotestans csoportja, vagy amerikaban a WASP fogalma.

persze lehet arrol vitazni, hogy mennyire felreertheto, hogy pontosan mirol beszel (a beszelgetes resztvevoi lathatoan ertettek), meg hogy mennyire remiszto ez a fogalom. nekem speciel a naci fajelmelet vagy a ku-klux klan eleg remiszto. merthogy ez a vita ezekrol a szomszedos fogalmakrol szol egyebkent.
Elképesztő bájos volt Charlotte (egyesek szerint Sarolta) hercegnő, Vilmos és Katalin kislánya, amikor szüleivel a hagyományos sandringhami istentisztelet után odament a várakozó tömeghez. A négyéves kislány megölelt egy tolószékben ülő asszonyt, miközben egy rózsaszín felfújható flamingót…..
Kivételesen ebben a posztban nem egy konkrét helyszínről lesz szó, hanem az eddigi kutatómunkám során megtalált különböző archív felvételeket gyűjtöttem egy csokorba és úgy gondoltam, hogy ezeket, így együtt érdemes megtekinteni, ezért nem bontom szét a különböző helyszínek bemutatásához őket. A…..
1898. Bécs. Sisi (vagy Sissy), azaz Wittelsbach Erzsébet  osztrák császárné (és nem mellesleg magyar és cseh királyné) temetési menete Bécsben. Luigi Lucheni olasz anarchista szúrta le Genfben..
muv 2019.12.02 15:52:13
@Rollende Landstrasse: sot a Deli palyaudvaron is, az viszont serules nelkuli:
index.hu/bulvar/dp0729/
Vannak vezetők, akik kifejezetten nem zsarnokok vagy rosszindulatúak, simán csak ügyetlenek az emberek kezelésében. Jóindulatú, szakmailag kompetens, határozott, jófej embernek jellemzik őket a beosztottjaik is, mégis ő követnek el olyan hibákat, amitől mégiscsak menekülnek a beosztottak. Az így…..
Több tanulmány is arra a (teljesen logikus) megállapításra jutott, hogy a gyerekek gyakrabban és sokkal hatékonyabban hazudnak, amikor a büntetéssel már előre számolnak. Mivel sok gyermeknél felmerül az igazság elferdítése, érdemes beszélni arról, hogyan lehet szülőként kezelni, változtatni rajta.…..
muv 2019.11.12 21:33:17
@enrikokaruszo: nem tizen evesen, hanem 2-4 evesen, es nemtol fuggetlenul. a "tobbi" stimmel. ;-)
Szilvi türelmét rendesen próbára tette a MÁV, amikor a szokásos jegyrendelés folyamatában hirtelen felbukkant egy apró hiba. Az agyégető ügyfélkezelésnek köszönhetően még a kiabálós bekezdést is érthető. Mert ahogy az életben, úgy itt is igaz: ha valami egyszerű, akkor miért kell…..
muv 2019.11.12 20:40:58
@ptspts: "Sokat telefonáltak, majd azt mondták, hogy a szállodában, amit kiválasztottam, nincs már szabad szoba ... Megkérdeztem, hogy az eddigi kellemetlenségeket enyhítik-e úgy, hogy a drágább szállodát ideadják az eredeti áron, de ettől elzárkóztak. "
en ilyenkor a vasarlok komnyvet kerem, es jelzem felejuk, hogy a felesleges penzfelvetel is mennyibe kerult nekem. hidd el, jobb, ha ok ajanljak fel erre a dragabb szallo azonos aron opciot! :-)
"Ha van köztetek olyan aki ismerte és szerette a három éve megszűnt Techstory blogot, annak van egy nagyon jó hírem. Az egykori bloggazda walter sobchak jelezte hogy néhány cikkel jelentkezne első körben nálunk és itt folytatná munkásságát. Mindjárt aktuális anyagokkal érkezik! Mivel éppen Lajka…..
muv 2019.11.07 10:30:06
@walter sobchak: minden igaz. kicsit pontosabban Szellocske es Parazska.
A Belka meg nem bizots, hogy a feher szobol szarmazik, inkabb Mokus.
via GIPHY A MINDENTOLCSON.HU lelkes csapata (ez áll minden aláírás alatt) egyszer már szerepelt nálunk, akkor egy lombfúvó nem akart működni. Most még akár működhetne is a megrendelt termék, ám Andrea sajnos nem azt kapta, amiért fizetett. Ezzel viszont a lelkes ügyfélszolgálat látványosan nem…..
Újra munkába állt a Csendes-óceán lebegő szemétszedője, az Ocean Cleanup projekt keretében, melynek tesztüzeme egy évvel ezelőtt sajnos kudarcba fulladt. A berendezés a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő hatalmas méretű szemétszigetet hivatott felszámolni. A projektet nagy…..
muv 2019.10.17 12:15:39
@Kodomo: tehat nem tobbezer kilometer per oraval, ergo egyaltalan nincs tavol a valosagtol. plane, ha hozzaveszed, hogy nem a terulet felenek a bejarasa a cel, hanem a szemet felenek osszegyujtese. erosen ketlem, hogy egyenletes lenne az eloszlas.. ha nem a felet, hanem a tizedet kell ehhez csak bejarni, akkor maris a "kenyelmes" tizenkilometer per ora sebessegnel tartunk.

oszinten, miert kell azt gondolni, hogy akik ezt elinditottak nem tudnak szamolni?